Un produs Blogger.

vineri, martie 31, 2017

Ceremonia avansării la gradul de ofițer a elevilor tuturor școlilor militare MFA si MAI, promoția 1968

44 comments
14 august 1968 este data la care absolvenții tuturor Scolilor militare de ofiteri din MFA și MAI au depus în comun, pentru prima și ultima oară, Juramântul față de Patrie, pe platoul din fata Academiei Militare din Bucuresti, în prezența lui Nicolae Ceaușescu, a conducerii de partid și de stat și a peste 50 000 de locuitori din București.
Evenimentul s-a desfășurat exact cu o săptămână înainte de invazia trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia. 
Ceaușescu a folosit prilejul de a reafirma suveranitatea României și de a transmite un mesaj că, pe baza celor constatate în vizita, din luna iunie, la Praga, socialismul nu este pus în pericol de reforma lui  Alexander Dubcek. 
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea proaspeților locotenenți prin fața tribunei oficiale instalate în fața Monumentului Eroilor Patriei. Nu sunt informații sigure, dar se spune că șeful statului ar fi participat la un banchet comun al tuturor Scolilor Militare, după care în zilelele de 15 și 16 august a plecat din nou la Praga, în incercarea de a negocia prevenirea invaziei. 
Promoția Scolii de Miliție a scos cartea „Promoția 1968, la datorie!” de pe coperta căreia am preluat imaginile de mai jos.
Stiu că există și inregistrări video cu acea paradă militară. Cei care le dețin sunt rugați să le trimită în atașament pe adresa Blogului sau să indice un link, spre aducere aminte pentru  participanții la acel eveniment emoționant din viața lor.   


Coperta cărții

În faţa Academiei Militare din Bucureşti, membrii familiilor ofiţerilor (de toate armele) avansaţi, veniţi din toate colţurile ţării, alături de bucureştenii curioşi, asistă la momentul solemn al depunerii jurământului faţă de ţară şi naţiune.

14 august 1968. Prin faţa tribunei defilează arma miliţie.
Sambata, 6 septembrie, incepand cu ora ora 11, Sala de Conferinte, a Bibliotecii Judetene Petre Dulfu a gazduit lansarea cartii „Promotia 1968, la datorie!”, aparuta in 2014 sub coordonarea lui Gavril Babiciu si avandu-i ca autori pe colegii lui de promotie. Aceasta lansare a fost prilejuita de intalnirea in Baia Mare a promotiei 1968 a Scolii Superioare de Ofiteri, MAI, Bucuresti, din care au facut parte 310 absolventi (una din cele mai mari promotii de ofiteri din cadrul acestei scoli). Citeste articolul mai departe pe emaramures.ro…   Sursa articol si foto: emaramures.ro 

Citeste tot pe: http://www.ziarelive.ro/stiri/eveniment-lansarea-cartii-promotia-1968-la-datorie-la-biblioteca-judeteana.html

Cartea poate fi citita AICI

44 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Categoric, mareata ceremonie a avut scop propagandistic anticioativ, intrucat Ceausescu fusese "invitat" sa participe la cumintirea lui Dubček!
Dand pas, cu sustinere ferma externa, le-a promis rusilor un nou Vietnam!
Masurile politice luate au fost in situatie de criza, economice, militare, politice, juridice si au insemnat revenirea in matca nationala a intregii infrastructuri sociale!
Moment ff greu pt tara, gestionat excelent de conducerea de atunci, dar dupa aproximativ 10 ani, acea conducere si-a atins limitele propriei incompetente!
Ex:
-o noua era pt un DSS national, inclusiv subordonarea acesteia politicului, cu exces din 78-80
-MU infiintate, DTc, inclusiv o AAî
-GP
-o noua doctrina si strategie de aparare
-industrializare rapida, inclusiv in domeniul th militare
-eliminarea conceptelor rusesti
-deskideri de noi ambasade
-relatii economice si diplomatice in toata lumea, US, Israel, Africa, Asia

CEZAR spunea...

Noroc cu SUA si China ..
De nu , vorbeam toti ..moldoveneasca ...care mai ramaneau desigur ..si nu mai ramaneau prea multi !!

CEZAR spunea...

Propaganda si aratatul muschilor ...trebuie sa se bazeze pe o realitate necunoscuta de inamic ..!!
Adica sa ai mult mai multi muschi ..decat iti permiti sa vanturi ...
Daca nu ..e dezastru ..efectul ii invers ..
Arati inamicului ..ca ai un ..tun cu bataie lunga...inamicul va veni cu ..10....!!

Huhu Rezea spunea...

@cezar
In primul rând, noroc că în 1968 s-a aflat un patriot la conducerea statului.Nu ca în 1940, când regele de mucava nu a ordonat Armatei să apere granițele.Nici în prezent nu stam mai bine în fața unor posibile noi amenințări.
Rezistența armata nu putea stavili ocupația, dar îți asigura demnitatea să ceri alt statut după terminarea războiului.
Fâră determinarea lui Ceaușescu de a rezista, SUA și China nu făceau gesturile de solidaritate din 1968. Amenințarea cu rezistența avea suportul în antisovietismul de care erau animați toți românii. Rușii știau bine acest lucru.
Poate un absolvent din Promoția 1968 ne povestește cum și de când a fost pregătită acea paradă, Nu pare să fi fost pregătită în pripă.

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Categoric ca parada si festivitatea s-au pregatit din vreme!
Au inghetat cursurile si rapid ex de diploma! Anul II si-a intensificat pregatirea practica si in toamna au fost la posturi, parca! Din cate am citit au fost 2 promotii in 68!
Acum...pt momentul 40... a fost decizia Consiliului de Ministri cat si a Consiliului de Coroana!
In 40 rusii erau pe timpul realizarii dispizitivului strategic ofensiv...fara mare suport logistic si economic! Intentia era clara...sa ne ia cu totul!
Asa se justifica si patrunderea relativ usoara a armatelor nemtesti si romane...care le-au dqt peste cap dispozitivul, devansandu-i actional si prinzandu-i cu rezervele de nivel operativ in constructie!

PS orice dotare am avea...mujicii sunt numerosi si pt toata EU, asa ca singuri...murim frumos si atat! Istoria nu se aseaza la masa negocierilor si tratatelor de pace!

CEZAR spunea...

Huhu..tot nu intelegi ca ce a facut Ceausescu a fost fix pix..Daca SUA si China ..nu declarau ca ,,cine va ataca Ro ..vor avea de a face cu ei"..??
,,Patriotul; "..asa cum ne-a bagat in foame cronica si inapoiere..din toate punctele de vedere ..ne ducea la o ..moarte sigura si la o dezmembrare garantata a tarii...

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Cezar
Cand Ceausescu a pornit la lupta ideologjica cu rusii...sa luam ca referinta anul 68, el era deja bazat pe China, US, UK, Franta! In fapt orientarea o aratase din 65... cand l-a incriminat pe Draghici, Dej si reabilitat pe L. Patrascanu. Totodata a scos din puscarii toti detinutii politici!

CEZAR spunea...

Asta da..!...nu s-au asteptat nici rusnacii la o asa sustinere !
Fratele meu tocma trebuia sa-si incheie ..stagiul militar ..!
S-a anulat orice trecere in rezerva !
Au mai bagat 4 ..luni de pregatire de razboi...
Era artilerist ..la regimentul din Timisoara ....

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Scuze, dar doar bătuții în cap mai cred că în 1968 SUA sau China ar fi intrat în război cu URSS din simpatie pentru România. Au făcut ceva, în afara de declarații de condamnare, pentru Cehoslovacia? Nimic!
Nici Tito nu a fost de acord că trupele române, în retragere din fața inamicului, să intre în Serbia.
Rușii știau că pot ocupa relativ ușor România, dar mai știau că nu o vor face fără rezistența la ocupare și, mai ales, după aceea, știau că vor avea de înfruntat anti-sovietismul feroce al românilor. Naționalismul românesc din timpul lui Ceausescu s-a dezvoltat pe anti-sovietism. El subzistă și astăzi cu toate ca URSS nu mai este.
@Mares
Pentru răul pe care l-a pricinuit României, prin desfiintarea partidelor și a Parlamentului, Carol al II-lea merita eșafodul, nu numai abdicarea.
Consiliul de Coroana avea un rol decorativ-consultativ, nu decizional. Răspunderea pierderii teritoriilor în 1940 revine exclusiv regelui dictator. Un adevărat conducător ordonă apărarea țării, nu consultă trupa.
Deținuții politici au fost eliberați în 1964, în timpul lui Dej. Declarația din aprilie 1964, de independență fată de PCUS, a fost dată tot în timpul lui Dej.Să nu-i punem în dreptul lui Ceaușescu merite pe care nu le-a avut.
@Leonard
Faci confuzie cu anul 1989.
In august 1968, au fost ridicați la gradul de lt. pe platoul din fata Academiei Militare doar absolvenții anului 3 din toate scolile militare de ofițeri din MFA, MAI și CSS(devenit independent de MAI în aprilie 1968)

iceparu spunea...

Leonard,ar fi bine sa nu faci afirmatii nefondate.Sunt promotie 1968.A defilat promotia august 1968.4ani sc.of.Sef promotie,generalul in retragere de azi,ILIE MARIN,fost dupa 1990 cdt.Armatei de la Craiova.Urmatoarea promotie ,prin restructurarea planului de invatamant a fost inaintata la gradul de locotenent in decembrie 1968.A dat generalii de astazi Gheorghe Rotaru,Cioara etc.In septembrie 1968 elevii sc.of.ce trecusera in anul patru au fost trimisi in stagiu la trupe preponderent in unitatile de granita.Ca o concluzie .Unitatile erau in deficit de incadrare cu ofiteri comandanti de plutoane.Se dormea cu pistolul mitraliera sub perna si geanta de munitie agatata de pat.Ofiterii erau consemnati in cazarmi.Am vazut ofiteri plangand.Incepand cu decembrie 1968 au fost infiintate noi mari unitati mecanizate gen divizie cu responsabilitati pe directiile probabile de actiune ale unui eventul agresor. Pentru a acoperi deficitul de cadre au fost incadrati cu gradul de sublocotenent fosti militari in termen ,absolventi de liceu.Am pregatit comandanti de plutoane si din randul militarilor in termen.In timpul liber eram trimisi in licee pentru a transmite cunostinte despre armele de nimicire in masa si protectia impotriva acestora dar si de cunostere a grenadei de mana si mastii contra gazelor.In 1980 au fost infiintate doua noi armate de arme intrunite.
Urmare a evenimentelor din 1968,a fost elaborata o noua strategie de aparare a Romaniei care in opinia mea s-ar preta si in prezent.In nici o aplicatie in cadrul Tratatului de la Varsovia nu s-a acceptat nici teoretic dar mai ales practic sa tranziteze trupe straine pe teritoriul Romaniei.
Lupta intregului popor.Sistem national de aparare.Pregatire militara a tineretului.Pregatirea pentru aparare a teritoriului.Lupta de rezistenta.Pregatirea economiei pentru razboi etc.Strategia pentru aparare a Romaniei era biblia sistemului militar.
Mares @ faci presupuneri.Subsemnatul a purtat pistol mitraliera 7,62 model Kalasnicov modernizat 4 ani ,seria 0666.Concomitent am invatat si analiza matematica superioara,geometrie analitica si diferentiola,mecanica si rezistenta materialelor,organe de masini,tehnologia materialelor,chimie analitica,matematici speciale,teoria grafurilor,desen tehnic etc. ceeace reprezinta 3 ani politehnica.

Huhu Rezea spunea...

@iceparu
Da sfoară în tara să găsim si filmul cu defilarea ca să-l punem aici.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Ice
Posibil...anul 4 in loc de 3! Ok....important este restructursrea anului de invatamant. Tu ai trait...eu am citit si auzit! Asa ca ai credit!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Prin Decretul nr. 1037/1 noiembrie 1968 si H.C.M. nr. 2539/11 noiembrie 1968 institutia isi schimba, din nou, denumirea in: Scoala Militara de Ofiteri Activi „Nicolae Balcescu" si se reduce perioada de scolarizare de la patru la trei ani.

Leo spunea...

Iulian are dreptate si eu am citit nu am trait. De asemenea H-ul are dreptate , chiar daca n-a trait , acitit... Iceparu are numai dreptate.

CEZAR spunea...

Huhu..nu se stie ..
Circulau niste ..zvonuri - glume..!
Cica la ambasadorul Chinei in Ro faceau coada ..mai marii de la Bucuresti care savura tacticos ceaiul ..
Tovarase avem informatii ca CCCP..va veni peste noi cu 5 Divizii ..
Nu-i problema tovarase Republica Populara Chineza va veni ..cu ..15...!!
Apoi una-i sa sa rezisti fiind sustinutt moral si militar de SUA si China si alta-i ..sa ..fugi in munti ..sa faci rezistenta ..
@Huhu&m-Alul ..puteti gasi o explicatie logica de ce ,,patriotul "din 68 nu a jucat pe cartea Occidentala ..avea toate usile deschise ...??????

iceparu spunea...

Leonard,lasa-l pe Iulian Vlad al tau.Securitatea nu avea treaba cu MApN decat prin prisma contrainformatiilor militare care va supraveghea si pe voi..Voi recrutati preponderent din viata civila profesori,ingineri etc care voiau sa manance o paine alba dupa care ii trimeteati la specializare ,3 luni,la Baneasa si gata ofiteri.In 1990 intr-o securitate de judet exista un singur ofiter,femeie,sotie de ofiter MApN cu scoala la Baneasa si pe acela l-ati propus a fi dat afara.Cei drep e drept.Aveati ispite.
Cei de la trupele de securitate au facut scoala si academia cu mine si pot sa-ti spun ca nu-i aveau la inima pe cei de la operativ pe care nu-i considerau militari.Multi cdt.B trupe securitate mi-au fost colegi de batalion elevi.Ofiter antitero scolit la Sibiu la intendenta.Compartimentul tehnica de ascultare scolit la Sibiu si ATM. MA pN v-am scolit si pe voi.Tot MApN a fost pepeniera de cadre si pentru fostul DIE dar si pentru CI.Reformarea securitatii a fost savarsita de contraamiralul Dinu daca ai auzit de el iar cpt.Magureanu a fost un simplu beneficiar.
Parada din 1968 a fost un eveniment care s-a intamplat sa coincida.Daca va referiti ca incepand cu august 1969 cand au fost organizate defilari in fiecare resedinta de judet aveti dreptate.Incepand cu 1969 am suportat aplicatii cu mobilizare concomitent cu indeplinirea unei misiuni de lupta din 2 in 2 ani.La aplicatiile cu trupe la Cincu tehnica unui R.Mc echivala cu 3 garnituri de tren.De cate ori am strans din cur cand fortam cu taburile Oltul numai eu stiu.Genistii simulau pregatirea de foc a artileriei precum si sprijinul inaintarii si daca nu-ti struneai ostirea si se intampla sa-ti nimereasca in exploziile cu trotil ala erai.Am prins o a[plicatie la Cincu in ianuarie de care chiar nu vreau sa-mi amintesc.Baieti de azi sunt maestri in calculatoare dar oare este suficient?Doi ani am raspuns de instructia tragerii cu armamentul de infanterie si pe tot acest parcurs mi-am dorit sa raspund de orice dar numai de asta nu.Intamplarea a facut sa verific si tanchisti la tragerea cu armamentul de pe tanc.Nu am fost sigur pana nu m-am vazut la varsta de 50 ani ca apuc pensie.Amintiri cu bune si cu rele.
Tigri 2@cand verificam la tragerile cu armamentul de infanterie la Focsani si Tecuci prima grija era daca UM au cerut Cmd.Av.sa nu mai bazaie elicopterelor.

CEZAR spunea...

I"Teparu (sic)
Dar la vreo tragere de lupta cu Batalionul Mc...nu ai participat ..???
**
Il durea in ,,mansa "pe T2Coltosul ...trecea la orizontala cu tractorul cu sfarleaza ..facea cateva poze ..apoi fuguta l;a aeroport ..sa faca analiza..zborului ..cu cescuta cu CiuKallata Moca in fata ...
Acum se da cu curul de asfalt ca musai el vrea 15 mii....

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Eu am participat la trageri cu BI intarit. Apararee N si ofendiva Z!
Fascinant!
Am fost la traderi demonstrative cu sprijin aerian de El, exact de deasupra noastra au lansat cu PRND!
Fortarea lui Ice am facut-o si la Cincu si in alt loc. Am intalnit si un gl nebun ce voia fortare pe timp de noapte...
Nu sunt lucruri usoare...ca si transportul aerian in lupta! Documentele ce se intocmesc sunt dintre cele mai complexe!
Graficul fortarii si Planul desantului îmbarcat nu prea le pot intocmi oricine!
Nu am inteles intrebarea cu cartea occidentului. Reformuleaza putin...pls!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

@ m-Alul ...fascinant pe draku ! La fiecare asemenea activitate mai albeai un pic si multumeai la stele ..ca nu a ..murit nimeni ..si ca Tu mai traiesti !
Eei ..nu ai inteles ...Dupa 68...,,Patriotul"...avea deschise toate usile cancelariilor occidentale !
AMERICANUL ....A VENIT IN RO...regina l-a plimbat cu caleasca ..
Numai un cizmar idiot ..nu intelegea ca-i bine pentru poporul lui sa mearga impreuna cu acestia ..
Cu ,,geniul lui Carpatin "..a reusit sa strice caruta cu toti ..si cu Occidentul si cu ...rusii..
Curat geniu......

mirelamarinescu@917 spunea...

Traiti din trecut ,sa va vad ce faceticu prezentul , sa se mai termine cu blamarea celor de dinainte de 1989 , acum s-a ridicat pleava din acele vremuri. Degeaba .

reddog spunea...

O imagine care face cat o mie de cuvinte... :)
Rommel il cheama pe baiatul asta si a fost feldmaresal.

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=411651202527857&id=100010489411803&set=a.187487634944216.1073741836.100010489411803&source=48

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Eu consider facinant si nici nu am avut incidente. Poate pt ca eram mereu intre ei...
Occidentul si US s-au debarasat de Nicu in momentul in care a aparut unul mai puternic ca el...ce putea rupe sistemul comunist si Trt. Varsovia ..mai sigur dintr-o miscare!...ala cu pata pe frunte....

iceparu spunea...

Marite Caesar,referitor la prietenul tau ,Tigri 2.Viata m-a obligat ca prin 1985 timp de cateva luni, sa fiu tovaras de naveta cu un ofiter,elicopterist pentru care am toata stima.Omul fusese instructor in Angola si mai apoi translator fiind vorbitor de portugheza.Cu banii luati acolo si-a cumparat 2 apartamente si o Dacia.Daca facem abstractie de pericolul ridicarii in aer ai perfecta dreptate.La aviatie pe atunci era dolce vita.Erau ocrotiti mai ceva decat bebelusii.
Mares@am vazut un film de pe vremea cand Romania era in relatii excelente cu URSS.Filmul in sine-o aplicatie cu trupe prin Baragan daca nu gresesc- voia sa arate de ce sunt in stare rusii.Tancuri si TAB parasutate ,tehnica de artilerie parasutata si o ploaie de parasutisti.Posibil sa fi fost si trucaje dar totusi si un sambure de adevar a fost.Era impresionant.Subsemnatul ,dupa ce am umblat 4 ani cu pistolul mitraliera model Kalasnicov modernizat cand am ajuns in regiment am facut cunostinta cu PPS care provoca numai dubla alimentare.Primele TAB care le-am avut erau asa de bune incat dupa 2 KM. fierbea antigelul.la vremea respectiva circula -o capota ridicata si un cur KaKi=masina militara.Ulterior lucrurile s-au redresat dar minunea nu a durat decat pana cand nea Nicu si-a pus in cap sa achite datoria externa.Din 1976 armata a devenit cea mai ieftina mana de lucru.Incepand cu 1980 daca in unitate era depasita norma de consum la curent electric comandantul de regiment isi lua zborul.Iarna imprumutam paturi de la IAS-uri pentru soldati.Soldatii dormeau cate doi in pat imbracati in tinuta de instructie.Se umbla cu lupa prin ciorba sa gasesti un gram de carne in schimb nu trebuia sa lipseaca de pe masa sarea si apa.Unitatile erau sufocate de zgura ramasa de la arderea carbunelui care era majoritar pamant.In birou lucrai cu mantaua pe tine indiferent ca erai comandant sau muritor de rand.Fiindca bagase norma de consum la carburant am servit marsuri pe jos cat cuprinde ele fiind cuprinse inclusiv in planul pregatirii de lupta.Numai vorbesc de alarme care era mai obositor sa le dai decat sa le suporti.Imi amintesc ca la un R.Mc. la alarma ,cdt.R.,maior cerea aprobarea sa nu scoata o subunitate la alarma ca-i raman nesupravegheate oile care trebuiau sa fete.La catedrele militare din invatamantul civil superior alta viata.Nici la GP nu era trai rau chiar daca era catalogat drept cimitirul elefantilor.Dupa 1990 tot sa traiesti.Cand discut cu activi de dupa 2000 mi se raspunde cu -acum sunt alte vremuri.

Iulian Mareș spunea...

Ice
Parțial ai dreptate. În 81 eram ofițer si nu îmi spui noutăți....aveam 3 pereki bocanci ca să se usuce pe rând!
Erau multe prostii...unele ordonate...altele inventate de loct. Politic...
Mie nu mi-a fost frică de ei...după 90 pe mulți nici nu-i mai băgăm în seamă! Retine ca am fost singurul cdt co ce am primit 2 of CI...altfel erau trecuți definitiv în rezervă. Cel prost întoarce capul pe strada...cel meseriaș si dotat intelectual...mă salută si depanam amintiri cu drag!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

@?m-Al
Exclus ..ala a aparut ..tarziu ...
Adica Tu ..nu ai condus niciodata Tragerile de lupta ale BIMc.??

CEZAR spunea...

I'Teparu..cu tot respectul:
Pentru conformitate ,
O capota ridicata
Doi bocanci si un ..cur afara ..
O masina ..militara !!
In rest ai perfecta dreptate ..
De la alarmele in care ieseam cu TAB..urile in Punctele stabilite si la care aduceam cu carca lazile cu munitie reala de razboi ..am ajuns sa punem stegulete ...dar munitia o scoteam si o depozitam langa steguletul cu numarul de circulatie al tAB-lui
Cred ca m-Alul si-a facut stagiu pentru pensia asta babana prin Angola ..
Aia faceau armata si aveau de toate (sic).....

CEZAR spunea...

@ Catelus rosu ....imaginea ii scoasa din context ..
Nemntii se retrageau....rusii deja le suflau in ceafa !! Cum drak sa nu inpinga ..
Inca se mentinea calm ..

Iulian Mareș spunea...

Ice
Parțial ai dreptate. În 81 eram ofițer si nu îmi spui noutăți....aveam 3 pereki bocanci ca să se usuce pe rând!
Erau multe prostii...unele ordonate...altele inventate de loct. Politic...
Mie nu mi-a fost frică de ei...după 90 pe mulți nici nu-i mai băgăm în seamă! Retine ca am fost singurul cdt co ce am primit 2 of CI...altfel erau trecuți definitiv în rezervă. Cel prost întoarce capul pe strada...cel meseriaș si dotat intelectual...mă salută si depanam amintiri cu drag!

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Cdt.B/Bg. nu am prins trageri cu B, ci doar aplicație cu trg de luptă cu compania I. întarita!
Cele cu B sunt f rare ...

reddog spunea...

@Cezar
Observ ca folosesti diminutive ca si cum ne-am fi ciocnit candva valizele prin gara...
Te-am deranjat cu ceva?
Sau esti nebagat in seama?
Am vazut ca aveti rivalitati pe aici dar nu mi-am permis sa intervin.
Oricum asa ca idee, tu colonelului Mares nici de ordonanta nu i-ai fi fost buna... :)
Frana ca intri in gard...

iceparu spunea...

Mares@ 3 ofiteri,locotenenti din subordinea mea inainte de 1979 au trecut la CI precum si un fost elev in stagiu.In perioada 1982-1985 in timpul serviciului de noapte serveam cafeaua la Serviciul de contrainformatii.La ei se putea bea in limite rezonabile si un coniac.Nici un of. de CI nu mi-a cerut sa fac turnatorie.In perioada 1982-1985 nici un of.CI nu intra in biroul unde imi desfasuram eu activitatea fiindca daca ii prindea comandantul meu lustruia parchetul cu ei.Nici la CC al PCR,la cabinetul secretarului cu probleme speciale,Ion Coman, ceistii nu erau agreiati.Dupa 1990 am inventariat arhiva la cativa ceisti si pot sa afirm ca daca voiau pe multi ne trimeteau la Jilava.Cunoscand continutul notelor informative pot sa afirm ca am fost niste norocosi ca ceistii au provenit din randul ofiterilor de la MApN.Informatorii erau recrutati cu preponderenta din randul civililor.In perioada mai sus mentionata sefii mei discutau la liber de o benefica conducere sub autoritatea lui Ion Iliescu si citam de la ei Procesul marii tradari,Memorii ale lui Hrusciov,Glavnosti si Perestroica lui Gorbaciov,Rasboiul pentru intregirea neamului precum si buletinele Agerpres.Cum ai fi reactionat auzindu-l pe Ilie Ceausescu ca PCR in 1944 era o fantoma ce numara 1000 membri.Nea Fane Gusa,inainte de a vorbi cu tine iti facea semn catre in sus iar parintii lui gazduiau preotul bisericii din sat.
Multi ceisti si-au continuat activitatea dupa 1990 ei fiind o necesitate din punctul meu de vedere.Pe cei care nu si-au dat in petec si si-au facut strict meseria MApN i-a protejat.Inainte de 1990,mult timp mi-am facut meseria pe langa cei ce aveau painea si cutitul .Am vazut lucruri,am ascultat lucruri dar am vorbit numai cat a trebuit.Daca sefii cei mari au baut 3 pahare ,subsemnatul a baut numai unul stiind ca seful e sef si in sant.Scuze daca am plictisit.
Marite CAESAR@ varsta isi spune cuvantul.Cred ca varianta ta este mai aproape de adevar.

CEZAR spunea...

@/reddog
Te-ai suparat ca ti-am tradus pseudonimul in romaneste ..??
Nu toti ..stiu engleza pe aici ..mai mult cu rusa !!!

Iulian Mareș spunea...

Ice
Ai amintiri bune...ca mai toti dar, asa au fost vremurile!
Daca prin acei ani se putea face puscarie pt delict de opinie nu inseamna ca acei oameni erau mai putin valorosi! Doar ca ideologia si legislatia permiteau sistemului sa distruga destine fff usor! Nu mai este demult asa!
Acea misiune in Angola, a distrus, la final cateva cariere!
Cezar povesteste si are amintiri vii, unele reale dar, de la nivel Cp si B; nu le comentez si-l inteleg! Kiar au umorul lor, acum! Numai ca lumea s-a skimbat si nu se mai lucreaza asa!
In tinerete am trecut si eu prin asta...
Este normal ca sistemele informatice sa patrunda adanc si Cezar-contemporanul sa primeasca misiunea pe un device, inclusiv grafica si foto in nanosecunde, cu kripto si nu C-15! Si el, Cezar, sa raporteze prin acelasi mod! Asta nu inseamna ca am renuntat la hartie, pix si culori, decat 99%!
Cand primesti si fax, in blindat si la grupa, inseamna un progres!
Cand Cdt.B.I. are imagini, in timp real, din adancimea inamicului, inseamna ca am invatat ceva bun, de la altii si am crescut, cu adevarat timpul alocat pregatirii adecvate!
Ca, inca nu toti au aceste facilitati, nu trebuie sa dezarmeze pt ca timpul nu se mai poate da inapoi!
Dar, in final, nu trebuie sa privim cu dispret pe tineri ca nu treiesc si muncesc kinuiti, cum am facut-o noi ci din contra!

CEZAR spunea...

E tare m-alul !
A vazut si el in mod demonstrativ -ostentativ , cum comandantul de grupa (sic)..primeste faxul in tab ..ca sa faca ..ce...?
m-Ale..nu te mai hrani cu SF ;
1..toate dracoveniile alea pe care le-ai vazut tu si ai ramasa ,,masca de om prost"..se duc drakului la un simplu klik..al unui haker de 14 ani..ca sa nu mai vorbesc de ceva bombe si proictile de artilerie sau rachete..aruncate asa in scarba ...
Fa un recurs la memorie ..si vezi ..actiunile din Vietnam ...cum stai prin jungla si primesti faxurii..hi..hi...!
m-ale si ca sa revenim la magarii si oile noastre (reale nu sf..)
Asta seara ..din intamplare l-am vazut pe Degeratul la un post Tv.,,tot transpirat si crispat...si nadusit ..etc...
Reporterul ii ceruse - asa ca un neam prost ..mergand pe IDEEA lansata de nu stiu ce strateg NATo..cum ca ..fiecare tara trebuie sa fie capabila..sa reziste in apararea teritoriului national m..macar 72 H..pana se pune in functiune masinaraia NATO...sa enumere ..cam ce ar putea RIDICA la lupta Romania in cazul ca Ursu..s-ar misca spre Bucuresti ...
Aoleo...m-ale ..vai de curul nostru si al vostru de strategi ..de carton ..pisat ..si ud...!
La aviatia (care da senzatia )..fantastica forta ..aeriana alcatuita di 6 (sase) f-16 care inca nu costituie o ..escadrila ...!
Ei da si mai avem si cateva MIG-Lancer ..care ar putea realiza ..O SINGURA DECOLARE ..caci de intors 100%.nu s-ar mai intoarce ..
La marina ..niste corabii(fregate)depasite si invechite care nici acum nu au fost dotate cu armamentul necesar..pentru a le numi ..nave de lupt ..
Deci ar iesii din port doar ca sa fie ..tinte ..atata tot ..
Aparare aa..totul invechit ..depasit ..rusesc de productie..cxare nici nu se stie daca mai functioneaza ...
La Tc...cateva T55 si care evident sunt niste harburi ruginite fata de T200..si cateva TR..care ..la fel...
Ei da ramaneti voi cu Faxurile bagati in bunchere ..cu neoane in cap ..care ..mai rezistati ..pana vin si va culeg ..aia ca pe hriburi ...
Asa..m-Ale ..nu incerca sa te dai mare intelectual vorbind din buze subtiri ..ca totul el ..SF..si noi nu stim ...
Vezi daca nu ai primit un fax ....sa-l transmiti la comandantii de grupe ..ca doar astia mai faca cate ceva ...adica ii mai incurca pe unii ..care ar dori sa faca un galop de sanatate pana la Adriatica ..

CEZAR spunea...

PS.
@m-Ale..
Si cumi ii vorba ..romanul niciodata nu piere ..asa si noi:
Mare noroc ..ca asa , cu Degeratul era si col Petrescu..!!!!
Sa vezi cum se infoia el si ne spunea cum pe vremea lu Tovarasul Basexu..la Carei ..unde s-a eliberat uuuuultima palma de pamant romanesc ..se puneau coroane de flori ..si cum tovarasul comandant suprem ..Base i-a zis la Seful SMG...Ba tu ramai aici ..in fata tribnei asa ca o ...
Si cum s-a dat tovarasul fara garda de corp ..pe dupa boscheti si s-a intalnit cu ostasii si ..romanii veniti sa-l aplaude (PDL)
Eeei si cum a aflat el toate problemele de la sursa ..de la talpa ...si asa a ramas !!!

Asa cica ar trebui sa faca si Mlaus..si gata ...eeeeii ..noroc ca ne-am mai revenit....

Unknown spunea...

Pentru cei care isi mai amintesc, fiind absolvenți in acel an ai școlii militare, era cat pe ce ca o manifestatie similara sa aiba loc si in August '84.... Era o aniversare rotunda, cum se spunea....40 de ani de la controversatul eveniment istoric din August '44....s-au facut si pregatiri in acest sens pana in ultimul moment, numai ca evenimentul nu s-a mai petrecut. Stie oare cineva, in mod documentat, sa expună sintetic motivul?...repet, motivul real, nu pareri sau presupuneri!

CEZAR spunea...

PS1
@m-Ale scuze am uitat de Helicoptere !
Sa-i transmiti lu T2Coltosul
Cica stam bine avem de toate categoriile ...se trimit in lupta insa ..NUMAI PRIN FAX.....
Si deocamdata nu avem faxuri .....!!!

CEZAR spunea...

Cu scuzele de rigoare inca un post si ..iau pauza toata saptamana !
La polul opus a prezentat situatia POLONIEI SI A TARILOR BALTICE..!
Ei bine Polonia..inca de la inceput S_A DECLARAT CA STAT AMEMINTAT GRAV SI PERMANENT de catre Rusia..!
atat in Politica interna cat si in relatia cu NATO..
Asa dar Polonia si-a respectat toate angajamentele pentru aparare si chiar le-a depasit .
1. Si-a DUBLAT efectivele militare !
2.Si-a realizat o flota aeriana ..competitiva .
3. Si-a modernizat intreaga inzestrare..!
Nato a apreciat efortul Poloniei si contribuie masiv la Intarirea si apararea acesteia !
Rezultatul:
Flancul estic NATO se sprijina pe un UMAR PUTERNIC(Polonia si tarile baltice )
si are o ....supapa de evacuare ..Constanta ..Bulgaria etc ..
NB..Parca Polonia a avut un ..CATYN...sau ma insel...??

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Ceea ce nu înțelege denigreze, dar nu ăsta ar fi pericolul ci faptul că și expui inepții! Nu noi nu ne putem opune rușilor ci nici toată Europa!
Că ai limite pe care nu le percepi știm toți dar că și ceea ce citești nu înțelege e și mai rău!
Ti-am mai explicat că războiul nu pornește din senin și nimeni nu își pune acum o lume în cap, cu atât mai mult un continent!
Și că să știu și tu canalele de transmiteri date militare sunt diferite de cele comerciale și datorită criptării nu au putut fi atacate,...Ceea ce auzi tu sunt canale comerciale. Armatele folosesc altele...Un exemplu. ..Din fostul tau birou, pe STAR, dacă ai nevoie vorbești cu un omolog și în Spania! În clar sau Kripton! Da mă...Dai fac cdt grup, sof, să îi spui ce să facă....Sau îi transmiți o skema o fotografie...Un plan în detaliu....Etc! O fi bine?
Eu zic că mai bine taceai!
De glezna Degerați...Cel de la A Cluj...Să uiți, a fost, ulterior, un fel de Ciolos!...Părea mea...
Hai pa....

Unknown spunea...

Aduc in discuție recentele apariții la un post privat TV ale unui fost demnitar militar de rang inalt al Armatei României (DC) si unui analist/jurnalist militar de calibru (PI)...nu pun aici in discutie probitatea morala si profesională a celor doi... ii cunoaște o lume întreaga din sistemul militar... eu cred ca multa lume i-a ascultat cu atenție pe cei doi... nu pot sa cred ca printre cei ce au luat act de "grozăviile" transmise de catre acestia in direct, la o ora de maxima audiență, nu s-au aflat si cei responsabili de starea apărării statului si destinelor țării... "de la cel mai mic, la cel mai mare"... militar, guvernant sau politician! Reacții?! Nimic!!! Poate ca nu stiu unde sa citesc (poate imi recomanda cineva o sursa Media credibila...), dar conținutul mesajului transmis a fost atat de grav încât aștepți un semn cat de cat... daca nu este adevărat, o dezmințire cu argumentele necesare, iar daca este măcar in parte adevărat, adică Armata României este in prezent neoperaționala, ce măsuri concrete se pot lua ?! Si ne mai întrebam de salarii si pensii la militari ... in fata unei situatii de asa natura, parca si acestea din urma aspecte pălesc...si inca ceva pentru cei ce mai vibrează fata de haina militară... oare ce simtaminte sa mai ai fata de conținutul emisiunilor TV dedicate Armatei ( si asa putine!) care, pe acest fond, nu mai contenesc in a evidenția care mai de care dintre "capabilitățile de top" ale organismului militar romanesc in context aliat... ce inseamna oare aceasta derapare de la crudul adevar?! Cine pe cine vrea sa pacaleasca?! Rezultatele?! Le vedem si le simtim, din pacate, zi de zi, fiecare dintre noi... militar activ sau rezervist...