Un produs Blogger.

duminică, martie 19, 2017

Sporurile vor fi incluse în solda de funcție, spune șeful DFC din Armată

44 comments


Public doar câteva întrebări care au relevanță și pentru rezerviști.
            - Domnule general de brigadă subiectul zilei în societate  şi, implicit, în armată, este proiectul legii salarizării unitare. Ce noutăţi are acest proiect pentru militari?
          - Prin noul proiect vrem să reaşezăm într-o ordine firească elementele de salarizare militare, astfel încât să le putem utiliza în calculul pensiilor militare. După cum se ştie,  în salarizarea personalului militar sunt acte normative speciale, începând cu statutul militarilor, reglementat prin Legea 80/1995. Vom reaşeza profesia militară la nivelul la care era acum 15 ani, în comparaţie cu celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar. Ca principiu, vrem să ierarhizăm funcţiile, de la nivelul soldatului până la cea mai mare, şeful Statului Major General, într-un raport corect, care să reflecte în mod just importanța îndatoririlor și responsabilităților asumate prin fiecare funcție și, la fel de important, să se asigure aplicarea unitară, nediscriminatorie a corelației funcție-nivelului de salarizare în întregul sistem național de apărare. La muncă și riscuri egale, și solda trebuie să fie aceeași, acesta ar fi principiul de la care plecăm. Elementele specifice salarizării militarilor, solda de funcţie, solda de grad, gradațiile şi indemnizaţia de comandă, vor fi elementele de bază. Alt principiu va viza includerea sporurilor în solda de funcţie. Vor fi astfel stabilite mult mai uşor soldele, vom realiza o echilibrare pe eșaloane, pe grade, şi vor apărea diferenţieri, pe arme şi specialităţi, conform activităţii specifice. Mă refer la aviaţie, la marină, la forţele speciale, la celelalte categorii care vor avea aceste solde de funcţii majorate. Toate activităţile  desfăşurate de  militari vor fi comensurate în solda de funcţie.
........
 În ecuaţia tehnică-luptător determinant este luptătorul. Poate fi performant un soldat plătit cu salariul minim pe economie?
          - Categoric, nu. Şi nu este normal ca în era aceasta supertehnologizată, care necesită cunoştinţe ample şi abilităţi, să neglijezi luptătorul. Trebuie repus la nivelul lui, iar prin legea salarizării încercăm ca profesia militară să fie adusă la un nivel de vârf.  Dacă acum zece ani, de exemplu, militarii erau a patra categorie profesională,  raportându-ne la salariul mediu în lei, acum, din şaisprezece categorii, am ajuns cam pe locul doisprezece.
 Ce soluţie a identificat Direcţia  financiar-contabilă pentru diminuarea unor disfuncţii între veniturile militarilor la început de carieră sau de la baza carierei?      
          -   În toate domeniile, un debutant în carieră are un salariu mic. Asta se întâmplă şi în sectorul  privat, şi în celelalte domenii din sectorul bugetar. Aşa este şi în Ministerului Apărării Naţionale, însă în funcţie de nevoi, se stimulează accesul în cariera militară a anumitor categorii de personal. Răspunzându-vă punctual, acum ne confruntăm cu o situaţie conjuncturală şi se datorează faptului că legile  anuale de salarizare au conservat un venit realizat la nivelul anului 2009, la 31 decembrie.
         
- Motivul disfuncţiei cred că de aici pleacă… salariul minim pe economie.
          - Salariul minim pe economie a crescut anual astfel încât a depăşit solda funcţiei de bază a militarului. La elaborarea Legii 284/2010 a fost luat în calcul un salariu minim de 600 de lei. Acesta a fost nivelul de atunci. Înmulţit cu coeficientul de ierarhizare din lege, un SGP-ist avea 600 x 1,64. Solda lui era, deci, peste salariul minim. Ministerul Apărării Naționale a  făcut şi face eforturi, atât la nivelul conducerii, cât și prin consultările permanente la care participăm noi, ca experți, ca în perioada următoare, odată cu aprobarea prin lege a Ordonanţei 2/2017, salariul minim sau echivalentul salariului minim să devină soldă de funcţie. Militarii  vor fi departajaţi de solda de grad şi de gradaţii. Așa vor fi înlăturate disfuncţionalităţile de natură salarială, pe categorii de personal. Vor fi departajaţi, așa cum este firesc, soldatul, subofiţerul şi ofiţerul, în funcție de răspunderile și complexitatea atribuțiilor fiecărui corp de cadre, și vor fi diferențieri în funcție de ierarhie și vechime și în interiorul corpului de cadre.
..............

44 de comentarii:

Leo spunea...

Citez prima afirmatie a personajului : "Prin noul proiect vrem să reaşezăm într-o ordine firească elementele de salarizare militare, astfel încât să le putem utiliza în calculul pensiilor militare."
Deci din ce spune generalul , eu inteleg ca pensiile noastre conf. L223 au fost calculate si se recalculeaza si in prezent , pe baza unei ordini nefiresti de salarizare , care nu se poate utiliza in calculul pensiilor . Si totusi Casa de pensii MAN ,calculeaza si recalculeaza pensii desi omul ne spune ca nu se poate asta. E o contradictie de fond si nu mai inteleg nimic. Ma poate lamuri cineva ?

Unknown spunea...

http://www.snppc.ro/stire.php?id=581&ocid=enhfpS1L

Ein Stein spunea...

Eram sigur, trebuie sa se gaseasca o cale prin care sa nu se respecte legea. Si atunci ce facem? Inventam idei! Sau in cazul de fata "principii".
Oare cum se va numi noul element salarial aparut in urma aplicarii sporurilor la solda de functie? Solda partiala, virtuala, parametrica, etc?
Eu vad ca se urmareste o cotcarie tipic apv-ista. Solda de functie e batuta in cuie si e stabilita in grilele de salarizare, atunci cum sa modifici acest element fundamental?
Ca sa incluzi sporurile in solda de functie, aia din grile, cum se lauda respectivul si sa nu modifici valoarea soldei de functie ce faci?
Eu cred cam asa, ai solda de functie prevazuta in anexa 1000 lei si daca ai sporuri 30%, se scad cei 30%, adica 300 lei din cei 1000 dupa care ii primesti inapoi, cei 300 lei, dar ca urmare a sporului de 30%. Si asa se ajunge ca 130% aplicat la suma de 1000 lei sa fie real tot 1000 lei. Asa ai impuscat trei iepuri, ai inclus sporul de 30%, ai facut si economie de 30% si nu ai incalcat nici legea.
Parerea mea ca inventarea acestui "principiu" nu este decat abuz in serviciu in forma calificata. Eu nu inteleg de ce nimeni nu se sesizeaza ca unii angajati la stat se ocupa cu inventari de principii in loc sa-si faca munca pentru care sunt platiti.

Toate institutiile trebuiesc restructurate, recalibrate si reprofesionalizate almintrelea e jale.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu e nicio contradicție.
In prezent pensiile se calculează prin aplicarea art. 28 la soldele stabilite potrivit salarizarii în vigoare.
Dacă se va aplica legea salarizării de care vorbește domnul general, pensiile se racordează la noua filosofie de salarizare prin actualizare, luând de bază elementele specifice salarizării militarilor,adica solda de funcţie, solda de grad, gradațiile şi indemnizaţia de comandă .

mosmartin16 spunea...

Iata o simulare

Huhu Rezea spunea...

@stein
Probabil că sporurile se inglobează între minim și maxim la ficare solda de functie.

Ein Stein spunea...

Huhurez
Habar n-am cum se incadreaza sporurile sau ce vrea sa insemne acest "principiu". Si daca ar fi asa cum presupui ce se intampla daca aplicand sporul de 30% depaseste maximul cuantumului prevazute pentru aceasi functie sau daca respectivul este incadrat pe o functie cu cuantumul maxim? E o nebunie. Eu iau de buna ce spune respectivul "includerea sporurilor în solda de funcţie". Solda de functie e fixa si stabilita clar in grile. Nu poti nici sa o depasesti dar nici sa nu o aplici in cunatumul stabilit in grila, pentru o functie data, atunci cum faci? Eu cred ca singurul scenariu e acela descris de mine. Si apoi mai e un lucru, de ce sa aplici sporurile la un singur element, cel mai mic, doar asa ca ti s-a nazarit tie sau ca ai visat un "principiu"? Pana nu scapam de dinozaurii astia inraiti de frustrare o sa tot avem ce discuta pe aici.

mosmartin16 spunea...

Iata o simulare ce include toate variantele posibile privind recalcularea pensiilor militare ! Date luate ca exemplu : vechime cumulata = 48 de ani ; pensia suplimentara ( PS ) = 9% ; Ordinul Meritul Militar ( OMM ) = 20% ; baza de calcul = 4500 lei.Iata clasamentul pensiei brute rezultate :
1. 80% + 1% + PS + OMM = 6048 lei ;
2. 80% +1% = 100% ( asadar prag ) + PS + OMM = 5886 lei ;
3. 80% + 1% + PS = 100% ( prag ) + OMM = 5400 lei ;
4. 80% + 1% + OMM = 100% ( prag ) + PS = 4905 lei ;
5. 65% + 1% + PS = 85% ( prag ) + OMM = 4590 lei ( n.n. - conform variantei prezente, respectiv OUG 57 / 2015 ) ;
6. 80% + 1% + PS + OMM = 100% ( prag ) = 4500 lei ( n.n. - conform variantei Senatului ) ;
7. OUG 57/2015 abrogata si nu modificata = 3500 lei ( suma reprezinta pensia contributiva ! Aici s-ar ajunge dupa mintea creata a lui Dogaru ( SCMD )!!! ).
Asa putem vedea pe unde suntem si unde am putea ajunge prin ceea ce va face Camera Deputatilor ! O duminica placuta !

Ein Stein spunea...

Pe la sfarsitul paragrafului argumenteaza "principiul" asa
"Vor fi astfel stabilite mult mai uşor soldele, vom realiza o echilibrare pe eșaloane, pe grade, şi vor apărea diferenţieri, pe arme şi specialităţi, conform activităţii specifice. Mă refer la aviaţie, la marină, la forţele speciale, la celelalte categorii care vor avea aceste solde de funcţii majorate."
Pai e complet ilegal, soldele de functie au fost deja stabilite in lege, nu poti sa le modifici pur si simplu doar ca sa-ti fie tie usor sa le calculezi.
Sa luam cazul unui subofiter, plutonier, trag concluzia ca cel de la aviatie va avea solda de functie mai mare decat a celui de la infanterie prin aplicarea sporului de 30%. Diferenta intre cuantumul cel mai mic si cel mai mare pentru gradul de plutonier e de cativa lei, 30% aplicat soldei de functie e mult mai mare, deci pica presupunerea ca sporul va reprezenta diferenta intre cuantumurile maxim si minim.
Omul asta ori nu stie ce vorbeste, cel mai probabil, ori vorbeste pe o lege de care noi inca nu stim iar solda de functie se calculeaza cu totul altfel decat in versiunea pe care o stim noi, cel mai improbabil.

Leo spunea...

Multumesc pt. lamurire. Tare as dori sa mai inteleg un lucru . In raspunsul la ultima intrebare , dl. gen. ne spune ca referinta de calcul actuala ( si din 2010 )este Salariul minim de 600 lei. Nu stiu daca inteleg corect , deci VRS = 600 lei ? ( VRS = valoarea de referinta sectoriala ) . Daca este asa , atunci de ce mie mi-a calculat pensia cu VRS =197,3387 lei in iunie 2017 când am iesit la pensie conf L 223 art. 19 ? Si mai am o necunoscuta : Care este actul normativ in vigoare in baza caruia s-a utilizat la calculul pensiei mele VRS = 197,33 lei si nu VRS = 600 lei ? Asta nu stiu si poate ma lamureste cineva. Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
L 284/2010 a fost suspendată la aplicare prin mai multe acte normative succesive. Așa că.... au rămas în vigoare până în prezent coeficienții și valoarea de referinţă sectorială din 2009.
Tot generalul spune că în interiorul aceleiaşi funcţii diferenţierea între militari se va face prin solda de grad şi gradaţii.

mirelamarinescu@917 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

H Multumesc pt. raspuns. Nu m-am lamurit deoarece:
1. De ce vorbeste dl. gen de L 284/2010 daca ea nu a fost si nu este in vigoare ?
2. De ce daca L284/2010 nu a fost si nu este in vigoare se foloseste VRS = 600 in loc sa se foloseasca VRS = 197,338 valabil din 2009 cum chiar H precizeaza.
3. De ce pt. calculul pensiei se utilizeaza VRS 197,33 , iar pt. calculul salariului se foloseste VRS = 600 lei care apartine L284/2010 care nu este in aplicare.
4. Inseamna ca la calculul pensiei mele pt. limita de varsta deschis in 2016 conf. L223, nu s-a aplicat prevederile art. 60 din L223 , care face conexiunea intre salarii ( solde) si pensii.
De aceasta contradictie de fond vorbeam eu in primul comentariu. Recunosc ca poate nu inteleg eu deoarece nu sunt jurist ci ing.
Asta nu inteleg H si te rog daca se poate sa ma lamuresti , pe mine si eventual pe altcineva care este interesat.

karadeniz spunea...

@ mirelamarinescu
O nouă lege a salarizării presupune ulterior și o reaclaculare/actualizare a pensiilor.Cei care sunt pensionați cu art. 19 vor intra și ei în acest proces dar e puțin probabil ca noile pensii ale acestora să aibă creșteri substantiale date fiind gradele, funcțiile și vechimea avută.

Huhu Rezea spunea...

@Mirela
Se poate Mirela să nu înțelegi că baza de calcul crește pentru toată lumea?
@Leonard
1.Domnul general a vorbit de elaborarea Legii 284 nu de aplicarea ei.
2-3.Nici pentru activi nu s-a folosit VRS de 600 lei. Ar trebui să cunoașteți dacă abia v-ați pensionat.
4. Art. 60 din Legea 223 nu se aplică pentru cei care își deschid drepturile de pensie ci pentru cei care sunt deja pensionari. Pentru dvs s-a aplicat art. 28.
De art. 60 veți beneficia și dvs. când vor crește soldele potrivit legii salarizării unitare, de care vorbește domnul general.

mirelamarinescu@917 spunea...

OK sa o vedem si pe asta ,dar imi este teama ca nu apuca sa implementeze legea asta a salarizarii cu acest mamut de IOHANIS ,sa vedem

Unknown spunea...

Se dau AJUTOARELE https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

iceparu spunea...

Jianu vorbeste ca sa vorbeasca.Nimic concret.Ne-am infectat de la oamenii politici.Pana una alta.colonel ,absolvent de AISM,ofiter de intendenta intr-un fost comandament de armata,pensionat in 2003 ,la 53 ani..Noua decizie de recalculare pe OUG57/2015 pe minus 1750 lei.E noaptea mintii.

iceparu spunea...

Ce va spuneam eu.Acel maior controversat,sarlatan, a militat si militeaza in favoarea mentinerii Art.40/OUG 57/2015 numai si numai ca sa primeasca doi lei in plus.

mirelamarinescu@917 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Domnul H va multumesc deoarece am inteles cam 75% de la 0% când am pus prima intrebare. Poate ca as mai pricepe si restul de 25 % daca as sti care este actul normativ in vigoare in temeiul caruia se foloseste VRS = 197,33. Si va rog o ultima intrebare dupa care nu va mai deranjez cu nelamuririle mele( dar care pot fi si ale altora) : Deci daca se va aplica legea salarizarii unitare atunci mi se va recalcula pensia militara in plata acum , in functie de solda de gradul si functia pe care le are un ofiter activ de acelasi grad , functie si vechime ca ofiter cum am avut-o si eu ? Practic Baza de calcul a pensiei mele va fi ca la un ofiter activ de acelasi grad, functie , vechime ca a unui ofiter activ la fel cum am fost si eu când eram activ ? Dl. H va suspectez ca sunteti jurist si nu unul obisnuit ci specializat si foarte competent din ce am citit eu pana acum pe blog.

Huhu Rezea spunea...

@iceparu
Despre cine vorbești? Dacă te referi la disponibilizati, acestora le poate crește pensia prin recalculare pe OUG 57 numai dacă la data trecerii in rezervă au fost pe funcții mai mici decât perioada anterioară ultimelor 6 luni de activitate.
Păi, parcă discutasem că e bine să se modifice art. 40... nu să se abroge.

Iulian Mareș spunea...

Mirela = Eufrosina!....mai mai
..cand vrei scrii corect si exprimi logic!
De ce nu scrie d-ul capitan?

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Prin suspendarea aplicării Legii 284/2010 a rămas în vigoare L 138/1999. asa cum a fost completată prin Legea nr.8/2008 cu privire la vrs. O puteți citi aici
http://lege5.ro/Gratuit/geytonrvha/ordonanta-nr-8-2008-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-138-1999-privind-salarizarea-si-alte-drepturi-ale-personalului-militar-din-institutiile-publice-de-aparare-nationala-ordine-publica-si-si

Dacă se va aplica legea salarizării, pensia dvs se va actualiza în baza art. 60, astfel că soldele de funcție și grad din baza de calcul va fi similare cu cele ale activilor care au același grad cu dvs . Citiți aci pe blog grila cu soldele de funcție preconizate și puteți să estimați cu cât va creste pensia.

iceparu spunea...

Huhule@Nu te inteleg.Este ultima interventie.Cred ca vorbim limbi diferite.Eu am comunicat un fapt real.Nu are nimic comun cu disponibilizarea.Cat timp se va opera cu unitati diferite functie de anul pensionari si CPS va jongla dupa bunul plac cu OMM si CPS vor fi discriminari.Nu intelegi ca nu e normal ca subofiterul pensionat dupa 2016 sa aiba pensie mai mare sau egala cu ofiterul superior pensionat inainte de 2009?Dece naiba am mai anulat legea lui Boc?Citeste printre randuri ultimul comunicat al ANCMRR si vei observa ca inclusiv la intalnirea cu ministrul s-a pus aceasta problema.Art.40 va fi abrogat si la propunerea celor trei ordonatori legea 223 va fi imbunatatita.
Daca ai avut tangenta cu armata sper ca intelegi ca respectivul nu a fost un neica nimeni prin armata romana.Nu orice analfabet militar ajunge mai intai loct.pt.servicii.al.cdt.Bg.AA si mai apoi Of.1 intr-un Cdm.A.
Are onoarea sa va salute, un colonel anonim


Huhu Rezea spunea...

@Colonele gheață
Cap ai, minte....!
Dacă Legea 223 are nevoie de imbunătățiri, unele i-au fost aduse prin OUG 57. De ce trebuie renunțat la acestea? Doar așa, ca vi s-a pus vouă pata?
Orice îmbunătățire se poate aduce prin legea de adoptare a OUG 57, aflată în procedură finală, în CD.
De ce vreți voi să se abroge ordonanța? Ca să se reia de la capăt procesul de legiferare pentru îndreptarea L 223? Iar proiect legislativ, iar sesizarea Senatului, iar CD...! Incă un an.

Iulian Mareș spunea...

Popo,
Despre ce ajutoare scrii....nu am facebook!
Aj de parastas poate?

Huhu Rezea spunea...

Pentru domnul mai proaspăt pe blog, @Marius Vreja,care nu știe unde sunt incluse sporurile și care sunt elementele salariale care diferențiază soldele militarilor, respectiv solda de grad și gradațiie, este rugat să citească mai sus interviul sefului Direcției Financiar contabile gradațiile,

Huhu Rezea spunea...

|@Mares
Intrebi pe alt post că... de unde crestere de solda la actualizare după aplicarea legii salarizarii.
Păăi... compară soldele de funcție actuale pentru toate gradele militare
de aici
http://www.huhurez.com/2016/01/soldele-functiei-de-baza-in-ianuarie.html
cu soldele de funcție din grila Olguței.
Un exemplu:
Solda corespunzătoare funcției de colonel este acum de 1085 lei iar după grila Olguței este 5200 lei. Ce zici:

Iulian Mareș spunea...

Zic asa:
-daca in cei 5200/SF sunt incluse sporurile, la ei adaugi gradatiile, IC/42%-6X7 si norma de hrana arata bine dar:
-am unele retineri din practicile anterioare, guvernamentale si parlamentare
-este o indreptare dar, nu sa cazi pe spate!

Iulian Mareș spunea...

Popa armenesc
Te-am intrebat ceva mai sus!

CEZAR spunea...

m_Ale...
,,Vor fi astfel stabilite mult mai uşor soldele, vom realiza o echilibrare pe eșaloane, pe grade, şi vor apărea diferenţieri, pe arme şi specialităţi, conform activităţii specifice. Mă refer la aviaţie, la marină, la forţele speciale, la celelalte categorii care vor avea aceste solde de funcţii majorate. Toate activităţile desfăşurate de militari vor fi comensurate în solda de funcţie....zice financiarul ..
**
Vezi Baaaa...de 30 de ani tot spun asta ....!!

Iulian Mareș spunea...

Erata
Gradatiile, maximum 42% (6X7), IC-cat va fi, actaul 50% maximum, parca!

PS:
*Daca nu modifica si procentul si numarul de gradatii!
*De vazut cat va fi maximum de IC in noile dispozitii, dupa promulgarea legii!
*Calculele facute cu datele vechi ne pot induce in eroare!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Ce spune el sunt principii care au fost si vor ramane!
Modul de transpunere in practica.....ala conteaza! Asteapta sa iasa dispozitiuni de aplicare!
Eu nu prea cred in daruri grecesti!
Sa nu ne grabim cu laudele!

mirelamarinescu@917 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Mirela 917 primavara!
A fost doar curiozitate!
Poate el ar intelege mai bine..... exclus ca am intentia sa te descalific....dar el este in caza!
Nu voiam sa te aprinzi!

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Ce inseamna "Baaa"?
Cui te adresai asa?....a la clanul Carpaci?

CEZAR spunea...

m_ale ..este cuvantul ..cel mai uzitat in RoArmy ..atunci cand te adresezi unuia fara acces la FEISBUCI....!!!

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Cred ca stii parerea mea despre FB!?

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Esti tare neîncrezător în cele spuse de seful DFC în interviul de mai sus, dacă ai ajuns să crezi că Potecarul este mai informat în privința includerii sporurilor în solda de funcție.

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Am devenit rosceptic! Atat!

CEZAR spunea...

O intrebare ....retorica..!!
Oare domnul general ..CE SPECIALITATE ARE LA BAZA..??
Vad ca-i albastru..la culoare ..
Nu ar trebui ca seful Directiei Financiar -Contabile ..sa fie un Financiar -Contabil ??
Nu ati observat ..ca majoritatea ..specializati pe la birourile astea ..au culoarea azurie sau sant marinari (Zdrumicel)??
Te mai miri ..ca peste tot ..intalnesti..sporuri prime ..AERO- NAVAL(care nici nu prea zboara si nici nu prea navigheaza )!!!???
De ce nu-si vad distinsii ..de meseriile pe care si le-au ales ...initial ..
Poate ca un finantist ..s-ar misca mai lejer ..ca-i domeniul lui ...zic si eu ...

Iulian Mareș spunea...

Curiosule!
Poate este Fi din SMFA!
Marinarii sunt in negru...

maiag spunea...

generalul daca are singe in coaie sa faca ceva cu actuaklizarea pensiilor militare,ne a mintit,sa nu mai dam pret ps declaratiile lor,acum ce spune dupa ce a aparut suspendarea actualizarii pensiilor?