Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 03, 2017

250 000 de pensionari vor plăti un impozit de 10%

88 comments
Scăderea impozitului  pe venit de la 16% la 10%


”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri - scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci şi pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei şi care vor plăti un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute”, a anunţat recent ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

88 de comentarii:

Viss spunea...

Îl mai prinde oare "paltonul" pe domnul citat în funcție?

Andrei Sorin spunea...

Pensii care depasesc 2000 lei... se refera la pensii brute sau la nete??

Huhu Rezea spunea...

@Cătălin
Nu există vreo condiționalitate între actualizare și impozitare decât dacă după actualizare pensia brută depășește suma de 2000 lei.
Impozitul se aplică pe pensia netă aflată în plată în luna impozabilă.
Actualizarea se poate face şi ulterior lunii ianuarie 2018, cu plata din urma începând cu luna iunie 2017. Sumele în plus din perioada iunie-decembrie 2017 se impozitează cu 16%, iar cele aferente anului 2018 cu 10%.

Leo spunea...

Eu am invatat de pe blog mai demult ca L2 /2017 Art.100 , ramane in vigoare si face exact ce spune TEMA. Era sa fiu suspendat , atunci când am comentat pe blog ce afirma Misa care , atunci spunea exact pe dos. Bine ca s-a sucit si Misa. Oare o fi definitiva suceala lui ?

Huhu Rezea spunea...

@Cătălin

Nu ai înțeles.
Din pensia brută scazi impozitul și ce rămâne este pensia netă. DÎn 2018 este un singur impozit pe pensie; cel de 10% pe ce depășește 2000 lei.
Văd ca noul calcul al pensiei militare introdus de oug 59 a brambura și ce se știa despre pensia brută și pensia netă.
.....
Nu poți sa te judeci cu CPS pe o problema de salarizare.
Cred ca este vorba despre un litigiu de munca prea vechi pentru a mai fi ridicat şi împotriva MAPN.

Leon spunea...

Deocamdata Sedinta de Guvern a fost amanata pentru saptamana viitoare !
Cifra de 250.000 de pensii peste
2.000 lei nu mi se pare realista tinand cont ca numai in SNAp.sunt probabil cel putin jumatate din aceasta cifra iar in sistemul public sunt 3,5 milioane pensionari la limita de varsta cu o pensie medie de 1222 lei( sept.2017) si aici sunt cuprinsi cei cu pensii speciale dar si din sistemul bancar, asigurari, industria extractiva, administratie, invatamant,sanatate,patronate, etc.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

Impozitul de 10%,se aplică pensiilor ce depășesc 2000lei.

Ținând cont că actualizările celor care au ieșit la la pensie până în 2016,inclusiv,vor fi negative rămân cu
Cuantumul în plată.Motivul îl știm.Se
scad indexările 5% și 5,25%

Numai cei care au ieșit în 2017 vor câștiga când se vor actualiza pensiile,dar nu mai mult de 2-3%.De ce
ei câștigă acest cuantum?Deoarece,lor li se scade numai indexarea din 2017,5,25%.

Deci,15% de fapt este 2-3% numai pt.cei care au ieșit în 2017.
Pentru ceilalți va fi 0%.

avianyc spunea...

Dacă în România sunt doar 2500 de pensii peste 2000 lei din 5 milioane înseamnă că este trist de tot.
Momentan la CNP nu sunt bani pentru punerea în aplicare a dosarelor de pensie depuse de peste 4 luni de zile prin emiterea deciziei de pensie.
38 ani efectivi, studii superioare inginerești cu ani în producție și învățământ după 95 = pensie 1615 lei.
Trăiește dacă poți.
Se așteaptă o rectificare bugetară.
Știe cineva de asa ceva?
Dacă guvernul cedează și nu introduc trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului cu plata la angajator se duce naibii tot programul lor de guvernare din lipsa de bani.
ANAF -ul nu face față colectării, DNA -ul nu-i mai sperie fiind făcut harcea-parcea prin lupta intre procurori și judecători. Mai trebuie sa o achite și pe Udrea și suntem în regula.
Sindicatele se pare că mănâncă de pe masa patronilor.
Și uite asa timpul trece și nu se face nimic.

Ela Pop spunea...

@Leonard
Se aplica impozit 10% la suma ce depaseste 2000 lei la brut.

avianyc spunea...

În atare situații actuale când toată lumea este în război cu toată lumea nu se poate anticipa ce va aduce viitoarea ordonanța anuala continuatore a OG 57 privind prorogarea unor drepturi bănești prin masurile fiscal bugetare ce urmează a fi emisă în decembrie 2017.

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Te ții de cioace!

Leonard,
Știi ce mult se va bucura Corneliunsson de această prevedere?
Uite că Nișă s-au gândit și la el!
Cum cu ce? Cu un sfat, de viitor!

tehnocrat spunea...

Intaiul meditator al tarii, iohanis o calculat cu cat creste netul, salariului mediu brut pe economie, dupa 01/01/2018. Rezultat: tri lei.
Cum oug 59/2017 limiteaza pensiile militare la net, rezulta ca cresterea brutului cu 25% din ianuarie 2018 nu reprezinta nimic privind cresterea drepturilor de pensie pt militari.

tehnocrat spunea...

De ce nu s-au aprobat azi in guvern, oug privind fiscalitatea incepand cu 01/01/2018 ?
La intalnirea primului ministru cu patronatele, acestea au spus ca in conformitate cu o directiva europeana implementata si de Romania, orice modificare a politicii fiscale se poate face numai dupa realizarea unui studiu de impact.
Guvernul n-a realizat acest studiu de impact.

Gigi spunea...

@I.Mareș
Ar fi bine să mă țin eu acum de cioace,și foarte bine să mă înșel, iar în final să fie bine pt.toți!
Dar,din păcate cam ăsta este adevărul!

Huhu Rezea spunea...

250 000 de pensionari prind impozitarea de 10%.
Peste 3 milioane de pesionari și toți asistații social nu plătesc niciun ban impozit.
Trebuie reținut ca 250 000 de pensionari vor primi, începând cu ianuarie, 6% din fiecare leu din solda brută ce trece peste 2000 lei.

Lăsați salariații sa se descurce cum doresc cu patronii și cu obligarea acestora să le plătească la fisc impozitele și contribuțiile din salraiul brut.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Acum și patronatul asta...,ia să prezinte un studiu de impact cu evaziunea din panificație, carne, alcool, legume și fructe!
Plus că f mulți nu plătesc deloc contribuțiile la stat pt angajat!
Și asta în condițiile unui principiu preventiv al controlului fiscal...
În definitiv nu văd ce pierdere au ei, proprietarii?
Dar, mă rog....cum totul este politizat, asta este!

tigri2 spunea...

@t3 te joci cu cifrele precum un prezentator din mass media , este rusinos pentru un fost subinginer ,actual agent de asigurare
.Nu este vorba de 2500 de pensii peste 2000 lei ci de 250.000, ,ti-e foame , ai mancat doi de zero.

tigri2 spunea...

Cum dracului, unii care se declara ingineri, nu ma refer la t3 complica teoria impozitarii ,care-i mai simpla decat povestea celor "cinci paini" a lui Creanga si vin cu cresterea de 6% etc
Da va fi o crestere de 6% rezultata din diferenta dintre vechea retinere si noua retinere, adica aveai impozitul (P-2000)x16% si acuma vei avea (P-2000)x10%.
NU 6% din P(pensia bruta).
Asa ca Leo nu te mai da in stamba ,din nou ci calculeaza (P-2000)x 10% si fa diferenta dintre ce o sa ai si ce o sa primesti, fie 6 fie 9 fie "doua oua" a lui Vosga.

Sebi spunea...

"Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare", deci majoritatea romanilor are bani depusi la banca (nu simple conturi in care se vireaza salarii sau pensii, ci depozite - a nu se confunda). Ce ziceti de asta?
Asta e vestea care, de departe, ma surprinde cel mai mult in ultimii cinci ani (pe locul doi a fost Iohannis presedinte)... si imi schimba total perspectiva in legatura cu tara mea si compatriotii mei. Cred ca am ramas printre putinii adulti din prospera Romanie care nu are depus nici un leut la banca, reusind a-i cheltui pe toti luna de luna desi sunt o fire cumpatata si fara vicii costisitoare.
Mai e Tudose, dar la ala e o chestiune de "principiu", preferand sa tina ochiul dracului la saltea, ca bunica-sa, decat sa traiasca in secolul ce i-a fost destinat.
Bravos, natiune! Ai reusit sa ma dai pe spate! Te pup!

avianyc spunea...

@ tigri 2
Bătrânețea ne joacă feste parcă la amindoi.
@ Huhurez
Dacă guvernul cedează în fața sindicatelor și nu trec în sarcina angajatului contribuțiile o ducem rău inclusiv noi pensionarii militari.
Eu în locul guvernului as fi trecut în sarcina angajatului inclusiv în contribuțiile datorate de angajator pentru grupele de munca.
Dar poate în 2019.
Am avertizat că această trecere de contribuție în sarcina angajatului se face în scopul colectării mai bune și a eliminării neplatnicilor.
Tot atunci am avertizat că neplata de către angajat cum era prevazut în primă fază duce la decizie de impunere pentru angajat și se poate transforma în răspundere penală pentru angajator, după ce au modificat impunand ca plata sa se facă de angajator.
Nu prea ai fost de acord însă uite că lucrurile se confirmă.
Pentru reușita cât și de cât a programului de guvernare măsura este vitala


Unknown spunea...

Transferul contributiilor este in avantajul militarilor in activitate deoarece angajatorul plateste aprox 6% astfel salariile vor creste cu 19% plus red impozit la 10%.Asta in cazul in care nu le vine vreo idee sa adauge contributii ca la civili. Vedem cum se va aplica in 2018

Trofin spunea...

@ tehnocrat : Vineri 3 Noiembrie 2017 : Exista o eroare in afirmatia prezidentului , d-sa in incurcat leii cu procentele . La profesorii de fizica nu se permit asemenea confuzii , la presedinti , da.

Huhu Rezea spunea...

Iohannis s-a băgat prostește în ciorba asta fiscală fiartă de ong -urile care-L țin de lesă.
Așijderea în problema răspunderii materiale a magistraților...pentru ca ăsta frige în pachetul legislativ lucrat de Toate.
La alegeri va plăti taxa pe prostie.

Viss spunea...

1. Iohannis va plăti taxa pe prostie pentru că, citez, "s-a băgat prostește în ciorba asta fiscală fiartă de ong -urile care-L țin de lesă". Dacă el o să plătească pentru un discurs scris de alții și citit prost de el, și mă refer la încurcătura 3% cu 3 lei, atunci pentru harababura din domeniul legiferării muncii și fiscale cine o să plătească la alegeri? Eu cred că nimeni. Pentru că la alegeri ori nu avem opțiuni ori ne ducem să ștampilăm pentru că suntem necondiționat suporteri ai unui partid sau altuia.
2. Oricum, din ce citesc aici, Iohanis nu ia mai mult de 1% din voturile celor care scriu pe blog. Restul e la PSD.
3. Spuneam că nu știu timp o să mai fie "idiot folositor" decidenților politici actualul ministru al finanțelor. Nu că ar conta, dar tot ce spune omul ăsta sunt baloane de încercare, nu trebuie luate ca decizii foarte probabile. Totul se poate schimba în două ore. Orice mare decizie, inclusiv fiscală. Asta nu e bine. Pentru nimeni. S-au schimbat personajele, dar parcă am mai văzut filmul ăsta, acum mai mulți ani.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Henter Adrian
Salariul mediu brut pe economie, in luna iulie 2017 a fost 3329 lei.
Daca ctiti art 31 din legea 223/2015 modificata cu oug 57/2015 veti vedea ca si militari platesc o contributie individuala la buget, cel de stat si nu cel de asigurari sociale, dar egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale. Asa ca ce se intampla la civili incepand cu 01/01/2018 se intampla si la salarizarea activilor.
Exemplific cu un exemplu pt militarii activi.
Azi solda bruta 4000 lei.
Retineri angajat:
CAS(10,5%)+CASS(5,5%)=16% din 4000=640
Deduceri personake=0
Impozit(16%) (4000-640)*16%=538
Solda neta: 4000-640-538=2822
La 01/01/2018
Solda bruta creste cu 25% si devine 5000
Retineri
CAS+CASS(35%)=35% din 5000=1750
Deduceri personale=0
Impozit(10%)=(5000-1750)*10%=325
Solda neta=5000-1750-325=2925
Crestere la net=2925-2822=103 ce reprezinta o crestere de 103/2822=3,65%

Leon spunea...

Din cauza scaderii colectarii taxelor si impozitelor in acest an, coalitia PSD-ALDE cauta solutii disperate pentru umplerea acestui gol la bugetul statului..!
Prima masura ar fi inlocuirea acestui ministru de finante, mai mult amator decat profesionist,cu Eugen Teodorovici,un ministru care a avut rezultate bune si foarte bune in timpul lui Ponta.
Urmeaza aducerea inapoi la ANAF a profesionistilor din SRI care sigur vor avea mijloace specifice pentru o colectare mai buna a taxelor si impozitelor.Evaziunea fiscala nu atenteaza la Siguranta nationala ?
Si este posibil ca Tudose sa amane pentru Semestrul II modificarile la Codul Fiscal dar si aplicarea Legii salarizarii unitare, daca Sindicatele (manipulate) nu renunta la amenintarile cugreva generala.!

Unknown spunea...

Buna ziua,
Dle Huhu v-am urmărit comentariile pana azi, cu toate ca v-am suspectat ca faceti jocul guvernantilor. De fapt cine sunteti dvs pentru a manipula o mare masa din pensionarii militari care nu sunt la curent in ce directie merge tara. Fiti principial si corect in mesajele dvs si veti avea toata sustinerea mea.Cu respect, Mark

luminita spunea...

dar matale ,draga asta, de te cheama MARCOVICI ,ce dracu vrei_? ce tot latri aci? dumneata urmaresti ce? lasa -te de asemenea afirmatii la adresa acestiu om ,care de ani buni se stradueste sa ne tina la curent cu tot ce ne priveste , ia du-te dumneata i n alt zona si urmareste acolo si lasa acest OM sa ramana alturi de noi . Nu ne face sa iti zicem ceva si mai altfel , mai

Iulian Mareș spunea...

De noutate....(se vorbea mai de mult)!

http://evz.ro/cine-este-noul-ambasador-al-sua-in-romania-nascut-la-iasi.html

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Băieții detașați de la SRI nu vor reveni la ANAF!
Cu manipularea sindicatelor vom mai vedea....
Tudose, col.Tudose, este înclinat să amâne aplicarea LSU-lege concepută și fătată de PSD, a 2-a premieră, după trântirea fostului guvern PSD de către PSD!
Eu te fac, eu te omor!

reddog spunea...

@Vasile Marcovici
Huhu Rezea este fan Dragnea, LOV, Iordache si alte personaje dubioase care deseneaza tabele frumoase cu cresteri salariale pana prin 2022.
Bine ca s-au oprit acolo si n-au facut tabele pana in 2062... :)
Dar sa nu-i subestimam, pot face si asta, un pix si o coala de hartie nu costa mult plus ca sunt inca multi naivi care ii cred.
Poporul i-a adus la guvernare pe mincinosii astia, o guvernare gen Ciolos care oferea cresteri chibzuite nu era buna, au fost preferati astia care seamana cu interlopii manelisti care arunca cu bani in lautari. :)

Huhu Rezea spunea...

@Mark
Așa părere proastă ai d-ta despre pensionarii militari dacă zici ca nu sunt la curent cu direcția în care merge țara?
Ai putea să primești lecții despre legislația pensiilor și despre starea politică a țării, citind opiniile celor care se exprimă liber pe acest for de discuții.
Nu te întreba cine sunt eu!
Intreabă-te cine sunt zecile de mii de cititori și comentatori care au accesat de aproape 10 milioane de ori paginile acestui blog în ultimii 4 ani.

tehnocrat spunea...

Sunt total de acord cu Dl tigru3 privind introducerea obligatorie a contributiilor la angajat incepand cu 01/01/2018.
Cheltuielile statului cu plata drepturilor salariale ale bugetarilor cresc foarte putin si sunt cu mult mai mult compensat cu taxele si impozitele ce se retin din sistemul privat.
Trebuie sa stiti ca exista o prevedere legala, care obliga orice angajator sa plateasca salariile inaintea oricarei obligatii fiscale.
Ce se intampla in mediul privat: marea majoritate a angajatorilor platesc salariile, in schimb foarte multi, zeci de mii, datorita unor motive: blocaje financiare, returnari de TVA, aranjamente cu ANAF nu platesc la timp restul obligatiilor fiscale, reesalonand-le in prima vaza, pe un anumit nr de ani. Obligatiile fiscale care nu le platesc sunt contributii sociale, contributii de sanatate, etc. care intra in sarcina angajatorului. In faza a doua , anual, mii, de firme intra in insolventa, o parte in faliment si nu mai platesc nimic din taxele fiscale reesalonate, afectand grav bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat.
Dupa modificarile din noul cod fiscal, privatii nu prea mai au loc de intors, in sarcina lor raman f.f. putine contributii sociale de platit, o data ce platesc salariul , aproape platesc toate contributiile la stat.
La privat nu exista grupa de munca AC iar CD si CS sunt extrem de rare si neglijabile.

avianyc spunea...

Anaf-ul nu mai reprezinta o punte de salvare în colectarea taxelor.
El mai este util doar pentru micii afaceristi ,găinarii ,afaceri fara protectie in spate,etc .
Marii evazionisti in spatele carora se află firme de partid sau firme care au în spate oameni politici sau chiar din domenieul MAi,etc sunt de neatins.
Toti de prin primarii,consilii judetene, etc au afaceri mascate prin firme de care nu se atinge ANAF-ul.
Marii datornici uzeaza de procedura de insolventa ,stau 4-5 ani in procedura de insolventa ,afacerea merge ,taxe nu se platesc. După care declara falimentul si apar din nou sub alte firme. Sau daca terenul este prielnic ies din insolventa intra sub plapuma politica si fac ceea ce au facut si inainte.
Leacul pentru aceste jmecherii este punerea in aplicare a acestor masuri de trecere a contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatul cu plata de catre angajator printr-o legislatie clara si coerentă.
Astfel se evita evitarea platii contributiilor la bugetul asigurarilor sociale ,etc si se asigură o protectie sigură angajatilor.
Eu aș extinde aceasta procedura si pentru CONTRIBUTIILE DATORATE DE ANGAJATOR PENTRU GRUPELE DE MUNCĂ -conditii deosebite ,conditii speciale si alte conditii.
Astfel pe lânga faptul ca angajatii ar beneficia de un brut mai mare la pensie (L 263)s-ar evita ca angajatii din mediul privat sa se trezeasca la intocmirea dosarului de pensie ca le sunt respinse adeverintele de dovedire a grupei de munca pentru faptul că angajatorii nu au platit cotizatiile aferente.
MANEVRELE SINDICATELOR nu sunt în avantajul angajatilor.
Nu trebuia sa se intervina de la nivel inalt în acesta chestiune benefica pentru buget si pentru angajati.

avianyc spunea...

@ reddog
daca treci pe la JAPAN intră până la ministerul apărării si documenteaza-te daca si pe la ei se practică promovatul in functii in cadrul ministerului pe baza de domiciliu ca in cazul lui Mareș.
Daca traseul trece peste nord K transmite-le o telegramă de felicitare de la bordul aeronavei din partea lui Huhurez.

Leo spunea...

reddog
Eu il stiam fan Base. Iar s-a sucit ?

karadeniz spunea...

@ Sebi Dumitrașcu
Cele 10 milioane de depozite aparțin unui număr mult mai mic de oameni
În înțelesul legii nr. 311/2015 ”privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare”, noțiunea de depozit cuprinde orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente, cum ar fi depozitele la termen, conturile curente, conturile de economii, conturile de card, conturile comune și alte produse similare.
Din practica curentă anterioară, când sumele garantate erau mult mai mici decât actualul plafon de 100.000 de euro de persoană la o bancă cei care au bani deschid depozite la mai multe bănci și pe mai mulți membri de familie.
Din datele FGDB, anul trecut in semestrul I, la cele 29 de bănci ce participau la acest fond erau 13.971.200 de depozite ale persoanelor fizice, în semestrul II 14.237.187 iar in semestrul I 2017 numărul a scăzut la 14.092.198, fapt care are și ele o anumită semnificație. Dacă scădem din acest număr persoanele care primesc salariile, pensiile și alocațiile pe card, numărul românilor care au depozite reale in care țin niște economii este destul de mic, probabil sub 2 milioane de deponenți.

Leon spunea...

T3, daca lucrurile stau asa cum le prezinti, este foarte grav..! Inseamna ca Statul paralel este peste tot: in Justitie si Servicii, Politica, Economie, Administratia centrala si locala, etc.
Si mai avem sanse sa iesim din aceasta situatie..? Si daca da, in ce fel ?

Iulian Mareș spunea...

Avyanici,
Aici ai greșit!
Domiciliul meu legal a fost și este în Malta!...un micuț oraș port in sud-vest!
In București am doar 2 apartamente....! Am făcut și meditații...deci sunt acoperit!
Apreciez doar pdv tău privind plata contribuțiilor! Liderii sindicali sunt lakeii patronatului! Ceea ce nu au curaj unii să afirme, manipulează ceilalți!
Hai să-i căutăm la averi, pe acești excroci, liderii ipocriți și vânduți oricui, numai sindicatelor de ramură nu!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Doctore,
Nu fi panicat!
Vino la mine în Malta...avem casă nou renovată, șalupă buna, motor de viteză, mâncăm ce pescuim și ce transportăm (capacitate maximală 20 adulți) și noi până la Insula Lampadusa, 500€/persoană! Știu rutele, avem ekipamente de navigație...mai bagi o injecție, dai o aspirina, paracetamol mai iei un ban! Te învăț și cu trancanul,...e obligatoriu în mediul asta!
2 ture/lună și trăim decent!

calin spunea...

Trei comentarii mi-au atras atentia:
1. Iulian Mares spunea...(sâmbătă, noiembrie 04, 2017)
Acum și patronatul asta...,ia să prezinte un studiu de impact cu evaziunea din panificație, carne, alcool, legume și fructe!
Plus că f mulți nu plătesc deloc contribuțiile la stat pt angajat!
2. sebi toderascu spunea... (sâmbătă, noiembrie 04, 2017)
"Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare", deci majoritatea romanilor are bani depusi la banca (nu simple conturi in care se vireaza salarii sau pensii, ci depozite - a nu se confunda). Ce ziceti de asta?
Asta e vestea care, de departe, ma surprinde cel mai mult in ultimii cinci ani (pe locul doi a fost Iohannis presedinte)... si imi schimba total perspectiva in legatura cu tara mea si compatriotii mei. Cred ca am ramas printre putinii adulti din prospera Romanie care nu are depus nici un leut la banca, reusind a-i cheltui pe toti luna de luna desi sunt o fire cumpatata si fara vicii costisitoare.
Mai e Tudose, dar la ala e o chestiune de "principiu", preferand sa tina ochiul dracului la saltea, ca bunica-sa, decat sa traiasca in secolul ce i-a fost destinat.
Bravos, natiune! Ai reusit sa ma dai pe spate! Te pup!
3. Vasile Marcovici spunea... (sâmbătă, noiembrie 04, 2017)
Dle Huhu v-am urmărit comentariile pana azi, cu toate ca v-am suspectat ca faceti jocul guvernantilor. De fapt cine sunteti dvs pentru a manipula o mare masa din pensionarii militari care nu sunt la curent in ce directie merge tara. Fiti principial si corect in mesajele dvs si veti avea toata sustinerea mea.Cu respect, Mark
Cu respect, fac urmatoarele aprecieri:
1. E de la sine inteles de ce s-au unit atatia impotriva masurilor preconizate! Se strica masina de furat! E regretabil si tragic ca tara a ajuns la acest nivel - furtul in masa ! (in mediile privat, bugetar, la nivel de grup sau individual, toti cauta sau forteaza legea pentru un castig cat mai mare...DNA nu mai sperie pe nimeni! - coruptia a penetrat-o cu ...prioritate! Despre mediul nostru? Aveti comentarii? Situatia nu este alta decat oglinda intregii societati - coruptie cat incape!!!
2. D.nul SEBI TEODORESCU pare cazut din Luna (sa-mi ierte felul cum m-am exprimat)! Pai vede ce se intampla in jurul lui? Nu! A cazut pe spate! Cum sa vada! Cei 10 milioane de romani au ales calea legala de a cumula ceva banuti! Il asigur ca sunt inca pe atatia care au ceva la ciorap! Oricum 96% dintre romani sunt proprietari, cu mult peste media europeana...dar, asta e! ne dam pe spate pentru orice poveste lacrimogena.
3. D.nul Marcovici vede in jurul dansului numai manipulare...vede mai bine decat noi fiind, probabil, cocotat intr-un turn de fildes. Valurile de jos, recte pensionarii militari care nu sunt la curent cu directia tarii ii produce greata si...reactioneaza! D.le M. coborati din turn! (ca sa avem si noi acelasi... respect)

Iulian Mareș spunea...

Pt Calin...

Ieşi române la lumină/Că mori cu dreptatea-n mână/Nu mai sta pe dinafară/Că rămânem fără ţară/Ieşi şi-ţi apără pământul/Vorbeşte că tu ai cuvântul/C-o-nceput să clocotească/Mămăliga românească“.

calin spunea...

Pt Mares...
Tocmai citeam replica extraordinara si mi-au alunecat ochii pe ecranul TV. Trump: "Trebuie sa fim mult mai duri si mai destepti!" Cred ca (daca tot avem in sange plagiatul) e de urmat indemnul!!!

Leo spunea...

Leon
T3 hiperbolizeaza ca sa scoata in evidenta un lucru ipotetic pt. amatorii teoriei conspiratiei. Nu umbla cu degetul ca Flavius pt. cautarea lumii din universul microscopic ci mai degraba este folositor a observa ca in Romania de azi unde pui pui degetul de acolo tasneste hotia cu toate chipurile ei. E drept ca nici aceasta obsevatie este de prisos.
Iulian ,
Am inteles eu bine sau debarcaderul salupelor este prin Vacaresti ( in delta ) ?

Gigi spunea...

@Călin-
Excelent,felicitări!
@I.Mareș
Dacă s-ar vrea, cei desemnați să se ocupe de evaziune,să reducă acest flagel măcar cu 10-20%,ar fi suficienți bani pt.pensii,salarii și multe altele.
Nu cum vrea un tâmpit să aducă bani la buget,din ouăle din gospodăria țăranilor!
Da,așa este,domeniile enumerate sunt o sursa de bani negri,mai adaug și activitatea din morărit.
Este mai ușor să îngheți pensiile militarilor decât să combați evaziunea,că de, vin alegerile și rămân fără obiectul de bază.

Întreb,pe chibiții care stau la colț de stradă și comentează,critică și ne trag de urechi.
Cu ce vă deranjează,domnilor că,câțiva oameni inimoși și cu suflet,au avut inițiativa și își dedică o parte din timpul lor liber pentru a ajuta pensionarii SNAOPS,prin blogurile patronate de ei?
Vă deranjează cu ceva?
Și chiar dacă ar avea afinități politice,care e problema,nu au voie?
După cum zicea cineva mai sus:mai coborâți din palatele voastre de fildeși pentru a putea să vedeți realitățile,de zi,cu zi.
Ce tupeu să intri cu bocancii plini de noroi în casele oamenilor,să-i mai
și urechezi.Tupeu de neam prost!

Leo spunea...

Mi-a placut cuvântul "INIMOSI" , folosit de un blogger , de aceea va reproduc un anunt foarte simpatic de acum un deceniu si anume :
"Un grup de 5 tinere INIMOASE care au fost disponibilizate de la fabrica de perdele din Pascani , au pornit o afacere de mare succes in capitala , constituindu-se intr-o trupa de striptis bine cotata in viata de noapte a Bucurestiului".
De asta este nevoie si acum . De oameni "INIMOSI" , care sa se adapteze timpurilor.

Anonim spunea...

toti se intreaba daca este bine sa se mute contributiile sociale de la la angajator la angajat, dar nimeni nu se intreaba ce se va intampla cu calculul punctului de pensie. Mutarea contributiilor ar trebui sa duca la cresterea salariului mediu brut pe economie si implicit la micsorarea punctului de pensie. Oare se mai respecta procentul de crestere a salariului cu procentul de mutare a contributiilor. va aduc aminte ca atunci cand s-a marit salariul minim pe economie de la 1050 la 1450 lei, adica cu aproximativ 40 % salariul mediu pe economie a crescut cu 5%, in conditiile in care mai mult de 50 % din salariati au salariul minim pe economie, cresterea salariului mediu brut trebuia sa fie de cel putin 20 %. Nu a fost asa deoarece salariul mediu brut il manareste INS-ul asa cum vrea el pentru ca indexarile anuale la pensii sa se faca cum au fost programate, asa cum se programeaza si cursul leului. Asa ca discutiile de la televizor ascund cu totul alte probleme, si ca sa va dau un exemplu, ca sa demonstrez ca am dreptate: un salariat cu salariu minim pe economie care plateste asigurari 35 de ani, cand va iesi la pensie va avea in jur de 400 lei. De la 01.07.2018 va creste punctul de pensie cu 10 %, adica pentru pensionarul de care am vorbit, va creste pensia cu 40 lei, in schimb pensia sociala va creste de la 520 la 640 lei , adica cu 20 %. Asta inseamna ca la cei care au muncit doar 1 zi le creste pensia cu 20 % iar la cei care au muncit 35 ani le creste pensia cu 10 %. Asa doreste PSD-ul sa inlature nedreptatile din societate.De ce face PSD-ul acest lucru ?, pentru ca cei cu pensie sociala reprezinta 40 % din masa de votanti a lor, si acestia sigur vor vota.

Huhu Rezea spunea...

@Universal
Pentru faptul că salariul mediu crește permanent, în vederea atenuării micsorării punctului de pensie, prin micșorarea raportului dintre salariul brut și salariul mediu, în articolul 170 din L 263/2010 este introdus un indice de corecție a punctajului mediu anual pentru cei care se pensionează după intrarea în vigoare a acelei legi.

Leon spunea...

U 11, imi permit doua corectii:
1.Pensionari cu Pensia minim garantata sunt sub 1 milion,deci cam 20% din Total pensionari, si majoritarea au contribuit cel putin 10 ani( Lg.19/2000) apoi min.15 ani( Lg.263/2010), nu o zi..!
2.Salariul minim brut este de baza si se adauga alte venituri care duc la Total venituri brute mai mari.
Conform Lg.263/2010 la punctajul lunar se mai aduna si Punctajele pentru Grupele de munca(25% si/sau 50%)si Pensia suplimentara. Pensia obtinuta se inmulteste si cu Indicele de cotectie( 14% in 2017)
Concluzie: Nu cred ca la 35 de ani Vechime, rezulta o pensie mai mica de 520 lei..!!

Huhu Rezea spunea...

Comentariu mutat.
Trofin spunea...
Cunoaste cineva care va fi cota de contributie individuala la buget pe care o va plati militarii incepand cu anul 2018? .Din Proiectul de modificare a Codului Fiscal nu am desprins ce se intampla cu dispozitia Art. 31 din Legea 223/2015 modificat cu art. 40 al OUG 57/2015. Multumesc !.

Răspuns Huhu
Conform art. 31 din L 223, contribuţia individuală la bugetul de stat plătită de militari, reţinută pe stat, va fi întotdeauna egală cu CAS-ul plătit de civili. Dacă se va micşora CAS se va micşora şi contribuţia individuală.
Codul Fiscal nu modifică art. 31 din L 223.

luminita spunea...

Oricum ,aseara la rtv s-a demonstrat ca , cretina aia de OLGUTA , incalca legea prin neacordarea inflatiei la inceput de an , asa cum spune legea 263 , respectand tot ce prevede , daca face asta in iulie cum o face , mintind ca va creste punctul de pensie ,dar de fapt totul este pentru 6 luni din an si da de fapt un mare FAS ,s-au prins civilii sa vedem ce vor face .

Anonim spunea...

Leon
cand faci analogii sper ca iei tot in calcul.Eu am vrut sa spun urmatoarele:
- in 2018 pensiile vor fi indexate in felul urmator:
- militari cu 0 %
- civili cu 10 %
- pensii sociale cu 20%
- in 2017 :
- militari cu 5,25 %
- civili cu 5,25 %
- pensii sociale cu 30 %
Sa luam in calcul un muncitor necalificat care are salariul minim pe economie, nu are grupa de munca, nu are contributie la pensie suplimentara. Sa zicem ca raportul intre salariul minim si salariul mediu este cel actual 1450/3350 =0.43. Acest procent se imparte in doua 51 % la stat si 49 % la privat (pilonul II). La pilonul II cand faci varsta standard primesti toti banii acumulati o singura data. La pilonul I ramai cu 51 % din punctul de pensie de 0.43, adica 0.22, care va fi si punctul de pensie final daca cotizezi 35 ani. Aplica coeficientul de corectie de 14 % si vei avea 0.25. La cat este punctul de pensie acum, adica 1000 lei vei avea o pensie de 250 lei , adica la mai putin de jumatate din pensia sociala, iar din 2018 va fi 43% din pensia sociala

Anonim spunea...

corectez in 2017 indexare :
- militari 5,25%
- civili 14,25%
-pensie sociala 30%

luminita spunea...

LE-ai amestect de nu mai intelge nimeni nimic , pensiile civile au modul lor de indexare si ele trebuiesc indexate conf legii 263 , chiar de la inceputul anului , ce vrea sa faca olguta in iulie aia nu este indexare , proasta asta nu intelege sa respecie legea nu sa faca cum o tae pe ea capul , apropo sant militari pensionati chiar pe aceasta lege , au dreptul in decurs de 5 ani , pai cu astia ce fac? ca tot pe puncte au pensia . In cceace privesc astialalti pe 223 este destul de incurcata .la fel si lor li s-au taiat din drepturi .tot la propunerea olgutei , Fatuca asta nu se lasa o tine langa , ea i-a prostit pe DRagnra si ceilalti , ce dracu le-a facut?

Leon spunea...

In ultima saptamana s-au mai recalculat 100 de pensii militare la MApN.
U 11, eu am vazut zilele trecute o Decizie de pensie a unui agricultor cu 17 ani vechime si o pensie calculata de 300 lei si cu specificarea ca in plata va avea 520 lei( 300 lei +220 lei ).
O alta Decizie cu 23 ani vechime si o pensie de 500 lei( in plata 520)
Daca-mi arati o Decizie cu 250 lei la o vechime de 35 ani, atunci iti dau dreptate, altfel nu te cred !

Trofin spunea...

@universal 11 : Referitor la implicatiile contributiei la pilonul II de pensii , calculul punctajului pentru pensia care revine de drept pensionarului contributor la Pilonul I de pensii contine o corectie egala cu (cota totala CAS - cota CAS PilonulII)/cota totala CAS. Corectia respectiva se aplica, prin multiplicare , punctajului lunar total care contine punctajul lunar , sporul procentual datorat conditiilor de munca , sporul datorat cotributiei la fondul pentru pensia suplimentara si sporul datorat contributiei CAS dupa implinirea varstei standard de pensionare si salariatul a platit CAS. Pentru anul 2017 , cota totala CAS este de 26,3% ( angajator=15,8%+angajat=10,5% din care 5,1% este contributia la Pilonul II de pensii). Coeficientul de corectie este 0,809886.

Trofin spunea...

Cred ca am gresit la impartire. Coeficientul de corectie este 0,80608365.

Anonim spunea...

Leon,
Conform OUG nr 6 /2009, daca pensia calculata este mai mica decat pensia sociala minima, va ramane in plata cea mai mare. Eu am vrut sa scot in evidenta ca nu conteaza cat ai muncit, 1 zi ( daca ai pensia de mostenitor) , 5 ani (daca ai pensia de invaliditate), 10 ani (daca ai pensie anticipata partial) sau daca ai muncit 35 de ani , poti avea aceiasi pensie de 520 lei , pensia minima. Am vrut sa scot in evidenta ca se incurajeaza nemunca. In acest ritm de crestere a pensiei minime garantate, sau sociale, in cativa ani jumatate din pensionari va avea pensie minima sociala.
Luminita,
Si cine iese astazi , dintre militari, pe legea 263/2010, beneficiaza de aceasta lege doar la stabilirea pensiei. Odata cu emiterea deciziei pe legea 263/2010 se emite decizie si pe legea 223/2015, iar ulterior vor beneficia de actualizarile si indexarile pe legea 223/2015, nu pe legea 263/2010. Sa nu iti inchipui ca vor beneficia de maririle care se dau la punctul de pensie.

Anonim spunea...

Trofin,
Te inseli , eu am o decizie primita ulterior iesirii la pensie, dupa ce am muncit ca civil 2 ani, si mi s-a actualizat pensia numai cu procentul de contributie la pilonul I.
Pentru cine nu stie, eu mi-am retras contributiile la pilonul II, integral. Legea permite ca atunci cand ai decizie de pensie la limita de varsta, poti sa-ti retragi contributia la pilonul II, indiferent de varsta.

Leon spunea...

Luminita , Guvernarea asta PSD-ALDE, in 10 luni de guvernare a facut numai prostii..! Nu puteau sa stea in banca lor fara sa :
-mareasca Pensia minima de la 400 la 520 lei,
-elimine Contributiile de sanatate pentru toate pensiile,
-elimine Impozitul de 16% pentru partea din pensie mai mica de 2000 lei,
-majoreze punctul de pensie cu 9% , la nivelul de 1000 lei..!
Uite cum si-au pus pensionarii in cap ! Sunt convins ca daca NU majorau deloc punctul de pensie asa cum a procedat Guvernul Basescu-Boc, trei ani la rand, in 2010,2011 si 2012, si mai plateam si CASS la toata pensia( inclusiv cele sub 740 lei), acum era liniste in tara si Guvernarea ar merge brici..! Asa le trebuie..si-au facut-o cu mana lor..)).

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Legea pensiilor militare în art 59 stabilește cum se face indexarea minimă.
Cum și de când se aplică este stabilit anual prin alt act normativ, așa cum au fost ordonanțele 57/2015 și 99/2016.
Dar de majorarea suplimentară cu 9% a valorii punctului de pensie din luna iulie 2017 nu zici nimic? Acea majorare nu este prevăzută in L 263/2010.
Are dreptate @Leon mai sus!
Vai de capul celor care-și spun speranțe că hoinarii trubadurului Ludovic Orban va fi alături de pensionari.

Trofin spunea...

@universal 11 spunea... ; referitor la inselarea mea . Nu prea cred , daca nu ati platit sau nu ati avut obligatia sa platiti o parte din contributie la PILONUL II nu avea cum sa vi se calculeze altfel cuantumul pensiei decat conform contributiei platita la PILONUL I . Retragerea contributiei platita la PILONUL II si calculul pensiei fara corectie , o privesc ca pe o enigma. Ar trebui sa verificati !.

Leon spunea...

Pilonu II la pensii a fost introdus in anul 2008, Obligatoriu pana la varsta de 35 ani si Optional pana la 45 ani. Sumele se restituie la iesire la pensie, toata suma sau in rate lunare. Se restituie si daca apare o Pensie de invaliditate..!

avianyc spunea...

@ universal 11 , 2 Trofin, 2 Leon
În baza art 170 din L 263 indicele de corectie se calculeaza astfel pâna la 01 07 2017 ,valabil pe tot anul 2017.

In anul 2017 indicele de corectie se calculeaza astfel:
salariul mediu brut 2015=2555 lei
coef 0,433
inflatia 2011=5,8 %
valoare punct pensie 2017=917,5 lei (De la 01 07 2017 punctul de pensie este 1000 lei insa ramâne valabil pentru tot anul val 1,14)

indice corectie pensie 2017 =0,433*2555/(0,058*917,5+917,5)=
=1,14
indice corectie pensie 2017 =1,14

Acordarea unei pensii nu este conditionata cf legii de plata CAS.
CNP emite decizia de pensie verificând la ANAF daca angajatorul a depus ”declaratiile fiscale prin care se retine CAS -formular ?)
Daca sunt depuse declaratiile fiscale angajatului i se calculeaza pensia functie de salarizarea dovedita cu inscrisurile din cartea de munca si registru electronic al angajatilor.
În cazul in care angajatorul nu a platit CAS ,ANAF-ul se indreapta cu executie silita pentru angajator ,angajatul este exonerat de raspundere. El isi primeste pensia in baza declaratiei fiscale depusa de angajator.
Punctajul se calculeaza prin cunoscuta formula SBrut/SMEconomie = puncaj lunar ....etc punctaj anual ....punctaj total.
Punctajele lunare se ajusteaza cu sporul de grupa unde este cazul .
Punctajul total * punct pensie * indicele de corectie = pensie in plata.
Ca atare in calculul unei pensii pe pilonul 1 nu conteaza in calcul CAS-ul platit,punctajul obtinîndu-se doar din raportul SBrut / SMEc. Evident ca CAS este proportional cu val SBrut si val pensiei in plata.
Cota de CAS conteaza doar la pilonul 2.. Cf legii pensionarul va primi de la pilonul 2 un adaos la pensie egal cu cota CAS depusa + sporul obtinut din randamentul fondului de investitii la care a fost arondat respectivul angajat.
Ca atare in sistemul public pensia cea mai mica poate fi data de ecuatia ;salariulu minim pe economie raportat la salariul mediu pe economie pentru minimun de cotizatie prevazut de lege (15 ani).
Restul intra la pensii sociale.

avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

T 3, o Corectie la Indicele de Corectie la calculul pensiei civile
Pana la 30.06.2017=1,14.
Dupa 01.07.2017=1,05 (1,14-0,09..majorarea din iulie).
In rest cred ca este corect !

R-26500 spunea...

@ universal 11 luni, noiembrie 06, 2017. O zgudui ... putin. Nici macar nu aveai cum sa contribui la Pilonul II. Dupa lege, la pilonul II contribuie obligatoriu cei care in anul 2008 aveau varsta mai mica de 35 ani. Oameni care au acum varsta de ... 44 ani! In 2008, aveai ... 35 ani? Si acum ai 44 ani?

Exista si o mica rezerva, intr-adevar. La pilonul II exista si posibilitatea de contributie ... benevola. A celor care in 2008 aveau varsta de maxim 45 ani. Aceste persoane nu mai erau obligate ca cei sub 35 ani sa contribuie la pilonul II, dar li s-a oferit posibilitatea sa contribuie benevol la pilonul II. Cu conditia sa aiba maxim 45 ani varsta ... in 2008!

Acum, explica-ne si noua, cand te-ai pensionat si ce varsta aveai la pensionare, in asa fel incat sa intelegem si noi, cum ai ajuns la pilonul II ... si dupa pensionare?! Cand te-ai pensionat, aveai sub 45 ani varsta, incat sa poti participa benevol la Pilonul 2? Banuiesc ca nu aveai maxim 35 ani la iesirea la pensie, incat sa te puna astia sa contribui obligatoriu la Pilonul II! Asadar, cum ai ajuns la Pilonul 2 ... dupa pensionare?

corcodel 1 spunea...

Stabilirea punctajului ESTE INFLUENTATA de contributia trimisa la pilonul 2 ...
(2) în situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în conditiile legii se corectează cu raportul dintre cota de contributii datorată la sistemul public de pensii si cota de contributie de asigurări sociale aprobată pentru conditii normale de muncă.

(3) Cota de contributii datorată la sistemul public de pensii se determină prin deducerea cotei de contributie aferentă fondului de pensii administrat privat din cota de contributie de asigurări sociale aprobată pentru conditii normale de muncă.

Acordarea pensiei ESTE CENDITIONATA de plata contributiei ...
Art. 2. - Declaratia nominală de asigurare se completează si se depune de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entităti asimilate angajatorului, prevăzute la art. 2963 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, cărora le revin, potrivit legislatiei în vigoare, obligatii de plată privind impozitul pe venitul din salarii, precum si cele privind bugetul asigurărilor sociale de stat.
Art. 5. - Declaratia nominală de asigurare constituie documentul pe baza căruia casele teritoriale de pensii, respectiv casele de pensii sectoriale competente stabilesc stagiul de cotizare în sistemul public de pensii si determină punctajul lunar al asiguratului, utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

corcodel 1 spunea...

Completare ...
Angajatii pentru care angajatorul nu vrea se plateasca contributiile nu sint cuprinsi in declaratia de la ANAF ... si gata !

tigri2 spunea...

http://www.aradon.ro/top-10-tari-cu-cele-mai-puternice-forte-armate-din-lume/1928392

Huhu Rezea spunea...

Dogaru o informează pe ministeriale de la Interne ca prin recalcularile de pensii militare doar 10% dintre acestea au crescut și ca SRI a plătit diferențele încă din luna septembrie iar MApN din luna octombrie

Anonim spunea...

R 26500,
Acum am 54 ani, restul calculelor te las sa le faci singur.

Trofin spunea...

Pentru @tigri 3 , referitor la ce au discutat @Trofin, @Universal11 si @R26500 , dv. va referiti la cu totul alta ptroblema . Ce am discutat noi , prevederea se regaseste la art. 96 alin. 3 din Legea 263/2010 si la art. 30 si 35 din Legea 411/2004 publicata in Mon.Of nr 482 din 18.07.2007.

Leo spunea...

Lasa recalcularile ca actualizarile sunt de actualitate.
Doctorita de la dezastrul de cps sa-i dea drumul "de indata" la actualizari , ca este in mare intarziere si in conflict cu legea. Si sa comunice , sa dea dovada de transparenta ca nu este pe tarlaua proprie.

Trofin spunea...

@ R26500 , corecta intrebarea pe care ati pus-o referitor la varsta de pensioare si varsta pana la care se poate incepe contributia la PILONUL II de pensii ( 35 respectiv max. 45 de ani , conform Art. 30 din Legea 411/2004).

avianyc spunea...

Păi, Dogaru nu înțelege că MAI trebuie să asigure finanțarea deficitul din salarizarea autonomă din administrația publică.
El nu știe că mai ieri DNA i-a prins că au luat bani din contribuțiile la CNAS ca să mărească salariile promise medicilor în 2017.
Nu era rău să -i fi prins și când au luat bani de la apărare ca să mărească salariile profesorilor în 2016. Trecem asta cu vederea nefiind infracțiune.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Uite că uitasem să te întreb ceva în urma postării instrucțiunilor de aplicare a art. 122 din Legea 223 pe care le-ai găsit într-un ordin secret.
D-ta de ce nu ai ales anul trecut, când te-ai pensionat, modul de calcul al pensiei pe Legea 263/2010?
Beneficiai și d-ta de recalculările potrivit art. 107 din Legea 263 și art 134 din HG 257/2011, beneficiai de întreaga pensie suplimentara, de întreg sporul pentru condițiile de muncă și de toate stagiile lucrate după pensionare...chiar si de cele prestate după 01 01 2016...asa cum profită gulerele albe, pensionabile până la 30 12 2020, care și-au tras pentru ei art. 122 din Legea pensiilor militare.

tigri2 spunea...

@Huhu, nu trebuia sa solicite nimic ca oricum calculele vin facute pe ambele legi si-ti acorda(din oficiu) cuantumul mai mare. Am si eu fosti colegi care au parasit Armata exact ca si Leonard , aceiasi varsta si asa s-a procedat.

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Ca să ai pensia mai mare după calculul pe L 263/2010 trebuie să te pensionezi la vârsta standard din Anexa nr. 5, nu anticipat sau la vârsta standard redusă.
Dacă rămâne în vigoare OUG 59 poți să optezi pentru modul de calcul pe L 263 chiar dacă, momentan, pensie este mai mică.

tigri2 spunea...

Da da la varsta standard stabilita pentru fosti militari, acuma cred ca este vreo 57 de ani , este o anexa cu varstele. Fostii mmei colegi ,mai mici , iesisera din A fara pensie atunci cu desfiintarea unitatilor si luasera doar soldele compensatorii, avand doar cate 14-15 ani vechime, am un prieten care anul trecut la 56 de ani a primit pensia calculata pe ambele legi, diferenrta 2 lei, se vede de la o posta ca este aranjata caci lipsesc sporuri si valoarea clasificarii diminuata >>2689, cu 15 ani vechime efectiva (34 total), ce a lucrat in viata civila a avut o afacere nu le-a bagat pentru pensie , nu a platit contributie (greaseala), pilot. Daca ar fi fost calcule corecte ii iesea 3100

luminita spunea...

Foarte bine ,guvernul sa nu se dea batut, ne-a suparat pe noi , dar avem satisfatia ca ii rupe pe aia de la multinationale , sa lase banii in tara , ca nu santem noi ,romani ,sclavii lor . Acum sa se aplice tot ce spun si pe ura se vor mai indrepta si altele , poate si cele ce ne privesc , Doamne ajuta

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
parol spunea...

-nimeni, dar absolut nimeni , nu face referire , la pensionarii militari, care dupa iesirea din sistem au , sau iucreaza in sistemul public privat
-dupa ultima recalculare , nu li s-au recunoscut contributia la sistemul public de pensii si au fost luati in cosiderarea doar ca ani vechime asimilati
-cei de la casa de pensii a armatei, spun ca respecta Legea 223 si atat , mai departe nu-i intereseaza, iar cei din sitemul public de pensii , spun ca iau in cosiderare ,doar perioada de cotizare (contributie), din 2016, data la care a intrat in vigoare legea 223
-bun , dar daca un pensionar din sistemul de public de pensii , lucreaza dupa iesirea la pensie , pentru fiecare ana lucrat i se recalculeaza pensia anual si beneficiaza toata viata
-militarul care a lucrat timp de 12-13 ani in sistem public privat , nu i se ia in calcul contributivitatea nici in pensia recalcuata dupa legea 223, nici la indeplinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani
-acest fapt este total neechitabil , practic ori ca se lucra la 'negru', ori in coditii legale , este acelasi lucru-nu beneficiezi
-nu se deosebeste cu nimic cuantumul pensiei unui camarad care a iesit in aceleasi conditii, cu unul(cum este si cazul meu ), care a lucrat si platit la asigurarii sociale timp de 13 ani
Aceasta categorie de militari cui se pot adresa?;-ce sindicat sau asociatie se ocupa?
O zi buna va doresc!

Huhu Rezea spunea...

@parol
Nu te mai lamenta atâta că nu ai dreptate!
Citește art. 77 și 109 alin. (5) și (6) din Legea 223/2015.
Când împlinești vârsta standard de pensionare prevăzută în Anexa 5 din L 263/2010, te duci cu Decizia de pensie militară pentru limită de vârsta la Casa teritorială și ceri deschiderea unui nou drept de pensie pentru toate stagiile civile neincluse în Decizia de pensie militară.

Leo spunea...

@ parol
Eu iti sugerez ca in viitor sa-l urmaresti pe @ tehnocrat , care ne va spune ce i-a detaliat doamna de la casa judet. de pensii publice când , acum cateva zile i-a spus ca "nu are ce face cu stagiile realizate in sist. public".
Eu stiu raspunsul, dar nu vreau sa mai intru in coliziune cu H-ul .
Apropos , vorba H-ului , "nu te mai lamenta atata" si mergi chiar tu la Casa jud. de pensii publice si intreaba, cum procedezi ca sa-ti valorifici aceste stagii de cotizare realizate in sist public de pensii. Si daca esti amabil , spune-ne si noua ce explicatii ai primit de acolo.

Huhu Rezea spunea...

@leonard
Obișnuiește să ai incredere mai întâi în textele de lege, cele pe care le-am indicat, înainte de a ciuli urechile la ce spune neoficial un funcționar al vreunei Case de pensii.