Un produs Blogger.

vineri, martie 02, 2018

Asociațiile de rezerviști presează Comisia lui Solomon pentru eliminarea Art. VII din OUG 59/2017

107 comments
UPDATE
In atenția celor care pe 06 03 2018 îl vizitează pe deputatul Solomon, președintele Comisiei
 de muncă din Camera Deputaților.


Aceasta este motivarea care a scos articolul din Legea salarizării care reglementa suspendarea actualizării pensiilor militare și speciale.
Aceasta cred că este principala cauză pentru care Proiectul legii de aprobare a OUG nr. 59/2017 a fost retrimis pentru corectare la comisia raportoare din Camera Deputaților.
Nu stiu de ce în Memorandumul Asociațiilor de rezerviști se evită invocarea Deciziei CCR nr. 872/2010,  pentru a solicita scoaterea Art. VII din ordonanță, deși am adus-o de mai multe ori în atenția cititorilor pe blog.
De ce numai Art. VII? 
Pentru că pensiile militare nu au nicio componentă contributivă care să aducă și o creștere în funcție de majorarea valorii punctului de pensie.


Din Avizul Consiliului Legislativ la Raportul pe Proiectul Legii 153/2017.

107 comentarii:

luminita spunea...

DLE H , nu cumva dvs , care santeti asa de informat , nu ar trebui sa va implicati in acest subiect ,sau cel putin ,sa le trimiteti la acmmr punsctul dvs de vedere cu privire la infaptuirea acelui raport suplimentar care sa dezghete tampenia aia din oug?eu am depilna incredere in dvs si va rog sa primiti favoran=bil rugamintea me.Poate le trimiteti ceva inserat intr-o scrisoare celor de la accmmr

Trofin spunea...

Aceleasi demersuri stupide !. Pai , daca domnii din ANCMR au fost la acea intalnire cu omul de sus , Solomon al muncii , nu aveau stabilit si un punct de vedere sau amendament la tema discutiei ? Ce au discutat ? Discutii !. Am ferma convingere ca ANCMRR tergiverseaza intentionat promovarea sau nepromovarea OUG 59/ 2017 precum si OUG 57/2017 pentru ca efectele acestor doua acte normative sa fie de cat mai lunga durata , eventual pana la aparitia noii legi a pensiilor publice care ar putea sa ne aduca si noua unele surprize neplacute.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mda: ,,S-a format un grup de lucru,'' de parca s-ar lucra la o lege cap-coada si trebuie neaparat sa se lucreze cu grup de lucru zi si noapte, pe trei schimburi, si vor trebui pungi mari cu seminte de bostan, sticsuri, cafele, tiutiun si bauturi, picoli, bucatari si tot felul de slugi caci la aburii de lucru de acolo trebuiesc masuri logistice, nu gluma! Asa-i la noi cu grupuri de lucru, cu echipe speciale, cu gasti, cu toate alea, cand un simplu creier sanatos si iluminat, cat si un condei ar rezolva in cel mult 5 minute problema, ca este vorba de o corectie, nu de-o lege!

Leon spunea...

Din Comunicatul de mai sus, eu inteleg urmatoarele:
1.Dul Adrian Solomon nu sustine Eliminarea Art.VII din OuG. nr.59/2017;
2.La intalnirea programata in data de 6 Martie la Comisia pentru munca din Camera Deputatilor, Adrian Solomon asteapta Argumente pentru modificarea si completarea Art.VII din Ordonanta.
3.ANCMRR asteapta propuneri in acest sens din teritoriu, centralizeaza propunerile retinute si le trimite urgent Filialelor din tara.
Daca nu se obtine Eliminarea Art.VII din OuG. nr.59/2017, poate ar trebui sa solicitam cel putin Majorarea Pensiilor de serviciu cu rata medie a inflatiei anului precedent comunicata de INS, incepand cu luna Iulie a anului in curs.
Nota: INS poate comunica rata medie a inflatiei pana in luna Iunie si Majorarea tuturor pensiilor de serviciu din luna Iulie ar fi posibila odata cu majorararea pensiilor din sistemul public de pensii..!

luminita spunea...

DA ,ESTE POSIBIL SA SE TRAGA DETIMP . MAI AES CA NICI PANA ACUM NU SE AUDE DE VREO ACTUALIZARE CONF LEGII DIN IUNIE 2017 , NICI VELOR PENSIONATI IN 2016 .CONF LEGII 223 PE CARE AU NENOROCIT-O. ,DE ACEEA AR TREBUILUATI DE GAT , MINCINOSII DRACULUI

Marian spunea...

Rautati care ne definesc ! In loc sa venim cu propuneri concrede pentru modificarea articolului impricinat noi deversam laturi in capul celora care incearca sa ne ajute. Cateodata chiar ne meritam soarta !

Leo spunea...

Aceasta tema m-a facut sa zâmbesc.
De ce ?
Pai pt. ca "asociatiile" preseaza unde nu trebuie.
Ele , trebuie sa preseze nu la solomon , ci la califul califatului fur si mint de unde vine lumina. Asociatiile , trebuie sa transmita califatului fir si mint , ca cu ocazia alegerilor de la anul nu vor mai pupa nici un vot de la aceste asociatii.
Auziti si voi , se face presiune la niste servitori si unelte de parca la ei este decizia.

MisuS spunea...

Titlul articolului este tendentios, este echivalent cu " Rezervistii militari solicita marirea pensiilor nesimtite." Orice referire la demersurile asociatiilor rezervistilor ar trebui sa sugereze faptul ca se atrage atentia asupra unor incalcari grave ale legislatiei in vigoare, abuz de putere al institutiilor legislative si executive, sau oricum altfel.

raul spunea...

Ar trebui sustinut cu tarie eliminarea art VII!De nu si nu ,ar trebui sustinuta prevederea pt civili ,inflatie +50% din cresterea salariului mediu brut pana in 2022 ,dupa care sa se faca actualizarea(cine-o mai prinde-dar macar asa de principiu ,ca nu suntem ultimii oameni)dupa noua lege a salarizarii!Ar mai fi a treia varianta ,asemanator cu ceva din a doua :prevederea clara in lege a unui termen n care sa se faca actualizarea-ca doar n-om renunta la ea=2020,2021,2022!
CUVANTUL DE ORDINE::::TU VREI SA DAI O NOUA LEGE LA CIVILI SA REZOLVI INECHITATILE DAR LA MILITARI LE PASTREZI?????!!!!IN CE STAT TRAIM ,CE PRINCIPII SUNT ASTEA????

Cap_limpede spunea...

Sugerez ca la fundamentarea unor argumente în favoarea reanalizării/eliminării art. VII din O.U.G. 59/2017 să se țină cont și de faptul că pensiile de serviciu ale militarilor sunt plătite și din contribuția pentru pensii de minim 25% din soldele brute lunare ale militarilor în activitate.
Concret ar trebui solicitat de la Casele Sectoriale de Pensii M.Ap.N., M.A.I., etc.:
a) cât a fost suma lunară necesară pentru plata pensiilor aflate în plată într-o anumită lună;
b) cât a intrat în acea lună în contul casei sectoriale de pensii ca și contribuție pensii reținută de la militarii activi (minim 25% din solda lunară a unui militar în activitate!!!);
c) cât a fost suma suportată de la bugetul ministerului respectiv pentru completarea necesarului de plată a pensiilor în luna respectivă. [ c) = a) - b) ].
S-ar putea să avem surpriza că peste 70% din suma necesară plății lunare a pensiilor de serviciu de la CSP a M.Ap.N. să fie de fapt suportate din contribuțiile militarilor activi iar bugetul de stat să suporte foarte puțin.
Nu uitați că în prezent și pentru S.G.P.-iști contribuiția de minim 25% pentru pensii se virează tot către Casa Sectorială de Pensii pentru că și ei beneficiază de prevederile legii aflate în vigoare.
Am menționat mereu "contribuția de minim 25%" deoarece aceasta ar putea fi chiar 29% pentru cei încadrați în "condiții deosebite de muncă" și chiar 33% pentru cei încadrați în "condiții speciale de muncă" sau în "alte condiții de muncă"

luminita spunea...

DA DLE ILIE , dar spuneti acolo unde se aude ca noi ne luptam cu morile de vant , daca ati merge la usa cui trebuie , sa zicem DRAGNEA ca el este marele de la CD \, sa in intrebati daca ar ceva cu rezervistii militari si sa nuuite ca astia a familii si contam la numaratoare , asa ca nu scriind putem face ceva , astia ne vor in strada

luminita spunea...

DLE MARIAN >pana acum ce au facut ? ce sa ajute ?

Huhu Rezea spunea...

@Surla
Nu ți se par tendențioase și argumentele juridice aduse pe acest blog împotriva modificărilor nesimțite ale legii pensiilor militare de către gulerele albe care au ticluit textele ordonanțelor 57/2015 și 59/2017?
Nu ți se par tendențioase și soluțiile date pentru atacarea ordonanțelor în contencios administrativ?
Asta în timp ce asociațiile au tăcut ori au ridicat osanale conducătorilor iubiți.
Si acum se mișcă atât de greoi, pierd timpul cu informări în teritoriu, când au suficienți juristi în asociații care ar putea activa în comisii juridice permanente care să efectueze studii și să ofere soluții ân perioada premergătoare adoptării unor acte normative. Aceste comisii ar trebui să participe la discuțiile cu direcțiile instituțiilor militare înainte de elaborarea unor proiecte de modificare a legislației pensiilor militare. Nu toate asociațiile de rezerviști sunt conduse de persoane precum Coarnă, specializate în legislația salarizării și pensiilor.

luminita spunea...

AM inteles ca actualizarea pe legea 152 din iunie 2017 nu aduce nici un plus la pensie deoarece are legatura cu cele doua indexari din 2016 si 2017 , nu inteleg dece au mai dat acesta lege ,apoi daca au indexat esa inflatia ,nu actualizarea pe o lege distincta , astia sant tampiti si reusesc sa ne tampesca si pe noi , deci dlui CORNEL cu acea pensie atat de mica nu ii mai adauga nimic fiindca a indexat-o cu inflatia? doamne fereste-ne de idioti,,,,,

Leon spunea...

Leonard, ai uitat ca aceeasi delegatie a fost primita de Secretarul General al PSD, dul Marian Neacsu, in data de 22.02.2018 ? Si s-a promis o intalnire si cu Presedintele PSD, dul Liviu Dragnea in luna Martie 2018 ? Dar se vede ca preocuparea principala a militarilor nu mai reprezinta Inghetarea pensiilor ci asezarea dnei Laura K. pe soclul luptei Anticoruptie !

luminita spunea...

EU ce va ziceam ,dragul nostru domn , pai de dvs avem nevoie , sa le spuneti exact ce ati spus adinauri , deci faceti ceva sa va pomenim in veci

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, ai gabuit foarte bine ca ai nostrii se adreseaza slugilor, si nu celor care detin puterea de decizie: Prim Ministru si Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii, dar 100% cu acceptul imparatiei lui Liviu Dragnea! Acesta-i triunghiul vietii si al mortii decizionale, si nimeni altcineva! Solomon, doar sa-si dea ifose imberbe de sef impaunat si lesinat sa i se adreseze petitionarii ca Lui Dumnezeu, dar, din pacate, fara nici un fel de putere de decizie, si cred ca ii tremura zurgalaii de la izmene, daca se apropie mai mult de 100 de metri de Stalin, pardon, Dragnea, daramite sa si mai propuna DREPTATEA, tot de el schilodita!

Cap_limpede spunea...

Pentru LEON:
Stiu că rata inflatiei este strâns legată de Indicele prețurilor de consum, respectiv rata de inflație = IPC - 100.
INSS a publicat acest ultim indicator (IPC) pentru anul 2017 iar rata anuală a inflației pentru 2017 se regăsește pe ultima coloană a tabelului respectiv.
Aceasta, rata inflației, a fost în anul 2017 de 1,3%.
VEZI: http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date

Tot pe site-ul INSSE se mai pot face interogări pentru anumite perioade de timp. Luând ianuarie 2017 - decembrie 2017 totalul IPC = 103,5. Rata inflației ar trebui să fie în acest caz pentru 2017 de 3,5% (IPC-100).
Interogând pe ani, pentru 2017 în comparație cu 2016 dă IPC = 101,34. Deci rata de inflație este 1,3.
VEZI: http://statistici.insse.ro/shop/, iar în stînga, pe fond galben aveți:
" Baza de date IPC
Indicele preturilor de consum
IPC - Anual
IPC - Lunar "

Mă (ne) poate lămuri cineva de ce comparat lunar IPC este 103,5 iar comparat anual este 101,3?!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Da, da ca bine ziceti: Au juristi, au avocati, stiu pana si ultimii neinformati ce trebuie reparat, la ce le mai trebuiesc informari din teritoriu sa piarda timpul? La o mamaliga incruzita mai trebuiesc si condimente? Dar, nu cumva e doar o sceneta de ochii ,,fraierestenilor''? Ca la cate tradari am asistat pana acum, nu-i exclus sa mai traim inca una, asa ca desert! M-am acrit de musculatii si inscenari gratuite cu rezultate negative, ca asta intuiesc si de data asta, parol! Oameni buni: Intelegeti o data si definitiv ca guvernarea actuala au gomflat multe pensii si salarii la modul nesimtit, doar categoriilor protejate, iar ,,prostimea'' trebuie amanata inca vreo 5-10 ani, daca nu chiar si mai mult! Gata sacul cu parai!

Gigi spunea...

Au discutat pe..... să-i pieptăne.
Ce propuneri,domnule MP?
Anularea art.Vll,asta nu e propunere?
Câte propuneri am făcut noi aici și pe celălalt Blog,am trimis sesizări la toate forurile legislative,la toate partidele parlamentare,președinție,s-a luat vreo decizie? @Cornel,este campion mondial la sesizări.
Atâta timp cât le aruncă câte un os de ros nu o să vedeți că aceștea vor lupta pt.noi Aș vrea să mă înșel eu de data asta și ulterior să le cer scuze.







Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, noi am votat cu un partid care, dupa vot, nu ne-au ascultat! Apoi, am votat cu un alt partid, care iar dupa vot nu ne-au ascultat! Mereu n-am fost ascultati! Fir-ar a naibii: De acum incolo, sa votam cu numai SRI, ca astia stiu sa ne asculte!

Alexcta spunea...

ANCMRR-ul si-a schimbat părul((Bahnareanu), dar năravul ba.
Actualul scop al membrilor ANCMRR este sa scoată stagiile civile din pensia militară.
Halal!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminita: Necazul meu, dar si al tuturor, il rimez:

Sora mea, e pacat, mare pacat
Ca miroase a gunoi de mare blat,
Cat negociem pe aceeasi mana
A celora cu punga plina!

Leo spunea...

*** Pe mine Maestrul ma porecleste "basist" si pt. ca am intuit concluziile socialistului Timmermans. Eu am sa-l poreclesc Taylor (& Rod), care este personajul principal atat de curajos si inteligent , care ne plimba prin anii '60 cu "Masina timpului".
@radu catalin, daca esti din BZ si ai ajuns in apel cu "contestatia decizie pensionare" eu ti-am sugerat intr-un alt comentariu sa ai in vedere sa-ti angajezi un avocat , caci nu este de gluma cu banda lu' madam scarbu.
@ Leon , daca mi-ai spus de neacsu , atunci m-am linistit total. Te poti sprijini pe el ca pe un picior rupt si bandajat...

Ein Stein spunea...

Repet, cand un politruc iti baga sub nas procente, statistici si medie, apoi sa fii sigur ca vrea sa te talhareasca sau sa te minta, adica ceea ce stiu ei mai bine sa faca.
Un coleg aici vorbeste de rata inflatiei, INS-ul ar fi dat 1,3%. Ahaaaa, procente! Deci hotie.
Calculele INS-ului au doar relevanta statistica. Ahaaa, statistica, alta hotie.
Am mai scris daca preturile la iahturi, pielea de Cordoba, masini de lux, caratul de diamant visiniu, etc. au scazut in urma unei politici banditesti de reducere a taxelor si accizelor exact atunci cand trebuie cat si din saracirea populatiei, nu acelasi lucru se intampla si cu produsele de baza, paine, ulei lapte, oua, etc. ele au avut o crestere de pret mult mai mare. INS-ul face o medie intre procentele pe crestere si scadere si pac te-ai trezit ca de fapt o duci mult mai bine dar nu stii tu.

Leon spunea...

Costin, indicile cu rata medie a inflatiei pentru 2017 in valoare de 1,3 % este afisat in Tabel de INS inca de la sfarsitul lunii Ianuarie; aceeasi intrebare am pus-o si eu atunci..!
O explicatie ar fi:
Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2017- decembrie 2017) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2016- decembrie 2016), calculata pe baza IPC, este de 1,3%..!
De regula prin luna Aprilie a fiecarui an, INS comunica rata medie a inflatiei DEFINITIVA pentru anul precedent.

Ein Stein spunea...

Pentru indexarea pensiilor singurul element real care ar trebui luat in calcul este Cosul Minim de Consum!!! Dar nu se poate pentru ca el nu este expus in procente ci in valori concrete, atunci cum mai poate politrucul sa te fure si sa te abureasca. Pai nu poate!
Eu nu inteleg cum un politruc toata ziua buna ziua trancaneste ca a crescut pensia minima la 600 lei si e mandru nevoie mare cand Cosul Minim de Consum e 1800 lei, calculat tot de INS.
Pai daca INS-ul iti spune ca nu poti trai cu mai putin de 1800 lei/luna tu ce dracu cauti sa te lauzi cu pensia minima de 600 lei.
Indexarea pensiilor ar trebui facuta anual cu cresterea valorii Cosului Minim de Consum nu cu procente din scaderea preturilor la iahturi.
Nu uitati "procente", "statistici", "medie" + politruc = hotie si minciuna

Huhu Rezea spunea...

@Catalin
Vezi că este un articol special pe blog cu acea decizie de acordare condiționată a ajutoarelor.
Deocamdată așteptăm soluția ICCJ în RIL-ul din 05 martie.

Ein Stein spunea...

Pentru armata SUA indexarea pensiilor nu se face dupa cum e inflatia, cine e la guvernare, dupa cum se supara unul si altul, interese de grup, etc. Ei au un model care iti asigura standardul de viata pe care l-ai avut in momentul iesirii in rezerva, se numeste COLA indiferent ce se intampla cu pretul la iahturi sau la branza sau ce mai scorneste INS-ul lor. Noi am vrut indexarea cu cresterea soldei activului. Pai este evident ca nu se poate, era o prostie din start. Daca soldele scadeau, cum s-a si intamplat, sau se desfiinteaza armata?
Am scris de multe ori ca rezolvarea e prin aplicarea si pentru armata noastra un pachet legislativ similar unei tari NATO. Dar pentru asta trebuie o restructurare serioasa a armatei si aici e buba, nu se doreste, foarte multi contopisti vor ramane de dinafara sau vor fi adusi acolo unde le e locul. Pai credeti ca sunt prosti sa lase ciolanul din mana doar pentru faptul ca se doreste normalitate? Hai sa fim seriosi, cainele nu pleaca de buna voie din usa macelariei.

Negritoiu spunea...

Ce rost a avut intalnirea respectiva ? Au mai baut o cafea si o apa minerala(platite din banii nostrii-cheltuieli de protocol),au depanat amintiri si au socotit cati bani castiga fiecare (pe langa pensie)pentru grijea pe care o poarta rezervistilor.In final-un comunicat dat la plesneala,din care intelegem ca presedintele comisiei e fata mare : el nu a primit pana acum suficiente argumente in vederea eliminarii Art.VII din OUG59/2017.
Pai,domnule presedinte,- de ce Camera Deputatilor v-a returnat lucrarea ? oare nu pentru faptul ca dvs.nu ati prezentat suficiente argumente pentru aprobarea acesteia?
- unde sunt toate materialele ,bine argumentate,depuse la cabinetul dvs.de catre SCMD si de alte asociatii ale rezervistilor ?
RUSINE domnule presedinte alcomisiei de munca pentru modul incorect in care procedati.
Rusine domnule presedinte al ANCMR pentru complicitatea la tergiversarea promovarii sau nepromovarii OUG 59/2017. OUG 59/2017 = OUG 57 in sertar bine incuiata

avianyc spunea...

Voi chiar nu ati inteles ce va transmis ”verisoara” lui Leon ,Gigi , Mareș ,Leonard ,tanti LOV prin instituirea cutumei ”sunteti la Mapn ,MI ,SrI ,. Mergeti la ei sa va dea functie de cât au în casa/caserie”.
Ca în familie ,cheltui cât ai in casa. Alfel dai faliment.
Ca atare ramâne de vazut când va avea MApn bani si pentru pensii mai ales ca trebuie neaparat schimbata tehnica ruginita si invechita pe la toate armele.
Noroc ca a marsat KWI prin interventie in treburile guvernului ca sa se asigure obligatoriu 2% pentru Mapn. Altfel era jale.
Poate ca daca vor convinge legiuitorul sa elimine acest vizibil neconstitutional indexare doar cu inflatia vor face un efort.
Pentru actualizari insa probabil când va permite caseria mapn.
Putine sanse pe timpul derularii legii salarizarii si implementarii noii legi a pensiilor civile ,lucruri prioritare pentru actualii guvernanti.Din câte se observa armata personalul armatei si rezervist nu mai constitue o prierite. Oricum ei executa ordinele la timp si nu discuta.
Dar cât timp pe la comisia juridica este votata de popor si Cosmeluta scapata din mâna lui”Portocală”, bagata de tata in Parlament se mai poate trage sperantă ...............Fiti optimiști ..........
În rest,un sef de sindicat politist face cât o gramada de ..........toti asociati .......si chiar a reusit pentru ai lui câte ceva.

raul spunea...

Vad ca nu spuneti nimic de propunerile mele ,nu ca am nevoie de atentie dar in caz de refuz categoric pt anularea art VII ,variantele 2 si 3 ale mele cum vi se par ?Nu sunt de sustinut?

raul spunea...

Si pt a lega ce spune avianyc Huhu da-mi voie sa aduc aici constatarea mea de ieri:
O simpla constatare ,in administratie au crescut salariile de anul trecut ,acum si in educatie si invatamant ,pana si politia are o salarizzare mai buna ,lucru recunoscut si de guvernanti !ULTIMII DE PE LISTA ,cu voia dv,CEI MAI PROST REPREZENTATI de catre ai lor CONDUCATORI ,ARMATA!Bravos ,conducatori de paie ca ati acceptat coeficienti de cacao pana si pt voi ,paiatelor d'apoi pt partea luptatoare!Ce-as rade sa va lase fara sporuri ca o sa fiti colonei la nivel de femeie de servici intr-un spital,desi dupa cum ne-ati reprezentat asta ati merita ,sa dati cu matura!RUSINE!
PS Pe vremea impuscatului un colonel era echivalentul unui profesor universitar!
PS 2 Eu ca tanar lt luam cu 50 % mai multi bani ca nasul meu care era mare mahar pe la partid cu St Gheorghiu ,etc etc dde murea de ciuda,
PS 3 Vazut fluturasi ,luna decembrie ,el sofer ambulanta 4600,ea asistenta 5800,cati aomeni din armata duc atatia bani acasa?Si parca si noi ne jucam cu moartea,nu?

luminita spunea...

PAI NU ASA ,mergeti la usa lor si strigati asta acolo ,la fel si la MAPN ,ei au facut marsavia , degeaba va revoltati aci , Megeti la SOLOMON ca stie toata poveste care a inceput cu siluirea legii pensiilor militare , daca doar santeti aci revoltati ,degeaba , daca santeti barbati , militari , aratati odata cereti sa anuleze tate tampenille . nu sant alte explicatii necesare , s-au dat

SorinDaniel spunea...

Stam comentam și ne lamentam,dar să ieșim în stradă nu suntem în stare,activilor daca le spui să iese in strada nu vor,le tremură izmenele că i trec în rezervă,ne meritam soarta,o sa rada și o infirmiera de un colonel referitor la ce venituri încasează și unul și celălalt.

Huhu Rezea spunea...

Transmiteți UPDATE către cei care merg la Camera Deputatilor.
Ordonanța creează discriminare în rândul beneficiarilor Legii 223/2015 între pensionarii în plată și cei care se pensionează după anul 2018.
Să înceteze cu principiul neretroactivității, pentru că OUG 59 nu are nimic retroactiv în ea.

Iulian Mareș spunea...

T Avia,
Partial color....
Mai ieri scriai ca vir fi comisioane grase la akizitia dd tehnica si armament, din care isi va trage parte si hulitul Dragnea & co!
Acum sa intaleg? Baiatul caruia-i cari skiurile, prin insistenta lui, are si el ghiseft!? Asa rezulta, sau ai uitat? Caci el s-a batut pt 2% din PIB....
Ce faci, iti ataci fanul prin metoda indirecta?
Eu zic ca nu-i cuser! Sau esti si e suparat ca nu-s toate Made in D?

PS-ti s-a mai spus, las-o dracului de politica, ca-i doar mocirla! Si Gina-i pe aceeasi frecventa! :))

Leo spunea...

Memorandumul Asociațiilor de rezerviști evită invocarea Deciziei CCR nr. 872/2010, pentru a solicita scoaterea Art. VII din ordonanță deoarece sunt 3 motive potentiale , altele nu mai vad sa fie , astfel :
1. Sunt pe mana cu fur si mint ca sa nu le ridice probleme , deoarece au subventii de la MFA pt. "plimbarele" de documentare prin EU si pt. sinecuri. Multi dintre ei au pus umarul bine de tot , ca gulerati la situatia care este acum .
2. Sunt incompetenti si nu au profesionisti in drept ci numai in "drepti".
3. Si una si alta.
Nu mai stiu care este atitudinea SCMD-ului , singura structura in care am incredere, dar de la un timp s-a muiat ca fularul de matase.
Nu e vina lor.



Huhu Rezea spunea...

@Mares
Lasa-l pe avia cu Gina! Surata din capitală a Turcanei de Sibiu...s-a înnecat ieri la mal, când a comentat vizita olandezului zburător.

Adrian spunea...

MAREA NEAGRA
Am incercat sa descopar de unde ar putea veni bani, care sa justifice, cat de cat, marirea veniturilor pentru „tot romanul” din ultima vreme, astfel incat, sa nu se ajunga la o depreciere majora a leului.
Statul ar trebui sa mai si investeasca pentru ca economia sa produca - din pacate se investeste putin ... si nici banii europeni nu prea stim sa-i luam si sa-i folosim.
Am citit cateva articole despre faptul ca, incepand din iulie 2018, va incepe extractia de gaze naturale din Marea Neagra, dintr-o resursa estimata la 200-250 miliarde metri cubi, urmand ca in 2022 sa se extraga 4,4 miliarde metri cubi/an, si ca Ungaria si-a rezervat dreptul de a primi/cumpara intreaga cantitate extrasa anual. Nu am facut calcule, referitor la banii care ar veni de aici, insa, sigur nu este o suma de neluat in seama.
„SĂRACA ȚARĂ BOGATĂ!” ...

Aurel spunea...

@ Adrian
Că bine zici.
Satele noastre și multe din orașe nu au gaz și de încălzesc cu lemne tăind în dușmănie pădurile iar noi prin conducătorul cu mustata vindem gazului ungurilor.
Ce băieți deștepți.Cat le-o fi căzut din afacere?
Tot azi s-a mai clasat un dosar cu pagube uriașe pe decizia CCR privind abuzul în serviciu.
Toți cei din dosarul Sebeș-Turda între care și fostul soț al șefei de la dna au scăpat basma curată și li s-au ridicat sechestrul.
Poporul plătește.
Șeful cel mare alCNADR implicat in dosar a fost numit azi in consiliul de administrație al CNAIR.
Așa da luptă anticorupție.
Dacă nu-i scapă Luluta îi scapă CCR.
Trăiască și înflorească trandafirii roșii.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Doar îi improspatam memoria!
Inteleligenta a aruncat de sub panou, dar a primit cos-spart de 3 puncte! :))

Dar sa-ti zic una mai fierbinte....
Sa avem noi norocul ala sa plece insipidul la CE?
O fi o gogorita....., ca asa ragaia si base, prin Directia presa a lui Coldea ca pleaca la ONU!
Cica nu a mai plecat intrucat avea rau......de avion, pt ca nu aveau multe cuburi de gheata!

Huhu Rezea spunea...

@Aurel
Când de mii de ani taranii se încălzesc cu lemne, este o prostie să crezi că pădurile dispar din cauză că nu s-au dus gazele la țară.
CCR a decis că este abuz în serviciu dacă se incalcă o lege sau o ordonanță. Dacă au încălcat acte normative inferioare, de ce i-au trimis în judecată numai pentru abuz în serviciu? Aaaa .... ca să fie competent DNA! Mai bune lăsau parchetul general să-i cerceteze pentru furt, delapidare sau alte infracțiuni. Vezi manipularea?

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Eu mă refeream la gafa președintei interimare din Buc, pusă de Werner peste ce a mai rămas din liberalii corciți cu băsism popular european.
Eu chiar cred că Werner are șanse să ajungă în acea funcție europeană dacă, după alegerile europarlamentare, câștigă tot popularii.

avianyc spunea...

@ Mareș
Bine ar fi sa ajunga KWI sef european. Ce m-aș bucura să definitiveze Parchetul European cu Luluta sef.
Parcă văd ca te mai salveaza ajutoarele din ceapă ,ghimbir si ce mai semeni pe tarlaua călarașana. Si evident Ginuța.
Apropo de proc. gen. ,câte limbi cunoaste Ginuta . Este setata cumva pe limbi de zi si limbi de noapte? Ai evaluat-o la cunoasterea limbilor ,nu cumva sa te faci de râs cu ea în târg?
Are STANG 666? Test LAPȚI? Are atestat?
Nu stiu ce o face Huhurez cu blogul ăsta daca ajunge KWI la Europa șef si Luluta șef la Parchetul European. Parerea mea ca il cedeaza lui Ciordache în schimbul unei legi care sa-l scape de belea.
Da să vezi ce bucurie in clasa politica ,demnitari si alti înruditi.
Parca vad ca o sa avem numai săraci divortati prin parlament ,guvern ,CJ,primarii,ca doar tot nu a fost TT preocupat sa insiste pentru discutarea si votarea ”confiscarii extinse” pâna la a patra spiță propusa de DNA.

Huhu Rezea spunea...

@avi
Raportul lui TT i-a făcut praf CV-ul Luluței printre funcționărimea de la Bruxelles. Nici n-ar mai fi nevoie de finalizarea revocării.
Dar, pe Luluța o mai apucă Paștele pe funcție numai dacă Werner mai trage puțin de timp.
Si-apoi, nici n-ar fi nevoie de o asemenea talibană în fruntea Parchetului European, după cum ziceți voi că în Europa nu ar fi corupția de la noi.

raul spunea...

Ne ,ne ,KWI la Bruxelles si Luluta la Bucuresti sefa de tara !Ce,n-ati vazut ce ochi dulci isi faceau la bilant?Si-apoi conteaza ce va vota ,,boborul'' in 2019 daca bubulii vor altceva ?Ce, n-am mai avut un exemplu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sugerez asociatiilor de rezervisti sa-l inchirieze pe Coarna ca negociator sef! E tipul de negociator borcanos, morocanos si brutal. Punem toti mana de la mana sa-l sustinem logistic pe timpul asa ziselor negocieri. Pot paria atunci ca problemele noastre se vor rezolva! Coarna s-a ridicat din randul subofiterilor, de la talpa, asa ca e uns cu toate alifiile si toate smecheriile! Aici avem nevoie de-o bruta la negocieri, nu de balerine pe poante sau gentlemani gentili cu manusite si broderii! S-au dus vremurile alea aristrocrate, de salon, cu bune maniere! La mitocanie nu poti trata cu pedanterie, parol!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Puneti-va frana ca Luluta va avea a Europei anti coruptiei carma! Europa intreaga traieste si respira din coruptie, desi este blamata la scena deschisa! N-au nevoie de ceas cu cuc la aceasta Directie sensibila si care le-ar putea periclita sansele de imbogatire rapida! Acolo vor pune sluga un dansator celebru dupa propriile lor melodii! Precum un gen Monicaca Morcovei!

Unknown spunea...

Mai Huhurezule.Mai lasa-ma cu pesedeul tau ca m-am saturat de minciunile lor.M-am saturat de despicatul in patru a diferitelor legi.Tu nu vezi ca nu ne ajuta cu nimic?Pesedeul tau impreuna cu cozile lor de topor aflate la timona in MApN ca si pedeleul vopsit in liberalii lui Avianyc au creiat un hausul in sistemul de pensii militare.Nu-i posibil ca la aceeasi functie,grad,vechime etc. pentru unul muma pt. altul ciuma.Ce naiba sa mai caut si in justitie daca astia au intors astfel legile sa fie precum vor ei?Sa se pise pe ele de rachete,corvete si alte jucarii ca nu aduc nici locuri de munca si nici alte beneficii.Cu democratia ta am ajuns un popor de nomazi.

Aurel spunea...

@ Huhu Rezea
Să știți că deja este jale cu lemnele.
La sate nu se mai încălzesc cu sobe ci cu centrale termice care mănâncă și două mașini de 10 m /mașină pe an.Pe lângă faptul că a ajuns la 2000 lei mașină de face foarte greu rost de ele.
Bon primești pentru maxim 5 m pentru restul trebuie să te descurci.
De când s-au băgat radarul nu riscă nimeni.Greu și rușinos că nu bagă gaz in primul rând la populație și excesul sa-l vândă.
La orașele unde nu este gaz este și mai rău.
Costă și mai mult și se fac rost greu.
Din depozit costă și mai mult.
Stive întregi de lemne printre blocuri , drujbe,etc sobe coșuri de fum peste tot,fum,etc.
Rușinos că nu au în vedere situația.
Poate se va revolta lumea și se vor trezi la realitate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ioi! O adevarata bomba cutremura Armata poloneza! Vor sa retraga gradele acordate ofiterilor care au servit in comunism! Dar cred ca este vorba despre gusteri din aia rosii, ridicati in ierarhii politice de propagandisti si secretari PCR-isti, si nu sunt putini! Daca se ajunge la urechile alora de la noi, care si asa nu inghit bine Armata, ar fi vai si amar de gusterii orizonturilor rosii! Ei bat recordul la pensii! Simt acum in varful degetelor pe clapele tastaturii cum dardaie niste izmene purpurii! Dragii mei cu bubele pe capatani, luati Aspacardin ca va fereste de palpitatii!

Maisper spunea...

Buna ziua!
M-am pensionat in ian 2007 si pt recalcularea pensiei au fost alese din oficiu ultimile 6 luni din 2006. Am avut fct de col , coef 3,9 In fundamentarea Deciziei de pensie apare coef 4,7. Poate cineva sa ma lamureasca de ce nu s-a facut transpurea la 5,1 , cum ar fi fost corect ?! Am facut contestatie, in termenul de 30 zile, am facut si revenire, dar nu am primit raspuns. Va multumesc anticipat!

ionel bardas spunea...

un lucru este cert daca au trecut mai mult de 50 zile din momentul depuerii contestatiei adresati-va direct instantei atasind si contestatia depusa cu dovada ca a-ti depus-o.

Ioana spunea...

ANCMRR lupta de multi ani impotriva intereselor rezervistilor .

Unknown spunea...

Au sosit noile decizii de pensii au fost scoase indexarile din 2016 si 2017 cizia este mai mica cu 34 lei

Leon spunea...

Masper, daca in cele 6 luni nu ati fost pus la dispozitie pe o functie de col.la minim(3.5), atunci este o greseala si Hotararea Comisiei va fi favorabila..!
Cititi si Art.12 din Ordinul M 25/2016.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Maisper:
Cu toata sinceritatea si respectul: Furtul si talhareala din drepturi cere perspicacitate, incordarea atentiei si mult timp, cu abandonarea celorlalte activitati, cum ar fi rezolvari de petitii, contestatii si altele! Apoi, nu faceti parte din inalta clasa a gusterilor si gusatilor ai gastii din sistemul mafiot, ca sa meritati atentia lor, asa cum suntem si noi, cei care bocim in batiste pe-acilea ca am fost praduiti ca la drumul mare, tot din aceleasi principii neconforme acestor pasari de prada!
Rabdare, ca doar sunteti la inceputul calvarului catre Golgota! Dar, cum sperantele nu mor niciodata, pana la sfarsitul lumii aveti sansa sa vi se rezolve si aceste probleme, insignifiante pentru acesti ignoranti! Ei nu vor raspunde contestatilor, pentru ca la ,,valoarea'' lor nu pot cobori in ,,mocirla'' noastra, ci doar siliti de un Tribunal cu magistrati din carne si oase, nu computere, daca aveti sansa si norocul, cat si neatinsi de aripa neagra a coruptiei endemice la nivel national, dar si al vechiului slogan bolsevic: ,,Doar Statul trebuie sa castige!''
Sper ca m-ati inteles, si va doresc un calvar cat mai scurt si cat mai usor posibil! Doamne, ajuta!

Maisper spunea...

@Leon, daca ar fi fost asa nu ar fi trebuit sa stiu si eu, sau aceste schimbari sunt secrete?! In cele 6 luni nu mi s-a comunicat nimic si pe toata perioada coef a fost 3,9. Va multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@maisper

Conform pct. 7 al articolului unic din LEGEA nr. 477 din 12 decembrie 2006 ,
publicatã in MONITORUL OFICIAL nr. 1.004 din 18 decembrie 2006, modificarile lit.
A din anexa 1, adică mărirea coeficientilor pentru Lt col de la 2,90-3,30 la 4,20-4,60, se aplicã incepand cu luna decembrie 2006, cu excepţia Ministerului
Administraţiei şi Internelor, pentru care acestea se aplicã de la data de 1 ianuarie 2007.
Recalcularea trebuia făcută la soldele de funcție avute în ultimele 6 luni din anul 2006, cu coeficienții actualizați la data recalcularii, respectiv la data de 01 01 2016, in fapt cei din Legea 477/2006.
Legea 223 nu mai prevede ca L 164/2001 că, pentru pensionare, se ia în calcul solda de funcție la maxim.

Maisper spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Maisper spunea...

@Huhu Rezea, eu am avut grad si fct de colonel, oef a fost 3.9 pe legea 138.

avianyc spunea...

@ maisper
Legea 138 din 1999 Anexa 1 lit A
Conform pct. 7 al articolului unic din LEGEA nr. 477 din 12 decembrie 2006 , publicatã in MONITORUL OFICIAL nr. 1.004 din 18 decembrie 2006, modificarile lit. A din anexa 1 se aplicã incepand cu luna decembrie 2006, cu excepţia Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru care acestea se aplicã de la data de 1 ianuarie 2007.
Anexa 1 Lit A inainte de modificare
8. Funcţii colonel S 3,50 - 4,30 corespunzãtoare gradului de colonel
Anexa 1 lit A modificata ,in vigoare pentru MAI din 1 ian 2007
8. Funcţii corespunzãtoare Colonel S 4,70 - 5,50 gradului de colonel
Actualizare la 1.01 2016
3.9 se actualizeaza la 5.1 daca v-ati fi pensionat inainte de 1.1.2007
De fapt daca v-ati pensionat în 2007 d-voastra trebuia sa aveti in documente la data pensionarii cf=5.1 (ca atare greseala ,neglijenta personal resurse umane)
Din start anexa 1b trebuia calculata la cf =5.1
Urmati sfatul d-lui Bardas

ION spunea...

Dle Gabriel a ti primit actualizarea de 15% pe legea 152/2017 ?
































Maisper spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

Atentie la stenogramele publicate de ADRIAN NASTASE , romania de izbeliste , asa ne trbuie .

costin spunea...

Este mai usor sa denigrezi decat sa ajuti cu ceva.
Nu ajta nici comentariile fara legatura cu OUG 59 sau sunt nemultumiri generale...
Trebuie sa se inteleaga ca NU SE VIN CU ARTICOLE NOI, CI DOAR SA SE REFORMULEZE ART. DIN OUG, SA SE ABROGE SAU COMPLETEZE. Raportul suplimentar poate genera schimbarea avizului dat din newgativ in pozitiv sau viceversa.
La fel, noi am propus in ianuarie sa se mearga cu memorandumul formulat cum am propus noi la presedintele comisiei de munca si protectie sociala de la CD ptr ca ei redacteaza raportul suplimentar, in luna martie 2018 apoi la Min. Muncii ptr ca Vasileasca este capul rautatilor cu aceasta OUG, nu MApN ca la OUG 57, apoi la Dragnea, Tariceanu si alti lideri de partid, asa cum ne ajuta cu ceva ani in urma regretatul deputat Mircovici de la minoritati, PENTRU CA SUBALTERNII ACESTOR LIDERI DE PARTID DAU VOTUL MAJORITAR IN COMISIE SI APOI IN PLEN, fie ca ne pace sau nu mutra si comportamentul lor.
Nu stiu despre de mari juristi vorbiti ca sunt la conducerea asociatiilor ca nu vedem.
La ANCMRR Dl presedinte a solicitat puncte de vedere si din teritoriu si a ținut cont propunerile si argumentele aduse de subsemnatul, cdor (r) C. Asofronie din Galati si cdor. (r) Aurelian Chirică din Vrancea, care avem ceva experiență legislativă și în contencios administrativ. Dar Memorandumul nu este facut cum trebuie. Abia pe la pct. 5 motiveaza ca este o discriminare si in loc sa foloseasca punctul nostru de vedere si exemplul de calcul la motivare, invoca pct de vedere al CES. Este foarte bun si acesta, dar ca proba, ca alt punct de vedere in ajutorul celui al nostru. Si acesta trebuie plasat imediat dupa solicitarea eliminarii art. VII din pr. lege de aprobare a OUG 59/2017 la pct. 2 din referendum, nu la 5-6!!!
Incerc sa redau materialul nostru, actualizat, tinand cont si de decizia CCR invocata mai sus.

Va continua(...)

costin spunea...

Puncte de vedere a ANCMRR Fil. Jud. Vrancea și Galați
privind Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu PL-x nr. 310/2017
Situaţia actuală: 20.12.2017: Retrimis înapoi la Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților, pentru raport suplimentar.

I. MOTIV FUNDAMENTAL DE CONTESTARE de către pensionarii militari:
Modificarea art. 59 din LG. 223/2015 prin OUG 59/2017 introduce o gravă DISCRIMINARE a pensionarilor militari față de pensionarii civili, în privința ACTUALIZĂRII anuale a pensiilor, respectiv la militari urmând să se facă doar cu indicele inflației.
Ordonanța de urgență nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu
Text publicat în M.Of. al României. În vigoare de la 07 august 2017
Din Expunerea de motive:
”Luând în considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020 referitoare la necesitatea asigurării și respectării principiului echităţii pentru pensionari, …
Prin urmare, în vederea evitării unei grave atingeri aduse principiilor echităţii și egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului de pensii, dar şi pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat se impune adoptarea unei soluţii imediate, prin modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu.”
Față de aceste motive generoase, eliminarea din actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat a sintagmei ”50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat” care se adăuga la ”100% din rata medie anuală a inflaţie”, tocmai INTRODUCE O MARE ȘI GRAVĂ DISCRIMINARE FAȚĂ DE PENSIONARII CIVILI, la care în art. 102 al legii nr. 262/2010 RĂMÂNE ACEASTĂ SINTAGMĂ!!!
Art. VII. din OUG 59/2017
” Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
2. Articolul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 59. - Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată."
Comparativ:
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice actualizată în ianuarie 2017, la Art. 102 prevede:
”(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei*).
*Nota CTCE Piatra Neamț: Conform alin. (1) al art. 12 din OUG nr. 99 din în anul 2017 valoarea punctului de pensie este de 917,5 lei.
(2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. (…)
(5) Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an.
(6) Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.”

costin spunea...

Exemplu de calcul 1:
Începând cu data de 20 februarie 2017, câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 a fost majorat de la 2.681 la 3.131 de lei, potrivit Legii nr. 7/2017 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Concret, este vorba de o creștere de fix 450 de lei. (reprezentănd 14,238% ceea ce impunea o majorare a pensiei cu 7,185% la care se adauga indicile de inflatie pe 2016 de 2,1% ) rezultând în total majorare punct de pensie în 2017= 9,2%.
In 2018 valoarea salariului mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 va fi de 4162 lei. Creșterea procentuală a acestuia este de 24,77%, cresterea punctului de pensie = 12,38% + rata inflatiei 2,7% = 15,08% total majorare în anul 2018 a pensiilor emise în baza Lg. 263/2010.

Precizăm că și Legea nr. 223 /2015 privind pensiile militare de stat până la data de 07 august 2017 în forma anterioară modificării prin OUG 59/2017, prevedea la fel:
”Art. 59. (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.”
”(6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
(7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.”
Exemplu de calcul 2:
Din creşterea salarială prognozată de 25% pentru funcţiile militarilor activi, creşterea pensiilor va fi de doar 12,5% la care se adaugă rata inflaţiei pentru anul 2017 de 2,7% rezultă o creștere totală de 15,2% indice de creştere a pensiilor militare de stat, care trebuia să fie valabil în anul 2018. Deci la civili creșterea este de 15,08%, iar la militari trebuia să fie numai de 15,2%, dar acum crește doar cu inflația de 2,7%!!!
Din punct de vedere juridic vedem că, prin dispoziţiile art. 59 din leg 223/2015 în forma anterioară modificării prin OUG 59/2017, legiuitorul a dispus în mod asemănător legii 263/2010 în legea nr. 223/2055 privind pensiile militare de stat, atât indexarea pensiei cu 100% din rata inflaţiei din anul precedent, cât şi creşterea nivelului pensiei cu 50% din salariul mediu brut realizat.
ADICĂ, Articolul 59 alin.(1) din Legea 223/2015 privind pensile militare înaintea modificării prin OUG 59/2017 arăta în mod aproape identic cu art. 102 alin(2) din Leg. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Asemănarea vădită a celor două prevederi determină caracterul constituţional şi nediscriminatoriu al art. 59 din Leg.223/2015 privind pensiile militare aşa cum a fost în vigoare până la data de 07 august 2017 data intrării în vigoare a OUG 59/2017.

costin spunea...

CONCLUZII:
1. Modificarea nepermisă a prevederilor art. 59 din leg. 223/2015, prin Articolului VII pct. 2 din OUG 59/2017, constând în eliminarea din lege a prevederii „la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, şi a aliniatelor ulterioare, determină DISCRIMINAREA PENSIONARILOR MILITARI ÎN RAPORT CU PENSIONARII CIVILI, cât şi cu pensionarii magistraţi, care primesc aceste drepturi, ADUCÂND ATINGERE PREVEDERILOR ARTICOLULUI 16 DIN CONSTITUŢIE: „(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
2. Modificarea art. 59 nu respectă motivarea de emitere a ordonanţei;
„Luând în considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020 referitoare la necesitatea asigurării și respectării principiului echității pentru pensionari”... ”în vederea evitării unei grave atingeri aduse principiilor echităţii și egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului de pensii”…
Respectarea acestor principii este încălcată grav prin modificarea art. 59 din Leg 223/2015 în sensul discriminării negative a militarilor în raport cu salariații civili și cu magistrații, care au lege specială de salarizare / pensionare.
3. Eroare de apreciere:
La emiterea legii nr. 223/2015 legiuitorul a dispus pentru pensiile militare ca și pentru pensiile civile, că: din anul 2021 actualizarea pensiilor se va face in proporţie de 45% (cf. al. 6 din art. 59 din lg. nr. 223/2015 corespunzător al. 5 din art. 102 din lg. nr. 263/2010), iar din anul 2030 eliminarea acestei proceduri de armonizare a pensiilor cu salariile brute pentru ambele categorii de pensionari.
Dar se ajunge ca la militari să fie eliminată din 2018 actualizarea cu creșterea salariului/soldei brute.
Constatăm din luările de poziție și motivele expuse de guvern și ministrul muncii că din cauza a mai multor creşteri ale pensiilor privilegiate, Guvernul a constatat eronat că pensiile militare în general s-ar ridica deja în 2018 la nivelul anului 2030 şi poate de aceea a considerat că nu este nevoie de o actualizare permanentă a pensiilor militare în funcţie de creșterea salariilor/soldelor brute, modificând nepermis art. 59 din Leg 223/2015 prin Art. VII pct. 2 a OUG 59/2017.
Oricum, trebuie arătat ca aprox. 60% din pensiile militare prin recalculare au cuantumuri mai mici decât cele în plată, iar majoritatea sunt sub 3700 lei.
4. A se vedea Avizul Consiliului Legislativ nr. 111/08.05.2017 la proiectul de Lege cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pct. 27. În acesta este invocată Decizia CCR nr. 872/25 iunie 2010 care se referă la ”Cauza Stec și alții împotriva Regatului Unit, 2006, CEDO precizează că ”singura condiție impusă statului este aceea de a se respecta art. 14 din Convenție privind nediscriminarea”. Ori prin acest art. VII pct. 2 din OUG 59/2017 se legiferează o discriminare între militari și salariații civili ori magistrați, încălcându-se art. 14 din Convenția Europeană asupra Drepturilor Omului și art. 16 (1) din Constituția României.
Consecință: NECONSTITUȚIONALITATE pe motiv de DISCRIMINARE!
Orice pensionar militar se poate declara vătămat într-un interes al său prin forma actuală a art. 59 din legea 223/2015 modificat de OUG nr. 59/2017 și va ridica excepția de neconstituționalitate într-un proces de contencios administrativ, cu șanse foarte mari de admitere de către Curtea Constituțională a României și de aici, anularea art. 59 (1), obligarea la actualizare și despăgubiri plus cheltuieli de judecată pentru stat. De aceea Comisia trebuie să elimine modificarea propusă prin OUG nr. 59/2017.

costin spunea...

CONCLUZII:
1. Modificarea nepermisă a prevederilor art. 59 din leg. 223/2015, prin Articolului VII pct. 2 din OUG 59/2017, constând în eliminarea din lege a prevederii „la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, şi a aliniatelor ulterioare, determină DISCRIMINAREA PENSIONARILOR MILITARI ÎN RAPORT CU PENSIONARII CIVILI, cât şi cu pensionarii magistraţi, care primesc aceste drepturi, ADUCÂND ATINGERE PREVEDERILOR ARTICOLULUI 16 DIN CONSTITUŢIE: „(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
2. Modificarea art. 59 nu respectă motivarea de emitere a ordonanţei;
„Luând în considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020 referitoare la necesitatea asigurării și respectării principiului echității pentru pensionari”... ”în vederea evitării unei grave atingeri aduse principiilor echităţii și egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului de pensii”…
Respectarea acestor principii este încălcată grav prin modificarea art. 59 din Leg 223/2015 în sensul discriminării negative a militarilor în raport cu salariații civili și cu magistrații, care au lege specială de salarizare / pensionare.
3. Eroare de apreciere:
La emiterea legii nr. 223/2015 legiuitorul a dispus pentru pensiile militare ca și pentru pensiile civile, că: din anul 2021 actualizarea pensiilor se va face in proporţie de 45% (cf. al. 6 din art. 59 din lg. nr. 223/2015 corespunzător al. 5 din art. 102 din lg. nr. 263/2010), iar din anul 2030 eliminarea acestei proceduri de armonizare a pensiilor cu salariile brute pentru ambele categorii de pensionari.
Dar se ajunge ca la militari să fie eliminată din 2018 actualizarea cu creșterea salariului/soldei brute.
Constatăm din luările de poziție și motivele expuse de guvern și ministrul muncii că din cauza a mai multor creşteri ale pensiilor privilegiate, Guvernul a constatat eronat că pensiile militare în general s-ar ridica deja în 2018 la nivelul anului 2030 şi poate de aceea a considerat că nu este nevoie de o actualizare permanentă a pensiilor militare în funcţie de creșterea salariilor/soldelor brute, modificând nepermis art. 59 din Leg 223/2015 prin Art. VII pct. 2 a OUG 59/2017.
Oricum, trebuie arătat ca aprox. 60% din pensiile militare prin recalculare au cuantumuri mai mici decât cele în plată, iar majoritatea sunt sub 3700 lei.
4. A se vedea Avizul Consiliului Legislativ nr. 111/08.05.2017 la proiectul de Lege cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pct. 27. În acesta este invocată Decizia CCR nr. 872/25 iunie 2010 care se referă la ”Cauza Stec și alții împotriva Regatului Unit, 2006, CEDO precizează că ”singura condiție impusă statului este aceea de a se respecta art. 14 din Convenție privind nediscriminarea”. Ori prin acest art. VII pct. 2 din OUG 59/2017 se legiferează o discriminare între militari și salariații civili ori magistrați, încălcându-se art. 14 din Convenția Europeană asupra Drepturilor Omului și art. 16 (1) din Constituția României.
Consecință: NECONSTITUȚIONALITATE pe motiv de DISCRIMINARE!
Orice pensionar militar se poate declara vătămat într-un interes al său prin forma actuală a art. 59 din legea 223/2015 modificat de OUG nr. 59/2017 și va ridica excepția de neconstituționalitate într-un proces de contencios administrativ, cu șanse foarte mari de admitere de către Curtea Constituțională a României și de aici, anularea art. 59 (1), obligarea la actualizare și despăgubiri plus cheltuieli de judecată pentru stat. De aceea Comisia trebuie să elimine modificarea propusă prin OUG nr. 59/2017.

costin spunea...

II. ALT MOTIV DE CONTESTARE de către pensionarii militari:
NEACTUALIZAREA REPETATĂ A PENSIILOR MILITARE CU CREȘTEREA SOLDEI / SALARIULUI MILITARILOR/POLIȚIȘTILOR ACTIVI a dus la diferențe importante între militarii pensionați în diferite perioade după anul 2010.
Casele Sectoriale de Pensii pot oferi foarte multe exemple într-un punct de vedere ce va fi înaintat de către ministerele vizate către Comisia de muncă și protective socială a Camerei Deputaților și Birourilor Permanente ale celor 2 Camere ale Parlamentului.
Acest lucru creează discriminarea nepermisă între pensionarii militari care au deținut aceeași funcție, au avut același grad, aceeași vechime și condiții de muncă similare.
Prin aceasta este încălcată prevederea din Art. 16 (1) din Constituţia României, motiv de atacare a actului normative la CCR.
Totodată este încălcat principiul egalității din art. 2 al Legii nr. 223/2015, similar și în art. 5 al legii nr. 263/2010.
”Art. 2 Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat sunt următoarele:
b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;”

III. PENSIA SUPLIMENTARĂ – de revăzut / actualizat corectitudinea
Prin prevederile
Art. 108. Lg. nr. 223/2015:
”Militarii, …care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite în condiţiile art. 29, 30 şi 39, astfel:…”
Drept urmare articolul prevede un spor procentual la cuantum al pensiei nete, nu al pensiei militare de serviciu. Pensia netă conţine pensia militara de stat şi pensia suplimentară.
Art.60 din Leg. 223/2015 modificat prin prevederile Art. VII pct.3 a OUG 59/2017 este nelegal deoarece împiedică aplicarea unui drept contributiv câştigat anterior.
3. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”Art. 60. - La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei."
Obsevație: Sporul acordat la pensie în baza art. 108 din Leg. 223/2015 privind pensiile militare de stat, nu face parte din pensia militară de stat, deoarece conform art. 28 din aceiaşi lege, baza de calcul a pensiei militare de stat o constituie soldele lunare brute şi nu contribuţia individuală benevolă de 3% pentru pensia suplimentară.
Această contribuție voluntară, suplimentară față de pensia militară de stat, introdusă din anul 1967 este confiscată aducând atingere dreptului de proprietate prin plafonarea pensiilor la 85% din media salariilor/ soldelor nete pe cele 6 luni alese din ultimii 5 ani de activitate. (se atașează material explicativ).

Comandor (r) jurist Chirică Aurelian
Comandor(r) jurist Asofronie Constantin

Huhu Rezea spunea...

@Costin
Prea multă vorbărie!
Dacă aveți contact cu cei care vor merge la Solomon, insistați pe Motivarea nr. 27 a Consiliului Legislativ, cea pe care am reprodus-o în cuprinsul articolului.
Dacă a avut efect în legea salarizării, musai trebuie să aibă efecte și în ordonanța de eliminare a actualizării pensiilor militare.
Lăsați așa zisele discriminări față de civili și față de magistrați, pentru că nu au fost acceptate de CCR în deciziile anterioare.
Dacă se elimină art VII din OUG 59, nu se va mai face nici confuzie dintre indexarea pensiilor militare și actualizarea lor.

Leon spunea...

Costin, este de apreciat preocuparea dvstra pentru reasezarea pensiilor in matca lor fireasca.
Pentru corectitudinea legislatiei pensiilor, va reamintesc modificarea Art.102 din Legea nr. 263/2010, prin OuG.nr.1/2013, care elimina sintagma -anul precedet- si complteaza cu al. 2 prim: Incepand cu anul 2013, indicatorii prevazuti la alin.(2), utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator , sunt cei definitivi , cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior , comunicati de INS.
Si in acest sens, Inflatia in anul 2015 a fost de - 0,6%, iar in anul 2016 = -1,5%, iar
SMB in anul 2015 = 2681 lei si in anul 2016 =3131 lei.
Eu am inteles ca dul Adrian Solomon, nu este de acord cu Eliminarea Art.VII din OuG.
nr.59/2017, dar accepta unele modificari si completari ale acestui articol. In acest sens am propus mai sus si sustin in continuare cel putin Majorarea, din luna iulie 2018 a pensiilor militare cu Rata medie a inflatiei anului precedent, comunicata de INS probabil in luna Aprilie. Daca obtineti si adaugarea a 50% din cresterea SMB ar fi si mai bine..!
Personal as sustine majorarea in acest an a pensiilor militare sub 2000 lei, deoarece pensiile de peste 2000 lei prin reducerea impozitului de la 16% la 10 %, oricum au avut o usoara crestere pe Net, astfel: la o pensie bruta de 3000 lei, cresterea neta=2,1%, la 4000 lei=3,2%, la 5000 lei=3,9%, la 6000 lei=4,4%, la 7000 lei=4,8%, la 8000 lei=5,1%, s.a.m.d.!

Rodica spunea...

Eu nu inteleg de ce, dupa ce a taiat pensiile militare( prin inghetare) LOV ne trimite la ministrii de resort( mi si mapn). Pai ce, ei le.au taiat, nu ea? Pensiile militare sunt un fel de struto_camila pe care guvernul le da cum le convine...ba de lg 263 ba de 223...daca ar putea sa omoare pensionarii militari ar fi cea mai fericita.

luminita spunea...

cu cat se va face multa vorbarie . nu se va face nimic , asa este cum spune dl HH . la legea salarizarii au eliminat acel articol ,asa sa elimine su taampenia cu oug , sa se ceara ata si nimic mai mult , altfel le vom da munitie sa tot amane pe considerentul ca nu ne punem de acord , asa ca cerem eliminarea arVII OUG 59

Huhu Rezea spunea...

@Rodica
Nu prea citești acest blog dacă nu știi cine a ticluit textul Art. VII din Ordonanța 59/2017.

Leo spunea...

Nu unealta Solomon trebuie sa fie de acord. El este acolo ca sa aplice politica venita de la califatul fur si mint. Daca va puneti vreo speranta in Solomon dati dovada de mare naivitate. La fel ca el , mai este si raza lunga de la care nu aizim nici o opinie. In mod normal de la raza lunga ar fi trebuit sa plece initiativa in care va punetu sperante , nu in Solomon. Va autoanesteziati punandu-va sperante in slugi. Nici califul califatului fur si mint nu ar mai putea face ceva si sa vrea , deoarece finantele tarii sunt imprastiate irational. Aveti doar 2 exemple : politia comunitara cu salarii plecând de la 4000 lei net si acum felcerii si doctorii carora li s-au triplat salariile. Si exemplele de reapartizari irationale de bani pot continua.
Traisca republica OBLIO !

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Pentru un bun creștin, cum te recomanzi tu, este un păcat să pizmuiești alte categorii sociale în privința salarizării.
Noi luptăm pentru drepturile noastre fără să contestăm drepturile altora. Ce zici?

Leo spunea...

1. Am vrut sa scot in evidenta ca banii pt. armata nu mai sunt , deoarece s-au imprastiat irational de incompetenti.
2. "Cel ce zice ca este binecredincios , ADEVARUL nu este in el". Nu-mi amintesc sa ma fi laudat cu acest lucru. Dimpotriva , "alerg" cu ravna catre "portile largi" ale secularismului cotidian. Nu m-am plans dimpotriva , am laudat actiunea salariala a multinationalei. Eu numai am infierat nedreptatea si discrepantele.
3. Luptati-va , fratilor. Visteria e goala caci a fost bulversata de o politica irationala. Pot sa le faca si de 10 ori mai mari salariile la doctori , caci ei tot nu se uita la pacient pana când nu-i dai. Priviti parcarile personalului spitalelor si veti vedea adevarate "show room-uri" de masini de lux , in timp ce pacientii mor din lipsa interesului acelora carora tocmai li s-a triplat salariul.

Negritoiu spunea...

Domnul Leonard are perfecta dreptate! Veniti pe strada Minervei,Sect.1 Bucuresti si veti vedea ce si-au consruit niste medici prost platiti,cate (si ce marci) de masini au la poarta si in garaje. Vreti sa va spun cat m-a costat o operatie ?
Daca salariile sunt mici la stat,de ce nu isi deschid cabinete particulare ? Ghiciti de ce?
Referitor la dl.Solomon:Ar trebui sa urmeze exemplul fostului premier Tudose si sa demisioneze daca si-a dat seama ca nu este lasat sa resolve problemele. Sa aiba taria si sa spuna de ce tergivezeaza eliminarea Art.VII din Oug.,cine il obliga sa o puna la naftalina alaturi de ordonanta 57. Da,dar atunci de unde ramasina la scara si avantajele pe care I le ofera postul.

Leon spunea...

Costin, prezint in comtinuare inca 2 argumente in favoarea Eliminarii Art.VII din OuG.59/2017:
1. Art.31,al.1) din Legea nr.223/2015, privind pensiile militare de stat, prevede-Cota de Contributie individuala la Bugetul de stat este egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale, iar la Art.83, al.1) Anexa nr.VI din Legea nr.153/2017, precizeaza clar
- Prevederile referitoare la Contributia pentru Asigurari Sociale de Stat, NU SE APLICA personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare-
2. Baza de calcul a Pensiilor SPECIALE din OuG.59/2017, reprezinta 80% din TOTAL VENITURI BRUTE, obtinute in ultimul an de activitate, cu limitarea la max.100%, in timp ce pentru PENSIILE MILITARE, baza de calcul o reprezinta 65% din media SOLDELOR Brute realizate la Functia de baza in 6 luni cosecutive din ultimii 5 ani de activitate, cu limitare la 85%, si cu excluderea din baza de calcul a 16 tipuri de venituri conform Art.28 din lege modificat prin OuG.nr.57/2015( Art.40 ).
Doua argumente care ar trebui sa convinga deputatii din Comisia pentru munca, sa ELIMINE Art.VII din OuG.nr.59/2017..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu se aplică prevederile privind CAS-ul pentru militari, tocmai pentru că militarii plătesc contibuția individuală la bugetul de stat, contribuție egală procentual, 25% din solda brută, conf art.31 din L 223 și ultimei ordonanțe de modificare a Codului Fiscal.
Aici se frănge raționamentul juridic al ultimelor reglementări care au emasculat L 223/2015.
Baza de calcul a pensiei este mai mică, potrivit art. 28 modificat de OUG 57, decât baza de calcul a CIBS.

Leon spunea...

Asta spun si eu, ce sa caute in aceeasi Ordonanta MILITARII, care platesc Contributii Individuale la Bugetul de Stat ( de unde se platesc si pensiile militare de stat ) cu celelalte categorii de beneficiari ai pensiilor de serviciu, care in timpul activitatii platesc CAS la Bugetul asigurarilor sociale de stat, si ulterior isi primesc partea contributiva din pensia de serviciu..!
Dul A.Solomon sa faca bine sa ELIMINE Art.VII din OuG.nr.59/2017, sa scoata de la naftalina OuG.nr.57/2015 si sa modifice articolele corespunzatoare din Legea 223/2015.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Leon,
Crezi ca Solomon este de capul lui ca "sa faca bine sa ELIMINE Art.VII din OuG.nr.59/2017, sa scoata de la naftalina OuG.nr.57/2015 si sa modifice articolele corespunzatoare din Legea 223/2015." ?
El este acolo o slugulita pusa pe sinecura ca sa indeplineasca politica lui fur si mint si nu s-o demonteze.
PS
"Am auzit eu ca" , califul ar vrea sa-l puna pe neacsu presedinte executiv iar pe oblio sa-l izoleze la congres.Astfel, oblio se radicalizeaza. Califul mai are ceva probleme si cu aripa oprisan-tudose-tuguianu-banicioiu. Intre cex si congres , este audiat Coldea care ar sufla ceva vânt in pupa corabiei lui oprisan. In concluzie , urmeaza o saptamana vesela la fur si mint. Ce-mi place când se mananca intre ei ca sobolanii ...

Leon spunea...

Leonard, ar fi de dorit sa nu se certe intre ei, ci sa gaseasca solutii pentru indeplinirea mult prea ambitiosului program de guvernare; sper ca noul ministru de Finante sa adune banii necesari nu numai pentru salarii si pensii ci si pentru marile investitii promise..!
P.S. Crezi ca Pisicutul din Profil, reuseste sa prinda macar un... soricel..?

Leo spunea...

Leon,
Ar putea prinde chiar si un sobolan daca ar avea atitudinea lui Oblio.
Cu ceva timp in urma ne spuneai ca nici acum dupa mai bine 10 luni nu ai primit "Hotarerarea" de la comisia de contestatii a MFA , ca urmare a contestarii deciziei de recalculare. Eu atunci iti spuneam ca nici nu o s-o primesti, si-ti explicam si de ce. Ai ceva nouatati ? Eu daca ar fi sa-i mai dau o data in judecata nu mi-as mai prinde ureichile intr-o invocare de exceptie de neconstitutionalitate , deoarece am ramas blocat de peste 1 an si nu-i vad iesirea.

Leon spunea...

Leonard,n-am primit nimic pana astazi, dar am visat ca in noua Decizie de Actualzare vor fi aduse la zi si procentele pentru I.Cda si S.Merit..:))

Unknown spunea...

@Leon
In Decizia de Actualizare primita in februarie 2018,elementele bazei de calcul raman la valoarea din Decizia de Recalculare din 2016.Ma tem ca sunt sperante desarte in acest sens ...Indemnizatia de comanda,solda de merit si Indemnizatia de dispozitiv nu se modifica in ceeace priveste procentul acestora.Trist dar asta este realitatea!

Leon spunea...

Negurita, cu Leonard ma cunosc, virtual, de aproape un an de zile, si uneori mai si glumim..!
Da, asa este, Ordinul M 25/2016, prin Art.15 (I.C.), Art.16 (S.M.) si Art.17 (I.D.), incalca grosolan si abuziv Legea nr.223/2015, care la Art.109 si Art.110 arata foarte clar ca ,,...pensiile militare de stat se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi.....si Baza de calcul stabilita conform prevederilor Art.28, ACTUALIZATA conform prevederilor legale care reglementeaza salarizarea militarilor..., LA DATA INTRARII IN VIGOARE a prezentei legi,,
Dar Finantistii si Juristii din MApN,MAI si SRI, au decis ca aduc la zi NUMAI cuantumul avut in cele 6 luni alese, nu PROCENTUL la nivelul lunii Ianuarie 2016.
Speram totusi ca cele 3 articole din M 25/2016 sa fie modificate, dar...vise Taica, vise..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, multumesc pentru punctul de vedere pozitiv privind si cresterea pensiilor militare sub 2000 lei cuantum! Acestea nu au avut absolut nimic prevazut sa li se imbunatateasca situatia dramatica in care se afla, fiind intrecuti si de civili! La ei nu se gandeste chiar nimeni! Toti au primit cate ceva, ei nimic!

Maisper spunea...

@ Cornelius Flavius Ifrim, multumesc pt sustinere! Daca ar câștiga Statul, asa cum ziceți, nici nu mi-ar parea asa de rau, dar câstiga niste profitori, care îi "prăduiesc" pe unii si îi avantajeaza pe altii, in schimbul unor foloase personale.Si eu va doresc succes in demersurile dvs. !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Maisper: Suntem pe aceeasi lungime de unda ideologica anti mafia pensiilor militare: Mereu si mereu am sustinut ca se fura de la cei mai dezavantajati, in special, si sunt indopati clientii pe spranceana, protejatii politici, grofii MApN si alte scule la bascule, doar pe ,,meritul'' ca fac parte din categoria gusterilor mafioto-politici! In MApN se face politica, mai greu ca in Parlament, desi legile interzic aceasta activitate! Ministrul Apararii de fapt este secreatarul BOB de partid, sefa de la Casa este adjuncta cu probleme ideologice, iar restul aplica cu osardie planurile pe linie politica, venite de la ,,centru!'' Rezultatul? Tribunalele pline si pensiile schilodite infernal, peste 90%! Vai, noua!

CEZAR spunea...

La noi se va incepe cu DEGRADAREA CELOR CARE NU AU ABSOLVIT O SCOALA MILITARA ..la zi !!
Auu m-Ale sa mori din dragoste de Armata dar sa nu faci o scoala de ofiteri..tare urat !!
PS.
Revolutie si la pensie..printre alte masuri..
Sa ai CINE SA_TI PLATEASCA pensia ..adica sa fi crescut 1-2..sau mai multi copii si acestia sa lucreze in Romania....
Auuu...domnule Ma Kiss..boracii tai tot dupa fer prin UK si dupa ..BREXIT..???

Dan B. spunea...

Din discutiile si corespondenta cu col Gligor, gl Bahnareanu si gl Balaceanu, a rezultat ca generalii au imbratisat ideea modificarii art VII din OUG 59/2017, nicidecum eliminarea articolului in cauza, cum a solicitat gl Gropan si col Gligor.
Primii generali au adoptat o conduita perimata, mult incercata si in anii anteriori, dar fara succes. Imi amintesc ca al meu amic, col Tudor, era adeptul acestei tâmpenii, chiar daca o luase adeseori in barba cu diplomatia; eu îi explicasem cândva ca este vorba de o negociere, regula fiind sa ceri mult, ca, ulterior, prin diminuare, sa ajungi la valoarea asteptata in mod real.
Adica, Solomon, seful comisiei de munca din CD, ar fi cerut ca fondul textului art VII sa fie inlocuit cu ceva, unul care probabil sa aduca ceva profitabil noua si, in compensatie, sa renuntam la altceva.
Eu le-am sugerat inlocuirea textului LOV cu:
„Se abroga dispozitiile OUG 57/2015”., dar parca generalii nostri s-au suparat, caci „blândul” Solomon nu merita un asemenea tratament.
Eu conchid ca faza diplomatiei este de domeniul trecutului, „marsul in forță” fiind singura modalitate prin care, acum sau mai târziu, functie si de interesele elective ale politicienilor, vor pica in Parlament cele doua nenorocite OUG.

Huhu Rezea spunea...

@dan
Ar fi o deziluzie cei doi generali dacă ar face un asemenea compromis. Singura sancțiune pe care ar merita-o ar fi demiterea lor din funcțiile avute.
Inițiatorii Art. VII din L 223 au mers pe poziția de forță, eliminând actualizarea pensiilor militare, lâsând un spațiu de negociere în jos, în caz de opoziție virulentă a pensionarilor militari.
Dacă ridică pliscul, și-au zis ei, le acordam și militarilor pensionari o indexare ca la civili, respectiv inflația definitivă cunoscută la 01 ianuarie a fiecărui an și 50% din creșterea salarială. Le dăm ceva , dar nu întreaga creștere a soldei de funcție din L 153 prevîzută până în anul 2022.
Negociatorii trebuie să meargă pe aceeași soluție de forță. Să ceară scoaterea Art. VII din OUG nr. 59/2017.
Orice modificare a art. 60 din lege, forma inițială, este discriminatorie prin raportare la Decizia 872/2010 a CCR.

Aurel spunea...

@ Huhurez
Eu aș marșa mai mult pe mentinerea art 60 din lege ,forma initiala, si eliminarea totala a art 59, forma initiala a legii.
În acest fel s-ar mentine actualizarea pensiilor la nivelul activilor si s-ar elimina posibilitate ca prin indexare repatata pe fondul stagnarii salariilor ,pensiile nete sa depaseasca netul activilor.
Vorba lui Dan ,daca ceri mult tot rămâi cu ceva ,daca ceri putin risti sa rămâi cu putin.
probabil daca le vor iesi calculele vor aproba pe lânga indexare cu rata inflatiei si creserea cu 50 din creserea SMB.
Aș marșa doar pe mentinerea art 60 fara art 59. În mod sigur majorarile salariale ar acoperi beneficiile art 59.
Vise si iar vise !

raul spunea...

Daca e pe varianta cu rata inflatiei +50% sa se INSISTE PE UN TERMEN PRECIS 2020,2022 PT ACTUALIZARE DUPA LEGEA SALARIZARII !DOAR ASA SE VOR INLATURA CAT DE CAT INECHITATILE LA PENSIILE MILITARE!Adica te straduiesti la civili sa dai o lege sa inlaturi INECHITATILE si la MILITARI LE PASTREZI???????

luminita spunea...

azi LA CAMERA DEPUTATILOR SA VEDEM CE MINciuni MAI SPUN

Leon spunea...

@luminita, nu cred ca se intampla ceva deosebit astazi la Comisia pentru Munca, deoarece A.Solomon are pe cap modificarea Legii nr.153/2017, legea salarizarii bugetarilor, modificata deja de OuG. nr.91/2017, si Ordonanta noastra nu este pe ordinea de zi ! Poate intr-o pauza primeste delegatia pensionarilor militari si eventual sa reprogrameze intalnirea oficiala pentru saptamana viitoare.
Astazi, totusi, este pe ordinea de zi PL x nr.594/2017, care propune acordarea Semnului Onorific si pentru Soldatii si Gradatii profesionisti, pentru preotii militari, pentru functionarii publici cu statut special, etc. si acordarea unui spor la pensia militara celor care detin aceste ordine. Raportul final va fi dat de Comisia pentru Aparare, urmeaza aprobare in plenul C.D. Senatul va fi camera decizitionala,...deci mai dureaza..!

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Negritoiu spunea...

Domnule Huhu Rezea,
A trecut si ziua de 6.03.2018 si ce s-a intamplat ? Onor delegatia nu comunica rezultatul intalnirii(planificate a avea loc )cu dl.Solomon . Ce s-a intamplat ? A avut sau nu loc ? Ce amendamente s-au propus? Au fost sau nu acceptate? Consider ca daca se erijeaza in reprezentantii rezervistilor,au si obligatia de a ne tine la curent cu mersul lucrarilor. Personal,consider ca aceasta actiune este un blat incheiat intre dl.Solomon si presedintele ANCMR,menit a amana cat mai mult promovarea Art.VII intr-o noua forma. Cred ca Hotararea este deja luata: nu se renunta la Art.VII -- se fac mici modificari menite sa inchida gura rezervistilor.

Leon spunea...

Si totusi,ieri 6 Martie, a avut loc intalnirea dlui A.Solomon cu Reprezentantii Asociatiilor de Pensionari Militari, in care s-a hotarat o noua intalnire peste 15 zile, dupa ce Casele de Pensii Sectoriale vor prezenta Comisiei pentru Munca rezultatele Simularilor privind Actualizarea pensiilor militare in urma majorarilor salariale conform Legii nr.153/2017..!
Amanunte gasiti pe siteul Asociatiei ROMIL, presedinte Col(r) Marian Tudor.

medicmilitar12 spunea...

"COSTIN: ...C.P.S.=contributia la pensia suplimentara-pana in 31.03.2001 si ulterior-pana in prezent- la CIB(=c.ind. la buget) NU a fost "voluntara" -ci s-a retinut "obligatoriu" din solda...!

Huhu Rezea spunea...

"medic militar
Doar CIBS plătit de militari în perioada aprilie 2001-decembrie 2010 este asimilat de Legea 223 cu contribuţia pentru pensia suplimentară.
In perioada 2011-2015 militarii au plătit CAS conform L 263-2010, iar începând cu 2016 plătesc din nou CIBS egal cu CAS.