Un produs Blogger.

miercuri, martie 07, 2018

Solomon a dat Ordonanța 59/2017 la simulari de actualizări

35 comments
Există şi ACMRR Arma Geniu
COMUNICAT ROMIL
06.03.2018
În data de 6 martie a.c. a avut loc a doua întâlnire a reprezentanților FORUMULUI structurilor asociative din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională cu președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, dl. deputat Adrian SOLOMON.
Au participat din partea FORUMULUI: Gl.(rtr.) Nicolae GROPAN (președinte în exercițiu), Gl.(r) Ioan HURDUBAIE, Gl.lt.(r) Virgil BALACEANU, Col.(r) Filip TEODORESCU, Gl.bg.(r) Vasile Filip ROTARU, Col.(r) Marian TUDOR, Col.(r) Viorel GLIGOR, Col.(r) Constantin MONAC și din partea ANCMRR, Gl.lt.(rtr) Nicolae BĂHNĂREAN.
Dl. deputat Solomon a solicitat, conform celor convenite la ultima întâlnire, care este varianta pentru înlocuirea art.VII din OUG 59/2017.
Dl. gl. Băhnărean a deschis seria discuțiilor prezentând punctul de vedere comun al participanților și anume – ELIMINAREA art. VII.
Dl. gl. Gropan a susținut acest punct de vedere printr-un document pe care l-a înregistrat la comisie, document din care reiese clar necesitatea (obligativitatea) eliminării acestui articol :
  1. Contravine prevederilor Constituției României, art.15, 16, 20, 41, 53, 118
  2. Contravine Declarației Universale a Drepturilor Omului, art.1, 7, 25.
  3. Contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului, art.1, 14, 17, 18 și a protocoalelor adiționale.
  4. Contravine flagrant principiilor de baza ale sistemului pensiilor militare de stat care la art.2 prevede: 
    1. principiul unicității, potrivit căruia statul organizează și garantează sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleași norme de drept, pentru toți participanții la acesta;
    2. principiul egalității, prin care se asigură tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeași situație juridică, în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege;
    3. principiul imprescriptibilității, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie;
    4. principiul inaccesibilității, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parțial
    5. principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale
    6. principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei.
  5. Contravine Programul de guvernare PSD: ,,Echitatea trebuie să fie și pentru pensionari, alături de salariați și celelalte categorii sociale”.
Acceptarea acestui articol printr-o Ordonanță de Urgență emisă cu încălcarea flagrantă a art. 53 din Constituția României referitor la Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți, a art.108 – referitor la actele Guvernului și art.115 - referitor la Delegarea Legislativă, înseamnă a da girul nerespectării Legii fundamentale a statului Român - Constituția și a fi de acord cu încălcarea grosolană a Drepturilor și libertăților fundamentale.
Participanții la discuții au subliniat dezinformările repetate făcute chiar de membri ai guvernului prin care se încearcă să se inducă ideea unor creșteri fabuloase ale pensiilor militare daca s-ar face actualizarea, crearea de către aceștia, în rândul opiniei publice, a unor idei false privind impactul bugetar al actualizării, ajungându-se la afirmații ce frizează limita absurdului … actualizarea ar depăși ……10 mld $???, suma vehiculată, depășind bugetul alocat tuturor structurilor sistemului național de apărare etc.
Președintele Comisiei ne-a informat că a solicitat ministerelor de resort să prezinte comisiei simulări a ceea ce înseamnă actualizarea, urmând să primească răspuns în 15 zile, moment în care putem relua discuțiile pe această temă și găsirea unei soluții corecte.
Chiar dacă s-a făcut un pas important în coagularea opțiunilor structurilor asociative pe linia eliminării art.VII din OUG 59, se mențin opinii cu privire la amendarea acestui articol, a unor prevederi din OUG 57 și din Legea 223, situație în care s-ar prelungi la nesfârșit dezbaterile pe tema actualizării.
Toate acestea demonstrează un fapt îmbucurător – dorința tuturor de informare și de găsire a unei soluții optime pentru pensionari, și nu numai, dar mai demonstrează și faptul că trebuie să implicăm specialiștii în finanțe și legislație, membri ai structurilor asociative, în elaborarea unor propuneri de susținere a solicitărilor noastre.
Considerăm că trebuie să acționăm, în continuare, cu fermitate, pentru a cere factorilor decizionali din apărare, interne și servicii, să prezinte situația reală a actualizării atât ca principiu cât și ca acțiune concretă.
Trebuie să se înțeleagă faptul că, militarii, indiferent din ce structura fac parte, nu constituie o masă de manevră ci o bază solidă, prin specialiști, în elaborarea unei legislații corecte în domeniul pensiilor și salarizării militarilor, realizându-se și reabilitarea respectului de care s-au bucurat militarii, de-a lungul istoriei, respect minimalizat de guvernări potrivnice armatei.
Sperăm ca discuțiile ce vor continua cu factorii decizionali (politic și legislativ), să se finalizeze printr-o legislație corectă față de veterani de război și militarii activi și în rezervă sau retragere.
Președinte Asociația ROMIL
Col(r) Marian TUDOR

35 de comentarii:

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Sper sa nu vina cu Simulari numai pentru pensiile mai mari de 10.000 lei..!
Ar fi de dorit sa fie prezentate Actualizari pentru toate Gradele si Functiile din Anexa VI a Legii nr.153/2017, la nivel minim, mediu si maxim, pentru anii 2018,2019,2020,2021 si 2022.
Poate si dnii Trofin V.( are si un program adecvat ) sau Huhu Rezea pot publica ceva simulari.

Liviu PO spunea...

Ce simulari sa mai faca ,daca dupa recalculare 67% dintre pensii au scazut? De ce nu au inclus ca argument si acest fapt cunoscut de toata lumea si subliniat de FIFOR?

CEZAR spunea...

Stati blanzi !
L-223..este INAPLICABILA..datorita cuantumurilor mai mult decat exagerate pe care le genereaza ..pentru uni..

CEZAR spunea...

PS..
Adica s-au marit salariile medicilor in ..ACTIVITATE..la 10-15 mii lei si noi vorbim de pensii care sa le ..intreaca ..
Daca totusi exista pe undeva ..este o MARE EROARE..ca sa ma exprim frumos ..care trebuie indreptata urgent ..!!

Leo spunea...

M-am lamurit.
Ati vaziu cine face "simularile".
Exact cei care mimeaza actualizarile conf. L 152. Adica aceeasi gulerati care au ticluit textele OUG 57 si OUG 59.
Pai simulari trebuiau sa faca niste experti contabili independenti , nu indivizii respectivi.
@ Flavius, multumesc pt. reteta. Deocamdata merg pe ceai de matasea broastei. Am copiat reteta si o tin "in asteptare".
@ Ati vazut ce a scris Leon ? Numai un suflet bland , amabil , ingaduitor si meticulos o poate face. Leon , Leon , asa cuminte ai fost mereu ? Esti de invidiat.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Cezar
Nu mai faceti pe naivul.
Exista un salariu brut si un salariu net. Exista o pensue bruta si o pensie neta.
Si pt stat si pt beneficiar,conteaza netul, fie netul salariului, fie netul pensiei.
La un salariu brut de 10.000 lei, salariul net este de 5850 lei.
La o pensie bruta de 10.000 lei, pensia neta este de 9200 lei.

tehnocrat spunea...

Pe ancmrr NApN, nu este nici un comunicat. Era de asteptat, bahnareanu=iliescu, alta MARIE, cu aceeasi palarie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Liviu Po, eu asigur toata lumea de aici ca au scazut cuantumurile la peste 80% dintre pensionari, cifra ajungand catre 90%, cu majoritatea scazand la si peste 50% din cuantum, in special la toate pensiile sub 2000 lei! Dar nimeni din staff-ul de mai sus mentionat neluptand pentru pensiile acestea schiloade, de sub 2000 lei, cat si intre 2000 si 4000 lei, decat sa creasca tot acelea mari, in loc sa fie o similitudine moral-financiara si cum este normal, cum se aplica si la civili! Cei care ,,lupta'' pentru pensiile militare, vor ca tot cele peste 10.000 lei sa fie cat mai avantajate, dublate, triplate, iar ceilalti sa-i ia naiba! De asta nici politicienii nu-si dau interesul sa ne ajute! Haideti, domnilor, sa limitam lacomia la decenta satisfacatoare pentru toata lumea, daca vreti sa se faca ceva, iar cei sub 2000 lei sa nu va mai stea in coaste ca sunt si ei oameni in suferinte! De asta si refuz sa ma inscriu intr-un sindicat, ca se urmarste doar un numar mare de rezervisti in evidenta sa impresioneze politicul cu marimea, dar de fapt tot gusterii barosani sa fie beneficiarii ,,luptei'' sindicale! Pentru unii muma, pentru altii ciuma! Eu nu mai dau doi bani pe acesti reprezentanti, si nu ma astept la nimic bun din partea lor, din moment ce trag disperati numai pe spuza lor!

Huhu Rezea spunea...

@all
Cine are tangență cu finanțiști care au calculat soldele lunare brute pentru personalul militar activ în anul 2018, potrivit art. 38 din Legea 153/2017, ne poat lămuri care soldă de funcție a fost majorată cu 25%, cea fixă sau cea variabilă, termeni care au înlocuit solda de funcție(cif x 197,33) și cuantumul compus(solda de funcție+solda de grad+gradații+indemnizația de comanda).
Fără această clarificare nu putem simula cum si care variantă a soldei de funcție va ajunge la valorile din grila soldelor de funcție din anul 2022.
Oricum, pentru amatorii de giumbușlucuri finanțiste, art. 3 al Anexei VI a Legii 153/2017 sună implacabil, care nu mai dă loc de manevră:

„(2) Solda lunară se compune din solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.”


Aşadar, valorile din grila soldelor de funcţie din Anexa VI, capitolul I, sunt valorile fixe ale soldei de funcţie, celelalte elemente salariale fiind definit separat, fără a fi incluse în solda de funcţie.

Mai mult, la gradaţii se spune:
Art. 11
(2) Soldele de funcție/Salariile de funcție prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradația 0.

CEZAR spunea...

@/Blogger tehnocrat ,
Nu am inteles....!!

PS ,
REVIN SI RECTIFIC..

L-223 POATA SA INTRE IN APLICARE CU UN SINGUR AMENDAMENT :
1.TOATE PENSIILE NETE CARE DEPASESC zic eu 7000 lei SE PLAFONEAZA LA ACEASTA SUMA !

CEZAR spunea...

Ma bucur pentru ca si Corneliunsson a inteles exact ..care-i chichirezu cu L-223

Leon spunea...

In Tabelele prezentate de ministrul M.Fifor in data de 09.02.2018, facea referire numai la Partea FIXA a cresterilor salariale in MApN pentru anii 2017 si 2018. Inclin sa cred ca si Actualizarile pensiilor militare vor fi influentate numai de partea Fixa mai putin Solda de Grad, care este Actualizata in functie de cresterea Salariului Mediu Brut. Normal ar fi ca majorarile la Solda de Functie sa influenteze pozitiv si Gradatiile si Solda de Comanda.
Si pentru a respecta cele 6 principii de baza ale Legii nr.223/2015, si a micsora decalajul enorm intre pensionarii aflati in aceeasi situatie juridica, este necesara ELIMINAREA Art.VII din OuG.nr.59/2017 si in acelasi timp modificarea OuG.nr.57/2015 prin ELIMINAREA din Baza de calcul a partii Variabile, ramanand in Baza de calcul ( art.28 ) pentru Calcularea/Recalcularea/Actualizarea pensiilor militare, numai partea FIXA, adica:
Solda de Grad, Solda de Comanda, Gradatii, Solda de Functie cu elementele acesteia; De mentionat ca Art.28,al.1)lit.e), modificat de OuG.57/2015 (art.40 ) mentine si TREBUIE sa RAMANA in Baza de calcul, Primele de CLASIFICARE, de SPECIALIZARE si de AMBARCARE..!
Este un punct de vedere, care poate fi acceptat sau nu...!

Huhu Rezea spunea...

Dacă CPS-urile trimit simularile de actualizari ca în deciziile emise în luna decembrie, constată şi Solomon impactul zero al actualizările asupra bugetului pentru pensii.

raul spunea...

Si s-a aprobat si OUG 91.2017!Cine a cerut a primit!Pt blegii din armata a cerut cineva ceva?NU!Ce sa creada guvernantii ?CA IN ARMATA TOTUL E BINE !Desi partea luptatoare are salarii de femei de serviciu din spitale!Dar imbuibatilor de sus cu mii de sporuri nu le pasa !Ce sa mai zic de pensionari de care chiar nimanui nu-i mai pasa!Nu le doresc decat sa traiasca cu pensii de 1500,2000 de lei!

Adrian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@raul, la Sedinta de ieri a Comisiei pentru Munca a participat ca invitat si reprezentantul MApN, Gral Jianu si din cate vad eu in Raportul Comisiei, la Amendamente Admise, poz.54-59, a reusit sa elimine limitarea la 30% a Sporurilor pentru Personalul Aeronautic, personalul Ambarcat, Scafandri,etc (poz.59)..! In rest reprezentantii MAI au obtinut cam tot ce au cerut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Raul, la cate sindicate militare, avem, cata frunza si iarba, noi am fost batuti la popoul gol de UN SINGUR OM: DE COARNA! TOATE SINDICATELE NOASTRE SUNT LA GLEZNA LUI COARNA! SI, MAMA, MAMA, CATI DE-A GENERALI ACOLO, LA ,,SINDICATE''! SI COLONEI! WOOOOOOOW! HAI, CA PLUTONIERUL COARNA LE-A DAT CLASA, CA DE ACOLO S-A RIDICAT, DAR TOT PLUTONIER ESTE, LA O ADICATELEA! Alo, ,,sindicatele,'' lu' peste, RUSINICAAAAAA!

Leo spunea...

Daca vor "simulari" , guleratii le au mura in gura calculate de maestru prin tabelele dezbatute pe blog un urma cu 7,8 luni. Orice alte "simulari" care nu respecta acel tabel al maestrului sunt MANEVRE gen "actualizarile" pe L 152.
Flavius, Leon , sa-i trimitem pe e.mail lui Solomon acel tabel ca sa aibă simulari corecte si legale, nu jongleriile guleratilor.
Pomeniti-l pe Maestru ca v-a invatat simulari adevarate din 2017 pana in 2022.

CEZAR spunea...

Orice simulare iese prost ..pe L-223..Nu va este clar ..??
Asta a si fost motivul pentru care ..au iesit din cort natoistii de la M-100.si au dat politicului ce au dat .!!
A continua pe acelasi drum ..este ca si cum am juca pe mana moarta..
Singurul demers RATIONAL..de bun simt si LOGIC..este cel pe care l-am expus mai sus :
APLICAREA INTOCMAI A L-223..cu LIMITARE PLAFONARE AUTOMATA SI GENERALA de la un anumit cuantum..!
Cred ca ar fi o gura de O si pentru cei care au fost buni doar pentru statistica ..adica vreo 85 %..care au si scaderi ..pe calcul !!

CEZAR spunea...

PS..
giOlescu de la (b)Elita se pare ca a tras obloanele..pleaca la angajare in Donbas !
Oare ce fac m-Alul si domnul T-2MaKiss..raman sa jeleasca ??

Elisav spunea...

Am primit decizia de actualizare de la MApN. Minunat! Mai puțin cu 126 lei. Multumesc din inima partidului, ministerului apararii tuturor celor care au stabilit metodologia de calcul,etc. Rămâne întrebarea logica, cum este posibil că în urma majorării unui element dintr-o bază de calcul pensia sa scadă? Nu contează cât.

Huhu Rezea spunea...

@elisav
Haideți să stabilim care pensie este mai mică prin actualizare!
Pensia calculată/recalculată nu poate fi mai mică după actualizare.
Poate vă referiți la pensia în plată care mai este și indexată.
Poate trimiteți in copie în atasament copii anonimizate de pe decizie și nota de calcul, pe adresa blogului:

huhurez2013@gmail.com

Adrian spunea...

PĂȘ-PÂȘ
Probabil ca Leonard se refera la: https://www.huhurez.com/2017/06/formulele-de-calcul-al-soldei-de.html
O simulare corectă/logică, precum cea postată de Huhu, chiar si supusa unor conditii, mentionate de autor in prezentare, poate scoate in evidenta situatiile incorecte/ilogice, ce pot fi generate de un act normativ.
Sunt convins ca simularile facute de „altii”, si nu de „ei”, sunt citite, pe ... ascuns (chiar daca nu vor recunoaste) si ca le provoaca multe dureri de cap - tocmai de aceea, se vor preface ca nu au habar, si vor continua sa meargă, pâș-pâș, pe căi ocolite, „inventate” de ... „ei”.

Leo spunea...

Da Adita ,
este exact link-ul care trimite la simularile corecte.
Trimiteti-i lui Solomon sa vada cum este LEGAL , INTEMEIAT si corecta o "simulare".

Aurel spunea...

Nu va mai bateți capul
Orice OG dat are în spate o simulare.
Doar trebuie să le pună pe masă.
Mai departe vă las să cântăriți.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ LEONARD, MISIUNE INDEPLINITA, FIIND TRIMISA PESTE TOT LA POLITIC SI TOATE COMPARTIMENTELE MApN!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard: II AJUNG LUI ADRIAN SOLOMON, C.D, SAPTE MESAJE PE ZIUA DE AZI CU ACESTE SIMULARI REALE? Poate, daca nu vede bine, o sa-i mai trimit!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi se interzice intrarea pe contul Elita R.26.500. Se pare ca a fost inchis definitiv, sau poate...cine stie?! Stiu ca n-am suparat pe nimeni pe acolo! Poate la asta se referea @Cezarica intr-un comentariu mai sus, ca s-a inchis blogul, sau cineva ,,l-a facut inchis'' politic! Dumnezeu stie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si acest comentariu cand l-am trimis pe Huhu Rezea, s-a blocat, mi s-a cerut ,,da inainte'' ca sa pot posta! Ceva curios!

Elisav spunea...

Huhurez pensia recalculată anul trecut prin actualizare uite așa a devenit mai mica. Nu este vorba de o pensie in plata mai mare la o pensie recalculată mai mica.Am sa o trimit.n

Negritoiu spunea...

Azi e 20.03.2018. O fi primit dl.Solomon simularile solicitate ? Era si greu de realizat! Daca lucrau cu creionul(chimic),pentru cate un grad pe zi ,si tot terminau pana acum. Dupa ce le primeste(daca le primeste),le pritoceste sile pune la dospit,in acelasi sertar cu OUG57 si OUG59. De ce nu cere dl.Solomon valoarea sporurilor fanteziste platite in prezent(de care nu au beneficiat cei trcuti in rezerva pana in 2011)?

luminita spunea...

ALOOOOOOOOOOO SOLOMON cand iei in discutie acest nenorocit de oug? au trecut 15 zile ?sau astea sant calcuate pentruanul 2019?

Negritoiu spunea...

Domnule Solomon,
Nu vreau sa va jignesc , dar constat ca stati prost cu memoria.
1- ati bagat Ordonantele 59/2015 si 59/2017 in sertar si ati uitat unde ati ascuns cheia,
2- ati dat Ordonanta 59/2017 la simulari pe actualizare(acum aproape doua luni)dar ati uitat sa solicitati rezultatele. SAU NU VRETI SA LE FACETI PUBLICE.
Domnule Solomon,spuneti ca va este teama ca va pierdeti postul daca dati solutia corecta si noi va intelegem. Dar nu ne considerati prosti. Asa sa va ajute Dumnezeu,cum ne ajutati dvs.pe noi.

Negritoiu spunea...

Domnule Adrian,
La intrebarea dvs.din 7.03.2018 v-a raspuns,azi 8.05.2018,personal LOV.Dar,atentie, numai pentru sistemul sanitar. De frica,acorda sume compensatorii pentru cei carora le-au scazut veniturile salariale.
Domnule Huhu Rezea,e corect ce scriu sau iar ma catalogati drept egoist si frustat ?
Domnule Iulian Mares(care e numele si care e prenumele)dvs.ce parere aveti ? Sau nu ati primit inca indicatiile superiorilor ?