Un produs Blogger.

duminică, octombrie 14, 2018

Mai poate fi fotografiată Casa Poporului? Imaginea Casei Poporului ar aparține moștenitorilor arh. Anca Petrescu

35 comments

Moștenitorii Ancăi Petrescu, arhitecta Casei Poporului (Palatul Parlamentului), au dat în judecată Camera Deputaţilor pentru folosirea fără drept a imaginii Casei Poporului. Pe lângă încălcarea drepturilor de autor, moștenitorii invocă și încălcarea unor mărci, întrucât arhitecta Anca Petrescu înregistrase la OSIM mai multe mărci care înfățișează din diferite unghiuri clădirea Palatului Parlamentului.

"Orice [re]produce cu imaginea Casei Poporului, Palatului Parlamentului, trebuie să se producă cu acordul nostru din punct de vedere al imaginii. Și apoi exploatarea imaginii duce şi la acel doi la sută pentru persoana care deţine imaginea”, a explicat fiica arhitectei, Cristina Petrescu, pentru ProTV.

Situația incredibilă în care s-a ajuns este rezumată chiar de fostul președinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea:

"O construcție la care românii au cotizat ani de-a rândul ... [n.n. imaginea] nu aparține statului român, ci unei persoane fizice. Imaginea Parlamentului a fost înregistrată și aparține unei persoane fizice și moștenitorilor săi pentru că statul român, în acest moment, are o problemă pe care nu a rezolvat-o de foarte mult timp. Dacă vrei să faci o fotografie cu Parlamentul României, atunci familia respectivă vă dă în judecatăși trebuie să îi dați drepturi. Este vorba de cabinetul de arhitectură al fostei doamnă deputat Anca Petrescu. [...] Suntem singurul Parlament din Europa și din lume care nu putem să facem produse pentru a le vinde fără acordul persoanei care deține aceste chestiuni", a declarat Valeriu Zgonea în anul 2016 jurnaliștilor de la dcnews.

Cum s-a ajuns la această situație?

Există mai multe cauze care își au originea înainte de Revoluție (eg. lipsa unui contract care să reglementeze aceste aspecte între arhitecta Casei Poporului și Statul Român, beneficiarul lucrării), dar sunt și erori ale politicienilor români de după Revoluție, care nu au înțeles importanța "libertății de panoramă".

Întregul material poate fi citit Mai poate fi fotografiată Casa Poporului?

35 de comentarii:

Leo spunea...

Asa arata tupeul in care au fost educati unii copii ai fostilor privelegiati de dinainte de Rascoala din '89. Cum poti avea obraznicia sa mai ceri bani pt. o realizare pt. care ai fost platit ca s-o faci ?
Este ca si cum fiecare militar , tamplar , tapiter , fierar-betonist,electrician, excavatorist , sofer...etc.. sa ceara sa fie platiti inca o data pt. activitatea de serviciu pt. care a fost platit la timpul lui.
Asta da nerusinare. Nu mai stiu cum a stabilit Instanta. Daca i-a admis cererea nerusinata , atunci putem sa mergem toti la balamuc deoarece inseamna ca trim intr-o lume pe invers ("paralela" cum ii place Maestrului termenul acesta.)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La urma urmei e o hardughie a grandomaniei, nesimtirii si coruptiei! Ce naiba e de vazut la o asa megalomanica arhitctura, care a trimis un popor in mari lipsuri si suferinye sa fie ridicata? Dumnezeu s-o ierte pe arhitecta, dar cred ca la mijloc a fost mai mult o mandrie personala, decat a lui Ceausescu, sa-i ramana posteritatii o imensa cladire a prostului gust, a risipei si a nefunctionalitatii, ingramadind acolo Turnul Babel, talmes-balmes de la cumatra! E ridicata de sute de mii de militari si civili, multi dintre ei murind in timpul construirii, si eu am fost acolo cateva zile, dupa care m-au trimis la pregatire pentru Parada de 23 August, asa ca aceasta faraonica citadela apartine poporului roman, si asa trebuie sa ramana printr-o Hotarare judecatoreasca dreapta si inatacabla! S-au invatat sa ceara drepturi de mostenire toti neavenitii si oportunistii, dar mai este si regula celor care au stors sudorile de pe ei, caci am contribuit fiecare roman acolo financiar, ca se blocasera salariile multa vreme pentru fondurile de construire, cum se face acum cu o alta megalomanica cladire, Catedrala mantuirii Neamului Romanesc de tradatori, mafioti si banditi politici, cand se fura pana si din pensiile militare ca sa bage in aceasta desaga de fudulii, a carei destinatie va fi ca mafaldele si latifundarii guvernarilor sa-si etaleze acolo augustele aureole de papagali in scopuri electorale, imorale si corupte!!

Liviu PO spunea...

@Leonard
Daca asta e ceva de neimaginat,atunci cum e ca statul roman expropiaza niste bieti tarani cu 32 de bani /metru patrat,cand ha de teren arabil in tarile cu economii dezvoltate ale Europei ajunge si la 60,000 de euro ha (ca medie...),adica 6 euro pe metru patrat.Oare Banca Nationala a Romaniei nu ar trebui sa-si extinda atributiile in fixarea pretului pe mentru patrat de teren arabil,forestier si luciu de apa la media a primelor 4 tari cu economiile cele mai dezvoltate din Europa?Oare daca s-ar face asta nu s-ar incepe sa se faca agricultura adevarata si in tara noastra de catre fermierii romani?Cine are interesul ca un teren atat de bun sa fie vandut pe nimic?Sa nu crezi in teoria conspiratiei?

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Nu mă așteptam să tratezi și acest subiect în aceelași registru al luptei de clasă. Clișeele propagandistice nu pe potrivesc în oricare situație.

Leo spunea...

@Flavius,
Sa nu-l asculti pe Amabilul de data asta. El iti scrie dintr-o lume idilica , teoretica , transcedentala , poetica ...
In timp ce tu , ti-ai pierdut sanatatea si capacitatea de munca tocmai la astfel de "proiecte nationale" , fara sa-ti dea lichelele nici o compensatie pe masura tragediei pe care o traiesti de la astfel de "proiecte". Tu ai scris ca un om care ai fost vatamat si afectat iar apoi uitat de sistemul counist dar si de cel poreclit "liber" si pervertit de F@M care l-a preluat de la ei.

Iulian Mareș spunea...

Numai cine nu a intrat in cladire denigreaza; am lucrat in aripa CD aprox 3 ani! Am cu totul o alta parere si ea este total opozabila cu cei 2, de mai sus!
Acum, despre finetea drepturilor de autor nu stapanesc problema, fata de #1, priceput la toate si nimic!
Nu conteaza cine a construit si/sau platit constructia Palatului Parlamentului in aceasta ecuatie a proprietatii intelectuale; eu asa cred.
Dar stiu bine ca pt constructia unui camin betonat, din curte, (80/80 cm) ce se termina cu un turnulet de tabla de otel (h-80, l-40, L-60, totul in cm) s-a negociat cu distinsa arhitecta Anca Petrescu cam 3-4 luni! Si asta pt ca dumneaei tinea f mult la nemodificarea/nealterarea originalului!

PS-Corneliunsson, acum ca tie nu-ti mai place ceafa de porc, pot intelege; te-ai dedulcit la fructe de mare, peste spada si vita angus!...si asta numai la gandul ca poate, poate....!
Deh, bucataria Oprea este fina si doar pentru gourme!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, frumos spus, si multumesc pentru compasiune si realitati, dar fara sa-l supar pe onorabilul, eu am etalat-o aici ca o revolta asupra faptului ca mostenitorii perpetua un fel de tortura emotional-psihica, cu interese financiare, aplicata asupra unor libertati fundamentale de apartinere colectiva la un bun national, comun, si anume ca, o data terminat acest colos-monstru megalomanic, care totusi este o bijuterie arhitectonica a modelului comunist si o mandrie nationala, mostenita in comn national, in care s-au adunat eforturile a sute de mii de oameni, obligati si constransi de un regim fanariot si faraonic sa-l edifice cu mari sacrificii materiale si umane, iar astazi ar fi trebuit ca toate pretentiile de patrimoniu sa apartina unui intreg popor, si nu doar a unui grup restrans, care prin atitudinea lor egoist-rapace sa ne sfideze munca si toate eforturile bugetar financiare investite din partea tuturor romanilor! Numai intretinerea si alimentarea cu necesitatile actuale ale acestuia, cu consumurile aferente, ne costa financiar enorm pe absolut toti romanii, din taxele si impozitele colectate la nivel national, astfel ca macar pe acesta motivatie de risipa in beneficiul exclusivist a unei clase politice, care si asa, prin existenta si marimea ei la dublul sau triplul standard, fata de tarile civilizate vest-europene, consuma inutil resursele acestei biete tari amarate si sarace, furata la greu de beneficiarii acestui confort faraonic, si trebuie sa dispara pretentiile de mostenire patrimoniala ale oricarui pretendent, din orice sfera s-ar afla el, daca se vrea ca dreptul patrimonial sa fie al tuturor romanilor, asa cum izvoraste din insasi numele, poate cam prea mic comparativ cu dimensiunile megalomanice, de Casa Poporului! Aceasta cladire apartine exclusiv si nmai poporului roman, cu toate drepturile aferente, si nicidecum unuia sau altuia, cu pretentii absolut egoiste, ridicole si nejustificate!

Viss spunea...

@Mareş
Stimate promoție necunoscută, când ai lucrat la Casa Poporului, înainte sau după LM/Şc.Militară/Academia Tehnică Militară/Academia de Înalte Studii Militare?

Leo spunea...

"ALO , ALO, stateti linistiti la locurile voastre"
Ce vremuri...
ALO, ALO , doresc o legatura cu lumea idilica a Romaniei paralele.
Flavius si Livius, poate va ajuta cel vrednic de iubire milos si grabnic ajutator cu o teleportare in lumea paralela si plina de posibilitati a lui F&M. Mie mi-a spus ca sunt irecuperabil si nedemn de acea lume in care hectarul de apa si pamant este stabilit in cex-uri iar ministerele marilor proiecte ale fondurilor suverane de dezvoltare fac autostrazi cu 7 benzi pe sens de la pamant la luna , mai ceva ca cei care strigau in 21.12.1989 ALO , ALO , stateti linistiti la locurile voastre".

Huhu Rezea spunea...

La multi ani!
Pentru @Corneliu Ichim la cea de-a 63 aniversare a zilei de naștere.
Suntem oameni din mileniul trecut.;)

Mihai spunea...

@Vis
"Promoție necunoscută" responsabil de trei caiete la Cp, a lucrat la Casa Poporului ca și "meseriaș "categoria 0-necalificat.
Casa Poporului a fost făcută mare parte de meseriași categoria 6.

Huhu Rezea spunea...

Nu public comentarii despre pensii pe acest tipic!

Ein Stein spunea...

Pai mai poate! Daca femeia arhitect a inregistrat la OSIM cladirea din anumite unghiuri, o fotografiezi dintr-un unghi pe care nu la inregistrat. Maine merg la OSIM sa inregistrez si eu cladirea din unghiul 39°21' 32''.

Ein Stein spunea...

Mai zic pretentiosii ca trebuie sa le dai 2%.
2% din ce? Sunt dusi cu capu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Multumesc, onorabile, pentru urari! Ifrim, nu Ichim, ca v-as cere un miel si eu nu mananc asa ceva! Multumesc si lui Leonard, revendicatorul de drept, ca si orice roman, ai autostrazilor lacuite de pe hartile celuloidale de pe peretii Ministerului de resort, construibile cam pe la Apocalipsa dupa Ioan, inca nestiuta de nimeni cand ne va cadorisi Creatorul suprem spre judecata, mantuire si pedeapsa! Pana atunci, mantuire ne va fi rezolvarea pensiilor la pastele cailor, iar ca pedeapsa sa circulam pe doua benzi de rulare! In ceea ce priveste lumea idilica, prietene Leonard, fii pe pace ca a mea este cea mai mai fascinanta! Nu duc grija banilor sa mi-i fure cineva, ori sa se devalorizeze, sau sa-i roada soarecii, si asta conteaza cel mai mult in viata! Ca sa vorbesc in parabole, ce dziceti, onorabile, pensiile speciale se vor constitui, oare,si la intamplare, impreuna cu cele militare, la gramada si fie traba oabla, sa aiba astia, oare, motive de a ne lua in catare sa le blocheze pe toate de la actualizare in vesnicia cea mare?

Leo spunea...

La multi ani Flavius pt. împlinirea a 36 de primaveri.
La Multi ani Amabilule, pt. împlinirea a 17 primaveri.
Sugestie pt. restul :
"Pt. generatia Star Trek
Stă Viagra-n farmacie -
Doi bătrâni, cu bucurie,
Îi zâmbesc: "Tu, floare-albastră,
N-a murit iubirea noastră!"
PS
nu este despre pensii............

iceparu spunea...

Stiti cum se proceda?CMJ primea ordin sa asigure un nr. de concentrați pe meserii.Și uite așa începeau intervențiile mai marilor județului. Pana la urma ajungeau sa lucreze la Casa Poporului cei fără pile,cunoștințe și relații. Dacă s-a acceptat drepturi de autor la aceasta clădire mă întreb dacă se accepta și în cazul fiecărui bloc.În opinia mea s-a întors lumea cu curul în sus.

Iulian Mareș spunea...

Ți-am spus că te pricepi la toate și nimic!...nu dezvolt!
Muncitori concentrați fara antecedente penale!
În rest....ciocanar și ăla tocsun!

Leon spunea...

Leonard, catrenul cred ca n-are legatura cu farmacia din Onesti..:))
La Multi Ani Cornele si Multa Sanatate iti doresc si ..Oltenii !!

Iulian Mareș spunea...

Ice
Nu este așa orice bloc!
Acum, că a înregistrat-o nu știu cât este de moral dar, ea a fost șefă de proiect! Constat că legal este întrucât a înregistrat drepturi!
Cat despre concentrați să știi că se îngrămădeau sa vina, mai ales iarna; oricum, lucrând în acord, planul se făcea mereu de la 120% în sus și luau bani frumoși!
Un tip a și scris o carte despre construcția C.P., în c
are amintește și de mine, dar fără să-mi ceară acordul!

"Economistule/jurist de renume mondial",
În orice structură militară sau civilă comandantul/directorul general răspunde juridic de tot: oameni, bunuri, capacitate, starea moralului, tehnica și starea ei!
Tu ai doar o frustrare și nu înțeleg de ce? Pt că tu, sing. fiind, ai avut ca responsabilitate ultimul lucru din înșiruire; categoric nu-i puțin și este și greu sa le așezi într-o ierarhie, categoric după oameni!
Nu ar fi cazul sa fii mai puțin gomos, căci asa-i făcută armata: tu bati la ușa comandantului și nu invers! Asta a fost frustrarea ta profesională, dar ți-ai creat-o singur și gratuit!
În rest, să fii sănătos, căci nu-mi propun eu să te skimb...și nici să renunți la partizanat politic ieftin!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
O corecție...hărțile sunt acoperite cu celit! Pe variante de lucru...:))

Liviu PO spunea...

In seara aceasta la 23.30 se reia un film pe care probabil ca de-abia acum o sa-l inteleg cu adevarat:Caracatita pe TVR2.Vizionare placuta!

Dan spunea...

Mares inutilule ce cautai tu la casa poporului? Ce stiai tu sa faci acolo ? Nu o frecai destul la unitate infigând scobitori in harta de la SM ? maior Dan Aldea

Iulian Mareș spunea...

Continuare......
Huhu,
in aceasta dimineata am aflat cel mai haios proverb rusesc.....
Cine nu bate un idiot isi incarca sufletul cu un pacat!
Acuma si bataia are conotatii diferite, doar EL nu bate cu parul, nu?

Iulian Mareș spunea...

Liviu,
Lupta comisarilor si procurorilor antimafia nu a rezolvat mai nimic; a venit unul la putere, a dat o amnistie fiscala si in cateva zile in Italia au reintrat miliarde!
Finalitatea: prosperitatea! ......, dar la noi este #!

Iulian Mareș spunea...

https://t.dcnews.ro/iccj-decizie-proteste-florin-badita-e-legea-pumnului-in-gura_618220.html


Acesta este omul!
Categoric, nu fata lui o vad ci prostiile sustinute!
Zanaticul asta mic, crescut in pantalonii lui Macovei, marca Merkel®, isi aduce el aminte cum s-a negociat intrarea ROU in UE!
Cati anisori aveai atunci tinere #?
Proteste si iar proteste, pana se va infiinta institutia protestului si kiar un minister de resort!
Sa o vedem pe #Angi secretar de stat!...(S.S.) prescurtarea este idioata!

Leo spunea...

Ca o compensare , puteti fotografia Casa Radio.
PS
"Si te-ai dus, dulce minune,
Si-a murit iubirea noastră
Floare-albastră ! floare-albastră !.
Totul este trist în lume ! "
Ei,cum vi se pare versiunea de origine ?

Iulian Mareș spunea...

Unuia!

Am dat la tarnacop ca sa-ti caut mintea! .....tipipul de postare anonima, dar sub semnatura falsa, indica f clar cine a fost, este si va fi cu scobitoarea!
Ce faceam? Sculam matritze! :))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

AZI IN CD, IN COMISIA BUGET FINANTE SE DISCUTA OUG 57! E CINEVA DE LA NOI ACOLO?

Leon spunea...

Cornele, comisia de buget discuta o alta Ordonanta, OuG nr.43/2016,care modifica OuG. 57/2015, privind salarizarea pe anul 2016..!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Nici nu este nevoie! Primim înregistrarea audio-video in format mp.4, în timp real!
La minutul trei suna Oprea și-i amintește lui Solomon, tupeistul grandoman, ce și cum cu interesul național! Domn profesor/deputat/magalopolis Bârlad nu a făcut nimic pt breasla lui și tu vrei că imbuibatul cu colesterol să facă ceva pt tine?
N-ai sa vezi decât un το πιπίλισμα του πέους, un fel de sanatakos!
Până atunci ia-ți un job plătit, că nu este de glumă cu ăștia! LOV este cu okii pe tine!

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Cât mă kinui, nu am șanse! Îmi lipsește stilul...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, LOV va sfarsi la parnaie, pana la urma, PSD va disparea sub puzderia de spargeri din interior si din cauza propriilor prostii si abuzuri, UNPR va triumfa glorios, cu Generalul Oprea prim ministru, dupa ce mai intai va poposi la MApN sa faca o curatenie totala si dreptate pana la capat! Te-as ruga respectuos sa retii aspectele pentru viitor! Gaozarul Solomon, sa zica bogdaproste pentru ce aduna acum la chimir, ca in viitor nu va mai pupa in veci Parlamentul! Sanatakos se potriveste la somonul din farfuria lui Solomon!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson, nu pot decât să-ți răspund cu niște replici dintr-un serial autohton, Las Fierbinți:
-"Bă, ești prost?
-"Bă, ești nebun?"
Ia-o ca pe o gluma dar, eu, cert, nu știu răspunsul la nici una din întrebări!

PS-cu cât te entuziasmezi mai tare, cu atât vei avea deziluzii mai mari!