Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 23, 2018

Opriți curentul! Imprudență fatală. Un militar a murit electocutat în gara Alba Iulia

27 comments

27 de comentarii:

ifrim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca pe militar!

was spunea...

omul asta a murit pt ca avem niste sefi de cacao, care nu stau in cort...pacat ar fii putut candva sa aiba si el o pensie ,,nesimtita,, ca noi asia care am scapat de kaki..kakao

vasile iosif spunea...

Dle H,
Pe "vremea mea" ,cand mergeam cu autotunurile imbarcate pe calea ferata, tehnica de lupta bine ancorata si asigurata la senile cu chituci, era trasa cu garnitura de platforme la rampe speciale, fara retele electrice deasupra, si acolo se debarca tehnica de catre mecanicii conductori sub comanda comandantului de subunitate.
Imi pare rau pt.accident. Sincere condoleante familiei. D-zeu sa-l odihneasca.

Leon spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
La Regimentul mecanizat unde mi-am inceput cariera militara, batalionul de tancuri avea in dotare tancul rusesc T 34, si am coordonat de cateva ori actiunea de imbarcare/debarcare, o operatiune destul de dificila , si nu am avut evenimente deosebite, dar este adevarat ca nu aveam nici linia CFR electrificata..!
Cred ca totusi debarcarea trebuia facuta pe o linie secundara,neelectrificata sau ar fi trebuit oprit curentul electric ! Lantul slabiciunilor a dus la decesul unui militar, pe timp de pace.

adiadiadi spunea...

Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace. Condoleante familiei.

Huhu Rezea spunea...

Un militar instruit corect nu facea acea imprudentă. De ce trebuia să manevreze antena tancului sub înalta tensiune? Si ne miram de tinerii care au murit electocutati pentru că s-au urcat pe vagoane ca să-și facă selfi.

Iulian Mareș spunea...

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Îmbarcarea/debarcarea se face pe o linie secundară cu vagoanele in capul rampei!...
Acum să căutăm vinovați...o vor face alții.
-antenele se demontează că nu mergea la lupta;
-Coordonare proasta
-reprezentantul militar CF era acolo?
-reprezentantul CFR era acolo?

-s-a solicitat decuplarea liniei de la tensiune?
-ce caută pe turela Tc?
-începuse debarcarea?
-s-au executat recunoașteri?
-s-au stabilit puncte de contact cu societatea CF?
Sunt doar câteva întrebări definitorii.
Vor ieși multe la iveală

dan spunea...

Asa este, Dumnezeu sa il odihneasca, dar totusi acolo era un indicativ militar ce transporta tehnica militara, exista un sef de esalon, un responsabil si punte de legatura intre MApN si CFR. Si mai mult ca sigur au semnat fisele de protectia muncii toti ce incadrau acest esalon militar.De ce sa spunem doar ca un bun crestin ortodox "Dumnezeu sa il ierte" , trebuie sa fie si cineva vinovat si de data asta nu neaparat mortul.

Marcel Orzan spunea...

Slabe sperante! Am caz in familie, nepot UM Husi, Vs. care in 2010, plecat catre poligon cu th ambarcata, a patit exact acelasi lucru in statia Marasesti! Si din cate stiu, mai sunt cel putin 5 cazuri absolut similare in ultimii 10 ani. Dumnezeu sa-l tina in paza lui!!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Trenul este tras la linia 1. Cred că abia oprise. Descărcau tancurile din poziția pe care se afla trenul? Distrugeau peroanele.

Aurel spunea...

De regulă,nu stiu dacă și acum, transporturile pe CFR se executau in baza unui indicativ ,indicativ de transport pe calea ferată care incepea cu o litera,urmat sau nu de ceva zerouri, funcție de gradul de secretizare a misiunii.
Indicativul se trimetea atât unității cât și celor de la transporturi militare CF.
Reprentantul unității împreună cu reprezentantul militar CF din stația de arondare a unității stabileau împreună cu reprezentanții gării de îmbarcare și debarcare detaliile misiunii (alocare vagoane corespunzătoare,verificare vagoane, vagon corp gardă ,sigilare vag muniții cu sigilii duble,CFR și mapn,etc).
Reprezentatul militar al org de transport stabilește cu șeful gării de debarcare și îmbarcare ,linia de încărcare și debarcare,de regulă aceasta fiind o linie special destinată transporturilor militare.
În cazul în care misiunea este de un anumit grad de importantă intră în ecuație și șeful pazei care de fapt predă indicativul după tragerea la linia de descărcare,debarcare reprezentantului unității responsabil de indicativ.
Operațiunile de debarcare/ descărcare de face doar după asigurarea pazei și a măsurilor de securitate și protecția muncii prevăzute de instrucțiunile în acest sens.
Înainte de plecare în misiune se face un instructaj general sub luare la cunoștință sub semnătură de către toți participanții precizați in OZU,de întocmește un dosar pentru gardă,cdt gardă, santinelă,amplasare in stațiile de staționare,dotare,etc,)
IN cadrul instructajului un punct distinct face referire la atenția care trebuie acordată rețelei electrice în vederea prevenirii electrocutării.
Transporturile cu munitii nu se descarcă și incarca sub lunii electrificate.
Vă dați seama ce se putea întâmpla dacă era un vagon cu muniție sau bombe,proiectile,etc.
Dezordinea generalizată își spune cuvântul și aici.
Dumnezeu sa-l odihnească în pace.
Vinovații nu sunt greu de dovedit.

Aurel spunea...

PS
Ca amănunt, vă pot spune că linia de CF Teiuș Simeria a fost modernizată în întregime de o firma , parcă Strabag.
În Alba Iulia proiectantul nu a prevăzut peron subteran de evacuare a pasagerilor din trenuri.
Șefii CFR au luat în primire lucrarea iar la punerea în funcțiune pasagerii trebuiau să escaladeze gardurile de spartitoare dintre linii sau să ocolească pe la capătul gardurilor.
Problema a ajuns la premierul Tudose care i-au destituit pe șefii CFR in cauză.
Numai că șefii erau protejații șefului , așa că premierul a plecat și șefii au rămas.Cand ajung cu treburi pe la Alba chiar am să verific dacă mai există în gara de mărfuri linia special destinată pentru produse militare sau cu ocazia modernizării au electrificat totul.
Dacă da, arunci cineva trebuia să se impună în fața aberației.

Gigi spunea...

Tocmai ce eram pe un Site de știri când am văzut anunțul și tocmai ce citisem,tot pe acel Site,pe ce loc sîntem din punct de vedere al armatei(dotări,nr.de militari+rezerviști etc.
Acum,din punct de vedere și referitor la această nefericită întâmplare, este tardiv să mai comentăm,răul a fost făcut.Asta nu înseamnă că acum nu putem sa ne spunem părerea,cuu amărăciunea în suflet că am pierdut pe unul dintre noi.Cine este de vină,vom vedea.Cei care se vor ocupa de anchetarea cazului, sigur vor găsi un țap ispășitor,care de fiecare dată,în majoritatea cazurilor,mortul este de vină!
Deci,militarul poate muri și pe timp de pace nu numai pe timp de război,sau în teatrele de operațiuni.Asta trebuie să înțeleagă cei care ne blamează și care spun că avem sal./pensii nesimțite,măcar de ar fi așa.
D-zeu,să-l aibă în pază! Condoleanțe familiei îndoliate!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Tc debarca direct de pe platforma CF numai in situatie de lupta reala: atac AA/Terestr a garniturii, eventual...acte de sabotaj al caii ferate (explozii la sine, pod, tunel...etc) cand timpul preseaza asupra indeplinirii misiunii)
Oricum, Tc se deplaseaza pe CF sau platforme rutiere pt a intra in lupta, pe distante mari, executand o manevra spre/dinspre front, uneori de-alungul lui!
Asta pt ca resursa motorului este limitata! Deplasarea pe senile se face pe distanta cam de 60-80 Km, in lupta, iar dupa 1-2 zile, maximum 3, Tc-urile se scot din lupta, prin inlocuirea unitatii, trecand la refacere, verificari, reparatii, completari....etc.
Numai la lupta, cand sunt indici de atac, mai ales AA (are si Mtr -12,7mm cu care combate tintele aeriene la joasa inaltime) ekipajul sta in Tc.
Ca sa alimentezi cu munitie si CL un Tc trebuie venit cu camionul si cisterna langa el!

Iulian Mareș spunea...

Am totusi o nelamurire.....Presedintele transmite condoleante familiei militarui decedat , acesta facand parte din B.3 AA Potaisa!
Ce cauta el pe un Tc?
Doar daca asigura paza tehnicii pe timpul transportului!
Atunci iar, nu inteleg de ce paza unor Tc se face cu militari de la alta unitate?
....doar daca era un indicativ complex si era organizat si ordonat de catre D.4I. .... (Bg nu are Tc)

.....deci, multe date lipsa!

corcodel 1 spunea...

Celui care le stie pe toate si ne invata si pe noi... celui care era aproape sa ajunga sef al SMAp, dar niste scîrbe l-au ejectat din armata, mirosindu-l ca-i total habarnist...
Intrebarea lui "-ce caută pe turela Tc?" este o intrebare de Gîgă ...
Nu era Tc.!
Era "Gepard (germană Gepard) un sistem antiaerian autopropulsat blindat". El, parcat fiind intr-un cimitir al elefantilor de pe linga SMAp, neavind de unde sa stie asta!

corcodel 1 spunea...

Acum aflu ca baiatu cu Tc. insista in prostie!...

Iulian Mareș spunea...

Corcodel N factorial,
Doar tu și ma-ta ai văzut cele 2 țevi și antena, pliată!
Normele pt Ghepard sunt altfel în capul tau tembel.....
Eu am văzut filmul pe telefon și după atenționarea ta, așa este Ghepard, pe șasiu de șenilata!
Care este greșeală capitală, obrăzniciile?
Cat despre ejectare, dacă eu am 36 ani și câteva luni de activitate reală, tu câți ai? Căci la M-100 nici dus de mână nu ajungeai!

Liviu PO spunea...

Chiar daca cei de la CFR au oprit curentul si pentru ca nu vad pe imagine o legare la pamant a firului de 27,000 de volti cu tija speciala impotriva curentilor vagabonzi,tragedia s-a putut produce si din aceasta cauza,chiar cu curentul oprit...

Iulian Mareș spunea...

Liviu,
Garnitura era trasa la linia 1 și urmau manevre CF.
El, ca Mc nu avea ce căuta acolo, ci în raionul de debarcare și constituire a coloanei pt mars!
De ce a încercat să monteze antena Radio, numai el știe...și Corcodel, cu 1/100 din singurul neuron în viață, viață care i-a fost o povară, mereu, mereu!

CEZAR spunea...

..m-Alul are perfecta dreptate aici ! Chit ca citeste din ..carti !
Am facut multe asemenea activitati de imbarcare si debarcare cu militari in termen(a se retine)..vara si iarna ..pentru CINCU...
Omul nu avea ce sa caute la senilata ..chiar daca era ...a lui ..cum le place sa zica acum dupa model americanesc !! Nu avea ce sa caute la garnitura...pana nu se terminau manevrele si garnitura ajungea pe linia ..oarecum moarta special pentru asa ceva..dotata cu rampa ...
Cand te cheama ata la tarus ..te cheama si te duci ....!!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Am făcut asta de N ori plus CFR. Garda CF!
Cărțile le-am luat cu mine, stocate în memoria interna, naturala și biologică!
Doar bezmeticul ăla, stăpânul operațiilor aritmetice de pe Facebook, este atât de mic încât toți s-au plictisit de el și mai intra și pe aici!...un antisocial și asocial, în același timp.

corcodel 1 spunea...

Si mama a vazut ca nu-i vorba de un tanc, numai cel care stie tot din SMAp nu vede deosebirea dintre un tanc si altceva cu senile! Cel care ne spune "Ghepard, pe șasiu de șenilata" nestiind ca "Gepard (germană Gepard) un sistem antiaerian autopropulsat blindat" nu este si pe roti!
Multa lume se uita pe telefoane, numai prostii nu stiu ce vad pe ele!
Greseala capitala este ca te crezi destept, tu fiind prost ca noaptea!
Nu-i nici un merit ca ai avut 36 de ani vechime! Este dovada ca pilele pe care le-ai avut au reusit sa te mentina in armata atita timp... Sa tii in armata, pina la 60 de ani virsta, o nulitate este o performanta... chiar si intr-un cimitir al elefantilor ca acea structura alipita SMAp...
Si, totusi, tu care esti? Cel cu nevasta "invatatoare la Șcl.7 Caracal", sau plotoneru cu "Volsvagen"??? ("Șcl." insemnind prescurtarea de la "Scoala"??).

Aurel spunea...

Dle Mareș ,eu am dubii în privința promovării d-voastră în eșaloanele superioare.
Cred că ar trebui instituită o comisie parlamentară pe această temă și dacă se constată lucruri necurate să fiți interzis la discuții publice.
Dacă șefii d-voastră v-au numit în gardă CF înseamnă că vă apreciau la nivel caporal,maxim sofiter.
Am mai văzut un ministru al sănătății propulsat medic din targagiu și șofer de rector facultate de medicina și care se bâlbâia prin ședințele de guvern,habarnist fiind de sistem,dar chiar așa din pază CF la șef în vârful muntelui mai rar.

Trecând la subiect,probabil s-a lucrat cu heirupism tipic, fara comunicare si fara "creier", tipic administratiei publice/guvernamentale romanesti. Fiecare cu bucata lui, nimeni nu comunica cu nimieni, nimeni nu are o privire de ansamblu, totul trebuie facut rapid ca asa vrea "seful"... boala noastra, a tuturor..
Cind toti ajung in posturi (ma refer la bugetari) prin pile, pusi politic, ca deh, salariul e bunicel, nu te da nimeni afara, cu putin noroc daca ești în structurile politice prinzi si o pensie speciala inainte de vreme pentru cel puțin 4 ani de truda ,asta este rezultatul. Acum o sa cerceteze 5 ani sa gaseasca vinovatul, ba aia de la armata ca de n-au instruit omul sa nu se curenteze, ca de ce au vrut sa descarce sub tensiune, ba aia de la cfr ca de ce n-au intrerupt curentul si sa supervizeze descarcarea, ba ca armata n-a comunicat cu cfr. la sfirsit o sa ajunga la concluzia ca toti si-au facut treaba, aia din armata vor fi promovati, iar de vina, normal, e mortul.
Nu trebuie să uităm adevărul ,coruptia,neglijenta,superficialitatea ucid!
Lucrul bine făcut,te scoate la liman!!
Prin Ilfov un cartier cu un singur hidrant de alimentare și fără căi de acces,trei blocuri arse.
În spitalul județean Craiova aglomerație de gândaci....
Se zice că Patriarhul a invitat 2000 de jmecheri in Catedrală, nărodul afară!
Centenar = aglomerație de politicieni + 4000 de sarmale.
În rest o defilare cu toată tehnica, adică cu ce s-a cumpărat.Cu restul zice că e de râs.

Iulian Mareș spunea...

Aurele,
Garda pe tren am făcut când eram tânăr Lt., iar indicativul avea cam 45 vagoane! Să știi că nu-i o misiune simpla...așa că miștocăreală ta este și ieftina si nu-și are nici locul!
Cât despre promovare, mai întâi puneți problema daca tu îndeplineau condițiile necesare și minimum suficiente pt a fi tu promovat și mai apoi de ce au fost promovati alții!

Iulian Mareș spunea...

Corcodel,
Tu și cu ma-ta nu a văzut cumva că acest complex AA Gepard, este pe șasiu de Tv, Leopard-1…?
De ce? De ce ești și fraier și kior și murdar?

PS-am avut în liceu, pe unul Corcodel, dar era mai normal decât tine...

Iulian Mareș spunea...

Doamna Aurel,
Ce mica-i lumea...
Respectiva postare:
"Am mai văzut un ministru al sănătății propulsat medic din targagiu și șofer de rector facultate de medicina și care se bâlbâia prin ședințele de guvern,habarnist fiind de sistem,..." este o ordinară copy/paste dintr-un articol al presei anti PSD!
Cât de caraghioasă poți fi când ești mică!?...la cap!