Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 16, 2018

Adjunctul CPS a MApN i-a șoptit lui Buzescu procedura de actualizare

50 comments
Să vedem dacă doamna director va valida adresa semnată de adjunctul său.
Articolul 111, care  stă la baza răspunsului,  este aplicabil în cazul recalculării, nu priveşte procedura actualizării  decât în măsura în care cuantumul actualizat ar fi mai mic decât cel în plată. 
Motivarea cu art. 111 sta în picioare doar dacă rata inflaţiei era negativă. Cum...prin OUG nr. 96/2018, actualizarea a fost eliminată în anii în care rata inflaţiei este negativă, în care alte situaţii ar mai putea rezulta un cuantum actualizat mai mic, dacă operaţiunea vizează cuantumul în plată? In niciuna. 
Cum să mai actualizezi o pensie în plată de 6000 lei, dacă pe decizia de actualizare cuantumul este de doar 3000 lei?


50 de comentarii:

 1. In luna Octombrie a.c., MApN a platit pentru pensiile de serviciu, de invaliditate si de urmas, 277 milioane lei.
  Daca luna viitoare se actualizeaza aceste pensii cu 1,3% ar fi nevoie de un "efort bugetar" in suma de 3,6 milioane lei..cred ca mai putin decat un TAB adus din Elvetia..!( in varianta actualizarii la cuantumul aflat in plata ).

  RăspundețiȘtergere
 2. Huhu-le se pare că în ultima vreme ai cam dezinformat colegii de breaslă.Actualizarea cu rata inflației se va aplica cuantumului mai avantajos mai ales celor pensionați după data de 01.01.2016.Fii mai atent la răspunsuri!Se mai întâmplă.Greșeala e omenească.Te respect și te stimez!

  RăspundețiȘtergere
 3. @Radu
  Eu si acum mă îndoiesc că vor fi actualizate cuantumurile în plată. Am primit multe recalculari și actualizări de pensie pe legea 164/2001 ca să stiu că actualizarile se aplică intotdeauna cuantumului recalculat.
  In 2016 și 2017 au fost indexate cuantumurile in plată pentru că nu erau înca pensii recalculate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Huhu-le acum e indexare.Și mie șmecherii mi-au actualizat-o pe minus deși m-au fentat inclusiv la calculare.Adjunctul CPS, nu poate vorbi în necunoștință de cauză.Oricum ca să ne crească cu mult ar trebui să avem cuantumurile în plată foarte mari.

  RăspundețiȘtergere
 5. Și eu mă îndoiesc. Dacă o fi sa greșesc cu toate ca e o frecție la un picior de lemn sa fie primit.

  RăspundețiȘtergere
 6. @Radu
  Adjunctul nu este convingător dacă invocă art 111, cel cu cuantumul mai avantajos.
  Acest articol intră în acțiune numai dacă prin recalculare, zice legea, sau actualizare, zice tot casa sectorială, cuantumul în plată este mai mare decât cuantumul recalculat/actualizat.
  Dacă actualizarea se aplică la cuantumul în plată, nu mai avem cuantum mai avantajos.

  RăspundețiȘtergere
 7. Huhu-le o ții langa cu actualizarea.Discuția era despre indexarea din 2019.

  RăspundețiȘtergere
 8. @catalin
  Sunt foarte enervanți tipii care persistă cu tupeu în greșeală. Parcă am mai avut niste dispute pe acest mod de comportare.
  Nici acum nu ai aflat că ordonanța nr. 59/2017 a scos indexarea pensiilor miltare din art 59 al legii, ca operațiune de punere în acord cu cresterea inflației, numind-o actualizare?

  RăspundețiȘtergere
 9. Huhu uite că te contrazice adjunctul CPS.Las-o așa cum a picat, că ăștia te vor auzi și nu vei mai primi niciun leu în buzunar în 2019.

  RăspundețiȘtergere
 10. Câteva lucrurri aşa cum le văd eu:
  - indexarea anuală (aşa cum era prevăzută în lege înainte de OUG 59) reprezintă suma corespunzătoate procentului cu care sunt mărite drepturile în PLATĂ. Ele nu modifică drepturile stabilite calculate/recalculate prin decizia de stabilire/recalculare, ci se adaugă la aceste decizii. Mai mult, rămân în plată şi se iau în considerare la indexarea din anul următor. De-a lungul anilor datorită modificărilor legislative aceste indexări şi-au pierdut din semnificaţia juridică de drept legal câştigat, mai ales pe perioada în care drepturile erau exprimate în puncte de pensie şi creşterea punctului de pensie prin indexare reprezenta o creştere implicită nu numai a drepturilor în plată ci şi a drepturilor calculate din decizia de pensie. Singura prevedere legală prin care o indexare anuală dispare din sumele aflate în plată era cea care prevedea expres că în anul în care este posibilă şi actualizare şi indexare se aplică cea mai favorabilă(şi evident dacă era mai mare suma din actualizare decât cea din indexare, aceasta din urmă „dispărea”). Legiuitorul a prevăzut aplicarea numai a indexărilor ce generau efecte pozitive asupra pensiilor, pentru cazurile negative se menţineau cuantumurile, NU SCĂDEA suma în plată) ;
  - actualizarea (aşa cum era prevăzută în lege înainte de OUG 59) este procedura de recalculare şi stabilire a unor noi drepturi de pensie. S-a aplicat ca primă actualizare prin recalculare pentru pensionarii de dinainte de intrarea în vigoare a L223 şi la cei cărora li s-a stabilit pentru prima dată dreptul de pensie şi apoi a doua actualizare pentru toţi pensionarii aflaţi în plată sub efectul Legii 152/2018.Această acţiune presupune recalcularea bazei de calcul conform art.28 din L223, stabilirea noilor drepturi de pensie în funcţie de noua bază de calcul-anexa la decizie, şi celelalte elemente care se iau în calcul. Şi aici la actualizarea pe L152, apare măgăria juridică la CPS MapN care se opreşte cu calculul la stabilirea noii baze de calcul şi calcularea pensiei actualizate cu elementele avute în prima decizie pe legea 223, eliminând cu de la sine putere suma corespunzătoare indexării din anul 2016. După mine e ilegal, dar lucrul ăsta nu poate fi stabilit decât de instanţă. La prima actualizare, indexarea pe anul 2016 au aplicat-o la SUMA ÎN PLATĂ şi nicidecum la suma corespunzătoare din indexarea sumei cuvenite din actualizare-recalculare, recunoscând dreptul anterior câştigat, acum nu mai vor, dar asta nu înseamnă că procedează legal.Mai mult, legiutorul nu a prevăzut ca indexările din anii în care nu sunt actualizări să fie eliminate de următoarea actualizare.
  -actualizarea aşa cum este prevăzută de OUG 59 este de fapt o indexare rebotezată şi golită de elementul 50% din creşterea reală a SMB. Se prevede şi acum că în cazul că este negativă se păstrază cuantumul în plată. Mai nou, după cum zice OUG 96/2018, dacă inflaţia e negativă nu se mai face actualizare. Opinia mea este că în mod cert se va aplica la SUMA ÎN PLATĂ, pentru că altfel ar contraveni cu procedura aplicată la indexarea pe 2016 şi 2017. Mai mult, această actualizare nu are legătură cu baza de calcul conform art.28, alte plafonări etc., prevederea legală, stabilită de regulă prin OUG va spune că în anul(mai nou după OUG96, începând cu data de....) pensiile militare se măresc cu x%. Deci e vorba de drepturi în plată şi nicidecum de drepturi stabilite prin aplicarea calculelor din M25.

  RăspundețiȘtergere
 11. Mare indexare(actualizare) 7 pungi de pufuleti!

  RăspundețiȘtergere
 12. @Antonim,cand crezi ca indexarea s-a aplicat corect:
  Cand in anii 2013,2014 si 2015 s-a aplicat la suma recalculata, sau cand in 2016 si 2017 s-a aplicat la suma aflata in plata ?

  RăspundețiȘtergere
 13. Sunt voci, pe surse guvernamentale, care susțin că indexarea va fi la cuantumul în plată și sigur de 1,5%, posibil kiar 1,97!
  Așa DA!... ce-mi place bacșișul!

  RăspundețiȘtergere
 14. Ordonanţa nr. 96 spune că actualizarea cu rata inflaţiei se face din oficiu. Asta înseamnă că nu mai trebuie altă reglemenare pentru a se aplica. Totuşi, prin legea bugetuli de stat pe 2019 se pote prevedea o majorare mai mare şi cu precizarea că se aplică şi se adaugă la cuantumul în plată....că i-a durut în pix să facă precizarea în oug 96/2018

  RăspundețiȘtergere
 15. Huhu-le poți să îmi explici cum au ajuns asistentele medicale să câștige în România mai mult decât unii generali în rezervă?

  RăspundețiȘtergere
 16. @catalin
  Da, pot! Prin Legea salarizării nr. 153/2017. Cadrele medicale au primit anticipat creşterile prevăzute de lege pentru anul 2022. Generalii vor primii creşterile eşalonat, aşa cum prevede art. 38 din L 153.
  Te impiedici de lucruri mărunte!

  RăspundețiȘtergere
 17. Huhu, generalii în activitate vor primi drepturi salariale mai mari.Cei din rezervă vor primi drepturile moral cuvenite după ce va avea loc Veșnica Pomenire.

  RăspundețiȘtergere
 18. Mare rahat cu chierje aceasta indexare: Vu ea sau fara ea, tot bataie de joc!

  RăspundețiȘtergere
 19. @Leon,
  Nu mă pronunţ asupra corectitudinii aplicării indexării. În schimb, pe partea legală a aplicării indexării, pot să am o părere: indiferent de situaţie, când OUG prevede că “pensiile militare se măresc cu x%” nu prea au cale de întors şi procentul de creştere se aplică la suma în plată. Altfel, în afara unor prevederi legale explicite, nu se poate susţine în instanţă că ai aplicat OUG cu creşterea dar ai aplicat-o la suma cuvenită din nu ştiu ce calcule şi alte prostii. Pentru anii 2013,2014,2015 indexarea s-a aplicat la suma recalculată prin revizuire – creşterea valorică a punctului de pensie provine tot din procentaj de indexare, sumă care a devenit sumă în plată de la 01 ianuarie 2012- eventualele corecţii ca urmare a revizuirii au fost finalzate pînă la 31 decembrie 2012. Legislaţia anilor 2010-2011 nu prevedea păstrarea în plată a cuantumului avantajos provenit din legislaţia anterioară. Nu cunosc situaţii particulare , dacă s-au menţinut în plată cuantumuri de pe legea 164 şi cum li s-a aplicat indexarea.

  RăspundețiȘtergere
 20. @antonim
  Prin OUG nr.1/2011 s-a revenit la cuantumul în plată conform L 164/2001 până la emiterea deciziei de revizuire, pentru cei care le micsoraseră pensiile prin deciziile de recalculare din ianuarie 2011, iar prin L 243/2013 s-a revenit la acelasi cuantum pentru cei 26 000 pensionari din cele 3 case sectoriale, cei care au primit pensii micsorate si prin decizia de revizuire. Acestia au fost stopați la crestere până cănd pensia revizuită si indexata cu cresterea valorii punctului de pensie a devenit egală cu pensia în plată. Unii, câteva zeci, sunt si pe blog la eticheta Tabel, au scăpat de stopare, chair dacă aveau pensie în plată de 10 000 lei sau peste, abia prin Legea 223/2015.

  RăspundețiȘtergere
 21. E clar ca nu se indexeaza niciodata cuantumul avantajos pana nu e egalat de pensia reala cea recalculata.Urmeaza impozitul progresiv .Asa se limpezesc apele pentru toti.

  RăspundețiȘtergere
 22. @Unkn
  Să fim optimiști!
  Adjunctul se jură că va actualiza cuantumul în plată.

  RăspundețiȘtergere
 23. https://m.dcnews.ro/dumitru-coarna-dupa-intalnirea-cu-gabriel-oprea-va-spun-la-modul-cel-mai-serios_601622.html

  RăspundețiȘtergere
 24. Oricum,fără impozitarea progresiva decalajele imense nu vor putea fi recuperate niciodată!

  RăspundețiȘtergere
 25. @niky
  Impozitarea progresivă este o măsură social democrată! Nu are cine s-o aplice în România! Actualul guvern este mai mult liberal în domeniul fiscal.
  Nici nu ne dorim o egalizare prin impozitare diferențiată Doar prin actualizarea pensiilor în funcție de soldele celor în activitate se pot reduce corect diferențele.

  RăspundețiȘtergere
 26. Unknown ești un fel de Gică Contra.Lucrezi cumva la CPS?

  RăspundețiȘtergere
 27. Legea 223/2015 în forma inițială era cea mai bună inclusiv în ceea ce privește înlăturarea diferențelor imense a valorii pensiilor pentru funcții, grade și condiții egale.Prin neaplicare ei în forma ei inițială, decalajele se vor mări.Actualizarea pensiilor cu ceea ce are activul în plată este o corecție care se va materializa mai devreme sau mai târziu din moment ce la civili se încearcă prin noua lege a pensiilor să se înlăture asemenea inechități, altfel vom avea câștig de cauză oricând la Curtea Constituțională.

  RăspundețiȘtergere
 28. Cu permisiunea d-voastra îmi exprim și eu punctul de vedere în această privință.
  Actualizarea (fosta indexare) este obligatoriu a se aplica la 01 2019 la cuantumul avantajos in plata rezultat după actualizarea cu majorările de 15 respectiv 10% la polițiști , adică la cuantumul avantajos de pe ultima decizie, adică cea în urmă actualizarii cu 15%,etc.
  Această indexare , botezată acum actualizare cu 1,3% la 01 2019, corespunzătoare nivelului de inflație din 2017 nu se poate aplica unui cuantum in plată fictiv calculat după o formulă neconformă cu legea.,respectiv cuantumul rezultat din majorarea cu 15 % mai mic decât cel in plata in 68%dincazuri.
  Și asta deoarece acel cuantum nu conține indexările anuale in mod cronologic și legal.
  Și atunci neputând aplica pentru cei 68%cu pensiile micșorate și neidexate pe 2016 actualizarea la acest cuantum fals au decis un compromis adică aplicarea actualizării la cuantumul avantajos in plată la data de 1 1 2019 pentru toată lumea.
  Cu aceste ultime decizii micșorate in 68 %din cazuri se pot ....... întrucât sunt in fals și uz de fals.
  Că atare viitoarele actualizări cf art 59 de vor face la cuantumul avantajos in plată, cuantum care este cronologic legal și în concordanță cu emiterea primei decizii de pensie cf L 223, adică legal din punct de vedere al aplicarii indexărilor anuale.
  În felul acesta repară parțial măgăria făcută cu actualizarea soldei de funcție cu acel 15%.
  Altă soluție momentan nu exista.
  Noapte buna.

  RăspundețiȘtergere
 29. PS
  Cu alte cuvinte,mai pe scurt,am vrut să spun că cap nu poate aplica o indexare la un cuantum neidexat cu inflația pe 2016.
  Este obligată să aplice actualizarea la cuantumul avantajos in plată la data de 01.01.2019.
  Asta pentru a fi în concordanță cu cei de la MI,unde aceasta indexare s_aaplicat. Îi

  RăspundețiȘtergere
 30. @Aurel
  Neconvingător combați. Se vede că ești pensionar mai proaspăt. Cei mai vechi știu că niciodată, până în anul 2016, nu a fost indexat cuantumul mai avantajos.
  Cuantumul mai avantajos a fost păstrat în plată până când a fost depășit de majorările aduse cuantumului recalculat.
  A fost o premieră în anul 2016 când s-a majorat cuantumul în plată, deși legea nu preciza acest lucru. De aici, finanțiștii caselor, și ei mai proaspeți, au intrat în bâlbâielile cu regularizarea indexărilor cu actualizările din anii 2016-2018.

  RăspundețiȘtergere
 31. Ps.news.zice ca vipera rosie pleaca la dezvoltare in locul lui Paul Stanescu!

  RăspundețiȘtergere
 32. Cred ca pentru anii 2016 si 2017, s-a aplicat majorarea la cuantumul aflat in plata si din motivul ca era in curs procesul de recalculare a pensiilor militare. Iar in prezent are loc actualizarea acestora, si probabil se doreste finalizarea acestui proces.
  Si acum apar doua situatii:
  1.Daca se face actualizarea cu 1,3% in luna decembrie, in mod sigur se va aplica tot la cuantumul aflat in plata.
  2.Daca se asteapta finalizarea actualizarii( cu 15% a SF.), atunci prin luna Aprilie 2019 se poate face actualizarea la cuantumul trecut in Decizie, prin adaugarea si a inflatiei din anul 2017( INS va comunica acest procent pana atunci) si atunci procentul va fi mai mare:
  1,3% + 3,7% = 5%, aproximativ.

  RăspundețiȘtergere
 33. Corectie: "..si a inflatiei din anul 2018..."

  RăspundețiȘtergere
 34. Ifrim,
  Olguța vrea la apărare căci este este f...(trânta) mai mare!
  Ar fi buna, că să remedieze propriile-i prostii!

  RăspundețiȘtergere
 35. @Leon
  Hai să nu zăpăcim cititorii!
  Actualizarea din anul 2018, cu indicele negativ de inflație din anul 2016, nu se mai aplică.
  Actualizarea din oficiu din 2019 este de 1,3%, corespunzător inflației din anul 2017, și se aplică de la 01 01 2019, indiferent când este calculată de Casele Sectoriale, până la 31 12 2019.
  Indicele de inflație pe anul 2018 nu va fi cunoscut la data de 01 01 2019 și se va aplica la actualizarea din anul 2020.
  Prin legea bugetului de stat pe anul 2019 se poate prevedea un alt indice de actualizare, mai mare decât indicele de inflație din 2017.

  RăspundețiȘtergere
 36. @Iulica.Musca-ti limba,scuipa-ti in san daca vine matracuca la aparare incercand sa remedieze cine stie de ce Jumanji e in stare.Ori ai uitat"Las' ca o sa vada domnii colonei"Eu ii doresc promovarea ca ambasador in Australia!

  RăspundețiȘtergere
 37. Dacă ați ajuns sa va bucurați de-o indexare cu 1,3% înseamnă că ati luat-o razna in conditiile in care la civili peste doi ani ani se vor dubla pensiile!Un sfat pt voi coloneii,mari susținători ai actualilor si nepăsători fata de ceilalti ,explicați,pt ca va dati reprezentanții noștri, ca rezerva nu-i alcatuita numai din colonei si ca marea masa ,zeci de mii au pensii de cacat care in curând vor fi intrecute de o grămadă de civili si noi vom ajunge cerșetori la colt de strada!Atunci veti demonstra ca sunteti adevărați apărători ai drepturilor tuturor si ca mai aveti ceva din camaraderia caracteristica ,pt ca altfel voi crede ca asa ati fost si in activitate ,niste egoisti si sefi de ...prefer să mă abțin!
  Ps Cum Olguta zice,,o sa vada coloneii...''spuneti si voi ,,bai Olguto nu numai noi suntem armata dar trebuie sa ne asculti pt ca noi ii reprezentam pe toti ,mai ales că avem si noi zeci de mii de amărâti cu pensii de rahat!

  RăspundețiȘtergere
 38. Ifrim,
  Ba în Africa, că-i ..lupta mai lungă!

  RăspundețiȘtergere
 39. Iulica.Lupta ei ....neinteresant.Am in vedere distanta,cu cat mai departe mai benefic rezervistilor!

  RăspundețiȘtergere
 40. Am remarcat o intrebare ciudata aici:
  "Huhu-le poți să îmi explici cum au ajuns asistentele medicale să câștige în România mai mult decât unii generali în rezervă?"

  Un hâtru ar răspunde cu o întrebare:
  Da la ce folosește un general în rezervă? O asistentă e foarte utilă mai ales generalului în rezervă dar un general în rezervă la ce mai este bun?

  PS. Este răspunsul hâtrului... care la rândul lui are nevoie SIGUR de o asistentă medicală.
  El speră că n-o să vină vremea să se înțeleagă prin semne cu vreo asistentă adusă din Vietnam... asta în caz fericit.

  RăspundețiȘtergere
 41. @Draghici.Dupa optica gresita a hatrului si persoanele cu dizabilitati nu sunt utile,atunci ce facem ii eutanasiem?Nu inginere se numeste solidaritate sa avem grija unii de ceilalti asa cum la vremea lui generalul a crescut prin munca lui asistente,ingineri,doctori,profesori,muncitori!

  RăspundețiȘtergere
 42. Iar au aparut "ciudatii" , chiar ii lasam ca sa ne scuipe in fata la noi in casa?

  RăspundețiȘtergere
 43. Ifrim, dumneavoastra stiti cat are pensia o fosta asistenta medicala ACUM?
  Fosta asistenta medicala poate este nevoita sa mai si munceasca la 70 de ani...
  Generalul ... sanatos sa fie ca pensie are destula, din cate banuiesc eu...

  Hatrul citat de mine considera ca toti sunt utili intr-un fel sau altul chiar la pensie.
  Oricum, cineva are grija si de generalii la pensie... ca despre ei era vorba.
  Nu credeti?

  Generalul creste ingineri, profesori, doctori? REFORMULATI!

  RăspundețiȘtergere
 44. Am vazut ca va doare undeva de postarea mea....!Slava coloneilor de milioane!
  Semnat:un prapadit de maior!
  SA TRAITI!Asta cred ca vreti sa auziti!Pacat!

  RăspundețiȘtergere
 45. Domnule Drăghici, nu port grija nimănui, dar cei care au mutilat Legea 223/2015 prin OUG și au mărit peste noapte salariile unor bugetari, uneori dublându-le sau mai mult, cu siguranță nu s-au gândit și la faptul că unii generali (pensionari) vor avea pensiile mai mici decât salariile unor caporali cu condiții speciale sau a unor asistente care au absolvit studiile doar pe hârtie, așa cum s-a vehiculat în presă recent.

  RăspundețiȘtergere
 46. Pentru Draghici reformulez.Generalii ,ca la d-lor v-ati referit precum toate cadrele militare in activitate functie de optiunea personala a familiei au crescut,educat,indrumat,investit in 1,2,3,4 copii care sigur au devenit utili societatii.Acum societatea prin acesti fosti copii actualmente adulti aduce prinos de recunostinta inaintasilor.Neclaritati?

  RăspundețiȘtergere
 47. Drăghici,
  Îți răspund cu o trimitere...
  Ai văzut filmul Cod Roșu la Guantanamo?
  Ei, răspunsul îl ai în pledoaria finală a colonelului vs procuror!
  *Pe scurt: tu ai putut ajunge procuror pt că eu, colonel fiind, am fost în baza Guantanamo!

  RăspundețiȘtergere
 48. Domnule Draghici,
  Asistenta, si nu numai ea, are/avea 85% sporuri!
  Acum, cand i s-a aplicat toata grila.....a cerut bancii extindere de card!

  RăspundețiȘtergere
 49. Domnilor, nu navaliti cu replicile!
  Aveti vreo asistenta pensionara in familie sau cunoasteti vreo asistenta pensionara.
  Daca nu, abtineti-va!

  Va garantez in continuare ca toti cei care comentam aici vom avea nevoie la un moment dat de asistentele medicale.
  Domnule Radu Catalin, nu mai insistati cu asistentele acelea care nu aveau studiile in regula. Nu asta era problema.
  Domnule Ifrim, copii de care amintiti sunt foarte putini in comparatie cu copii celor care nu au fost cadre militare. Aflati de la mine ca societatea va este recunoscatoare in masura in care o meritati. Unii mai mult, altii mai putin. Pensia militara este o dovada concreta dar mai sunt si altele. Dumneavoastra nu sunteti respectat ca fost cadru militar in asociatia de locatari, in familie, in cercul de prieteni? Nu sunteti multumit ca puteti purta uniforma militara in anumite zile festive? NU va bucura fapul ca va numiti REZERVIST al Armatei Române?

  Domnule Mares, dumneavoastra ati merita o replica mai consistenta.
  Va rog in primul rand sa nu faceti apel la filme(mai ales americane) cand vreti sa argumentati o parere(mai ales daca se adreseaza unui carcotas ca mine).
  Va rog sa reformulati replica respectiva ca nu am inteles nimic. Sunt mai capos, ce sa faci...

  PS pentru Ifrim: Un cadru militar a crescut 4 copii in familia mea. Stiu ce spun, uneori.
  Alt PS:
  Referitor la replica mea : "Generalul ... sanatos sa fie ca pensie are destula, din cate banuiesc eu...
  " Intrebati orice general la pensie(dar nu generalii de 45 de ani) daca nu e asa.

  RăspundețiȘtergere
 50. Drăghici,
  Ce anume nu ai înțeles? Vrei să-ți dau eu exemple de Guantanamo de ROU?
  Câte?.....4,5,.. 9 ajung?
  Sau vrei momente istorice recente?
  Nu cred că ai făcut facultatea obligat în rusă/germana/maghiara!
  Sfat...nu te bate cu toți în același timp....

  RăspundețiȘtergere