Un produs Blogger.

marți, august 06, 2019

Cine ar putea datora taxa din pensia necontributivă impozabilă

34 comments
Extras din proiectul actului normativ care circula pe internet.
 Cei cu pensii nete mai mari de 7000 lei au lansat o variantă idioată de interpretare, potrivit căreia taxarea s-ar aplica doar pensiilor necontributive mai mari de 16 000 lei.
Din definițiile de la art. 134 indice 1 din proiect, rezultă că prima tranșă de taxare   din cuantumul impozabil necontributiv, adică din cuantumul brut necontributiv din care s-a scazut venitul neimpozabil de 2000 lei, este  cuprinsă între 7000, 01 lei și 10 000 lei.
Tranșă 2 de taxare pentru este  venitul necontributiv impozabil  din pensie mai mare de 10 000 lei.


34 de comentarii:

Patrascioiu spunea...

Poate nu stiti.In MApN au crescut veniturile lunare ale cadrelor militare.Nu cunosc amanunte.

vasile iosif spunea...

Pensia militara de stat nu este pensie speciala si are regim contributiv, patronul nostru fiind STATUL ROMAN, care, nu-i asa, si-a platit obligatiile de angajator catre SINE.
Altfel ar intra in zona penala....
Guvernul s-a repliat si paseaza responsabilitatea Parlamentului.
I-a cuprins frica.

Cu stima,

brenda spunea...

O tampenie

mosmartin16 spunea...

In proiectul de ordonanta care circula pe net se arata urmatoarele ...

Art.134^2 alin.1 : Baza de calcul, denumita venitul lunar taxabil, se determina prin deducerea din venitul din pensie sau indemnizatie pentru limita de varsta a impozitului pe venit stabilit potrivit prevederilor titlului IV, aferent sumei suportate de la bugetul de stat si a sumei netaxabile lunare de 7000 lei.

Cu alte cuvinte, VLT ( venitul lunar taxabil ) = pensia bruta - impozitul - 7000 lei !

Iata un exemplu pentru o pensie bruta de 10400 lei ! Impozitul este de 840 lei ! Rezulta VLT = 10400 - 840 - 7000 = 2560 lei !

Totodata, in art.134^3 alin.2 se precizeaza : Taxa se calculeaza prin aplicarea urmatorului barem lunar asupra venitului lunar taxabil, determinat potrivit art.134^2 alin.1 sau alin.2, dupa caz :

Transe de venit lunar taxabil Taxa

- lei - - lei -

pana la 7000, inclusiv 0%

7001-10000, inclusiv 30%

peste 10000 900 + 50% pentru ceea ce

depaseste suma de 10000 lei.

In exemplul luat, am stabilit faptul ca VLT = 2560 lei ! Pentru transa de VLT de pana in 7000 lei, articolul mentionat precizeaza fara echivoc faptul ca taxa e ZERO LA SUTA !!! Ce este mai evident decat aceasta ??!!! E de neinteles cum altii dau o alta interpretare, cand exprimarea din cele doua articole este fara echivoc !!! Unii mai si jignesc, neavand argumente !!! Si chiar daca ar avea argumente ...a jigni nu inseamna altceva decat... mai putin de 7 ani de acasa !!! Numai bine !!!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, aproape sigur, Guvernul nu va da nicio Ordonanta privind Taxarea pensiilor "speciale", au testat reactia celor afectati, au primit si avizul negativ de la CSM..!
In sedinta de guvern se va transforma aceasta Ordonanta in Proiect de lege, care probabil in max.2 luni va deveni Lege prin dezbatere palamentara !
Sa nu uitam si de proiectul de lege propus de senatorul PSD, Liviu Pop, aflat la Senat cu Termen depunere raport in data de 11.09.2019 de catre Comisia de Buget (L 309/18.06.2019).
Poate ar trebui sa ajutam cu propuneri pertinente si realizabile CCMRR, care doreste eliminarea inechitatilor produse la Legea nr.223/2015, si cu modificarile ulterioare !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De prosti nu ducem lipsa, Onorabile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Oricum, s-a amanat aceasta taxa, si cred ca o sa ramana moarta in papusoaie!

J spunea...

Sincer sa fiu nu ma preocupa asemenea taxa.Pe de alta parte o consider o fumigena adica nu se va aplica .




Iulian Mareș spunea...

Daca se aplica o taxa de solidaritate, prin impozitare, pensia bruta supusă noului sistem trebuie sa fie pt venituri, nu doar pt pensii, suma începând cu 15000 lei brut. La fel trebuie supusă supraimpozitarii și suma rezultata din cumularea pensiei cu salariul, indiferent dacă ești angajat la stat sau in mediul privat!
Ori ești uzat fizic ori nu mai ești!?
*Singurele pensii nesupuse impozitării sa fie cele de-i validitate și de urmaș!
Deasemenea, ar fi bine ca indemnizațiile pt cei din Uniunea Scriitorilor și Artiștilor să crească cu 100%!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va rog sa postati comunicatul de azi, 06.08.2019 a Comisiei sau Comitetului de mediere de pe langa MApN. CICA AR FI MARI SPERANTE PENTRU ELIMINAREA DECALAJELOR DINTRE GENERATII! Ei fac apel la noi sa mergem acolo sa colaboram! Ghiar ne roaga asta!Onorabile foarte serios, duceti-va, va rugam acolo la ei, pentru Dv stiti toate hibele, lpsurile, inadvertentele si porcariile ce trebuiesc eliminate! @ Leonard, ah ce bine daca te-ai duce acolo sa ne reprezinti, ca cine stie ce porcarii pot face, fara ca cineva de incredere sa ne reprzinte! Il mai avem pe Karadinez, Leon, dar si altii, si ei zc ca oricine se poate duce acolo sa le dea solutii, deci pe ei, camarazi din Bucuresti, cat mai repede!

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
Stai blând și nu te ofusca, că iar greșești grav, ca la actualizarea pe fostul articol 60 alin 3 din L 223.
Nu ma mai așteptăm ca iar sa cazi în eroare.
Suntem în cazul unui proiect în lucru al unui act normativ, în care in primele articole ni se spun intențiile inițiatorului, respectiv de a taxa veniturile din pensiile necontributive dacă acestea sunt mai mari de 7000 lei, după ce a fost dedusă din brutul necontributiv suma neimpozabilă de 2000 lei.
Special, pentru cei tentați sa braveze în deștepți, am reprodus în acest topic numai straiful care definește intenția inițiatorului.
Că, în continuare, cei care au redactat textul proiectului au dus în bălării intenția inițiatorului este de discutat, dar este de rasul curcilor sa crezi ca Orlando vrea sa taxeze doar pensiile brute mai mari de 16 000 lei, respectiv 2000 +7000+7000.
Avem doua tranșe de taxare potrivit intenției initiatorului:
-30%, pentru venitul impozabil necontributiv mai mare de 7000 lei, până la 10 000 inclusiv.
-50% pentru venitul net necontributiv, altfel spus, venitul impozabil mai mare de 10 000 lei.
Tot potrivit intenției inițiatorului, venitul taxabil este venitul net necontributiv mai mare de 7000 lei.

Avantaj pentru magistrați, pentru ca la ei de deduce pentru taxare și partea contributiva din pensia netă.

mosmartin16 spunea...

Eu nu spun decat ceea ce rezulta din cele doua articole !!! Ai argumente vis-a-vis de ele ca rationamentul meu nu e corect ? Ca vorbe .....

Leo spunea...

Iosif V.
Faptul că se numeşte "Pensie militar[ de stat" nu înseamnă că nu este o pensie specială.
Legea 223 este o lege SPECIALĂ cu prevederi care au prioritate la interpretare faţă de legea 263 sau legea 153. Prin urmare termenul de SPECIALĂ este un termen generic dat tuturor pensiilor şi/sau indemniyatiilor care sunt reglementate de LEGI SPECIALE.
Deci şi pensia militară de stat din acest pdv este o PENSIE SPECIALĂ.

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
CCR ți-a răspuns personal în Decizia 237/2019 ca pornești de la premiza greșită ca pensiile militare ar fi contributive.

M spunea...

"CCR ți-a răspuns personal în Decizia 237/2019 ca pornești de la premiza greșită ca pensiile militare ar fi contributive."

In acest caz ar trebui sa fie doua proiecte de supraimpozitare sau sa ni se calculeze si noua o valoare data de "contributivitate".
Si inca ceva! Mie "pe contributivitate" imi creste pensia. Ce face statul? Imi plateste el o taxa?

vasile iosif spunea...

Dle H,
Dle Leonard,

Pensia militara DE STAT este atat de "speciala" incat este, in mod UNIC, platita integral, DE LA BUGETUL DE STAT.
DE CE?
Pt. ca STATUL ROMAN a fost ANGAJATORUL militarilor romani.
Noi nu am fost mercenari ca sa ne platim individual CONTRIBUTIILE pt.pensii.
STATUL a contribuit pt.pensiile noastre din bugetul de stat si acum trebuie sa le plateasca tot din bugetul de stat.
Numai ca a luat din soldele noastre cu 2 maini si acum vrea sa dea numai cu un deget.
Ba mai si fura din pensia civila cuvenita pt.stagiul civil adaugat dupa trecerea in rezerva, fara nici o legatura cu activitatea militara.
CCR nu a raspuns la aceasta intrbare si a aruncat chifteaua fierbinte in curtea Legislativului si a Justitiei.
Cu stima,

BONIFATIE spunea...


ADEVĂRAT grăit-a @VASILE IOSIF.
Scurt și la obiect.
Așa-i, din păcate, când ticăloșii dau de pământ cu destinele profesioniștilor (a se citi și „când hoții conduc oamenii cinstiți”).
Căldură mare în sud, ca și în Grecia. Ars de soare, ars poetica.

















Cu stimă d-le V.I.!

mosmartin16 spunea...

Huhu, nu uita ca la actualizarea pe fostul art.60 alin.3 din 223 am fost in final amandoi cu acelasi punct de vedere, chiar daca initial eu vedeam lucrurile diferit !!! Dar s-a schimbat ceva in ceea ce priveste aplicarea de catre casele de pensii ? In ceea ce priveste proiectul prezent ...nu observi ca ...rele, bune ...exista si cele doua articole pe care le-am aratat ? Ca intentia initiatorului o stabilesti tu din ceea ce scrie - contradictoriu - acolo..asta e altceva ....dar..nu te fa ca nu vezi ca exista si acele articole ... Cat despre erori...vrei sa le evidentiez si pe ale tale ? Nu cred ca ar fi constructiv ...Sanatate !!!

Huhu Rezea spunea...

@Mos martin
Este foarte productiv să discutam în contradictoriu, dar nu te lega ca înecatul de definirea eronată a cuantumului taxabil, cănd în straiful de mai sus spune clar că este taxabil tot ce trece peste 7000 lei din cuantumul net necontributiv al pensiei.
Este o interpretare speculativă de care te agăți cănd nu-ți dorești să ți se aplice o lege.
Chiar crezi că țipau magistrații, dacă deducerile doar din pensia necontributivă erau de 15 000 lei, dar le rămânea intactă pensia netă contributivă? Puțină logică, nu strică!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Pt. magistrati 15000 este putin. Reactia ar putea fi atenuata de la 30000 in sus.
Modesti ca intotdeauna... Macar de ar judeca corect si spetele noastre.
Cu stima,

vasile iosif spunea...

Dle H,
Asigurati-l pe dl.Cezar ca pe contributivitate as avea vreo 35 de ani de cascheta, vreo 20 de conditii speciale, 9% p.supl.,2010 - 2019 stagiu civil adaugat dupa trecerea in rezerva la privat, nu la Stat, ca sa fie clar, si permanent functii superioare gradului.
Iar cand ridicam telefonul aveam emotii: putea fi ministrul, un secretar de stat,seful SMG, Guvernul sau Presedintia.Si trebuia sa ai raspunsurile la tine. Nu apucai sa gresesti de doua ori.
Nu era mai odihnitor la GAZ?

Cu stima,

Gigi spunea...

"Măcar de ar judeca corect spețele noastre"
Bine spus,@V.Iosif,am spus și eu altădată.
Când este vorba de ei,da,imediat sar de pe scaun în sus!În schimb,dacă este vorba de noi se fac că plouă .
Aș vrea să văd până unde ajunge nesimțirea,avaritatea unora cu salarii și pensii,nu nesimțite,ci exagerat de nesimțite!!!
Nu observați faptul că acești politicieni se leagă numai de pensiile noastre,inclusiv cei care sunt deocamdată în cărți de a prelua puterea De ce? Pentru că suntem dezbinați,
împărțiți în zeci de Asociații care,cu mici excepții, promovează interesul propriu,de grup sau pe grade.
Atunci,hai să ne împărțim în:tagma Generalilor,a Of.superiori,inferiori,a Subofițerilor,MM etc,măcar știm o treabă.

mosmartin16 spunea...

E cert faptul ca in acest proiect sunt aspecte care se contrazic si care nu pot ramane asa !!! Eu nu spun - Huhu - ca nu e ok ceea ce afirmi, dar poate fi si viceversa...din moment ce lucrurile sunt amestecate !!! Nu uita ca venitul lunar taxabil e definit - intr-un alt articol - intr-un mod diferit !!! Hai sa vedem care va fi - in final - formula clara, nealambicata si necontradictorie !!! Logic, nu ?

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
Logic este sa nu pleci după fente, ci sa identifici care dintre textele contradictorii din cuprinsul unui act normativ sau dintr-o normă de aplicaredistorsionează definiția principala a inițiativei legislative.

Leo spunea...

@ V.Iosif,
Faptul că prima instanță și-a declinat competența , ne dă un indiciu că Cererea de Chermare în Judecată a avut ea un viciu de formulare. Nu ai ce să cauți în cauze care au ca materie PENSIE , pensionar militar fiind , la altă secție decât cea de ASIGURĂRI SOCIALE și LM .
Rata de succes în instanțe a acțiunilor care vizează pensiile militare este de sub 5% , deci este foarte mică. Un mare motiv pt. această rată mică de succes este faptul că Cererile și/sau alte acte procedurale nu sunt formulate corespunzător și motivate în fapt și în drept după principiile dreptului.De asemenea, sunt puțini avocații care au experiență în cauzele cu pensii militare iar PĂDURENII speculează la maxim aceste 2 motive care fac ca "succesurile" justiţiabililor să fie de sub 5%.
Mi-a spus avocatul lui Flavius că Notele sc. depuse sunt foarte bine formulate în dosarul tău. S-a întrebat de ce totuși aceste aspecte nu au fost precizate încă prin Cererea de chemare în Judecată sau în Răspunsul la Întampinare ,care sunt acte procedurale de bază și care sunt analizate prioritar și rețiunte de instanță.
Vom vedea pe 25 sept. "cum ne judecă" ..........

Cezar spunea...

@/ Iosif
Am inteles..ai fost centralistul in antecamera vreunui mahar😂🤣😂🤣
Daa..chiar ca a fost stresant

mosmartin16 spunea...

Nu plec dupa nicio fenta !!! Proiectul normativ trebuie modificat, eliminandu-se elementele contradictorii !!! Dar,atentie... se poate interpreta si din perspectiva corobararii a ceea ce e in proiect in prezent !!! Pentru ca in art.134^1 alin.3 se arata in ce situatie se datoreaza taxa ( cand pensia bruta - impozitul e mai mare de 7000 ), in 134^2 alin.1 se evidentiaza baza de calcul sau venitul lunar taxabil( pensia bruta - impozit - 70000 ), iar in art.134^3 alin.2 se arata modul de calcul al taxei ( pentru cele 3 transe de venit taxabil ) !!! Astept forma finala si atunci ma pronunt !!! Sanatate !!!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Observam cu stupoare de la L223 incoace ca Parlamentul si Guvernul nu mai au specialisti care sa primeasca tema si sa redacteze un text de lege sau oug clar, neechivoc, cf.tuturor normelor de th legislativa, care sa nu mai necesite norme de aplicare si sa nu mai fie aplicat discriminatoriu, pt.70.000.de militari intr un fel si pt alti 70.000. in altfel.
Nu am auzit sa fi fost destituit cineva pt aceste " glume" normative.
Cu stima,

Iulian Mareș spunea...

Vasile Iosif,
Ce se face Cezar dacă nu se mai impozitează, că el s-a bucurat gratuit și răutăcios!
Asta in afară faptului că scopul final nu era să taie de la cineva și să-i adauge lui, decât, poate, niște sare în desaga din spate!
Poate pricepe ceva, măcar acum, căci el la logică are interzis, rămânând la nivelul de rumîn!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Permiteti sa-i urez dlui Cezar pensie lunga, fara stres si sa il asigur ca, daca as putea face ceva sa i se mareasca pensia, as face-o cu toata colegialitatea.
Dincolo de micile noastre ironii si tachinari totusi, candva, am mancat din acelasi tip de gamele.
Cu stima,

CEZAR spunea...

@/Iosif
Cu tot respectul- multumesc ,dar nu asta doresc !
Doresc o lege corecta si echitabila de la soldat la ..general ! Mai departe fiecare cu dreptul lui ..reiesit din acea lege cu principii corecte !
Va urez la fel..!!
@/m-Al,
Crezi ca ai scapat "?
Vine nucleara stai linistit ..via Parlament sa nu mai poata oracai nimeni ! Nici macar tu...
Nu-ti imagina tu ca ..."am taiat si prajit " tapul degeaba ..vorba lui Patras Koiul ..care pana si el s-a ..trezit !!!!!

Huhu Rezea spunea...

@iosif
La actualizarea conf. Art. 60 alin 3 textul e clar, dar finantistii din MApN și SRI nu au fost în stare sa calculeze care operatiune este mai favorabila pensionarului în 2017 și s-au repezit sa compare cu cuantumul în plată.

M spunea...

"La actualizarea conf. Art. 60 alin 3 textul e clar, dar finantistii din MApN și SRI nu au fost în stare sa calculeze care operatiune este mai favorabila pensionarului în 2017 și s-au repezit sa compare cu cuantumul în plată."

Confirm! Iar unii chiar se laudau ca au facut un bine pensionarilor!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Tu poți prăji orice căci tot coadă și copite rămâi!
În orice variantă! Asta este mult prea greu de priceput pt tine....individ dotat cu 1/1000 dintr-un neuron!
Așteaptă pară mălăiață în gura lui nătăfleață! Așa că stai cu gurița deskisă, la primire!