Un produs Blogger.

joi, noiembrie 07, 2019

Cum putem salva o persoană aflată în stop cardio-respirator? Învață-i și pe cei din jurul tău să acorde primul ajutor!

22 comments
Nu vă grăbiți cu lumânarea la o victimă care a intrat în stop cardio-respirator. Victima poate fi salvată dacă are norocul ca în preajma ei să fie o persoană care știe să acorde primul ajutor și are viteză de reacție. Necunoașterea manevrelor de prim-ajutor, constând în resuscitarea cardio respiratorie (în engleză CPR / Cardiopulmonary Resuscitation), este una din multele carențe din educația noastră.

Un lucru atât de simplu, pentru învățarea căruia nu este nevoie de alocarea a mai mult de 90 de secunde, este în continuare ignorat în societatea noastră. Prea des auzim ”A murit, maică! A făcut "infart" și în 2 minute a murit. Noroc că i-a pus lumânarea la cap...". O astfel de victimă a "murit cu zile", pentru că dacă i se acorda primul ajutor probabil ar fi supraviețuit.

Aproximativ 90 la sută dintre persoanele care au suferit stop - cardiac în afara spitalului au murit. Resuscitarea cardio respiratorie (CPR), mai ales dacă este efectuată imediat, poate dubla sau chiar tripla șansa de supraviețuire a unei victime în stop cardiac, potrivit American Heart Association.


Dacă vă aflați lângă o victimă la care a apărut stopul cardio-respirator obiectivele esențiale sunt:

  • Să sunaţi la 112;
  • Să aplicaţi manevrele de resuscitare (compresiile toracice și ventilație artificială)

Victima unui stop cardio-respirator are nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil. Până la sosirea echipajelor de urgență, trebuie să aplicați manevrele și să NU renunțați la acestea chiar dacă victima nu dă semne de revenire. Decizia de renunțare la manevrele de resuscitare trebuie luată numai de personalul de specialitate.

Instalează acum aplicația Apel 112 pe telefon pentru a nu pierde timpul cu explicații privind localizarea. Aplicația permite transmiterea automată a coordonatelor geografice de pe telefonul mobil al persoanei care raportează un caz de urgenţă, pe teritoriul României, direct către Serviciul 112, dacă dispune de o conexiune de date activă şi de un telefon compatibil cu funcţia de localizare.


Cum se face resuscitarea?


Cu victima pe spate, având bărbia ridicată se plasează podul palmei pe centrul toracelui victimei. Podul palmei celeilalte mâini se plasează peste mâna care se află pe torace şi degetele mâinilor se întrepătrund.


VARIANTA I: COMPRESII TORACICE + RESPIRAȚII “gură la gură”


EXECUTAȚI ASTFEL

30 DE COMPRESII

PE TORACELE VICTIMEI !

Compresiile sunt corecte dacă sternul victimei se înfundă cu 4-5 cm, iar ritmul compresiilor este de aproximativ 100 pe minut.


După 30 de compresii faceți 2 respirații “gură la gură” astfel:


  • se redeschid căile aeriene prin re-extensia capului victimei;
  • se suflă constant în gura victimei; în acest timp, cu degetul mare și cu arătătorul mâinii se pensează nasul acestuia.

REȚINEȚI RAPORTUL 30:2 !!!


VARIANTA II (HANDS ONLY/NUMAI CU MÂINILE): COMPRESII TORACICE FĂRĂ RESPIRAȚIE “GURĂ LA GURĂ” (LA ADULȚI)


DACĂ DIN DIVERSE MOTIVE NU PUTEȚI EFECTUA RESPIRAȚIE “GURĂ LA GURĂ”, EFECTUAȚI NUMAI COMPRESIILE TORACICE, ÎN MOD CONTINUU. 

Deși ventilația prin respirație gură la gură este importantă, compresia toracică este de primă importanță. De altfel, această variantă este mai populară în SUA, plecând de la ideea că e mai bine decât nimic, iar respirația gură la gură ar putea inhiba potențialii salvatori - vezi aici explicațiile cardiologilor americani!

În ambele cazuri, ritmul trebuie să fie ca atunci când numărăm cu și intercalat: "1 și 2 și 3 și 4 și 5 ...."






Citește și Ce trebuie sa fac in fata unui infarct de miocard (material Societatea Romana De Cardiologie)

22 de comentarii:

Ioana spunea...

Daca un politician roman face atac de cord intervin urgent ! După ce beau o sticla de sampanie ! Dupa ce ingurgitez sampania o refoloșesc pe el!

CEZAR spunea...

Greaua Mostenire lasata de PSD...!!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220491856989124&set=a.10200221128553582&type=3&eid=ARAjYckqk-Lq5nnhXhU-R1BamHgGHtqWhVxEj501kyyfrv8blwzN5dyF-IgOmr2pOv5O_Bqbw45r_IMf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Multumim pentru postarea asta utila, dar sa n-avem parte de realitatea ei! E mai bine sa prevenim aceste situatii, printr-o dieta corespunzatoare si evitarea starilor conflictuale si de stres... La urma urmelor, cauzele care duc la infarct depind de noi si rationamentul nostru uman, in mare masura, asa ca de la un timp am inceput sa fiu mai pasiv la multe situatii si stari, si de atunci n-am mai avut tensiunea de 20/12, plus ca o strunesc din medicamente si regim alimentar, si totusi sub 16 nu vrea sa coboare, a naibii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Civil, cum s-o iau pe Ioana pe luciul lacului lebedelor, la o plimbare romantique intr-o gondola, sub clar de Luna albastra, daca nu-si pune poza de profil? Vrei sa trag plasa? Ioana poate fi si Ion, de aceea zic asta!

Mihai spunea...

Mai curat ca în spitalele noastre !!!

https://youtu.be/DJuKMYIPsXk

Asta inseamna ,munca ,progres ,brand national,grad de civilizatie , etc.
Ma opresc la astia ,nu trec la nemti ,francezi ca-i dureros rău.
Asta inseamna ,munca ,evolutie ,8 ore la banda ,(vezi grupe de muncă si sporuri cu nemiluita pt munca la birou),bani pentru bugetari ,etc
O lege de la noi spune in clar ; factorii de conducere sunt obligati sa ia toate masurile de inlaturare de la locurile de munca a factorilor care duc la boli profesionale ,stres ,etc care necesita incadrarea in grupe de munca .
Parca pe la astia din link s-a inteles . La noi si cu astfel de mentalitati si peste peste 50 de ani vom fi in aceeasi situatie. Ba poate vom mai adăuga ceva sporuri ,grupe de muncă superioare la birocrati ,etc
Hai sictir ,că m-am plictisit .
La spitalul din Craiova ziseră angajații cu lefuri marite că nu sunt bani de medicamente. Oare nu cumva banii or fi prin statele lor de salarizare ? La fel pentru bolnavii oncologici ,etc .În cartierele bucurestene se face duș cu apă incălzita pe aragaz si turnata pe spinare din cană cu robinet ,etc ,etc

Leon spunea...

T3, unde ai fost dle, ne-ai cam lipsit !
Nu-ti mai fa atatea griji, acest guvern de meseriasi vor rezolva toate problemele chiar si cu "greaua mostenire " PSDista..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, iti multumesc pentru incomensurabilul optimism! Am zis: Daca acest guvern ne rezolva pensiile militare, ma alatur de Onorabilul sa-i votez, iar ca supliment le fac si campanie electorala!

Fost parasutist spunea...

Cornel, astia, dupa ce le faci campanie electorala iti dau cu flit de nu te vezi!

Iulian Mareș spunea...

Niste esuati....:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220491856989124&set=a.10200221128553582&type=3&eid=ARAjYckqk-Lq5nnhXhU-R1BamHgGHtqWhVxEj501kyyfrv8blwzN5dyF-IgOmr2pOv5O_Bqbw45r_IMf

*Nefiind totul perfect, sa vezi ce se insurubeaza la munca si realizari marete Premierul KWI si cantaciosul Orban!

La bilantul de 5 ani stam cam asa:
Aderarea ROU in Grupul de la Visegrad = NU!
Spațiul Schengen = NU!
Fara viza in US = NU
Imunitate renuntata = NU
Acestea au fost masurile pe care si le-a propus el acum 5 ani!
^Returnarea datoriei de 320000 E - NU!
Acum urmeaza sa se pozitioneze peste Parlament!

Iulian Mareș spunea...

Clar! Mai ales cand 18 mld de Lei gaura la Casa de Pensii sunt acum doar 2 mld, inseamna dezastru si faliment, pt ca 2 > 18, in capul lor!

*Va dati seama cum sta cu bugetul acum CSP/MApN, care nu avea gaura, ca la casa Nationala de Pensii?

Iulian Mareș spunea...

"10% din PIB pentru sănătate
Cu toate ca Marea Britanie alocă aproape 10% din PIB pentru sănătate, cu aproape un punct procentual mai mult decât media OCDE, şi vrea să ajungă la 11,4% până în 2030, britanicii duc un stil de viaţă mai nesănătos şi beneficiază de mai puţini medici şi asistente pe cap de locuitor decât populaţiile altor ţări dezvoltate, se arată într-un raport OCDE, scrie Agerpres după o relatare Press Association."

*Hai sa vedem cat si cum aloca "plutonierii Mesianici"?

Iulian Mareș spunea...

Dan Mitrea, medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români: „Și în România se poate face medicină de calitate!”

https://viitorulromaniei.ro/2019/11/06/dan-mitrea-medicul-scolit-in-franta-care-s-a-intors-in-tara-sa-salveze-mii-de-romani-si-in-romania-se-poate-face-medicina-de-calitate/

Iulian Mareș spunea...

Ce dura esti! :))

Iulian Mareș spunea...

Corect!...pentru ca si realizarile sunt greu de depasit/mentinut pt habarnistii noi!

Iulian Mareș spunea...

Cumva, la noi, masinile se fabrica din ciocan si tesla?
Si cumva masinile Skoda nu au acelasi statut cu loganul, dpv al marcii inregistrate? Acolo au venit nemtii, la noi francezii! Dusterul s-a vandut enorm de bine in Vest, in special in DEU si UK!

M spunea...

Cica un procuror, un profesor si un militar ajung la doctor. Toti trei cu tensiune marita, colesterol....
Doctorul: Ce profesie aveti dumneavoastra?
Pacient 1: Procuror.
Doctorul: Aveti nevoie de regim. Homar, icre de manciuria, fois gras, sampanie, antricot Wagyu, trufe....

Pacient 2: Eu sunt profesor universitar.
Doctorul: Aveti nevoie de regim. Salam de Sibiu, antricot de vita, saint jacques, fructe de mare....

Pacient 3: Militar.
Doctorul: Aveti nevoie de regim. Plimbari lungi, aer mult aer!

Leon spunea...

Iulica, vezi ca @Ioana este numele de familie, si are"furtun"..)).

CEZAR spunea...

SA NE TRAIASCA PRIM - ORBAN!!
https://www.youtube.com/watch?v=q_8arB5Ltrw&feature=share&fbclid=IwAR2HEO3A6Jq40uFePlgmAQR2xtR8LjlqINE9GXicfG7COo24wlu-EMwZvrQ

Iulian Mareș spunea...

Tare bancul și credibil!...primii doi dădeau plicul că aveau ce pune in el! Militarul nu a avut și nu a dat plicul, așa că și-a luat îndemnuri pe cinetică și aer! 😁😜😂

Iulian Mareș spunea...

Știu prin Craiova pe cineva cu numele ăsta! Waw...am comis-o!

M spunea...

@tehnocrat

Multumesc, dar eu nu am probleme de sanatate. Pentru domnia ta cred ca niste Rudotel ar face minuni!

CEZAR spunea...

Pai daca militarul era ..OBEZ..ce mama draku sa-i recomande...:D...