Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 30, 2019

Partea necontributivă a pensiilor stabilite prin legi speciale poate fi redusă legal și constituțional

59 comments
Lumea începe să se dumirească în legătură cu principiul dreptului câștigat al pensiilor stabilite prin legi speciale, drept pe care unii lideri ai pensionarilor, politicieni și ziariști superficiali  il clamează  pe televiziuni. 
Iată că vine un om documentat din conducerea Uniunii Pensionarilor, care citează corect deciziile CCR și CEDO  privind partea necontributivă a pensiilor, și spune că este drept câștigat, dar numai pentru partea contributivă a pensiilor:

"Impozitarea poate să existe, este o măsură corectă care poate fi aplicată, dar noi avem două decizii ale CCR din 2010 care spun foarte clar că pensiile care nu au la bază principiul contributivităţii pot fi reduse oricând. Adică pot fi reduse şi fără impozitare. Şi normele europene spun acest lucru. Au fost contestaţii la CEDO. Răspunsul a fost foarte clar: având în vedere că pensiile nu au avut la bază principiul contributivităţii, ele pot fi reduse şi am exact o hotărâre CEDO prin care 300 şi ceva din militari au sesizat la CEDO că li s-au redus pensiile şi au pierdut", a explicat Dumitru Leonte în cadrul interviului

Citiți si:
https://www.huhurez.com/search/max-results=8?q=237%2F2019

Nu întâmplător, ci ca o măsură de protecție  a pensionarilor militari în fata guvernărilor incompetente, am propus pe acest blog calcularea pensiilor militare după același algoritm utilizat pentru calcularea pensiilor pentru magistrați, pornind de la 80% din ultima solda brută, corespunzător unei vechimii în serviciu de 25 ani, cuantum în care sa fie evidențiată componenta contributivă , intangibilă constituțional. Doar partea necontributiva ar urma sa fie plătită din bugetele instituțiilor militare.

Partea contributivă este calculată în puncte de pensie, potrivit legii cadru în vigoare, punctaj stabilit în baza raportului dintre soldele lunare brute şi salariul mediu brut pe ţară,  din întreaga vechime în serviciu a militarului.

59 de comentarii:

M spunea...

Mă scuzați, dar e cineva care nu a priceput asta?

Cezar spunea...

😂🤣😂🤣😛😛😜😛😜
m.Ale....nu mai scapi!

Iulian Mareș spunea...

Unii pot scăpa de impozitare nu foarte afectați, însă alții în veci nu dobândesc creier sănătos! 👍🤔

Iulian Mareș spunea...

Că de obicei, Cezar...👮😂

BONIFATIE spunea...


Am onoarea!
Este bine că se revine, într-un mod aproape ciclic, legat de intențiile tuturor guvernanților care se rotesc pe la putere, această obsedantă întrebare: „cine, când și cât a contribuit la C.A.S.?”
Mesajul de mai jos nu-mi aparține dar cred că se impune, apropo de tema de dezbatere, să-l analizăm, sine ira et studio, sub mai multe aspecte.

CONTRIBUTIVITATE VS NECONTRIBUTIVITATE
„Suntem obișnuiți să dăm crezare celor pe care îi apreciem sau îi simpatizăm.
Dacă problemele sunt de interes se creează în opinia publică adevărate teorii, curente sau sintagme care cu greu mai pot fi scoase din mentalul colectiv.

Am să aleg astăzi teoria care a creat sintagma „pensia contributivă și necontributivă”, pe baza căreia chiar C.C.R. a luat decizii eronate și o să afirm și o să dovedesc că nu există pensie contributivă în sensul reținut de C.C.R. .

Astfel, fără să merg mai înainte de Legea nr.3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistență socială, în vigoare până la data de 01.04.2001, când a fost abrogată de art.198 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale (observați cum sintagma din titlul primei legi menționate – „asistență socială” a fost schimbată cu „asigurări sociale”), iată ce prevedea Legea nr.3/1977.

ART. 3

„(1) Dreptul la pensia de asigurări sociale este recunoscut tuturor cetăţenilor tarii care au desfăşurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca şi pentru care unităţile socialiste au depus contribuţia prevăzută de lege, la fondul de asigurări sociale de stat.

(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor de asigurări sociale de stat se constituie din contribuţiile pe care le plătesc unităţile socialiste, precum şi din sumele alocate în acest scop de la bugetul de stat.”

Deci CAS-ul se plătea de către stat pt. că întreprinderile erau de stat. Desigur că prin brutul salariului în care intra CAS-l, se făcea falsă impresia că se plătea de angajat.

Pentru militari, în baza contractului social cu țara, plăteau ministerele care, evident, erau tot ale statului.

Legea nr.19/2000 a introdus obligația suporterii CAS-lui de către angajat, dar iată cum:

Art.183 alin.(4) - Forma actualizata valabila la data de 31 decembrie 2010

„(4) Aplicarea prevederilor referitoare la baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv la majorarea drepturilor salariale si a veniturilor asigurate, astfel încât contribuția de asigurări sociale suportata de asigurați sa nu conducă la diminuarea venitului net al acestora, se va face pe baza normelor metodologice aprobate de Guvern.”

Nu are sens a mai continui și cu Legea nr.263/2010 care a introdus CAS-ul și pt. militari cu mărirea corespunzătoare a salariului sau cu trecerea recentă a contribuțiilor în totalitate pe seama angajatului, care s-a făcut fără pierdere de salariu pt. că atât statul cât și privații au mărit salariile cu cotele de contribuție.

ATENȚIE! „Marii privați”, cel puțin unii dintre ei, care ne dau lecții de democrație, nu au mărit brutul, ci au adăugat la salariu o „compensație” care „să acopere” pierderea de către angajat a trecerii contribuțiilor exclusiv pe seama lor.

Ce fac ai noștri conducători!? Se fac că plouă.

Pot să mai adaug un aspect mai puțin cunoscut, la lucrările publice statul achită pe deviz și aceste contribuții în cadrul capitolului „cheltuieli directe” și care apoi se reîntorc la stat prin contribuțiile angajaților la executarea lucrării.

Să mai adaug și perioadele necontributive, considerate așa și de lege, armata, școala, șomajul etc.
Și uite așa, decidenții neprofesioniști sau duplicitari au făcut un fix din sintagma „contributivitate / necontributivitate”, pe seama manipulării lor (!?) și a poporului de către…, să ne exprimăm elegant, cei interesați.”

Noapte bună tuturor și, mâine fiind 1 Decembrie, TRĂIASCĂ ROMÂNIA!

Unknown spunea...

Gata, Mares pierde dreptul de șmecher!

Sorina spunea...

La multi ani.si sanatate tuturor romanilor

CEZAR spunea...

BONIFATIE
sâmbătă, noiembrie 30, 2019..asa ..stiam asta de cand faceam in olita..!!

Trebuia sa i-o adresezi marelui farsor ..DAOGARU..
Sau nu l-ai auzit cand se indesa la Cretuleasca si pe unde mai apuca...MILITARII NU AU PLATIT CONTRIBUTIVITATE..asta cand sustinea hotia L-164
Calculu pe contributivitate este o hotie ..perora ..slinosul..cand ataca L-119 si in care poporul suveran si politicienii..asa cum sunt ei ..acceptasera ca si militarii au contribuit...
Deci acum sa fiti iubiti...avem legea 223 cu ...muuulta demnitate si onoare dar fara contributie,,,
Sa fiti iubiti...si sa platiti impozitul aferent...
Klaus si cu Orban..sarbatoresc Ziua Romaniei !
NB
m-Ale (recte MARES ) si Big M...niciodata nu am fost mai ferice....!!

BONIFATIE spunea...


„Ave Caesar, imperator romanorum, morituri te salutant!”
Am spus, „Fără ură și părtinire”.
Făcând abstracție de persoane... am contribuit sau nu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multi ani, Romania! La multi, dragi romani si camarazi! Adanca si vesnica recunostinta pentru toti Eroii neamului romanesc, care s-au jertit pentru reantregirea Romaniei! Onor la Drapelul tricolor romanesc! Sanatate, prosperitate si fericire tuturor celor care se nasc romani, gandesc, actioneaza si vorbesc romaneste! Dumnezeu sa apere in vesnicie Romania si pe romani, oriunde s-ar afla! Doamne, ajuta, si fie ca militarilor rezervisti sa li se faca dreptate la pensiile militare, cat mai curand posibil!

Zar Dacul spunea...

Pai in acest caz ii tragem in penal pe cei care au stabilit cu intentie directa ca militarii sa nu aiba pensii bazate pe "contributivitate" urmarind prin aceasta ca acestea sa fie taiate in timp ? De ce am fost discriminati si nu am avut sistem bazat pe contributivitate ? Cei vinovati sa plateasca cu averea si libertatea !!!!

Gigi spunea...

La mulți ani România!La mulți ani dragi ostași ai patriei!Veșnică pomenire EROILOR care s-au jertfit pentru noi și această încercată națiune!

Gigi spunea...

Azi te găsiși să să-ți pară bine?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Bei, Cezarica, nu tu voiai pe contributivitare si intoarcerea pe Lg 263? Ce-i rau in asta? Daca esti adeptul unei teorii, tine-o pana la capat si nu o abandona in mij...locul cararii! Daca eram pe contributivitate, azi eram departe cu drepturile si primeam acum si 40%! Ai? Ce dzici de bunaciunile pe care le-am chierdut heroic, ca la Plevna, doar din dorinta unora sa avem paralitica Lg 223 a penisurilor militaroase, acum cacacioase?! Crezi ca acum mai erau atatea procese si proteste ale amaratilor din Harmata? Gemeau cu bale poate politrucii PCR, ca fentosul din ombilic, Gropar, tortionarii comunistoizi, cd.tii de lagare de munca fortata, propagandistii si secretarii de PCR si UTC, CI-istii si cozile de topor securane, acei generali de carpa, facuti la apelul bocancilor și foste slugi de penali, ori pe linie politica, dar si penalii Harmatei, care au facutara parnaie ca au bagat laba pana la humerusi, fiind corupti pana in maduva madularelor! Aia luau cu asalt tribonalele, nu noi, pentru ca nu mai aveau acum penziile de trilioane si catralioane de lei fiorosi! Hauuu, hauuu, hauuu, etc...

CEZAR spunea...

CORNELIUNSSON...accept faptul ca nu ai inteles nimic..spre deosebire de ceilalti
Ia mai trage odata cu ..geana....:D

civildoi spunea...

Subiectul ca e legal sau nu impozitarea suplimentului la pensiile unora e fumat de mult.Intrebarea este unde gasim specificat ca militarii au contribuit ?Privind pensia suplimentara contributia e specificata in statele de plata.

ifrim spunea...

Bate Doamne PSDul c-a luat pielea de pe noi ș-adu Doamne PNLul ca sa ne-o dea inapoi!

Iulian Mareș spunea...

Insinuezi ceva? Cred că ești în eroare....

Huhu Rezea spunea...

@Civildoi
Ți/ai schimbat numele, dar ai rămas la fel de superficial.
Pe acest blog sunt articole cu tabele de la Casa Națională de Pensii din care rezultă că până la Legea nr. 19/2000, care a intrat în vigoare la 01 04 2001, niciun cetățean din românia, civil sau militar, nu a plătit Contribuție de Asigurări Sociale. Cu toate acestea, Legea 19/2001 a stabilit o convenție pentru instituirea principiului contributivității, care nu constă în cât a plătit fiecare salariat până atunci pentru pensie, ci în raportul dintre venitul brut și salariul mediu pe economie din întreaga perioada cât a lucrat fiecare. Tot de atunci plătesc și militari o contribuție, inițial de 5%, până în 2010, și apoi de 25%, începând cu 01 01 2011.
Este in interesul nostru ca în pensia militară să fie evidenţiată şi partea contributivă, ca la magistraţi, pentru a fi protejaţi de excesele fiscale ale guvernanţilor necompetenţi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hmmm, da, @Cezarica, asa-i, n-ai abandonat traseul! Cooorect! Bravos, natiune, si cred ca si ceilalti amarasteni incep sa intelega faptul ca Lg 263/2010, pentru majoritatea, a fostără mană cerească! @Civil doi, respectul meu, si ceea ce dzice aicilica Amabilul era cunoscut de mult si de noi si de altii altfel ca noi, numai ca civilescovicii nu prea vor sa inteleaga faptul ca noi nu primim pensii de milogi, pentru ca intreaga contributie fizica si intelectuala la intreaga faurire a economiei nationale cu Harmata, pe timprile horizonturilor rosii, la marile obiective industriale, s-au platit si rasplatit contributiile pentru penzii meletare, pentru ca munceam sute de mii de militari 10-12 ore in toate sectoarele economiei nationale cu subordonatii, aducand Tarii miliarde de dplari prin ceea ce realizam, si de aceea boborul si politicul trebuie sa inteleaga si faptul ca inclusiv Cazza Boborului, in care putrezesc ei acum spanzurati si lesinati de atata ,,munca,, este rodul stradaniilor noastre, inclusv si eu fiind acolo convocat o perioada scurta, pentru ca m-au retras sa ma pregatesc cu APR-ul pentru parada, si stiu ce gropălău s-a scoghit acolo cu sute de masini si excavatoare sub paza stricta a ginitorilor, plus meleoanele de m.c. de betoane, hierarii, lemnarii, covoare si draperii carele s-au inhiptără acolo cu munca de zi si noapte a meletarilor, doar pentru o zupa chioara si o fasole cu prundiș, mai mari decat legumele din borhotină! Ocnă, bre, nu alta! Asa ca aia din civilescovie si politichie sa stie, si de cap sa le hie, ca noi platitărăm penziile cu varf si indesat, fi-le-ar dalacul si ghioaga de cap! Ia-c asa ca m-am razbunat si m-am refulat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Simpatici civili, ganditi ca niste cuteztori cinefili, care fac filme de ograda pentru a dreptei propaganda! Pai, eu si sute de mii de cadre meletare eram prgatiti pentru haparare, nu pentru părțurile lui taica Ceasca, care cum cu ste la masa le tragea si cate aun alt obiectiv se crea! Bani pentru deplasare se dadea numai a mai babana dintre chicioare, ca totul se zicea in acea lume haotica ca e pentru munca patriotica, si nu pentru preme sa avem pentru bautura si halimos ce geme! Asa ca am ramas cu munca prestata si la penzii nu ne-au datara nici macar de-o ciucalata, de umblam cu burta schiorlaind de fomălău si lesinata!

Iulian Mareș spunea...

M,
Am trăit să o văd și pe asta!
Un interviu în biroul Premierului Orban, care se făcea că lucrează!
Definitoriu pt el era că în tot biroul nu se găsea un PC/Laptop/Tableta și printre cărțile din bibliotecă, aduse de el, cf proprie-i declarații, ce crezi că trona pe loc fruntaș, întredeschisă?
"Marele incendiator"! Nu este o glumă, este crudul adevăr, asta era în biroul lui! ...ce mai pot comenta?

*Poate că ar fi trebuit să existe și partituri cu melodii de Baniciu sau Alifantis sau "Micul mare"?...sau invers.

Iulian Mareș spunea...

De ce ar trebui sa te justifici, kiar și pueril, unui nimeni în în drum?
Crezi că o să înțeleagă, după 30 de ani, ceea ce nu a înțeles la timp?
Adică, în țara asta nu s-a înfăptuit nimic major, în niciun domeniu, fără implicarea substanțială a Armatei României!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, am explicat unor izmene pe calator ca tot ceea ce pe noi de ani de zile ne dor pe ei nu-i intereseaza decat ideea fixa de cacarează a contributivitatii civile, dar pentru magistrati si institutiie de forta in toata lumea sunt niste chestii total neconforme si inutile, dar daca n-ai cui sa le dai explicatii se intelege ca nici n-ai de unde sa faci sa devina inteligenti neinteleptii!

Neacsu spunea...

oRICE DREPT ACORDAT PRIN LEGE , ATATA TIMP CAT ESTE PBTINUT FARA A INCALCA O ALTA LEGE SAU CONSTITUTIA, ESTE DREPT CASTIGAT, CHIAR DACA A FOST ACORDAT POLITIC, SAU PE CRITERII DE MERIT. Deci, cine spune ca pensia speciala sau pensia militara, obtinuta sau acordata pe alte criterii decat contributivitate, este un om care aplica sau interpreteaza legea dupa anumite interese. UN DREPT PRIMIT PE BAZE LEGALE ESTE UN DREPT CASTIGAT. Pensiile militare, se supun cu atat mai mult principiului dreptului castigat,cu cat ACESTE NU SE NEGOCIAZA, NU SE OBTIN IN BAZA UNUL CONTRACT DE MUNCA NEGOCIABIL, CI IN BAZA UNUI FERM, CARE SE ACCEPTA, SAU NU, DAR NU SE NEGOCIAZA.Neexistand posibilitatea negocierii, nu exista nici posibilitatea retragerii "ofertei". Militarul care a jurat si a semnat, nu mai poate da inapoi decat sub riscul punitatii. In contrapatida, statul Ministerul cu care a semnat contractul, nu isi mai poate retrage "oferta" salariala sau acordata ca urmare a efectelor contractului. DECI, PENSIA NEFIIND NEGOCIABILA, NEEXISTAND CONTRACT INDIVIDUAL SAU COLECTIV DE MUNCA PENTRU MILITARI, ACESTIA SUNT PROTEJATI DE CHIAR PRINCIPIUL DREPTULUI CASTIGAT, SAU ACORDAT.

Huhu Rezea spunea...

Bravo Mărine!
Ești contra CEDO și CCR.
Legea care îti micșorează pentru viitor cuantumul pensiei, nu ți ia ce ai primit în trecut.
Nu ți-am auzit opinia despre pensiile militare calculate ca la magistrați, astfel încât în ele să fie evidențiată și partea contrivutivă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Neacsu, fir-ar risipirea ingrijorarii a lui ma-sa si tacsu: Nu-ti bate capul pentru ce altii trebuie sa gandeasca, sa aplice legea, si tie sau noua sa foloseasca! Prea multa risipa in a gandi situatii duce la imbatranire si la complicatii, si nici ca sa cunoastem prea multe nu ne trebuiesc ore sa le pierdem pe meditatii! Oricum, nici aici si nici pe alte bloguri, nimic din ce s-a legiferat nu mai putem schimba!

Iulian Mareș spunea...

Banc despre Orban!

Ion i-a zis lui Gheorghe: Îmi pare rău, ai avut de ales între două variante: Ori ban... Orban.

Iulian Mareș spunea...

Presa o tine incordata....
"Pe agenda de lucru a senatorilor se află, de puțin timp, un proiect de lege ce prevede corectarea și, ulterior, recalcularea pensiilor de care beneficiază persoanele care au activat ca miliatri, polițiști sau funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Dacă va primi votul favorabil al senatorilor și al deputaților, noile măsuri, incluse într-o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vor fi aplicate începând din 2020. Mai precis, anul viitor vor fi corectate pensiile celor care au ieșit la pensie până la jumătatea lunii septembrie 2017.

Această operațiune se va efectua, conform proiectului de act normativ, prin aplicarea, o singură dată, a unui indice calculat în funcție de data retragerii din activitate, de momentul ieșirii la pensie, după cum urmează:

- până la 31.12.1994 – indice de corecție de 1,30;

- între 01.01.1995 și 31.12.1999 – indice de corecție 1,25;

- între 01.01.2000 și 31.12.2004 – indice de corecție 1,35;

- între 01.01.2005 și 31.12.2009 – indice de corecție 1,15;

- între 01.01.2010 și 14.09.2017 – indice de corecție 1,00.

Recalculare din oficiu

Suplimentar, începând cu octombrie 2022, pensiile militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care vor fi în plată la sfârșitul anului 2021 vor fi recalculate din oficiu. Baza de calcul va fi media soldelor sau salariilor lunare brute aferente funcției utilizate la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie până la sfârșitul anului 2021.

Citește și Legea pensiilor. Posibile modificări. Cine câștigă, cine pierde

Recalcularea pensiilor militare de stat ar trebui să se încheie, potrivit textului propunerii, până în decembrie 2024. Dacă în urma recalculării, pensia în plată va fi mai mare decât cea recalculată, pensionarul o va primi pe cea mai mare, respectiv pe cea aflată deja în plată.

O altă măsură prevăzută în proiectul legislativ este actualizarea permanentă a pensiilor militare de stat. Concret, acestea ar urma să se actualizeze, începând din 2023, ori de câte ori se majorează soldele sau salariile militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare."

CEZAR spunea...

m-Aale...io 1,35 si tot creste !
Tu fericit sa fii..cu 100 ! Tu si Brenda,,....

CEZAR spunea...

Nea Marineee..ba neica...te facusi de kko chiar de ziua Nationala !
Cu asa analiza ..draku mai ia de bune ce mai insailezi pe 'Cuiul Cacarii"...
Tu si Coroiu..picarati chiar de ziua Onomastica..ptiou....!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, situatia e taman ca testicolul ce se invarte aiurea intr-un lighean: Oricate modificari s-ar face la dispozitiile legale, privind penziile cacacios-militare, pe noi totusi ne doare ca sunt facute pentru la pastele cailor verzi pe pereti, cand mare parte dintre noi vor fi deja morti in morminte napadite de buriueni si bureți, fiind oale si ulcele sa nu beneficieze de ele! In asta consta golaneala liberalista, care-i aidoma ca si cea vetust-pesedista, sa ne puna tuturor capac, bucurandu-l pe spanzuratul din prepeleac! La ce-i buna o lege cu aplicare la pastele cailor, pentru ,,salvarea'' bosorogilor, data cu buna stiinta criminala, stiindu-se doară treaba nasoala ca peste 5000 de rezervisti anual din pat nu se mai scoala, fir-ar sa fie ca li s-au facutara, saracii, de năsălie, dat fiind ca situatia lor actuala, medicala, este precara si nasoala? Suna ca o banalitate si inutilitate aceasta ordonanta cu promisiuni desarte si indepartate, si care pentru multi nu va mai avea nicicand aplicativitate!

Iulian Mareș spunea...

Îți crește doar capul, din cauza hidrocefaliei!...mult likid și masa nervoasă 0!

Cezar spunea...

😜😜😜😜😜😜😜😜😎😎

Cezar spunea...

Al drek neam prost..ce ofticos esti m.Ale🤣🤣🤣🤣
Parca tu ziceai ca te bucuri de plesnesti...de bucuria unui coleg..
Lasă baa ca si tu ai procent pe cinste....la impozitare🤣🤣🤣🤣 si eu chiar ma bucur🤣🤣🤣😜😜😜

Iulian Mareș spunea...

În orice sistem ar fi calculată, ție îți va da ...🖕, pt că ai făcut doar liceul sau, mai sigur gimnaziu, după cum nu gândești!
Nici nu îți explic cat de prost gândești!
Ești că țiganul căruia boierul îi spune că-l jupoaie de piele dacă nu muncește!
Atunci, țiganul își înfige cuțitul în carne de 15-20 ori zicând: Na, să-ți între apă în cizmele făcute din pielea mea! 😜👍😂🖕

M spunea...

Guvernul nu va da aviz pozitiv! De fapt initiativa nu are nici un aviz! 😁

M spunea...

😁 Si daca sta in kur, se scarpina in cap si mananca o banana tot e vazut ca fiind cel mai destept si mai nepenal din lume!

M spunea...

Poate reuseste cineva sa imi raspunda:

De ce indemnizatiile acordate ziaristilor (50% din cuantumul pensiei) sunt considerate "meritate" iar pensia militara este considerata "nesimtita".

Ein Stein spunea...

@neacsu
Prima fraza ar trebui vazuta si in sensul ca un drept castigat poate fi eliminat sau restrans doar daca acel drept a fost obtinut in urma unei infractiuni si numai in baza unei hotarari judecatoresti. CCR nu a vrut sa priveasca prin prisma asta, a avut alta pur politica, au dat-o in vrajeala cu criza economica, guvern care poate sa faca reduceri, etc. de parca legea se aplica doar cand esti bogat si ti-e bine. Cat despre contractul de munca al militarilor, ai avut contract de munca, individual, nu colectiv, probabil ai uitat cand l-ai semnat, atunci puteai sa negociezi, daca aveai tupeu, acu e tarziu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Indemnizatiile de ziaristi sunt spagi de subordonare ca sa sustina slugarnic o guvernare, si cu cat li se da mai mult acestor mazgalitori pe a closetului capac, cu atat vor manca si mai mult rahat, poate ca turcesc, baga sama, dar cel mai rau ca e mancat fierbinte, cu gheara, dupa ce mai intai i-au luat coaja!

Viorel spunea...

Viorel,
Domnule M, cu toată simpatia pentru dumneavoastră, când am pus și eu această întrebare celor în drept referitor la Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică de ce parte dintre ei beneficiază de această indemnizație plătită de Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N. (mă refer la cei din muzicile militare și nouă nu ne acordă pensia suplimentară separate de cea de serviciu) și nu de Casa Națională de Pensii Publice, mi s-a răspuns că așa prevede legea.
Pentru că ziariștii (marea majoritate) pupă mâna din față și cea din spate a politicienilor și de stânga și de dreapta, după interes.
La noi pensia militară este “nesimțită” pentru că, fiind atât de mica devine NE SIMȚITĂ în buzunar.

Iulian Mareș spunea...

De maine se vor schimba toate manualele de istorie si Romania va intineri.
Șerban Nicolae l-a corectat pe Klaus Iohannis, dupa discursul de astăzi din Parlament.

"I-am urmărit discursul de astăzi, din Parlament. A spus un lucru foarte grav pentru preşedintele României. Mi-e greu să cred că nu cunoaşte istorie. A spus că România se află în primul an din al doilea centenar al existenţei sale. I-aş spune domnului Klaus Werner Iohannis că România nu are 101 ani. Are 101 ani de la Marea Unire. Nici măcar nu mai este în graniţele geografice de atunci, din păcate pentru noi. Şi asta este cea mai mare durere de care domnia sa nu a amintit astăzi în discursul din Parlament"

M spunea...

@Viorel
Stiu si eu vreo 3-4 parlamentari si le pun aceeasi intrebare. Nu au raspuns. Ideea e sa invatam de la intelectuali (ma refer la cei din sanatate si invatamant) care "trag" toti in aceeasi directie. Nu am auzit la ei idioti gen Cezarica care (sic!) sa isi faca o misiune din a scadea camarazilor lor pensiile.
Daca toti incercam sa prezentam problemele in interesul general al militarilor poate o sa avem succes. Este vital sa ridicam pensiile mici dar nu prin ciuntirea celor cu pensii decente. Altfel, ne impartim in tabere si ne mancam intre noi. POATE CA ASTA SE SI DORESTE!

O solutie corecta ar fi ca pensia militara sa nu poata fi cumulata cu alte avantaje externe mediului militar. Ai fost dracului jurnalist la CNN sau la Strigatul Armatei? Ai fost militar care ai indeplinit misiuni, ordine, printre care si cele de a scrie articole. IT-istul din armata nu primeste reducere de impozit pentru ca el este MILITAR nu IT-ist.

Iulian Mareș spunea...

M,
Îl suspicionezi cumva pe "Cezarică" de purtător de creier?
Nuuuu, el are doar o grăsime inertă în troacă!

Neacsu spunea...

Huhu,
Legea pensiilor magistratilor e o cu totul alta lege, pentru alta categorie de " uvrieri". Daca magistratii s-au introdus singuri in conditiile de munca si drepturile militarilor , este treaba lor. Tu stii la fel de bine ca si mine ca au fortat si interpretat cum au vrut ei , ca sa fie tratati .. aparte. Ciudat este ca conform acelorasi magistrati, daca A=B, B nu este = cu A.Adica ei sunt mai egali cu noi decat suntem noi cu ei. In al doilea rand, cat ai minte sa judeci poti fi sau nu de acord cu CCR, PSD, PNL, sau cu oricine vrei, toti sunt OAMENI, nu DUMNEZEI, nu tot ce spun ei este corect, chiar daca trebuie respectat. Deci nu ma pune sa imbratisez toate deciziile lor. Le pot respecta, dar nu e obligatoriu sa fiu de acord cu ele. Nu e prima oara cand CCR da decizii.. politice, la ordin, sau in interesul... executivului, depinde cine are majoritatea. Dreptatea poate fi si in minoritate intr-o tara in care exista respect fata de ea.

M spunea...

Stati ca se revolta magistratii! Parca vad ca de supraimpozitare o sa se "bucure" doar militarii!
"Nu pot să spun cât de constituțională ar fi pentru că nu știu ce vor să facă. Pentru judecători nu e o pensie specială, ci de serviciu. Dacă se aplică un impozit covârșitor nu are sens să le mai dea o pensie de serviciu. Magistrații vor fi nemulțumiți, bineînțeles. Există o asociație mondială care luptă pentru pensiile lor. Când s-au tabilit pensiile nu se știa că sunt nesimțite? Nu poți calcula așa, cine cât câștigă. Trebuie văzut cât a făcut fiecare”, a precizat Augustin Zegrean.

Sorin spunea...

Romania cf Constitutiei din 1866. Romania in granitele firesti din 1918.

M spunea...

Sigur, supraimpozitare pensii militare, in schimb:

O nouă categorie profesională care ar putea fi scutită de plata impozitului pe venit: "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, în condiții stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii și Justiției Sociale și al Ministrului Finanțelor Publice".

Doua observatii:
1. Pensiile militarilor sunt nesimtite dar veniturile jurnalistilor sunt simtite!
2. Nu ai sa vezi jurnalist care sa se dea cu curul de pamant ca unul are mai mult de beneficiat decat altul! Invatati de la intelectuali!

CEZAR spunea...

Nici vorba....
Pensiile..de toate categoriile ..IMPOZITATE SI PLAFONATE !
NB
E de pork ca in Romania sa ai pensie de 3000 -5000 euro atata timp cat cei care PRODUC BANI REALI ..cu studii superioare si master , angajati pe functii corespunzatoare la ..PRIVAT..abia se invart in jurul a 2000 euro!!

M spunea...

Ăia care produc "bani reali" (apropos, doar BNR produce "bani reali") să plătească dracului taxe și impozite că suntem pe primul loc în Europa la evaziune fiscală.
Strigă ca idioții "DNA să vină să vă ia". Dacă am striga și noi "Fiscul să vină să vă ia!"?

Iar listele electorale să fie făcute de Ministerul de Finanțe pe baza plății impozitelor ca în țările nordice!! 😁

În rest propuneri de Ciuma Roșie! Supraimpozitarea și plafonarea veniturilor sunt măsuri de stânga, de Ciuma Roșie!
În capul unora e varză ideologică! 😁

CEZAR spunea...

Al drek neam prost..ce ofticos esti m.Ale 🤣🤣🤣🤣
Parca tu ziceai ca te bucuri de plesnesti...de bucuria unui coleg..
Lasă baa ca si tu ai procent pe cinste....la impozitare 🤣🤣🤣🤣 si eu chiar ma voi bucura🤣🤣🤣😜😜😜
In nesimtirea lui -patologica zic unii..care cam suspicioneaza cine ar fi m-Alul
el nu se mai gandeste ca cei care am iesit cu vreo 10 ani inaintea lui ..NU traim NUMAI DIN PENSIE !
Ne-am mai civilizat baaa...am mai facut bani REALI..afaceri etc..
TU..?? Doar Yesman...
Vrei sa-ti trimit stampila de PFA..financiar bankar ..si legitimatia de Consilier financiar ING..??
Asta pe langa turma de caprite..care acum merge cel mai bine..!
Nu dispera...daca te frezeaza..Sica si cu CATU..iti tin un loc liber la stana ..ca ai studii...hi..hi...
Locul ..magarului ..desigur..hi..hi...

Iulian Mareș spunea...

Ba, da prost ești! ING de tine are nevoie, sa speli gresia!
Activitatea unui PFA este f ușor de controlat, fraiere! Ce dracu sa consiliezi ți? Plantoanele de Z/N?
...nimeni nu vrea sa taxeze suplimentar militarii!
Și pt că ești redus mintal îți amintesc că de 10 ani se plătește în plus o acciză, kipurile pt autostrăzi! Și nu s-au făcut! Cine drak ți-a spus că dacă taxează pe X,Y și Z îți dă ție un leu in plus?
Numai boii cred asta!
Și tu nu pari kiar bou! Dar vita ești!
Mare lucru de se va aproba acel indice de corecție pe care, retine, eu îl doresc pt camarazii mei și nu atât pt tine, că tu ești prea retard pt mileniul III!
....dar, vei beneficia și tu, kit că nu meriti nimic, pt că ai fost un puturos!

Iulian Mareș spunea...

"Cred că o noua lege a pensiilor ar fi utila....., iar guvernul Orban analizează"...a declarat Groful Autist! P
nu ar fi mai bine sa returneze el mai întâi cei 320.000€?

Huhu Rezea spunea...

Foarte bine!
Doar nu l-au votat degeaba, efectiv sau tacit, cca 4 milioane de pensionari.
Din cauza ca stanga a avut pânã în prezent un puternic partid care i-a promovat interesele electoratul de stânga nu are cultura protestului, cum vedem in Franta, unde s-a ieșit in strada pentru pensii. Protesteazã si salariații ca viitori pensionari.
Va trebui ca si la noi stanga sa invețe protestul.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Perfect de acord. Partidul de stinga a promovat mai mult interesele baronilor (nu dau nume) decit ale electoratului sau. Din cauza asta pensionarii au votat impotriva partidului care le-a dublat pensiile !!! 😉😉😉 Si tot din cauza asta nu au cultura protestului decit atunci cind sunt adusi pe baza de tabel. Nu lor le lipseste cultura (fie si a protestului) ci celor care se fac ca ii reprezinta.
Ma intreb ce motive au pensionarii militari sa voteze cu "stinga" ca la noi dublarile nu sunt nici pe hirtie.

Leo spunea...

Foarte bine!
Şi o NOUĂ LEGE a Pensiilor Militare să se facă cât mai repede.

M spunea...

@Mareș
Faptul că o ființă ca Cezarică a fost militar arată că avem standarde extrem de permisive. 😁 Norocul lui că nu i-am fost comandant!!! 😁

Leon spunea...

Politicienii de dreapta, sustin ca n-au taiat niciodata pensiile..!
Le readuc aminte ca dupa ce CCR a respins reducerea cu 15% a tuturor pensiilor, guvernul Basescu-Boc, a hotarat ca retinerea pentru CASS de 5,5% sa fie aplicata la intregul cuantum al pensiei, inclusiv pentru suma de 740 lei scutita de Codul fiscal.
A fost nevoie de o alta Decizie a CCR, nr.223 si 224/13.03.2012 si guvernul Ponta prin OuG.nr.15 si 17/2012, a revenit la retinerea CASS numai pentru suma ce depasea 740 lei din cuantumul pensiei, si a restituit sumele retinute in perioada 01.01.2011-30.04.2012, adica 16 luni x 40,7 lei = 651 lei in transe egale in lunile urmatoare ! Deci PDL, actualul PNL a TAIAT pensiile civile si militare in 2011..!