Un produs Blogger.

duminică, septembrie 06, 2020

Historia Rediviva: Istoria medievală a Valahiei... altfel decât am învățat-o la școală

27 comments
În acest episod vom încerca să îl descoperim pe enigmaticul Radu Negru Vodă. A fost el un personaj istoric real, este un mit precum cel al Regelui Arthur? Rămâneți în continuare alături de noi, pentru a afla. Evident discutia va rămâne deschisă, cu speranța, că în timp, vor apărea noi dovezi care să confirme existenta lui. Epopeea lui Negru Voda începe la finalulul secolului al 13-lea, într-o Transilvanie măcinată de dispute pentru putere și războaie civile.


27 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am citit, cu ani in urma, despre calatoriile unui francez pe meleagurile Valahiei, la finele anilor 1700, si descriind locuri, oameni si fapte, la modul istoric, tulburator, am descoperit o lume fascinanta, in care toate acestea se petreceau aievea pe un taram salbatic, dar cu oameni total diferiti ca cei din zilele noastre, mereu grabiti pe cai scunzi si iuti, inarmanti pana-n dinti de frica talharilor la drumul mare, barbosi si aparent salbatici, cu femei frumoase si chipurile pe jumatate ascunse dupa basmale inflorate, toti in opinci, toti tacuti si preocupati de indeletnicirile lor, cu hanuri la raspantii de drumuri, pline de drumeti vulcanici si aprinsi in obraji, cu flacarile oamenilor sanatosi si munciti, si toate aceste mirifice crampeie de calatorie icognito aruncand lumini de culori pestrite dintr-o lume imprastiata printre mlastinile acelor timpuri, intrerupte ici-colo de paduri seculare si animale salbatice, unde timpul este supentat pe o secunda de vraja ca sa fie contemplata imensitatea Valahiei si de Dumnezeu, si de calatorul pribeag si ratacit in multimea de fantasme de vis! Ce frumoasa feciorelnica erai candva, mirifica Valahie a domnitorilor aprigi, astazi adormiti intre zidurile timpului picurat din clepsidra Raiului!

Mihai spunea...

Eu reținui asa , un transilvanean a trecut dincolo si i-a organizat pe dezorganizati si acestia au zis ”domnule ,bine ca ai venit sa ne organizezi ,te facem domn al Valahiei ”
Noi nu fuserăm in stare. Să ne traiesti maria Ta !

Alex spunea...

De-a lungul veacurilor multi domnitori au condus cele trei tari romanesti.Dintre acestia doar cativa au realizat lucruri marete si uneori au platit cu capul indrazneala de a se pune de-a curmezisul marilor puteri.Inainte de formarea celor trei formatiuni prestatale romanesti ,Transilvania,Tara Romaneasca si Moldova au existat cnezatele si voievodatele.Cred ca multi isi amintesc de Gelu,Glad si Menoumorut care stapaneau zona centrala si de vest a Transilvaniei si Ioan ,Litovoi si Farcas.
Lupta de la Posada in 1330 a marcat de fapt crearea primei formatiuni
prestatale Tara Romaneasca.Faptul ca acolo Basarab l l-a pus pe fuga pe Carol Robert de Anjou si i-a zdrobit si oastea m-a facut sa fiu atat de mandru ,ca desi au trecut cativa zeci de ani de cand am invatat la istorie despre acest lucru,anul mi-a ramas intiparit "pe veci" in memorie ca si alte date importante din trecutul nostru.Ma mira faptul ca au inceput sa apara tot mai multe lucrari si filmulete prin care se denatureaza istoria.Istoria invatata de noi "maraitorii".Nu cred ca a fost strecurata atata minciuna in manualele noastre.S-o fi exagerat probabil in unele privinte dar nu la modul in care unele lupte cu zeci de mii de razboinici au fost niste cafteli la care au participat cateva sute,ca de fapt nu a fost o victorie ca au parasit campul de lupta cand situatia nu era clara ,de fapt au castigat ceilalti.Cineva are interesul sa ne aseze mult mai jos in clasamentul mondial(in termen sportiv)Faptul ca am fost ca popor mai presus fata de multe popoare, care din pacate ne-au luat-o inainte prin tradare si mizerii nu place multora.
Atitudinea de caciulire si umilire nu ne-a stat in caracter ca popor.Acum situatia este cu totul alta.

raul spunea...

Pana sa apara turcii pe la noi ,am fost curve sa ne aparam saracia si nevoile si neamul,dupa ce-au venit astia ,am devenit curve sa-si apere voievodul domnia si averea furata din jefuirea prostimii,proces perfectionat de catre astia care la randul lor l-au invatat de la bizantini,care la randul lor l-au invatat de la romani ,care l-a randul lor l-au invatat de la greci si de la persani si cum istoria e ciclica ,la noi a fost dus la perfectiune de fanarioti,ca urmasi demni ai acelorasi grecotei!Si din pacate ,n-am iesit inca din acea epoca!Amin!

Gogu Pintenogu spunea...

Comentam despre tot si toate, dar despre pensiile militare nici o vorba! S-a interzis orice discutie despre asta sau nu mai prezinta interes pentru nimeni?

VIOREL spunea...

Acum văd cine a citit toate documentele de partid la învăţământul politico-ideologic şi a ajuns colonel cu 10000 pensie. Spre exemplu:cnezii pe care-i le evoci erau cei mai mulţi bulgari(te las pe tine să ne spui care era român)Basarab era cuman, Dragoş corcitură slav cu ungur. Cât despre Carol Robert de Anjou, cunoscătorii spun că a fost un rege luminat iar transilvănenii îi pot fi recunoscători.

Huhu Rezea spunea...

Ce să zic?! Te-ai trezit și d-ta comentând, ca și când nu ai mai citit acest blog.
Or, ești comentator mai vechi.

Huhu Rezea spunea...

In istoriografia comunistă, cea pe care am învățat-o noi la școală, după retragerea Aureliană din Dacia, la anul 271,totul intra în ceață, până la anii 1330 și 1359, când s-au constituit voievodatele Tara Românească și Moldova.
Timp de 1000 de ani, despre locuitorii de pe actualul teritoriu al României istoria consemnează evenimente prin prisma a ceea ce se scrie despre popoarele migratoare care au navalit, in special slavii și bulgarii la sud de Dunăre și ungurii în Câmpia Panonică. Bulgarii se pot lăuda cu o istorie glorioasă în Balcani în perioada anilor 600-1200. La fel și ungurii după anii 800.
Aceste filmulețe și studii încearcă, fără exagerări naționaliste, să restabilească adevărul despre rezistența protoromânilor în spațiul balcani și cum de au putut după anul 1100 să se organizeze în formațiuni care au pus bezele formării poporului român.Desigur că prin limba și obiceiuri populația autohtone a rezistat timp de 1000 de ani în fată popoarelor migratoare care au supus-o militar.

Leon spunea...

Dupa inca 1000 de ani de stabilitate romaneasca pe aceste teritorii, a sosit vremea ca si Romanii sa "cucereasca" Europa, incepand cu Italia, Spania, Franta, Marea Britanie, Germania, cam tot Occidentul ..!
In acest ritm, peste 100 de ani ce va fi pe aceste meleaguri..?

Alex spunea...

Ca au fost cumani sau slavi nu are importanta.Important este faptul ca acestia au asigurat continuitatea in aceast teritoriu.Vrem nu vrem sunt de-ai nostrii.Existenta lor nu poate fi negata.

F16 spunea...

E numai o mica diversiune perversa a cufurezului.Se distreaza vazand cum reactioneaza postacii fiecare dupa cat al duce capul.

Huhu Rezea spunea...

Cumanii au fost si ei tot migratori asiatici. Continuitatea în aceste teritorii a asigurat-o populația autohtonă rămasă după retragerea romană. Ea fost cucerită dar nu și asimilată de migratori.

Leon spunea...

@T2, citeste aici:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.ziare.com/cultura/ziua-sinistra-cand-oltenia-a-fost-cedata-austriei-de-turci-in-1718-1312141&ved=2ahUKEwjhsf7A5dbrAhXFtYsKHf70C3MQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw3e9uxyDht4ySzCmys1NLyC&cshid=1599473208156

raul spunea...

Mai cenzurat Huhule ,nu-i bai!Daca te uiti la traseismul politic din zilele noastre ,ai ajunge si tu la aceeasi concluzie ,ca toata politichia romaneasca e un imens BORDEL!Si cum politica e oglinda societatii ce fel de popor suntem noi????Si pentru ca ne ferim de oglinda desi ar trebui sa o spargem in mii de farame,n-o sa ne facem bine niciodata!

spiritul lui Haret spunea...

Ma dar fraieri puteti sa fiti.Unul face bani din interesul vostru pentru pensii.Cu ce va ajuta ca tot despicati firul in patru?Singura posibilitate si asta nesigura e sa iesiti in strada si sa luati de galci pe toti politicienii de la varf precum si presa aservita care va trateaza cu dispret.luati la suturi pe lingaii aflati in fruntea asociatiilor si puneti in fruntea lor oameni cu sange in instalatie precum acest Dan Bazavan ,Gelu Olescu sau Alexandru.Nu va trebuie oameni cu grade mari ca ori cum stiti ca acestia cu mici exceptii au fost niste docili.
Huhu Rezea daca ma cenzurezi demonstrezi ca si tu esti aservit.

Huhu Rezea spunea...

Pe tine de ce te excluzi din acțiunile rezerviștilor? Esti olog?
De 7 ani te informezi de pe acest blog și crezi că totul ți se cuvine...așa pe de-a moaca.

Leo spunea...

Stelică , este vorba de păduraru HUOnorius, cu care vâna ?

Gogu Pintenogu spunea...

Sunt cititor si comentator mai vechi, dar nu imi place sa ma bag in seama ca supozitorul! In schimb, in afara de chestii despre intoxicari nu am observat nimic in ultimul timp. Ceva despre discutii despre PLx-uri prin comisii sau camere, nimic. Eu sunt unul din cei care nu au posibilitatea sa afle noutati din alte surse si tocmai de aceea am intrebat. Ceva concret de la amanarea discutiilor din Comisia de munca, nimic? Nu mai someaza PNL-ul nici un partid sa voteze nu stiu ce modificare de lege?

monteoru spunea...

Nu ai ce sa-i faci.E proprietar si daca nu calci pe urmele lui te taie.Obiceiuri vechi.Daca am da timpul inapoi pe multi ne-ar trimite la canal.Pentru ca ii indexam pensia -reclama bat-o vina-cate putin trebuie sa ne suporte.Asta e.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spiritul lui Haret, se vede ca pe fb si grupurile militare esti total absent: Eu cu Lucasz Mary suntem clopotele Patriarhiei si cei mai blocati postaci pentru atitudinile intransigente si acide! I-am facut praf ieri pagina ministrului Aparaii, l-am facut muci, hățuri si ko, nescotandu-l din incapabil tradator, trantor, etc, plus postari cu mumu, pipi si caca, sa fie capac! I-ai scris si tu vreodata? I-am distrus astfel si pagina precedentului, Leș, ca din ziua aia nu a mai postat nimic! Asta lupta sindicala la sange, sa simta, sa stie ca nu-i iertat, sa vada ca nu suntem slugi proaste sau adormiti ca el!

Leon spunea...

Hai sa nu ramanem ancorati numai in problematica pensiilor militare..!
Ia vezi mataluta ca in sedinta de plen a CD de maine 8 sept.orele 10.00, NU este pe Ordinea de zi Pl x nr.199/2000, si nu sunt sanse sa fie introdusa suplimentar deoarece Comisia de Aparare NU are programata sedinta maine dimineata !
Si urmatoarea sedinta de plen este programata deja pe data de ...30.09.2020..!
Parlamentarii sunt mai mult pe teren, in campanie electorala, nu prea mai trec prin parlament !
Si sa nu uitam, pe 27 septembrie sunt sanse ca CCR sa decida asupra Taxarii suplimentare a pensiilor de serviciu..!!

Leo spunea...

De la istoricul Mircică
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Leon spunea...

Leo, te rog sa stai in primul rand cu o pancarta cu Titlul :
Ciuca, NU uita
Si Rezerva e a TA..:))

Iulian Mareș spunea...

Alex,
cred ca vrea sa faca o punte intre imperiul Asanestilor (si teritoriul de la Nord de Dunare a facut parte) si originea cumana, atribuita de unii istorici, lui Neagoe-Basarab!
Lucrurile stau mai complicat pt ca in acea perioada, fara granite stabile si delimitate precis, la Sud de Dunare exista populatie protoromana: aromani, meglenoromani si istroromani, separati de matca prin valurile migratoare si uneori impinsi destul de departe. Cert este ca in unele documente istoriografice populatia protoromana de la Sud Dunare este denumita ca vlahi!

gheo spunea...

O completare la @Cornelius Flavius Ifrim "daca imi permite !". Probabil ca acelasi calator vestic care strabatea pe la 1700 prin principetele valahe si care isi nota in cronica lui ca, "a ramas uimit de frumusetea tarancilor din voievodatul valah, a caror frumusete "era naturala" fara fardurile folosite din plin de "omoloagele lor din vestul Europei". Cat despre ce am ... fost, este de ajuns sa "deschidem ochii" si sa vedem adevarul de astazi, fara resentimente, nostalgii, simpatii sau romantism lipsit de realitate. Cei care ne conduc astazi si ne-au vandut fara remuscari cu tot cu tara se aseamana ca "doua picaturi de apa cu cei care "ne-au vandut ieri (acum 100, 200 ... etc de ani) si din sunt "randul nostru nu importati, vorbesc limba romana, au nume romanesti dar... "vorbesc si trateaza pe limba strainilor" sau l-ati uitat atat de usor pe Eminescu. Cum naiba sa vorbim despre istorie "ignorand adevarul", despre "Bastosul lui Decebal", boierii care au incercat sa-l vanda pe Stefan cel Mare, care l-au vandut pe Ioan Voda, care l-au obligat de Mihai sa-i lege de glie pe tarani, care "l-au vandut pe Cuza" ... etc. iar la final, sa ne intrebam, "ce am fi fost fara "EI !!!!!!!!!". Ce am fi astazi fara cei care ne-au si ne vand ca pe "sacii de cartofi in piata", istoria nu poate face pasi inapoi sa poate fi schimbat ceva dar ceea ce consemneaza ne "caracterizeaza", fie ca ne place sau nu.

Gogu Pintenogu spunea...

Multumesc Leon. Scurt si la obiect, Cred ca nu a durut.

VIOREL spunea...

Proletcultism pur. Nota 10 la invatamantul politico-ideologic!