Un produs Blogger.

luni, septembrie 07, 2020

Ordin declasificat de aplicare a L 285/2010. Pentru cei care încă nu înțeleg cum s-au calculat soldele/salariile lunare în anul 2011 și următorii, până în prezent

35 comments
Am primit Ordinul intern al MAI nr. S/36308/08 02 2011 prin care se reglementa aplicarea unitară a Legii nr. 285/2010  pentru calcularea soldelor lunare ale militarilor, salariilor lunare ale polițiștilor și salariilor personalului civil din MAI. Această metodologie s-a aplicat și pentru identificarea soldelor lunare din care au fost extrase bazele de calcul pentru recalcularea și actualizarea pensiilor militare potrivit L 223/2015.
Din partea introductivă a ordinului vedem cine elaborează ordinele privind salarizarea personalului și cine le avizează pentru legalitate și pentru controlul financiar preventiv propriu. 
Nu se cere consultanță la Curtea de Conturi, cum s-a întâmplat la alte case.




35 de comentarii:

spiritul lui Haret spunea...

Fas.Diminuiez cu 25% dar maresc cu 15% ,bag sporuri si tandi pe mandi.Din o lecturare pe fuga deduc ca resursele umane in cardasie cu finantele concep mai mult relele decat bunele dar raman la parere ca asta nu o fac de capul lor.Zic eu ca raul totusi pleaca de la cap in ideia -cat mai mult pentru tehnica,ceva mai putin pentru activi si la gunoi cu pensionarii.

Huhu Rezea spunea...

Minus 25% vine de la prietenul tău Băse, care a diminuat salariile cu 25%, nu de la gulerați.

Leo spunea...

Cum adică , MAI-ul își fage legea lui . MFA-ul la fel , Serviciile și ele și fiecare interpretează Legea 285 cum dorește. De ce era ORDIN COPMUN , fie el și secretizat ?
Nu e vina lor.
Guleraţii fac ce vor ei .
Să aibă parte de Cercel şi de Pătraşcu........

Huhu Rezea spunea...

Dacă printre miile de cititori este vreunul care are ultimele amendamente la PL x 199/2020, cu care se laudă domnul Dogaru, dar le-a băgat la confidențial, îl rog să le trimită pe huhurez2013@gmail.com. Mor de curiozitate să le analizăm!

Huhu Rezea spunea...

Legea nr. 285/2010 nu prevedea ordin comun sau norme metodologice guvernamentale de aplicare.

kostas spunea...

Acum pe Kapital tv este Dogaru intr-o emisiune interesanta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Huhu Rezea, am cautat si eu amendamentele alea ale lui Dogaru de am ametit. Eu zic ca are dreptate: Rosu, Jianu si hienele le vor ca pe paine calda sa le pareze! Le aflam miercuri la amiaza, zic eu. Mai exista si o latura sumbra: Sa nu fie strecurate acolo greseli impardonabile, si era bine sa le stie in secret, daca se merge pe taine, si seful de blog Google, Huhu Rezea, macar, pentru verificare... Au si clocarii propuneri pt. pensia minima si fleacuri.

Alex spunea...

Bate campii ca si pana acum? Are un stil deosebit: cand intr-o discutie se ajunge la problema care intereseaza pe toata lumea,lasa barbia in piept si schimba subiectul.Deh! Defect profesional probabil.

Huhu Rezea spunea...

Dacă flutură tot cu propunerea să se revină la forma inițială, dar actualizarea să se facă după 2023 și nu imediat, sau de la 01 01 2021, mai bine să stea în uniunea sa de creatie care îi majorează pensia militară cu 50%.In comisii aduc amendamente doar deputații. Nici instituțiile militare nu pot face amendamente decât prin deputați.
Comisiile vor discuta doar amendamentele trimise în termenul care deja a fost depășit, adică tot amendamentele din acel Raport preliminar, in care au fost la mare căutare propunerile aduse de MApN si MAI si preluate ca amendamente de deputații subordonați din comisii.

anonim spunea...

Are pe dracu'n..r dogarelu!! Tot balmajelile de la prima sedinta cu peleicsu 199...doar ca acuma face pe secretosu' ca i-au amortit cotizantii,doar n-o sa accepte el sa-i scada "standardul de viata":-)
Singura supravietuire a sindicatului "lu' peste" este mentinerea in continuare a starii de nemultumire.De aici iese "malaiu' "
Deci periodic incalzeste strea de spirit cu cate un "komunikat"

anonim spunea...

@Huhu
Vorba lu' Gelu Olescu
O sa fie de analizat o lula

spiritul lui Haret spunea...

Sa dea naiba daca pricep altceva decat ca pesedistii din parlament si-a dat mana cu liberalii si satelitii lor sa ne dea noua la giole.Cum dracul in comisii fiind majoritate pesedista admite amendamente ale unui ministru din guvern liberal.Astia chiar ne iau de prosti.Toti ne duc cu zaharelul.Cand unul imi da teapa SA-I FIE RUSINE.Cand primesc de la acelasi a doua teapa SA-MI FIE RUSINE.

Calinmihaib12 spunea...

.."nu v-am zis eu,și nu de azi,de ieri,..ci de mai mulți ani că TOȚI sunt AȘCHII..din ACEEAȘI TULPINĂ ..?!!

Calinmihaib12 spunea...

Ordinul ăla "sscret"..!era scris pt.contabilii ministerului, ca nu cumva să înțeleagă și să aplice ALTFEL legea 285..! PRACTIC: nu era nimic de secretizat acolo,deoarece in lege cam tot așa se stabilea majorarea cu 15 % a soldelor brute ("tăiate" cu 25 %)= adică a elementelor structurale ale soldei funcției de bază..!

Lenovi spunea...

Va salut! Va cer un pic de ajutor, daca se poate. Se fac incadrari la pompieri pe timpul pandemiei. Daca eu sunt pensionar, ma reincadrez, la sfarsitul perioadei de 6 luni, sa zicem, in ce situatie ma aflu? Redevin pensionar, daca da, in baza carei legi? Trec in rezerva fara drept de pensie? Cum se procedeaza? Multumesc anticipat!

Burebista spunea...

Domnule Huhu Rezea, trebuia sa postați și anexele la acest ordin.
Acolo erau niște tabele cu modele de salarii și solde din 2009, 2010 și ultimele din 2011.
Importante sunt cele din 2009 și 2010 pentru ca se vad sumele compensatorii care au fost introduse în soldele funcției de bază în 2010 (dintre sporurile avute în 2009) .
Știți ca mai sunt scriitori pe acest site care tot susțin ca în ultimii ani 2015-2019 au fost introduse pentru activi tot felul de noi sporuri... Fals sporurile avute în 2009 și care au fost păstrate în 2010 sau introduse ca sume compensatorii în soldele funcției de baza au rămas aceleași pana în prezent. Ba chiar cele care au devenit sume compensatorii au rămas la același procent avut în 2009 chiar dacă pana în prezent trebuiau sa crească datorita vechimii sau schimbării postului (de aceea s a dat OUG 75 din 2020 care aduce acele procente la zi însă doar pentru polițiști, deși ar fi trebuit sa facă acest lucru și pentru militari).

Burebista spunea...

Dacă te reincadrezi, redevii militar cu acte în regula, iar pensia se va opri. După perioada de minim 6 luni te pensioneze din nou adăugându-se la vechimea militara și cele 6 luni dar îți alegi pentru stabilirea pensiei militare ultimele luni cu soldele mai mari... Acum nu știu dacă o să-ți și aprobe reîncadrarea dacă te-ai pensionat la cerere cfm art 21...

Huhu Rezea spunea...

Articolul 78
(1) Deciziile de pensii pentru limită de vârstă și anticipate ale pensionarilor militari rechemați în activitate sau care au redobândit calitatea de polițiști ori funcționari publici cu statut special în instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională se revocă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică din ziua în care militarul, polițistul sau funcționarul public cu statut special a fost rechemat în activitate ori a redobândit calitatea de polițist sau funcționar public cu statut special.
(3) Instituțiile prevăzute la alin. (1) au obligația de a comunica caselor de pensii sectoriale, în termen de 15 zile, persoanele care beneficiază de pensie militară și au fost rechemate în activitate sau au redobândit calitatea de polițist ori funcționar public cu statut special.
(4) La o nouă trecere în rezervă/încetare a raporturilor de muncă, vechimea care se ia în considerare la stabilirea pensiei militare de stat este cea valorificată la pensionarea anterioară, la care se adaugă timpul servit după rechemarea în activitate, respectiv timpul lucrat în calitate de polițist sau funcționar public cu statut special.
(5) În situația prevăzută la alin. (4), baza de calcul al pensiei este cea stabilită la art. 28.

Xpert 86 spunea...

Ce anume nu ați înțeles până acuma, militarii și politiștii sunt ca sarea în ochi pentru toți politicienii, indiferent de culoarea politică, cu exceția unora care au fost ca noi și care sunt puțini și pe cale de dispariție.
Problema e ca sunt printre politicieni și foști militari și politiști, pentru care pensia nu reprezintă decât bani pentru țigări și parfum, având alte surse de venit consistente din diferite activități și afaceri!! Nu toți sunt norocoși ca ei!!!!!!

Lenovi spunea...

Daca eu m am pensionat anticipat parțial, apt limitat, acum doi ani jumatate, acum ca sa ies la pensie din nou cum ar veni, trebuie sa îndeplinesc alte conditii, nu? Nu ma mai pot pensiona in aceleasi conditii ca atunci. Doar la limita de varsta sau anticipat. Adica am ocazia, daca trec in rezerva dupa 6 luni, sa nu iau pensie pana nu indeplinesc iar condițiile de pensionare. Mulțumesc si promit sa nu mai revin pe subiectul asta.

Huhu Rezea spunea...

Dacă ești pensionar partial anticipat nu te poți reangaja.
Vezi de ce ți-am dat întreg articolul 78 ca să-l citești?

Leon spunea...

Daca in ultimii ani n-au fost introduse alte sporuri, atunci cum, de exemplu, in luna iulie 2020, un ofiter de comanda a ajuns la 18.000 de lei venituri Nete(MApN)..?

spiritul lui Haret spunea...

Leon buna intrebare?Burebista ori e P... ori face pe P....L-am rugat pe Mares sa faca cunoscut decizia lui de pensie cu inclusiv buletinul de calcul-fara Oskar - ca sa vad si eu orientativ cum guvernantii fosti si actuali ma discrimineaza dar nu vrea nici de al naibii.Individualist.Nu inteleg dece ca doar nu-i i-au eu banii.

Burebista spunea...

Nu știu de unde ai scos acest venit net????
Cred ca nici domnul Ciucă fost șef al SMG nu a avut lunar acest venit net de 17.000 + ord50 1050...
Ar fi presupus o solda brută în jur de 29000 lei...
Nu va mai luați după povesti...
Trimite-i domnului huhurez un fluturaș cu această solda netă sa l publice fără nume și cnp și atunci o sa te cred..
O fi tot de la vre-un procuror militar..

Teo spunea...

1. Pentru cei care încă nu înțeleg cum s-au calculat soldele/salariile lunare în anul 2011 și următorii, până în prezent ne lămurește instanța de judecată sau cunoștințele de drept. Astfel = În privința normelor Ordinul intern al MAI nr. S/36308/08 02 2011, invocate a fi aplicate, prin care se reglementa aplicarea unitară a Legii nr. 285/2010 pentru calcularea soldelor lunare ale militarilor,
salariilor lunare ale polițiștilor și salariilor personalului civil din MAI, ele vin în contradicție cu actul normativ cu putere superioară - citat din hotărârea TMB.
2. Tabelul cu ultimele amendamente la PL x 199/2020, cu care se laudă domnul Dogaru, nu este destinat altor persoane, indeosebi slugilor MApN din “structurile organizatorice” si trambitelor acestora care ne urasc visceral de la infiintare, pentru ca reprezentam tot ceea ce ei doar pretind a fi.

Leon spunea...

Informatia o am de pe site-ul MApN, la rubrica Buget, unde periodic sunt afisate Tabele cu Veniturile Nete lunare maxime si minime, obtinute de personalul ministerului..!

Huhu Rezea spunea...

Cine vrea să citească propunerile de amendamente ale lui Dogaru la PL x 199/2020 le găsește aici și sunt în concordanță cu propunerile esențiale ale guleraților.
http://sindicatulcmd.blogspot.com/2020/07/amendamentele-de-revenire-la-l2232015.html

Burebista spunea...

Am găsit pe site-ul MAPN.
S ar putea sa fie venitul net al șefului SMG.
Care și în 2009 cred ca era peste 10000..
Si tine cont ca lunile astea de când cu corona virus unii dintre cei din conducerea Ministerului au cam stat pe la muncă, sâmbete, duminici, ore suplimentare.. Etc.

Burebista spunea...

Sau at putea fi venitul net al unui ofițer cu funcție de comanda secretar de stat...
SE pare ca la MAI sunt ceva mai mici salariile. Le găsiți aici..
https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/buget/

Leon spunea...

Nu sunt prinse sporurile nepermanente, orele suplimentare, etc.( este o Nota, sub Tabel )..!

Xman spunea...

Daca nemtii s-au speriat de gonflabilele britanice,de ce nu s-ar speria si rusii de vechiturile noastre ?...

Burebista spunea...

Nu sunt prinse veniturile suplimentare obținute de piloți, magistrați, medici și profesori....
Sporurile pe baza de pontaj sunt prinse, adică sdsl, ore suplimentare etc... Doar veniturile minime sunt cele fără sporuri...

Ein Stein spunea...

@SD
Exact, ai sesizat foarte bine, daca nu ar exista razboi cine ar mai profita? Si nu e vorba doar de Dogarul & Co ci si de toate partile implicate in conflict, sindicate, asociatii, "aparatorii drepturilor" pe de o parte si de partea cealalta bandele de contopisti si smecheri. TOTI au de castigat, mai putin noi, adica cei pentru care se lupta bandele de profitori, sa ne fie bine. Daca acest razboi nu e oprit, si nu va fi, noi vom tot spera si vom fi indemnati sa ne cautam dreptatea in justitie, evident unde nu o vom gasi pentru ca fiind legata la ochi a dat cu capul intr-un zid si a intrat in coma. Singura solutie pentru incetarea razboiului este desfiintarea L223, ea este combustibilul care intretine si da forta bandelor aflate in conflict.

Lenovi spunea...

Scuze ca insist pe subiectul asta. Daca un coleg pensionar se reincadreaza si dupa un an trece in rezerva, baza de calcul pentru ultima pensionare sunt cele 6 luni de la pensionarea precedenta sau poate alege alte 6 luni? Si motivul pensionarii poate fi articolul cu desfiintarea unor posturi din statul de organizare? Ca acum se angajeaza doar pentru perioada starii epidemiologice, o perioada limitata. Mulțumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Lenovi
Din art. 78 rezulta că la o noua trecere în rezervă se modifică numai vechimea, adică procentul de pensie, nu si baza de calcul.