Un produs Blogger.

marți, septembrie 01, 2020

Să învățăm limba română scrisă cu litere chirilice

43 comments
Transcrierea literelor chirilice în literele latine ale alfabetului limbii române. 
Ministrul de Interne Ion Ghica a emis ordinul care obliga toți copiștii din minister să folosească alfabetul latin al limbii române în redactarea documentelor, începând cu 10 februarie 1860.
Puteți să citiți orice document datat înainte de 1860,  scris în limba română cu litere chirilice.
Pentru ca noi și generațiile viitoare de români să putem citi documentele vechi, care atestă istoria și literatura românilor, trebuie să învățăm citirea textelor scrise cu litere chirilice.
Limba slavonă și caracterele chirilice au înlocuit limba latină și alfabetul latin în Biserica românească în secolul al X-lea și s-au consolidat în secolele următoare, ca urmare a impunerii acestora de către Imperiul Bulgar și ca reacție la propaganda catolică.
Dimitrie Cantemir, în Descriptio Moldaviae (redactată în 1716 în latină), afirma că s-a scris cu litere latine până la Conciliul de la Florența (1432), adică timp de 400 de ani după schisma din 1054. Domnitorul Alexandru cel Bun, sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona, cu scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova. Mihail Kogălniceanu a susținut aceeași teză (în revista Alăuta românească1838).


43 de comentarii:

Călugărul spunea...

Alfabet chirilic în colonia mafiei Romaniistan? Ce rost are?

Huhu Rezea spunea...

Să nu te uiți ca analfabetul pe catapeteasma bisericilor vechi.

Leon spunea...

Avem noroc cu Iulica Mares, foloseste deseori scrierea chirilica...:))).

Lenovi spunea...

Care am facut rusa in scoala ne mai dam seama ce scrie..

ifrim spunea...

Nu prea se omoară comuniștii cu frecventatul bisericilor,doar așa fugitiv la întreruperea relațiilor cu cele lumești!Până-atunci tabacioc,vodky,lăutari....

Alex spunea...

Am facut limba rusa in sc.generala vreo trei ani parca.Un om deosebit a fost profesorul pe care l-am avut .Se numea Iatzenko.Daca la inceput mi s-a parut aiurea,pe parcurs a inceput sa-mi placa.Aducea dom'profesor discuri cu muzica clasica rusa si diapozitive cu imagini din bolsaia Rusia.Ca un profesir care se respecta primise aprobare si calatorise in Rusia.Toata ora de la cap coada se vorbea in limba rusa ceea ce la multi dadea dureri de cap.Datorita lui l-am citit pe Tolstoi si pe Puskin.Alfabetul i-l mai cunosc si in ziua de azi desi se scrie foarte ciudat.Acele litere ci,sci,v-ul ca b ,c-ul ca s,r-ul ca p le regasim intr-adevar pe toate zidurile manastirilor unde ctitorii si urmasii acestora,dar nu numai sunt scrisi cu litere chirilice.
Uneori descifrez cu placere ,chiar daca nu in totalitate ceea ce strabunii nostrii au incercat sa ne transmita.Sotia imi spune ca sunt bolnav ptr.ca oriunde merg in tara sau in strainatate caut locurile unde au fost amplasate orasele vechi,zidurile cetatilor ori ale manastirilor,drumurile vechi pietruite de romani cu mii de ani in urma..e.t.c.Numai faptul ca pot atinge acele ruine imi creaza o stare care nu o pot descrie.Ma copleseste ,este putin spus.Oi fi zurliu ?! Zice bine sotia mea.

reddog spunea...

De fapt Huhu vrea sa spuna: Sa intelegi ce spune baiatul cu mitraliera din Belarus, Lukasenco.
Domnul Calugarul e un monah interstelar si e cu satelitii care fura voturi nu cu bisericile. 😁

raul spunea...

👍👍!

Calinmihaib12 spunea...

..Nu prea e clară situația..cu biserica românească în ..mileniul I..și în " jurul" perioadei SCHISMEI din 1054..! și..apoi..apariția și supraviețuirea ortodoxismului..în ȚĂRILE ROMANE,..mai ales în TRANSILVANIA ..sub ungurii asupritori...care..au venit prin anii 900..,au văzut..,au cucerit ..și-au constituit..un STAT ORGANIZAT..!cu multe MINORITĂȚI ETNICE între granițele sale..!

Alex spunea...

Ca o paranteza.S.C.M.D.cu al sau luptator sindical d-l Dogaru a mai bifat o victorie,deschizand inca i filiala in dteapta Prutului.Mare luptator! Cei pe care ii reprezinta se dau de ceasul mortii,nestiind ce se mai intampla cu pensiile lor ,stand ca pe ace sa mai vada ce si cum si dumnealui a plecat in campania de est.Viteaz cum este s-ar putea sa-l vedem in viitorul apropiat defiland victorios prin centrul Moscovei.De ce? Pentru ca si militarii rusi au nevoie de un asemenea reprezentant sindical.
Vaiiiiii....Victis! Am fost pe aproape cu expresia.

reddog spunea...

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/primul-text-scris-in-limba-romana-cu-alfabet-latin

Alex spunea...

Biserici ortodoxe construite intre 1200 si 1400 in Hunedoara sunt doua .Cea mai veche este Densusul si se spune ca la construirea ei s-au folosit materiale provenite de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa sau Sarmisegetusa Regia nu mai stiu exact.Cea de-a doua se numeste biserica Strei.Cu mici cosmetizari au ramas la fel de frumoase ca acum multe secole.Se pare ca in aceasta zona ortodocsii nu au avut de suferit.Lacasurile de cult su ramas in picioare pana in ziua de azi.Ce o gi fost inainte de 1200,aprofundam problema informandu-ne.Apoi..sa te tii ..discutii.

Viorel spunea...

Alex, de ce crezi că militarii (pensionarii) ruși ar avea nevoie de un asemenea reprezentant sindical. Ne-a reprezentat la cel mai înalt nivel, am obținut tot ceea ce ne-am dorit noi datorită intervențiilor dumnealui și sindicatului și nu știm ? Dacă ar fi atât de bun pentru soarta militarilor ruși ar fi foarte periculos pentru dânsul să se plimbe prin centrul Moscovei pentru că ar avea soarta domnului Aleksei Navalnîi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum sunt in vocabular peste un sfert din expresiile uzuale de tip tiganesc sau englezesc, precum buleală, nasol, misto, gagiu, cool, market, weekend, job, a merge la shoppyng etc...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Calin Mihai, Marea schisma este delimitarea ortodoxiei de crimele savarsite de catre Biserica Catolica in timpul marilor cruciade, cucerirea noilor teritorii cu exterminarea populatiilor indigene, la indemnul Papei, dar cea mai crunta fiind Inchizitia, care in aproape 1000 de ani de existenta a decimat peste 23.000.000 de indivizi in numele lui Hristos. Nu i-a numarat nimeni dar cercetatorii istorici au apreciat acest numar. Apoi a fost la mijloc si calendarul gregorian cu cel iulian. Marea schizma s-a produs in ziua de 8 Martie 1054, Ortodoxia mutandu-si capitala la Constantinpol, Turcia de azi... Au mai fost si alte cauze... Se stie de fapt ca pe tiara papala sunt inscrise niste cuvinte in latina, si literele de inceput ale acelor cuvinte, transformate in cifre dau 666, Scaunul papal fiind in Vaticanul Romei cu cele 7 coline, care sunt trecute in Biblie ca cele 7 trambite pentru cei 7 ingeri, care vor anunta Apocalipsa, etc...

Huhu Rezea spunea...

Călin
Te miri ca la sfârsitul mileniului I erau biserici pe acest teritoriu.
Dacă studiezi istoria Primului Tarat Bulgar, în perioada anilor 600-1100, cu intindere până în Câmpia Panonică, a cărui biserică a primit autonomia fata de Biserica de la Constantinopol încă din anul 865. nu te mai miri de ce bisericile de pe actualul teritoriu al României au adoptat alfabetul chirilic-slavon.
Dacă mai studiezi si istoria celul de-al doilea tarat bulgar, sau Taratul valaho-bulgar al lui Petru si Asan de după anul 1185, înțelegi si mai mult rolul limbii slavone ca limba de cancelarie si de scriere bisericească in zona Balcanică timp de peste un mileniu.

Viorel spunea...

Presupunând că marea majoritate dintre noi suntem creștini ortodocși și aparținem ca enoriași de anumite parohii aflate sub conducerea unui preot paroh, propun să solicităm pe cale ierarhică de la preoți parohi, episcopi, arhiepiscopi, mitropoliți, până la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să ne pună o vorbă bună la domnul președinte KWI, la actualul sau viitorul guvern sau ministrului Ap.N. pentru rezolvarea problemelor pensionarilor militari. Solicităm urgentarea rezolvării situației având în vedere că în ultimii 10 ani cimitirele s-au umplut cu cadre militare și nu mai sunt locuri de veci. Putem demonstra cu documente legale și chiar vizite la fața locului. Dacă au intrat în campanie electorală, cu atât mai bine, le dăm adresele cimitirelor și poate depun și coroane de flori. Pe unii s-ar putea să-i găsească și pe listele de vot. Nu contează, lăsații acolo numai rezolvați problema. Se va găsi cineva să dea o semnătură în locul lor pentru a ieși numărătoarea. Sunt sigur că vom primi ajutor mai ales că cineva critica zilele trecute conducerea Bisericii Ortodoxe Române ca și coeficient de ierarhizare în Legea nr. 153/2017. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îi poate trimite domnului președinte KWI o depeșă scrisă cu litere chirilice, poate fi scrisă și în limba Patriarhului Chiril I al Moscovei c-o va înțelege dânsul. În ultimul timp și-a cam dat drumul la vorbă și apare mai des pe ecran. După cum declara zilele trecute Gl. James C.Mc. Conville, șeful Forțelor Terestre ale Armatei S.U.A. și Secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, Statele Unite ar putea amplasa prin rotație, forte suplimentare în regiunea Mării Negre, „în special în România” dislocate din Germania. O POZĂ CU ARMATA ROMÂNĂ ȘI AMERICANĂ VREȚI ?, CA AMINTIRE DE PREȘEDINTE, PRIM MINISTRU SAU MINISTRU AL APĂRĂRII ? SĂ RĂMÂNĂ COPIILOR ȘI NEPOȚILOR, DACĂ NU VECINILOR.

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
eu tin de o manastire de maici.....! regret sa aud ca tu apartii de una e taici! :))

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
De aceea nici nu se poate nominaliza un an pentru crestinarea protoromanilor! Trecerea la crestinism s-a facut mult mai devreme, un aport major l-a avut sincretismul!

Red,
depaseste scoala generala! Sunt texte si mai veki scrise in limba romana, dar cu folosind alt alfabet!

https://limbatracaprotoromana.blogspot.com/2016/06/xx-inscriptia-traca-protoromana-de-pe.html

*Aici, cea mai buna traducere a facut-o Mihai Croitoru, recunosc asta, kiar daca nu-l agreez! Nici el pe mine!

Iulian Mareș spunea...

erata: kirilica!

Iulian Mareș spunea...

Daca tot va apuca istoriografia, va incit sa studiati descifrarile, cel putin originale, din limba traca/daca si protoromana scrise cu un alfabet original, facute de catre Florin Croitoru!
Veti constata, ca multi care s-au dat destepti in cap au fost pe langa, daca nu ageamii si doritori de glorie si cascaval! Studiul lui este nerecunoscut de Academie, insa este foarte original si timpul va da cuiva dreptate!
Il gasiti aici, cu explicatii grafice si audio:

https://limbatracaantica.jimdofree.com

sau, pe youtube!

VIOREL spunea...

mai bine nu scriai nimic sau vrei să ne discreditezi ca oameni care mai şi citesc

Iulian Mareș spunea...

Ia da in carti si documenteaza-te de o biserica-cetate, ortodoxa, in Pen. Sinai, construita de modovenii tai, la solicitarea Imparatului Imperiului Roman de Rasarit! Urmasii lor, stiu si acum ca sunt vlahi! Vaticanul este urmasul de facto al Imperiului Roman de Apus, necrestin, fata de Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, crestinat, si ras de Napoleoan Bonaparte ca entitate administrativa!

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Nu este nicio discreționare ci doar o incitare...
Primește adevărul și nu doar îl căuta! Petrică de la Boteni!
Mereu putem învăța câte ceva...

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, trebuie să fiți mândru de părinții, bunicii, străbunicii dumneavoastră, etc., pentru că au avut și lăsat în urmă o genă sănătoasă care indiferent de vârstă se simt și sunt încă în putere (vorbă din popor) dacă vă puteți permite să mai vizitați și câte o „mănăstire de maici”. Una peste alta, dacă cei în drept ne tratează cu dispreț, mai apelăm și noi la forța divină prin intermediarii de pe pământ. Un cuvânt bun din partea lor adresat „Împăratului” poate contează. Sfaturile dumneavoastră despre istorie sau oricare alt domeniu sunt binevenite numai că săptămâna aceasta mi-am bătut capul zi de zi cu calculări, recalculări, actualizări și indexări privind pensia mea actuală și eventual viitoare așezată în toate pozițiile dar tot nu-i dau de cap. Având vechime cumulate cf. art. 25 de peste 50 de ani, deci procent de calcul al pensiei 85%, pensionat pe 30.11.2016, comentariu domnului H.R. m-a dat peste cap și vorbesc singur. Redau:
Huhu Rezeajoi, august 20, 2020
„Viorel
Pensia actualizată corect este de 3449 lei + indexarea din 2016( este pe decizia din 2016)
Depui la grefă cerere de suspendare a procesului până la judecarea Dosarului nr. 4142/2 2020 de la Curtea de Apel Bucuresti de care depinde soluția si in dosarul d-tale.
Dacă trimfă decizia Curtii de Conturi, nu mai primești nimic, căci ai procentul de 85%.
Mai mult, pensia în plată la 30 06 2017 conține atât indexarea de 5% din 2016 cât și pe cea de 5,27% care nu trebuiau acordate peste plafonul de 85% al pensiei recalculate în 2016. Ai rămâne în plată cu pensia de 3449.
Dispar si indxările de 1,3 din 2019 si 4,86 din 2020”.
Faptul că trebuie să solicit la Tribunal suspendarea judecării dosarului l-am înșeles.
Nu am înțeles următoarele.
Dacă dispar indexările de 1,3 din 2019 și 4,86 din 2020 și în loc de 3.526 lei primesc 3.449, banii primiți din indexările menționate trebuie să-i returnez înapoi statului roman ?
Din câte am înțeles indexarea din 2016 de 5% rămâne, pentru 2017 (dacă s-ar fi făcut actualizarea corect / regularizare 5,25% cu majorare 15% / ar fi trebuit să primesc în plus 83 lei) am primit 77 lei în loc de 160 cât a fost indexarea din 2016.
Concluzia, celor cu 85% și peste li se anulează indexările din 2019, 2020 și nu primesc nimic nici în 2021, 2022, până la noua actualizare cu soldele de grad, funcție, etc, ale militarilor activi. Este grea aritmetica atunci când nu ai date concrete privind modul de aplicare.



gheo spunea...

Vorbind despre "biserica" separand-o de "credinta", probabil ca, sumedenia de hoti la drumul mare din Romania dar care si-au insusit sume fabuloale in numele cui ?, probabil printrun contract cu diavolul, intorcandu-ne la biserica (separata de credinta reala) care prin preotii ei "le da iertare in contul unor sume frumusele din cele smenuite, iertare repetata se pare la nesfarsit ca si incasarile virate, se pune intrebarea, in momentul cand "le da iertare repetata", preotii aceia sunt in slujba lui Dumnezeu sau a diavolului ?. Asta pentruca, a-ti insusi sume fabuloase prin mijloace ilegale in timp ce mase enorme de oameni "mor la propriu de foame si mizerie" este o incalcare a oricarei legii umane iar ati insusi pentru iertare din acei bani murdari este ... la fel. Ce a devenit sau ajuns biserica - o simpla afacere financiaro-materiala oare ?, pentruca, adevarul oricum l-ai rastalmaci sau analiza, im mare majoritate a situatiilor spre asta aluneca.

reddog spunea...

Iulian Mares

Daca sunteti fan maicute puteti vizita manastirea Petru Voda din Neamt.
Acolo e inmormantat si Radu Gyr, autorul poeziilor Ne vom intoarce intr-o zi si Ridica-te Gheorghe, Ridica-te Ioane.
Pentru ultima a fost condamnat de comunisti.

https://youtu.be/ZoxNjWSU1tU

reddog spunea...

Vorbe de duh cazone consemnate de un cronicar anonim in grafie latina.


Tatal colonel, pustiul facindu-si probleme.

- Tata, eu ce o sa ma fac cand voi fi mare?
- Te faci si tu colonel, ca tati tau.
- Dar tati, nu se poate sa ma fac general?
- Nu puiut, general nu se poate.
- De ce tati?
- Pai stii, si generalul are un baiat.

HALA spunea...

El pe spatele scmd obține drepturi de autor=50% plus la pensie, altul cu muzica la fel, altul cu magistratura 1000%,unul cu șurubelnița 50%,altul cu manșa 100%,numai militarul autentic, luptător și veșnic în câmpul tactic cu o pensioara de femeie de serviciu. Toată lumea e mulțumită, după acest Dogaru.

HALA spunea...

Cu tot respectul dar ați preluat la ingramadeala toată propaganda furibund a ultrairtodoxismului. Pai la 1054 nici nu se vorbea de noile teritorii, 23 000 000de victime ale inchizitiei ar fi însemnat dispariția oamenilor din două-trei Europe iar cu papă și 666 și 7 coline cu 7 îngeri, lăsați pe noapte buna copii. Hai sa fim realiști totuși!

Lenovi spunea...

Fara legatura cu topicul. In Parlament se voteaza legi într-o veselie. Terenuri de sute de milioane date Camerei de Comerț, reguli noi pentru comertul cu carburanți, etc. Pentru Plx 199 nu se gaseste timp, nu i așa? Ce bataie de joc.

Viorel spunea...

Domnule VIOREL, „mai bine nu scriai nimic sau vrei să ne discreditezi ca oameni care mai şi citesc” ca să nu rămân cu impresia că diferența dintre mine și dumneavoastră (ca și comentarii pe acest blog, nu cum am arăta dacă ne uităm amândoi în oglindă sau am sta față în față și ne-am analiza / studia) este că eu apar cu prenumele Viorel și dv. cu VIOREL, vă rog să mă luminați și pe mine cum este cu (,) comentariul meu pentru a nu vă mai discredita și a vă face de rușine (nu toți suntem „elite” ca și dv., iar dacă analizați clasa politică și orice categorie socioprofesională doriți o să vedeți că „elite” ca și dv. sunt peste tot ). Aveți deja un calcul bătut în cuie cu o sumă exactă ce o voi primi până nu se hotărăște la C.Ap.București sau I.C.C.J. cine are dreptate și cine nu ? Poate până se termină procesul, rezolvă cele 2 Camere (Muncă și Apărare) Proiectul de lege PLx-199/2020 și ne trezim că se revine la forma inițială a art. 29:
„(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel: a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie”. Adică pleacă de la 80% și ajunge la 100% nu ca până acum, pleacă de 65% și se plafonează la 85%. Este posibil monsieur VIOREL ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@UNCNOWN: 23.000.000 IN DECURSUL A APROAPE 1000 DE ANI!

Alex spunea...

Le trebuie functii.Nu-i mai satura dracu'.Cand ai iesit la pensie cu o pensie de 15-20.000 de lei stai domne' acasa cu nepotii.Plimbate cu babuta de mana peste tot,bucurate de viata ca si asa este scurta.Ce a fost mult s-a dus.Nu mai traiesti inca 60-70 de ani de acum incolo;poate mai traiesti o secunda,o ora,o saptamana ,un an,zece .Traieste-ti viata.Uita de program,de ordine,de sefi ingamfati si de toate chestiile urate ptr.ca au fost destule.Da timpul inapoi si tot ceea ce nu ai reusit sa faci pe plan familial,fa acum.Ai timp berechet.Problema cu acesti asa zisi reprezentanti este ca permanent sau reprezentat pe sine.Atat au sucit si au invartit lucrurile incat sa le vina bine lor,doar lor.Domnule sau indragostit de sticla si microfoane ,nu se mai pot dezlipi de ele.Faceti-va tata actori.Mintiti atat de bine .Pe multi aproape ca ne-ati convins ca sunteti pentru binele comun.Amar ne-ati inselat.
Rusine sa va fie oameni de doi bani.

Iulian Mareș spunea...

Nu a fost condamnat doar pt o poezie! De fapt numele real nici nu este Gyr! Hai că te-am incitat puțin!

reddog spunea...

Eh, lasati ca stiu cum il cheama.
Cu toata modestia, dvs erati in misiune in Congo cand stiam povestea poetului. 😀

Viorel spunea...

Cred că marea majoritate a populației s-a săturat de actuala clasă politică românească indiferent despre ce partid vorbim. O bătaie de joc la adresa pensionarilor civili, pensionarilor militari și din alte structuri, copiilor din România Socialistă, muncitorilor din toate domeniile care muncesc pe un salariu minim pe economie de 1.346 lei net (societăți care nu acordă bonuri de masă, unele asigură transport gratuit altele nu, fabrici de confecții cu 400 de muncitori fără un medic sau asistent, fără distanțarea necesară, fără măști, etc.). În loc să crească salariul minim pe economie ei au grijă de sistemul sanitar prin stimulente, nu le-a ajuns faptul că primesc salariul din 2022 încă din 2018 (care, parte dintre ei pe perioada pandemiei au luat-o la sănătoasa intrând în concediu medical, dânduși demisia, vânzând pe sub mână produse sanitare / a se vedea cazurile prezentate la TV., mușamalizând date, mită (bani în cutia de pantofi) pentru ați lua mortul acasă / cazurile prezentate la Suceava), acum văd că mai propun și pentru cei din Ministerul Educației un stimulent de 2.000 lei pentru cadrele didactice și 1.500 lei pentru persomnalul auxiliar (ăștia ce fapte de vitejie au făcut sau vor face pentru a merita acești bani când unii dintre ei nici nu știu a folosi o tabletă sau la evaluările pe care le dau obțin note de 1,2,3, adică sunt învățători / profesori repetenți și ei totuși predau, pe bani frumoși). Cine mai urmează ? Pentru că PROSTULUI DE SERVICIU / PLANTONUL ADICĂ MILITARUL ROMÂN, ACTIV SAU PENSIONAR ÎNCĂ NU I-A AJUNS RÂNDUL. De 5 ani își bat joc de noi cu pensiile militare, cu niște indexări de rahat de 5%=2016, (5,25 sau 15%)=2017, 0%=2018, 1,4%=2019, 4,68=2020. Chiar nu vă este rușine de noi. Ne dăm uniforma militară jos, ne îmbrăcăm civili și ne așezăm lângă părinții și bunicii dumneavoastră. Ne puteți deosebi ? Vă trădați între dv. fără pic de rușine fugind de la un partid la altul pentru un os de ros. Nu vă ajunge indemnizația, poziția socială pe care o aveți, facilitățile de care dispuneți, pupăturile de mâini și funduri care vă fac să vă crească inima. Domnule președinte KWI și domnule prim ministru L.O., nu credeți că împreună cu domnul Cîțu ar trebui să prezentați într-o conferință televizată acum înainte de alegeri un bilanț pe cele 10 luni de domnie doar cu 2 subiecte:
1. Câți bani ați împrumutat în fiecare lună=suma în lei sau euro și dobânda.
2. Cum au fost cheltuiți=bănuț / euro cent (pe domenii).
Cred că sunteți singurul guvern care s-a împrumutat fără să justifice în fața poporului cu cei mai mulți bani în 10 luni de guvernare decât orice guvern de după 1989 cu un mandat dus până la capăt. L-ați depășit până și pe domnul Băsescu cu cele 20 miliarde din 2009.


raul spunea...

Viorele,daca personalul medical ,mai e cum mai e ,pt cei din educatie ,care produc 70% numai rebuturi ,da!Nu ca nu le-as da ,dar le-as mai cere!Au luat 6 luni bani degeaba!Nu ca in vremea cealalta ,80% nu iau la fel!zLa ei ,cat cuprinde la noi ,dupa '22,23 si la anul si la multi ani!

Iulian Mareș spunea...

Numele real: Demetrescu si era oltean dupa tata!
Da, da, tu erai la Majadahonda, langa Marin!
Vezi dumneata cum este istoria asta: kiar daca a murit in 1975, EI tot la Bellu l-au ingropat, spre vesnica odihnire!

Iulian Mareș spunea...

raul,
precis nu aveti febra? Rebuturi, bani degeaba....va hazardati in afirmatii basiste!
Fiti mai Zen!

Viorel spunea...

Mai am o întrebare pentru domnul VIOREL „cel citit”. Pentru ce se judecă finanțiștii de la C.S.P. a M.Ap.N. și cei de la Curtea de Conturi. Ce au înțeles unii și nu au înțeles alții în „deșteptăciunea dânșilor” de „oameni citiți” de a fost nevoie să apeleze la C.Ap.București. Pentru mine o fi grea aritmetica, dar pentru dânșii cu Academii Militare pe Finanțe (sau poate aduși din viața civilă și vopsiți la Chitila) sau Facultăți civile pentru cei de la C.C. Ce credeți că vor face domnii judecători de la C.Ap.B. Vor cere alți finanțiști pentru a le explica dilemma pentru că (,), ca și judecători nu cred că au cunoștințe atât de aprofundate pe contabilitate / finanțe (vedeți cazurile prezentate de dl. H.R., C.Ap.Alba Iulia / C.Ap.Brașov).

Alex spunea...

Stand numai in pozitia lotus cu fata spre rasarit,cu ochii inchisi,respirand usor,domnule Raul ve-ti reusi pana la urma sa vedeti situatia altfel.Pana atunci....NU! Incerc chestia asta de cativa ani buni.Al naibii ca problema pensiilor noastre tot asa o vad..NEAGRA.

Viorel spunea...

Domnule Alex, este și normal ca problema pensiilor noastre să o vedeți NEAGRĂ și asta din următoarele motive:
- Poziția lotus reglează respirația și nu vederea, evitând palpitațiile (economisiți un aspacardin);
- Fiind orientat numai spre est (adică spre Putin) probabil că aveți afinități politice pro PSD, numai că deși ne-au promis au dat și dânșii cu stângul în dreptul (să nu înțelegeți că i-a dat vreu șut în fund vreunui PNL-ist);
- Dacă încercați poziția lotusului de ani buni stând cu ochii închiși cum vreși să vedeți problema pensiilor, NEAGRĂ NU ?
- Încercați ca și nevăzătorii să vă dezvoltați alte simțuri, sau încercați poziția lotus stând orientat spre toate cele 4 puncte cardinale. Este imposibil unul să nu vă iasă pozitiv.