Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 03, 2020

Propunere pentru domnul col.(r) Tudor Marian, președintele Forumului SAOPSN, după intervenția la„ Ora Armatei”

104 comments

 

Dezbatere Ora Armatei - col (r)Dan Anghel și col (r) Marian Tudor

Domnule col. Marian Tudor, președintele în funcție al Forumului, propunerea blogului de a introduce în Pl x199/2020  numai modificarea art. 60 din Legea nr.223/2017 nu schimbă cu absolut nimic algoritmul de calcul al pensiilor militare, păstrînd actualul algoritm reglementat de articolele 28-30 ți 108, inclusiv plafonul de 85% stabilit de OUG nr. 57/2015. Reintroduce doar actualizarea pensiilor militare, cu respectarea actualului algoritm de calcul. Restul propunerilor MApN și MAI sunt marginale sau inoportune. De ce nu il susțineți? Nu îl înțelegeți?

Aplicarea actualizării de la 01 01 2021 este cea mai bună etapizare a pocesului de înlăturare a inechităților, pentru că înlătură presiunea bugetară din anul 2023, când va trebui să fie  majorate dintr-o dată soldele de funcție la valorile pe care le vor avea atunci.

După actualizarea din 2021, un procent important de pensionari militari nu va primi nimic în plus la pensie, pentru că noul cuantum actualizat nu ar depăși încă actualul cuantum în plată mai avantajos. Nu ar fi, deci, un efort financiar prea mare pentru anul 2021. Ar fi un demers care în anul 2021 ar majora în special pensiile militare mici și mijlocii. Cei cu pensii mari, care se opun acestui demers, ar trebui să dea dovadă de mai multă înțelepciune. 

 

PROPUNERE A BLOGULUI PENTRU PL X 199/2020

"Articol unic.

Începând cu data de 01 01 2021, articolul 60 din Legea 223/2015 cu modificările ulterioare se modifică astfel:
Art. 60
(1 )Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de muncă și soldele de funcție ale militarilor/salariile de funcție ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special în activitate, în procentele stabilite de articolele 29, 30 și 108, în funcție de vechimea valorificată în ultima decizie de pensie.
Actualizarea din anul 2021 va include si cresterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 prevăzute în articolul 38 și Anexa VI ale Legii nr. 153/2017 .

(2 )In anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59 cât și cele ale alin.(1) din prezentul articol se aplică dispozițiile cele mai favorabile beneficiarilor, comparând valorile numerice ale indexării și actualizării dintr-un an."

Articolul elimină implicit dispozițiile OUG 59/2017 și OUG nr. 114/2018


104 comentarii:

Leon spunea...

Si din dezbaterea de mai sus, MApN solicita reprezentantilor asociatiilor sa vina cu un p.d.v. comun privind pensiile militare de stat, si care ar putea fi acceptat si de deputatii din Comisia de Aparare !
Si intr-adevar, efortul bugetar nu ar fi prea mare, deoarece Actualizarea se aplica la cuantumul din ultima Decizie recalculata/actualizata si doar aprox.32% din pensionarii MApN ar putea depasi cuantumul aflat in plata..!

Xpert 86 spunea...

În 2021 nu va exista nicio actualizare și nici în viitorul apropiat dacă salariile bugetarilor vor fi înghețate, inclusiv a militarilor și politiștilor, și nu înțeleg de ce e atâta agitație pentru că rezulatul referitor la modificare L. 223/2015 nu va apărea niciodată!! Cine e nemulțumit trebuie să se adreseze instanțelor de judecată, care susțin punctul de vedere al politrucilor și nu vor obține nimic!! Atât timp cât nu există vointă din partea politrucilor politiștii și militarii rezerviști nu vor primi nimic în plus față de ce au în prezent!!!

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/coarna-semnal-de-alarma-in-politie-sunt-pensionati-in-mod-abuziv-pensie-de-100-si-ceva-de-milioane_775320.html

Leon spunea...

Vorbe, vorbe, vorbe..!
In ultima sedinta, Guvernul Orban a aprobat CARTA ALBA A APARARII 2020, si in cele 52 de pagini, NIMIC despre Pensionarii Militari..!
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/CARTA-ALBA-A-APARARII.pdf&ved=2ahUKEwjSoJ-on5jsAhUrlIsKHVLuA9EQFjAJegQIBRAB&usg=AOvVaw0u68g-TFhwFkcOaQX06J2F

Huhu Rezea spunea...

Nu pot instanțele să decidă actualizarea pensiilor militare dacă nu mai este prevăzută de lege. Credeam că acest lucru este înțeles de cititorii acestui blog.

Mihai spunea...

In sfarsit ca scrie si domn admin un comentariu comform cat de cat.
Iar până fiscalitatea intre pensie si salarii da castig de cauza pensionarilor in cazul unei actualizari la nivel baza de calcul L153 similar activ ,greu de gasit solutii .
Pana la alegeri politicienii nu-si pateaza reputația cu majorarea pensiilor militare considerate peste medie.
Impozitarea pensiilor speciale trebuie facuta cu multa dibăcie astfel că nicio pensie să nu scada sub salariul net încasat de simulacrul activ, atat militar cat si civil.
Altfel nu mai este impozitare si se intra in conflict cu legea salarizarii 153 ,Codul fiscal ,alte legi de reglementare in domeniul.

Calinmihaib12 spunea...

Eu mi-am spus PĂREREA :acum câteva zile= despre propunerea BLOGULUI..= că e acceptabilă =NUMAI CU AMENDAMENTUL privind ORDINEA DE APLICARE A PROCENTELOR..din art. 29,30.=din BAZA DE CALCUL,,..și ABIA= APOI =art. 108 din CUANTUMUL PENSIEI STABILITE,RECALCULATE,ACTUALIZATE (conform PROCENTELOR DE VECHIME =corespunzătoare VECHIMII REALIZATE în CARIERĂ, potrivit art.23-25 din lege..!).=pt.CA SĂ NU SE PIARDĂ PROCENTE= DIN DREPTURILE LEGALE PREVĂZUTE de legea 223/2015..!

Calinmihaib12 spunea...

LEON:..ACTUALIZAREA = N U= SE APLICĂ LA CUANTUMUL PENSIEI, ..ci la BAZA DE CALCUL(Elemente salariale din ..S.L.B.-Bz.C. =majorate, periodic)..care..E ALTCEVA..!

Cezar spunea...

Mooori....jigodie
Ciukalata Moka...out...
😜😛😜😛🤣🤣🤣😎😎😎

Huhu Rezea spunea...

In forma actuală a art. 108, procentul de pensia suplimentară se adună cu procentul de vechime, suma neputînd depăși cotaâia de 85% din baza de calcul. Avantaj pentru cei care au procentul de pensie mai mic de 85.

monteoru spunea...

Ce va tot invartiti precum cainele in jurul cozii.Asa va place sa va complicati!?Pensie in valoare de 85% din veniturile similarului activ din care scazi indemnizatia pentru hrana si echipament.Scurt si la obiect.

Alex spunea...

O sa se rezolve la sfantu' asteapta.Daca reprezentantii tuturor asociatiilor nu au un punct de vedere comun,problema nu se va rezolva niciodata.Sunt destui cu pensiile de peste 10.000 care nu doresc sa se faca nimic in acest moment.Au timp berechet si bani de asemenea ,pot sa astepte inca doi ,trei ani.Au cu ce face fata. In afara de vorbe frumoase gen"si pensionarii militari sunt ai nostrii",bla,bla,bla si iarasi bla nu o sa se faca nimic.Parerea mi-o mentin ca ,decat o lege care intra in vigoare peste 4-5 ani,mai bine una cu intrare in vigoare imediata cu aplicarea unor coeficienti de corectie.S-ar vedea ceva si in cuantumul pensiilor mai mici.
Stiam ca incepand cu anul 2021 ,luna ianuarie fiecare primea ceva la pensie in functie de anul trecerii in rezerva.Era ceva! Asa va fi doar rata inflatiei ca la milogi.Daca se va aproba(prin absurd) cresterea soldei de grad si de functie odata cu a celor sctivi si soldele lor vor fi inghetate pe veci? Poate asta se doreste.Dupa aceea sa ne scoata ochii spunand ,"am prevazut acest lucru in lege dar ..deocamdata 3-4ani nu se poate".Propunerea acestui blog desi cred ca este cunoscuta de multi dintre reprezentantii nostrii si chiar de d-l Tudor,poate chiar de cei de la minister nu are nici o sansa.Politicul are cu totul alte ganduri.Nu-i intereseaza pe guvernanti parerea reprezentantilor nostrii.In cel mai fericit caz o sa mai faca M.Ap.N.si o publicatie online ,unde ne vom putea scrie toti propunerile.Bineanteles ca nu le va citi nimeni.

Viorel spunea...

Domnule Xpert 86, mai lăsați-o dracului cu DACĂ, BA CĂ NU SUNT BANI, DACĂ SALARIILE BUGETARILOR VOR FI ÎNGHEȚATE, DACĂ ALE MILITARILOR ȘI POLIȚIȘTILOR VOT FI CONGELATE. De unde scoate-ți aceste idei sofisticate ca să nu le spun altfel. Iar după logica dumneavoastră de final, în funcție de ce va hotărâ Curtea de Apel București (dacă nu cumva va cere un punct de vedere de la ICCJ care a mai scos castanele din foc în defavoarea noastră / dacă vreți vă dau exemplu) sar putea ca „politiștii și militarii rezerviști nu vor primi nimic în plus față de ce au în prezent!!!” să ni se mai ia din pensie și să donăm înapoi la fondul statului anumite indexări și atunci nu mai rămâneți cu PREZENTUL cum afirmați.

Laleaua neagră spunea...

Încă nu ați înțeles ca dacă nu mergem peste ei sa demonstram sa pichetam zilnic nu se va întâmpla nimic...

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHU':..art.108 actual= e ECHIVOC,..nu scrie din ce se calculează,și la ce..se adaugă.!(=ASTA E.."OPERA" tov. CIOLOȘ..& ..Co..!).
Dar din textul art.29 = se SUB-ÎNȚELEGE destul de"străveziu" cam ce am scris..în comentariul anterior:(..se coroborează cu art.23-25..):
=% de calcul din BAZA de CALCUL, limitate la max.85 de % = rezultă din:=PROCENTELE DE VECHIME = REALIZATE IN CARIERĂ, VECHIME: la rândul ei,STABILITĂ conform art.23-25 din lege = ȘI ATÂT, FĂRĂ ALTE ADAUSURI, cum ar fi:..PENSIA SUPLIMENTARĂ (art.108),..sau ALTELE..asemenea ADAUSURI ILEGALE, prin "SUPRA-INTERPRETARE" ABUZIVĂ, ILEGALĂ = a legii:de către casele de pensii..și..SUSȚINĂTORII lor..!,care au RĂSTĂLMĂCIT și "RĂS-CROIT"..=ECHIVOC=prin O.U.G.=..ASTFEL..textul ORIGINAR al legii: care era CLAR,LIMPEDE, ..privind art. 108..!.
"MODIFICAREA"..frauduloasă (=printr-un TEXT ECHIVOC..!) a avut SCOPUL ARĂTAT: ACELA DE A "AVANTAJA" ..pe unii cu vechime MICĂ,în..detrimentul celor cu vechime MARE..!
D-le HUHU':..te rog SA INDICI..în CLAR: textul de lege (223..)din care REZULTĂ LIMPEDE ceea ce afirmi:cum că procentele de pensie suplimentară se adaugă la procentele (limitate la max.
85 % ) de vechime..!

Calinmihaib12 spunea...

D-LE Monteoru:.."pe vremea mea"..normele de hrană și de echipament= nu făceau parte din SOLDA ..de pe "fluturașii" cu veniturilse lunare impozabile..!

Leon spunea...

Pensiile militare sunt la ordinea zilei, acest subiect si-a gasit loc pentru 2-3 minute si in emisiunea de astazi Pro Patria, unde singurul care a vorbit a fost ministrul Ciuca..!

gheo spunea...

Domnule H, intro zi, intreb un preot, "parinte, care este adevarul spus de Isus sau atribuit lui in Evanghelia lui Ioan din Biblie dar si in cea "apocrifa" - "in ziua in care omul va descoperi adeevarul, va fi eliberat" !. Care este parinte acel "ADEVAR "?, preotul s-a uitat la mine razand si mi-a raspus printro intrebare ... "in care verset scrie ???????" si a plecat ... . Adevarul de fapt se afla in fata noastra in fiecare zi, trebuie doar sa deschidem ochii si sa-l vedem, restul ... pe masura materiei cenusii a fiecaruia.

Leon spunea...

https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Precizari/Precizari%20privind%20pensiile%20militare%20de%20stat%20si%20alte%20drepturi%20de%20asigurari%20sociale.pdf

Leon spunea...

Sa intelegem ca, chiar daca unii colegi au OPTAT pentru calculul pensiei pe puncte(2011-2015), dupa recalcualrea pe L.223/2015, majorarea VPP dupa 01.01.2016, NU influenteaza cuantumul pensiei militare..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cum să înțelegi așa ceva?
In primul rînd opțiunea din art. 122 a putut fi exercitată doar de cei care se pensionează în perioada 01 2016-31 12 2020 și nu au făcut obiectul vreunei recalculări.
Pînă la altă reglementare, pensiile lor, deși nu am auzit de o asemenea opțiune, se vor calcula permanent în puncte de pensie, așa cum reglementa L 263/2010... la data de 01 01 2016.
Nu mai are importanță că, între timp, au fost eliminate di L 263/2010 dispozițiile derogatorii pentru militari.
Eu nu cred că unii gulerați, care au știut cum evoluează actualizarea pensiilor militare, nu au optat pentru modul de calcul din art. 122.

Leon spunea...

Asa este, incurcai eu perioadele, optiunea este pentru 2016-2020 !
Dar asta spune si CPS, ca nu beneficiaza de majorarea cu 14% nici macar cei care au optat ptr.contributivitate in acest interval..!
O intrebare totusi, cei care ies la pensie in aceste luni(sept.-dec.2020) si opteaza (art.122) ptr.calculul pe puncte, cu siguranta PMA se va inmulti cu 1442 lei..!

monteoru spunea...

Calinmihai@ tu citesti cursiv sau un rand da unul nu?
Huhu Rezea @daca tot ai puncte de vedere proprii dece nu participi la o intrunire cu Ciuca?

Mihai spunea...

Citind interviul cu un var al generalului Plesita, pilotul de la care candva am luat cele mai bune indicatii pentru B737-500 veti afla si cate ceva despre misiuni 000 precum si cum se trăiește în afara cazărmii. Si nu uitati,spre comparare, încadrare în grupa de munca CS..........
Lectura plăcută. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://aeronews.ro/george-plesita-comandant-blue-air/&ved=2ahUKEwijm_GC7prsAhVm_SoKHRuFDFMQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw0AAmyiSsNhoVsWuWWo3F00&cshid=1601813258930

Calinmihaib12 spunea...

Leon:..întrebarea are un "sub-text":..pensionarii militari care au pensia actuală =în plată = pe legea 263/2010= beneficiază de mărirea periodică a cuantumului ei= atunci când se majorează V.P.P.= ca la pensiile civile..!
În 2012..pensiile militare recalculate (atât cele majorate,cât și cele CIUNTITE..) pe CONTRIBUTIVITATE...au fost majorate= în 2013 prin majorarea V.P.P...!

hankook spunea...

Si ce a zis ?

Leo spunea...

Ba ar putea , dar numai să câștige cineva excepția pe art. VII la CCR.

Calinmihaib12 spunea...

Leon:..întrebarea are un "sub-text":..pensionarii militari care au pensia actuală =în plată = pe legea 263/2010= beneficiază de mărirea periodică a cuantumului ei= atunci când se majorează V.P.P.= ca la pensiile civile..!
În 2013..pensiile militare recalculate în 2012 (atât cele MAJORATE ,cât și cele CIUNTITE.) pe CONTRIBUTIVITATE...au fost MAJORATE =prin majorarea V.P.P..!

Calinmihaib12 spunea...

LEON:.în comunicatul CPS/M.Ap.N. scrie despre..vechimea avută în vedere la calculul pensiei, citez:.."VECHIME CUMULATĂ"...!și NU.. ALTFEL..,ca de ex.=."vechimea ..din ultima decizie de pensie" .,ceea ce ar însemna..ALTCEVA..!
CINE A conceput textul comunicatului CPS..a DAT:cu sau fără intenție = un SEMNAL -posibil-"pozitiv"..!,în sensul celor.. pe care le-am scris în comentariul anterior, referitor la propunerea blogului de modificare a art.60 din legea 223/2015.!

Huhu Rezea spunea...

"Leon
Nici L 127/2019 si nici recenta ordonanțî a lui Orban, modificată deja prin legea de aprobare, nu modifică cu nimic articolul 122 din legea specială a pensiilor militare privind opțiunea de calcul, numai pentru cei care ies la pensie până la 31 12 2020.
Așa că, respectivelor pensii li se va aplica permanent modul de calcul specific pensiiloe civile, dacă nu intervine o reglementare contrară.

Leon spunea...

Huhule, asa ar fi normal, dar am mai intrebat si anul trecut si intreb iar:
ESTE UN PENSIONAR MILITAR CARE S-A PENSIONAT DUPA 01.01.2016 SI A OPTAT (ARE PENSIA IN PLATA) PE PUNCTE, I-A CRESCUT PENSIA MILITARA CU 14% IN LUNA SEPTEMBRIE 2020..??
Daca DA, sa ne confirme..!

Șoimul spunea...

Pentru îndreptarea situațiilor create de legiuitor, trebuiesc luate masuri legale urgent!
Eu am ieșit la pensie în 2014=3.3pp *862(cred)valoarea p.
Să înțeleg că dacă un coleg iasă acum tot cu 3.3 va avea pensia:3.3*1450?
Totuși diferența este cam mare!
Și Atenție pensiile calculate pe puncte nu au crescut odată cu creșterea pp ci cu rata inflației!

Calinmihaib12 spunea...

Soimul:la 3,3 puncte:PMA:..ACUM:
•3,3×1442=4789 lei=PENSIE de
SERVICIU
•4759×20 %(OMM)=952 +=5711 lei
=PENSIE MILITARĂ de STAT,
(ne-indexată = LEGALĂ,..ACUM..!
= GRESESC..cumva..? =??
Dacă pensia nu vi s-a calculat AȘA..în sept.2020, înseamnă că pensia vă..este FURATĂ..!

Calinmihaib12 spunea...

P.S. la "Soimul": pensiile civile s-au majorat în șept. a.c.,nu în ian. a.c.,..ca nouă, militarilor pensionați pe legi "procentuale",și nu "contributi-ve"..!( la ce casa de pensii sectorială..?)

Calinmihaib12 spunea...

D-le AVIA:..nu fi.."extrem"..de scrupulos..și NU-ȚI BATE..SINGUR CUIE IN TALPĂ..! referindu-te la..fiscalitate, acum, când încă NU este REZOLVATĂ=PENSIA LEGAL CUVENITĂ= ..la care =abia..APOI..s-ar putea/sau NU :eventual, pune problema "fiscalizării"..!
Și..oricum cele 2 subiecte nu sunt DIRECT.."interconectate"..!

Calinmihaib12 spunea...

SOIMUL:..PÂNĂ nu văd un CUPON MANDAT DE PENSIE..așa cum spui,NU CRED: că nu se aplică " indexarea V.P.P.=1442 lei(=14 %) × PMA..!= cuantum pensie militară ccontributivă .(2016-2020..etc.)

Iulian Mareș spunea...

Nici acum nu fac parte!

Leon spunea...

Deci nu avem colegi care primesc pensia militara pe puncte..!
Asa cum prevede si Formularul de stabilire a pensiei, chiar daca a optat pentru calculul prevazut de Lg.263/2010, in plata are pensia mai mare, evident calculata pe Lg.223/2015 !
Posibil ca cei care ies la pensie in perioada sept.-dec.2020, sa rezulte o pensie mai mare pe puncte.
Asteptam in continuare o Confirmare :
https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Formulare/3.%20Cerere%20pentru%20acordarea%20pensiei%20pentru%20lv%2C%20pa%20%C5%9Fi%20pap.pdf

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Mai mult că sigur parte din ekipajele aeronavelor C130 și Spartan care au făcut câte 2 curse dus/întors pe săptămână în Irak și Afganistan!
Cred că înțelegi și de ce!

Leon spunea...

Conform Lg.263/2010, punctajul lunar se obtine prin impartirea la SMBE a Soldei lunare Brute, in care intra cam toate veniturile impozabile inclusiv pentru ore suplimentare, prime de zbor, etc.


Leo spunea...

Leon , numai veniturile salariale consemnate în carnetul de mincă se utilizează de casa de pensii publice. Veniturile brute ASIGURATE care nu sunt consemnate , pt. a fi valorificate , ele fac obiectul unei acțiuni în instanță pe baza aedbverinței de venituri brute asigurate emisă de angajatori pt, perioada până la 01.04.2001.

Șoimul spunea...

Pensia doar a fost indexata!
Ce fericit eream dacă ar fi fost conform calculelor dumneavoastră.
Probabil, toți colegii noștri sunt în aceeași situație. Dacă știți altceva vă rog să-mi comunicați și mie.
Mulțumesc.

Șoimul spunea...

M. Ap. N.

Șoimul spunea...

Dacă doriți vă trimit copie după decizie și cupon.

Huhu Rezea spunea...

@Soimul
Nu încurca lucrurile! Un coleg ar putea să aiba pensia calculata în puncte de pensie numai dacă s-a pensinat după 01 01 2016 si dacă a optat pentru modul de calcul din sistemul public.
Dumneata ai acum pensie militară în cuantumul avut la 31 12 2015 indexată in 2016, 2017, 2019 și 2020. Pe decizii ai și pensia recalculată și actualizata potrivit L 223.

Leon spunea...

Leo, aici vorbim despre Art.122 din Lg.223/2015, modificat de OuG.57/2015:
"Art. 122. - Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, precum și urmașii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege, cât și cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016."
PS. Am mai comentat si anul trecut despre acest articol..!

Mihai spunea...

@ Leon
Legea 223 art 122 spune ca la stabilirea cuantumului pensiei in acel interval poti opta pentru calculul cuantumului care te avantajează dintre L223 si L263 ,nu spune ca ti se aplica L263 in continuare.
Acel cuantum avantajos calculat pe L263 se transformă în pensie militara de stat prin art din L223 si se supune prevederilor privind pensiile militare de stat avand ca baza L223.
L263 nu mai acționează asupra militarilor ,respectiv pensiilor militare ,din L263 fiind excluse ( abrogate) toate art referitoare la pensiile militare.
Ca atare toate cuantumurile indiferent pe ce lege au fost obținute au fost transformate în pensii militare de stat și urmează aceeasi regula ,inclusiv privind ,indexarea ,majorarea ,actualizarea ,etc.

Calinmihaib12 spunea...

D-le ȘOIMUL:.cu ce procent vi s-a indexat pensia contributivă și în ce lună..? Cele 3,3 puncte: cu ce V.P.P. au fost înmulțite..?..,iar la produsul rezultat adăugați procentele de OMM realizate..!(10-15-20 %).
PENSIILE CIVILE au fost majorate în septembrie a.c.= prin "indexarea" V.P.P.(=valoarea punctului de pensie) cu 14 %..!(de la 1.265 la 1.442 de lei).
Legal:(după știința mea..) și PENSIILE CONTRIBUTIVE ale MILITARILOR ar fi trebuit să fie indexate cu același procent (14 %)..!
PENSIA BRUTĂ = P.M.A. × V.P.P.
(+ % de OMM)
În cupoanele-mandat de pensii CIVILE: sunt scrise cele 2 valori: P.M.A. și V.P.P...!, astfel că fiecare pensionar poate verifica calculul corect al pensiei sale...!

Huhu Rezea spunea...

@Avia
De unde ai scos prostiile pe care le-ai enunțat mai sus?
Dacă pensia militarului s-a calculat în puncte de pensie, că așa a optat militarul potrivit art, 122, pentru toată perioada cât a fost activ, pensia i se mărește numai îîn funcție de majorarea valorii punctului de pensie. Algoritmul pe legea pensiilor civile nu prevede actualizarea.

Leon spunea...

@Avia, nu cred ca asa stau lucrurile !
Daca ar fi asa care este rolul Art.122, de ce l-a lasat si OuG 57, mai mult chiar, a marit perioada de la 3 ani la 5 ani ?
Gresesti si cand afirmi ca au fost abrogate toate articolele privind militarii( au mai ramas cateva ), dar la 01.01.2016 erau toate in vigoare( citeste mai cu atentie art.122 )..!

Huhu Rezea spunea...

Modificarea art. 122 prin draftul întocmit de gulerați pentru art. 40 din OUG nr. 57/2015 este cu dedicație pentru cei care urmau să se pensioneze până la 31 12 2020.y
Si-au luat și măsuri de prevedere, prin introducerea prevederi ca punctajul să se calculeze potrivit dispozițiilor din L 263/2010 valabile la data intrării în vigoare a L 223/2015, aceasta însemnând inclusiv stagiul complet de cotizare de atunci.

Mihai spunea...

@ Leon & huhurez
Toate cuantumurile avantajoase in plata din cadrul sistemului de pensii militare stabilite pe oricare dintre legi se indexeaza dupa dupa regula stabilita pentru pensiile militare . Daca exista un cupon pe care puteti dovedi ca o pensie militara rezultata din alegerea L263 pentru un cuantum mai bun ca si pe L223 indexata cu 14% eu il mananc cu salata de varza acra.Daca nu este il mancati voi.....
Terminati cu idioteniile.
S-a dat posibilitatea o perioda ca oamenii din diverse domenii afectati de OG 57 art 40 sa aleaga ce le convine dintre cele doua legi dupa care cuantumul ales devine pensie militara de stat.
Daca ar fi asa cum spuneti voi ar trebui ca maine sa indrumati pe cei in cauza sa iasa la miting cu pensionarii civili sa ceara 40%.

Huhu Rezea spunea...

Nu e vorba în art 122 de cuantumul mai avantajos, aplcabil din oficiu cu ocazia recalcularilor, revizuirilor sau actualizărilor, ci este vorba de o opțiune asupra modului de calcul al pesiei, opțiune care se ia la momentul stabilirii dreptului de pensie și asupra căreia nu se mai poate reveni.
Casele de pensii sectoriale nu au furnizat informații daca au în plată și asemenea pensionari. Poate ...nu au.

Mihai spunea...

@ Huhurez& Leon
Va rog cititi cu atentie art 110 din L223.
Dati-mi un art din L263 actualizata care sa sustina ce spuneti dvoastra si dnul Leon ?
Daca reusiti imi recunosc greseala si imi cer scuze anticipat.

Huhu Rezea spunea...

@Avia
De ce nu înțelegi d-ta că art 122 a fost cu dedicație pentru activii care urmau să se pensioneze în următorii 5 ani?
De ce crezi tu că gulerații au precizat în draftul trimis pe masa lui Cioloș că, dacă optează, se aplică modul de calcul din L 263/2010 valabil la 01 01 2016? Pentru că știau ce urmează., că se va modifica legea. Interesul lor era să-i paradească pe pensionarii în plată.
Te angajezi în polemici fără să citești ce am scris anterior pe subiect.
Art 110 tratează recalcularea pensiilor în plată pe când art. 122 tratează o excepție cu dedicație privind deschiderea dreptului de pensie.

Leon spunea...

@Avia, daca nici acum n-ai inteles, eu ma las pagubas...!

Leo spunea...

"Arhitectul" acestor acte normative a fost maciu care în decembrie 2016 s-a pensionat pe legea 223. E posibil ca nici chiar el să nu fi știut ce se va întâmpla în 2017 cu legea 223. La începutul lui 2017 a fost chemat la MFA ca să consilieze gulerații activi de mecanismele pe care le-a gândit el în aceste acte normative. Oricum , după ce l-a băgat pe fisu pe filiera indirectă scurtă ca ofițer la 2505 prin dr. luK, acum este consilierul lui Balu. Vă dați seama ce-l mai "consiliază" . 5440-ul ar putea verifica din oficiu cum și-a făcut individul pe fisu ofițer ,în timp ce nici un alt om obișnuit nu ar putea să realizeze.
Nu vă faceți nici o speranță că ceva se va schimba cu asemenea consilieri.

Huhu Rezea spunea...

Leonard
După ministrul Dușa au urmat niște incompetenți ca Motoc, Les, Tutuianu, Fifor și Ciucă, duși de nas de structurile financiare năravite impotriva pensionarilor.

Iulian Mareș spunea...

Leon,
el are cate ceva cu mine, cu tine si cu Huhu! ...din mentalitate si nu mentalism! :))

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Afirmativ! Nici macar nu-i interesau problemele, ei faceau figuratie si atat!

Șoimul spunea...

Corect. Nu s-a vrut doar,, paradirea pensionarilor, ci și crearea diferențelor între aceștia, invrajbirea lor pentru a nu se coaliza împotriva celor care ne sfidează!
PS. Oricum sunt multe necunoscute în modul de calcul al pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Nu ai lămurit problema cu cuponul pe L 263.

Mihai spunea...

#
🤣🤣🤣

Șoimul spunea...

Este simplu:
Decizia conf.L 263 nr pp 3.328
Decizia de actualizare conf art. 60 din L 223/2015.
După care pensia s-a actualizat cof. Indicelui de inflație!

Leon spunea...

Cine zicea ca nu se discuta Lg.223/2015 in CD ?
Maine , Comisia pentru Aparare intocmeste un Raort la Pl x nr522/2019(probabil Favorabil ):
http://www.cdep.ro/proiecte/2019/500/20/2/se794.pdf

Șoimul spunea...

Am omis să vă comunic valoarea pp în 2014 care era 790.70.
Din 2014 până acum pensia mi-a crescut cu 600 lei!
Atenție vă rog, sper că nu postam aici pentru a dezinformat.
Scopul meu este acela de a face cunoscuta realitatea!
Mulțumesc pentru înțelegere.

Huhu Rezea spunea...

Acum înțeleg că d-ta ețti în eroare.
pensionat în 2014, nu mai puteai să optezi pentru modul de calcul pe L 263.
Cel mult ai putea să compari cu ce pensie ai fi putut avea astăzi dacă nu se elebora L 223/2015, la cererea unei minorități.

Șoimul spunea...

Corect. Normal era sa se continue cu cuantumul cel mai avantajos, ori pe pp ori conf L 223.

Șoimul spunea...

Nu se majorează conf. creșterii pp. deși așa erea corect, astfel discriminarea dispărea!
(în parte)

Mihai spunea...

@ Huhurez @ Leon
daca tot ploua ,sa lumurim cum stau lucrurile.
1. Prevederea privind posibilitatea de a opta intre L223 si L263 nu s-a dat special pentru gulerati ci s-a dat la insistentele celor care au fost crunt dezavantajati de L164 si OG 57 art 40 OG57 ,ATENTIE ,in data in 11.12.2015 ,inaite de intrarea in functiune a L223.
Siti dvoastra si Leon ca anumite categorii care nu si-au putut valorifica sporurile nici pe L164 ,nici pe L223 au avut pensii de mizerie raportat la veniturile realizate in activitate.
Stiti ca au fost nevoiti sa treaca in rezerva piloti ,parasutisti .MM,sof care fara IC si SM plus vechime mica cu pensii ca ofiter pilot,parasutist de 1800 lei prin ,99 ,2000 ,gata sa intre in depresie ?.
Stiti pe L 164 si 223 cu OG 57 intreg personalul tehnic si navigant din aviatie ,parasutisti ,scafandri ,etc au obtinut pensii de mizerie raportat cu birocratii ?
Daca nu stiti ,atunci sa stiti ca inca de cand era L164 ,multi MM,sof , of au cerut trecerea pe un sistem care sa le ia in calcul sporurile ,orele de zbor , primele de parasutare ,etc.
Guvernul Boc a gasit solutia L263 respectiv L119,OG 1. Asa s-au ridicat multi de la pensii de 1800 lei la pensii de 4-500-7000 lei .
Mecanic de bord aviatie (2400 lei dupa L164- 6000 lei dupa L119< pilot ,1800 lei L164 -7000 dupa L119 ).
Ca atare art 122 a fost introdus in lege in mod expres pentru a da o sansa acestor categorii pensionate intre 2016 si 2020 sa aleaga pana la actualizarea pe L153 intre cele doua variante ,varianta cea mai buna ca si cuantum pensie. Guleratii au profitat ca si de orice de altfel ,de la grupe de munca pana la sporuri etc. Tot ce s-a atribuit la categoriile de personal din teren cerute de acestia si le-au tras si ei.
2. Art 110 descifrat spune asa fara echivoc<
Toate pensiile calculate pe L263 devin cu intrarea in vigoare a L223 pensii militare de stat. Nu exista derogare de la acest artcol.
Art 122.
Militarii pensionati in intervalul 2016-2020 au dreptul de optiune intre L263 si 233.
Acest drept a fost castigat la cerinta celor enumerati mai sus.
Initial a fost pe 3 ani deoarece s-a considerat ca actualizarea pensiilor cf art 60 original la prevederile salariale ale L153 se va face mai devreme ,dar nefacandu-se termenul de 3 ani s-a prelungit la 5 ani pana in 2020. Numai ca actualizarea nu se realizeaza nici in 2020 si posibil sa se prelungesca si acest termen de 5 ani.
Cum se face aceasta optiune. pe cele doua legi.
Se emit doua decizii ,una pe L223 si una pe L263 din care cel trecut in rezerva alege cuantumul cel mai favorabil.
Acest cuantum,indiferent pe ce lege a fost stabilit, in baza art 110 devine pensie militara de stat si iese de sub incidenta L263.
Actualizarea pensiei calculata pe L263 se face tot prin emiterea a doua decizii de pensie una pe L223 si una pe L263, din care vor rezulta doua cuantumuri care se compara , cel mai avantajos ramane in plata. Indexarea/majorarea pe cele doua variante se aplica la valoarea stabilita pentru sistemul de pensii militare ,nicidecum pe sistemul pensiilor civile L263.
ATENTIE < Dupa acesta procedura se va face si actualizarea atunci cand se va trece la noile prevederi de salarizare din 153 pentru cei care au obtinut cuantumul avantajos pe L263 in perioada 2016 -2020.
Ca atare dupa actualizarea la prevederile L153 ,posibil ca ,cuantumurile calculate pe L263 comparate cu cele rezultate pe L223 la noii coeficienti de grad ,functie ,etc sa dispara ca si cuantumuri avantajoase. Conditia este doar sa se faca odata si odata aceasta actualizare.
PS
Si poate ne spune „ cunoscatorul in toate # Mares ” sau dnul Leon care sunt in baza art 109 din L223(1) pesiile stabilite in baza L80/95. Sunt curios sa aflu !!!!!
Sau poate aflati cu acesta ocazie ca L80 are art de trimitere referitoare la calculul pensiilor si ca OMM face parte din pensia militara de stat.

Huhu Rezea spunea...

Spune-i d-ta celui care ți-a dictat cele de mei sus că este complet în afara cadrului legal și că are o obsesie în privința introducerii sporului OMM în cuantumul pensiei militare, deși nu face parte din baza de calcul. Spune-i că a greșit major. OUG 59 introduce plafonul net pentru pensia rezultată din baza de calcul.
In 2015, când s-a adoptat L 223 nu se știa nici de L 153/2017 și nici de OUG 59/2017.
L223 a fost nefavorabilă pentru 68% dintre pensionari, nu numai pentru colegii tăi si ai lui T2 aviatori.
Poți să-l întrebi cum a actualizat pensia pe legea pensiilor civile ca să facă o comparație cu pensia militară actualizată?
Mai bine întreabă-l dacă are în plată vreo pensie calculată pe L 263.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Lasă-l în plată Domnului! Asta a băut apă câinelui!
Hai că i-o zic pe cea adevărată, pe care m-am ferit să i-o spun și asta este adevărul, oricât ar supără!
Este inadmisibil, că un aviator, ciocănar sau pilot sa aibă o pensie mai mare decât un general fost Cdt A sau Categorie de Forțe/Șef SMG! Asta a fost i incoerență inacceptabilă in domeniul militar, având la bază importanta funcției, gradului și răspunderii legale! Orice argument în contra înțelesului afirmațiilor este prostesc!
Așa că, multilateralul avia, să spună de ce nu a fost solicitat într-o structură de logistică, pe măsura calităților clamate? De ce? Peste tot, de la eșalonul Bg/similare in sus eu am întâlnit f multi ingineri langa ofițeri de logistică!
A greșit el în opțiunea de a părăsi sistemul sau sistemul a câștigat când i-a rupt foaia de parcurs, din cauza specializării de nișă, neputând a se adapta într-o structură de comanda control pe linie logistică sau de mentenanță?

Calinmihaib12 spunea...

SOIMUL:..deci: să rezumăm:
V-ați pensionat în 2014 pe legea 263 cu:PMA =3,32800
V.P.P.= 790,7 lei
Pensia de serviciu=2.632 lei
OMM(15 %.?) = 395 lei
PENSIE MILITARĂ =3.027 lei
În 2015..PM ......=3.178 lei
.............................
In 2016 (+5%)......=3.338 lei
In 2017/1(+5,25%)..=3.513 lei
In 2018 (=0%=).....=3.513 lei
In 2019 (+1,30 %)..=3.559 lei
În 2020 (+4,60 %)..=3.723 lei ..Am greșit cumva..?Dacă NU:
..ATUNCI..=CONCLUZIE:
3.723-3.027= 696 lei = CREȘTERE PS.MIL. = în 6 ani..!=prin:
=SIMPLĂ INDEXARE=..conform
legii 223/2015,.=Q,E.D.=!:
=AVIA ARE DREPTATE AICI..!=
(Deci..eu.. am greșit= pt.că lg.263/2010= nu mă interesa direct..!,.. și sper =ca nimeni=altcineva= să nu se supere..!

Mihai spunea...

Cine stie legea si interpretarea nu are nevoie de soptitul nimanui .......
Draftul legii salarizarii functiona inca din 2015 si se facea mare tam tam pe la A3 cu el. OG 59 nu are nicio relevanta in aceasta ecuatie . Ea s-a dat dupa ce au constatat ca OG 57 art 40 nu reduce numarul pensiilor mai mari ca salariile nete ale activilor similari. Si va mai ramane cat timp fiscaliatatea la pensii difera semnificativ de fiscalitatea la salarii.
Numai ca cei mai loviti au fost categoriile cuprinse in OG 57 art 40 si prin ricoseu restul pana la 68% (birocrati fara sporuri ,taietori de frunza la caini ,etc ).
L164 a fost un dezastru pentru cei care nu au beneficiat de IC,SM ,si vechime mare of ,MM ,sof ,in special pentru categoriile specificate in art 40/OG57. Pentru astia trebuia o recompensa ,mai mult ca si pentru L223 care a mai permis cate un spor pe ici pe colo ,etc. Si a venit prin posibilitatea recurgerii la L263 ,care lua in calcul toate veniturile celor din art 40/OG57.

Cand va faceti timp sa lamuriti dilema art 109 (1)- legea 223/ 2015- L80/95 ???Si totusi care sunt acele pensii stabilite prin "ricoseu~" de L80/95 ????????in baza art 109 si devin pensii militare de stat in sensul L223 ????????. Si oare dece le-or fi numit "pensii militare de stat" ??????si nu p.m. + OMM? Astept !!!!!!!!!!

Dispoziții finale -
Art. 109 din L223 – in original - ca tot spuneati de-a impreuna cu Leon ,#Mares ,etc ca L223 nu face nicio trimitere la L80.

(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, PRECUM SI PENSIILE STABILITE IN BAZA L80 /1995 ,CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE ,DEVIN PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI i și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

Leon spunea...

"Totodată, precizăm că, începând cu data de 01.09.2020, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a pus în aplicare prevederile art. 41 din actul normativ menționat anterior (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020), în sensul creșterii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, de la 704 lei la 800 lei..."
Din Comunicatul CPS a MApN, rezulta ca numai Indemnizatia sociala(pensia minima garantata) de care beneficiaza peste 1000 de militari si urmasi, a fost majorata cu 14%!
Concluzia este ca la MApN nu este nicio pensie militara calculata pe puncte, pentru simplu motiv ca pana in prezent, au rezultat cuantumuri mai mici fata de calculul cf.Lg.223/2015..!

ifrim spunea...

Totul are un început,aprobă această lege apoi stabilesc că militarii vechi am făcut parte din aparatul represiv al lui Ceao și gata cu inechitățile & actualizările!

Iulian Mareș spunea...

Nici nu trebuie să facă referire la L80! Asta nu ai înțeles tu! Păcat....asta este....!
Ai conspectat o zi că să demonstrezi nimic!

Mihai spunea...

Alo ,domnule Mares
Pai tocmai ca face .
Uite ca domnul Huhurez si dl Leon inca mai cauta raspunsurile🤣🤣
Se poate ,tocmai dumneata cu misiuni interne si internationale prin birou🤣🤣
Hai pune mana si citeste art 109 din L223 pana iti intra in cap .Poate te intreaba plutonierul de companie si te faci de toata minunea🤣🤣🤣👌

Huhu Rezea spunea...

@Avia
D-ta nu înțelegi un lucru simplu,
Articolele 109 și 110 se referă la pensiile existente în plata la 31 12 2015 și ce se întâmplă cu ele după intrarea în vigoare a L 223.
Art. 122 se referă la posibilitatea de opțiune a celor care își deschid freptul de pensie după 01 01 2016.
Ești ridicol dacă persiști în greșeală.

Mihai spunea...

Eu doar am explicat mai amănunțit cum stau lucrurile cu cei care au ales intre l 223 si l263 ,cuantumul avantajos rezultat pe l 263.
Am explicat cum se face si actualizarea acestor pensii.
Sunt destule pensii calculate pe 263 dupa 2016.
Cereti sa vi se trimită cupoanele sau deciziile ca sa va lămuriți.
Eu am o jena sa cer cuponul cuiva sau sa-l intreb valoarea pensiei.
Legat de art 109 si lefea 80/95 ,un art din L 80 referitor la pensii este art 10 sau 11 care spune ca la pensia de serviciu ( militară)se adaugă un spor de 10,15 ,20 si formeaza pensia militara de stat.
Dacă stiti si alte pensii stabilite pe L 80/ 95 ,va rog faceti-le cunoscute.
Toate pensiile la care faceti referire in comentariul de mai sus sunt pensii in plata ,inclusiv cele calculate dupa 2016 .Pentru toate se aplica procedurile menționate anterior pentru pensiile militare de stat in privinta actualizării, majorării, indexării,etc
Să trăiți bine!🍻

Huhu Rezea spunea...

Avia
Cum actualizezi tu pensia unui militar care are pensia calculată în anul 2016 în 4,15 puncte de pensie?
Art 122 nu permite revenirea la modul de calcul pe L 223, după cum nici art 28, 109 și 110 nu permit alegerea altor 6 luni decât cele care au constituit baza de calcul a stabilirii sau recalculării pensiei.
Sporul OMM se adaugă la cuantumul deja calculat al pensiei, plafonat la net sau la 85%, nu se adaugă la baza de calcul.
Sporul OMM are altă natură juridică decÂt cuantumul pensiei.
Să nu ne repeți ce spun cei de la MAI prin intâmpinări, cum că se fiscalizează la fel ca si cuantumul pensie și... de aceea se contopește cu pensia militară, că îți dau cu tastatura în cap.

Calinmihaib12 spunea...

D-le AVIA:..1.(.."bag și eu BĂȚUL prin gard.".!): art.109 = în "ultima" modificare a legii 223..NU MAI FACE REFERIRI..la legea 263/2010,lege despre care se ..pomenește..în art. 110 din legea 223..!
2.Intreabă-L pe d-nul "ȘOIMUL" dacă ne confirmă că pensia sa=stabilită pe legea 263/2010, a fost indexată conform cu calculul din comentariul meu de mai "sus":conform legii 223 din 2015..?

Huhu Rezea spunea...

Cum să opteze Soimul pe art. 122, dacă este pensionar din 2014?

Iulian Mareș spunea...

avia,
Până nu vei răspunde la întrebarea de mai sus stârnești doar plânsul nu râsul!
Ai ceva din idioțenia comunicatorul de imagine al PNL și al guvernului: capul lung și în colturi drepte!
Nu e rușinos sa stai de vorba cu plt de companie, kiar dacă eu am avut o altă șansă..., oricum, tot ei îți asigurau salopeta de ciocănar ilustru și consumabile pt marele și complicatul avion-scoala!
Restul este can-can...!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
...esti mai aproape, asa ca da-i cu nesat si-ti trimit eu una prin curier, de la e_Mag!

Iulian Mareș spunea...

Sa va spuna ipokimenul specialist in macro economie-juridico-inginereasca-financiara-avionica, ce legi creaza obligatii pentru trecut! Basme si iar basme....
Eu am mai tot scris cui se preta solicitarea de calcul a pensiei pe alegerea L-263 vs L-223! Reamintesc: membrilor cu grad de Mm din compunerea ekipelor a 2 tipuri de aeronave ce au facut istorie in misiunile externe: C-130 Hercules si C-27J Spartan; poate si celor care au executat misiuni de Pol.Aer. in Tarile Baltice sau Detasamentului de elicoptere dislocat pt misiuni externe in TOp Bosnia! Sub beneficiu de inventar, personalul navigant participant la misiunile de preluarea conducerii Aeroportului Internaţional Kabul (KAIA) în numele României, ca naţiune conducătoare.

Mihai spunea...

Alo ,dnul Huhurez
Dumneata citesti comentariile sau doar le publici?
Dacă le citesti afla ca am explicat cum se face actualizarea.
Dar mai explic odata cum se face actualizarea pensiilor calculate pe pun te in 2016-2020 si in alte perioade.
La actualizare se emit doua decizii.
Una pe L223 si una pe L263.
Rezultă doua cuantumuri care se compară. După comparare ramane in plata cuantumul avantajos care poate fi cel pe L223 sau cel pe L263.
Cuantumurile indiferent pe ce lege sunt calculate devin pensie militara de stat.
Pe masura ce se va trece la actualizarea pensiilor conform prevederilor L153 toate cuantumurile pe L263 ,indiferent in ce perioada au fost calculate devin pensii militare de stat in sensul legii 223.
Legea 263 aplicata pentru unii la alegere in perioada 2016 -2020 da doar cuantumuri avantajoase care se transformă în pensie militara de stat in sensul Legii 223 ,si nu da pensie civila in sistemul militar.
Acum poate ati inteles cum se va face actualizarea din 2023 sau cand va fi, daca va fi.
După actualizarea din 2023 .....nu vor mai fi cuantumuri pe L263 sau pe alte legi in sistemul militar daca cuantumurile rezultate din aplicarea L153 comparare cu cele rezultate pe L263 vor fi avantajoase.
Si vor fi mai avantajoase in mod sigur prin noua baza de calcul oferită de L153.
Mai astept inca raspuns la intrebarea,care sunt in sensul art 109 dinL223 pensiile militare de stat stabilite pe legea 80/ 95.

Mihai spunea...

PS
Iar daca nu înțelegeți că toate pensiile calculate pe L80/95 ( inclusiv pe art. 10 sau 11) devin prin art 109 din L223 pensii militare de stat in sensul L223 puteti sa va puneti tastatura pe Olt 🤣🤣🤣
Pe deciziile de pensie si cupon se evidențiază in mod distinct doar drepturile rezultate din legile speciale ,pensii IOVR,handicap ,nevăzător ,drepturi culturale ,deținuți politici ,etc.
Tot ce se stabilește pe L80/ 95 ca si adaos la pensia de serviciu ,inclusiv acel adaos de 10,15,20% pentru "răbdarea magarului" devine prin art 109(1) pensie militara de stat.

Huhu Rezea spunea...

Prevederea din art. 109 se referă la acele drepturi de protecție socială pentru militari si familiile lor care la data emiterii legii 223 erau plătite potrivit L 80.
Natura juridică a sporului OMM este cea de recompensă pentru militarii care au exercitat un numar de ani activități în domeniul a op sn.
Nu intră in modul de calcul al pensiei militare sau al pensiei pentru militari.
Spune-i prietenului tău că o ia în freză pentru eliminarea sporului OMM din pensiile stabilite după OUG 59/2017.
O ia în freza și dacă joacă alba-neagra cu articolul 122 din L 223/2015.

Mihai spunea...

In interpretarea corecta a art 109 care se aplica inclusiv pensiilor aflate momentan in plata.

Art 11 din L 80/95.
"Pensionării militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei."

Adică pe inteles ,sporul de 10,15,20% AL CUANTUMULUI PENSIEI nu inseamna decat ca pensia militara creste cu acel spor si devine pensie militara de stat in sensul art 109 dinL223.
Acesta este sensul formulării din art 11 " SPOR DE 10,15,20% AL CUANTUMULUI PENSIEI."

Cred ca stiti bine ca jurist sau finanțist ce inseamna "sporirea cu 10,15,20% a unui CUANTUM"

O zi faină cu fainosag la pensie!🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

Dupa mintea ta si sporul de 50% pentru cantaciosi intra in cuantumul pensiei militare pentru ca si ala se calculeaza si se adauga la pensia militara cakculata potrivit L 223.
Sporul OMM este adaus la pensia militara si nu intra in niciun plafon stabilit de L 223.

Mihai spunea...

Nu domnule Huhurez.
Sporul pentru cantaciosi " creatori" mai bine zis ,se acorda prin decizii ale unor asociații culturale sau cum le zice ,uniuni ,etc In urma întrunirii condițiilor unei legi.
Ele se evidențiază separat in decizii si pe cupon la fel ca si drepturile pentru deținuții politici -L118 ,nevăzători ,IOVR,handicap,etc ,drepturi acordate prin legi speciale la care nu face trimitere art 109 din L223.
O zi cu spor la toate!

Huhu Rezea spunea...

Sporul OMM este o recompensă, nu un drept de asigurare socială. De aceea nici nu este reglementat de legea pensiilor militare, așa cum nu a fost reglementat nici de L 263/2010.
Nu intră în niciun plafon reglementat de L 223/2015.
Dreptul la spor OMM izvorăște din actele normative prin care s-a conferit militarului Ordinele Militare și din art. 11 al L 80/1995.

Contează natura lui juridică. Nu contează cum este consemnat de casele sectoriale pe cupon. Este suficient că este calculat separat pe deciziile de pensie, având ca temei juridic art. 11 din L 80/1995.

ifrim spunea...

Ce legătură au membri uniunilor de creație scriitori ori greierașii cu armata?Acestea aparțin de frumos și cultură deci trebuiesc plătite separat din bugetul ministerului culturii!

Șoimul spunea...

Da,ați greșit cu 116 lei în defavoarea mea!

Calinmihaib12 spunea...

..Legea 263-cu militarii"prinși" în ea nu acorda OMM-ul(.."ferit" de ochii.."publici".!) dar norma de aplicare a legii: H.G.257/ 2011,în art. 70,alin.4:..acorda OMM-ul..!

Huhu Rezea spunea...

Norma de aplicare a legii este altceva.
Tot așa și Ordinul M25 menționează Semnul Onorific ca element care se are în vedere la recalcularea pensiei militare, art. 3 lit f), dar acest element salarial nu intră în compunerea bazei de calcul sau a procentuli de pensie, cum este menșionat sporul pentru pensia suplimentară.

Leon spunea...

Pai normal, OMM n-are treaba cu calculul pensiei militare:
"(4) La cuantumul pensiei corespunzător stagiilor de cotizare în specialitate, stabilit potrivit prevederilor legii, se aplică dispozițiile art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare."..!

Șoimul spunea...

Eu nu trebuia să optez întrucât deja aveam pensia calculată pe pp!
Deci d.le Huhu nu sunt în eroare!

Calinmihaib12 spunea...

SOIMUL:..mi-am luat minima precauție și am pus semnul întrebării la cele 15 % ale OMM--ului, la 20 % pensia militară era= 3.884 lei,..de astă-dată : cu un plus de 45 de lei..!,imi cer scuze (.."o să vă rețin..din pensie,..pt.că suma e mai mare de 10 lei..!..") = mai glumesc,făcând haz de necaz..!;
dar,serios,..greșeala era la diferența de clasă a sporului OMM..?

Calinmihaib12 spunea...

..D-le HUHU:..NO COMENT..!(..una-i..una, alta-i..ALTA..!)

Huhu Rezea spunea...

Potrivit articolelor 109, 110 pensia d-tale calculată în pp a devenit pensie militară, după carea fost recalculată necontributiv.
Esti în continuare în eroare. Nu puteai să mai optezi pentru modul de calcul pe L 263.

Calinmihaib12 spunea...

ȘOIMUL:..P.S.:
"..dar,serios,..greșeala era la diferența de clasă a sporului OMM..?, și/sau la..ultimele 2 zecimale din cele 5..?(3,328??)"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Col Dogaru ne-a dus cu presul si ne-a mintit permanent, de aia s-a ajuns la extreme. Cine-i fraier sa-l mai cotizeze, s-o faca, daca il tine punga, dar nu se merita. Nu intamplator OORABILUL L-A ARTICULAT PE AICI, IN SENSUL CA A DESCOPERIT ENORMITATI PREGATITE SA LE BAGE LA POLITIC SPRE APROBARE, DECI A JUCAT MEREU LA DOUA CAPETE, DAR EL SI-A OBTINUT OSCARURILE, DOCTORATUL SI ALTE CHESTII! Eu merg pe mana Gen. Oprea si va garantez ca merg foarte bine! Daca era Gen. Oprea in locul lui Dogaru, azi eram departe!