Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 14, 2020

Ungurenii din Oltenia de Sub Munte și Războiul de Independență

34 comments
Cosmulete Ion, un pitoresc ungurean din Vaideenii perioadei comuniste

Când generalul austriac Adolf von Bukow a dat ordin, în 1761, ca bisericile ortodoxe de lemn să fie arse, cele de piatră să se distrugă, iar oamenii care se împotrivesc să fie uciși, rezultatele au fost catastrofale. Sute de sate pierdute, zeci de mii de români morți, biserici jefuite, profanate și arse, toate în Ardeal. Mulți au trecut munții, pentru a-și găsi liniștea și locul potrivit creșterii animalelor. Așa au ajuns ciobanii din Mărginimea Sibiului în localități ca Novaci, Vaideeni, Băbeni. Veniseră în altă țară, dar lângă oameni care vorbeau aceeași limbă. Pentru că veneau din Tara Ungurească, oltenii le-au zis ungureni, termen care are același înțeles cu cel de cioban, nu că ungurenii ar fi de altă etnie.

In nici o sută de ani de conviețuire cu oltenii, ungurenii și-au impus cultura și puterea econimică în microzonele în care s-au așezat. 

Iata ce relata primarul din Vaideeni despre participarea comunei Vaideeni, ungureni și golani (așa le ziceau  ei localnicilor), la susținerea armatei care lupta în Bulgaria, în Războiul de Independență din anii 1877-1878.

"Ceea ce nu se ştie, este faptul că iarna 1877 – 1878 a fost una cruntă în văile Bulgariei, temperaturile coborând mult sub minus 20 de grade. Aici apare povestea Vaideeniului, una din cele mai mari şi mai cunoscute localităţi păstoreşti din România care avea pe front peste 300 de fii ai satului.Guvernul solicită în luna noiembrie autorităţilor locale hrană şi cojoace pentru soldaţii noştri, fapt imediat acceptat de Vaideeni. Astfel în perioada noiembrie-februarie sunt trimise pe front, potrivit actelor din arhive, peste 50.000 de cojoace şi mii de oi. Este un efort uriaş de război susţinut în acea vreme de locuitorii comunei.

“Plata? Am primit drept definitv şi munţi pentru acest sprijin. Mai mult, acest lucru s-a repetat în următoarele războaie. De aceea ne-au fost daţi munţii, pentru ca armata română să aibă întotdeauna o rezervă sigură de hrană şi îmbrăcăminte. Ce nu se ştie? Că în acel răboi de independeţă, armata română a ajutat cu haine şi mâncare şi populaţia bulgară, care era sărăcită complet în urma războiului”, spune primarul Daniel Băluţă."


34 de comentarii:

avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

"...Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai,
Iată vin în cale,
Se cobor la vale,
Trei turme de miei,
Cu trei ciobănei.
Unu-i moldovan,
Unu-i UNGUREAN
Şi unu-i vrâncean..."
Cred ca-n zilele noastre , Cosmulete-Junior este la volanul unui BMW..!

Mihai spunea...

Sau vinde branza la Ranca daca nu a prins aprozarele lui Daia.

spiritul lui Haret spunea...

Ceva despre Balcic si Cadrilater?
Cezar@explica ce ai cu legea 164/2001.Cu ce te-a neindreptatit?

CEZAR spunea...

E tardiv...
Daca nu ai inteles nici pina acum....e grav!
Un indiciu.
B.CALCUL...uuuuultima luna ..in care sefii si acolitii isi bagau de toate..
Altii care au halit restructurarile..si nu s-au grabit sa plece trecind pe functii inferioara..fara aia..aia..aia..praful de pe toba...!!
Hai pa,,ca ma reinervez...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica, s-a dat legea ca cei care au savarsit crime impotriva umanitatii (au tras in popor la Revolutie) li se vor taia pensiile militare si li se dau ajutoare sociale de 850 lei! O sa-mi permit atunci ca, din pensia mea amarasteana sa te ajut umanitar, numai daca te rogi sa mi-o majoreze! Vezi?! Prietenul la nevoie se conoaste, si nu o sa ma razbun ca te-ai opus sa fiu aujutat de camarazi cand imi era foarte greu, ca acum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi am atins pragul de 65 ani, deci daca se da carantinari si blocaje n-am voie sa ies din casa, decat cu portia! Sanatate tuturor, in fericire, prosperitate si viata luuuuuunga! PS: Am acum dreptul la o pomana cu ulei, zahar, faina si alte fleacuri, de la Primarie, plus o masca, ca am depasit varsta de 65, daca m-as duce maine sa cer, ca am dreptul pe lege! Le-o las lor s-o dea la PNL! Sunt eu sarac, dar la demnitate si onoare nu renunt! Nu ma vor vedea ei la Primarie sa cer pomana guvernamentala, de-as muri de foame!

Leon spunea...

Cezaruca, NU exagera..!
In Baza de calcul a L164/2001 nu intra nici macar un Spor !
Solda de Merit se acorda din Martie ptr.12 luni, Ind.de Cda o aveai sau nu, la fel Coef.de Functie si de Grad...!!

Alex spunea...

Din cate am citit pe Cuiul catarii,o delegatie a Romil a facut o MARE BRANZA in data de 13.10 in cadrul unei intalniri la C.D.Proiectul Plx.199 va mai avea de asteptat pana se va invechi ,ptr.a avea aroma de telemea veche.
Un domn sustine ca d-lui pe acest proiect ar fi avut o crestere a pensiei cu 1600 de lei si ca atare nu este prea bine ceea ce s-a intamplat in acea zi.
Urmeaza probabil noi discutii ,deoarece la cativa cu pensii umflate de 'jde mii de lei, nu le convine ca le cresc mai mult celor cu cuantum mai mic.Deci vom consuma telemeaua preparata de Romil &co.peste cativa ani.Lacomi si egoisti.
Nici acum nu au prezentat solutia actualizarii incepand cu 2021.

CEZAR spunea...

Nu ai nimerit !...
Te-ai invatat sa traiesti din cerseala....de unde pica!
Te-ai vaitat ca la mina ti-a cazut TURBA in cap ..pam pam..
Dar ce sa vezi ..NICI MACAR PERMISUL DE CONDUCERE NU TI L_AU RIDICAT ..ca inapt! Te-au trimis SOFER la canal ..unde ai facut accident..rasturnind basculanta...Oare ti-au luat probe de singe?? Doar catastrofe scrie pe fruntea ta...
Apoi ca civilescu cu N factorial boli ..si afectiuni..NUMAI BUN DE POLITICA..BASISTA cu VALERIAN VREME....
Pica de la Vreme ..ba gratarul cit farfuria ..ba vinisorul ..ba banutul NEGRU din punga lu HUDREA..ce sa mai vorbim ..trai frate..
Numai ca surprizaa..astea nu s-au pus si la pensie....sic..
Acum cind zici ca esti batrin si ramolit..nu mai vezi ..nu mai auzi ..nu mai ai miros..dar ..fix la curul lu Oprea.....ai putut sa-ti transporti hoitul la Bucuresti si sa te bagi in poza..hihi
Cit poti sa minti mai ..plotonere !
Sa intinzi mina pe blog...doar doar oi pacali pe careva..si ai pacalit...RUSINICAAAAA

anonim spunea...

Doamna "profesoara" nu se dezminte
....tot cu olteni,nu-i asa?? E in cadrul articolului:)))

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/viorica-dancila-il-acuza-pe-klaus-iohannis-ca-a-inventat-cuvantul-giroscop-1384017

CEZAR spunea...

@ /ALEX..
QED...doar asa se pune problema...! Nu-i creste gusatului ..care demuuuult a depasit cresterile preconizate prin aceasta lege..da-i si lupta IMPOTRIVA..
Asta-i ESENTA...NEREALIZARILOR...
TRAGETI CONCLUZIA SI ACTIONATI....!!!

anonim spunea...

angajatii crematoriului uman "Cenusa" au intrat in greva si ureaza politicienilor un calduros "Sa va vedem la urne"!!

calin spunea...

La mulți ani cu sănătate și nu pierde speranța!

monteoru spunea...

Concluzie.Cezar nu stie modul de calcul al pensiei conform legii 164/2001
Treceti peste simpatie sau antipatie.Ganditi-va ca oricare dintre noi putea sa fie in situatia lui in decembrie 1989.Multumiti sfintei naturi ca ati scapat teferi.Pacat de colegi,prieteni ,vecini,cunoscuti care si-au pierdut viata .
Ifrim -la cei 65 ani impliniti nu este totul pierdut.Adevarul este ca dupa trecerea in rezerva nu te-ai ales drumul castigator.POti de acum incolo.Desfasoara activitati aducatoare de venit nu astepta sa ti se bage in sac.Dupa 1990 generozitatea este o fapta perimata.

raul spunea...

LA MULTI ANI ,Cornele si multa ,multa sanatate!

anonim spunea...

...macar sa scoata ceva bani din lucrul de acasa,macar din amaratele alea de sondaje de opinie online, usor de facut si prost platite,dar mai mult decat consumul a sute de ore pe bloguri cu texte si blesteme kilometrice,absolut inutile

Viorel spunea...

Domnule Col.(r.)dr. Mircea DOGARU, pe noi pensionarii nu ne interesează dacă PMB vă aprobă să treceți strada pe roșu, să mergeți cu mașina pe contrasens sau alte lozinci prezentate în ultimii 5 ani. Astea sunt mizilicuri cât și altele cu care vă lăudați mereu. Am propus, am cerut, am dres, am mers, dar de obținut nu ați obținut nimic de la clasa politică indiferent cu cine ați discutat, începând de la președintele KWI și până la ultimul politician care v-a promis ceva și nu s-a ținut de cuvânt. De ce ? Cu scuzele de rigoare, cred că în fața dânșilor (valabil și pentru ceilalți 3 domni Gl., dar dânșii cel puțin tac) nu reprezentați decât un simplu cetățean. Vorbesc (,) cu dumneavoastră probabil din respect pentru vârsta pe care o aveți pentru că (,) ca și militar respectul este zero, altfel ar fi ținut cont de (parte ale noastre) doleanțele dumneavoastră prezentate privind pensiile militare. Inclusiv datul în judecată pe toți miniștrii Ap., LOV., etc. De vină sunt tot timpul GULERAȚII, aceștia chiar nu pot fi eliminați din structura centrală a M.Ap.N., doar nu sunt bătuți în cuie.

Huhu Rezea spunea...

Nu băgați comentarii despre pensii pe acest topic! Ungurenii din Oltenia nu sunt interesați de ele.

anonim spunea...

@huhurez
Lasa bre,ca azi e ziua lu' ifrim(CFI): La Multi Ani!! pe aceasta cale. O sa treaga ceva la.... toate bolile pe care le are Si sa te tii diseara cand va veni cu "de toate"
PS eu am (doar)3 cronice toate si cu speranta de viata redusa
cardiologul mi-a zis:intre 3 si 5
gastroenterologul : intre 4 si 7
diabetologul : inca max. 10 ......toate 3 in conditii drastice de intretinere si viata,toate trei cu documente oficiale pe care le detin in cazul in care cineva indrazneste sa-mi zica "mincinos"
Daca din asta mai scad 2 1/2 ani cat au trecut deja ....mare branza n-a ramas cu sau fara peleicsuri.Deci in nici un caz n-am sa ajung la varsta lui ifrim(CFI)
Asta inseamna treaba facuta cu "responsabilitate" nu ca ifrimu care-si baga si gripa si durerea de dinti la boli cronice/incurabile/mortale :))))....a da si batul din fund.El a avut,are si va avea o boala incurabila care se numeste??...va dau dreptul la 3 incercari desi nimeriti din prima.
De asta imi permit sa mai fac si misto,ce sa fac sa-mi plang de mila??...asa prost n-am fost niciodata!!:)

anonim spunea...

@Viorel
Dogaru nu are nici un interes sa elimine guleratii si nici problemele militarilor.Ramane fara "obiectul muncii" fara sindicat si bineinteles fara "mangoti"...si in jurul lui e o caracatita intreaga cu acelasi interes care se hranesc cu aceeasi bani obtinuti fara efort...nu ca n-ar avea!! si culmea din pensii militare pe care tinand cont de vechime Dogaru in mod sigur nu o merita....el care a intrat in armata cu gradul de capitan direct din civilie si asta inca de pe vremea lui ceasca...pentru ca a avut socru pe "cine trebuie"

anonim spunea...

Socrul
Generalul Vasile Petrut (comandantul trupelor de graniceri al RSR) colaborator(cel putin,ca atat s-a putut demonstra) al GRU si deconspirat de secu a lu ceasca(deci e clar ca in acest caz secu a fost patriot ca in "n" mii de alte cazuri

sursa confidentiala:
Mircea Dogaru a lucrat înainte de ‘89 la „Viaţa Studenţească“, a absolvit istoria, s-a căsătorit cu Viorela Petruţ, fiica generalului-colonel Vasile Petruţ, apoi a fost profesor de istorie de liceu, după care a intrat în armată, ca istoric militar, în colectivul lui Ilie Ceauşescu (la vremea aceea în armată se mânca o leafă bună şi uniforma arăta frumos). Generalul-colonel Vasile Petruţ a fost recrutat de GRU în anii ‘50 în timpul stagiului militar la Moscova (studii la Academia Frunze). Petruţ a fost comandant al trupelor de grăniceri, fiind ulterior promovat în Direcţia Propagandă din Secţia Politică Superioară a Armatei, datorită legăturii sale strânse de prietenie cu generalul Ilie Ceauşescu, şeful Consiliului Superior Politic.....

Dogaru,ofiter facut la apelul bocancilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc frumos, respectuos si cu pretuire pentru urari, dragi camarazi!
@ Cezarica, postarile tale iti dezvaluie un caracter de care mi-ar fi jena, dar nefiind al meu nici ca-mi pasa de faptul ca vrei sa te expui penibil, si daca ar fi numai la adresa mea, dar cam pe multi vrei sa-i stropesti cu noroi, facandu-ti placere! Varsta inca nu te-a cizelat. Pacat!

Leon spunea...

La Multi Ani SANATOSI, Cornele si asculta aici o Jieneasca de la Vaideeni :
https://www.youtube.com/watch?v=Xqu6OJyjfr8

Viorel spunea...

Nu domnule tehnocrat iar da aș căuta pe google să citesc ve a spus apoi să vă transmit dumneavostră pompos, da știu, a spus următoarele ......, aș deveni ridicol. Sincer să vă spun mie îmi place de domnul Col.(r.)dr. Mircea DOGARU ca om, ca istoric, îi apreciez și pe domnii generali președinți de asociații, ceea ce mă intrigă este faptul că nu rezolvă nimic din ceea ce spun. Domnule, dacă nu poți, dacă nu ești băgat în seamă lasă pe altul care poate sau care se pricepe, vede altfel lucrurile sau care are un cârlig în lumea politică și se lipește de ceva. Vă rog să-mi spuneți ce au obținut cei 4 distinși președinți de la Parlamentul sau Guvernele României din 2015 când a apărut Legea nr. 223 de la prima O.U. nr. 57/2015 care a ciuntit Legea în sine urmată de celelalte și până în prezent, ce modificări benefice au obținut dânșii prin intervențiile avute referitor la inechitățile prind pensiile militare.

spiritul lui Haret spunea...

Dogaru nu a reusit mai nimic dar sa fim sinceri cu noi.Nici noi pensionarii nu l-am ajutat.Stand acasa si frecand tiparul cand el ne cheama sa protestam cum vreti sa aiba succese?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spiritul lui Haret: Foarte corect, bine punctat!

Alex spunea...

La multi ani! Multa sanatate dvs.si sotiei dumneavoastra d-le Cornelius Flavius...

vasile iosif spunea...

La multi ani si pana inspirată.

Mihai spunea...

La multi ani Cornele de la un dac liber, dusman al ciocoilor vechi si noi si a celor care le tin partea pe acest blog.
Așa-i pe la noi ,pe la dacii liberi după primul feldet,daca trebuie vom fi toti Pintea .Nu ne lăsăm. In tavă de tun cu ei si vom împărți la saraci.

https://youtu.be/cAIIzZUPHXU

Mai trebuie doar sa facem rost de garsoniere la sandramaua asta susținută de domnul Huhurez care a golit sacul dând la bogați.
Toate cele bune!

Viorel spunea...

Domnule tehnocrat, legile le fac politicienii în folosul poporului și al democrației pentru că de asta au fost aleși iar ele trebuiesc aplicate așa cum sunt și nu prin proteste de stradă sau grevă. Vedeți dumneavoastră ca exemplu, mulți îl consideră (să mă scuze dacă citește) pe domnul Gigi Becali un neica nimeni, un parvenit lăudăros, chipurile credincios dar fariseu, etc., etc. Cu toate acestea a făcut multe lucruri bune ajutând oamenii nevoiași fără ai cere nimeni sau fără a avea ca bază o lege care să-i impună. A făcut totul de plăcere. Inclusiv vorbele pe care le-a spus: „Pentru mine o strângere de mână face mai mult decât semnătura pe o hârtie”. Că o aplică tot timpul (nu are cum și nici nu cred) sau în anumite situații este treaba dânsului. Ați pomenit în discursul dumneavoastră despre domnul Tăriceanu (fost prim ministru, președinte de partid, etc.), domnul Dragnea, om important în politica românescă, domnul Solomon la fel, unde este cuvântul acestor oameni politici cărora poporul le-a dat votul ani de zile și de ce pentru un drept al tău stabilit de ei și încălcat tot de ei trebuie să ieșim în stradă să protestăm. Asta este logica lucrurilor. În aceste 10 luni de când a început Pandemia ni se cere zi de zi a TV. să respectăm, să respectăm, dar ei când vor înțelege să respecte OMUL ȘI LEGEA. OMUL CARE LE-A DAT PUTEREA CA TOTUL SĂ SE DESFĂȘOARE ÎN LINIȘTE ȘI PACE.

Burebista spunea...

La mulți ani și multă sănătate, Cornelius! Sa dea domnu sa trăiești încă mulți ani de acum încolo și sa le mănânci pensia celor din MAPN. Știi cum e vorba aia decât mare și scurta... Mai bine mai mica și muuult mai lungă...pensia bineînțeles..
La mulți ani încă odată!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc pentru urarile de ziua mea, onorabili camarazi! Dumnezeu sa va ajute cu sanatate si tot ce va doriti!

Iulian Mareș spunea...

Tareee...! :))