Un produs Blogger.

marți, octombrie 19, 2021

Pensiile anticipate parțiale tranformate in pensii pentru limită de vârstă după 01 01 2011

23 comments

 beneficiază de aplicarea indicelui de corecție din anul în care au devenit pensii pentru limită de vârstă, numai așa este constituțional art. 170 alin.(3) din  Legea 263/2010. 

COMUNICAT DE PRESĂ, 19 octombrie 2021

2. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma înscrierea inițială la pensie din cuprinsul art.170 alin.(3) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este constituțională în măsura în care beneficiază de indicele de corecție prevăzut de art.170 din Legea nr.263/2010 și titularii pensiilor pentru limită de vârstă care au fost stabilite după 1 ianuarie 2011 și care au fost transformate din pensii anticipate parțiale stabilite anterior acestei date.

Compartimentul relații externe, relații cu presa şi protocol





23 de comentarii:

Leon spunea...

Era de asteptat ca, dupa ce CCR a decis ca acest indice de corectie sa fie aplicat pensiilor de invaliditate, sa decida acelasi lucru si pentru pensiile anticipate partial !
Bravo CCR !
Asteptam publicarea in MO si punerea in plata cu noul indice de corectie..!

Leon spunea...

Decizia CCR ar putea sa fie aplicata la fel ca Decizia 702/2019:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cnpp.ro/en/noutati/-/asset_publisher/FbjvUfJwDu7P/content/precizari-privind-decizia-ccr-nr-702-2019-referitoare-la-indicele-de-corectie-prevazut-la-art-170-din-legea-nr-263-2010-privind-sistemul-unitar-de-pen&ved=2ahUKEwixgqGXndfzAhWPzqQKHVdlCpwQFnoECDAQAQ&usg=AOvVaw1J29sE9xNe-QJ7Q9NvaG1v

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se pare ca geamanul meu e in aceasta postura, sa-i zic mâine, sa-l intreb.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Coane, Leoane, eu daca am fost in invaliditate, acum fiind in limita de varsta din 2014, dar pe Decizie este inca specificat ca am gr 2 inv, mai beneficiez de ceva? Sau numai pentru cei cu pensiile de inv in plata?

Huhu Rezea spunea...

Același lucru li s-ar putea întâmpla și pensiilor militare dacă ar deveni pensii contributive.

Leon spunea...

In sistemul public de pensii, in luna septembrie 2021, erau in plata peste 93.000 de pensii anticipate partial !
Cand vor trece la pensia pentru limita de varsta, cat timp este in vigoare Legea 263/2010, vor beneficia de noul indice de corectie( in acest an de 1,41).
De un nou indice de corectie, vor beneficia si cei care au trecut la limita de varsta dupa data de 01.01.2010..!
Dupa parerea mea, ar trebui sa beneficieze si militarii care au pensia stabilita cf.Legii 263/2010 in perioada ian.2010- dec.2015..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Frate-meu nu este in situatia asta de iesire anticipata, ci a iesit la limita cu 40 ani vechime, dar informatia a prins bine pentru altii, cat dreptul celor in invaliditate, iesiti in limita, de care beneficiaza cumnata, i-am comunicat vestea. Uite ca blogul si-a mai dovedit, inca o data, utilitatea universal valabila! Multumim, Onorabile!
Ce panarama cu acest ,,guvern'' de rezisti in plina criza medicala, sociala si politica, toate tragandu-se de la Plavan Muilă, cel mai mare sabotor al tarii din toata istoria Romanistanului! Pana si liberalii au inceput sa-si doreasca anticipatele, acridu-se majoritate de ,,tătucul'' gen Stalin, care i-a distrus si pe ei ca partid, scindandu-l! Daca nu se procedeaza rapid pentru suspendare si zvarlire din inaltul prepeleac, ne paste Yugoslavierea si falimentul total, cauza fiind acest personaj sumbru, analfabet functional, penal si plin de o crancena ura pe tot ce este romanesc! Azi va pica Bubosul, cu tot cu gâlgâietorii lui de urină, mai fiind un pas spre anticipate!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Ai uitat că nu ai avut stagiul minim pentru a-ți calcula pensie pentru limită de vârsta? Pensia de invaliditate a rămas în plată ca pensie pt limită de vârstă.

luchy19 spunea...

Un sfat. Să trec în pensie anul acesta sau în 2022 ? Subofițer, promoție 1994, 3600 lei net. Vă mulțumesc cu respect.

Iulian Mareș spunea...

La prima vedere, minimum 27 ani vekime! Merge...
Personal, nu cred ca în 2022 se va aplica mărirea soldei, cf legislației!
Eu aș opta începând cu 31.12.2021.
Dv decideți! Depinde de funcție, arma, familie...etc

Huhu Rezea spunea...

Păi... d-ta ai uitat că ai pensie militară?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Unknown, sa te ajute Dumnezeu sa iesi la pensie, si totul depinde de vechime, ca daca nu o ai vei fi distrus la pensie, toata viata! Deci, mare atentie la vechime, ca asta va conta tot restul zilelor, dupa pensionare, caci fara vechime completa si consistenta inseamna pur si simplu o tragedie! Asta m-a distrus pe mine, iremediabil, dar fara vina mea, caci am avut accident in timpul misiunii, a serviciului, care la pensie este egala cu zero, necontand pentru ei absolut nimic sa te ajute cu ceva ca te-ai distrus pentru Armata, fiind bun cat esti apt, restul fiind o cizma in cur cand devii o leguma si lasat sa crapi de foame! Asa-i numai in Romania mafiota, inapoiata, medievala si plina de capuse politice criminale! Sanatate si, succes!

Huhu Rezea spunea...

Rămâi d-le pentru 22.
E imposibul ca legea 153 să nu se aplice 2 ani la rand in peivinta soldei/salariului de funcție.

luchy19 spunea...

Vă mulțumesc mult pentru sfaturi.

Leon spunea...

"Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, spune că pensiile vor crește de la 1 ianuarie, menționîând și procentul.

„Pensiile vor crește cu 6% de la 1 ianuarie 2022. Suntem într-o procedură de infringement din cauza deficitului”, a spus Dan Vîlceanu, sâmbătă, la un post TV."(gazeta de sud)..!

Unknown spunea...

In ce Monitor Oficial s-a publicatat decizia ccr.cu cele stabilite in sedinta din 19 oct 202 privind aplicarea indicelui de corectie pensiilor pentru limita de varsta transformate din pensii anticipate dupa anul 2011?

Huhu Rezea spunea...

Nu s-a publicat. Decizia de admitere este încă în stadiul de redactare.
Important este că pensiile anticipate parțiale primesc indicele de corecție din anul în care au fost transformate în pensii pentru limită de vârstă.
Este vorba de pensii din sistemul public, nu de pensii militare.

Brenda spunea...

Valabil și pentru pensiile de boala și care au trecut la pensia normala.,Mă interesează pentru cineva care a aavt pensie de boala și a trecut la pensia de munca

Brenda spunea...

Scuze pensie de varsta

Huhu Rezea spunea...

Deja s-a aplicat acea decizie CCR.

Brenda spunea...

Îmi puteți da începerea datei de aplicare și decixis CCR? MULTUMESC

Huhu Rezea spunea...

PRECIZĂRI

PRIVIND DECIZIA NR. 702 DIN 31.10.2019 A CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI

REFERITOARE LA INDICELE DE CORECȚIE PREVĂZUT LA ART. 170

DIN LEGEA NR.263/2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE



Din dorința de a aduce clarificările necesare asupra modului unitar de aplicare a prevederilor art. 170 din Legea nr.263/2010 după data de 10 februarie 2020, data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei nr.702/2019 a Curții Constituționale, formulăm următoarele precizări cu caracter general:

Potrivit dispozițiilor art.147 alin. (4) din Constituția României, "Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor."
Decizia CCR are în vedere aplicarea indicelui de corecție prevăzut la art. 170 din Legea nr.263/2010 și în cazul persoanelor care au fost înscrise la pensie de invaliditate în temeiul Legii nr.19/2000 și care au îndeplinit, respectiv vor îndeplini condițiile pentru pensia de limită de vârstă în temeiul Legii nr.263/2010.
Valoarea indicelui de corecție care se va aplica la punctajul mediu anual, determinat în condițiile art. 95 din Legea nr.263/2010, este cea în vigoare la data la care s-au deschis, respectiv se vor deschide drepturile de pensie pentru limită de vârstă.
Pensiile de invaliditate acordate conform Legii nr.19/2000 și care au devenit pensii pentru limită de vârstă anterior datei de 10.02.2020 vor fi revizuite din oficiu. În situația în care cuantumul revizuit este mai mare decât cel aflat în plată, noile drepturi se acordă de la data de 10.02.2020.
În vederea aplicării întocmai a dispozițiilor Deciziei CCR, aplicația informatică de Stabiliri Prestații urmează a se modifica în mod corespunzător.

Brenda spunea...

Multumeec