Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 13, 2021

Pensionarii civili și speciali pot primi taloanele de pensie și în format electronic.

69 comments

Reglementarea nu privește pensionarii militari, care sunt beneficiari ai Legii nr. 223/2015 și primesc pensiile și taloanele de pensie prin Casele de Pensii Sectoriale.

Inițiatorilor legii le-a fost târșeală să introducă în proiectul de lege și art. 67 din Legea nr.  223/2015, astfel încât și pensionarii militari să poată opționa pentru formatul electronic al talonului de pensie.

Nici instituțiile militare nu se obosesc să urmărească procesul legislativ din camere, pentru a face propuneri care să fie și in favoarea pensionarilor militari. Se înmulțesc modificările aduse Legii nr. 263/2010 care ar fi utile si pentru pensionarii militari. Mi-amintesc acum de cea privind imprescriptibilitatea recuperării drepturilor de pensie neacordate de Casele de Pensii. 

Modalitatea de plată a pensiilor militare și de transmitere a taloanelor de pensie este astfel reglementată de actuala lege a pensiilor militare.

Articolul 66(1) În sistemul pensiilor militare de stat, plata pensiei se face lunar.(2) Pensia se plătește personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul urmaș sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială.Articolul 67(1) Plata pensiei se face, în funcție de opțiunea pensionarului, prin mandat poștal, în cont curent sau în cont de card, în condițiile stabilite prin convențiile încheiate între casele de pensii sectoriale și Compania Națională "Poșta Română" - S.A. ori, după caz, între casele de pensii sectoriale și bănci.(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în situația celorlalte drepturi bănești pentru stabilirea și plata cărora competența revine, potrivit legii, caselor de pensii sectoriale.(3) Casele de pensii sectoriale transmit lunar, la domiciliul beneficiarilor din România, prin Compania Națională "Poșta Română" - S.A., taloanele de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) și (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care au optat beneficiarii acestora.Articolul 68(1) Cheltuielile cu transmiterea către beneficiari a drepturilor prevăzute la art. 67 alin. (1) și (2), precum și cele cu transmiterea taloanelor de plată la domiciliul beneficiarilor din România se suportă din bugetul de stat, prin stabilirea unor procente și tarife conform legilor bugetare anuale.(2) Procentul prevăzut în situația în care achitarea drepturilor se face la domiciliul beneficiarilor se stabilește astfel încât cheltuielile totale de transmitere să nu depășească 1% din valoarea totală a sumelor plătite.(3) Comisionul bancar prevăzut în situația în care plata drepturilor se face în cont curent sau în cont de card se stabilește astfel încât cheltuielile totale de transmitere să nu depășească 0,15% din valoarea totală a sumelor plătite

********************


Legea a fost adoptată miercuri 13 oct. 2021 în Camera Deputaților, cameră decizională.

Vezi Pl-x 294/2021

Lege 

pentru completarea art.109 din Legea nr.263/2010 

privind sistemul unitar de pensii publice

Art.I. - La articolul 109 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (6) se introduc şase noi alineate, alin.(7)-(12), cu următorul cuprins: 

„(7) Casa Naţională de Pensii Publice transmite, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul on-line deschis în portalul CNPP, documentul de informare cu privire la sumele plătite beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor prevăzute la alin.(1) şi (2) în cont curent sau în cont de card.

(8) Documentul de informare prevăzut la alin.(6) se transmite în format electronic începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card. 

(9) Documentul de informare prevăzut la alin.(6), transmis în format electronic, produce efecte juridice identice cu documentul de informare cu privire la sumele plătite transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reşedinţă prin serviciul de corespondenţă standard.

(10) Documentul de informare prevăzut la alin.(6), în format electronic, este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic.

.(11) Documentul de informare prevăzut la alin.(6), în format electronic, conţine toate elementele de identificare unică de pe documentul fizic omolog.

Art.II. - Hotărârea Guvernului nr.257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2011, cu completările ulterioare, va fi actualizată în mod corespunzător, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi

69 de comentarii:

Leon spunea...

Proiectul de lege ajunge saptamana viitoare la Cotroceni si in max.20 de zile poate fi Promulgat, daca nu este contestat de Presedinte( Reexaminare sau CCR !).
Cred ca va fi pus in practica in max.90 de zile de la publicare in MO, dupa ce se vor modifica si Normele de aplicare prin HG !
PS. Intre timp, parlamentarii pot modifica si Legea 223/2015 in acest sens..!

Ioan spunea...

cum ca se trimit in format electonic din luna iunie anul acesta

Huhu Rezea spunea...

Pardon, intră in vigoare la 3 zile de pa publicare în MO.
Pentru militari... altă lege.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, daca nu este nevoie de Norme, poate postati aici si un model de Cerere pentru a solicita trimiterea cuponului de pensie pe E-mail..!!

BatistaPeTambal spunea...

Cei care cica asigura securitatea internetului (si pentru) Ucraina se tem c-o sa le sparga hacker-ii serverul de mail si vor gasi toti pensionarii din servicii...

Huhu Rezea spunea...

Doar în birocrația românească nu se aplică o lege dacă nu sunt publicate normele de aplicare.
Deocamdata pentru miitari nu e cazul, dar nu cred că ar fi vreunul să nu știe să scrie o cerere.

M spunea...

Și cu toate astea la Casa de pensii MAI ai cont și îți vezi toate datele despre pensie.
Nu văd de ce nu ar adăuga și un buton cu care să îți descarci talonul în format PDF.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
și cum va arăta? Un cupon pdf, intr-o arhivare RAR/ZIP parolat cu nr dosarului de pensie sau CNP-ul? Și ti-l printezi tu? Va fi și cu semnătura electronică? Ca sa îmi iau un Token! Plus un cont creat la CSP ca la MyEnel?
Ce progres....

Iulian Mareș spunea...

Nu mai este nevoie...Voiculescu a mișcat rapid prin furtul bazei de date a Centrelor de vaccinare din SNAOPSN! Ce, s-a deranjat CSAT, PG, DIICOT, ORNISS sau Comandantul Suprem, în veci fie-i numele pomenit cu laude și Ode?

M spunea...

Așa ceva!!!! 😁

"În cadrul exerciţiului "Green Griffin 21", organizat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie în poligonul Klientz din Germania, o coloană de transportoare blindate tip TAB B33 „Zimbrul" aparţinând Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor", însoţită de echipaje ale Poliţiei Militare Germane, pe timpul executării, în cadrul tactic, a unui marş pe roţi spre locaţia de desfăşurare a unei etape a exerciţiului, la intrarea în localitatea Brandenburg, a fost oprită de către poliţia rutieră germană, pentru motivul că un transportor blindat avea scurgeri de material lichid”, a transmis, miercuri, 13 octombrie, Ministerul Apărării.

Găsiți restul știrii!!!!

Să oprească poliția rutieră o coloană militară, însoțită de poliția militară!!!! 😁
La noi jandarmii nu au voie să legitimeze un rezervist (nu fost cadru militar activ ci doar fost MTR)!!!😁

Costi spunea...

Cuponul de pensie pentru rezervistii MAI se poate printa accesand următorul link: http://www.casapensii.mai.gov.ro/online

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sunt indragostit fatal de cuponul traditional, pana la orgasm, si nu de cel electronic, ca un pleonasm! Pai, din cele normale si traditionale pot sa le adun ca sa invelesc sarmale, de Craciun si de Revelion, adunand lunar cupon dupa cupon! Ce altceva sa mai invelesc electronic, decat un falus bionic? Credeati ca in casele teritoariale se omoara aia sa citeasca stirile cotidiene din ziare, sa afle si ei despre aceste cupoane, cand ei sunt ocupati pe sub birouri cu botulismele amantelor secretare?! O sa avem si asa ceva, coane, Leoane, doar cand vom avea si un adevarat ministru la Aparare, dar pana atunci sa le dam la clocari brânci sa sugă bomboane cu banane, lapte si portocale sa le treaca de lene si foame!

M spunea...

Corect. 😁

Nu am mai intrat de ceva vreme dar am testat și așa este.

M spunea...

@Iulian Mareș

Pe actualele cupoane îți trimit un cod.
Cu ajutorul lui (și adresă de mail) îți faci un cont pe baza de date.
Acolo vezi tot (cum a fost stabilită pensia, unde se virează, cât e, cum se impozitează, adresa de corespondență... Ce să mai zic? Tot!

Faci click pe luna care te interesează și se descarcă automat un fișier PDF cu talonul care poate fi printat (față/verso).

Leon spunea...

Au promis si cei de la MApN ca fac acest program, dar pana in prezent,...ioc..!

Calinmihaib12 spunea...

..la ce e bun..un cupon de pensie electronic =.."volatil", practic inexistent pt.o mare majoritate a pensionarilor care nu au acces la..DEVICE-uri..?(nu le au..,nu văd bine,nu știu să le folosească..etc.; și sunt locuri în țară în care trebuie să-ți probezi cu talonul de pensie calitatea de pensionar,ba ți se mai cere și o copie xerox..!).
..și oricum, CUPONUL MANDAT DE PENSIE = pe hârtie e ABSOLUT NECESAR..în ROMÂNIA..!!(..din mai multe motive..!,..ca și "fluturașii" cu veniturile lunare..!).

Huhu Rezea spunea...

Din formatul online faci câte copii vrei,

Viorel spunea...

Domnule M. Poliția rutieră germane = respectul pentru ordine și curățenie indiferent de gradul și funcția militară sau civilă; = prevenția (putea fi o scurgere de ulei care după trecerea coloanei militare, o mașină civilă putea să derapeze și să producă un accident sau chiar un ambuteiaj cu consecințe grave). Cât despre jandarmi sau alte categorii de cadre militare, aceștia sunt simpli MAJURI în gândirea și comportamentul unora care se mai visează comandanți.

Leon spunea...

Si este OPTIONAL, nu obligatoriu..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, si ce sa facem cu copiile? Stiati ca azi a semnat Iohannis Legea in care nu se mai fac copii la nici un fel de acte emise de stat, care trebuiesc tot la stat ca dovada la orice? Institutiile de stat, de acum incolo, trebuie ele sa procure aceste copii de acte intre ele, si cuponul venit prin posta poate fi xeroxat. Ia sa vedeti la Stiri pe surse de azi Legea asta, va rog! Titlul este ,,Iohannis a semnat azi Legea''... Dar eu stiam ca e in Suedia, cum naiba de a semnat de acolo, de la comemorarea Holocaustului? Ce se mai plimba mousiu Muilă si Tara se prabuseste!

White Kid spunea...

Ideea e ca aceste taloane sa nu mai ajunga pe mainile tertilor (postas, oficiant etc...) ca sa nu mai apara in presa si pe Facebook cuantumul unor pensii. Trebuie insistat pentru talonul electronic accesibil doar titularului sau pentru desfiintarea lui definitiva.

Huhu Rezea spunea...

Credeam că ați citit și textuk din actuala lege ca să vedeți care sunt cheltuielile lunare ale CSP cu tipărirea taloanelor si expedierea prin posta a 80 000 de recomandate.
Cine dorește să se convingă că ești pensionar și cât de solvabil esti, nu are decât să scaneze de pe telefon talonul electronis, similar cum cum scanează în prezent Certificatul verde anti covid, când intri pe un stadion sau te urci în avion.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@WITTESPIRT, De ce sa nu apara in presa cupoanele? Ce sa se ascunda de fapt? Pensiile alea care au ajuns pana la 70.000 lei? Sau cele de 47-1000-1500 lei lei? Hmmm! Noua nu ne este rusine cu ele, celor dintre clocari sa le fie, ca ei au fraudat si manipulat mafiot sistemul de pensii militare! PS: ASTIA RECENȚI, CĂPUȘATI ÎN NATO...LĂNIT-O, MAI FREACA SI AZI TEVILE DE TUN CU CRACI DE IZMENE SI WITTESPIRT?

Huhu Rezea spunea...

Nu poți să faci un credit sau să giwrezi pe cineva fără să prezinți talonul de pensie.
Ca să beneficiem de reducerea de 20% la RCA, pe vremea cand aceasta reducere era prevăzută în lege, nu prezrntam cuponul la societatile de asigurări, in arhivele cărora au rămas cupoanele de pensie militară?

Calinmihaib12 spunea...

Birocrație INUTILĂ..!
..vecinii mei, pensio nari civili(cu cupoa ne-mandat albastre.), primesc acele cupoane direct în cutia poștală,fără plic recomandat..!
..unul din scopurile acestei "birocrații .. electronice" ar putea fi.."ștergerea urmelor..pensiei"(dis pariția evidenței veniturilor din pensie),astfel încât, în caz de litigii .. ajunse în justiție.., pensionarii.."să-și piardă vremea"căutând documente..doveditoare ale veniturilor (..pensiei..etc.)..!
În plus,copierea/ scanarea..cuponului,...nu e "la îndemâna" oricărui..simplu pensionar..!,presupunând..deplasări.., cheltuieli de timp și bani..!

Iulian Mareș spunea...

M,
Se sparsese o damigeana de feteasca neagra, .....
Sunt sigur ca daca era personajul Reîncarnat pierdea pe seara si valorosul ZIMBRU! Recunoasteti personajul?
Cu multumiri rutierei germane!

Iulian Mareș spunea...

M,
tot ce este bun este ori scump ori imoral! Imprimanta duplex, eventual color, cartuse laser, unitati de imagine...de rezerva, hartie de calitate, curent, internet....Aadica isi descarca obligatiile lor de keltuiala prin tine? Ca invatamantul on-line sau munca de la domiciliu!
Ufff....si nu-mi da nimic in plus la pensie!
Noroc cu OUG 105/1999, caci mi s-a aprobat solicitarea si asa am mai castigat ceva banuti ca urmas! Sa crape Reîncarnații!

*Luna trecuta am primit imprimanta, o Konica Minolta Bizhub C3350i! A venit paletată parca acum au dat-o jos de pe vapor! :)) .... are consumabile ieftine!

Iulian Mareș spunea...

Cine si ce sa scaneze? Nu vezi ca nici politistii nu au telefoane smart ca sa citeasca codul QR? Si daca nici politia nu are cine sa mai aiba? ... :))

Liviu spunea...

Bună dimineața!
Pe contul C.S.P a M.I. există posibilitatea să-ți faci un cont unde ai acces la toate datele legate de pensia ta
La M.Ap.N nu se poate? Ei sunt ocupați cu procesele împotriva foștilor colegi.
O zi buna tuturor!

Iulian Mareș spunea...

I- CAUT SPECIALIȘTI ȘI NU GĂSESC!!!!

A-Caut specialist in calcul matematic!

A1-Regula de trei simplă!
Dacă pentru 90.361 lei Dragnia a primit 3 ani pușcărie, atunci, Cîțu pentru un miliard € cît trebuie să ia?

B-Caut specialist in calcul privind aplicarea formulelor din Fizica, respectiv Viteza-Spațiu-Timp!

B1-Cine ar fi crezut si poate calcula că drumul de la "România Educată" la "România Eșuată", trebuie parcurs "Pas cu Pas" in 2 ani!

M spunea...

@Viorel

In ceea ce priveste drumurile publice politia rutiera este cea care decide.

Eu ma refeream la ideile năstrușnice ale unor militari in rezerva care spuneau ca ei se afla deasupra legii si ca indiferent de ce fac nu pot fi interpelati de politie sau de jandarmerie ci doar de politia militara.
Adica daca eu sunt pe strada si incalc legea, politia rutiera romana nu are voie sa ma opreasca. Trebuie sa ma lase sa imi continui drumul, sa contacteze telefonic politia militara care sa intervina. 😂😂

M spunea...

1. Legea "dosarului cu sina" este foarte buna. Mi se pare absurd ca daca depun o cerere la politie sa trebuiasca sa anexez copii ale unor acte emise de politie.
In plus e un pas mare in directia crearii "Cloudului guvernamental" cu care se tot screm astia de ani de zile.

2. Am verificat. Da, la MAI se pot downloada cupoanele de pensie de pe site. Ma astept la o procedura prin care sa cerem sa nu mai trebuiasca sa ni le trimita prin posta.

Huhu Rezea spunea...

Felcere
Scorneli tipice pentru mintea unui antivaccinist!
Daca ai avea Certificat Verde nu ai spune prostiile despre dificultatile de copiere a documentelor.
Nu te mai pot obliga instituțiile să vii cu brațul de copii. Dacă doresc copii să le facă ele pe cheltuiala lor.

Mihai spunea...

Mare brânză sa primesti opțional cuponul de pensie online.
De cand au aparut aplicatiile My Electrica, e-on online , APA, etc folosesc doar factura electronică pe care o vad in aplicatie si pot sa o printez daca am nevoie.Platesc doar prin BANCA din Cont in Cont si nu direct prin card fiindca direct din card online prin securizate 3D ,etc este putin periculos din cauza hacherilor.
Intrarea în cont in aplicatie se face prin autentificare cu user si parolă.
La fel prin aplicatiile BT si CEC Bank platesc toate facturile ,fac plăti catre firmele cu care lucrez sau de la care comand materiale ,virez din cont platitile pentru lucrarule efectuate de diverse firme,alimentez conturile de depozit si curente cu bani ,etc.
Totul rapid si uneori chiar instant.
MApN si MAI pot uza si ei de astfel de aplicatii in care intri in cont numai prin autentificare pe baza de user si parolă .Oricum nu toti pensionarii ,urmașii, vor accesa cuponul online fiindca multi inca nu stiu lucra cu internetul sau nu au aparatura necesara ( telefon,laptop, etc) .La mulți ,din necunoaștere,le este frica de furtul de date, etc.
Aplicația trebuie gandita in asa fel ca din aplicatie sa poti trimite automat cuplul unde ai nevoie ,farmacie ,spital ,finante ,etc.
Cand nu sunt acasa si cei de acasă au nevoie de vreun document ,il printez din telefon pe imprimanta de acasă prin wirlees. Simplu ,eficient ,fara frica de furt de date .
În vara asta toate demersurile pentru racordarea unei noi constructii in apropiere de Oradea la bransament trifazic le-am facut-o online din Sibiu ,fara sa calc si sa bat la usa vreunui birou de la Electrica distributie Oradea. Actele necesare pentru dosar le-am completat ,le-am semnat ,le-am scanat si scanate le-am trimis la Electrica. Inclusiv fișa cadastrala am obtinut-o online de la Oficiul Cadastral Bihor.
Electrica a răspuns cu documente semnate prin semnătură electronică. Acum am primit Avizul tehnic de racordare .De aici încolo deoarece Electrica face racordarea in 3-4 luni m-am adresat unei firme private ,autorizata ANRE,care face toata lucrarea pana la final,inclusiv inca un dosar tehnic cu schema instalației casei ,iar pe baza facturii imi decontez in limita unui plafon banii in termen de 3 luni de la Electrica.
Deci se poate lucra online si in Romania. Pandemia i-a cam obligat ,inclusiv pe bugetari si companiile cu capital majoritar de stat sa lucreze online cu cetățenii.
Simplu ,eficient ,fara drumuri in plus si stat la cozi ore in sir sau zile la rând ciuburi pe la unii si altii si alte inconveniente.
Astea trebuiau realizate cu mult timp înainte.

M spunea...

@Iulian Mares

😂😂😂 Mie imi place ideea ca daca nu prea stau pe acasa sa nu mai am si grija asta!

Stati ca vine cloudul guvernamental!!!

M spunea...

@avianyc

Nimic despre bolojan? 😂😂😂

Nu mai bagati MAI la "ar putea". Chiar acum a reverificat: datele despre dosarul de pensie, data de virare a banilor, suma si contul in care s-a facut virarea, talonul, mentiuni speciale (gen handicap) sunt deja disponibile.
Talonul poate fi descarcat ca pdf si trimis apoi oriunde ai nevoie (sau salvat pe telefon ca sa il arati).

Imi apar toate datele pe vreo 3 ani in urma (dar nu inseamna ca se sterg ci doar se tot adauga - am impresia ca apar informatiile incapand cu data implementarii proiectului)

Felicitari CPS MAI!

Mihai spunea...

Domnule M,
Ai nostri au uitat probabil ca sunt in Germania ,unde legea nu-i tocmeala si inchis ochii ca trece armata. Ba unii ,mai civili, platesc si costurile curateniei. Au scapat doar cu îmbarcarea pe trailere.

https://www.mediafax.ro/social/tab-uri-romanesti-oprite-in-germania-reactia-mapn-curgea-din-ele-apa-pluviala-20298920

Spuneam intr-un comentariu anterior că in urma cu mai bine de o luna ,vaccinat ,am batut la picior aproape 12 km prin aceste locuri din link-urile de mai jos si nu am dat de un servetel ,hartie sau scobitoare aruncate pe spatiul verde ,drum ,statii de telecabina ,etc Pentru multi nu pare a fi interesant si de comentat atata timp cat reflecta gradul inalt de civilizatie ,spirit civic avansat . Ce sa mai vorbesc ca langa bancutele de popas erau amplasate pe stative curate pungi pentru gunoi si manusi . Și nu le fura nimeni.

https://youtu.be/A1ySPUYV_Yg

https://youtu.be/ma45UAbBgXw

https://youtu.be/FuSX8ZOIigg

https://youtu.be/36Mi8cLTlZ4

Cat despre jandarmi ,politisti locali si alti aparatori ai ordinii si linistii publice ,eu zic sa fim mai retinuti cat timp marea majoritate au stiinta si cultura ”pompierului” legiuitor din link-ul de mai jos.

https://www.libertatea.ro/stiri/femeie-sechestrata-batuta-si-umilita-de-trei-persoane-in-bihor-suspectii-au-fost-retinuti-3776291

Mihai spunea...

@ M
Bolojan a fost primul din tara care a implementat in Primarie metode online de plata. Acum daca vrei sa construiesti ceva trebuie doar sa depui o cerere online catre primarie si intr-o luna de zile ai tot proiectul cu toate avizele la domiciliu.
Ca atunci cand l-au luat pe baza lucrurilor bune facute in Primarie la Secretariatul General al Guvernului a vrut sa miste lucrurile in acest sens si nu a reusit decat in mica masura in valtoarea balcanic-damboviteana este cu totul alta fata a problemei in tara asta.

Alexcta spunea...

Aceasta lege se referă la altceva! De exemplu: dacă te duci la Primarie sa ceri ajutor la factura de electricitate conform Legii Consumatorului Vulnerabil, NU trebuie sa mai depui copii după talon ori alt document personal. Se presupune ca bazele de date ale Tuturor instituțiilor de stat sunt interconectate. Asta de la 1 Ianuarie 2022 si DACĂ, Guvernul va fi in stare sa cupleze bazele de date. Greu de crezut!

Huhu Rezea spunea...

Nu este chiar așa.
N-are cum să aibă acces Primăria la baza de date a Caselor de Pensii.
Dacă Primăria are nevoie de copie de pe talon, scanează formatul electronic pe care-l prezinți sau face ea copie de pe talonul fizic pe care, de asemenea îl prezinți.Nu te mai poate obliga să te duci tu cu bratul de copii.
La ea trebuie să rămână o dovada că indeplinesti condițiile.

Leon spunea...

Beavo Nicule !
"...Cand nu sunt acasa si cei de acasă au nevoie de vreun document ,il printez din telefon pe imprimanta de acasă prin wirlees. Simplu ,eficient ,fara frica de furt de date.."
Eu n-am reusit nici prin cablu direct de la Samsung J5 la imprimanta Canon sa scot niste documente, dar de la distanta..!!

Alexcta spunea...

NU, citiți legea. Este vorba despre programul, România Digitală!

PS: Aveți un mail.

M spunea...

@avianyc

Știați că ăia de îi admirați, polițiștii germani, aveau, până recent, (adică eu am văzut așa ceva la o vizită de "schimb de experiență") ceea ce se numeau "vomitătoare" amplasate în secțiile de poliție?
Notorii pentru bețiile trase în timpul serviciului de noapte aveau nevoie de vomitătoare pentru a nu face mizerie. 😂

Așa că eu vă dau, cu respect, un sfat: mai ușor cu criticile până nu ai mers în bocancii lor!

Voi apăra mereu polițiștii și jandarmii corecți, adică marea lor majoritate! Voi apăra mereu oamenii în uniformă de orice jignire.

Dar, pe de altă parte, cei care greșesc trebuie să plătească. Nu cred că boul ăla din Bihor era în exercițiul funcției. Ca să zic așa: nu putem să tragem o concluzie despre pompieri pentru că unul a fost dobitoc cum nu putem să tragem o concluzie nici despre bihoreni!!!! Nu?

Mihai spunea...

Sunt interconectate in asa fel incat daca primesti o amenda de circulatei(spre exemplu) după ce o platesti la CEC sau Primarie trebuie ca tu amendat sa anunti/faci dovada prin email sau prin posta catre politie că ai facut plata amenzii. Asta ca sa nu-ti bata prin decembrie sau ianuarie anul urmator recuperatorul de la Primarie la usa ca ai restante la plati catre buget. Oare de ce nu ar putea CEc-ul sau primaria de pe traseu la care platesti să facaă lucrul asta ? Fiindca asa se gandeste la stat ........treaca ziua ,mearga leafă ...
Doar pandemia a fortat si miscat institutiile statului sa lucreze online. Altfel incă dormeau in pace pe fotolii călduțe si cu oamenii la cozi nesfarsite.Guvernul si-a pus in program informatizarea institutiilor numai ca s-a ales praful si de guvern si de guvernare si de multe altele.
Nu mai intreb cate primarii din rural au capacitatile operationale de a lucra online . Dar salarii de salarii fiti sigur ca incaseaza.

M spunea...

@avianyc

Așa!!!!!! Duceam dorul osanalelor!!!!

Și la noi la bloc, în relația cu asociația de proprietari totul e online (citirea apometrelor, comunicarea întreținerii, plata, ședințe etc.)
Cu cât grupul e mai mic cu atât e mai ușor.

Vi se pare însă OK să desființezi poliția locală (plătită de la bugetul local) și apoi se te smiorcăi ca un patetic să se suplimenteze angajații poliției naționale care să facă treaba ce trebuia să o facă poliția locală?!?!
De ce plm să plătesc eu de la București pentru că Bolojan e un dobitoc?
E unul din motivele pentru care îmi e scârbă de acest om (vedeți că știu perfect subiectul în virtutea atribuțiilor avute dar nu vreau să spun mai mult!!).

M spunea...

@Alexcta

Mai bine zis nu trebuie să prezinți copie după documente la instituția care le-a emis!
Mai e cale lungă până la un cloud al tuturor instituțiilor din România.

Nu o să fie ușor pentru că fiecare a dezvoltat baze de date fără să țină cont de un standard național (făcut, publicat dar fără sancțiuni).

Iulian Mareș spunea...

MApN, în baza unui protocol, nu plătește pt efectele postale trimise! Se numește ca are "PC"!

M spunea...

Haideți să ne râdem!!! 😂
"Lista" cu miniștrii:
Dacian Cioloș- premier
Dan Barna - ministru de Externe
Dragoș Tudorache - ministru de Interne
Cătălin Drulă- ministrul Transporturilor
Stelian Ion - ministrul Justiției
Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă- ministrul Sănătății
Ionuț Moșteanu - ministrul Dezvoltării
Claudiu Năsui- ministru de Finanțe
Cristina Prună- ministrul Energiei și Economiei
Cristian Ghinea - ministrul Fondurilor Europene
Octavian Berceanu - ministrul Mediului
Iulian Bulai - ministrul Culturii
Nicu Fălcoi - ministrul Apărării
George Cățean - ministrul Agriculturii
Tudor Pop - ministrul Tineretului și Sportului
Ciprian Teleman - ministrul Digitalizării

Iulian Mareș spunea...

M,
Ador asta la nebunie!
Însă, mai bine trec pe dark web!

Alexandru spunea...

Bună ziua! Intenționez să mă pensionez începând cu 01.01.2022. În cazul în care pensiile militare se vor indexa cu rata inflației, prind această indexare? Vă mulțumesc.

Iulian Mareș spunea...

Asa este!

Iulian Mareș spunea...

Nicu T_Avia,
Orice mijloc tehnic poate pierde uleiuri, lipide speciale, inclusiv o raketa kosmica!
Acum 5-6 ani 7n ekipaj de Tc romanesc, pe Tx romanesc, a bătut în finala unui concurs NATO pe omologii din US și DEU!

Iulian Mareș spunea...

Exact.
Sunt deja 5 ani de când plătesc taxe și impozite pt proprietăți în mai multe localități, on-line, la o cafea, când vreau eu!

Huhu Rezea spunea...

Pensionează-te după 01 01 ca să prinzi majorarea soldei de funcție pentru activi, aferentă anului 2022.

Margarit Fernand spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Mutati comentariul la topicul cu guvernul lui Spială

Alexandru spunea...

Îmi cer scuze, "după 01.01" ar însemna de la 02.01 încolo sau este ok și 01.01? Inițial am dorit să ies cu 01.12, pentru a fi "în plată" a pensiei în acest an și a prinde o eventuală indexare a pensiilor cu inflația, ceea ce mi se pare cât de cât probabilă. Am fost sfătuit să ies cu 01.01, pentru că în acest fel aș prinde o eventuală majorare a soldelor pe 2022 dar și o eventuală indexare a pensiilor pe 2020. Nu știu cât este de corect (legal) raționamentul acesta.Cât despre majorarea pe 2022, probabil că șansele sunt minime. Mulțumesc încă o dată.

Huhu Rezea spunea...

Indexarea din 2022 se acordă drepturilor de pensie deschise înainte de 01 01 2022, adică pensiilor în plată la 31 12 2021. Indexarea din anul 2022 nu se acordăbși pensiiloe deschise în anul 2022.
Dacâ te pensionezi inainte de 01 01 2022, cresterea soldei de funcție prevâzută de legea salarizării pentru anul 2022 o vei mai primi numai dacă se reintroduce actualizarea pensiilor militare.

Iulian Mareș spunea...

M,
tot ce vine de afara este bun pt unii. Kiar si kkatul...😡🥶👿🤬😈👹😱

Iulian Mareș spunea...

...pune-l și pe Caramitru Jr. Și pe cantăciosul Kirilă, pls!...fara ei viața nu are sens!

M spunea...

@Alexandru

😂 Cine te-a sfătuit nu te-a sfătuit bine!

Dacă ești pensionat NU poți să iei mărirea soldei ca activ.

Dacă ești activ NU poți să iei indexarea ca pensionar.

Deci domnia ta decide cum este pe 01.01.

Atenție! Se poate să nu se dea indexarea pensiilor și/sau se poate să nu se dea creșterea soldei! Asta se numește imprevizibilitatea legii și este condamnată de multe decizii ale CJUE!

Unknown spunea...

Am înțeles raționamentul dvs. D-le Administrator..... Atunci care variantă îl avantajează mai mult.... Inflația sau creșterea soldei

Mihai spunea...

@ M
Pare exagerat spus ca politistii germani trag betii notorii care necesita ”vomitatoare” in sectii!!!!!!!????
Din informatiile mele si din cat am circulat in zona ,ziua si noaptea, nu rezulta asa ceva.
Poate obisnuiti cu mediul curat sa fie sensibili la mirosurile dintr-o dubă care transporta refugiati spre vest sau TIR-uri care transporta deseuri spre Ro. Sau la cele din ”Mertanele” dosite cu fuste crete si mustati răsucite sub pălarii rotunde cu boruri largi ,angajate la cersit si fier vechi cazate/ți prin colonii ,barăci improvizate ,care se mai si spala doar cand ploua. Sa nu mai zis daca fac controlul intr-o parcare în care au facut popas autocare cu numere de ............ Sigur ca in astfel de cazuri cei sensibili vomita doua saptamani la rand până isi revin.
PS
Si eu felicit MAI pentru ca sunt cu un pas inaintea celor de la mapn. Probabil daca nu-l angajau pe Mares si altii de aceeasi anvergură in varful ierarhiei ,ar fi fost alta situatia si nu ar trebui ca si azi mapn-istii sa prezinte la farmacie cuponul pentru eliberarea unei retete OPSNAJ. Ghinion !!!
PS
Si eu felicit MAI pentru ca sunt cu un pas inaintea celor de la mapn. Probabil daca nu-l angajau pe Mares si altii de aceeasi anvergură in varful ierarhiei ,ar fi fost alta situatia si nu ar trebui ca si azi mapn-istii sa prezinte la farmacie cuponul pentru eliberarea unei retete OPSNAJ. Ghinion !!!
Cat despre politistii locali si alte categorii unde pentru penetrarea in sistem nu necesita multa stiinta de carte ,cultură generală ,etc suntem lamuriți cu toții . Ne lamureste si link-ul de mai jos ,situatie care poate fi generalizata si la alti impricinati ,jandarmi si pompieri etc facuti ”majuri” din SGV (militari angajati pe baza de contract).

https://www.g4media.ro/bucuresti-primaria-sectorului-6-concediaza-100-din-cei-400-de-politisti-locali-ciucu-daca-oamenii-nu-stiu-sa-scrie-si-sa-citeasca-nu-pot-sa-inteleaga-legea-pe-care-trebuie-s-o-aplice.html

Iulian Mareș spunea...

Nicu_T_Avia,
Dar tu lumina vie de ce ai cedat lupta!
Eu nu am zis de tine ca îți place orice vine de afara, pt că așa ceva ai 99% în tine!

Alexandru spunea...

Păi...mai tare m-ați bulversat. Aveam de gând cu 01.12. În ideea în care apare o eventuală indexare a pensiei, să o prind, fiind în plată a pensiei la 31.12. Apoi mi s-au spus că dacă ies cu 01.01, prind o eventuală (extrem de improbabilă) creștere salarială la activi. Deci, la 01.01, să înțeleg că sunt "nici călare nici pe jos" sau cum? O părere avizată chiar ar prinde bine. Cu mulțumiri.

Huhu Rezea spunea...

Nu fi naiv!
Ca activ ai șansa să primesti în 2022 si tranșa preevăzută de legea salarizării pentru anul 2021. Solda de funcție va fi ecchivalenta cu CF x salariul minim de 2550 lei.
Ca pensionar in luna decembrie 2021 nu primesti nici cresterea soldei de funcție pantru activi în anul 2021( este suspendata de Cîțu) și nici indexarea pe anul 2021. Primesti doar indexarea din 2022 si anii următori.

Alexandru spunea...

Bun. În această idee, este suficient cu 01.01 sau este necesar să mai stau, să ies cu 01.02?

Huhu Rezea spunea...

Vezi si art. 63 din lege cu privire la data de la care se platesc drepturile de pensie.

Huhu Rezea spunea...

Incetați pe acest topic cu scurgerile de ulei din transportor pe șoselele Germaniei.