Un produs Blogger.

duminică, aprilie 17, 2022

Ceremonial pascal secuiesc de sfințire a bucatelor în Piața Libertății din Miecurea Ciuc

15 comments
După 2 ani de pandemie, ciucanii, în majoritate catolici, reformați sau unitarieni, au putut să reia obiceiul din Duminica Paștelui catolic... de a ieși cu cosurile de merinde, pentru a le sfinți în piața mare a orașului. Impresionante, disciplina și rigoarea asumate de participanții la ceremonial. Nu cred că a fost nevoie de măturători după împrăștierea organizată.
Centrul civic din Miercurea Ciuc, construit de Ceaușescu pentru românii de naționalitate maghiară, servește acum pentru ceremonii religioase.
Umplerea și golirea pieței în ziua de 17 aprilie 2022.

  


15 comentarii:

raul spunea...

Am vazut de multe ori ceremonialul!De retinut si invatat pt noi,ortodocsii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ardeleni tacuti, disciplinati si mai putin ingandurati, saracia la ei nefiind cu bănat ca a celor din regat, bunul simț si disciplina, bat-o vina si fara doar si poate, avand origini austriece in spate, cu ADN-uri incrucisate si cu ritualurile religioase disciplinate, amestecate că, daca privesti pomenile de la răgățeni, acolo mai gasesti si cetateni bombardieri cu buluc mare si călare pe pomenile spre etalare, neavand rabdare sa fie sfintite ca atare cand ritualurile sunt cu pochii bodoganind prin altare si dascalii fomfanind cate-o cetanie sau litanie; ca daca mai pun si acea hălpăială de la pomană care lasa in urma mormane de gunoaie cu droaia de parca i-ar hi pus sa-si bata joc de curatenie Satana, sau babele clevetitoare si barfitoare, cu știrbiturile ascunse in basmale, cum ca cutare si-a batut joc de sarmale ca n-a pus in ele si cateva jumare, sau cutra de la Măcuca care in colivă n-a pus cacaua si nuca, ori ca aia de pe ulița vecină e de vină ca e șliboviță si ninsoare ca si-a tras-o de fată mare, toate la un loc aratand ca inca mai este loc si de alte stiri cu foc sa producă șoc, ca asa e rumânul, harnic si roditor, sa hie si cutră si clevetitor, la un loc si sub protectia bunului Creator, pentru ca, daca n-ar hi tot acest negativ pomelnic de comportament aparent salbatic sarbatorile religioase parca n-ar mai avea substantă si farmec! Sa hie cu lumânărică pomana primită de raposati si domniile voastre sa va saturati, dar cu atentie mare la cat in mațul gros băgați si cât de vârtos beți, pe raposati sa nu-i lăsați de ghiftuială ,,aplecați'' si mangă imbătați!

csej spunea...

Tine de traditie si de educatie.Si ceremonialele religioase sunt altfel.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

A trecut si Floriile, iar vecinii mei dragi cu goarnele largi, dupa ce si-au imbibat bine sugativele si incarcat bateriile pană la avarie, au incheiat sindrofiile cu stucheli si suduieli pe motive de sictireli idioate ca au ambalajele descarcate si ca e pericol de deshidratare la noapte, acum fiind obositi de atata flecareală si leorbaiala au luat-o pe soileală cu sforaială, mai ales ca maine dimineata fiecare se scoală sa se duca la treabă!
Nu mai e ce a fost candva, cand tot rumânul mergea la șosea, dupa ce trageau ceva la masea, in straiele cele bune de iesit in lume, sa stea la taclale, berbanții sa joace pe la porti table; doamnele, domnisoarele si babele ranjandu-si fasolele in basmale si ironizand sterpezit straiele, rujurile si minijupele cand treceau la promenadă ,,adversarele,'' cainii dormitand si ei pe iarba rastigniți si fericiti in soare ca au ros destule oscioare sa nu le chiorțăie mațele de foame, copchiii harjonindu-se cu belituri la genunchi si coate dupa bășâcile cauciucate, sa le bata pana cand in salcami se lasau sparte, sau ,,spanzurați'' ca niste dracusori neastamparati si lăoaze prin pomi dupa gorgoaze... Seara se incingeau hore imburicate, cu lautari si guriste deocheate, caci domnisoarele discret se lasau sarutate si ciupte de sfarcurile imburicare in sutiene sigilate, altele inhierbantate se lasau chiar prin tufari scapate, de feciorie sa scape ca de un cufar cu sapte lacate, dupa care nici una nu se mai oprea, ca locomotiva cand o lasa la vale frana... Asa era candva de florii, cand eram noi copchii, si zburdam cu mâtișori si floricele printre feciori si drăguțele, cand erau in toi acele dănțuiele si izmenele sa le observăm pe acele mânuțele strecurate pe la sutiene sau in izmene sa-i pârâm la hoaștele alea batrane cu ochii cat cepele si gurile ca tunurile, caci o data intrate in gurile alea de foc accelerat intrau si parintii amorezilor la atac cu pleosc, trosc si pac-pac, adicatelea ele păruite, smotocite si jumulite, ei cu palariile si izmenele colbuite de la vitezele neinchipuite, caci din urma parii si ghioagele ii urmareau innebunite sa-i atinga la copite! Doamne, si ce viata mai era, mai copchii, de Florii!

reddog spunea...

"La denia de luni seara se va citi Evanghelia despre dajdia Cezarului (Matei 22, 17-22) şi despre făţărnicia fariseilor (Matei 23, 1-39), ca să învăţăm a respecta, atât poruncile legilor pământeşti, cât şi ale legilor dumnezeieşti şi să ne ferim de aluatul fariseilor, adică de invidia, răutate şi făţărnicia lor, spune părintele Cleopa. Ei se arătau evlavioşi şi drepţi la vedere, dar în inimă erau plini de necredinţă, de mândrie şi de ură împotriva lui Hristos."

Sursa:Agerpres

Poate ne citeste Popa Seapka ceva din Evanghelie despre dajdia Cezarului pe blogul lui Cezar (fost Bonaparte, Vulpea Desertului si Patton)
Sunt cativa pacatosi pe acolo si ar fi binevenita o slujba in Saptamana Mare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Auziti, apăi? Sinistrul Budăi minte pensionarii cu bostanul băgat intre izmene si budigai, amanand Legea 127 la sfantul asteapta si scotand din luptă si grupele de muncă, Violeta Alexandru rupandu-l la ficat pentru ca a afirmat ca amana aplicarea legii in dorul lelii si de dragul vrajelii, o vrajeala de amanari repetate, de la an la an, mostenita de la Olfuța Vasilescu in stil de golan ca nici un roman sa nu mai ia nici un ban ca majorari la pensioare, si noi la cele militare! Asta-i stilul bras de inot in ocol sa tii oamenii in gol de la orice plocon si obol pe un secret protocol de interior, caci PSD nu mai e acel PSD din anii '90 cu oameni mai seriosi, intrinseci care se bateau cu ai dreptei zevzeci, ci niste mincinosi si incapatanati de berbeci care n-au aplicat nici Legea 153 in litera ei si nici nici 127, si trag cat se poate sa stranga piulita surubului sa se aplice la pastele calului, acum gasind de cuviinta si cu buna stiinta motivatie ca nu in toamna sa se acorde la pensie vreo majoratie, ci la anul in primava: apoi amana in vara, dupa care se intind pentru la toamna sau iarna, si tooot asa pana se incheie de tot guvernarea, cum a mai facut candva facut Olfuța! Stil curat, curat Olfuța, ca-i cunosc stilul, ca si-a bagat laba si i-a ramas urma, si nu degeaba a luat-o in unghii madam Violeta, fi-mi-ar scarba pă ea, asa ca, pu si pa!

Huhu Rezea spunea...

Flavius, nu merge să ne cânți Iordanul și în ziua de Paște!

Leon spunea...

Cornele, iar ma dezamagesti !
Olguta a scris in L 127/2019:
"Articolul 182
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2021, cu excepția:
a) art. 86 alin. (2) lit. a), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019;
b) art. 86 alin. (2) lit. b), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2020;
c) art. 139, art. 145, art. 148 alin. (2), art. 157 alin. (2) și (5) și art. 183 alin. (1), care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Si nu PSD a mutat termenul in septembrie 2023 !!
PS. Daca o critici in continuare pe Primarita mea, promit ca nu-ti mai citesc comentariile injurioase..!!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Flavius are prostul obicei de a canta Iordanul și în ziua de Paști.

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Neînțelegerea de catre d-ta a sensului unor cuvinte sinonime, nu-ți dă dreptul să jignești un cititor. Termenul de Vechime militară efectivă este mai cunoscut printre militari decât cel de vechime în serviciu.
Citește definițiile vechimilor pentru militari si din L 164/2001.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Oameni buni, nu ma inseala flerul si nici creierul cand trebuie sa descopar unde pune laba Lola Fiola! Ea a instituit amanarile si tergiversarile care se aplica la pensioare, si asta o stiti fiecare...

Huhu Rezea spunea...

D-tale când ți se întipărește în memorie că nu Olguța a scris draftul OUG 59/2017?
Draftul a fost comandat și scris de gulerații din sistemul de apărare care l-au îmbrobodit pe mototolul Tutuianu de Dâmbovița.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea eu nu am jignit pe nimeni și nici nu m-am adresat domnului Cezar. Pe data de 17 aprilie 2022, 12:54 am postat următorul comentariu: „Luc 3. Nu sunteți nici primul și nici ultimul care s-ar bucura de revenirea pa blog a domnului Iulian Mareș.” Pe 17 aprilie 2022, 13:57, pe domnul Cezar îl mănâncă în fund, se ia de mine și de domnul Iulian Mareș căruia îi sugerează să-și facă un blog unde dânsul să vină și să-și facă treburile (p..e, c..e) pe blogul dânsului (este frumos modul de exprimare din partea domnului Cezar la adresa domnului Iulian Mareș care nici nu postează pe blog ? Redau: „Sa.si faca blog..sa mergem sa ne facem..treburili pe blogul lui”. Bârfă de cioban. I-am adresat eu vreun cuvânt în ultima perioadă ? Nu. L-a deranjat domnul Iulian Mareș cu ceva ? Nu. Și atunci de ce nu-și vede de borșul dânsului ? Cât despre sensul unor cuvinte îl înțeleg destul de bine, dar nu mă duceți în timp cu exemple din altă lege abrogată. Ce a fost a trecut. Vorbim de realitate. Sau faceți ca nea Jan vecinul meu „și când făceam eu armata și tura vura și tot așa”. Iar dacă tot folosim cuvinte de la o lege la alta atunci să folosim și baza de calcul din Legea nr. 263/2010 și ajutoarele de la art. 20 pct (1) și (2) din Legea nr. 248/2010, etc. etc. În final. Domnul Cezar nu este un cititor ci un bârfitor aproape la adresa tuturor.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Îți irosești energiile în dispute din care in mod sigur ieși șifonat sau riști să dai răspunsuri obraznice.

Leo spunea...

I-a îmbrobodit pe toți , nu numai pe Țuguianu.
Priviți cum în frunte cu dottore și-au râs de rachetă balstică , de merceolog și acum de sociologul de la grupa mică la care diriginte este jianu.