Un produs Blogger.

vineri, aprilie 22, 2022

Marius Budăi precizezează că recalcularea tuturor pensiilor se va încheia la sfârșitul anului; limitele reformei pensiilor militare

41 comments

 


Jurnalist Realitatea PLUS: De ce niciun guvern nu s-a atins de pensiile speciale? 

 Marius Budăi: Acest subiect a fost intens folosit în campanie electorală. Practic, s-a urcat pe sărăcia oamenilor, nu li s-a explicat oamneilor că cei din apărare au o pensie și care este nivelul lor de pensie, că avem pensionari cu 1500 - 1700 de lei în sistemul de apărare, și care sunt normele pentru că suntem stat NATO. 
Sunt exagerări care trebuie rezolvate. Trebuie să nu mai avem pensionari la 40 de ani, sunt de acord, toate astea se vor regăsi în noua reformă.

„Deja peste 2,3 milioane de dosare sunt introduse intr-un sistem informatic unde am separat perioadele contributive față de perioadele asimilate, sporurile care nu au fost cu caracter permanent și nu au fost luate în calcul, față de sporurile care au fost luate în calcul, astfel încât noi, când terminăm asistența tehnică cu Banca Mondială, când terminăm acest contract cu Banca Mondială și acest contract de reformă de reformă, să putem imediat să trecem în recalculare

Întrebat despre termenul-limită pentru reevaluarea dosarelor și dacă totul este „în grafic”, ministrul Muncii a spus că acesta este la sfârșitul acestui an.

„31 decembrie 2022. Păi dacă suntem la nici jumătatea anului și deja peste jumatate din dosare sunt facute, sper să ne apropiem. Sa zicem ca se va prelungi cu două săptămâni. Eu nu cred că se va prelungi, dar... suntem acolo”, a mai spus Marius Budăi, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.

41 de comentarii:

Leon spunea...

Legea 127/2019:
"Art. 157.
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi( Termenul initial din septembrie 2021 a fost prelungit in sept.2023 !), pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 86, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art. 168.

(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentului alineat, pensiile stabilite conform legislaţiei anterioare vor fi evaluate în vederea recalculării prevăzută la alin. (1). Procedura de evaluare se stabileşte prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, la propunerea CNPP, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) În cazul în care prin aplicarea prevederilor alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos."
Evaluarea dosarelor a inceput tarziu, acum un an si nu cred ca se va finaliza in acest an..!
RECALCULAREA va incepe, cand impreuna cu Banca mondiala, se va bate in cuie FORMULA de calcul..!!

Leo spunea...

Exact ce am spus.
1. Budăi este conștient că este COORDONATOR și RESPONSABIL și privitor la pensiile reglementate prin LEGI SPECIALE.
2. NU ESTE LUATĂ O DECIZIE POLITICĂ ÎN ACEST MOMENT privitor la pensiile militare.
PS
Se fac simulări și pe contributivitate și pt o lege specială nouă pt. pensiile militare.
Dottore ĂĂĂ...ÎÎÎ.. tace , tace , tace........și fuge de CNATDCU apelând la cele mai penibile artificii.

marvas66@yahoo.com spunea...

Intrebati-o pe Magda ce decizie o sa ia ciuca...ea ii poarta prostia pe taramurile pensionarilor militari..Probabil a fost o rotita inutila in sistem pe care s-a picurat inteligenta ciucuretutului lui ciuca...

Calinmihaib12 spunea...

Leo:
..PM. TACE,pt.că nu prea are ce spune, mai ales..ACUM,când războiul..este "aco perirea" și scuza PERFECTĂ..pt. a nu glăsui..nimic,în ceea ce ne privește
..!

Simdum spunea...

ciuca este suma tuturor factorilor negativi, care au dus in ultima decada la distrugerea valorilor umane si structurilor militare ale ARMATEI ROMANIEI, inversarea dupa bunul plac a piramidei si ierarhiei militare.

ifrim spunea...

Bănuiesc căci în ce ne privește,precursor apare un proiect pentru dezbatere publică ,nu în fața faptului împlinit,noaptea ca hoții gen!

Cezar spunea...

S.o crezi tu!
Fa si tu putina artimetica..fa niste calcule de mate. Superioare..gen clasa a treia..si apoi scrie ..rezultatul...

reddog spunea...

Astăzi este Ziua Forțelor Terestre având ca ocrotitor pe Sf Gheorghe.
Ar trebui că pensionarii militari să-l aibă ca ocrotitor pe Sf Mucenic Varvar Talharul.

reddog spunea...

Pensie 15 lei.
Pe oamenii ăștia cine îi mai apara?
Probabil LOV aia cu clanțele de aur și care e tare in clanța.
Că doar e mai așa cu amărăștenii că n-o doare gura.

https://greatnews.ro/o-batrana-traieste-izolata-intr-un-sat-de-munte-din-apuseni-cu-o-pensie-de-15-lei-pe-luna/

ion spunea...

Sa luăm un tanc de la vecini și pe ei că de 30 de ani nu au înțeles nimic

VIOREL spunea...

Ne-am liniştit, gata cu PLX-urile cel puţin un an. La anul,când următoarea indexare la militari va fi tot 1/3 din cea civilă, vor reînvia vechile PLX-uri şi vor apărea alte câteva, cu propuneri din blog, ca să ne dea dulci aburi de speranţă. Singurele pensii speciale care râcâie societatea(cele militare, care ,,nu sunt speciale, dar ne referim doar la ele''-expresie conscrată) şi la care a binevoit d-l Budăi să se refere, vor fi recalculate(ATENŢIE-nu actualizate)că unele sunt prea mari iar altele doar de 1500lei. Din experienţa mea civilă, singurele pensii care enervează poporul sunt cele militare, de celelalte aşa zis speciale li se rupe. Oricine spune că le va ,,contribui" doar pe acestea, câştigă electoral, chiar şi generalii care candidează.

Leon spunea...

Probabil ca este beneficiara unei pensii de urmas "speciala" cf.Legii nr.309/2002 :
"Articolul 2
Persoanele care s-au aflat în situaţia prevăzută la art. 1 au dreptul la o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, de 5 lei pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii"
Daca ar fi avut o Decizie de pensie de urmas in sistemul public ar fi primit pensia minima garantata de 1.000 lei in acest an..!!

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://romania24.ro/peste-un-milion-de-romani-poarta-numele-sfantului-gheorghe-in-2022-ziua-lor-onomastica-se-sarbatoreste-a-doua-zi-de-pasti-365949.html&ved=2ahUKEwjq5Prm96n3AhWYOuwKHUY9AT4QFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw39Q_MvFqD6PXZ2uzdExhhd

Cezar spunea...

Ar fi sperb!

nr. 1 spunea...

Problema este ca se impune eliminarea inechitatilor si nedreptatilor de la pensiile militare , concomitent cu incadrarea in PNRR ( ideea ca pensiile militare se platesc de la alt capitol este nefondata-se platesc tot de la bugetul de stat, nu vine un reptilian sau saurian sa dea banii(ar fi fff bine ), aici e tarasenia). De aceea acum se bate moneda pe RECALIBRAREA pensiilor speciale( CCR le include si pe cele militare la speciale) .Deci, prin mai a.c. se vor afla primele date iar prin septembrie a.c. se va sti cam pe ce solutie se va merge, oricum , pensiile mai mari de 10.000 lei( posibil chiar de la 7000 lei sa se umble la ele) probabil o sa suporte oarece scaderi ori prin impozit progresiv (va fi introdus la toate veniturile, altfel se ajunge la sapa de lemn ori chiar de mucava ca nici lemn nu prea mai avem) ori prin plafonare pe grade , functii, vechime efectiva , incepand cu 1 ianuarie 2023.

Huhu Rezea spunea...

CCR a spus de multe ori că fixarea unui cuantum maxim pentru toate pensiile de serviciu este constituțională, cu condiția ca plafonul să nu fie sub cuantumul contributiv.

Leo spunea...

Capoatele vișinii au mai spus și că legiuitorul poate să facă ce vrea cu cuantumul pensiilor , indiferent de câte și cât de mari inechități generează prin legiferarea lui.

Huhu Rezea spunea...

Leo
Nu a spus chiar în halul ăsta! A spus că nicio lege interna sau internațională nu garantează cuantumul pensiei. Este garantat dreptul la/de pensie.

Leo spunea...

Din pct. nr. 26 din Decizia nr. 81/2020 a capoatelor vișinii , tocmai asta rezultă.

Leo spunea...

Păi dottore ĂĂĂ..ÎÎÎ... ce interes are el ca să-și reducă pensia de cam 4500 EURO lui și ai găștii lui de lichele gulerate .
UE și BM sunt la curent cu "manoperele" guleraților.
Guleraţii sunt în alertă din acest motiv.
De aceea şi există o tăcere totală din interiorul sistemului pe care UE și BM prin Budăi i-a pus la lucru.

Laleaua neagră spunea...

Asta iar fura curent...

Leon spunea...

"Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an să încheiem acest proces de evaluare, întreg procesul de evaluare premergător recalculării. Trebuie ca undeva pe la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor deja să avem un draft deja de act normativ pe care să-l prezentăm în Parlament, în consultare publică.

S-a semnat un contract de consultanţă cu Banca Mondială. Ei ne cer foarte multe date cu privire la tipul de pensionari, cu privire la nivelul de venituri, la evoluţia demografică ce va avea loc în viitorii cel puţin 50 de ani. Ulterior ne vor prezenta nişte studii de care va trebui să ţinem cont. Evident că legea o vom face noi. Deja colegii noştri lucrează, avem un colectiv de specialişti şi lucrăm la noul act normativ", a explicat, pentru Antena 3, Daniel Baciu."(dcnews).

Huhu Rezea spunea...

https://www.antena3.ro/economic/cat-cresc-pensiile-dupa-recalculare-637181.html?fbclid=IwAR3mD7cPk6ufcKAkPC-4e9igt_W_E7gfjrVf6x6jRdQYuxRvIcjGwgy54WI

Leon spunea...

Singura necunoscuta ramane VRS(valoarea de referinta sectoriala) din formula de calcul, se fac simulari impreuna cu reprezentantii Bancii Mondiale..!

Leo spunea...

@Leon
- Jalonul 214 impune clar că în Q1 din 2023 trebuie să INTRE ÎN VIGOARE noua lege a pensiilor care va înlocui legea 127.
- Jalonul 2015 impune clar că în Q4 2022 trebuie să INTRE ÎN VIGOARE noul cadru legislativ care să reducă costurile cu pensiile stabilite prin legi speciale.
Vezi link-ul
https://www.huhurez.com/2021/10/pensiile-militare-vor-fi-revizuite-si.html

Luc 3 spunea...

Hristos a înviat! Paște fericit vă doresc tuturor! Multă sănătate și fericire! Cu pensiile militare să facă EXACT ca în U.E.!!!! Fără discuții prea multe! Să ACTUALIZEZE pensiile(adică să îndrepte ceea ce au greșit),
și după....să copieze ,de exemplu după Germania,că și așa ne "învață" cum să procedăm,cam în toate domeniile!!! Sau.....Franța,Spania!


Leon spunea...

Leo, ministrul Budai a spus destul de clar ca nu se pune problema altei legi, ci ca se pot aduce eventuale IMBUNATATIRI IN INTERIORUL LEGII NR.127/2019, si eu sunt convins ca asa va fi..!

Leo spunea...

Leon,
Vorbele "sboară" iar cele scrise în PNRR rămân și trebuiesc aplicate.
Budăi va trebui să modifice PNRR-ul , nu să spună pe vorbe.
Apoi, Budăi mai trebuie să pună PRESIUNE pe MFA, MAI , MJ , pt. ca el , Budăi să poată ca să închidă jalonul 215 cu termen MAXIM 31.12.2022.
Apoi Budăi a mai promis pe vorbe în Dec. 2021 și Ian. 2022, că după ce vor trece 120 de zile va veni cu PRECIZĂRI despre cum va arăta REFORMA SISTEMULUI DE PENSII ( toate )
PS
Ce-mi place că Amabilul a intrat pe cârcotă bine de tot prin vecini......

Calinmihaib12 spunea...

..ce spune CCR,..e un ABUZ "scos din.. burtă",la ordinul COMANDITARILOR, si ..un sofism(=eufe mism pt. MINCIUNĂ!) ; nu scrie în textu l CONSTITUȚIEI asa ceva..!,iar dreptul "la pensie" e un DR EPT CONCRET=adică.. implică..CUANTUMUL EI,stabilit de o LEGE,care SE IMPUNE A FI APLICATĂ..așa cum a fost PROMULGA TĂ, și NEMODIFICATĂ de "n-șpe" ori prin
OUG-uri..nedezbătu te, nevotate=APROBA TE sau RESPINSE printr-o LEGE..din nou=PROMULGATĂ..!

Huhu Rezea spunea...

Dreptul de pensie este garantat de Constituție iar cuantumul este stabilit prin lege. Restul sunt povești.

Viorel spunea...

Leo. De ce îi impui lui Budăi să rezolve problemele încurcate cu bună știință de un BOU.

marvas66@yahoo.com spunea...

Pentru anul viitor se discuta cu sanse mari de realizare, impozit progresiv, diferentiat, pe toate veniturile, salzariu, pensie, chirie, arenda....ciuca este de acord cu Ciolacu, dar nu pampalaul nostru e problema...toti liderii pnl sunt de acord cu aceasta calamitate. Adio liberalism...l-au ingropat ciuca si batistuta...

Huhu Rezea spunea...

Liberalism înseamnă impozit mic, nu dacă este impozit unic sau progresiv.

Calinmihaib12 spunea...

..Realitatea..socio-politică și econo mică a fost și ESTE mult mai complicată
..decât o prezintă.
.epigonii și trolii ..!
SCOPURILE MALEFICE: de 32 (si chiar de mai MAI MULȚI..) de ani sunt SUSȚINUTE de către TOATE FORȚELE pe care "le vedem"..zilnic..și care au grijă să-și semnaleze:prezența, apartenența(absconsă)..și FAPTELE prin SIMBOLURI care le relevă..ORIGINEA,si mțurile și cugetul de proveniență.. UNICĂ..! (într-un anume fel și apare nt paradoxal..cam ca la vecinii noștr i..ucrainieni..!).

Calinmihaib12 spunea...

..Realitatea..socio-politică și economică a fost și ESTE mult mai complicată..decât o prezintă .."epigonii" și trolii lor..!
SCOPURILE MALEFICE: de 32 (si chiar de mai MAI MULȚI..) de ani sunt SUSȚINUTE de către TOATE FORȚELE pe care "le vedem" zilni c..și care au grijă să-și semna leze: prezența, apartenența.. (absconsă)..și FAPTELE prin SIMBOLURI care le relevă.. ORIGINEA, simțurile și cugetul de proveniență..UNICĂ..! (într-un anume fel și aparent paradoxa l..cam ca la vecinii noștri.. ucrainieni.., și nu numai..!).

Leo spunea...

A fost vehiculate până acum 3 variante de VRS
75 lei ; 55 lei şi 60 lei.
Deci va fi un VRS cuprins între 55 lei - 75 lei
Eu cred că va fi 60 lei.

marvas66@yahoo.com spunea...

inteligenta ta, vrei sa-mi traduci maine, pe "trezie" ce vrei sa spui de fapt? Paste fericit in continuare si mai usor cu roze-ul...

CEZAR spunea...

Peste tot in UE..este impozit PROGRESIV....

Calinmihaib12 spunea...

Dreptul.."abstract"
..de pensie din CONSTITUTIE..,pre cum și CONSTITUȚIA "ÎNSĂȘI"= sunt încă lcate..în "concret" ..de către "POLITI CIENII" din parla ment..și chiar din ..CCR..!= cam astea sunt POVEȘTILE.. ADEVĂRATE..din ROMÂNIA..!(+ altele ..asemenea..!)●

Calinmihaib12 spunea...

Te înșeli,probabil.
.aflat sub puterea licorii..amintite, licoare (care ca și altele din aceeași "familie")..care nu este prezentă de multă vreme..prin preajmă..!(nu sunt
..din categoria bă utorilor de alcohol (..vorba unui mili țian de pe vremuri, vorbitor la radio, probabil în calita te de purtător de cuvânt al Miliției Rutiere..!).
Cât privește "tradu cerea" textului..= am scris..destul de mult și ÎN CLAR..de ani de zile,opinia mea despre..CINE,CE
și..CUM.."face", "leagă și dezleagă" .."TREBURILE" în ROMÂNIA..de 75 de ani..!
Mulțumesc pt.urări, pe care.."le parta jez"..tuturor citi torilor de pe blog
..!,cu speranța..
DEȘTEPTĂRII..TUTUROR ROMÂNILOR..!

Calinmihaib12 spunea...

Leo:
Nu vor fi "opțiuni"
..ale "VRS"..ci va fi o valoare reieși tă din calcul la data aplicării legii pensiilor,cf.
art. 86 din lg.127