Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 20, 2022

Măsuri pe termen scurt și mediu preconizate de MApN pentru înlăturarea inechităților din sistemul de pensii militare

60 comments

 Măsurile au fost enunțate de Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului într-un răspuns emis unei structuri asociative... pe la mijlocul lunii martie 2022..

Măsurile pe termen scurt sunt cunoscute, fiind  în strânsă legătură cu durerile facerii și desfacerii  PL x 199/2020. Spre deosebire de Departamentul din MApN, noi știm că proiectul este blocat la Guvern, unde a fost trimis spre reaviz, încă din decembrie 2020, de către Comisia de apărare din CD, prin președintele său de atunci, Șovăială.

Noutatea o reprezintă informația că se lucrează, în paralel cu o nouă lege a salarizării personalului militar, la o nouă lege a pensiilor militare, cu elemente de calcul noi, general valabile pentru toți militarii....




60 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Huhu,un răspuns similar e și cel primit - anterior - de Asociația ROMIL ! Și toate astea vin să confirme ceea ce o tot spun eu...cu de ani în urmă, respectiv : eliminarea - în totalitate - a inechităților majore la pensiile militare impune luarea în calcul - în mod exclusiv - numai a acelor elemente salariale actualizate și comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă ( SG, SF, G, SC ) ! Ceea ce e de neințeles e faptul că nu se aplică ce avem în prezent ! E suficientă o OUG...avem anexa VI la Legea 153 ! De ce trebuie să se aștepte pentru o altă lege a salarizării și pensionării militarilor...cand sunt la dispoziție in reglementările prezente acele elemente salariale comune tuturor militarilor, indiferent de anul lăsării la vatră ??! Dealtfel ...nu cu mult timp în urmă ai și creat un topic în baza documentației pe care ti-am trimis-o și pentru care iți mulțumesc ! O fi din partea MApN...incompetență...tragere de timp..."descoperirea apei calde" ??!

mosmartin16 spunea...

Să incercăm să-l protejăm cu o astfel de informație pe ...M !! Ha,ha,ha ! Să nu facă...Doamne feri apoplexie...de nu i s-ar introduce in baza de calcul "carnatul" de sporuri ci, numai cele 4 elemente salariale actualizate și comune tuturor militarilor...fie că vorbim de cei de prin 1990, fie de cei din anul de grație 2022 !!

Liviu PO spunea...

De ce indemnizatie de comanda?Mai comanda ceva la pensie?

Nico.tnt spunea...

Cand nu vor cei de la guvernare sa maresca pensiile, spun ca lucreaza la o noua lege a pensiilor! O modalitate de amanare pe termen lung a aplicari actualei legi a pensiilor militare....

Huhu Rezea spunea...

Informațiile despre noua lege a pensiilor militare sunt în plus fața de cele din raspunsul dat de acelasi Departament generalului Interes Național.

Trofin spunea...

Pentru a nu se produce animozități între pensionarii militari care nu au beneficiat de câte un cârnat de sporuri și cei care au beneficiat de câte un cârnat enorm de sporuri cred că este benefică opțiune pentru sistemul de pensii de serviciu sau sistemul de pensii bazat pe contribuție , respectiv menținerea în viață a art.122 din actuala Lege 223/2015 unde se elimină termenul de 5 ani. Referitor la întrebarea pe care ați pus-o în postarea anterioară , răspunsul posibil al celor în drept ar fi că suntem în război . Cu cine ? Știu ei.

Leon spunea...

@Trofin, art.122 modificat de OuG.57 a fost in vigoare timp de 5 ani si NU prea au fost amatori sa opteze pe contributivitate cf.L.263, la STABILIREA pensiei militare !
Propunerea poate ar fi utila sa se opteze si pentru STABILIREA si RECALCULAREA pensiilor militare cf.prevederilor Lg.127/2019..!

Cezar spunea...

QED

monteoru spunea...

Tantalaule pentru ca trebuie sa faca o diferentiere intre unul care a raspuns numai de o mapa de cel ce a raspuns de mai mult.Dupa cum pui tu problema ar trebui o pensie egala dela cel cu tata in gura pana la cel cu barba sura.

Viorel spunea...

Unii vorbesc de eliminarea sporurilor. Vă întreb stimați colegi pensionari. Când erați mari comandanți de oști și ați participat la fel de fel de bilanțuri la eșaloanele superioare de câte ori ați ridicat problema măririi Coeficienților de ierarhizare (grad – funcție=baza de calcul al pensiei militare) ? Niciodată de frica șefului de la etaj. Și uite așa v-ați complăcut (ca și acum Coeficientul funcției Șefului SMAp) trăind situația momentului respectiv lăsând ca aceștia să fie actualizați din 10 în 10 ani, bucurându-vă în același timp de sporurile care v-au fost introduse rând pe rând ca o mica (,) compensație (amăgire). Bine ar fi dacă și acest Coeficient de funcție de 4,35 ar mai rămâne vreo 35 de ani poate așa vor învăța unii deștepți din minister să pună piciorul în prag, știind că de acești coeficienți depinde valoarea soldei lunare a militarilor activi, respectiv cuantumul pensiei militare și că de la cel de sus (nu Dumnezeu) pornește în jos bunăstarea fiecăruia. Am mai spus. Doamna LOV a făcut cu Legea 153/2017 ceea ce a vrut suflețelul ei cu Coeficienții din Sănătate, Învățământ, etc., inclusiv cu nebunia (pe care nu o recunoaște) prin modificarea Legii 223/2015. Nu contează că ai sărit cu parașuta, ai făcut scufundări ca și scafandru, ai urcat muntele pe coardă, ai asanat poligoane, ai participat la casări de muniție, etc, etc, pentru unii totul trebuie să fie la fel. Când au primit acele sporuri s-au bucurat cu toții de la mic la mare (fiecare cu sporurile primite la momentul respectiv și pentru activitatea sau condițiile în care au lucrat), acum nu le mai vrea pentru că X le are și Y nu pentru că s-au născut în ani și cincinale diferite. Eu nu vreau nici o eliminare de sporuri și nici scăderea Coeficienților (grad-funcție) ci calculează-mi pensia cu toate elementele salariale ale unui Plt.adj.pr. în momentul de față. Se poate ? Unii zic că DA, alții zic că NU. Dacă nu, variant de la MAI (o parte militară/grad+contributivitate; unde nu s-a contribuit, punct de referință salariul mediu brut pe economie). Ura și la Dohasca.

nr. 1 spunea...

1.Masurile cu termen scurt sunt bune si la obiect avand in vedere ca de 6 ani si mai bine lucrurile au mers din rau in mai rau cu toate luptele ( si da-i si lupta fratilor ) ale zecilor de asociatii a rezervistilor! Deci, se indexeaza cu 10% pensiile mai mari de 2500 lei si se finalizeaza PLX 199/2020 , lucruri bune ! Apoi, se creaza cadrul legal penstru recalcularea si actualizarea pensiilor militare, f bine! 2. Masurile cu termen mediu vizeaza o noua LEGE a pensiilor militare de stat , cu elemente de calcul noi, valabile pentru toti militarii si care sa reglementeze pensii egale pentru grade si functii egale! Ce o fi rau in asta ?!!!!!!!E mai bnine acum, cu dezmatul, haosul si abrambureala existenta ?

Brenda spunea...

Cat de scurt este termenul ce ,credeți că va da retroactiv diferență la indexare , ar fi corect .....

ifrim spunea...

Poate defini careva termen scurt,mediu?

Huhu Rezea spunea...

Cred că termenul mediu va fi mai scurt decât cel scurt.Adică noua lege se va da mai repede decât adoptarea PL x199/2020.

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Ti-am spus de atâtea ori că nu-ți public comentariile care cuprind formulări din arsenalul conspiraționist!

Margarit Fernand spunea...

Stau și mă întreb ce funcție a avut Liviu PO, de este așa vehement când vine vorba de indemnizația de comandă? Adică eu care aveam tot batalionul ”în cârcă” mă comparam cu ăla de la cadre, care dormea pe o mapă, ca acuma să avem pensii egale? Indemnizația de comandă este un element care trebuie introdus în algoritmul de calcu al pensiei!

Huhu Rezea spunea...

Da, și mai este o condiție. Indemnizația de comandă să fi avut-o în cele 6 luni alese pentru baza de calcul.

Sorin spunea...

Din câte știu, modul de calcul propus de @mosmartin se aplica în legile privind pensiile în tari NATO și non NATO. Diferențierea apare din statul de organizare: funcții mari cu grade corespunzătoare se găsesc doar la forțele combatante nu la cele de sprijin și nu la logistica. Ca exemplu, în Olanda, care are un efectiv militar similar României, cea mai mare funcție la structura logistica, și singura, e de general de brigada. Funcțiile în atașatul militara corespund gradului de ltcol, câteva, în Statele considerate importante, sunt de colonel. În Marea Britanie, exista cam același sistem. În plus, toți cei care nu corespund, conform unei comisii, gradului următor, de regula numărul de poziții cu grad următor fiind la 50% fata de gradul mai mic (de ex: 1000 poziții de la, 500 poziții căpitan, 250 maior....) sunt trecuți în rezerva. Însă peste tot nu este identic coeficientul funcției între un comandant brigada IMo (IM, Bz Aer, Nave Lupta) și un comandant Bg Log. Nu spun ca e un sistem bun sau nu. Cu siguranță face o ierarhizare. La noi exista destule poziții de general cu 4 stele, inclusiv la servicii. Sau cu trei stele. La alții, pe principiul comenzii unice, exista o singura poziție de gl 4 stele, una singura de gl 3 stele....nu foarte multe de colonel.....
S a încercat, acum vreo 20 de ani, implementarea unui astfel de sistem, aflat atunci în faza de studiu, și cred ca a fost lăsat în sertar pt ca ar fi presupus un impact social negativ. Pe undeva era în sfera a ce opinează unii aici, diferențiere prin funcție, grad vechime, poziții de comanda în combat, și nu prin sporuri.


Leon spunea...

Ieri a fost Promulgata Legea nr.107/20.04.2022 :
Articol unic. – Alineatul (1) al articolului 32 din Ordonanţa
Guvernului nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al
contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobată cu modificări și completările prin
Legea nr. 180, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 32. – (1) Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, ORI, la JUDECATORIA în a cărei rază teritorială ISI ARE DOMICILIUL sau sediul CONTRAVENIENTUL.”

Cezar spunea...

@/Fernandez
Una.i una..doua îs mai multe
Vezi ce zice Sorin foarte clar..situatia de pe la
aliati
Nu are ce cauta I.C.la pensie ..clar
Ai avut.o in activitate..cît ai avut.o..un an doi..etc

Huhu Rezea spunea...

Cum să nu intre indemnizația(solda) de comandă în baza de calcul? Este vorba de o responsabilitate în plus a militarului care se cuvine a fi recompensată și prin pensie.
Solda de comandă și solda de merit au intrat în baza de calcul si pe legea 164/2001, dacă acestea erau deținute în ultima lună de activitate.

Alexandru spunea...

👍👍

Ionel spunea...

S-ar putea sa vina vremea ca si M sa sustina cele 4 elemente salariale actualizate. In spatiul public se discuta ca o noua lege a slarizarii bugetarilor, deci si a militarilor/politistilor, va limita sporurile la functia de baza la maxim 20 %. Si atunci cum sa calculezi pensii cu sporuri de 80 % sau peste !? Oricum sporuri pentru sambata si duminica sau pentru ore suplimentare in sistemul militar mi se pare de domeniul SF-ului !!! Cate ore suplimentare nu au facut cei din anii 90 sau 2000, ori mai in spate....

Ionel spunea...

Doamna LOV la care faci tu referire nu a avut niciun rol in stabilirea coeficientilor de functie sau a sporurilor. Acestea au fost stabilite de expertii militari specialisti in finante si drept din institutiile de ordine publica si siguranta nationala. Il auziti acum pe actualul ministru cand este intrebat de legea pensiilor militare cum se eschiveaza si spune ca nu intra in competenta lui !?

Viorel spunea...

Ce bine ar fi dacă la unii pensionari care postează pe blog și sunt împotriva sporurilor și indemnizațiilor să le calculeze pensia (obligatoriu pentru ei) pe contributivitate iar baza de calcul să cuprindă doar Solda de grad, Solda de funcție și Gradațiile (fără nici un fel de spor / indemnizație, fără al 13-salar, fără prime, FĂRĂ NIMIC ÎN PLUS). Atunci să-i auzi bocind pe la Poarta Albă a Împăratului Romanilor.

Viorel spunea...

S-o crezi tu Ionel că cei din DGFC, DGJ, și-ar fi tăiat singuri creanga de sub picioare. Citește și compară comentariile pensionarilor de pe blog cum unii afirmă că Legea nr.223/2015 a fost făcută pentru gulerații din MApN și cum cei pensionați după 2016 sunt cei mai avantajați, legea fiind făcută cu dedicație. Da, LOV a făcut Legea 153/2017 așa cum au vrut mușchii ei altfel un Șef de SMG/SMAp care are în subordine 70.000 de militari și 20.000 de civili nu ar fi avut un Coieficient de ierarhizare de 4,35 cu 80-90% mai mic decât cei din Sănătate / Învățământ. Mă întreb, cum poți fi atât de prost să accepți un asemenea coeficient. I-a jucat olteanca pe degete.

Huhu Rezea spunea...

In documentul emis în martie de Departamentul pentru relația cu Parlamentul se recunoaște expres că pensiile militare stabilite după intrarea in vigoare a L 153/2017 sunt mai mari.
Viorele, iar ți-ai luat nasul la purtare și jignești comentatorii! Atenție!

reddog spunea...

LOV avea o problema cu coloneii.
Ea are asa un tupeu de caporal. 😁
Pana la urma s-a cuplat cu fruntasul ala balaoaches si traiesc fericiti.
Au si clante de aur in casa. Asa pe sistem social democrat. 😁

Leon spunea...

Cred ca nu m-as supara daca la un coef. F. de 2,18, jumatate din 4,35, as primi lunar o Pensie Neta de 9.000 lei, jumatate din pensia Premierului de 18.000 lei..!
PS. S-a mai scris pe acest blog ca Anexa 6 a Lg.153/2017 s-a intors de la Avizarea MApN fara nicio Observatie..!

luchy19 spunea...

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25509741-proiect-ordin-care-prevede-majorare-75-din-salariul-functie-pentru-munca-suplimentara-facuta-politistii-penitenciare-anul-2022-dezbatere-publica.htm


Așa rezulta pensiile de 8000 lei la subofițerii care lucrează în pușcărie.

Leon spunea...

Pompierii SMURD au deja regim de personal medical cu salarizarea corespunzatoare !
Legea 109/2022 intra in vigoare de saptamana viitoare:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr232_18.pdf

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Cred că vi s-a pus pat ape mine. Ce commentator am jignit în postarea de mai sus ?

Huhu Rezea spunea...

Păi nu-i zisăși prost lu' Ciuc'al nost'? Cum să fie prost dacă dintr-un flintic de coeficient și-a tras o soldă brută de peste 30 000 lei și o pensie de 18 000 lei? Pe el îl interesează funcțiile nu valoarea soldelor de funcție.

Polman spunea...

Se tiparesc ,,lei,,.Recent am primit la bancomatul unui market ca rest trei hartii ,,deun leu,, cu serii succesive...deci se tiparesc hartii de un leu.Asta ce inseamna?..Ca nu de da drumul la bani in piata sa nu ,,umflam,,si mai mult inflatia...deci, nu ne asteptam la nimic bun din partea...,doar trebuie sa supravietuim restrictiilor inca multe luni...tot e un jok de imagine la teveuri, nimic pentru oameni.Voi vreti ca cei care fac legi si care sunt beneficiari de pensii foarte mari sa faca legea pensiilor militare in care sa fixeze un minim si un maxim?...va inselati.O sa creeze o lege in care cumva sa ramana pe aceleasi pensii imense si poate sa faca o actualizare a celor care de multi ani asteapta acest lucru...deci io vad o actualizare imediata si pe urma...om vedea

Huhu Rezea spunea...

Stiam că la bancomate de dau bancnote multiplu de zece!

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Domnul Ciucă nu este comentator cum ați afirmat, apoi nu este de-al nostru (dacă era nu discutam despre actualizare / indexare de 6 ani) și în ultimul rând nu m-am referit la dânsul ci la acei EXPERȚI MILITARI ÎN FINANȚE menționați de Ionel precum că au stabilit Coeficienții de funcție. Am uitat și de Coeficientul de grad. O altă rușine.

Luc 3 spunea...

Parcă la Garanti bank,se dau și mărunței de 1 leu

Leon spunea...

Cred ca si Plx nr.52/2022 privind aprobarea OuG 130/2021, va ramane in sertarele deputatilor:
https://www.snppc.ro/presedintele-snppc-vasile-zelca-la-sedinta-comisiei-de-buget-din-camera-deputatilor-19-04-2022-bd10910

magda spunea...

Indemnizatia de conducere musai sa o fi avut cel putin 5 ani altfel se numeste pensionare din interes meschin.Ati priceput da? Sefu te iubeste,iti da o functie de conducere in ultimul an si te ai aranjat forever.Un subofiter sau ofiter simplu cu ce e vinovat ca nu l iubeste seful? Desigur pentru cei care au fost in teatrele de operatii comandanti,nu cred ca ar mai fi nevoie de perioade de stagiu.

Cezar spunea...

Plx- 199..rezolva aceasta problema..basca faptul cu vechimea sau lipsa ei
Numai tolomacii gen monteoru crede ca toti vor avea pensia la fel
🥵🥵

Cezar spunea...

Errata...cred

Șoimul spunea...

Leon, ai înțeles greșit art 122, doar calculul pensiei era opțional. După emiterea deciziei ,pensia se indexa conf. legilor in vigoare.
Acum sper că a priceput și Trifon, care de altfel este un bun specialist in domeniul său.

Leon spunea...

Soimule, si eu si Trofin stim ce scrie in Ordimul MApN nr.24/2016:
"În temeiul art. 122 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, OPTEZ*) pentru modul de calcul al pensiei în baza prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi, în acest caz, solicit casei de pensii sectoriale să pună în plată cuantumul cel mai avantajos."
PS. Am indrumat o doamna sa opteze pentru Pensia de urmas calculata pe Contributivitate, mai mare decat cea din L.223 si o primeste(cred) in continuare cu indexarile ulterioare..!!

mosmartin16 spunea...

Cat îl doare pe Viorel ! Cat și-ar dori să sufere unii...nu el ! Ce lipsă de pricepere în a înțelege principiul...dincolo de interesul personal! Dă-i Doamne înțelepciune...acum în preajma Marii Sărbători Creștine !!

Șoimul spunea...

Corect, optează pentru calcularea pensiei, urmând indexări,nu creșterea conform valorii PP!
De regulă sau făcut simulări , viitorii pensionari alegând modul de calcul cel mai avantajos.

Leon spunea...

Poate fi si aceasta varianta, intuita de @Mateias:
"În acest moment se tinde către RECALIBRAREA pensiilor militare conform principiilor contributivităţii, dar menţinerea plăţii lor din bugetul de stat prin bugetele instituţiilor. Pare că va fi o modificare MAJORĂ a L223 mai degrabă decât o nouă lege a pensiilor militare- modicare ce se poate rezolva mai uşor şi încadra în termenele jaloanelor din PNRR, procedură utilizată şi la OUG57/2015."

Huhu Rezea spunea...

Doar partea necontributivă poate fi plătită din bugetul instituțiilor militare.

Calinmihaib12 spunea...

..e vorba de automatele de plătit marfa din hipermarketuri,care dau REST..ORICE ban cnote și.."bani"me talici: 1,5,10 și
50 de bani..!

Leo spunea...

Detaliile tehnice de unde se plătește nu sunt importante.Important este principiul pe care se va stabili pensia militară. În acest moment NU ESTE LUATĂ O DECIZIE POLITICĂ.

Leon spunea...

In perioada 2011-2015, Casele de Pensii Sectoriale au platit pensiile militare din fondurile BASS repartizate ministerelor respective !

Huhu Rezea spunea...

Așa ar trebui să se întâmple și acum, ca să nu e mai vaite contabilii din sistemul de apărare că sacrifică bugetul pentru plata pensiilor. In plus, nu le-ar mai rămâne diferența dintre pensia brută și pensia calculată potrivit art. 60.

Șoimul spunea...

Noi nu trebuie să acceptăm orice, trebuie să fie incluse toate sporurile cu caracter permanent inclusiv contribuțiile la pensia suplimentară.(pentru cei care au contribuit)
LOV are vină f mare, dar MApN prin ministru și șeful SMG ce-au păzit?
Țara pe mâinile Astoria este în pericol!

magda spunea...

indiferent ce modalitate de calcul se va aplica,daca pensia medie nu va fi in jur de 5000 ,atunci degeaba s-au strofocat.De fapt,nu s-au chinuit prea tare,din cate stiu eu decizia in mare e luata numai ca nu se inteleg(sic,sic)cand sa o faca publica.Se pare ca asteapta vara cand se mizeaza si pe o scadere in intensitate a conflictului de la granite.De fapt,razboiul le a sucit planurile la toti.Inchipuiti-va Germania care pana acum o luna ,doua nici nu concepea o crestere a cheltuielilor militare.Cat priveste partea necontributiva,este clar ca numai de la bugetele institutiilor se va putea plati dar....cum o dai tot in 9,4 tre sa te incadrezi iar eu in Budai nu am incredere ca va face mai mult nu pentru ca nu e baiat bun ci pentru ca are o consultanta....de milioane.Paste fericit/

Cezar spunea...

Soimul
Bine ai zis
Sporuri cu caracter permanent
ENUMARA-LE.....???

Leo spunea...

Azi pe Realitatea TV net la ora 15 , Budăi va spune despre reforma pensiilor "speciale".
- Budăi are treabă cu TOATE pensiile inclusiv pensiile militare , deoarece MMSS este Ministerul COORDONATOR şi RESPONSABIL cu REFORMA SISTEMULUI DE PENSII din PNRR - jaloanele 211 - 2015 inclusiv.
Budăi este obligat ca ministru coordonator , să obțină de la MFA , MAI , MJ soluțiile de reformă din aceste sisteme .

Liviu spunea...

A spus foarte clar! Trebuie să fie pensii conform standardelor N.A.T.O.
Să auzim de bine.

Brenda spunea...

Până cand

Leo spunea...

Una este să spui "TRBUIE" , şi alta este să spui (la modul indicativ)
"VOR FI...."
Acest fapt denotă că încă NU ESTE LUATĂ DECIZIA POLITICĂ.
indicii vor fi prin Mai 2022.

marvas66@yahoo.com spunea...

Lasa doamna ca-ti da ciuca cat iti trebuie...nu ai zis ca papagalul asta este cel mai pregatit militar??? Glumesc... 50% dintre militari au fost si au ramas niste dobitoci...pe procent mai mare isi bazeaza si putin recastigarea Ucrainei...dar in Ucraina 90% sunt patrioti... nu psd-ei, pn-lei, us-rei sau tradatori mapn...Apropos, l-ai mai invatat sa citeasca??? de pe prompter...

Ionel spunea...

Pt VIOREL - Coeficientul de 4,35 a fost acceptat de sefimea din institutiile de ordine publica si siguranta nationala pentru ca mai este o anexa de o pagina si jumatate cu sporuri, ceea ce nu au cei din sanatate si invatamant. Apoi, daca nu intelegi intrebi, asa ne spunea un sef in scoala militara (nu dau tot textul pentru ca nu vreau sa te jignesc). Eu nu am spus ca LOV a fost cea care a scos/girat/sustinut legea salarizarii, eu spun ca nu LOV a scos ordonantele de modificare a legi pensiilor militare. Deci , este vorba de cu totul altceva. Iti doresc Sarbatori Pascale Fericite si Linistite !