Un produs Blogger.

vineri, aprilie 22, 2022

Moțul francez, discipol al geografului Martonne-cel care a combătut hărțile etnografice maghiare la Conferința de Pace de la Paris(1919)

9 comments

 Propaganda de la Budapesta pregătise hărți cu componența etnică maghiară a localităților din Transilvania. 

Emmanuel Martonne publicase  lucrări despre România după prima sa cercetare de teren, în anul 1898. A fost desemnat expert al Conferinței de Pace după Primul Război Mondial, fiind principalul autor al recomandărilor făcute guvernului francez privind teritoriile recunoscute României prin tratatele de pace, potrivit principiului autodeterminarii natiunilor.

In 1921 Martonne a adus în România o nouă echipă de cercetători, printre care și Robert Ficeux, cel care se va numi moțul francez, care au continuat studiile geografice din Munții Apuseni. 

Cu toate că Robert Ficheux a fost un mare prieten al României, până la vârsta de 107 ani, a decedat în anul 2005,  nu trebuie transferate  asupra lui meritele privind hărțile etnografice prezentate la Conferința de Pace, el sosind în România abia în anul 1921, continuând studiile în teren ale lui Martonne.




La împlinirea vârstei de 90 ani, în 1988, cei de la Europa Liberă au realizat un interviu  fabulos cu celebrul geograf francez, multe din proiectele sale publicistice privind Munții Apuseni realizându-se după 1989.








9 comentarii:

reddog spunea...

Vive la France!
Trăiască România!

Mitica spunea...

Sa nu uitam pe contemporani... Va aduceți aminte... Donne moi sil vu play😪😪

Sorin spunea...

În istorie cuceritori au avut metode diferite de schimbare a procentului etnic. Rusii au făcut schimb de populații, de fapt mutări forțate. Asa a fost în Moldova de peste Prut unde etnici romani cu prezenta a arborelui genealogic de sute de ani au fost deportați în Siberia în locul lor fiind aduși ruși. Nu puteai ajunge măcar șef de echipa dacă erai moldovean curat. Azi ar fi interesant sa aflam de câte generații sunt unii din Moldova care au cerut cetățenie romana.
Imperiul austro ungar a procedat diferit. Evidenta stricta a populației se ținea doar la orașe unde majoritara era etnia maghiara pe când în zona rurala majoritara era etnia românească care nu apărea în evidentele administrative decât parțial, cei cu proprietăți incadastrate. Aceste procente au fost folosite pe hărți ca să justifice apartenenta teritoriului. Alta metoda a fost maghiarizarea fortata a numelui de familie. Alta metoda a fost impunerea religiei catolice cu forma intermediara greco-catolicismul.

reddog spunea...

Sâmbătă, 23 aprilie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la capela „Sf. Mucenic Varvar Tâlharul” a Secţiei exterioare Valul lui Traian din cadrul Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă

Sursa:cugetliber.ro

csej spunea...

Obicei stravechi practicat si in zilele noastre acum de rusi.Pe timpul lui Dej dar si al impuscatului cati evrei dar si maghiari si-au luat nume romanesc.Sa fim cinstiti cu noi .Eroul Milea nu te accepta pe o functie dela comandant de regiment inclusiv in sus daca te chema Malaimare,Balbaie ,Hodorogea etc.

Sorin spunea...

Începând cu anul 1933, când s-a prefigurat antisemitismul ca politica de stat, istoric, (argumente, principii antisemite fiind expuse în mein kampf) evreii, cel puțin cei de la noi, și-au schimbat numele de doua ori, succesiv. Pentru a nu li se descoperi apartenenta la etnie, deoarece evidentele populației conțineau referire la un singur nume anterior.

monteoru spunea...

In Ucraina treaba devine gretoasa.Atitudinea relativa de spectator a NATO ne pune in pericolul de a deveni vecini cu Rusia.Rusia este imprevizibila.
Pentru orice eventualitate asa cum americanii au amenajate locuri in care se protejaza pentru tornade nu e rau sa ne pregatim si noi.Vara acolo este racoare iar iarna este ceva mai cald.
In alta ordine de idei pe timpul impuscatului civilii erau obligati ca pe cont propriu dar prin institutiile unde erau angajati sa-si procure masca militara contra gazelor.Nu strica sa o avem.
Nu cobesc dar e preferabil sa suflam in iaurt.

Calinmihaib12 spunea...

Greco-catolicismul
a fost.."sprijinit"
de AUSTRIECII CATO LICI,nu de maghiari !=din 1695..încoace ..!=în Transilvania ..!,dar într-un CON TEXT MAI COMPLICAT = de expansiune a PROTESTANTISMULUI în populația maghiară și săseas că..!);
în MOLDOVA a fost o scurtă perioadă..
prin anii 1439,dacă nu greșesc,în zona PIATRA NEAMȚ = de unire a ortodoxismu lui cu catolicismul ..!

camy spunea...

Bine că nu a trăit în România, că sfârșea în pușcăriile comuniste, ca toți fruntașii ardeleni care au înfăptuit Marea Unire de la 1918.