Un produs Blogger.

luni, iunie 06, 2022

Cele mai noi informații despre principiul și formula de calcul ale pensiilor contributive ale viitoarei legi a pensiilor din sitemul public

42 comments
Legea 127/2019 se va modifica, poate și ceva din algorimul de calcul al pensiilor contributive, dar nu se va schimba principiul de calcul, informează ministrul Muncii. 

Termenul până la care se mai pot cumpăra stagii de cotizare. 

42 de comentarii:

Leon spunea...

Mai sunt in plata si pensii cu un stagiu minim de cotizare de 10 ani, trebuie gasita o solutie multumitoare si pentru ei!
"Legea nr.3/1977:
Articolul 13
(1) Persoanelor care nu au vechime integrală în munca dar au o vechime de cel puţin 15 ani, li se acordă pensie, la împlinirea virstei de 62 ani bărbaţii şi 57 ani femeile, proporţional cu numărul anilor de vechime.
(2) Persoanelor care au o vechime în munca de 10-15 ani li se acordă o pensie de 350 lei lunar pentru o vechime de 10 ani, iar pentru fiecare an în plus, pînă la 14 ani inclusiv, se adauga cîte 25 lei."
Si in Legea 263 si in 127, stagiul minim este de 15 ani.
Mai mult ca sigur ca vor ridica stagiul MEDIU, folosit in Formula de calcul al VRS, de la 25 ani, poate la 27-28 de ani si sunt convins ca se fac SIMULARI in acest sens !

Leon spunea...

Corectie:
Si in Legea 19/2000, in Anexa la Legea 263/2010,dar si in Anexa la Legea 127/2019 stagiul minim de cotizare este intre 10-15 ani in functie de data nasterii...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Misto, Dlor Ghenerali cu copy paste si pensiile fara coaste, ca ale noastre! Sa vedem daca o sa va mai ramana osanză, sau daca nu, atunci sa treci pe branza, sa miorlaiti miau, miau, miau, unde-i branza sa mi-o iau?

Gigi spunea...

Adica,cum am prevăzut noi când s-a promulgat legea,va aduceti aminte,ca o vor ciopârti ca pe a noastră!
Cum ar fi:Punct de pensi (1586:25),nu mai e valabil,ci poate fi (1586:30)sau(35).

Burebista spunea...

Mă bucur că am avut dreptate..... Oricare lege pe asa zisul principiu al contributivitatii.. Pentru pensionarii militari care acum beneficiază de pensie militară, va fi defavorabila....ÎN PREZENT TOATE PENSIILE MILITARE, Indiferent

Alkan spunea...

Cu siguranță se va face corecția necesara și în domeniul pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Nu ai deloc dreptate, decât în privința disponibilizaților și neterminaților.Pentru ei raționalizarea conform PNRR va fi defavorabilă.
Pentru pensionarii militari care au rămas în plată cu cuantumul avut pe contributivitate, va fi favorabilă atât o nouă lege a pensiilor militare care să prevadă actualizarea cât și un calcul contributiv pe principiul Legii 127/2019, principiu care va fi menținut și în noua lege a sistemului public de pensii, așa cum precizează Budăi în materialul difuzat în topic.

Calinmihaib12 spunea...

Deocamdată..vorbe..,vorbe goale..!,pe
post de.."terapie"..de grup,..sedativă
, sau viceversa..!

Brenda spunea...

DleH, credeați că nu va mai mai fi o lege special pentru militari, cei care am rămas în plată cu acel cuantum avantajos, cum vor face , deoarece avut norme de aplicare specific militar.Eu am pe ultima decizie de pensie a întreținătorului 70 de ani vechime ,cum o vor aplica ,

ifrim spunea...

Păi mai este loc de nefavorabil la lt.col.3000?

Calinmihaib12 spunea...

..da ,dar câți pensionari militari sunt cu pensii contributive și câți sunt pe sistemul procentual..?; din 2011-2012 până în prezent e posibil să fie cam 40.000 de pensionari contributivi și = afirmativ, cam tot atâția(?), sau chiar mai mulți= în sistem procentual (în MAN)..!; iar în celelalte structuri ..,cine mai știe câți or mai fi..!
Oricum,"tehnicienii"/"gulerații" guver namentali au o mare problemă(politică) cu stabilirea acelui "VPR" sau cum s-o mai numi în altă lege!,pt.că observ că și-au pus la "lucru"=la"manipulat"=tro lii,cu scopul inducerii "acceptanței" unor măsuri mai RESTRICTIVE și.. SCĂZĂTOARE..de PENSII..!

VICTOR spunea...

Se pare ca exista o singura simulare in formula de calcul al VRS : 28 ani , în loc de 25

Huhu Rezea spunea...

@Victor
Dacă nivelul mediu al stagiilor de cotizare va fi 25 ani, valoarea punctului de referință va fi în anul 2022, potrivit art. 86 din L 127/2022, de 1586 : 25=63 lei.
Dacă nivelul mediu al stagiilor de cotizare va fi 28 de ani, valoarea punctului de referință va fi 1586:28=57 lei
Valoare punctului de referință se înmulțește cu suma punctajelor anuale din deciziile de recalculare/revizuire din anul 2011 și se obține cuantumul brut al pensiei contributive la care se adaugă sporulOMM/SOSP.
Un militar care are suma punctajelor anuale de 90 puncte va avea o pensie brută contributivă de
(90 x 57)+ 20%= 5130 lei+20%=6156 lei

M spunea...

Calcul contributiv pe principiul Legii 127/2019 inseamna, practic, desființarea pensiilor militare. Atunci o sa avem salarizare "unitara", pensie "unitara" si doar statut "special".

Adica ne raman doar obligatiile si ni se iau TOATE compensatiile.

Visul de aur al marxiștilor: "De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi!"

"Poți să tragi la jug ca boul? Trage bă!!!! Tu poți! Du-te în plm de aici și citește jurământul: să suport cu tărie greutățile și privațiunile serviciului militar!
Bietului dascăl îi dă borșul pe nas după 12 ore de muncă pe săptămână - deci el nu poate! Îi mai trebuie 4 luni de vacanțe pe an, asta e capacitatea lui!"


Apoi ieșiți la pensie și tu și dascălul!

"Aaaaaa..... aici sunteți egali! Pensie fiecăruia după nevoi! Domnul dascăl e un intelectual fin. Are nevoie de șampanie, de caviar, de bani să cumpere operele lui Cărtărescu. Tu? Un gheolban care ai stat în noroaiele patriei în bocanci și uniformă de căpătat? Îți e suficient un salam de vară și bani pentru un Rebus!"

Vă mirați că cei care strigă asta zilnic sunt cei de la USR? Bine, bine.... li se adaugă și aripa dură de stânga a PSD-iștilor!

M spunea...

Ca să ai suma de 90 de puncte în 28 de ani de carieră trebuie să ai o medie (cam) de 3 puncte pe an.

Salariul mediu brut e în 2022 de 6095 lei. Deci ar fi nevoie de o soldă brută medie de 6095x3 = 18.000 de lei. Media!

Dacă slt. pleacă de la 9.000 lei brut (adică vreo 6.500 lei în mână) atunci, la sfârșitul carierei, să zicem colonel, ar trebui să aibă pe la 37.000 de lei brut (presupunem o carieră liniară perfectă, fără reorganizări și doar în creștere).


Pe actuala grilă de salarizare (așa cum e ea cu sporuri nesimțite, destrăbălate, țopăite, gulerizate) nu prea cred că vor ajunge mulți la a avea 90 de puncte!


PS - am mai spus: eu am suma muuuult peste alea 90 de puncte deci oricum îmi e bine!

1. Vorbesc doar de principii!!! Un militar ieșit la pensie în anii '90 o să aibă pensia cu minim 30% mai mare decât unul activ acum. Nu mai vorbesc de exemplul dat aici cu domnul comandor care avea media de 11,4 puncte!
😁 Să vedem dacă o să mai strige: "pensii egale la grade și vechime egală!!!"

2. Diferența față de un "civil" ar fi dată de OMM. Deci un ziarist cu minim 15 de ani vechime ia 50% la pensie (maxim 5100 lei). Un militar cu 25 de ani ia doar 20%. HALAL!!!!

Slavă României! Slavă eroilor!

Huhu Rezea spunea...

Pe calculul contributiv, cu VPR=57 lei, eu aș avea o pensie brută dublă față de pensia militară recalculată potrivit L 223/2015, actualizată în 30 06 2017, și cu 1000 lei mai mare decât actuala pensie militară în plată, în fapt pensia contributivă din anul 2015, indexată în anii 2016,2017, 2019, 2020 si 2022.
Ducă-se pe pustie un așa hal de lege a pensiilor militare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, pai maxim 80% din baza de calcul, cu cate 1% in plus pentru fiecare an ce depaseste vechimea, dupa cate stiu, si tot vei lua in plus ceva, surioara!

Huhu Rezea spunea...

Să nu dea dracu ca judecătoarea Madalina Elena Vladu-Crevon să-si motiveze sentința de anulare a Deciziei nr.4/2020 a Curții de Conturi cu tâmpenia că indexarea de 5% din anul 2016 a fost valabilă numai în anul 2016!
Pensia mea în plată are și în prezent în cuantumul ei indexarea de 5% din anul 2016. Si o plătește tot casa Sectorială de Pensii.

Huhu Rezea spunea...

@M
Slab esti domnule la calcule.
Păi... o suma a punctajelor medii anuale de 90 de puncte nu provine numai din raportul dintre soldele lunare brute si salariul mediu pe economie.
40%-50% din punctaj vine din sporul de 50% pentru condiții de muncă și sporul pentru pensia suplimentară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, sa le ,,multumiti'' clocarilor si banditilor din ministerul bălții brotacarilor, nu in ultimul rand lacomilor de ghenerali de paie, instigatorii de facto la ilegalitati, care au dus la aceste mari discrepante la pensiile militare, inca de pe timpul lui Găbiță, azi fiind taxate dur de Banca Mondiala, UE si PNRR, si o sa-i vedeti chiorcăind si schiorlaind cu jalbele in ciomag peste tot, vaicarindu-se, asa cum saracii ani de zile s-au smiorcait din cauza lor! Rau au facut, rau o sa gaseasca! Clocarilor, o sa luati bobina in brațe, canaliilor!

Leon spunea...

Huhule, un VPR=63 lei se poate obtine si prin indexarea pensiilor cu 10% anul viitor( 1586 lei + 10% = 1745 lei/28 ) .
In acest fel se echilibreaza nivelul pensiilor civile si vor ramane cu cuantumul avantajos cei care in mod artificial au beneficiat de un IC de 1,20 si 1,41..!!

Ster spunea...

Nu va mai agitati cu contributivele la armata. Calculati si pensia contributiva a unui soldat/gradat platit vesnic cu salariul minim pe economie si in unele vremuri si sub. Si veti constata ca nu trece de 900-1200 lei. Ati uitat de acest corp si care la acest moment are cel mai greu cuvand de spus in chestiuni de salarizari si pensii. Din simplul motiv ca soldatii/gradatii nestiina asa multa carte ca (!) cadrele o pun in 2 timpi si 3 miscari, de greve sau demisii in masa.

Apoi! Cand calculati contributivele, va invit sa reflectati cam cu cat va scad cuantumurile pe care le-ati stabilit, urmare a faptului ca nici unul nu aveati 65 ani varsta de pensionare cand v-ati pensionat, ca la civili. Dupa noua lege, nici la anticipata nu v-ati incadra majoritatea neindepliind conditiile de varsta la pensionare, iar anticipata partial nici nu mai exista.

Apoi, militarii nu sunt inclusi in noua lege. Daca vor fi inclusi, exista premisa repetarii erorii din 2011, cand legea civila NU a inclus punctaj diferit pentru militarii din grupa alte consitii, fata de cei din grupa conditii speciale. I-a trecut pe toti la gramada cu 50% majorare punctaj, indiferent ca erau din grupa conditii speciale sau din alte conditii si pa. Atunci au fost fripti la pensii toti cei din grupa alte conditii, indiferent de grad, functie si vechime.

Din tot ce am spus, primul paragraf este esential. Daca vede cineva soldati/gradati cu pensii contributive nici la jumatate din cele militare pe care le au acum, inseamna ca nu are viziune.

M spunea...

@Huhu Rezea

Primo!
3 puncte x 25 de ani = 75 puncte. Am luat cam 22 de ani de grupa 1 si 3 de grupa a 2-a. Așa am ajuns la 90 de puncte.

Secundo!

NU 40%-50% din punctaj vine din spor ci doar MAXIM 30%. Nu faceți greșeala geniilor care spun că "Oscarul de 50% aduce 50% la pensie!"

"Sporul de 40-50%" se aplică la punctaj.

Ai punctaj de 10 puncte îți mai dă 50% adică 5 puncte.
10 + 5 = 15 puncte din care cele 5 obținute pe grupa de muncă înseamnă 30%. MAXIM!!!! Dar mai pierzi luni în care nu îl iei. Deci real sporul e pe la 25% din total punctaj. Dar hai să zicem că ești un perfect cu maximul posibil de 30%.

Deci ca să ai o sumă de 90 trebuie să ai vreo 60-70 puncte "pe bune" la care să adaugi 20-25 din grupa de muncă.

Deci un minim de 2,8 puncte medie. Am zis și eu 3 puncte pe medie.... hai.... împușcă-mă pentru că am rotunjit!

PS 1 - eu am zis mai sus: "Ca să ai suma de 90 de puncte în 28 de ani de carieră trebuie să ai o medie (cam) de 3 puncte pe an."
Am subliniat că este o aproximare și o rotunjire pentru că vorbim de principii!!!!

PS 2 - cariera nu e liniară. Vedeți L 153!!!!

De exemplu de la lt. col la col (pe maxim) diferența e de la 2,21 la 2,74 = deci de 0,53 puncte.
De la slt la lt e de la 1,70 la 1,82 = deci de 0,12.
Cu alte cuvinte câștigi muuuuuult mai puțin în anii de început ai carierei (primii 20-25) decât în ultimii 5-8 ani. Dar pentru simplificare am luat o creștere liniară!

PS 3 - 😁

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Majorarea din oficiu din anul 2023 în sistemul public este 5,1%, inflația, plus 50% din cresterea reală acâștigului mediu brut.

Potrivit L 127/2019, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
@Ster
Păi ți-ai luat ca scut SGP-iștii ca să eviți raționalizarea pensiiloe militare? Sunt sgp-iști care au pensii mai mari decât ofițerii superiori care au iesit la pensie in urma cu 10 15 ani.
Ești dumneata învățat să mânuiești inelele pe coardă, dar aici nu ține.
@M
Ca să ai 2 puncte de pensie media curată a puntajelor anuale, îți trebuie ca în medie să ai soldele lunare brute duble față de salariul mediu. Ca să faci 3 puncte anual este suficient să fi lucrat în condiții speciale sau alte condiții de muncă
2 + 50% x 2= 3
Mai adăugi si sporul pentru pensia suplimentară în anii în care ai plătit CIBS de până la 5%.

Leon spunea...

Huhule, pai daca am zis 10% inseamna ca am pus Inflatia din 2021 de 5,1% si inca 5% diferenta la SMBE..!!

Andrei spunea...

Scap de coprofagele TV acasă și le găsesc pe blogul lui HUHU. Pffff! Bravo, ce să zic. Te supăr dacă nu servesc? Nu? Mulțumesc.

Despre ce spune @M, respect, domnule: principii, nu interese personale. Păi dacă ne unduim după cum bate vântul, când pensii militare, când contributive, să nu ne mirăm că suntem fix Mula Mulii ca profesie. Păi ori suntem militari fideli patriei, chiar și în sărăcie, ori centuriste fără principii, pentru un ban în plus?

Bine, cine a fost milițian și a servit politrucii nu înțelege asta. Militarii de carieră sigur vor pricepe. Voi merge pentru pensii militare chiar dacă nu le vor indexa/actualiza/recalcula 100 de ani de acum încolo. Pentru că sunt militar și am onoarea militară care nu mă împinge să mă vând pentru 3 arginți.

Slavă României! Jos politrucii și agaricii lor care numără steagurile de la primărie, cu cele de la prefectură, plus cele de la gară și de la primărie ca să le iasă de o contributivă călduță.

P.S. Și ce faceți cu banii aia în plus? Vă luați un televizor 8K ca să vedeți Antena 3 mai bine? Mare afacere ați făcut.

Ster spunea...

@Huhu Rezea. Niciun scut legat de SGP. Asa este, unii au pensii mai mari decat ofiterii superiori pensionati mai demult. Dar sa nu fin naivi, trecerea pe contribtivitate i-ar aduce pe SGP la pensii mai mici de jumatate decat le au in prezent. Acu au de la 2500 in sus. Or daca, sunt trecuti pe contribtivitate, unul nu ar depASI 1200, pt. ca au avut salarii extrem de mici. Eu ca decident nu as avea curaj sa ii trec pe SGP pe contributivitate.

Nu risca niciun general, politician etc. sa creeze un scandal monstru in armata. Ca atare, solutia nu este trecerea armatei pe contributivtate, ci alta.

Mai este o faza! Daca treci armate pe contributivitate, automat trebuie lasati si militarii sa contribuie de unde au chef. Din firme, afaceri etc. Acum le este interzis. Sunt multe chestii la mijloc.

Ultima faza: eu nu vad L. 127/2019 ca fiind alicabila. Mai ales pe praful asta, cand Romania este intr-o situatie economica mai naspa decat Grecia in 2010. O sa fie eventual tot o pacaleala cu etape care nu se vor aplica niciodata, apoi o vor abroga. Asa ca reveniti-va!

Leon spunea...

Da, se scad aprox.30% punctajele acordate pentru Grupele de munca si Pensia suplimentara, si raman 70% punctaj obtinut in functie de veniturile realizate !
Sa nu uitam si de Legea nr.215/14.11.2019, care la pensiile civile acorda 4 LUNI/AN, la Grupa a 2 a de munca in loc de 3 luni !

Outlander spunea...

@Huhu
Domnule Huhu, ce le-ați făcut ăstora?
Parcă le-ați dat scăpăriciul la butoiul cu pulbere, de au sărit la cap stimabilii postaci, de felul furibund în care se exprimă pe aici, pe cocioc!
Comportați-vă, domnilor camarazi, cu demnitate și onoare militară!
Cu ce vă deranjează o reglementare pe contributivitate? Din 2010 până în 01.01 2016 Legea 263 a funcționat și a reglementat o mulțime de decizii de pensie! Pe contributivitate!
Apoi, niște minți cocalare, gherțoi de cartier, au scos pensiile militare de pe făgașul contributivității, alegând ca lege supremă cuantumul stabilit pe media celor 6 luni la alegere din ultimii 5 ani!
Aici este punctul nodal, Cuiul lui Pepelea!
Eu am observat că L223 și PLX199/2020 au stabilit, subtil, aberant și imoral că performanța militară se rezumă doar la perioada celor 6 luni(de regulă ultimile), în care pretendenții la pensie(cei mai mulți cu grade mr., lt.col., împuterniciți pe funcții mai mari cu o treaptă cel puțin, fără studiile aferente nivelului funcțiilor), la 49, 50, 51 de ani, fac coadă la ușa chioșcului/biroului șefului pentru a cumpăra un OSKAR!
La doar 6 luni se rezumă cariera militară!?
Asta nu vor să piardă unii! Și sunt destui!
L223 și blocatul proiect PLX 199/2020 (aceeași Mărie cu altă pălărie concepută de asociațiile NEreprezentative de INutilitate publică), au răsturnat ierarhiile și valorile în sistemul militar!
Pensia trebuie să urmeze carierei militare!
Acest OSKAR("spor pentru lucrări de excepție"!..., abisală alegere!, ca o continuare mizerabilă, dezonorantă și mercantilă pentru plagiatorii de doctorate, complăcuți în grupuri de infracționalitate organizată), a produs un strâmb ideal, o groapă de pași!
Desființați acest OSKAR!
Nimeni nu mai concepe ca o trecere (nu carieră) prin sistemul militar să nu se premieze cu o soldă de comandă și un OSKAR! Este orgoliul și supremul ideal! Sport național! La fel ca doctoratele!
Cu pretenții, fără învățătură, cursuri, fără Academie Militară, fără acumulare de experiență, de lucru în echipă și mai ales fără nici-o responsabilitate că trebuie să îi formezi pe cei care vin după tine!
Daună totală și depresie pentru cei care au crezut că au fentat armata!
Am observat că, atunci când Huhu și Ster au produs această probabilă, posibilă, îmblânzitoare de șerpărie a sistemului pensiilor militare, ați trecut imediat la atacarea concepției de contributivitate (SUB DIVERSE STEAGURI), cu tot felul de pretexte puerile, cu argumente care nu stau în picioare (nu ați reușit să demonstrați de ce din 2010 până în 31. 12 2015 a fost o lege favorabilă pentru cei care nu au fentat armata și acum nu mai este bună!?)
Pentru cazuri ca al domnului CFI, sau pentru cei care nu au mai putut să își desfășoare activitatea în sistemul militar din varii motive de sănătate, desființări de unități, punere la dispoziție, neimputabile lor, se pot găsi suficiente posibilități de compensare!
Dar, inerția este la factorul INdecident, care a dovedit, în ultimii 33 de ani (oare când or fi trecut?), că este o glugă de coceni!
De când a preluat guvernarea, doar atât a putut produce MFA, să scoată dintr-un sertar prăfuit un PLX?
Cine sunt cei care tot se tot insinuează în această schemă de calcul, care ar fi trebuit să fie foarte transparentă, utilă pentru toți rezerviștii și pentru cei în retragere?
Aceia de care pomeneam mai sus!
Pe mine nu mă reprezintă Gropan!
Gropan, cu toate asociațiile de INutilitate publică, se reprezintă doar pe ei înșiși!
Aveți încredere în contributivitate! Eu, din 2015 nu am văzut decât "filme", în legătură cu actualizarea pensiilor militare!
Dumneavoastră la care cinematograf ați văzut altceva!?

kostas spunea...

S-ar putea, in noua lege, pentru cei cu perioada de cotizare mai mare de 15 ani numarul total de puncte acumulate in toti anii de munca sa fie inmultiti cu un procent din salariul minim (sa zicem 2% sau 3% sau cat or stabili) Pensiile ar creste automat, in fiecare an, ar fi legate numai de salriul minim, ar fi pastrata permanent proportia intre pensii si salarii, ar dispare vesnica intrebare:cu cat se maresc pensiile? N-ar mai putea sa mareasca punctul de pensie, dupa cum vor muschii lor.

totoiany48@gmail.com spunea...

Contributivitatea este un ajutor pentru cei cu IQ scazut in a documenta care sistem / calcul de pensii ar fi mai indicat pentru militari .
Totusi in armatele unor tari ,,evoluate,, pare ca nu se foloseste ...tampenia de contributivitate calculata ca la noi . Este usor de observat ca acest sistem de contributivitate ,svantajeaza azi,categoriile/ grupele ocupationale , care au beneficiat de maririle salariale . Debandada si in stabilirea soldelor de funtie din armata etc . O grupa ocupationala care nu a beneficiat de maririle salariale , suporta ,negativ ,influienta cresterii salariului mediu brut pe tara . SCL....

Calinmihaib12 spunea...

PUNCTAJUL TOTAL,acumulat în 32 de ani= vechime efectivă (=42 ani, vechime cumulată..) a unui LT.COL.MEDIC,medic într-o UM a forțelor terestre..,cu CEA MAI MICĂ SOLDĂ LUNARĂ BRUTĂ/NETĂ (la gradul funcțiilor de LT.COLONEL..plăti te) e cam..70-71 puncte: adică vreo 50 de puncte=PA(67 %)= adică un PA brut/ mediu= (fără CONDIȚII..și PENSIE SUPLI MENTARĂ) =1,56/an., vreo=2,4xx..puncte CD(3,3 %), vreo = 15 puncte CS(21 %) și vreo = 5 puncte P.SUPL.(7,2 %)..!
Punctajul acesta, în realitate, ar trebui să fie ceva mai mare=cu cel puțin 3-4 puncte =dacă nu ar fi fost.. "ciupit" = FURAT (!)..pe..ici, pe colo ..,începând:.. "la vedere", cu anii băsescului..!(2010-'13)
Punctajul acesta..MIC, e și rezultatul
..REDUCERII DRASTICE a SALARIZĂRII.. MILITARILOR în anii:..atât anteriori anului 1999,cât și după acest an =după apariția LEGII SALARIZĂRII MILITARILOR 138/1999,lege care aparent a mărit soldele..cu vreo 60 %, dar în realita tea economică de atunci:a mai crescut întrucâtva..PUTEREA DE CUMPĂRARE SCĂZU TĂ a SALARIILOR și SOLDELOR..în contextul INFLAȚIEI URIAȘE din epocă ..!

Paul Puiu spunea...

Ptr Mihai: Ce a facut Ciuca de cand ocupa functia de doilea sef in stat pentru militari si rezervisti si in retragere si ce a fost el inainte de a se lipi de functiile politice din guvern sau PNL??? Parca a fost militar de cariera si nu militian Nea Mihai!!!!! Din cate se pare a fost mare gheneral si sef de stat major al armatei romane si nu a facut nimic pentru militari in afara de faptul ca a avut grija ca toti sa plateasca asigurarea de sanatate(CAS), cu toate ca potrivit legislatiei in vigoare este prevazut ca militarii beneficiaza de scutire la plata??!!Pun pariu ca implicarea gheneralului Ciuca pentru va fi ca si pana acum, adica 0000 cu toate ca toti aveau mari sperante ca ca intreprinde ceva fostii sau actuslii sai camarazi!!!!!

Militar de la 14 ani spunea...

Pensia pe contributivitate își pierde denumirea de pensie militară. Practic, ar trebui să numai ai nicio obligație ca rezervist, doar la mobilizare generală cu toți lăcătușii, tractoristii, matrițerii etc. Chiar dacă cei care se schimbă dupa cum bate vântul contributivitatii, asta nu va fi posibil. Activii nu-și doresc asta, pensionarii după 2010 nici atât (poate un 10%). Lupta trebuie să fie pentru pensii militare cu un mod de calcul apropiat de fosta lege 164.
Politicul a greșit/greșește față de militari, dar asta nu înseamnă să acceptăm soluția slinosului Ghinea de a ne egaliza cu cei care au posibilitatea de a avea x joburi cu contribuție.

Viorel spunea...

Outlander. În mare parte a comentariului îți dau dreptate. Fiind un beneficiar de Oskar pe merit și nu dând dreptul sau pupând în fund pe șef vă prezint următoarele: Un Oscar reprezintă un spor de la 5%-50% din solda de funcție în funcție de eșalonul la care te afli. Studiați vă rog și răspundeți sau băgați în comentariul dumneavoastră dacă sunt corecte următoarele legi: Legea nr. 8/2006 (50% indemnizație din pensia aflată în plată. Atenție, din PENSIE și NU DIN SOLDA DE FUNCȚIE), Legea nr. 168, art. 12 în special lit. (b). Vă scutesc de studiu: b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate. Deci. Mă repet a N-a oară. 120 zile misiune = 638 lei lunar anul acesta. Dacă Sol.-Cap, Sg.-Plt., Slt.-Lt. are acum 25 de ani, până la vârsta standard de pensionare de 60 de ani, adică 35 de ani v-a primi lunar 25% din salariul mediu brut pe economie la valoarea lui anuală. 35 de ANI DOMNULE Outlander PRIMESC ACEȘTI BANI PENTRU 120 DE ZILE MISIUNE DUPĂ CARE MUNCĂ NORMALĂ DE MILITAR ÎN UNITATE. Despre asta ce puteți spune când Sold. are solda mai mare decât Sof., MM. sau chiar Slt. ce nu a PRINS O MISIUNE. INECHITATE SCRISĂ CU MAJUSCULE DE 100 CA SĂ VADĂ ȘI CEI ÎN DREPT.

Nico.tnt spunea...

Nu vreau sa ma uit spre pensiile din sistemul public! N-o sa treaca mult si mai vezi un 15% majorare! Vanzatoarele de bilete ne sufla in ceafa!

Calinmihaib12 spunea...

Paul PUIU:
..și..cunoscătorii:
ÎNTREBARE:
Militarilor activi li se reține din SOLDA brută vreo contribuție pt.sănăta te..? Întreb pt.că acordarea asistențe i medicale și a medicamentelor gratui te era și este condiționată de plata contributiei pt.asigurarea de sănătate : adică a celor 7 ↘️ 5,5 % din salarii , solde și chiar pensii..!

anonim spunea...

meeaaammm !! ce le-a dat-o andrei "la temelie"
Nici Scaraotchi n-o facea mai bine
Eu subscriu 110% la ce zice/scrie @andrei
👍
meeaaammm!!!....
Gata si cu munca pe ziua de azi....aaaa adica deja de ieri

anonim spunea...

"Viorel spunea...
Outlander. În mare parte a comentariului îți dau dreptate. Fiind un beneficiar de Oskar pe merit și nu dând dreptul sau pupând în fund pe șef vă prezint următoarele"

.....spune plt maj(r) BDS actualmente CDC in "terminologie" NATO

Asta de mai sus a fost poanta zilei.ha,ha,ha!!! Si ziua abia a inceput!

apropo:@ outlander
mai intai un mic citat
"fac coadă la ușa chioșcului/biroului șefului pentru a cumpăra un OSKAR!"
Ei bine aici va inselati amarnic."M" nu a stat la coada.El pana si coada a fentat-o bagandu-se mai in fata usii fentand pe ceilalti fentangii dar cu mai mult "talent"
Asta inseamna cu adevarat "profesionalism" in cariera "militareasca" actuala(militara nu mai e de mult)
Daca nici eu n-o stiu atunci cine dracu' o stie?? 👹

anonim spunea...

Calinmihaib
O intrebare,2 intrebari: doctore,ai fost vreodata la doctor? Cand te duci?(nu "daca")
Hai ca mai e un pic si se face 09.06.24:00
10.06 e intr-o vineri si cica e ghinionu' dracu' vinerea

magda spunea...

Daca regimul juridic al pensiilor magistratilor isi trage seva din regimul juridic al pensiilor militare( parca si CCR a statuat asta ) o formula hibrida ca la domnii magistrati cred ca ar fi mai echitabila si in cazul pensiilor militare.Sa treci pe contributivitate ca un zilier...atunci pa rezerva de mobilizare...paaa/ La gloata cu toata lumea/Nu cred ca vor asta..

Calinmihaib12 spunea...

"Drace".."X":
..am fost la doctor,. ei și..?
..dacă ai ceva rațional de zis..,zi-o în clar..!vorba lui VIOREL,nu te ascun de în.."fundul"(medicii vorbesc în clar, limpede,atunci când e "cazul").. anonimatului..!