Un produs Blogger.

luni, iunie 20, 2022

Cum a evoluat pensia unui militar în perioada 2016-2022 și cum ar fi putut crește dacă se păstra calculul contributiv.

166 comments

 Cineva a avut răbdarea să calculeze, lună de lună, pensia pe care ar fi putut s-o aibă potrivit calculului contributiv pe Legea  263/2010, cu punctajul mediu anual  de 4, 636, comparativ cu pensia militară calculată după cum au ciuntit gulerații legea pensiilor militare din anul 2015.

Ii mulțumesc pentru încrederea avută în blog, astfel încât cititorii lui să poată compara.


După cum se vede, pensia brută calculată potrivit L 223/2015 a ajuns în iulie 2022 cu mai bine de 3 000 lei mai mică decât cea dacă ar fi fost stabilită potrivit calculului contributiv.

Adaug eu încă o comparație, cea  cu calculul potrivit L 127/2019, dacă nu ar fi fost  prorogată de Cîțu.

La un punctaj anual de 4,636 corespunde o sumă a punctajelor anuale de 4,636 x 20= 92,720

92,720 x 75=6954 lei +20% spor OMM= 8 345 lei



166 de comentarii:

Leo spunea...

Pt. pensiile în plată la 31.12.2015 şi pe legea 263 , pensia cuvenită acum în 2022 ar fi fost mai mare cu 82% , față de pensia în plată la 31.12.2015.
Altfel spus , dacă nu apărea Legea 223 , Flavius ar fi avut acum în iunie 2022 o pensie de 1850 lei.

Ster spunea...

Măi, băieți! Aveți mult timp liber pe aici. Sunt nevoit să vorbesc voalat. Vestea bună este că pensiile militarilor vor crește vertiginos. Vestea proastă este că doar la cei care vor fi demobilizați după concentrarea pentru război. Mai multe nu pot vă spun. Pregatiti-va cei cu varsta pana in 65, de majorari substantiale de pensii, dar numai dupa demobilizare. Care mai aouca, desigur. Ceilalti nu mai contati oricum pentru nimeni.

reddog spunea...

Ster
Din ce spuneți Rambo și Cezar sunt cantitate neglijabilă.
Nu mai contează pentru nimeni.
Nu avem noi norocul asta sa fim mobilizați. Din păcate.

Gigi spunea...

E de invidiat omul ăsta cum a putut tine el evidenta pe 263 si pe 223.
Corect,dar întreb,daca Olputza nu venea cu OUG 59 si nu amâna actualizarea pensiilor noastre pâna in 2023(acuma nu se mai stie pana când,"că" Câ(r)țu a prorogat L.153 pâna in sept.2023).
E simplu de vazut daca se aplica actualizarea odata cu cresterea soldelor,dar nu am chef acuma sa mai calculez si vedeam daca diferenta ar mai fi atât de mare cum se arata in acest tabel.Dar,nu cred ca ar mai fi fost mai benefic pe contributivitate cu actualizarea facuta la zi pensiilor!!!
Ar mai fi interesant cum ar fi iesit si pe L.n3aplicata a pensiilor civile(127).

PS.Cam stiu cine este persoana cu tabelul,dar nu spun.Este un metodist.Felicitari!

Leon spunea...

Huhule, comparatia este cam fortata !
Gabi Oprea prin facilitatile create(stagiul de 20 de ani) prin L.119/2010 nu putea mentine aceste punctaje si a fortat aparitia Legii 223/2015( era ministru MAI, Vicepremier), dar cu mentinerea in plata a cuantumului avantajos, si deasemenea vechimea civila mentinuta in noua lege !
Referitor la varianta din L.127/2019, la PMA trebuie scazut Indicele de Corectie, probabil 1,07, si in loc de 4,636 avem 4,333×20=86 puncte, care inmultit cu 63 lei,in acest an, obtinem 5418 lei×1,2= 6500 lei !
Va dati seama ce fonduri suplimentare ar fi fost necesare pentru plata pensiilor militare, daca pentru o singura pensie era nevoie de 2500 lei/luna..!

avianyc spunea...

Domn mecanic sef la sectia pensii Huhurez, daca Olguta nu se răzbuna si lasa sa curgă ,cum de altfel era legal atat cf L223 cat si L263 cresterea pensiilor functie de cresterea inflatiei si 50% din SMBE ,azi pensiile militare cf art 59 din L223 se dublau.
Pe cele mari peste bunul simt le puteau impozita pana la aducere la normalitate cat de cat. (o citez ,spre regretul domniei voastre, ca sa va intre bine in in cap procesul tehnologic prin care Olguta politruca si-a turnat veninul acumulat contra organelor fe forta ale statului spunand " pensii nesimtite care in patru ani se dubleaza").
Dom mecanik sef la sectia pensii ,cum se face ca nu faceti nici un topic ca sa aratati adeptilor domniei voastre cam la cat s-ar ridica in anul 2022 fata de 2016 o pensie de ,sa zicem 2500 lei prin indexare cu rata inflatiei si 50% din cresterea SMBE cf fostului art 59 din L223 ?????!!!!
Sau nu vreti sa stiti cat este 50 % din cresterea SMBE pe cei 6 ani ,respectiv 2016 raportat la SMBE din 2022 .
Poate va spune expert Leon ,daca a terminat de prasit gogosarii ,
stropit via si vandut lubenitele.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Te știam mai riguros!
Pare a fi o pensie stabilită anterior anului 2011, recalculată la 01 01 2011, potrivit L 119/2010, pensii care nu au beneficiat de indici de corecție. Nici pensiile stabilite in luna ianuarie 2011 nu au beneficiat de indicii de corecție pentru că stagiul complet de cotizare de 20 de ani a fost valabil și în luna ianuarie 2011.
Valoarea punctului de referința în legea 127 a fost 75 lei pentru data intrării în vigoare a legii

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, multumesc frumos pentru adevar! MJultumesc deasemenea calculatorului rabdator, dar si @Onorabilului pentru actiunea curajului si adevarului prin aceasta postare, care arata evolutia pensiilor militare, cu celeritate si in realitate pe contributivitate! Contrașii, care nu baga la supe coastele si adidasii, decât cărnoșii, se vor imbotoșa si mania din pozitia celor care le reprima contributiva la pateul din dotare, ceea ce nu ne-ar deranja cumva cu ceva, pentru ca, orice opinie impotriva, pentru ei este bomboana de pe colivă!

Leon spunea...

Dragii mei, chiar nu-mi sta in fire sa jignesc pe cineva, dar poate intelegeti, daca cititi si recititi, sper sa RETINETI, cine a APROBAT OuG.59/2017:

"PRIM-MINISTRU

MIHAI TUDOSE

Contrasemnează:
Ministrul muncii și justiției sociale,
Lia-Olguța Vasilescu
Ministrul afacerilor interne,
Carmen Daniela Dan
Ministrul apărării naționale,
Adrian Țuțuianu
Ministrul afacerilor externe,
Teodor-Viorel Meleșcanu
Ministrul transporturilor,
Alexandru-Răzvan Cuc
Ministrul finanțelor publice,
Ionuț Mișa

București, 4 august 2017.
Nr. 59."

spiritul lui Haret spunea...

Ster spui trasnai ca de obicei.Stai linistit Ster ca nu te mobilizeaza nimeni.Ce sa faca cu tine ca nu esti bun nici de santinela.Speri matale dar traindo murindo,cacando sperando.

Gigi spunea...

Nu stiu daca acest Topic este cel ideal,dar cred ca are ceva legatura cu ce va propun eu sa cititi mai jos.Rămâne la aprecierea adminului daca il publica,ori nu.Ce pot spune este ca merita citit!

https://www.facebook.com/100010260246068/posts/1724314537920538/?sfnsn=mo

Leo spunea...

Iar Amabilul, dacă nu ar fi existat L 223 ar fi avut cam 5700 lei acum în iunie 2022.
Acesta este DEZASTRUL L. 223 pt. cei aflați la pensie pe 31.12.2015.
PS
"Colonele , colonele , ai să vi la mine în genunchi ca să revii pe contributivitate"....

Huhu Rezea spunea...

Olescule,
Nu vrei sa ne spui și împotriva cui vor fi mobilizați rezerviștii? Că sa vedem un ce ape te scalzi....

Huhu Rezea spunea...

Hei, ordonanța 57/2015, cea care a introdus plafonul de 85%, a dat-o Guvernul Cioloș,instigat fiind de ticăloșii din sistemul militar.

Huhu Rezea spunea...

Leo
Dacă nu s-ar fi dat L 223/2015 acum se apropia de 10 000 lei pensia mea brută

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ster, contam si noi, mon cher, cei peste 65 de ani, chiar daca nu avem bani, caci dupa ce astia de la grupa mica si grupa mare pleaca la plimbare in subordonare cu puscociul din dotare sa moara pe la hotare, noi, cei ramasi la domițiliile natale, ne ducem la soțiile connaționale sa le leganam pe picioare sa le treaca de singuratate si ingrijorare, cat ne mai tin chestiile alea cu testosteroane si pe ele hormonale! Foaie verde si-o sipica, macaraua se ridică cu vin bun si-o fripturică si nu strica nici o sfantă tuiculiță ca sa ari bolovanișuri de pe intreaga uliță!

Leon spunea...

Huhule, in urma recalcularii pensiei militare cf.L.223, un coleg avea in 2016 putin peste 10.000 lei Pensia Neta!
Si stii ce mi-a zis cand a primit Decizia ?
Colegule, mi-e jena sa ma laud cu pensia asta, nici nu cred c-o merit( era de 2 ori mai mare fata de L.119).
Poate a fost o exceptie, dar asa a fost !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cred că era cam neterminat coleguld-tale, dacă a avut o pensie contributivă atât de mică. Neterminat, neterminat dar a prins sporuri consistente în cele 6 luni alese ca baza de calcul.

reddog spunea...

Rambo și Cezar sunt neterminați dar nu au prins sporuri.
Anaconda cred că avea ceva sporuri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile si Coane @Leoane, Sporurile haladite au fost gandite si clocite de o generatie urecheată de purtatori de samare, boaitele incopitate si clocare, ca sa-si faca vela mare, sa le ajunga in farfuriile cu mancare, si poate ca halind cu poftă așa s-or satura sa le creasca pensia! Daca vela mare a corabiei nu le ajunge mafiei, atunci sa adauge si ansamblul de la bulbul etravei!

anonim spunea...

Pe unde o fi @M ca sa ne explice dansul ce si cum e treaba?
Cu "argumente" asa cum face intotdeauna.Pe unul il stiu si sunt de acord cu el
"Asa era legea dom'ne eu doar am luat cat s-a putut.Ca meritam sau nu asta deja nu are nici o importanta.
Important e ca m-am nascut mai tarziu deci merit!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Reddog, lasă @Cezar ca-i bogat si indestulat si mai are de luat la pensia de Împărat, dar daca Rambo avea sporuri, azi era patron de baruri, mall-uri sau fast food-uri, dar cu pensia de sofer sau de portar n-are nici vilă măcar, cum au toti militienii, daca activeaza nici macar doua decenii, caci cand ies la pensionare, cu pensia de grupa mare, toti au deja cate două vilisoare si bolizi noi in parcare, plus ce-ascund pe la frati si verisoare pana in grajd la mama mare! Hai ca p-asta am brodit-o si tu stii cam nimerit-o, ca te vad cum razi in barba si blestemi praf de mine sa se aleagă ca ghicesc cu punct ochit la punct lovit tot ce e de potcovit! Sanatate, si poti bea acum un șpriț sau ciocan de shlibovitz!

Clawoodiu spunea...

Eu dupa contributivitate pe Legea nr. 263/2010 aveam un punctaj mediu anual ceva cam pe la 6. Daca ramaneam asa, acum aveam o pensie mai mica cu 15% data de cea calculata pe Legea nr. 223/2015. Nu m-ar fi suparat, nu mai eram atata de hulit ca am pensie speciala. Si nici nu mai apaream in statistici ca ar trebui sa mi se taie TOATA pensia, fiind speciala. Ceilalti "speciali" ar ramane cu partea pe contributivitate (exceptie magistratii...), noi am fi fii ploii.

Huhu Rezea spunea...

@Clawoodiu
Dacă rămâneai pe L 263/2010 aveai acum o pensie de 6 x 1586= 9516 +20% = 11 419 lei

Alkan spunea...

L 263/2010: 4,16807 x 1586 = 6630 + 1336 (20%) = 7956.
L223/2015 actual brut 4689.

avianyc spunea...

@ Alkan
Daca Olguta respecta legea si nu aplica abuziv OG 59/ 114 azi ati fi avut o pensie de 4689 + 2207 = 6886 lei numai din cresterea SMBE intre 2016 si 2022.
2207 = 50% din cresterea SMBE in intervalul 2016 -2022.
Daca se mai adauga si diferntele de majorare/indexare cu rata inflatii azi ati depasi 9000 lei.
Asta se feresc sa va spuna adeptii contributvtatii.
Si asta fara actualizarea prin raportarea a cresterie salariale ale activilor cf L 153.


MIHAI spunea...

Nu știu ce nu este clar.
1. Pensia contributivă este cea mai bună.
2. Niciun partid nu va vota trecerea la pensii contributive tocmai din motivul de mai sus. Toată discuția purtata este un mare bluf. Politicienii știu că pensiile ar crește. Ori ei vor face totul pentru a le micșora. Minciuna va fi că nu îi lasă CCR.
3. Numai cei bătuți în cap nu-și dau seama.
PS. Nimeni nu-și dă mucii pe faptul că cineva a fost militar.

nr. 1 spunea...

Dupa mai bine de 6 ani cred ca e cazul sa renuntam la -daca nu stiu cine respecta legea .....daca nu se aplica abuziv nu stiu ce oug...daca si cu parca ....se plimbau prin barca......E clar, cifrele o demonstreaza pe deplin, calculul pe contributivitate (si acum f multe pensii mulitare sunt calculate pe L263/2010 FIIND MAI MARI DPV CUANTUM DECAT CELE CALCULATE PE L223/2015).Inclusiv Premierul , presat de propunerea introducerii impozitului progresiv , s-a exprimat in favoarea contributivitatii , desigur o contributivitate ca la L263/2010. Ideile cu impartirea la 35, la 50 la 100(total fanteziste) apartin ca de obicei celor cu pensii de peste 15000 lei(in principal), speriati de ceea ce va urma in trim. 4/2022-o noua Lege a pensiilor militare f posibil gen hibrid-am mai scris, o componenta contributiva si o componenta care sa compenseze restrictiile din activitate!Cea mai corecta solutie si nimeni nu va mai avea ce comenta la adresa pensionarilor militari!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dragii mei, la opinci cu clopotei si bunici de nepotei, dacă si cu parcă se plimbau in barcă din amintiri urâte sau placute din vremurile trecute, cu calcule matematice cu tema si pe schema penziilor brotace sa-l intreacă pe matematicianul Colonel, Gheba, ceea ce pe canicula anuntată o s-o faca si mai pronunțată, insă nimic concret cu vre-un presupus decret de la guvernanții de paie in ce privesc pensiile militare actuale, si uite ca vine vacanta șparlamentara, ca e cald si e vara, si ei vor sa o stearga la munte sau la mare sau in orice imprejurare sa scape de rezervele militare, de care le e scarba mare... Nimic, dar absolut nimic din comisiile cu Banca Mondială nu le scapa din ce se calculeaza, construiesc sau ne sapă, si noi asteptam, ca vădanele infometate sa le pice ceva pe neasteptate sa le umple cavitatile neocupate, dar la noi ce sa ne mai pice, frate, dupa atata asteptare si nedreptate? Ca mai degraba vădana, căreia îi țâpă măsaua sa-si indestuleze pohta umplandu-si cămara, si isi mai poate umple poala, oala sau ulceaua cu sarmale, chiftele sau fripturele sa-si faca damblalele, care le ard inimile si toate cele mocnind in focuri pe sub scutecele, decat sa-si vada catanele implinite drepturile! Exclud vaduvioarele fragezele, ca măduvioarele de caprioare, care in cel mult noua luni de zile numarate sunt deja măritate si fătate!

Huhu Rezea spunea...

@nr.1
Eu mă mulțumesc numai cu cuantumul contributiv. Adăugarea unei indemnizații în funcție de grad ar fi ca un bonus.
Intr-adevăr, atunci nimeni nu ar mai spune că militarii nu au și pensii contributive. Marja unor viitoare raționalizări s-ar încadra în limitele indemnizației peste pensi CONTRIBUTIVĂ, POTRIVIT DECIZIILOR CCR.

gigi 2 spunea...

Si eu mă mulțumesc numai cu cuantumul contributiv. Adăugarea unei indemnizații în funcție de grad ar fi ca un bonus.
Intr-adevăr, atunci nimeni nu ar mai spune că militarii nu au și pensii contributive.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Atentie mare ca pe Romania tv se va vorbi despre taieri-impozitari de pensii si ,,cat va pierde Ciucă!''

Brenda spunea...

Dece nu îl întrebă nimeni pe Ciucă , nu cred că nimeni nu are acces la EL,cineva trebuie să știe.

Cezar spunea...

Plx-199
Noua lege a pensiilor militare
Dupa model SUA !
PUNCT

Leon spunea...

Si mai vreti sa va separati de Politisti privind Salarizarea si Pensionarea:
https://www.stiripesurse.ro/decizie-ccr-pe-drepturile-salariale-ale-politistilor-prevederi-despre-compensatiile-de-risc-de-pana-la-30prc-neconstitutionale_2437820.html

Leon spunea...

Poate intereseaza pe cineva:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lege5.ro/gratuit/geytsnrzge2tq/ordinul-nr-m88-2022-pentru-transformarea-functiilor-civile-de-medic-din-structurile-retelei-sanitare-a-ministerului-apararii-nationale-in-functii-militare&ved=2ahUKEwjD08Wgp774AhWROewKHbF1AikQFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw2rGzM_O-3RCVpF8VVoAT9v

anonim spunea...

Huhurez
Daca te multumesti numai cu cuantumul contributiv inseamna ca nimic nu te diferentiaza de orice alt muncitor civil din tara asta.Chiar nu ai fost cu nimic diferentiat de un "surubar de 8 ore??"
Pe mine m-a dus viata si armata prin numeroase locuri inclusiv pe aici acum mai bine de 36 de ani.Cu totul altfel arata atunci!Nu degeaba eram numiti "muții".Deh amintiri!
Crede-ma nu era ca in uzina sau la birou,si nu aveam nici statie de autobuz "la doi pasi"
Despre cum era iarna nu vreau sa-mi aduc aminte...nu doar aici ci peste tot
In filmulete apare frumos,idilic chiar.Nici pe departe!!

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/fosta-baza-secreta-muntii-poiana-rusca-inghitita-natura-locul-fost-lansate-rachete-1989-video-1_62b040305163ec4271ca3749/index.html

PS* Mersi ca n-ai publicat postarea "aia".Atunci am stat toata noaptea treaz gandindu-ma cum sa fac sa o sterg,pana s-o vada cineva
Nu e valabil si pentru multe altele pe care nu le-ai publicat si care nu aveau decat un singur "defect" Erau adevarate!

anonim spunea...

Leon /21 iunie 2022, 13:17

Pe bune astia-s prosti pan' la infinit.Chiar si eu m-am ofticat (desi n-aveam nici o treaba) cand au desfiinta si i-au facut pe medicii militari ,civili parca era prin 2007,sau pe acolo.....
Le-au trebuit mai mult de 15 ani sa se trezeasca din idiotenie?...Nu ne mai facem bine!!
"Chestia" din 2007 nici macar nu trebuia "inchipuita" d'apoi s-o si aplice!
Ma cam apuca voma...de ce au facut atunci nu acum(ca mi-am adus aminte)

Huhu Rezea spunea...

Serban
Dacă atât te duce Biluță, stai tu cât vrei pe pensie numită militară.... dar mai mică, chiar pe jumătate decât cea calculată ca pentru civili.

Viorel spunea...

Domnilor colegi care stăpâniți atât de bine legislația și calculele matematice pe Legea nr. 263/2010 și 223/2015. Având în vedere exemplul dat, de ce nu trimiteți această simulare la toți președinții de Sindicate, Asociații și Ligi pe care să o studieze, să se pună deacord, să solicite o întrevedere cu factorii decidenți și să le prezinte doleanța pensionarilor militari de a trece pe contributivitate cu condiția să fie trecută și o componentă de la buget în funcție de gradul militar ca să rămânem și noi cel puțin cu valoarea epoleților în rândul cadrelor militare. Dacă nu, pentru ca politrucii și societatea civilă să nu mai COTCODĂCESCĂ precum că militarii au pensii speciale, să le trimită și lor, de la președinte până la ultimul parlamentar această simulare ca să vadă și ei cât i-ar costa aplicarea ei. Poate astfel le închide PLISCUL, gândesc și nu mai BEHĂIE TOATĂ ZIUA CU CONTRIBUTIVITATEA. Mai bine s-ar gândi cu ce CONTRIBUIE EI zi de zi la bunul mers al societății.

Calinmihaib12 spunea...

AKORD:
(13:49'/21.06.a.c.)
În 2002, anumite funcții militare de medici militari,din spitalele militare ,și nu numai,ci și de la UUM..,au fost .."civilizate" ,adică transformate în funcții civile, (adică, nu chiar toate într-un spital militar..!); mai mult chiar, medicii militari, ale căror funcții au fost transformate în funcți i civile, afirmativ, au fost puși în situația ABERANTĂ..să participe la un "concurs" pt. ocuparea propriului post..fost "militar"și.."civilizat", POST MILITAR pe care l-a obținut prin concursul de "secundariat" (numit așa înainte de 1989),echivalentul concursu lui de "rezidențiat", de după 1990.

anonim spunea...

Bufnita
Inventezi tu acum contributivitatea in armata!!??
Esti pe model NATO ai? ca cica asa au toti....sunt "contributivi"
Cat despre mine afla ca eu nu am deschis blog ca sa-mi popularizez si sa-mi apar propriile interese.Statul da la pensie cuantumul in functie de cat are si ce poate atunci.Pe maine ma intereseaza ca principiile pe care se dau/calculeaza sumele de bani sa fie corecte....doar atat!
Ca in rest e simplu.
1- solda de soldat sa fie 5000 lei si de acolo in sus sa creasca proportional sau
2- sa fie 1(un) leu si principiul sa ramana acelasi....
3-orice alta suma se poate calcula....
Restul este doar lacomie.
Apropo Huhule tu pe unde ai razuit shpanul inainte de a merge la ....aaaa...aia cu "dosar sanatos" 😄
Las ca stiu ca n-o sa spui ca-ti gasesc astia vreo porecla pe aici .....Daaaa sigur nu ai??

anonim spunea...

Io din tabelul postat de tine nu inteleg de unde a scos nenea ala la 20-23 de anisori de armata,PMA-ul ala de 4,63...Nu de altceva dar ma stiu pe mine.E simplu de tot jumatate de cariera functie de mr,urmatoarea jumatate de lt col la max....iar primele 10 luni au fost de cpt.
Nenea ala s-a nascut direct colonel sau cum ca eu sunt departe de el la pma....departe tare!!In jos...
Vad ca pe aici doar PMA de la 5 in sus se discuta...si pensii de 15.000.Asta o fi "media" armatei rezerviste??.Ceva sigur e in neregula si nu eu sunt ala...

Luc 3 spunea...

CINE A DAT O.U.G.57??? CINE A DAT O.U.G.59 ???? ĂȘTIA AU STRICAT PENSIILE MILITARE!!!!SĂ ÎI ȚINEȚI MINTE!!! ȘI MULȚI....DUPĂ!!!114.......Referitor la CONTRIBUTIVITATE,să lase la alegerea fiecăruia,după ce le calculează în ambele variante! Daca face altfel,e iar ...LOVITURĂ SUB ...CENTURĂ!!!!VRĂJELI,PROSTELI,ABURELI,"NOI NE ZBATEM PENTRU VOI","VĂ IUBIM","VĂ RESPECTĂM","VĂ ASCULTĂM OPINIILE",.....VRĂJEALĂ ,CUM NU VĂ DAȚI SEAMA???? NU VOR SĂ MAI DEA NIMIC!!! PRAF ÎN OCHI!!!NU ȘTIU CUM SĂ MAI LE SCADĂ!!!!CE ACTUALIZARE????CE ECHITATE???? UNDE AICI????CINE SĂ FACĂ????CINE SĂ MAI CÂȘTIGE UN BĂNUȚ ÎN PLUS??? NOI?????????😀😀😀EI!!!!

Huhu Rezea spunea...

@serban
Nu ințelegi pt că ți-a fost lene sa studiezi cum ți-ai calculat punctajul in 2011.
Punctajul rezultat din raportul dintre solda brută și salariul mediu a crescut cu 50% pentru condiții de muncă și 13-16% pentru pensia suplimentară.

Calinmihaib12 spunea...

AKORD:
..funcțiile de medici militari,prin anii '80,erau de MAIOR și LT.COL.: în UUMde nivel: Bt./Rg., Rg., și de COL.: în M.U...!; după..anii..1995,și mai ales după 2002,acele funcții de medici
militari au fost diminuate de la nivel LT.COL. la..Cpt= în Bt./Bg = dar numai pt. scurt timp:pt.că "șefii..dăștepți" ..au "realizat" că rămân fără medici în UUM..DIN CAUZA.."GHIDULUI CARIEREI MILITARE":..care scotea medicii tineri (la 43 de ani..!) din armată..!= ceea ce a obligat..conducerea sa mărească gradul funcției la.."Mr.", și..tot așa, și la alte structuri,de rang mai mare..!(=mai ales după..2010..!; e posibil= CU MARE PROBABILITATE..ca toate.."mișcările" respective de "trupe",pe lângă posibilele economii bănești estimate, să fi fost și o cale de.."epurare"..de..medicii din genera țiile "vechi"=.."ceaușiste..!).

Polman spunea...

Interesant ar fi sa gasim un tabel cu valoarea punctelor de pensie cum era pe lg.263, aferente pensiilor de dupa incetarea calcularii acestora.De exemplu cineva calculat pe lg.223 care a iesit in 2017 luna mai, ce punctaj ar avea la 4300 brut.Sau cineva calculat la 4000 net si brut 7300 iesit prin 2020, ce punctaj ar avea...ar fi o chestie interesanta o informatie de genul acesta.

reddog spunea...

Lui Rambo ii poate repara onoarea doar colegul de coasa Dogaru.

Petrut spunea...

Eu as munci la mobilizare fara sa cracnesc drept Comandant Spital de Linia 1 a cum am facut-o peste 2 decenii fara vreo pretentie de augumentare de pensie .. Sotia se va descurca perfect singura cu pensia ei ...,chair dupa 4 razboaie de orice fel nu pot sa o ajung ca suma ,asa ca nu imi mai fac vreo problema ...

Leon spunea...

Avia, vezi ca ti-am trimis niste Lubenite si Pepeni galbeni la Sighii:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.turnulsfatului.ro/2022/06/21/primii-pepeni-de-dabuleni-au-ajuns-in-piata-cibin-cat-costa-kilogramul-194033&ved=2ahUKEwic2pyQ7r74AhXog_0HHU0aCl4QFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw3zxDYiSX4pPXrPa92nk8PP
P.S. In noaptea asta mai trimit trei Dubite cu oprire in Alba Iulia, Cluj si Oradea, asa ca fi pe faza..!!

Huhu Rezea spunea...

@Kișule
Nici tu nu sari prea departe de bartolomei!

Marian spunea...

Pentru ca parerile sunt impartite intre noi militarii, fiecare optand pentru varianta care il avantajeaza cel mai mult si luand in calcul zvonurile privind aparitia unei noi legi a pensiilor militare, propun ca noua lege (sa fie asemanatoare tarilor membre NATO) sa ofere posibilitatea fiecaruia dintre noi sa optam ce fel de pensie vrem, contributiva sau militara. Cine vrea pensie contributiva sa solicite calculul pe legea civila iar cel care doreste pensie militara sa solicite calculul pe legea militara. Atunci vor fi multumiti si cei care au fost restructurati cu ocazia aderarii la NATO cu vechime mica (neterminatii) dar si cei cu vechime mare care au iesit de drept (sau fost scosi de calculator).

Viorel spunea...

7 pensionari militar ce au făcut Cerere de intervenție accesorie și alți 12 din exterior au făcut recurs la CApB în Dosarul nr. 4241/2/2020.

Cezar spunea...

@/Marian
De PLX - 199..SIMILAR CU SUA AI AUZIT??
DACA NU STUDIAZA.L PENTRU A NU MAI EMITE IDEI IRATIONALE

Huhu Rezea spunea...

@Marian
Ca să poți opta trebuie să fii informat și să ai minimum de de cunoștiințe despre modul de calcul al pensiilor în general.
După cum vedem și pe blog, multi reactionează emoțional, că ei nu vor decât pensie militară chiar dacă este mai mică decât ceacalculată conytributiv.
Soluția care poate împăca ambele variante de calcul este cea hibridă, de care vorbește și @nr.1, adică o pensie pentru militari calculată contributiv, plătită de la Fondul de Pensii, la care să se adauge o indemnizație fixă pentru fiecare grad, plătită din fondurile instituțiilor militare.

Cezar spunea...

@/ Huhu..eventual
Functie si grad....

reddog spunea...

Dl Dincu a fost in Italia.
Probabil ii va trimite lui Rambo un mesaj de genul: Ma chi sei mascalzone?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02rp1ZRSUr91KCUgyJdd6c76AikymNQPtAmLHrfTWLwGDin4pUkbVXY2hfHSoUqm73l&id=100057872836584

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Lasati galcevile si filozofiile, ca nu domniile voastre crăpați ca niste dihăinați gustarile cu chepab si eclere, ca elitele șparlamentere, crapa-le-ar mațul gros ca pe mână de la atata halelală bună si untură băgata-n gura!
**Marea Britanie a declarat public si raspicat sa se vaccineze orice barbat cu preocupari homosexuale impotriva bolii virale, cauzate de relatiile sexuale intamplatoare, pe cand la noi se gadila pisica cu frica sa nu deranjeze maimuțica, si cititi in ,,Stiri pe surse'' informarea!
***Germania incepe revolutia carbunelui pentru energie, la noi insa, fir-ar sa fie, inchid minele ca Romanistanul primul sa fie cel mai hoț cu moț din UE, excluzand aceasta energie! Prin urmare... Sluga-i sluga taratoare, din nastere si pana moare, cum sunt cele liberale!
****Până si liberalii, la șuete, recunosc ca acest poponete, Malaimare Ciucălaie, este o gluga de paie, manipulata pe sforicele de interesele cotrocenene, si daca pe contras se incapațâneaza asta ca spanzuratul il manipuleaza ca pe-o fofează, si bineînteles ca Romanistanului ii dauneaza, cum i-a daunat Guvernului PNL-USR, pana i-a scindat si total falimentat! Asta ne-ar mai trebui acum, sa i se rupa guvernarii actuale caruta-n drum!
*****Despre pensiile militare, mai la deal sau mai la vale, nici o veste sau miscare: Dîncu e in plimbari peste hotare pe cauze de imagini personale, si se face ca el face si de pensii pește tace, Malaimare, cand nu-i tras de sforicele, in rest doarme din picioare, tot Guvernul urmareste AMR-ul cat a mai ramas distanta pana le vine vacanța, camerele decizionale fug de soare tot la... Mare si la soare pentru bronz cu anticipare cand vine vacanta mare, sa-si afume cașurile din dotare, iar rezerva militară, pe reteaua huhurezară, bate apa in piuă nouă, cat e ziuă, cat e noapte-n lună nouă, ca daca ar avea oi la o stană ar bate-o zdravăn din mână pentru spumă la smantană! Pana atunci, beti-va berea si pupati-va vecina, sau muierea, cat va mai tine puterea! Iac-asa!

monteoru spunea...

Ati imbatranit degeaba.Guvernantii ne duc cu zaharelul.Nu vom primii nici un sfant.Pana si indexarea din 01.01.23 cu inflatia va fi fata morgana.Statul actual ia cu 2 maini si da ce i se scurge printre degete.Numai o greva a foamei in masa va urni lucrurile din loc.Ramanem prostii de serviciu.

Huhu Rezea spunea...


@kis
N-ai de ce să fii nemulțumit de pesia de avitor helicopterist. Te-ai zbătut doar pentru primele de vrie. Mai mult ai încurcat lucrurile . Oamenii te-au creditat om serios și d-ta ai mers pe invers.

reddog spunea...

Huhu
Rambo deja are pensia prea mare având în vedere că era secretar cu propaganda la PCR și mai dădea cu ciocul și la colegii dvs.
Acum trebuia să fie la tăiat stuf in Deltă. 😁

anonim spunea...

reddog
Si eu care credeam ca numai eu stiu....
Si nu a fost cu propaganda,a fost secretar "plin" adica "sefu al mare"pe linie de... la el acolo

anonim spunea...

kiss
Mi-am platit "datoria" pentru:21 iunie 2022, 19:22

mosmartin16 spunea...

Calculul implică destule corecții ! Voi reveni cu date concrete ș-apoi...concluzii !! Vă pup pe suflete !

Gigi spunea...

Oamenii de la tara,cei mai in vârsta,ca tineretul sunt pe aratura de mult,s-au prins,cam târziu,dar e bine si acum,despre faptul ca,atunci cand le pune ceva la pensii se asteapta la scumpiri din toate directiile,inclusiv popa le au marit contributia.Nu stiu daca peste tot,dar cel putin in satul unde am discutat,au fost dublate.
Acuma,o sa le distribuie un card la cei care au venit sub 1500 lei,si mai spunea cetateanul respectiv,ca se asteapta din nou scumpiri la alimentele ce ar trebui sa le cumpere cu suma de pe card,ca sa nu se aleaga mai cu nimic.Vom vedea daca mosul are dreptate!!!

Calinmihaib12 spunea...

RAMBO:
(17:00'/21.06.a.c.)
Cred că funcția de "Mr." avea coef.= "10",nu.."0", cum din eroare ai scris ..?!
..greșesc cumva..?

vasile iosif spunea...

Totusi, cand vom sti ceva concret privind solutia "catedrei"?
Altfel vorbim vorbe.

avianyc spunea...

Intr-un fel trebuie sa-i iau apararea Hurzicarului si sa spun ca acea functie PCR era o corvoada neplatita facuta prin rotatie de cel din escadrila pe care cadea magareata . Evident nu magareata de la ca mulgea/s_gea Cezar!!
Alo mo ,Rambo ,apoi tu nu vazusi mo ca de cand Clojul nostru facu antrenament cu dinamovistii " cainii rosii " umbla numai cu coada intre picioare ,chiar si in fata maimutei.
Iar oltenii mucles dupa ce Sepsi Hu le fura Cupa Romaniei.

@ Leon
Multumesc!
Numai din locurile indicate mai cumpar lubenite.

Huhu Rezea spunea...

Iosif
Jaloanele PNRR curg implacabil până la sfârsitul anului, cu voia sau fără voia guleraților noștri.

benji spunea...

22 iunie 1941, s-a declanşat războiul contra URSS. O parte din succesul iniţial al europenilor, pardon, germanilor(au fost implicate unităţi din majoritatea ţărilor europene, chiar şi din cele declarate neutre)s-a datorat armatei ucrainiene sub comanda generalului Vlasov care au lărgit amarnic spărturile şi deruta. Şi atunci şi cu ocazia altor războaie din ciclul civilizaţie contra ruşi, ucrainenii conduşi de un Mazepa sau Zelenski au fost de partea bună.Slavă Ucraina.

Ster spunea...

@Huhu Rezea + Spirtu' lui Haret + s.a.m.d. Se vede ca nu mai aveti nicio legatura cu militarii activi, sa va mai spuna ce si cum. Si va luati toate informatiile din debara si de la A3. Eu tocmai v-am sugerat sa refaceti calculele, in contextul unei mobilizari generale a armatei. Este certa. Asa ca se rup putin pensiile militarilor in doua. Cei reactivati - adica toate cadrele cu varsta sub 65 ani vor beneficia de solde pe toata perioada reactivarii - si care va fi de lunga durata, ceilalti veti fi ignorati. Este de inteles ca nici Zdrulea nu va mai purta grija militarilor pensionati care nu indeplinesc conditiile de mobilizare.

Huhu Rezea spunea...

@Kis
Ca să e cred fă un screen al ecranului>

Huhu Rezea spunea...

N-am Fb.
Trimite pe
huhurez2013@gmail.com

Leon spunea...

Gelule, vezi ca limita de varsta pentru rezervisti este de 63 de ani,...stai cam mult pe Romania Tv...!!

ifrim spunea...

@Ster.M-am scos,sper să ai dreptate și să fie de durată minim 5 ani să mă termin și eu să scap de gura dinozaurilor.Da' pe fosile nu-i putem lua cu japca la bărbierit cartofi la grupa de servici?Așa cu drenele pe umăr!

nr. 1 spunea...

Excluzand din start legendele sindicaliste ( frecvente in ultimii peste 10 ani dar cu prognoze rotal incorecte)cu tot felul de prognoze apocaliptice si eliptice gen acum-mobilizarea pe termen lung a unora si neglijarea tot pe termen lung a altora- sunt in momentul de fata creionate cateva idei de viitor astfel: toate pensiile militare, speciale si civile vor intra in procesul PNRR pana la finele anului; cuantumurile in plata la 31 decembrie 2022 vor fi recalibrate cf unei noi legi a pensiilor militare ; se va introduce impozitarea progresiva ( posibil in 1 ianuarie 2023 sau la 1 aprilie 2023 (nu va fi pacaleala) iar cuantumul mai avantajos va fi pastrat( 35% sanse) sau eliminat(65% sanse) . Impozitul progresiv va recalibra pensiile excesiv de avantajoase .Chiar daca se va face acea mobilizare generala (este de dorit sa nu fie nevoie de asa ceva chiar cei mai puternici ai planetei se feresc de asa scenarii abramburistice) , noua lege a pensiilor militare nu va mai permite abramburelile de acum cand iesi la pensie la 40 de ani cu 5 cifre la activ(unii cei alesi nu toata plebea).Ideea cu alegerea sistemului de pensii( contributiv sau militar) este buna de prioncipiu, a fost formulata in L223/2015 insa numai pentru unii (cei pensionati incepand cu 1 ianuarie 2016) ceea ce contravina atat art 16 din Constitutia Romaniei cat si art 2 din L223-2015! Impozitul progresiv va asigura cadrul corect si concret pentru a introduce aceasta facilitate !

reddog spunea...

Sabrina zice că e într-un mic mare colt de paradis.
Rambo e tot pe la Urziceni și zice ceva de Infernul lui Dante.

https://www.facebook.com/100044393110797/posts/pfbid02wXN41xDqghWiAXJoJBijDQ3jY8oM6FDngAnmgob5E67dBawGaQDCJNwm62VAzCnql/?app=fbl

Brenda spunea...

Ce sa dea ordonanță , nu se da in parlamentu

DINU spunea...

Potrivit Legii nr. 223/2015:
"Articolul 122
Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, precum și urmașii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege, cât și cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016."

Prin urmare, se poate cere recalcularea pensiei potrivit Legii nr. 253/2010, dat fiind ca, aceasta ar fi mai avantajoasa pentru cei pensionati dupa data de 15.09.2017 si care se incadreaza desigu, in termenul de 5 ani in care poate solicita recalcularea conform Legii nr. 263/2010.

Aceasta lege mai prevede ca:
"Articolul 100
Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii."

De asemenea:
"Articolul 170
(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.*)
(2) Începând cu anul 2013, câştigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie.
(4) Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei."

Prin urmare, s-ar deduce ca intradevar, pentru cei pensionati dupa 15.09.2017 si a caroor pensii sunt mai mici cu cca. 40 % decat pensiile celor din perioada 2016 - 15.09.2017, este mai avantajos ca pensia sa fie recalculata potrivit Legii nr. 263/2010, avand in vedere cresterea de 50 % a punctajului conform art.100 si aplicarea indicelui de corectie - conform art. 170.
La aceasta se adauga OMM dar si faptul ca potrivit Legii nr. 263/2010, pensia neta nu mai este limitata la salariul net.

Intrebarea mea este:
A solicitat cineva recalcularea pensiei in baza Legii nr. 263/2010?
Se poate apela la CPS pentru un calcul preliminar si apoi sa se solicite recalcularea?
Cei parere aveti: pensia recalculata va creste sau nu?

Ma repet: situatia e valabila celor pensionati dupa 15.09.2017 si care se incadreaza in termenul de 5 ani in care pot cere recalcularea.

Huhu Rezea spunea...

DINU
Interpretezi greșit art. 122.
Doar cei pensionați în perioada 01 01 2016-31 12 2020 puteau să opteze pentru modul de calcul.
Dacă n-au făcut-o până la 31 12 2020, acum nu mai pot să opteze.
Intrebi dacă a optat cineva? Nu știm, dar mai mult ca sigur... din lipsa de informație și din nestiința calculului cuantumului pensiei nu au optat, chiar dacă le ieșea un cuantummai mare pe L 263/2010.
Legea obliga Financiariștii să prezinte celor pensionați pănă la 31 12 2020 ambele variante de calcul și, în cunoștință de cauză să opteze.
Asta inseamnă că toți cei pensionați în perioada 2016-2020 au la dosar și calculul contributiv, dacă nu au murit finanțiștii de lene.

Leon spunea...

Si Ordinul M 24/2016 al MApN specifica la fel:
" Dreptul de opţiune este recunoscut doar persoanelor cărora li se deschide dreptul de pensie militară în termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 122 din această lege."

Huhu Rezea spunea...

Tigrosule,
Doar cititorii impătimiți și dependenți de informațiile de pe blog precum și monitorii citesc și comentariile.
Alții citesc doar articolele, dacă titlurile li se par interesante.

anonim spunea...

"Huhu Rezea spunea...
Nu ințelegi pt că ți-a fost lene sa studiezi cum ți-ai calculat punctajul in 2011.
Punctajul rezultat din raportul dintre solda brută și salariul mediu a crescut cu 50% pentru condiții de muncă și 13-16% pentru pensia suplimentară.
21 iunie 2022, 16:43"

😅😅😅@ ciuhurez(sinonim)
Am luat "de bune" cele scrise de tine mai sus si am refacut "complicatele calcule" in sens invers,presupunand ca am lucrat in "normale" si fara pens supl)
Mi-a iesit un PMA < 1,adica pe langa CIF pe acolo
Esti tare huhureazo!! ..."ca fularul ud"
😆

Gigi spunea...

@Dinu Daca unul,macar de samânta,din cei iesiti inc3pând cu 15.09.2017,opteaza pt.L.263/2010,eu acum plec din tara si nu mai dau pe aici!
Cred ca dumneata nu stii cu s-au calculat pensiile pe legea amintita,si cum pe Legea militara,unde si-au ales ultimile 6 luni umflate cu tot feluri de sporuri,Oskaruri etc,care se regasesc,ati ghicit,numai in cele 6 luni.
Pe legea civila 263/2010,inafara ca li se reduce pensia la jumate,PMA : la data nașterii(an,luna),daca e nascut incepand cu 01.01.1970(PMA : 30).

anonim spunea...

Avianyc te contrazic!
In Dn RAA avea functie de ltcol. la max si nici o alta functie militara(se numea loct politic al Cdt Dn).La fiecare Dn exista cate unul(la Bv erau 4) La nivel R AA exista unul cu grad de col la maxim care era loct politic al Cdt R) care era seful celor 4 si impreuna cu secretarii UTC(tot 4) formau comitetul de partid pe R.Secretarii UTC din fiecare Dn erau intr-adevar si pe functii militare ce incadrau statul de organizare.Dar ATAT! Doar EI!! Secretarul UTC pe R avea functie de partid ca si secr. pcr.
Pai ati uitat domnule Avianyc ca partidul era forta politica conducatoare...bla,bla caruia i se subordona absolut TOTUL?? inclusiv Huhurez si colegii lui...ceea ce nu i-a impiedicat sa le dea "un pic la cap"
inclusiv CI-stul unitatii se subordona secretarului de partid .De comandant nici nu mai vorbesc.Nu era vizibila chestia pe toate aleile unitatii dar aia mai harsiti o stiau.Asta era "adevaratul" comandant dar pe linia perversa...Cdt Dn/R se multumea cu seful de stat maj,loct,tehnic/logistica & CO
Stiti desigur ca Dn este echivalentul B dar probabil nu stiti ca toate functiile la RAA erau superioare cu o treapta fata de B. De pilda functia incadrata cu lt.maj nici nu exista.Toate incepeau de la cpt. in sus.Ca tanar absolvent de RAA nu puteai avea functie mai mica de cpt inca din prima zi.La RdLc era cu totul altfel din pacate.Nu e timp acum....

Calinmihaib12 spunea...

RAMBO:
(08:56'/22.06.a.c.)
..în anii '80..,coeficienții de func ție ai ofițerilor aveau mai multe valori: între minim și maxim, dar pe care nu le cunosc= în ansamblu,pt.că atunci..aceste date nu prea erau publi ce (..!), dar știu că "Mr. 10"= era coeficientul maxim al gradului funcție i, pt. că și eu l-am avut,la un moment dat; tot așa: la gradul funcției de LT.COLONEL-MEDIC: coeficientul funcție i la un Rg.Mc.I. = era în anii '83 =
11-13, iar mai târziu a a devenit 16-18, și..s-au tot schimbat de-a lungul timpului,când în sus, când în jos..!
În anii "socialiști" existau la biroul personal niște nomenclatoare cu grade le și funcțiile din armată,precum și coeficienții corespunzători, potrivit legii salarizării active în epocă.., dar care nu erau accesibile "tuturor"
cadrelor militare (și sau civile..!).
ACUM..acest gen de date sunt..ÎN mare parte publice, fiind scrise în textul LEGILOR DE SALARIZARE, legi publicate
în M.O. (în unele situații având și ANEXE SECRETE, comunicate de parlament NUMAI instituțiilor "interesate"..!
Poate ar fi fost util ca pe acest blog
să fie publicate toate datele privind coeficienții de grad si funcție/ + valorile bănești asociate acestora = care au funcționat în TRECUT, până la apariția lg.138/1999..!
Ceea ce scrie în LIVRETUL MILITAR "Mr. 29"=este un COD al "specialității militare" avute, asemenea codului "specialității militare" din LIVRETUL meu: "LT.COL. 117"; aceste coduri apar și în FIȘA DE PENSIE..!

reddog spunea...

Rambo cunoscut și ca Ascaris Lumbricoides de către vechii camarazi din PCR iar se încordează ca broasca la bordura.
După Revoluție puteam construi capitalismul cu succes daca ii puneam la munca pe cei care au umblat cu Tiripilia și Yedesul in Epoca de Aur.
Era de aur pentru aia care mâncau mult rahat. 😁

anonim spunea...

cele mai interesante sunt astea.O droaie!!

rambo 2021
Comentariu
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
😄😄 😄

PS Numarul ala trecut pe livret(ca nici pana acum habar nu ai ce ai lucrat) reprezinta "specialitatea militara"
Prin el se identifica cu precizie arma si specialitatea asa cum am mai spus
Ai inteles civilule rambo?? Ai livret si nu stii ce scrie in el!
Si tot 29 aveai inca de la absolvirea scolii ca deabia atunci ai dobandit o specializare .Nu! nu aia a lu' stefan gheorgiu! "Ailalta"!!
La stefan gheorghiu cred(ca n-am prestat pe acolo) ca era specializarea "lătrăi" si "curva satului"

Viorel spunea...

Rambo2021. Prea te dai deștept. Auzi la el: „oaspeti de seama nu orice ''личный человек''= un om josnic”. Dacă erai o persoană de seamă, astăzi erai decan, profesor universitar, inventator, inginer, profesor doctor și nu un pârlit de pensionar ce se milogește pe blog pentru o actualizare sau recalculare la fel ca și noi ăștia „josnici”. Uite unde era boierul cel cult. Mare nesimțire. Și mai scrie și niște poezii de rahat. Ați fost 7 crai de la răsărit și nu ați fost în stare să creați un partid cu cel puțin 1.000 de membri. 174 și ăia aduși cu arcanul, dar sunteți doxați, oameni de seamă, mă mir cum nu ai spus „oameni de stat”. Are și tupeu. Auzi Huhurezeo. Făți ordine în ogradă ca și cum blogul ar fi curtea lui de la Dărâmata unde s-a pozat în grădina de legume la costum și cravat.

Michel spunea...

Se discută mult despre trecerea pensiilor militare pe contributivitate, de acord dar se întreabă cineva câți ar avea,acum, PMA peste 4? Au punctaje medii anuale mari cei la care s-a luat stagiul complet de cotizare 20 de ani!!! Astazi este peste 25 de ani, după defuncta Anexă 6 din L 263, și este in continuă creștere. Deci pe cine ar avataja??? Doar pe cei la care s-a luat ca stagiu complet de cotizare 20 de ani! În rest, mai ales pentru tinerii pensionari NU! ar fi o catastrofă!
Altfel ar fi problema dacă s-ar aplica sistemul din justiție, dar mă cam indoiesc...
In rest numai bine că au alții "grijă" de pensiile noastre.



Calinmihaib12 spunea...

..În "DECIZIA DE ACTUALIZARE PENSIE" pe legea 223/2015 [RE-EMISĂ(!) în iunie 2018] a pensiei mele (=stabilită pe legea 164/2001) scrie o "ciudățenie
"..(= adică un FALS..!): și anume:
"Vârsta standard de pensionare.. con form legii (=care..?)= "56 ani/3 luni"
= eu fiind născut în 1951 (!),și cf. Lg. 223/2015, coroborat cu lg.263/2010
,această "VÂRSTĂ STANDARD DE PENSIONA RE.." este..="55 ani/0 luni", "STAGIUL COMPLET DE COTIZARE" este= "20 ani/0
luni"..!,deși ACTUALIZAREA unei pensii în SISTEM PROCENTUAL,..NU ARE NIMIC COMUN cu..SISTEMUL CONTRIBUTIV..(!) = evocat ASTFEL în..DECIZIA DE ACTUALIZA RE a PENSIEI,..RE-EMISĂ..în iunie 2018
Se pune întrebarea (retorică..!): de ce..ÎNCALCĂ CPS/M.Ap.N...LEGILE ȚĂRII?
Faptul acesta poate sugera că..într-un VIITOR(?)APROPIAT,se vor RECALCULA/ REVIZUI pensiile în sistem CONTRIBUTIV ..!!,dar, în cazul meu= UTILIZÂNDU-SE ..CONTINUU..DATE FALSE= FURATE..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Veste proasta, sau buna, pe Stiri pe surse: Se va face remaniere guvernamentala si Dîncu este pe lista pentru a 3 a cizmă! Ciuca s-a sucarit ca i se vrea pensia taiata? De aia? Nu se mai vrea dreptate la pensiile militare si sa ne lase iar inghetati, fara oug 199? O crima guvernamentala ca sa fie o crima sociala la pensiile militare? Cine ne poate lumina? @Leo, daca ai o farama din Carmen Hara, te rog sa ne opinezi cu ceva! Eu asta ghicesc din ce am scris mai sus...

Viorel spunea...

Călinmihaib. Conform Legii nr. 223/2015, vârsta standard de pensionare pentru Dv. este de 56 ani și 3 luni pentru persoanele născute înainte și după ianuarie-martie 1959 (2016-1959=60 ani=vârsta maximă până la care sunt menținute în activitate cadrele militare în funcție de luna/anul nașterii). Fiind născut în 1951 iar legea intrând în vigoare începând cu 01.01.2016 Dv. aveați deja 65 de ani.

Huhu Rezea spunea...

Kis
Mare mitoman poți să fii!
Sedința de guvern din această săptâmână este mâine 23 iunie.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Dații crezare. Din cauza nasului prea lung ''lungul nasului'', nu a văzut prea bine informația. El este un fel de DD în Direct. Anunță că urmează informația, dar o primește și transmite după 24 de ore (chemați vecinii, rudele, prietenii).

Leo spunea...

Dîncu dacă va fi remaniat , va fi remaniat de Ciolacu și nu de dottore.
Cert este că Dîncu i-a lăsat în ofside pe ambii atunci când a făcut lobby prin surprindere pt. majorarea salariilor din MFA și soluționarea problemelor de la pensiile brotăcare.
Să avem oleacă de răbdare până la JALONUL 2015.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, @Rambo 21, Romania tv, discutii aprinse pe subiect: Se prefigureaza alegeri anticipate, guvernarea nu se mai intelege pe anumite puncte de vedere, adică hăis si cea! Ghinionul nostru, sau mana cereasca?

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣😛😜🤪😝🤑
Mare papagal maKiSS asta!

Leon spunea...

"23 Iunie, Ora 11:00
Ședință de guvern

- Premierul va susține declarații la începutul ședinței de guvern; Declarațiile vor fi transmise live pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul de distribuție al Palatului Victoria;
- Briefing la finalul ședinței de guvern
- Palatul Victoria"

Leon spunea...

Huhu, nimic despre performanta juniorului David POPOVICI ?
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cotidianul.ro/david-popovici-un-nou-record-mondial-la-juniori/&ved=2ahUKEwiO49PyxMH4AhWFP-wKHZxxDSQQFnoECDUQAQ&usg=AOvVaw1dErNyPLmGBx5hFpmmVBcd

monteoru spunea...

Pe livretul militar i s-a trecut gradul avut la trecerea in rezerva.Maior.Cu a ajuns asta "comandor" daca la trecerea in rezerva era maior?
Ori viseaza ori a activat prin ANCMRR si a cersit grade.
Cunosc caz in care sotie de MM minte pe la vecini ca barbatul ei este colonel iar ea pretinde vecinilor sa i se adreseze cu "doamna colonel".

M spunea...

Normal, pe contributivitate!!!

"am avut luni si cu 16,2 puncte"

Câți din actualii activi au solde de 60.000 de lei? (Vedeți că am scăzut punctele pentru condiții de muncă și pentru pensia suplimentară).

Să vezi cum se scutură de "la grade egale, funcții egale și vechime egală = pensii egale". Să vezi cum se umflă că e "dreptul lor"!!!!
😁 Cele mai mari pensii o să le aibă secretarii de partid!!!!

anonim spunea...

Din provincie pentru bucuresteni cu salutari

https://www.youtube.com/watch?v=5vKugAiBbzI

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Fostul Papa Benedict XVI si un preot german sunt dati in judecata de un țivil, tot neamț, care se jăluie ca astia doi in satana, pardon, in sutană, prin tineretile lui nefericite si zburdalnice, caci acum are 38 ani, i-au spart rozeta vânturilor de mai multe ori, in timp indelungat, poate ca ani in sir, dar nu specifica daca a fost legat fedeles, sau s-a dus ca mielul la oaie de placerea banilor sau trupeasca! Acum si-a dat el seama ca astia doi sunt buni de matrasit, insa si judecatorii nu-s prosti si i-au spus, in pralabil, ca faptele s-au prescris, dar se va judeca acest caz pentru stabilirea adevarului, Biserica declarand ca fostul Papa Benedict a mai fost urecheat de mai multe ori in viata lui de trepaduș pentru comportament neadecvat, caci violul e ceva minor, o bagatela infinitezimabila si caruia nu i se da importanta in oceanul de practici pe invers din cultul lor! Acum mi-a cazut fisa de ce si-a dat acest fost Papa demisionul, acum cativa ani, caci in culise deja era acuzat si trebuia scos din decor! Ce pot sa faca hemoroizii astia din pochii catolici, domnilor! Dă aia nu e bine sa te scarchini acolo, daca nu te mananca hibrizii!

reddog spunea...

CFI
Să nu ne mire daca vom auzi așa ceva și despre Rambo.

M spunea...

@Leon

David Popovici e încipat! Vă dați seama că era campion galactic, nu doar mondial, dacă nu își făcea vaccinul covid???? 😁

anonim spunea...

@ monteoru/22 iunie 2022, 21:04
S-a mai discutat cu ani in urma si s-a stabilit:
Varianta 2
daca scrie "maior" nici nu era pilot ca in acest caz ar fi fost "lt.comandor"
deci ramane asa cum se stie de mult: maior (pe functie de lt col. la max) si loct politic al cdt.Piloti secretari de partid inca nu am intalnit>erau prea "naravasi" pentru "gusturile de partid". Am cunoscut destui la viata mea si in unitatile lor erau "cei mai cei"
Primii la meserie, primii la distractie, primii la femei cf zicalei "O viata am si-o gaura'n c.."Nu dadeau nici doi bani pe alde "pecere" cand stiau ca decolarea e optionala iar aterizarea obligatorie.Faini oameni!
Punct!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT:
"Viorel spunea...

"Călinmihaib. Conform Legii nr. 223/2015, vârsta standard de pensionare pentru Dv. este de 56 ani și 3 luni pentru persoanele născute înainte și după ianuarie-martie 1959 (2016-1959=60 ani=vârsta maximă până la care sunt menținute în activitate cadrele militare în funcție de luna/anul nașterii). Fiind născut în 1951 iar legea intrând în vigoare începând cu 01.01.2016 Dv. aveați deja 65 de ani."

"22 iunie 2022, 17:38"
ÎNCHEIAT CITATUL,
VIOREL:
Realitatea e mai complicată,decât pare..!
1.Eu sunt PENSIONAR din 11/2004,pe legea 164/2001,când VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE ERA = 55 de ani/0 luni și STAGIUL COMPLET DE COTIZARE ERA DE 20 ani/0 luni..!
Așadar, nu mă încadrez în legea 223 cu vreo "vârstă standard de pensionare"., vârste standard / în funcție de anul nașterii..MILITARILOR ACTIVI sau ÎN REZERVĂ =care URMEAZĂ SĂ SE PENSIONEZE
, VÂRSTE STANDARD menționate în ANEXA din legea 223/2015..în vigoare ACUM..!
, (ANEXĂ care se referă la militarii activi care SE PENSIONEAZĂ,așa cum am scris mai sus..!
PENSIONARII ANTERIORI legii 223/2015 RECALCULATI SAU ACTUALIZAȚI pe lg. 223
au "vârsta standard de pensionare" conferită de legea pe baza căreia sau pensionat=adică legea 164/2001,vârsta care e aceeași cu cea din legea 263 din 2010, ANEXA 6: pentru militarii= inclusiv cei pensionati= NĂSCUȚI până in IANUARIE 1956 INCLUSIV..!deci aceștia au:
=VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE LEGALĂ
= 55 ani/0 luni,
=STAGIUL COMPLET DE COTIZARE:
= 20 ani/0 luni,
= STAGIU MINIM DE COTIZARE:
= 15 ani/ 0 luni.
MENȚIONAREA RETROACTIVĂ (oare..cu ce scop..??) a unor ALTE DATE..decât cele de mai sus= privind..CONTRIBUTIVITATEA în DECIZIILE DE ACTUALIZARE a PENSIEI STABILITĂ ANTERIOR..pe ALTĂ LEGE decât 223 (?) a pensionarilor militari NĂSCUȚI ÎNAINTE de luna..IANUARIE 1956 INCLUSIV,..este TENDENȚIOASĂ..!

dora spunea...

Domnul Daniel Morar, a afirmat că pot fi tăiate toate pensiile speciale, mai puțin a magistraților.
Eu, întreb: dar pot fi impozitate progresiv?

Petrut spunea...

@Calinmihaib spunea...Se pune întrebarea (retorică..!): de ce..ÎNCALCĂ CPS/M.Ap.N...LEGILE ȚĂRII?

Daca santeti sigur de asta la nivel de orice Curte de Apel o sa aveti de castigat (poate noi toti)..La orice Curte de Apel daca documentul prezentat este un "Document al Statului Roman" sigur de tot nu o sa pierdeti .

Acum catva timp sotia mea fara asistenta de la vreun avocat si-a recastigat o parte semnificativa din pensie cu un document emis de un Minister -al Invatamantului neluat in seama de Casa jud. de Pensii de la noi din Judet.

Viorel spunea...

Daniel Morar: „Pot fi tăiate toate pensile special, mai puțin cele ale magistraților. Curtea Constituțională, din nefericire, a intrat în jocul pensiilor”. 23.06.2022: 11.47
https://www.mediafax.ro/justitie/daniel-morar-pot-fi-taiate-toate-pensiile-speciale-mai-putin-cele-ale-magistratilor-curtea-constitutionala-din-nefericire-a-intrat-in-jocul-pensiilor-20942554

Huhu Rezea spunea...

Daniel Morar exagerează în privința pensiilor de serviciu ale magistraților. Asemenea afirmații le găsim doar în declarațiile individuale ale membrilor CCR... nu și în decizii ale CCR.
Cuantumul pensiilor magistraților este stabilit prin lege nu prin Constituție și de aceea nu veți găsi o decizie CCR care să spună că pensiile magistraților sunt intangibile.
Din contră, sunt o mulțime de decizii CCR care statuează că doar partea contributivă a pensiilor de serviciu, deci și a pensiilor magistraților, este garantată de stat, partea necontributivă, la magistrați ajunge la 70% din pensia brută, fiind acordată în limita posibilităților. Pensiile magistraților pot fi micșorate domnule Moraru, conform propriilor decizii CCR, micșorarea lor nu este echivalentă juridic cu desființarea.
Armata de ce nu are tupeul să-și aroge sorgintea constituțională cu toate că Constituția îi atribuie în art. 118 un rol mai important decât Justiției, respectiv rolul de garant al democrației constituționale , al suveranității, independenței și integrității teritoriale?/

Art. 118 – Forţele armate
(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.

M spunea...

Armata de ce nu are tupeul să-și aroge sorgintea constituțională cu toate că Constituția îi atribuie în art. 118 un rol mai important decât Justiției, respectiv rolul de garant al democrației constituționale , al suveranității, independenței și integrității teritoriale?

Pentru că noi suntem obișnuiți cu "Am înțeles! Să trăiți!"

În rest, știți foarte bine că eu nu văd un conflict constituțional ci unul de muncă! Angajatorul nu își respectă obligațiile!

Calinmihaib12 spunea...

PETRUȚ:
La CURTEA DE APEL TIMIȘOARA,instanța A SCRIS în DECIZIA pronunțată în proce sul meu=referitor la DECIZIA DE ACTUA LIZARE PENSIE=ERONATĂ (în care ceream, printre multe ALTELE...,să judece.. "degradarea" mea=ILEGALĂ =de la gradul de COLONEL = avut la data trecerii în rezervă și pensionare în sep. și oct. 2004..și PLĂTIT în pensie: din 2004 până în 31.12.2015, deci: "degradat".. la gradul de LT.COLONEL =în DECIZIA DE ACTUALIZARE.!?) = că.."art.60, alin.1, lit.a/ din legea 223/2015"=BAZA LEGALĂ a ceea ce susțin eu mai sus,în vigoare până la 15 sept.2017= așa cum se menți onează chiar și în DECIZIA DE ACTUALI ZARE A PENSIEI MELE= SE REFERĂ LA.. "INDEXARE" de pensii = CEEA CE = E UN FALS ÎN ACTE PUBLICE/JURIDICE=la data ACTUALIZĂRII pensiei mele = adică ÎNAINTE DE DATA DE 15.09.2017, așa cum am menționat mai sus,.și scrie și în DECIZIA DE ACTUALIZARE a pensiei mele..!
ÎN REALITATE: art.60, alin.1, lit.a din lg.223/2015..în forma în vigoare până în data de 15.09.2017,..APLICABIL ÎN CAZUL ACTUALIZĂRII PENSIEI MELE..în cepând cu data de 01.07.2017 se referă
la.."actualizarea pensiei LA GRADUL AVUT LA DATA TRECERII ÎN REZERVĂ=adică : gradul de COLONEL (MEDIC MILITAR) începând cu data de 28.09.2004,adică LUNA a 6-a..din cele 6 LUNI LUATE în CALCUL, conform art.28 din kg.223..!
În plus: TOATE LEGILE de SALARIZARE și PENSII a MILITARILOR spun că GRADUL AVUT la data trecerii în rezervă/pensi e se plătește de la DATA ORDINULUI de AVANSARE ÎN GRAD, FAPT LEGAL= ÎNCĂLCAT GROSOLAN DE CĂTRE TOATE INSTITUȚIILE STATULUI ROMÂN IMPLICATE..în mizeria.. socio-juridică ..!
Instanța CURȚII DE APEL..TIMIȘOARA a scris "GOGOMĂNIA" aia..pt.a acoperi.. FĂRĂDELEGILE..COMISE privind CALCULUL SOLDELOR LUNARE și a PENSIILOR= CEL PUȚIN = ÎN CAZUL MEU=de peste 20 de ani și..până în prezent,CONTINUU:(..!) de către: CPS și ALTE STRUCTURI din MApN, pe baza unor ordine "ciudate", ILEGALE,(..și nu numai..?!) cum sunt:
=Ordinul..MS.60/2016 / M.Ap.N
=Ordinul comun nr. 31/M.25/999/8148/
237/259/221//2016, semnat de 3 mini
ștri și 4 șefi de "servicii"..OPSNAJ
care au semnat ORDINUL COMUN ILEGAL
amintit; aceste ordine SUNT ILEGALE
pt.că. CALCĂ ÎN PICIOARE..LEGEA 223
/2015 și CELELALTE LEGI de SALARIZA
RE și PENSII MILITARE din ultimii
33 de ani..!

Leo spunea...

Căline, trimite Hotărârea ca să ne luminăm și noi.

Huhu Rezea spunea...

Leo
Toate deciziile de recalculare si actualizare potrivit L 223/2015 au introdus în baza de calcul gradul avut în cele 6 luni alese, nu gradul avut la data trecerii în rezervă, aplicând riguros art. 11 din Ordinul M25/2016 emis conform delegării din L 223/2015, art. 109 si 110.


Articolul 11 din M25/2016
Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea prevăzută la art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, constituită din soldele/salariile lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi cuprinde următoarele elemente:
a) soldele/salariile de funcţie sau elemente salariale similare realizate în cele 6 luni consecutive;
b) soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut sau elemente salariale similare realizate în cele 6 luni consecutive;
c) gradaţiile sau elemente similare realizate în cele 6 luni consecutive;
d) soldele/salariile/indemnizaţiile de comandă/conducere sau alte elemente similare, după caz, realizate în cele 6 luni consecutive;
e) solda/salariul de merit, după caz, realizat(ă) în cele 6 luni consecutive;
f) indemnizaţia de dispozitiv/sporul pentru misiune permanentă sau alte elemente salariale similare, realizate în cele 6 luni consecutive;
g) sumele reprezentând alte elemente salariale decât cele de la lit. a)-f), realizate în cele 6 luni consecutive.

Este drept că abia la actualizare în art 60 se prevedea că operațiunea se face luând în calcul gradul avut la data trecerii în rezervă, prevedere peste care nu putea trece niciun Ordin de ministru, dar Casele au aplicat tot Ordinul M25.

John spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@John
Nu mai distribui acest link!
Se refera la OUG 59/2017 nu la o ordonanța recenta sau in curs de adoptare.

Viorel spunea...

John. Nici nu te-ai sinchisit să observi că linkul / știrea postată este de pe data de Vineri, 04 August, 1900 VARA.
Vineri, 04 August
Comunicat de presă - ședință de guvern - Pensiile de serviciu nu vor mai putea depăși salariile nete. https://www.gov.ro/ro/media/comunicate/comunicat-de-presa-edinta-de-guvern-pensiile-de-serviciu-nu-vor-mai-putea-depa-i-salariile-nete&page=2#null

Calinmihaib12 spunea...

1.."CASELE SECTORIALE..," au aplicat, fiecare = în parte..,"ordinul comun", M.25 ..fiind..cel al M.Ap.N.-ului..!
2.BAZA DE CALCUL la: RECALCULARE și ACTUALIZARE de pensii anterioare legii 223, prevăzută de art.28 precizează că SOLDELE (/veniturile) din cele 6 LUNI..sunt.."ACTUALIZATE"..la data
aplicării:=adică după 01.01.2016..!(.. până la finalizarea operațiunilor..!).
ACTUALIZAREA=înseamnă "MAJORARE"..și nu "TĂIERE"= DIMINUARE de CUANTUMURI ale ELEMENTELOR SALARIALE din structu ra SOLDELOR LUNARE BRUTE,(așa cum s-a întâmplat în cazul meu..! și cum a scris și CC=CURTEA DE CONTURI,în Raportul său..după controlul făcut la MApN,dar,probabil,și la celelalte CASE SECTORIALE..controlate..!
În plus,în "ORDINUL COMUN"..scris de cele 3 ministere și 4 "servicii..", publicat în M.O.,există ANEXA 1b: TABEL care cuprinde "SOLDELELE..reali zate în cele 6 luni.." de către: MARE ATENȚIE:(=sub titlu/deasupra tabelului
propriu-zis):
"GRADUL",NUMELE..și PRENUMELE,..(titularului (pensionarului)..etc.;
..SURPRIZĂ: în cazul meu, NU SCRIE GRADUL MILITAR AVUT..! = ÎN NICI UN DOCUMENT referitor la "SITUAȚIA
SOLDELOR LUNARE..REALIZATE.."=întocmit de UUM și/sau CMZ din TIMIȘOARA,precum și de ARHIVA de l PITEȘTI =respon sabile de aplicarea Ordinului M.25..! (=ar fi fost "ridicolă"..(sic!).. "DISCORDANȚA" dintre GRADUL de "COLONEL" AVUT (în FIȘA DE PENSIE și în PENSIA ACTUALIZATĂ și PLĂTITĂ până în 31.12.2015) și trecut sub titlu, .. si GRADUL de LT.COLONEL..din tabel: trecut la lit."b"..!,.DISCORDANȚĂ care .."sărea în ochii"..privitorului..și care TREBUIA..cumva justificată LEGAL ..??
Nu trebuie trecut cu vederea..faptul că în acest TABEL MODEL (ca și în cel din DECIZIILE DE RECALCULARE și ACTUA LIZARE a PENSIEI..,ELEMENTELE SALARIA LE din structura SOLDEI LUNARE BRUTE trebuia să fie trecute..cele avute în cale 6 luni "alese".."ACTUALIZATE" la data aplicării legii 223..,adică la 01.01.2016..MARE ATENȚIE:..PRIN RAPOR TARE LA PARAMETRII FUNCȚIEI SIMILARE ..din..31.12.2009 = adică PLĂTITĂ la acea dată..!,ceea ce implică FAPTUL.. că din 2009 și până la data aplicării legii 223 = ELEMENTELE SALARIALE de la literele "a..f" (+ "g") SE ACTUALIZEAU
=adică se MAJORAU..conform "EVOLUȚIEI" ..SALARIZĂRII MILITARILOR..până la data aplicării legii 223/2015: 01.01.
2016,. și nu SCĂDEAU = ILEGAL = AȘA.. cum s-a întâmplat în cazul meu = de COLONEL MEDIC MILITAR..(ROMÂN)..!( probabil..SCĂDEREA coeficienților de ierarhizare și a cucuantumului elementelor salariale și în final: a CUANTUMULUI BAZEI de CALCUL..sub cel CUVENIT LEGAL..!,ba mai mult chiar = SCĂDEREA/DIMINUAREA acestui CUANTUM a fost..SUB MINIMUL POSIBIL LEGAL.., probabil în baza acelui ORDIN SECRET
..și = ILEGAL = nr.MS.60/2016..!(..și nu numai..ATÂT..!!).

Huhu Rezea spunea...

Calin
Cu textul ăsta execrabil, mi-e greu să urmăresc raționamentul tău.
Conform Ordinului M25, la recalculare se actualizează solda gradului avut in cele 6 luni consecutive alese și nu a gradului avut la data trecerii în rezervă.

Viorel spunea...

Domnule Călinmihaib. Citiți cu atenție art. de mai jos. În cele 6 luni alese de dumneavoastră ați avut Gradul de Lt.col. / Funcție Lt.col. Articolul 65 va dat voie ca la trecerea în rezervă cu drept de pensie militară dumneavoastră să fiți avansat la gradul de Col. Asta nu înseamnă că pe Anexa nr. 1 la Decizia de pensie sau Decizia de Actualizare la rubrica Elemente salariale o să aveți Coeficientul de grad (plus suma aferentă) de Col. ci de Lt.col., grad pe care l-ați avut, inclusiv în ultimele 6 luni de activitate alese. Cum să vă plătească pe Col., când dumneavoastră ca și ACTIV, NU AȚI FOST NICI O ZI Col. Pentru confirmare, m-am uitat pe cele 2 Decizii ale fostului meu Cdt. trecut în rezervă în anul 2016, Gradul Lt.col. / Funcție Lt.col. Avansat / Trecut în rezevă în aceeași zi. Pe ambele Decizii (de pensie / de actualizare) apare gradul de Lt.col. cel avut în cele 6 luni de activitate. Doar pe prima pagină unde scrie Decizia nr…..din…… sau Decizie de actualizare, CPS i se adresează cu Domnului Col. (Rz) G.P.
Legea nr. 80/1995 cu modificările și completările ulterioare.
Articolul 65. Locotenent-coloneii și căpitan-comandorii în activitate cărora le-a expirat stagiul minim în grad, dar nu au putut fi înaintați în grad pe timpul cât s-au aflat în activitate întrucât nu au fost încadrați pe funcții prevăzute cu grade corespunzătoare celor la care urmau să fie avansați, la trecerea în rezervă sau direct în retragere prin aplicarea art. 85 lit. a)-e) vor fi înaintați în gradul următor și trecuți în rezervă sau direct în retragere cu noul grad, dacă îndeplinesc celelalte condiții prevăzute în prezenta lege.

Brenda spunea...

Până nu se va rezolva cu legea civilă a pensiilor , vorbiți degeaba

Calinmihaib12 spunea...

VIOREL:
..nu-mi spui noutăți..!
Nu ai citit cu atenție ce am scris în comentariile mele: din cele 6 luni alese: aprilie-septembrie 2004,în 28 septembrie 2004 S-A EMIS ORDINUL DE AVAVASARE la gradul de COLONEL..!data de la care..SE PLĂTEȘTE LEGAL..SOLDA
NOULUI GRAD MILITAR de..COLONEL..!!(conform LEGILOR SALARIZĂRII MILITA RILOR..!, ceea ce e valabil și..în cazul SCHIMBĂRII FUNCȚIILOR..!!
Deci: în cele 6 luni am funcționat cu GRADUL de COLONEL și FUNCȚIA de: LT.COLONEL MEDIC= funcție mai mare cu 10 % decât a unui LT.COLONEL= cu ACELAȘI COEFICIENT de IERARHIZARE a SOLDEI de FUNCȚIE( ex. practic: de solde de functie:
=LT.COLONEL MEDIC: 2,90+0,29 = 3,19
=LT.COLONEL ARTIL.:2,90
Coeficienții aceștia se înmulțesc cu VRS= Valoarea de Referință Sectorială
rezultând..Cuantumul SOLDEI DE FUNCTIE (..!) a celor 2 LT.COLONEI..!
..E CLAR..?
Acest tip dr calcul LEGAL trebuie făcut și la aplicarea art.60,alin.1, lit.a/legea 223,care nu lasă nici un dubiu privind GRADUL..DE UTILIZAT LEGAL la RECALCULAREA ȘI ACTUALIZAREA PENSIILOR ANTERIOARE legii 223,adică: în cazul meu gradul avut la DATA TRECERII în REZERVĂ: 04.10.2004..!!
(plătit cu SOLDA de COLONEL.. până la sfârșitul lunii octombrie,la fel..și în FISA DE PENSIE, apoi in pensii până la 31.12.2015,după care: începând cu 01.01.2016: la RECALCULARE și apoi la ACTUALIZARE = ILEGAL= TOATĂ SOLDA LUNARĂ BRUTĂ BAZĂ DE CALCUL a pensiei (art.28)..a fost.."CIOPÂRȚITĂ",așa cum am scris în comentariile pe aceasta temă..!
A SE CITI cu MARE ATENȚIE:legile sala rizării..și pensiilor militare..!

Viorel spunea...

Domnule Calinmihaib. Eu am crezut că gradul de Col. v-a fost acordat în ziua în care ați trecut în rezervă cu drept la pensie militara.

Leon spunea...

Doctore, ne-ai innebunit cu 10% !
In Legea 138/1999 SCRIE 0,10 NU 10%, si ARITMETICA ne invata ca 2,90+0,10= 3.00:
"4. Pentru medici, cadre militare în activitate, coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majorează cu 0,10."..!!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Rectificare:
2,9 majorat cu 10% face 3,19

Leon spunea...

Huhule, iar nu esti atent..:)).
"2,90+0,10= 3.00"
Nu 10% ci 0,10..!!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Una este să spui 2,9 adunat cu 0,10 si alta este să spui ca 2,9 este majorat cu 0,10 sau 10/100
Este la fel ca majorarea cu 20% pentru OMM a plafonului procentului de pensie de 85% din baza de calcul.
85 + 20%x85= 102

Leon spunea...

Daca ar fi cum sustineti, de ce legiuitorul n-a scris 10% ca mai jos:
"4. Pentru medici, cadre militare în activitate, coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majorează cu 0,10. Pentru cadrele militare din anatomie patologică şi medicină legală, care lucrează în morgi, prosecturi şi histopatologie, coeficienţii de ierarhizare ai soldelor de funcţie se majorează cu 100% ."
Aud ??

Huhu Rezea spunea...

Leon
Păi... 0,10 = 10/100=10%
Majorarea cu 100% a unui coeficient înseamnă dublarea coeficientului.
2,9 +100%x 2,9= 5,8%

anonim spunea...

Păi... 0,10 = 10/100=10%

...10:100=10%?????? .......si eu care credeam ca e invers 😆
si invers, corect ar fi 100:10=10 NU cu 10%....clasa a IV-a 😆

Huhu Rezea spunea...

@Akord
Ca să-ți amintești si tu aritmetica elementară despre fractii ordinare, fracții zecimale si procente... urmărește acest clip cu Veneția:
https://www.youtube.com/watch?v=8gJOIVxnOSw

Calinmihaib12 spunea...

CITAT:
"Leon spunea...

Doctore, ne-ai innebunit cu 10% !
In Legea 138/1999 SCRIE 0,10 NU 10%, si ARITMETICA ne invata ca 2,90+0,10= 3.00:
"4. Pentru medici, cadre militare în activitate, coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majorează cu 0,10."..!! "

24 iunie 2022, 19:48"

ÎNCHEIAT CITATUL,

..LEON:
..În NOTA 4 a ANEXEI 1 din lg.138/1999 citată aici,.."șpilul" e tocmai ce am scris..de repetate ori:
..FOLOSIRE CU.."REA CREDINȚĂ" de către legiuitorul PERVERS/PERFID a 2 unități de măsură..APARENT DIFERITE:FRACȚIA ZE CIMALĂ sau,MARE ATENTIE la formularea
simplă din nota 4:="0,10"=care este un COEFICIENT..,care e = cu 1/10= adică 10 % din "1"("unitatea"=TERMEN GENERIC , care poate fi orice valoare numerică ,în cazul nostru= ORICE COEFICIENT DE IERARHIZARE a SOLDEI de FUNCȚIE..a medicilor..!;
În plus în "LEXICON DE FINANȚE-CREDIT, CONTABILITATE ȘI INFORMATICĂ FINANCIAR -CONTABILĂ,Vol.I/: "FINANȚE ȘI CREDIT" ,termenul "COEFICIENT" e definit așa: "raport dintre valorile a două mărimi care caracterizează starea unei valori materiale,a unui sistem,o activitate economică sau un proces tehnologic, etc." AUTORI: GH.D.BISTRICEANU,C.G.DEMETRESCU,E.I.MACOVEI/ED.DID.& PED./BUC./1981
Întrebarea firească e: de ce au folosit 2 unități diferite de măsură.?
RĂSPUNS (la perfidia procedurii..!):
..pt.a putea avea "libertatea de actiune"..la aplicarea practică a legii 138..privind calculul SOLDEI DE FUNCȚIE a TUTUROR MEDICILOR DE ALTE SPECIALITĂȚI..decât cele enumerate în acea NOTĂ 4..de.."SUBSOL"(=cu și fără ghilimele.."..!),cărora COEFICIENTUL SOLDEI de funcție majorat cu "100 %"= însemna,nu-i așa..DUBLAREA ACELUI COEFICIENT DE IERARHIZARE..a S.F...!
Dar.."cireașa de pe tort"..e în FIȘA DE PENSIE..(formular tipizat M.Ap.N.= utilizat în perioada când se aplicau legea 164/2001 și legea 138/1999),în care: la pag.5.. cu calculul SOLDEI LUNARE BRUTE BAZĂ DE CALCUL a PENSIEI,
la lit. c): "SPOR pt.RESPONSABILITATEA
ACTULUI MEDICAL,în fața lit.c), spre cotorul paginii,scrie clar: "PROCENT", evident din SOLDA DE FUNCȚIE..!,dar
GANGSTERII din "sistemul militar.."au tăiat ILEGAL DREPTURILE BĂNEȘTI ale tuturor medicilor de celelalte specialități,nementionate în acea NOTA pervers formulată..!;
..astfel am pierdut din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ..cam cel putin: între 4,xx..7,xx "%"(lunar)din 1999..până în PREZENT(în solde lunare și pensii brute..!
,..iar JUSTIȚIA ROMÂNĂ ..E "CHIOARĂ" și.."fără balanță"..!(..își "merită" monitorizarea despre care se tot.. pălăvrăgește..!

Leon spunea...

Cineva a picat Testul de evaluare nationala la Aritmetica !
Exemplu:
Ieri am cumparat de la un Oltean 1 kg.de rosii cu 4 lei, iar astazi a MAJORAT pretul cu 0,5 lei/kg, adica 4 lei+0,5 lei=4,50 lei !
Fraier Olteanul nostru le-a dat cu 4,5 lei in loc de 6 lei, adica 4 lei +50%×4..!!

sky-zone spunea...

Se pare ca din OUG-ul promis de Dincu, au ramas doar cuvintele

Brenda spunea...

Ciuca asta este normal ,său ce, nu vede că are numai cuvinte rele la adresa lui,

Huhu Rezea spunea...

Leon
Ai picat cu brio!
Dacă prețul a crescut in termeni reali cu 50 de bani față de 4 lei, inseamnă că că a crescut 1/8 din 4, cu 0,125 din 4 sau cu 12,5% din 4.

Mihai spunea...

Ieri cumparai prima lubenita romano-olteneasca pe acest an.Evident ca ma dusei in piata Cibin fara emotii deoarece aveam recomandare de incredere.
Pe la cate tarabe trecui toti zisera ca sunt de Dabuleni !!!Bre, chiar toti???!!
4 lei bre/ kg ,dar fusei cu ochii pe ei ca ori te fac din cantar ori din vorbe.
Ce-i drept cand ajunsei acasa nu o mai cantarii sa socotesc daca e de 4 sau 6 lei/kg 🤣🤣👍
In rest ce sa zic, fu bună si proaspat descarcata .

Huhu Rezea spunea...

Domnule mecanic,
Oltenii nu folosesc perfectul simplu pentru o acțiune care s-a petrecut ieri. Romii...da!

Mihai spunea...

Domn mecanic sef la pensii , noi ardelenii intai gandim după care cum am gandit asa scriem.
Si cum ce am scris a fost gandit ieri ,nu se pot face modificari azi.

Huhu Rezea spunea...

🤣

Gigi spunea...

@ Ayanic Daca era 6 lei/kg,nu o luam nici daca mi-o da degeaba!😁Se pare ca d.ta ai dat peste un agricultor adevarat,un balaoacheș,binenteles era ars de soare de atâta muncă nu gândi la altceva!😂

Calinmihaib12 spunea...

VIOREL:
1..OK..!��..!
2.Intreabă-l pe Comandantul pensionat
și avansat COLONEL.."în aceeași zi..cu trecerea în rezervă" (..?)..dacă are FIȘA SE PENSIE (dacă nu o are,ar putea obține o copie din MO = memoriul origi nal de la UM sau CMJ/Z local..!) sau ,măcar dacă știe PRECIS DATA ORDINULUI DE AVANSARE,dată care e prima zi DE PLĂTIT gradul de COLONEL..!
Cred că ORDINUL de avansare a fost emis cu câteva zile inainte de trece rea în rezervă,iar DATA EMITERII acelui ORDIN de AVANSARE e data de la care se plătește noul grad de COLONEL,
..grad care TREBUIA să apară și în FIȘA DE PENSIE:adică în BAZA DE CALCUL a PENSIEI..!

Leon spunea...

"..Mai precis, fostul ministru a subliniat că românii „trebuie să primească ceea ce merită să primească”, iar pensiile mici trebuie să crească „mai mult decât cele din vârf”.

„Românii nu trebuie ajutați, ci trebuie să primească ceea ce merită să primească. Legea pensiilor făcută de PSD… Eu recunosc că, în 2019, am fost cel care și-a asumat impactul bugetar.(Legea 127/2019).

Ea trebuie și poate fi aplicată. Depinde cum se aplică legea. În mod normal trebuie să crească baza, pensiile mici trebuie să crească, mai mult decât cele din vârf, adică pensiile mari”, a declarat fostul ministru de Finanțe, Orlando Teodorovici"(Capital)...!!

Calinmihaib12 spunea...

Leon:
(12:40'/26.06.a.c.)
LEON:..ai dat 3 fragmente citate din
"clasicul"..ORLANDO ("?")..fără comen tarii..!!(?),
În ultimulfragment,"intenția" lui ORLANDO= aceea de a se majora diferen țiat pensiile,aplicând legea 127/2019 .., se poate "rezolva"..conform "inten ției" ascunse/cuprinse..mai..sublimina l..în pasajul din citat:.."DEPINDE CUM SE APLICĂ LEGEA."..!!?
SINGURUL mod de a "rezolva" intențiile (duble) ale tov-ului,"umblând"(NU PREA MULT..!??= și PREVĂZUT..chiar în legea ORIGINARĂ:în art.86,dacă nu greșesc..) la lege..este să modifice NUMITORUL din formula de calcul:adică să schimbe cifra anilor de stagiu necesari :"25" cu o plajă..CRESCĂTOARE..de ANI: de la = "25" la..,de ex.: "30" de ani"..!
..Cu alte cuvinte..se scriu LEGI..: PERVERSE,..VOLATILE..sau..FLUIDE..,mai
,pe scurt:..SCHIMBATOARE..conform INTERESELOR DE MOMENT ale decidenților
..PERVERȘI, în permanentă campanie electorală strângătoare se "voturi".. ale celor ținuți, CEL PUȚIN, de peste
75 de ani, în SĂRĂCIEde toate felurile ..!...QED..!

Leon spunea...

Doctore, Orlando spune cu subiect si predicat ca in calitate de ministru al Finantelor a garantat finantarea unui VRS de 75 lei si aplicarea L.127 incepand cu 01.09.2021..!
Dar...Câțu n-a fost de acord si prin OuG.8/2021 a amanat aplicarea acestei legi cu 2 ani mai tarziu :
"Articolul 182
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2023,...".

Calinmihaib12 spunea...

Așa..o fi..dacă.."garantează" ORLANDO,
..și îl mai și crezi..pe cuvânt de.. politician..!
..dar..în ROMÂNIA actuală:..nimeni nu poate garanta..nimic..viabil..!

M spunea...

@Leon

Nu înțeleg cum ar putea să crească pensiile mici mai mult!
Contributivitatea = matematică!

Iei cât a câștigat ăla, împarți la SMB, aduni punctajul și înmulțești cu VRS (care, adevărat că e scos din burtă dar ne-a promis Huhurez că ne dă formula magică de calcul a valorii punctului de pensie și atunci aflăm cum se face!)

Deci, cum dracu crește Orlando pensiile mai mici mai mult decât pe cele mai mari?

PS - observați vă rog că nu zic nimic de dragostea inimii dumneavoastră, madame Olguța! 😁

Huhu Rezea spunea...

@M
Copil esti, băiete!
De ce trebuie să știu eu cum se calculează valoarea punctului de pensie când calculul este prevăzut de art. 102 din L 263/2010 sau de art. 85 și următoarele din L 127/2019.
D-ta nu ai obișnuința să citești acele legi?
Ehe...hee ce ai să le mai citești de prin septembrie încolo!

Leon spunea...

@M, cititi Art.91 din L.127/2019 si o sa vedei cum creste Pensia minima garantata !
Dar si alte pensii vor creste,de exemplu la acelasi Punctaj Total vor fi pensii egale, si dispar diferentele intre un Profesor pensionat in 2000 si cel din 2021( cel din 2021 va ramane o perioada cu cuantumul mai avantajos !)
Legea 127 ELIMINA aceste inechitati prin faptul ca se renunta la PMA si se tine cont numai de Punctajul Total si VPR..!

M spunea...

@Huhurez

Deci nu știți! Mai terminați cu epitetele!
Pensia este un produs dintre doi factori iar o persoană nu poate influența decât unul dintre ei.
Habar nu aveți! Dar știam asta! Vă bazați pe punctajul gonflat de anii de slujire a partidului unic și vă bateți joc de cei care sunt acum activi!

@Leon

Nu e adevărat ce spuneți!!!!! Pentru că cei doi profesori au fost plătiți pe două legi de salarizare diferite!!!!!!!!! Vor avea deci pensii diferite!!! La fel un medic de acum cu salariul triplu față de colegul lui pensionat acum 5 ani va avea o pensie triplă! HAI SĂ NU NE MAI MINȚIM!!!!!!!

S-a dat aici exemplul cu unii cu punctaje amețitoare pentru cei care sunt acum activi (sau au fost în ultimii ani). Ce știe ar trebui să aibă să strângă sute de puncte (punctaj total). Ați văzut punctajul domnului comandor!!!!

De la Huhurez nu mai am speranțe! El știe una și bună: pot să piardă 80% dintre militari dacă el e între ăia 20% care câștigă, e fericit. Am zis 80% pentru că jumate din militari sunt activi și ei pierd SIGUR pe contributivitate.

Revenim la ce am spus de ani de zile: contributivitatea e bună dacă avem o lege a salarizării corectă. Dacă însă mucoasa de fii-mea câștigă mult mai mult decât șeful StM (e medic la urgență) atunci legea salarizării e de căcat!!

Eu mă bazez pe ani de dinainte de 89 și imediat după pentru punctaj dar actualii activi nu au șansa asta!

Mă întreb dacă dl. Huhurez o să mai zică de echitate, de corectitudine, de pensie egală la grad și funcție egală când el o să aibă pensia dublă sau triplă față de unul care e acum activ!!!! Nu o să zică! O să închidă forumul pentru că și-a atins obiectivul!

Huhu Rezea spunea...

@M
Dacă devii nepoliticos nu te mai public!
Nici nu stii dacă întrebi de valoarea punctului de pensie, a punctului de referința sau a punctajului lunar/anual.
Dacă nu ai fi speriat ca de bombe de calculul pensiei si in varianta contributivă, în cazul in care se opteează pentru calculul hibrid, ai fi reținut din sinteza cresterii si descresterii pensiilor după recalcularea din 2011 că 80% din pensiile în plată atunci au crescut poe contributivitate.
Ca să nu piardă cei activi, să facă bine să rămână în activitate până la limita de vârstă, nu să rupă barierele după 15-20 de ani de activitate, cănd prind o funcție babană. Așa se rezolvă și stabilitatea personalului activ.

Leon spunea...

@M, evident ca daca Nr.Total de Puncte difera, sigur ca rezulta si pensii diferite, dar la puncte egale sunt pensii egale !
Nu-l mai certa pe Huhu, incearca si el marea cu degetul, dar nu-i sta gandul la propia persoana ci mai degraba la cei nedreptatiti care se descurca greu cu pensiile sub Pensia medie..!!

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Io zic sa nu-l mai publici, preventiv.

Calculul din articol e nitel eronat, ca mecanism, ca rezultat e posibil sa fie in regula, pentru cazul particular din articol. Aflarea suma punctaje anuale prin inmultirea punctajului anual cu 20 este valabila numai pentru cei aflati in plata in anul 2010 sau pentru cei care sunt nascuti inainte de 1 ian. 1956. Pentru cei iesiti pe L263, suma punctajelor anuale se imparte la stagiul complet de cotizare conf Anexa 6. Daca doi pensionari au cate 4.636 puctaje anuale insa unul se afla in plata in 2010 sau e nascut inainte de 1 ian 2956 iar celalalt a iesit la pensie in 2013 si este nascul la 1 ianuarie 1966, la primul 4.636 x 20 =, la al doilea 4,636 x 26.9 =.
Deci important e sa cunosti suma punctajelor anuale, trecute in decizie, deducerea lor e nitel riscanta atat timp cat nu cunosti datele.

CEZAR spunea...

rambo202126 iunie 2022, 09:25
Uite ce i-am scris lui Vasile Dincu pe messinger(chat):

''Postati poze din Bistrita, cand eram la Cluj cu gen Cheler si Caba mergeam des la unitatile militare din judet, am aterizat cam peste tot , intre anii 90-93 am fost detasati(prin rotatie) de la Alexeni cu MI-8, aveam ordin de la Hatmanul Ardealului, gen Cheler sa bagam spaima in dusmani la toate nivelele, in toate zonele si prin toate coclaurile, Am dus cu noi parasutistii antitero din BZ, ai lui Trutulescu si Andone si am gasit ''cuiburi''...dar ni s-a interzis sa vorbim,800 de ore am zburat in Ardeal si acuma...tocmai zborul pentru care am platit cu viata ,sanatatea si cu impozitarile ,nu este luat in considerare,iar noi umiliti cu toate ca ne-am slujit tara Romania nu pe americani in Afganistan.Noi aviatorii mai avem ceva mici adaugiri,incomparabil mai mici decat pilotii civili sau magistratii, dar camarazii nostri de la armele terestre(ofiteri superiori, nemaivorbind de subofiteri) ,pensionati cu ocazia reducerii efectivelor si cu stagii incomplete au ajuns bataia de joc a tututror politicienilor si organelor financiar contabile ,juridice si de cadre ale Armatei ,cu pensii egale sau mai mici decat a unui caine francez care a slujit in armata si care are peste 600 euro ''pensie'' si pretindem ca suntem camarazi/tovarasi de lupta cu ei? Noi suntem considerati piloti militari comunisti de catre ''gasca'' Ciuca &Co -activii pentru a le ramane lor fonduri sa cumpere tehnica veche si sa masluiasca banutii.Incepe sa-mi para rau ca am fost patriot de la 14 ani si-i dau dreptate lui Petre Tutea.Nu mai speram nimic. de la Antonescu incoace toti ministri apararii au urat armata si pensionarii ei.Acuma ,prin mass media si propaganda gruparii financiar -contabile si juridice a Armatei suntem aratati cu degetul si de popor=ne urasc.sa dea D-zeu sa nu aveti nevoie de armata dar cine n-are armata proprie plateste cu bani greu pe altii care in caz de ceva grav o sa ne intoarca spatele.Nu o sa se bata leii intre ei pentru un ghepard...Sanatate si Doamne ajuta, nu mai avem nicio speranta.
SUnteti singurul care ne poate ajuta,oricum prin presa se zvoneste ca primul ministru vrea sa va remanieze.Faceti ceva pentru noi si veti avea sprijinul a peste o jumatate de milion de votanti,dusmanii nostri declarati nu mai rezista mult.
Va multumim anticipat!
Va salut cu respect! C-dor(R) KIS VIOREL''

CEZAR spunea...

rambo202126 iunie 2022, 12:13
Vazut de Vasile Dincu la 11.42

M spunea...

@Leon

Nu îl "cert". Îl înțeleg: își vede omul interesul. Dar chiar trebuie ca fiecare răspuns să înceapă cu o jignire?

Eu întreb clar: "cum se calculează punctul de pensie?". Îmi răspunde "Nici nu stii dacă întrebi de valoarea punctului de pensie, a punctului de referința sau a punctajului lunar/anual."

Pe bune??????

Deci, revin: pensia se acordă pe baza câștigurilor salariale. Câștigurile salariale sunt date, pentru bugetari, de Legea salarizării. Dacă pui militarii între 1 și 4,35 așa vor fi și pensiile.
Ok?

De-a lungul timpului au fost diferite legi de salarizare. În unele colonelul era egal medicului primar și profesorului universitar, acum e egal medicului specialist și conferențiarului (adică o treaptă mai jos).
Ok?

Asta înseamnă, simplificând lucrurile, că cel care a prins salarizarea mai bună o să aibă și pensie mai bună. Aha!!!! Deci dacă același lucru se aplică la noi, ăștia noi, asta e nasol, dacă se aplică la cei vechi este bun!
Ok?

Și atunci întreb: dacă e așa bună contributiveala, dacă așa mulți vor câștiga, de ce să nu se permită alegerea????? Huhurez și cei din generația lui să treacă pe contributiveală, noi, ăștia proști, să rămânem pe L223 așa cum era ea! Lor le crește pensia o dată cu punctul de pensie, nouă o dată cu soldele activilor!

Toată lumea mulțumită!!

UE e mulțumită că raportăm că am trecut pe contributiveală X pensionari, Huhurez vede pensia mărită, eu nu o văd scăzută!


😁 Nu vă luați după idioți care spun că am pensia de 7 catralioane. Vă jur că ori pe legea Olguței (cu VPR), ori pe contributiveală (cu punctaj mediu) tot cam acolo îmi iese. Singura variantă în care îmi scade e dacă îmi pun 35 de ani la stagiu (eu am sub 30).

Leon spunea...

@M, cf.legislatiei in vigoare VPP in Ianuarie 2023 va creste NUMAI cu Inflatia anului 2021 de 5,1%, deoarece Castigul salarial in 2021 a fost sub cel din 2020 !
Dar probabil ca Premierul Ciuca il va stabili "din pix" posibil cu o majorare de 10%..!!

Calinmihaib12 spunea...

M:
(17:08'/26.06.a.c.)
CITAT:
.." Deci, cum dracu crește Orlando pensiile mai mici mai mult decât pe cele mai mari? "
RĂSPUNS:
Orlando nu va crește..prea mult PENSII LE mici.., ci LE VA DIMINUA..pe CELE MARI prin..MAJORAREA.."NUMITORULUI"(= NR.de ANI la care se ÎMPARTE VPP=Valoarea Punctului de Pensie din formula de calcul din legea 127/2019 (art.86) la un număr de ani..CRESCĂTOR ,peste cei 25 de ani prevăzuți de lege ,poate: într-o plajă cuprinsă între 25 și..30 de ani = sau chiar mai mulți..?
(legea ii permite..vezi art.86,alin.8,
în citatul de mai jos..!).

CITAT din LEGEA 127/2019:

"Capitolul II Calculul prestațiilor de
asigurări sociale
Secţiunea 1. Calculul pensiilor:

Articolul 85
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
Articolul 86
(1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 85 alin (1) reprezin tă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilo r de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
(2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 -
1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 -
1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 -
1.875 lei.
(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 75 lei.
(4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
(5) Indicatorii prevăzuți la alin(4) utilizați la stabilirea valorii punctului de referință pentru anul următor sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaris tic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.
(6) În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (4) are valoare negativă la stabilirea valorii punctului de referință se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(7) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (3) au valoare negativă se păstrează ultima valoare a punctului de referință.
(8) Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorări decât cele prevăzute de prezentul articol.
Articolul 87
(1) Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia.(2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
(3) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
(4) În situația asiguraților care, în aceeași perioadă de timp, pe lângă veniturile de natura celor prevăzute de Codul fiscal pentru care s-a datorat și plătit contribuția de asigurări sociale, dovedesc și venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială, la determinarea punctajului lunar se au în vedere veniturile lunare asigurate cumulate.
(5) La calcularea punctajelor anuale și a punctajului lunar se utilizează două zecimale.
(6) În situația asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condițiile prezentei legi se diminuează cu raportul dintre cota de contribuție de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuție aferentă fondului.. "

Leon spunea...

Doctore, acum treci la etapa urmatoare:
Copiaza si Articolele din OuG.8/2021, care Abroga alin.3)-8) ale Art.86 si lit.c) si modifica VPP de la lit.b)..!!
Apoi vezi si OuG nr.125/2021 care modifica din nou lit.c)!

M spunea...

@Leon

Exact stimate camarad! Eu asta spun! Pensia contributivă este un produs: A X B.
"A" este punctajul (mediu sau total)
"B" este punctul de pensie sau VPR.

Ca angajat/pensionar ai relativ control asupra lui "A".
"B" este stabilit din pix.

Pe legea 223 aveai control cvasi-total. Știai solda, știai procentul ➡️ calculai pensia. Creștea SF la activi, imediat știai pensia actualizată.

@Calinmihaib

Exact!!!!! Legea prevede o pensie minimă la 40%-45% din salariul minim. 😁 Dar pensia contributivă e de 40%-45% din salariu. Deci, nimic nou!

Doar întreb:

Ok! Contributiveală!!!!! Pensia contributivă ca orice țugulan la care se adaugă OMM. Dar OMM e maxim 20%. Un ziarist sau manelist va avea tot pensia contributivă + 50% indemnizație.
😂 Asta înseamnă să fim mai jos decât un trompetist. Păi ce șmecherie am făcut că am fost militari?

Și totuși, cineva poate să spună de ce a ne da dreptul de a alege contributivitate sau L223 nu e o idee bună?

Calinmihaib12 spunea...

CITAT:
"LEON spunea:
"Doctore,acum treci la etapa urmatoare:
Copiaza si Articolele din OuG.8/2021, care Abroga alin.3)-8) ale Art.86 si lit.c) si modifica VPP de la lit.b)..!!
Apoi vezi si OuG nr.125/2021 care modifica din nou lit.c)! "

"27 iunie 2022, 08:09"

Încheiat CITATUL,
LEON:
..am citit..OUG-urille 8.. și 125..din 2021 = niște "nebunii"..ale unor "poli ticieni" VEROȘI și..INCOMPETENȚI.., și care modifică.."mâine-poimâine"..ceea ce AU PROMIS.."azi"=în SCOP ELECTORAL!
..În plus, modificările respective = nu au NICI O RELEVANȚĂ.."SERIOASĂ",în contextul CELOR discutate.,pt.că alin. respective..abrogate..se putea să fie: ..lipsă..încă din..legea ORIGINARĂ..!
..Oricum: VPP a avut alte valori decât cele "prognozate"(?) = ELECTORAL în lege..!; ba chiar mai mult, însăși legea 127..a fost..PROROGATĂ până la.. calendele grecești(=glumesc, exagerând (?) un pic..!).

Calinmihaib12 spunea...

Viorel:
1."Situația" COMANDANTULUI de UM.: LT. COLONEL,avansat la gradul de COLONEL în ACEEAȘI ZI..cu TRECEREA ÎN REZERVĂ, dar fără ca PENSIA să i se STABILEASCĂ (=în 2016) și apoi să i se ACTUALIZEZE
(=în 2017) conform art.60, alin.1,lit. "a"/legea 223/2015=așa cum era în vigo are până în 15.09.2017= este EVIDENT O ÎNCĂLCARE a legii 223/2015..!
Intrebare: D-l COMANDANT..ce a făcut:
..?, și-a cerut DREPTURILE LEGALE = FURATE ILEGAL = cu încălcarea legii 223..prin: "ordine" abuzive,ilegale,de miniștri și șefi de servicii=cel puțin = nesimțiți și..ABUZIVI "de putere"..!
2.TOATE LEGILE DE SALARIZARE ȘI PENSII
MILITARE prevăd că: GRADUL AVUT..LA DATA TRECERII ÎN REZERVĂ [chiar și 1
(una)= zi.!] și chiar și în situația.. IPOTETICĂ (!) că în cele 6 luni alese, NU A AVUT GRADUL obținut prin avansare ..ÎN ZIUA TRECERII ÎN REZERVĂ, PENSIA =se STABILEȘTE,..RECALCULEAZĂ și ACTUA LIZEAZĂ= LEGAL = conform art.60, al.1, lit."a"/legea 223/2015= în formularea în vigoare până în data de: 15.09.2017 inclusiv, precum și art.28/lg.223= care ia în calcul SOLDELE plătite = ACTUALIZATE = LA DATA APLICĂRII LEGII 223/2015, luând în calcul: GRADUL AVUT LA DATA TRECERII ÎN REZERVĂ..!, indife rent de ceea ce scrie în "normele" de aplicare = ILEGALE(!!!+!!!!...!),emise de niște "politicieni": indolenți, LENEȘI, loaze = care nici măcar nu au avut mintea să-si acopere.."tarele (și
..: sunt "blând" în evaluare..!).PUNCT

Calinmihaib12 spunea...

LEO:
Mai jos e scris un extras (pg.9-10)din finalul hotărârii CA TIMIȘ..care mă privea și în care am marcat cu semne de punctuatie roșii..FALSUL PUBLIC al instanței..!

EXTRAS din: Decizia civilă nr..
"In decursul timpului,s-au emis decizi i de revizuire a pensiei reclamantului raportat la incidența actelor normativ e aplicabile,relevante pentru soluțio nare speței fiind Deciziile nr...prin care s-a dispus recuperarea sumei de 5.567 Ron, încasate de câtre reclamant cu titlu de pensie, ca urmare a reali zării eronate a actualizării pensiei.

Potrivit dispozițiilor art. 109 din Legea nr.223/201, pensiile militarilor recalculate in baza Legii nr. 119/2010 , precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, au devenit pensii militare de stat şi s-au recal culat în raport cu vechimea valorifica tă prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul stabilità conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special la data intrării în
vigoare a Legii nr. 223/2015.

În termen de 6 luni de la data intrări i în vigoare a Legii nr. 223/2015 persoanele ale căror drepturi de pensie s-au recalculat au depus cerere pentru alegerea perioadei în vederea
determinării bazei de calcul prevăzute la art. 28. În situația în care nu s-a depus cerere în acest sens, recalcula rea s-a făcut, din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6
luni de activitate desfăşurată în calitate de militar/polițist/ funcțio nar public cu statut special.
Potrivit art.28, baza de calcul folosi tă pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive,din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3.lit. a)-c).
Astfel, raportat la algoritmul de recalculare, s-a emis Decizia de recal culare nr..08.2017 (fila 57 din dosarul administrativ) în care este menționată baza de calcul conform art. 28 din Legea nr. 223/2015 ca fiind lunile aprilie-septembrie 2004, data trecerii în rezervă ❗"04.10.2017"❓, de unde a rezultat o pensie militară în plată în anul 2017 în cuantum de 4.689 lei. În fine prin Decizia de ac tualizare nr...din data de 05.06.2018 (fila 33 din dosarul administrativ) în temeiul art. 60 din Legea nr. 223/2015 (în vigoare pâră la data de 15.09.2017 ) s-a stabilit o pensie actualizată în cuantum de 4689 lei.

Actualizarea se poate realiza doar la baza avută în vedere la momentul recalculării pensiei conform prevederi lor Legii nr. 223/2015, ceea ce înseamnă văzând considerentele expuse anterior, că se are în vedere pentru actualizare gradul deținut în cele 6 luni consecutive, pentru care se realizează media soldelor/salariilor lunare brute, realizate la funcția de bază.
❗Nu pot fi primite criticile reclaman tului apelant cu privire la aplicabili tatea dispoziţiilor art.60 din Legea nr. 223/2015, deoarece acesta este temeiul indexării pensiei militare.❓

Având în vedere aceste considerente, în conformitate cu prevederile art 480 Cod procedură civilă Curtea va respin ge apelul declarat de câtre reclaman tul-apelant....împotriva Sentinței civile nr...pronunțată de Tribunalul Timiş în Dosarul nr..în contradictoriu cu pârâții-intimați Casa de Pensii Sectorială a Ministeru lui Apărării Naționale și Comisia de Contestații din Cadrul Ministerului Apărării Naționale, ca neîntemeiat.
PENTRU ACESTE MOTIV
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE
Respinge apelul declarat de către reclamantul-apelant...împotriva Sentinței civile nr..,pronunțată de Tribunalul Timiș în Dosarul nr. ..,
în contradictoriu cu pârâții-intimați
CPS/MAp.N și Com. Contest./M.Ap.N.
Definitivă
Pronunțată în ședință publică,azi,
..octombrie 2020.

Calinmihaib12 spunea...

LEO:
..din "considerentele" instanței rezultă= în mod FALS" că nu am dreptul
să mi se fi ACTUALIZAT PENSIA RECAL CULATĂ..la GRADUL AVUT = COLONEL= la data efectuării celor 2 proceduri: adică: "august 2017" și respectiv:..
"iunie 2018"..= în baza art.60,alin.1, lit."a",așa cum: chiar în preambulul DECIZIEI DE ACTUALIZARE (="emisă" în iunie 2018..!) era scris de către CPS/M.Ap.N. și,în ciuda acestui fapt, ACTUALIZAREA PENSIE mele s-a făcut la gradul de LT. COLONEL.."DE PLĂTIT" 5
luni și 27 de zile (=în realitate plătit 6 luni "pline"..!) pt.că avansarea la gradul de COLONEL s-a realizat la sfârșit de lună..sep. 2004 = când data plății soldelor lunare fusese..anterioară..avansării în grad (=comunicării..ei..!),iar la data de 04.oct.2004/ orele~15:30' =..UNITATEA MILITARĂ (MU)= ERA DESFIINȚATĂ..!
Cu alte cuvinte: INSTANȚA "S-A (PRE) FĂCUT" CĂ NU "DISCERNE"..REALITATEA.. (față de MINCIUNA GROSOLANĂ subliniată în textul "HOTĂRÂRII" C.A. TIMIȘ) din legea..223/2015, art.60, alin.1, lit."a" = în formularea în vigoare până în 15.09.2017(..!), coroborat cu art.28/lg.223..= care spune clar că BAZA de CALCUL UTILIZATĂ..atât în RE CALCULAREA cât și în ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE [indiferent/inde pendent de: MARE ATENȚIE(!):..DURATA EFECTIVĂ A CELOR 2 PROCEDURI..ÎN TIMP ..!] = SE ACTUALIZEAZĂ..LA DATA APLICĂRII LEGII: adică la 01.01.2016..
si apoi:..ANTERIOR DATEI de 15.09.2017 ..!= chiar așa cum se precizează în DECIZIA DE ACTUALIZARE a PENSIEI mele (emisă =..INDIFERENT DATA..!) dar cu APLICABILITATE EFECTIVĂ: din data de: 01.07.2017 = adică =ANTERIOR datei de 15.09.2017 = la GRADUL AVUT si PLĂTIT până în 31.12.2015 = în PENSIE,încă de la STABILIREA EI(!), așa cum am scris mai sus,precum și în toate comentarii le mele anterioare..!