Un produs Blogger.

joi, iunie 30, 2022

Proiectul Statutului cadrelor militare în forma în care a fost trimis pentru avizare la CES

24 comments


 













24 de comentarii:

Leon spunea...

"2.7. Proiect de Lege privind statutul cadrelor militare (termen de avizare: 11.07.2022, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiator: Ministerul Apărării Naționale - aviz favorabil cu observații
Obs. ref. avizare interministerială: avizare completă"(site CES) !

anonim spunea...

OMM/SOSP sunt stabilite in procentele respective 10/15/25% fata de SMB la ora actuala de 2550lei,nu ca in L223....Deci vor avea loc si scaderi in valoare nominala fata de situatia actuala la cei mai vechi,iar cei noi(2017) vor beneficia real de crestere ca pana acum au avut-o doar pe hartie.(sper sa nu se supere ca le zic ca sunt "noi"....dar n-am gasit alta rima:)
ex.Huhu pierde pompierul castiga(astia sunt doi "prieteni" virtuali ai mei)
Huhu de fapt nu pierde ca el are vechime ca ar trebui sa-i dea un SOSP nu de 25% ci de vreo 225%.Plus contributeala ajunge Huhu milionar in Bahamas pe iaht.Sa fie primit!!
La mine o sa fie cu "-"(liniuta):)))

Cristi spunea...

S-au tipărit cupoanele de pensie pe luna Iulie fără cei 700 de lei promoși pentru pensionării cu venituri mai mici de 2000lei. Rusine generalului Ciuca și ministrului Budăi !!!

anonim spunea...

Daca o duce asa ca sa stimuleze militarii sa ramana in activitate probabil ca peste 20-25 de ani "pustanii" vor fi trecuti bine de 45 de ani,ca de aia tineri nu o sa gasesti nici de samanta.Dar nu conteaza pe multi dintre noi n-o sa-i mai intereseze chestiile astea
Poate pe CIF ca el e ofticat ca vrea sa fie avansat plt maj acum in retragere....cica pana acum a fost ocupat cu mutatul mobilei.Peste 30 de ani o sa-l vedeti colonel pe CIF!!
Eu asta ii doresc!...varsta nu gradul(doamne feri!)

PS Si pompierul Maresal. Ce daca nu exista! Rezolva pompierul acolo la M100 cu un telefon si infiinteaza "sef echipaj pompieri/ Maresal".....ca si italienii au "maresali fara numar"

Huhu Rezea spunea...

Serbane
Se vede că citești pe sărite topicele.
SOSP se calculează procentual din SMD pentru activi.
Am subliniat pe topicul anterior că în premieră primesc si cadrele active spor SOSP, dar calculat din SMB.
Pensionarii primesc aceleași cote procendtuale dar calculate dinpensia calculată potrivit legii.

Burebista spunea...

Greșit.... Ministerul muncii precum și ministerul de finanțe au respins sau au dat aviz negativ pentru acel articol cu indemnizația pentru cadrele active motivând ca în statutul cadrelor militare nu ai ce sa caute prevederile de natura salarială.
Articolul privind Omm/sosp a fost modificat și nu mai este indemnizație netă neimpozabilă în procent de.... Ci a devenit majorare în afara pensiei militare în cuantum de... 15,20,25 %... Adică cum e și acum. Majorate care va duce la drepturi de pensie brute și după retinerea impozitului și caș plafonare le nivelul soldei nete.....
Caciu a spus ca drepturile salariale ale personalului din activitate nu pot fi neimpozabile.... Probabil nu știe de legea cu veteranii din TO...
Avizele și observațiile sunt în topicul trecut...

Burebista spunea...

Budai a spus ca se va avea în vedere în viitoarea lege a salarizării sa se introducă în solde acele sume pentru Omm, sosp. Nu în prezent în legea 153...

sky-zone spunea...

Domnule H,

Nu este mai Ok sa dezbatem și pe OUG-ul salarizării ? Și acolo ne interesează actualizarea soldei de grad

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Dacă recitești art. 18 din proiectul trimis la CES nu au fost eliminate dispozițiile privind neimpozitarea indemnizației SOSP pentru activi.
Doar pentru pensionari a fost eliminată neimpozitarea OMM/SOSP, vezi art 79

Leon spunea...

In Sedinta din 29 iunie CES a dat un Aviz Favorabil cu o Propunere interesanta, cadrele militare in activitate se pot organiza in SINDICATE:
https://www.ces.ro/newlib/PDF/avize/2022/Avize-Plen-CES-29-06-2022.pdf

M spunea...

De apreciat faptul că MApN a reușit să preia numai unele din observațiile de la ministere.

@Burebista
Avizul se dă pe întregul proiect nu pe articole. MJ și MMPS au dat avize favorabile cu observații. 😁 Sincer să fiu nu am văzut proiect de lege care să se întoarcă fără observații.

Recunosc, la Dispoziții generale, eu aș fi băgat ceva care să sublinieze rolul constituțional al Armatei dar, fiind vorba de de militari din alte instituții probabil că e OK așa cum a ieșit.

Îmi plac observațiile MJ pe constituționalitate pentru că marele pericol e ca Legea să fie declarată neconstituțională.

Probabil că cele 10 solde la minim 30 de ani de activitate o să fie atacat pentru că apar situații de genul 29 de ani și 11 luni. (dacă am reținut bine că am scris postarea fără a avea proiectul în față)

reddog spunea...

Rambo este expert in manevre de pe vremea când era secretar demiurg BOB PCR.
Manca ciucalată și medita la materialismul dialectic.

Leon spunea...

Proiectul de OuG privind salarizarea militarilor, Guvernul asteapta Avizul CES pentru aprobare !
In sedinta CES din 29 iunie, proiectul, desi era pe ordinea de zi, a fost amanat in asteparea avizelor de la Ministerul Finantelor si al Muncii:
"2.9. Proiect de Ordonanță de urgență a guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative privind salarizarea și alte drepturi acordate personalului din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională (termen de avizare: 12.07.2022, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiatori: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Justiției, Administrația Natională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale - avizare amânată
Obs. ref. avizare interministerială: lipsă avize M.M.S.S., M.F. "

M spunea...

Neimpozitarea SOSP pentru activi înseamnă și neincluderea în baza de calcul la pensie. Dacă ar fi introdusă în baza de calcul atunci la pensie ar apărea de două ori (spor la spor).

Bineînțeles că ar putea fi scoasă prin L223 din baza de calcul dar imediat ar fi proces "am plătit impozit pe un venit și nu e luat în calcul la pensie"!

M spunea...

@Leon

Chestia cu sindicatele e cu două tăișuri!

Câtă vreme nu ai drept de grevă pentru a putea să faci presiuni, sindicatul e doar o șezătoare literară.
Pe de altă parte civilul va spune: "ce drepturi suspendate, domnule? Aveți posibilitatea să vă faceți sindicat, deci mai terminați cu compensațiile pentru restrângerea drepturilor!"

Leon spunea...

@Rambo, de aceasta data ai nimerit-o,..nu ne-ai mai pacalit ...)).
Incearca sa trimiti "Cenușareasa" formatiei Azur ministrului Dancu si Premierului Ciuca.. !

Mihai spunea...

In primul rand art 79(2) din punt de vedere al intocmirii unui art de lege este foarte prost redactat.
Asta pe langa ca nu fereste OMM de eventuale viitoare plafonari .
Probabil intentionat nu l-au denumit indemnizatie ca sa poata manevra cum vor in caz de nevoie.
Randul doi.
Zize Iohan si Ciuca ca la Madrid si-au atins obiectivele!!!!?????🤣🙈
Probabil acelea de slugi.
Aduc 5000 militari ,in schimb pleaca cateva zeci de mii de romani in stainatate pentru un salariu mai bun fiindca cu ce sunt platiti aici in contextul scumpirilor nu rezista.
Benefic cu cei 5000 ar fi doar daca ar termina autostrada Bechtel cu ei.
In rest zarva si cheltuieli de pomana pentru ca cineva in viitor sa primeasca ceva functii babane prin structurile euroatlantice.
In fine ieri 41°C ,azi la 10.30 deja 29° C.
Si totusi in mediul privat si in constructii in special se lucreaza din greu pentru o paine amarata.
Vivat begetarii si tichetele de vacanta pe langa salariile grase plus 2 luni de vara vacanta in invatamant.
De parlamentari,magistrati si vacantele lor nici nu sunt cuvinte a ne exprima.
Se traieste foarte bine in Ro daca ai bani . Daca nu ai ,nu baga in seama si priveste doar in jos la altii mai necajiti decat tine si vei fi fericit.

Cetățean spunea...

Deși nu are legătură cu titlul articolului o să scriu aici despre Infocazare și cămine de garnizoană.Siteul Infocazare mai bine s-ar numi Infoumilinta.Degeaba scrii despre cum a fost într-un cămin de garnizoană că nu citește nimeni.Nici o reacție.Cel mai curat și frumos cămin de garnizoană din țară (bate și Haiducul) este Arad iar peste un câmp este cel mai mizerabil cămin de garnizoană din țară:Oradea.Credeti-ma că și acum mi-e frică să nu cumva sa eclozeze vreun ou de ploșniță adus din căminul de la Oradea camera 10.Majoritatea șefilor de cămine de garnizoană s-au "orientat" odată cu apariția siteului Infocazare oferind celor înscriși cele mai mizerabile camere, așa ca să se liniștească și să stea acasă. Căminul de garnizoană de la Oradea trebuie imediat închis și renovat capital cu tencuiala complet decapata.Tare l-aș mai trimite pe Comandantul garnizoanei Oradea să doarmă măcar o noapte în camera 10 a acestui camin și să-i spun a doua zi că s-ar putea să ducă acasă o ploșniță.Voi mai scrie că am multe în acest sens.

Calinmihaib12 spunea...

1.Akord:
..legea 223/2015 NU are nici o referin ță la..OMM..!

2. Art. 79..PARE destul de clar cum se acordă OMM-ul= adică cam la fel ca în art.11 din legea 80/1995: din CUANTU MUL PENSIEI.."STABILITE..CONFORM Legii ..(aici e un DUBIU..=care lasă.. liber tatea de manevră" autorității să acorde..cuantum BRUT sau NET..?)
Într-o lege de SALARIZARE sau PENSIE
="NORMALĂ", prin expresia CUANTUMUL STABILIT s-ar subînțelege CUANTUM BRUT (!), pt. simplul motiv că în acest tip de lege: se spune.."ce se dă",.."NU CE SE IA..din ce se dă..!!
(Cred că..numai în ROMÂNIA ultimilor
4-5 ani, o lege de pensie are și.."pre vederi fiscale.." în textul ei..!?).
3.Tot în art.79 se scrie despre PENSIA SUPLIMENTARĂ acordată în aceleași pro cente ca în prezent, din CUANTUMUL OBȚINUT..!= ceea ce: iarăși ar lăsa.. "libertate de manevră" legiuitorului.!

anonim spunea...

Calinmihaib
Nu m-am referit la L223 sub nici o forma.
Doar am mentionat-o in trecere

Viorel spunea...

OARE CE VREA SĂ SPUNĂ AUTORUL LEGAT DE OMM / SOSP ?
„S-a dovedit încă odată, că prin fiecare măsură sau așa zisă lege reparatorie, în loc să se realizeze o îndreptare a nedreptăților de fapt se înmulțește numărul discriminărilor și nedreptăților pe spinarea celor care nu mai au cum să se apere. Cei care pun avizul și întocmesc aceste ”metodologii” o fac în așa fel încât ei să nnu piardă, iar economiile să se facă pe spinarea celor deja pensionați.
Așa se va întâmpla și cu noul statut al cadrelor militare, care va scoate din circuit, pentru cei deja ieșiți la pensie OMM-ul. Mă mir că nu s-a sesizat nimeni până acuma, liderii de asociații tac, ori pentru că nu nu îi interesează, ori pentru că nu au citit proiectul, ori pentru că nu îl înțeleg, ori pentru că sunt vânduți celor care le dau decorații cu însemn de război, care conform noului statut, le mai adaugă 6000 lei la pensie. Păi să tot taci și să faci pe prostul, nu ? ”

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Nu ne spui și nouă cine este acel autor analfabet funcțional care nu știe să citească articolele 18 și 79, referitoare la sporul OMM pentru activi și pentru pensoonari, din proiectul de Statut?

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Eu am citit Proiectul de statut. Am sesizat inclusiv (s-a și comentat pe blog) modificarea art. 79 pct. (2), OMM / SOSP=NU 10,15,20% ci 10, 15, 25%.
Am mai spus. Zilnic citesc: Huhu Rezea cu prioritate, Presa la zi, Botoșăneanul, SCMD și ultimul, În cuiul cătării. Citatul este din topicul: „Bătaia de joc la adresa militarilor-partea a III-A, sau cum să aplici un articol abrogat” postat de domnul Neacșu.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Dacă este așa.... este scuzabil!
Cine citește acest blog știe că L 223/2015 a reglementat 3 tipuri de actualizări:
1. actualizarea potrivit art. 28, la momentul deschiderii dreptului de pensie
2. actualizarea potrivit articolelor 109 și 110, la recalcularea pensiilor în plată la data intrării în vigoare a L 223/2015.
3. actualizarea potrivit art. 60 care se aplica tuturor pensiilor în plată la momentul în care soldele de grad și funcție ale activilor creșteau.

Actualizarea potrivit art. 28 este reglementată în Ordinul M24/2016
Actualizările potrivit punctelor 2 și 3 au fost reglementate de Ordinul M 25/2016.
Nicio pensie stabilită după 15 09 2017 nu a mai fost actualizată în baza art. 60.
Baza de calcul s-a actualizat la aceste pensii, la momentul deschiderii dreptului, în baza art. 28, soldele lor de funcție crescând potrivit legii salarizării.