Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 18, 2023

OUG nr.99/2023 a interzis sefilor institutiilor publice sa mai mareasca lefurile prin acte administrative

3 comments

 Drepturile salariale sunt acordate numai prin lege, incluzand aici si ordonantele de guvern.

In ultimii ani s-au remarcat  ministrul justitiei, procurorul general si  presedintele ICCJ care au emis acte administrative de majorare a salariilor magistratilor, eludand dispozitiile Legii 153/2017. S-a justificat generalizarea majorarii salariilor pentru magistrati prin acte administrative, pornind de la o hotarare judecatoreasca emisa de Tribunalul Dambovita pentru un singur magistrat.

Ordonanta a fost adoptata in sedinta de joi a Guvernului si a fost publicata in aceeasi zi in MO.


3 comentarii:

Claudiu Marin spunea...


B V
21:32 (acum 2 ore)
către eu

ASTA ESTE ROMÂNIA, PÂNĂ UNDE DUCE MÂRȘĂVIA. EU PROPUN LEGI ALE SALARIZĂRII PENTRU FIECARE CATEGORIE SOCIOPROFESIONALĂ ÎN PARTE IAR DACĂ ESTE POSIBIL ȘI CÂTE O LEGE A PENSIILOR SEPARATĂ. MINISTRUL JUSTIȚIEI ESTE DE ACORD ? DACĂ DA, MÂNA SUS CA SĂ NUMĂRĂM VOTUL. CU UN VOT PENTRU SE APROBĂ AMBELE PROPUNERI.

11. 10.2023 / Legea pensiilor speciale, adoptată la Senat. MJ propune lege de salarizare a magistraților.
Senatul a adoptat miercuri, cu 89 de voturi pentru, 16 împotrivă și o abținere, în urma reexaminării, Legea pensiilor de serviciu, prin punerea în acord cu decizia Curții Constituționale din România. Camera Deputaților este decizională.

Ministerul Justiției a venit cu o soluție de compromis și a propus miercuri, prin vocea ministrului Alina Gorghiu, lege pentru salarizarea separată a magistraților.

https://romania.europalibera.org/a/senat-legea-pensiilor-ccr/32633306.html

Claudiu Marin spunea...


Budeanu Viorel
00:13 (acum 10 ore)
către eu

ȘI CE E DE FĂCUT ? Ministrul Apărării nu sesizează decalajul tot mai mare dintre pensiile cadrelor militare pensionate până pe 15.09.2017 și cei de după ? Sau slugile fostului ministru îi prezintă actualului ministru doar situația METEO ? SCRIEȚI DOMNILOR PENSIONARI DOMNULUI PRIM CIOLACU, MINISTRULUI Ap., anexați taloane, cupoane de transport, biletele de la meciul de fotbal de marți seară dintre Elveția și România, dar trimiteți ceva ca omul să știe că de fapt armata nu este condusă de el și că este indus în eroare zi de zi.

Claudiu Marin spunea...

B V
12:03 (acum 7 ore)
către eu

TRĂASCĂ JUSTIȚA ROMÂNĂ!

CICĂ ESTE RUȘINOS SĂ BAȚI ÎN MASĂ CU CIOCANUL.

ANCHETA SĂPTĂMÂNII ASTĂZI, 07:00

Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână

250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.
Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Cutia Pandorei din domeniul justiției
În momente dificile din punct de vedere financiar în care statul a restrâns cheltuielile bugetare, mediul economic a fost lovit de măsuri fiscale fără precedent, iar bugetarii amenință cu paralizarea activității din unitățile de stat, o singură categorie profesională se evidențiază printr-o prosperitate financiară (ne)așteptată.

Magistrații, care printr-o simplă decizie și-au majorat salariile retroactiv pe ultimii trei ani, în proporție de 25%.

Totul a pornit de la consilierii de probațiune, cei mai slab plătiți din sistem, care au solicitat remunerații pe măsura muncii prestate. Salariile în rândul lor erau undeva la nivelul de 5.000 de lei.

O sentință favorabilă acestora a deschis practic această cutie a Pandorei prin care foști procurori, judecători sau asistenți judiciari au considerat că fac parte din aceeași familie ocupațională și implicit decizia se poate aplica unitar. În această logică nu s-a ținut cont de discrepanța care exista deja între salariul unui consilier de probațiune și cel al unui procuror sau judecător.

Ce înseamnă această majorare care se aplică din trecut?
Majorarea salarială înseamnă de fapt creșterea valorii de referință sectorială de la 485 la 605 lei, adică un plus de aproximativ 20%.

Se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Ceea ce înseamnă că judecătorii și procurorii ar trebui să primească diferențele salariale pentru ultimii 3 ani, respectiv sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru fiecare magistrat.

Mai mult de atât, cei care au ieșit la pensie în ultimii 3 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu.

La Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani s-a cerut eliberarea a 24 de astfel de adeverințe.

https://www.botosaneanul.ro/ancheta-saptamanii/magistratii-si-au-marit-salariile-retroactiv-la-botosani-un-fost-procuror-va-primi-50-000-de-euro-imi-tremura-pixul-in-mana/