Un produs Blogger.

marți, noiembrie 07, 2023

Pensii militare pentru vechime in serviciu mai mica de 10 ani

7 comments

 

Floare tarzie de toamna în mar

Articolul 26 din Legea nr. 223/2015 reglementeaza posibilitatea ca, in anumite conditii, si militarii care au trecut in rezerva fara drept de pensie, dar au avut o vechime in serviciu mai mica de 10 ani, sa primeasca o pensie militara dupa ce mai intai si-au deschis un drept de pensie in sistemul public de pensii sau in alt sistem, de exemplu pentru avocati, in care  au indeplinit conditiile cumulative de varsta si vechime pentru deschiderea unui drept de pensie.

Logica este ca in sistemul public de pensii stagiile militare mai mici de 10 ani au contat pentru deschiderea dreptului de pensie civila, nu si pentru calculul cuantumului pensiei civile, iar in sistemul pensiilor militare stagiile civile conteaza pentru deschiderea unui drept de pensie militara, nu si pentru calculul cuantumului pensiei militare.

Conditia esentiala pentru a obtine o astfel de pensie este ca dupa trecerea in rezerva militarii sa continue sa munceasca pentru a indeplini conditiile cumulative, vârsta și vechime, pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limita de varsta, varsta redusa sau de invaliditate în alt sistem de pensie. 

Aceasta condiție nu se cere celor care la data trecerii în rezerva aveau deja 10 ani vechime în serviciu. La implinirea varstei standard din sistemul pensiilor militare, acestia vor primi o pensie de serviciu in condițiile art. 19 din Legea 223/2015, chiar daca nu au mai lucrat dupa trecerea in rezerva.

Comun pentru pensiile stabilite în baza articolelor 19 și 26 este aplicarea articolului 29 alin.(3) potrivit caruia procentul de pensie nu se stabilește prin scădere din 65% ci se face proporția din 25 de ani, corespunzătoare vechimii în serviciu si sporului de vechime pentru condiții de munca. De exemplu dacă la trecerea in rezerva a avut 7 ani vechime în serviciu și 3 ani spor de vechime pentru condiții de munca, procentul de pensie va fi corespunzator proportiei vechimii cumulate de 10 ani din 25, respectiv (65x10) :25 = 26%

Daca baza de calcul a fost 5000 lei, pensia militara proportionala pentru 10 ani vechime cumulata va fi  5000 x26 %= 1300 lei

Daca vechimea cumulata este de 8 ani, pensia militara din aceeasi baza de calcul este 5000 x [(65x8):25]% =5000 x 20,8%= 1040 lei


"Articolul 26(1) Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) și b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 19.----------Alin. (1) al art. 26 a fost modificat de pct. 3 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015.(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condițiile alin. (1).(3) În situația prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabilește doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potențial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată"

Pentru reglarea acestor situații, dar si pentru valorificarea stagiilor suplimentare sau a stagiilor potentiale,  Casa Nationala de Pensii a incheiat un protocol cu Casele de Pensii Sectoriale, Protocol pe care-l puteti studia AICI.Protocolul serveste si pentru situatia in care pensionarul militar lucreaza ulterior pensionarii in sistemul public  si respectivele stagii nu au fost utilizate pentru calculul pensiei militare. Dreptul de pensie in sistemul civil se deschide si pentru cativa ani, nu trebuie sa se astepte stagii de cel putin 15 ani, pentru ca stagiile militare din decizia de pensie militara sunt recunoscute in sistemul public de pensii ca vechime pentru deschiderea unui nou drept de pensie civila, nu si pentru calculul cuantumului pensiei civile.Importanta este ADEVERINTA pe care Casele o intocmesc in cadrul cooperarii pentru aplicarea Protocolului.
7 comentarii:

Claudiu Marin spunea...


NECULAI LU
10:11 (acum 1 oră)
către euBuna ziua,Va rog sa ma ajutati!In ianuarie 2023 am primit pensie de la casa judeteana de pensii

Am fost militar 5 ani si ceva. Am plecat din armata din motive personale.

La casa judeteana mi-au cerut salariile obtinute cit am fost militar si le-am dat pe cele primite de la CMJ.

In decizia de pensie sint scrise si punctele pentru salariile primite in armata.

Am aflat de la cineva ca pot sa primesc si pensie militara pentru acei 5 ani si ceva.

Am cerut la casa de pensii a armatei sa-mi de acea pensie. Mi-au spus ca nu am dreptul, dar sa aduc hirtie de la casa judeteana ca nu mi-au dat pensie si pentru perioada aceea din armata.

De la casa judeteana mi-au dat hirtie ca pentru acei 5 ani din armata mi-au calculat punctaje la pensia data de ei.

Casa de pensii de la armata mi-a spus ca tot nu am dreptul ca nu am 10 ani in armate, dar casa judeteana sa-mi scoata acea perioada din pensia data de ei si vad ei ce mai fac.

Casa judeteana mi-a spus ca nu pot scoate acea perioada din pensia calculata de ei pentru ca nu m-am pensionat in anii 2011 – 2016.Eu vreau sa am pensie de la casa armatei pentru acea perioada.

Va rog sa-mi spuneti ca sa fac.


Raspuns
Este evident ca acea casa teritoriala a aplicat gresit art. 192 din L 263/2010. Cei 5 ani realizati in sistemul militar nu sunt stagii in sisteml public de pensii si nici perioade asimilate care sa fie introduse automat in calculul pensiei in sistemul public.
Probabil ca la momentul ianuarie 2023 nici dvs nu ati cunoscut prevederile art. 26 din legea pensiilor militare ca sa solicitati Casei teritoriale acea Adeverinta.
Perioada de 5 ani trebuia utilizata de Casa teritoriala doar pentru deschiderea dreptului de pensie, cum zice si art. 192 din L 263/2010, dar nu trebuia utilizata pentru calculul pensiei civile. Daca ati avut si stagiul militar ca perioada asimiliata si aceea trebuia utilizata la optiunea dvs. Ati pierdut si sporul de vechime pentru conditii deosebite.
Pentru ca a gresit, Casa Teritoriala ar putea sa revizuiasca decizia de pensie in sensul sa scoata din calculul pensiei stagiile militare si sa elibereze Adeverinta in baza careia puteti sa ve deschideti un drept de pensie militara pentru cinci ani plus sporul pentru conditiile de munca plus stagiul militar obligatoriu.
Daca nu vrea aveti calea unei actiuni la Tribunal.
Totusi, in considerarea noii legi a pensiilor civile, in care valoarea punctului de referinta este 81 lei, analizati daca nu este mai avantajos sa mentineti acea vechime in sitemul public.

Articolul 192 din Legea 263/2010
(1) Între sistemul public de pensii și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș.
(2) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b) și c), care constituie și vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii se iau în calcul în unul dintre sisteme, în urma exprimării opțiunii de către asigurat.
(la 01-01-2018, Alineatul (2) din Articolul 192 , Capitolul X a fost modificat de Punctul 163, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1010 din 20 decembrie 2017 )

Claudiu Marin spunea...

Stelian de Iesi
a spus

Stelian Palagheanu
14:38 (acum 35 de minute)
către eu

dumneavoastră nu vedeti ce spune CA EL A VALORIFICAT CU mâna lui perioada de 5 ani din armată .
PLUS NU MAI ARE NICI O ȘANSĂ ÎN JUSTIȚIE ÎNTRUCÂT ARE DECIZIE DE PENSIE DEFINITIVĂ .
NUMAI DACĂ O DĂ LA PACE CU CPS A MApN DAR IA SUNT SUNT ȘACALI DECI NICI O SANSĂ .
TREBUIA SĂ NU VALORIFICE ACEI ANI INTRUCÂT NU STII CE APARE ÎN VIITOR .
DEEXEMPLU EU NU AM VALIRIFICAT 6 LUNI DIN 1994 ȘI DIN 1999 CA CIVIL LA CPS A MApN CÂND AM OBȚINUT PENSIA MILITARĂ DE INVALIDITATE ÎN 2006 .

ACUM ACELE 6 LUNI ȘI MAI FAC CATEVA ÎN GRADUL 3INVALIDITATE UNDE AM TRECUT LA CEREREA MEA ÎN 2020 CA SĂ INTRU ȘI SUB INCIDENȚA ART.40 /2015 SCHIMBÂND LEGĂTURA DE CAUZALITATE / CAUZA IOMNVALIDITATIOI , UNDE VOI OBȚINE O PENSIE CIVILĂ LA 65 ANI .
NU VĂ ÎNGHESUIȚI LA MOȘTENIRE DACĂ POT APARE ALTE PORTITE.
VÂD PROSTANII CĂ SE DUC LA AVOCAȚI ȘII SPUNE DE CĂND A NĂSCUT ȘI PĂNĂ VA CHERII , SPUNE TOT UNUI BOU DE AVOCAT . DAR NU SE GÂNDESTE CĂ MÂINE ACEA JIGODIE DE AVOCAT VA FI ÎMPOTRIVA TA .
CÂND DESCHIZI DREPĂTULLA PENSIE CITESTE LEGILE SAU ÎNTREABĂ 10 SPECIALISTI ÎN DOMENIULPENSIEI ÎNTRUCÂT DUPEMITEREA DECIZIEI EA DEVINE DEFINITIVA ȘI NICI O INSTAJNȚA DIN LUME NU O MAI POATE SCHIMBA. .

Raspuns
Revizuirea pensiilor la cerere nu se prescrie.Ea se realizeaza si din oficiu, acolo unde este buna-vointa.

Claudiu Marin spunea...

Petrus Branzea .
17:28 (acum 1 oră)
către eu

Stimate d-le Claudiu Marin, In atentia d-lui Neculai LU,
Cred ca cea mai eleganta cale de rezolvare a spetei este urmatoarea. Pe data de 1 ian.2024 va intra in vigoare noua lege a pensiilor din sistemul public. Exista un articol in care se prevede faptul ca se pot extrage, la cerere, anii din armata si recalcula pensia. Astfel, cu anii de armata dl.Lu poate merge la valorificarea unei pensii in sistemul militar, conform art.26.

Raspuns
Este vorba de art. 147 din proiect, dar este aplicabil numai drepturilor de pensie pentru militari in anii 2011-2015, ceea ce nu este cazul pentru cititorul nostru.
Mai repede se poate actiona in baza art. 144 cand la recalcularea cuantumului pensiilor in plata in baza noii legi se pot corecta erorile de la stabilirea pensiei.

Claudiu Marin spunea...

Puiu paul
a spus:

Sunt o grămadă de rezerviști ,neterminați” vorba lui Huhu, care nu au acumulat în cariera profesională cei 25 de ani de vechime în serviciu, in armată sau poliție, dar toți au pretenții și vor să aibă pensii la nivelul celor care au întrunit aceste condiții de vechime!!!������������Acesti neterminați invoca ca au trecut mai repede în rezervă întrucât așa au fost vremurile de atunci și ca prevederile legale din perioada respectivă le-au permis acest lucru, dar nu i-a și obligat !! Nu mi se pare normal ca acești neterminați care au părăsit structurile militare sau de poliție prematur să aibă o pensie militară la același nivel sau cel puțin egală cu cei care au tras și au vechime de peste 25 de ani, in condițiile în care neterminatii, la trecerea în rezervă au beneficiat si de salarii sau ajutoare compensatorii, în sume deloc de neglijat, și între timp s-au și angajat pe la stat sau și-au deschis societăți sau AF, intrand în diferite afaceri după ce și-au cumpărat o flotă de loganuri sau case sau apartamente pe care le-au transformat în pensiuni sau le închiriază și câștigă sume considerabile!! Din cauza unor exemple ca acești prematuri rezerviști sau neterminați am ajuns noi m, restul rezerviștilor, ca să fim huliți de societatea civilă, în primul rând luați la țintă, pentru ca unii ca ei au plecat în rezervă foarte repede!!! Sunt mulți rezerviști care au fost colegi cu neterminatii care au rămas în continuare până au îndeplinit vârsta de de trecere în rezervă de 25 de ani sau exista rezerviști care au ieșit în aceiași perioadă cu neterminatii dar care aveau însă la data respectiva stagiul minim de 25 de ani deja indeplinit!!! In primul rând acești neterminatii ar trebuie sa se compare la nivelul pensiilor cu cei care au trecut in rezervă odată cu ei și care au avut stagiul minim de 25 de ani și nu cu un rezervist care a trecut în rezervă peste 15-20 de ani!!!! Mi se pare nefiresc ca neterminat după ce mai și realizezi venituri din salarii sau alte afaceri, unii dintre ei ajungând chiar și politicieni și parlamentari, să mai ai și tupeul să ceri pe lângă pensie și indexare și a unei indexări suplimentare, așa cum s-a întâmplat anul trecut!! Am omis să precizez ca mai exista între neterminati și o categorie de rezerviști clasați medical, fiind inapți pentru serviciului militar sau de poliție, însă doar o parte mică din acești au fost clasați cu adevărat datorită unor afecțiuni reale și care merită tot respectul și gratitudinea!! Desigur între acești clasați inapți medicali există și o grămadă în categoria celor piloși care s-au clasat datorită unor împrejurări dorite sau nedorite ( dosare penale sau interese personale ca pentru obținerea unei funcții politice)și care sunt în realitate perfect sănătoși și care nu ar merita indexări suplimentare sau alte beneficii, culmea unii dintre aceștia fiind mulți care au deținut și funcții de conducere și care trăiesc în continuare bine mersi din ce și-au așternut și ce și-au dorit ei!!!Despre neterminati suntem mulți care cunoaștem aceste amănunte și ne ferim de realitate și tacem, însă mulți se victimizează fără nicio rușine, profitând de contextul prevederilor legale, cu toate ca nu merita asa ceva!!!! Sunt convins ca tot acești neterminati vor fi nemulțumiți in decembrie 2023 de aceasta indexare și iar vor face lobby sau vor apela pe la PCR(pile, relatiile lor și cunoștințe) ca sa mai primească ceva suplimentar in plus la indexare, ca de viața e grea și inflația mare pentru unii ca ei, de parca legea nu e pentru toți valabila și unii trebuie sa beneficieze și de ajutoare sociale de la stat pentru ca iar sa fim huliți de societatea civilă și politruci dați ca exemplu!!!

Claudiu Marin spunea...

continuare paul puiu

....Am auzit-o zilele trecute la B1 TV pe moderatoarea Ioana Constantin�� de la emisiunea ,,Politica Zilei” spunând celor din platou ca de ce ar mai trebui ca specialii, inclusiv cei cu pensii militare, să mai primească indexarea aceasta la început de an în 2024!!!!������Astfel de idei lansate în spațiul public de media pe la emisiuni le poate da gânduri rele politrucilor față de pensiile militare ca să nu mai acorde indexarea din ianuarie 2024 și să o acorde doar celor care au pensiile pe contributivitate cică și nu celor care nu au contribuit și care vor fi și supraimpozitati!!! Să vedeți atunci belea pe cei cu pensii mai mari care vor fi supraimpozitati în condițiile în care nu o să mai fie acordată și indexarea!!! Eu le sugerez acestor nesătui neterminati să stea în banca lor și sa nu mai facă valuri, ca unii dintre ei și așa nu merită și sa accepte coeficientul acordat ca indexare ca să nu li se pară la politruci ca și așa e prea mult 13,8%, pentru ca la alegeri oricum nu se bazameaza pe voturile rezervistilor și în retragere ci pe voturile pensionarilor civili și asistaților sociali pe lângă clientela și sinecura de partid și lipitorii obedienți de afișe!!!!!

Claudiu Marin spunea...

@PAul
Aici discutam despre aplicarea legii, in sensul ca pensii militare se platesc numai pentru stagii militare sau stagii asimilate, iar pensiile in sistemul public se stabilesc numai pentru stagii realizate in respectivul sistem.
Se sublinieaza clar acest lucru si in noua lege din sistemul public.
Nu cum au inteles desteptii din sistemul de aparare art.109 din Legea nr.223/2015, sa introduca stagiile civile si in deciziile militare recalculate in 2016, desi in Lege se spune clar ca pensiile militare se calculeaza numai pentru stagiiile militare. Pentru a proceda astfel, au adaugat la lege, in Ordinul M25/2016 art.3 litera a), reglementarea ca vechimea este cea din deciziile emise inainte de anul 2016, cand art. 109 din lege se referea numai la deciziile de pensie militara emise inainte de 01 01 2011.
Deciziile civile pentru militarii care s-au pensionat in perioada 2011-2015 au fost recalculate in 2016 in baza art. 110 din L 223. si nu au inclus stagii civile ulterioare pensionarii.
Este foarte corect ca militarii care s-au pensionat in alte sisteme sa nu piarda stagiile militare care nu pot fi valorificate in acele sisteme. Ei pot sa-si deschida un nou drept de pensie militara chiar daca vechimea in serviciu este mai mica de 10 ani. Cei care nu au drept de pensie in alt sistem nu pot sa-si valorifici nici vechimea in serviciu mai mica de 10 ani.

Claudiu Marin spunea...

B V
14:34 (acum 2 ore)
către eu

Pe politicieni îi doare în flaut de cei cu pensii speciale, motiv pentru care, profitând de faptul că începând cu 01 septembrie 2024 intră în vigoare noua legea privind sistemul unitar de pensii cu care se tot laudă că pensiile vor crește substanțial, rezultă că începând cu 01 ianuarie 2024 nu vom avea decât indexarea de 13,8%, indexare care obligatoriu se va da deoarece art. 59 din Legea nr. 223/2015 nu a fost modificat. Deci, pentru pensionarii „speciali”, ăsta va fi procentul de creștere pentru anul viitor, pentru că domnul prim ministru nu a specificat nimic despre „ceva suplimentar”. Prin aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii și majorarea acestora din septembrie, aceștia vor avea două creșteri al cuantumului pensiei, „specialii” rămânând doar cu indexarea astfel ajungând ca foarte mulți pensionari militari să fie depășiți ca valoare pensie de către pensionari din alte ministere, referindu-ne doar la bugetari. Și uite așa i se îndeplinește dorința domnișoarei LOV (În genunchi mă-ntorc la tine).

Raspuns
Pentru ciucalati si dogarieni nu conteaza ca multe pensii militare sunt mai mici decat cele civile. Important este ca ei si-au dobandit onoarea.