Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 24, 2025

Expertii NATO avertizeaza ca orice taiere de pensii militare ar putea face mai grea recrutarea de personal.

41 comments

Temerile expertilor sunt confirmate din plin de eliminarea actualizarii pensiilor militare incepand din anul 2017. Scolile militare au fost nevoite sa coboare mult standardele de admitere pentru a compensa lipsa de interes al tinerilor pentru activitatea ca militar.

Reproduc mai jos un articol de pe Digi 24

"Țările europene din NATO se grăbesc să crească cheltuielile pentru echipamentele militare, pe măsură ce Rusia amenință flancul lor estic și angajamentul pe termen lung al președintelui american Donald Trump față de securitatea europeană pare să fie dintr-o dată îndoielnic. 

Cu toate acestea, pentru mai mult de o duzină de membri NATO, ale căror cheltuieli pentru apărare au fost analizate de Reuters, pensiile reprezintă o mare parte - și în mare parte neglijată - din bugetele lor de apărare. Deși aceștia sunt bani care ar putea fi redirecționați către arme, experții avertizează că orice tăiere a beneficiilor generoase de pensionare ar putea face mai grea recrutarea de personal. 

„O parte semnificativă din ceea ce este acceptat ca cheltuieli de apărare nu furnizează nici capabilități, nici trupe suplimentare, ci este destinată pensiilor", a spus Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare. 

Care este situația în Belgia, Germania și Italia 

NATO nu publică cheltuielile individuale pentru pensiile militare ale membrilor săi, dintre care 30 sunt europeni. Cu toate acestea, Reuters a compilat datele conform cărora 13 membri NATO - Statele Unite, Canada și 11 aliați europeni - au raportat cheltuieli pentru pensii în bugetele lor naționale sau, în unele cazuri, către Națiunile Unite. 

În Belgia, Bulgaria și Italia, aproape 20% din bugetele de apărare sunt folosite pentru a plăti pensiile soldaților, în timp ce Franța nu este departe, la aproape 16%. 

Povara pensiilor pentru Germania este comparativ mai mică, la 11,5% din cheltuielile de apărare, ceea ce aruncă o lumină mai favorabilă asupra unei țări a cărei istorie complexă a făcut-o tradițional reticentă față de o militarizare mai mare, dar care acum își extinde capabilitățile. Ministerul german al apărării nu a răspuns unei cereri pentru comentarii.

 Cheltuielile medii pentru pensii în cele 13 națiuni analizate de Reuters au fost de 12% din bugetele de apărare. Opt dintre cele 11 națiuni europene au îndeplinit anul trecut ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Excluzând pensiile, însă, acest număr scade la doar cinci. 

Arme sau pensii militare 

Deși cheltuielile pentru apărare ale NATO au crescut, unele state membre încă rămân în urma altora.Belgia, Italia și Spania s-au angajat în mod deosebit să îndeplinească ținta de 2% în acest an, înainte de summitul NATO de la Haga din 24-25 iunie, unde Trump dorește un acord privind ținta de 5%. 

Șeful NATO, Mark Rutte, a propus ca țările membre să crească cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB și să se angajeze la încă 1,5% pentru cheltuieli mai largi legate de securitate, pentru a îndeplini cerințele lui Trump, a raportat Reuters săptămâna trecută. 

Pe măsură ce țările dezbat majorările de cheltuieli, însă, trebuie să se asigure că scopul este cu adevărat creșterea puterii de foc, a spus Armin Steinbach, de la think tank-ul Bruegel din Bruxelles. „Dacă o mare parte din bani merg în salarii sau pensii, acest lucru nu este o investiție productivă", a spus el. 

În România, pensia medie pentru un soldat gradat depăşeşte puţin suma de 3.000 de lei, iar cea mai mare pensie este 38.998 lei, pentru generali. 

 La cât ajunge cea mai mare pensie militară Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, a spus luna trecută că era „foarte conștient" că era nevoie de o majorare a cheltuielilor. Dar a adăugat că guvernul, care în prezent exclude pensiile din cheltuielile raportate pentru apărare, va schimba contabilitatea pentru a reflecta în parte aceste costuri pe măsură ce încearcă să îndeplinească așteptările NATO. Italia a raportat Națiunilor Unite că a cheltuit 5,2 miliarde de euro pe pensiile militare în 2023, adică 18% din totalul cheltuielilor pentru apărare, mai mult decât a cheltuit pe aeronave și nave. 

Franța, ale cărei speranțe pentru o extindere a apărării sunt limitate de un deficit bugetar uriaș, îndeplinește abia ținta de 2% datorită cheltuielilor pentru pensii. Fără acele cheltuieli, al patrulea cel mai mare militar al NATO ar fi ajuns doar la 1,7% în acest an. Bugetul de apărare al Franței pentru 2025 include 9,5 miliarde de euro pentru pensii, mult mai mult decât cei 5,7 miliarde de euro cheltuiți pentru întreținerea arsenalului său nuclear aerian și submarin. 

SUA și țările europene 

Spre deosebire de aliatele sale europene, care au povara pensiilor adesea umflată, Statele Unite, cea mai mare putere militară NATO, cheltuie echivalentul a 8,5% din bugetul său de apărare pentru beneficiile de pensionare. 

Și Washington-ul mută o mare parte din această cheltuială în alte părți ale guvernului, limitând impactul direct asupra cheltuielilor pentru apărare. Din cei 72 de miliarde de dolari pe care fondul de pensii al armatei SUA le-a plătit în beneficii anul trecut, doar 24 de miliarde de dolari au provenit direct din bugetul Departamentului Apărării. Restul a venit din venituri din investiții și un subvenționare din partea Trezoreriei SUA, potrivit raportului de audit al fondului. 

Unele țări europene - precum Belgia - par gata să abordeze direct problema pensiilor. Bruxelles-ul se gândește să crească gradual vârsta de pensionare a militarilor la 67 de ani. Soldații belgieni pot în prezent să se pensioneze cu beneficii complete la doar 56 de ani. 

Condițiile de pensionare și beneficiile variază de la țară la țară. Dar pensionarea mai devreme decât în cazul locurilor de muncă civile este unul dintre beneficiile serviciului militar în multe armate, iar reformele ar putea fi dificil de realizat. Editor : M.I."


Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/pensiile-militare-costisitoare-din-tarile-nato-incurca-planurile-ue-de-crestere-a-cheltuielilor-de-aparare-3231153



41 de comentarii:

VALYCA2010 spunea...

nu este normal sa fie asa?orice neindeplinire de sarcini au repercusiuni!oare clasa politica credeti ca nu stie sau astia de la conducerea finantelor din MApN NU AU HABAR? VRAJELI NICI USTUROI NU AU MANCAT NICI GURA NU LE MIROASE!!!hoti si talhari!

Victor spunea...

Atat eu cat si toti cunoscutii mei rezervisti am votat cu Nicusor Dan, inversul intentiei de vot vehiculata de unii in randul rezervistilor. Am votat astfel desi eram constienti de faptul ca cuplul Dan-Bolojan poate insemna probleme serioase pentru pensionarii militari. Nu inteleg de ce partidele (inclusiv USR) si acum si N Dan, nu aplica practicile euroatlantice in ceea ce priveste pensiile speciale/de serviciu. De exemplu pensii speciale pentru personalul aeronautic nu intalnesti decat in Romania, pe cand pensii militare au toate statele NATO mai putin Suedia. Este evident ca eliminarea pensiilor militare ar face ca recrutarea sa fie foarte mult ingreunata, dar situatia grava ar fi la cei care sunt deja pensionari.

Marin PUȘCAȘU spunea...

Buna ziua
Diferentele doctrinare de abordare a apararii nationale genereaza probleme diferite.
Pentru tari cu stagiu militar obligatoriu dau exemplu Israelul, unde armata este aproape o religie. In Israel armata e obligatorie pentru toti cetatenii, iar durata minima a serviciului militar este de doi ani și opt luni pentru toti bărbatii si doi ani pentru femei. In momentul în care Israelul a fost atacat de Hamas, autoritatile israeliene au recrutat peste 350.000 de rezervisti care s-au alăturat celor aproximativ 150.000 de militari angajati in cadrul armatei israeliene, astfel că fortele armate israeliene au abordat razboiul cu jumatate de milion de soldati.
Conform Defense Romania, in 2022 Israelul a marit cu 50% soldele militarilor aflati in serviciul obligatoriu, ca gestul de apreciere al societatii fată de cei care sunt angrenati ca militari în termen, dar, probabil, si pentru diminuarea unor nemultumiri pe tema serviciului militar obligatoriu.
In tarile NATO sunt cheltuieli mai mari cu pensiile militare pentru profesionisti, dar statul beneficiaza in schimb de efectele sociale si economice generate de scutirea populatiei de la obligativitatea stagiului militar.
Cred ca e important ca legatura dintre statutul rezervistilor si atractivitatea carierei militare mentionata in articol a fost sesizata si mentionata de Nicusor Dan ca motiv serios de atentie si interventie asupra pensiilor militarilor.
Nu stiu cine va fi consilierul prezidential pe aparare nationala si nici viitorul ministru al apararii, dar poate ca ar putea fi convinsi cu argumente valide (gen rolurile pe care le-ar putea asuma corespunzator rezervistii in caz de mobilizare si ce ar insemna in mod real aportul lor pentru suplinirea/completarea activilor) emise de structuri asociative reprezentative ca actualizarea pensiilor militatre este necesara si benefica pentru intregul sistem de aparare.
Sanatate tuturor si sfarsit de saptamana linistit va doresc.

Relu spunea...

Cam tarziu au ajuns la aceasta concluzie. Deja la noi e destul de greu sa mai atragi oameni.

roman sadea spunea...

Marine, nu ne mai aburi asa cum o faci constant, zi mai bine de cand ne lasi?

Relu spunea...

Eu sunt curios daca aia de apar pe la canalele de stiri vor spune ceva despre asta, ca de mestecat clisee cu pensiile nesimtite ( care nu sunt foarte multe, la fel ca si aia iesiti la pensie la 46 de ani si angajati in diferite posturi bune si care sunt de fapt oamenii lor dar nu spun asta) sunt foarte priceputi.

Inginerul spunea...

Eu mai mereu sunt cu teorita conspirației și nu prea m-am înșelat. De la un nivel în sus, multe lucruri se fac cu urmări țintinte pentru viitor. Așa cum am mai și spus, în continuare cred că ceea ce s-a întâmplat și încă se întâmplă cu pensiile militare nu e la întâmplare. Adaug aici și denigrarea jignitoare la maxim a militarilor pentru manipularea opiniei publice. Iar unul din efectele urmărite este lipsa de atractivitate pentru profesia de militar și scăderea cât se poate de mult a calității celor admiși, ceea ce și vedem. Fraierii tot îi dau cu înzestrarea, dar calitatea umană, inteligența, pregătirea și moralul, pot face diferența. Ce va fi nu pot anticipa dar articolul e o rază de speranță. Pare că atât Bolojan și N. Dan înșeleg aceste aspecte și poate sunt mai de bună credință ca cei de dinante. În tot cazul, despre micșorari de pensii nu cred că putem vorbi, nici măcar virtual, adică să scadă pe hârtie dar să rămână în plată cea mai mare. Rămân totuși două mari probleme: bugetul și opina publică ostilă, incluzând aici și mass media. Asta cu opinia publică ar putea să înceapă deja a fi rezolvată că nu cere decât voință, plus explicat ce înseamnă actualizarea, că nu e o creștere generalizată a pensiilor, iar când bugetul va permite să fie mai ușor, să nu mai sară atunci toți că iar se dă la nababii de pensionari militari.

Vasile Anghel spunea...

Actualizarea sau repararea pensiilor militare se va face atunci când vor fi cât mai puțini pensionari care să beneficieze.Probabil că au făcut simulări,ce sume ar fi necesare ,ce ieșiri din sistem pe cale naturala, până vor ajunge la o cheltuială sustenabilă.

Eugen spunea...

Din cate vad CCR nu are de gând sa dea o decizie pe dosarul 3458AI/2024 si a trecut mai bine de 2 luni. Au dat din greu cu alegerile și nu știu cum sa formuleze minciuna?

Claudiu Marin spunea...

@Vasile Anghel
Deja au inceput sa tipe ca sunt discriminati prin neactualizare si cei care s-au pensionat in anii 2018-2020. Nu are de unde sa mai scadă numarul neactualizatilor.
Putini "varsovisti" au supravietuit genocidului declansat de cei care gestioneaza pensiile militare.

gigi 2 spunea...

Ati ajuns sa publicati comentarii din Digi 24 care sunt cei mai mari inamici ai pensionarilor militari si cei mai mari mincinosi. Asta e vrajeala de 2 lei. Ce scoli militare ,cunosc o groaza care au fost incadrati direct din viata civila fara nici un fel de pregatire pe pile si relatii. Sa ne fereasca dumnezeu de un conflict ca-i vai si amar. Contributivitate scrie pe noi.

Apostol Mircea spunea...

Informații preluate de la Digi24 ,cu valoare pur informativa, desigur pentru noi stârnesc curiozitate și revolta ,dar nu și pentru politicienii guvernanți.O afirm ca sistemul pensiilor militare de stat din România, acum în 2025 este discriminatoriu și haotic.Deocamdata cei care trec în rezerva ,cu înscrierea dreptului la pensie, ca urmate a unei formule de calcul inventate pentru a favoriza pe cei cu grade și funcții, încă în activitate .Zisu, Jianu, Ciuca and company, au părăsit sistemul și asa vor proceda și actualii decidenți din M.Ap.N. cu deviza,,după noi potopul,,Cine va aloca 320 milioane lei pentru actualizarea pensiilor militare?,Trebuie schimbata abordarea și acțiunile asociațiilor reprezentative .

Mario spunea...

Nu va actualizează nimeni pensiile,100%,ati votat unii gen @Victor,acum nici gând să aveți asteptari,sperante,etc....unii dintre voi ,după ce ca aveti pensii mici, mai dati si cu mucii în fasole. Asta e,suferim cu toții, fiecare,însă,în funcție de cuantumul pensiei care pe an ce trece se îndepărtează de valoarea cosului zilnic.Daca vor fi alegeri anticipate,slabe sperante,votați cum trebuie !!!! Nu zic ca cel/cei ce promit se vor tine de cuvânt,însă în comparație cu cei ce nu promit nimic sau mai rau,nu-i intereseaza,e o diferenta care ar trebui să vă dea solutia pe cine sa puneti ștampila.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dle Claudiu, sa ne bucuram ca tipă si cei din 2018-2020, caci corul mare aduce bunăstare, ca de primit au cam trihirica, saracan de ei, si nu-s multi, dar daca se incadreaza si au dreptul si li se dea pomană justă, cum si noi am avea de primit, sa hie primit, ca azi i-am facut si noi, copiii, mamei pomenirea de 40 zile, cu pachete catering la 60 lei, 30 buc si, uite asa ne-am respectat o traditie religioasa importantă. Sa nu se uite ca cine tipa tare ramane un îmburicatat oarecare, ca o mașina abandonata-n parcare ca nu are carlig de remorcare! Se lucreaza la formarea unui nou guvern si-l vreau dus de acolo pe Tâlvăr, si sunt ingrijorat sa nu ne trezim cu un popă, bucătar, frizer sau cizmar... Nu dau nume de partide, dar se pare ca inca nu se intelege clar ca tristele figuri ale guvernarilor, care ne-au umplut tara de datorii, abuzuri si risipe nu trebuie sa mai apara, decat cei mai tari specialisti profesionisti adusi si de pe Luna, dar sa faca treaba, sa ne scoata din pericolul falimentului, ca in Grecia, si acum Ungaria, care au ratii pana si la hartia igienica, datorita atitudinii anti europene si apropierea de Rusia, UE smardoindu-i prin diferite metode coercitive! Mucusor va face si el ceva bun, desi pentru mine nu este ce mi-as fi dorit, dar daca se tine de cuvant, si nu-s putine in plan, dar printre altele numirea de judecatori consacrati la CCR ar fi minunat, fara politicieni, si mai ales daca ar fi prin concurs, daca s-ar putea, putem spera la decizii corecte. Jaga Belciug, daca mai incita mult la bordurisme, are ocazia sa se duca dupa stegarul alpinist prin copaci si pe macarale, care a fost deja sechestrat pentru 60 de zile! Borfasul asta de haurist jegos deja a fost găbuit cu furisari subtile prin Austria si Polonia, via SUA, conturandu-se niste contacte cu spionajul sovietc, ca daca inainte de parasirea tarii era setat pe mucles hakanaua, la revenire a inceput sa hamăie idei ale unor concursuri de vanturat borduri catre sticleti, sub lozinca falsa ,,fara violente,'' la sanki balamaua sa nu fie incatusat din prima! Atentie mare, mucuresteni, sa nu va vanturati pe langa ei ca e mare pericol de pulăneala pe stil tocană de legume si incatusari! Sanatate si sa hie primita pomana mamii!

Liviu spunea...

O tot aburim aici , cu tot felul de idei fata de camarazii nostri , parere personala... : , nu conteaza anul in care au iesit la pensie si nici legea , sa se gaseasca o solutie , toti care au fost pensionati si vor fi pensionati , sa fie raportati la solda de grad si functie actuala , iar daca o pensie depaseste 2500 de euro sa fie impozitata progresiv si gata . si asta ptr toate categoriile din sistemul de stat .

paul siser spunea...

"Experții NATO avertizează"... Ce glumă bună... La fel ca armatele țărilor NATO (cu excepția SUA). Credeți că politicienii nu dorm de grija experților NATO?. Noi suntem doar "consumabile" în ochii lor. Nimic altceva. Este un cântec despre militari care se numește "born to be wasted" în traducere "Născut pentru a fi irosit". Dar tinerii de acum nu mai vor să-și irosească viețile în schimbul disprețului societății. De aceea sar ca arși când aud de armată obligatorie sau angajarea ca militar. Generațiile tinere nu mai sunt așa de puternice fizic și psihic să reziste stresului și privațiunilor vieții de militar. Dar după cum spuneam, autostrăzile contează mai mult decât viețile oamenilor. Decât să tai banii de la autostrăzile mai bine tai pensiile.

Dodo spunea...

Va salut,cu respect domnule Cornelius! Sa va dea Dumnezeu putere și rabdare,pt ca aveți o cruce grea de dus,cred ca cea mai grea dintre toți cei care postam pe aici. Ma bucur ca sunteți optimist,dar vreau doar un singur indemn sa va dau. Sa nu va puneți niciodată nădejdea în oameni,ci întotdeauna și negreșit în bunul Dumnezeu.

Claudiu Marin spunea...

@Dodo
Cu alte cuvinte, il indemni pe Flavius sa se multumeasca si el cu ce are, vorba PP-ului. Pana la Dumnezeu te lovesti tot de oameni.

STALIO spunea...

FUGITI DE ARMATA CA DRACUL DE TĂMÂIE . LASATI POLITRUCII SA LUPTE CU INAMICUL . CIOLACUL A FUGIT CA UN TRADATOR CU TOT CU ORDONANTA LUI DE RAHAT IAR CCR MOTIVEAZA CAND ARE CHEF ENACHE DUPA CE PLEACA LA PENSIE CU 50.000 LEI . HOȚII SI TRADATORII DE NEAM SI TARA .

QSA? spunea...

Speranțe! Speranțe! Speranțe! Noul guvern trebuie să-l schimbe pe Bachide 🫣👇🖕!!! Ăsta ne-a distrus pe toți pensionarii militari ieșiți din sistem până în 2017, luna septembrie. Eu m-am pensionat în anul 2006 😥🇷🇴🫡. Ce să mai zic de cei ieșiți înaintea mea? 😱🥲

Viorel spunea...

Asta da, democrație adevărată!
Din analizele Reuters: „Povara pensiilor pentru Germania este comparativ mai mică.”
Dacă Reuters consideră că plata pensiilor militare în Germania este o povară, ce să mai spunem despre România?
Ce să mai zicem despre USR, care ne toacă de ani de zile cu pensii speciale și nesimțite?
Ați votat „democrația”?
Ei bine, începând de ieri, mâine și tot înainte, o să vedeți ce înseamnă cu adevărat democrația.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
D-ta si alti rezervisti nu ati votat pentru democratie.
Oricum, Sosoiul Ponta asteapta o sinecura de la #rezist pentru ca a impiedicat patrunderea candidatului coalitiei in turul 2.

Calinmihaib12 spunea...

QSA (14:01'/24.05.2025):
..ce vrei să spui/ induci.. în comentariu.. ,că nu e prea clar.. "mesajul"..?.!
1..pensiile stabilite..pe L.164/2001, dacă nu s-au..comis ="greșeli/erori" de calcul ("eroare" de calcul=comisă în cazul meu..!), au fost relativ "clare" = stabilite conform textului legii❗, "claritate" rezultată din faptul că BAZA DE CALCULe a pensiei era compusă numai din "elementele salariale de bază" = din Legea salarizării 138/1999, fără sporuri și alte componente..!
2 ..deci.."angajații".."CPS"- urilor nu aveau un "rol..activ"..adică DECIZIONAL în stabilirea nivelului cuantumului pensiei, cum lași să se înțeleagă în comentariul tău= când te referi la.."angajatul BACHIDE"..sau oricare altul ar fi fost..!, pt. că ei , angajații = tehnicieni= contabili.., etc., trebuia = pur și simplu să-și facă ...treaba..onest, corect..!
3. ..deci = la ce fel de.."distrugere"..= atunci, în 2004 = cazul meu, sau 2006 = cazul tău, te referi, pt. că "distrugerea".. efectivă (exceptând cazurile de "erori" de calcul în stabilirea și apoi "actualizările" ulterioare ale pensiei). = urmat prin anii 2009-'10..'12.. și apoi.."următorii" = când politicienii au cam luat-o razna cu "legiferarea/reglementarea" salarizării și pensiilor=zise "speciale" .., inclusiv ale militarilor.. ‼️
4. deci, nu te pierde în .."fleacuri" de tipul= "schimbării"..unui.."angajat"= indiferent de rangul lui în ierarhia/ organigrama = instituției de stat.., căci oricum..ai da-o.., într-o țară de model..ROMÂNIA, vorba căntecului citat de..cineva, aici,..="militarul, civilul".. angajat..=e.."waste"..‼️

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin,
Mulți dintre noi am ajuns să nu vă mai înțelegem. Acuzați și jigniți în stânga și în dreapta fără argumente clare. În fond, nici nu știm de care parte a barierei sunteți.
Anul trecut, într-un comentariu, îl criticam pe Ciucă și PNL pentru că au sesizat Avocatul Poporului ca să conteste Legea nr. 559/2024 la CCR. Imediat ați venit cu replica cum că este imposibil, atât timp cât PNL-iștii sunt cei care au propus și susținut proiectul de lege. Hopa, henț! – ca și cum nu ar fi putut juca la cacealma.
Dar să trecem peste asta. Dacă nu au fost PNL-iștii, înseamnă că au fost PSD-iștii. Că doar nu venea „țața” de nebună din concediu să atace o lege la CCR. Cineva i-a dat ordin.
Cine sunt, de fapt, dușmanii pensionarilor militari? Nici până acum nu știm. Dar nici pe dumneavoastră nu v-a interesat.
Cum celor din PSD le place doar să câștige – fiind cel mai mare partid, cu o structură solidă – mi-am zis că și-au luat o măsură de precauție, făcându-l pe domnul Ponta deputat de Dâmbovița, urmând ca apoi acesta să fie rezerva la prezidențiale. Acesta a fost și motivul pentru care am tot comentat după anularea alegerilor, susținând că dânsul va deveni președinte. Motiv pentru care l-am și votat, așa cum au făcut-o și foarte mulți PSD-iști, obținând astfel un scor bun.
În consecință, nu ne mai criticați pe noi, ci sistemul ticăloșit (vorba lui Băsescu), care l-a pregătit pe Nicușor de mulți ani pentru această funcție.
Acuzați organizațiile de partid PSD+PNL pentru ratarea candidaturii lui Crin Antonescu. Ne-am găsit noi, vezi Doamne, să răsturnăm voința „divină”...

Leo spunea...

PINOCHIO , nu are nevoie de nici o sinecură .
El însuși este o sinecură a mediului românesc.

Leo spunea...

@Viorel
Dacă covrigaru intra în turul 2 la prezidențiale , atunci nu se anula nici o alegere.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Cum sa crezi ca ponta va castiga cand conducerea PSD era la toate mitingurile organizate pentru Crin Antonescu.?
Te-ai luat dupa cei care au primit ordin sa voteze cu Sosoiiul. Asa este cand nu ai convingeri consolidate.
Nu te mai da nevinovat cand ai contribuit la alegerea lui Mucusor.
Cat despre sesizarea CCR, nici acum nu ti-e clar ca documentul a fost redactat la oficiul juridic al MApN? Nu la Guvern, nu la PNL, nu la PSD.

Fan Ciolacu spunea...

Actualizare grad si functie-niciodata. Probabil solda de grad in 2028,cu esalonare pe 4 ani,indexare 2026-0,2027-sanse 50/50,2028-100%,dupa liberalizare preturi energie varsovistii intra la ctg asistati social.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin,
V-am mai adresat întrebări în unele comentarii și îi întreb, de asemenea, pe toți pensionarii militari care comentează sau citesc acest blog – fie ei democrați sau suveraniști: România este condusă de Președinte, Parlament, Guvern sau de o adunătură de persoane în uniformă militară care își depășesc atribuțiile?

De când Guvernul, Parlamentul sau Președintele, în calitate de Comandant al Forțelor Armate, primesc ordine de la MApN în ceea ce privește legea pensiilor militare, salarizarea sau alte probleme sociale?
Dacă așa stau lucrurile, atunci să fim cinstiți și să spunem deschis că avem de-a face cu o dictatură militară și că Guvernul ar trebui demis.

Dacă documentul în cauză a fost într-adevăr redactat la Direcția Generală Juridică a MApN, așa cum afirmați, vă întreb:
Ministrul Apărării, domnul Tîlvăr, a știut de acest lucru?
Și dacă da, ce fel de ministru PSD este, dacă a fost de acord?
Iar dacă nu a știut, ce fel de ministru este acela care nu are habar ce fac subordonații săi?

Poate chiar din această cauză și domnul Jianu beneficiază de o pensie de peste 30.000 de lei – pentru că nimeni nu pare să știe ce se întâmplă în minister. Așa ceva este inacceptabil pentru că în caz de război ne-am dus pe pulă cu asemenea comandanți / miniștri.


2. Și încă un lucru pe care l-am tot comentat în repetate rânduri:
De la Revoluție și până în prezent, în cei peste 35 de ani, la alegerile de orice natură, Moldova a fost roșie – adică pro-PSD – timp de 32 de ani, obținând scoruri duble față de media națională a partidului.

Cu toate acestea, niciodată în toți acești ani nu a fost numit un prim-ministru sau un ministru provenind din Moldova (cu excepția lui Cozmâncă și Budăi, numiri care să se facă în funcție de scorurile organizațiilor locale). În rest, mafia – adică clanurile avide după putere – de pe Dâmbovița, din Oltenia (Craiova) sau din Ardeal (Cluj) au condus și, din păcate, au distrus această țară.

Investiții în Moldova? = Ioc = Nimic.
De ce? Aștept un răspuns de la dumneavoastră.

Am întrebat-o și pe fosta președintă a Consiliului Județean, și pe domnul Budăi, precum și pe unchiul soției mele – membru PSD din 1996, fost deputat, prefect și președinte al CJ în perioada 2000–2020, până la pensionare.
(Nu am să vă spun răspunsul lui, fiindcă sunt sigur că nu o să vă convină, el fiind un PSD-ist înfocat.)
Nici Federovici, nici Budăi nu au avut amabilitatea să-mi răspundă.

Dacă vrei, pot reformula și într-un ton mai oficial sau chiar sub formă de scrisoare deschisă, în funcție d

QSA? spunea...

@Calinmihaib12
Vedeți ce funcție ocupă acest Eduard Bachide (din anul 2022) în conducerea MApN și apoi veți înțelege la ce m-am referit. Are atribuții și în ceea ce privește "viața de zi cu zi = nivelul de trai" a rezerviștilor și veteranilor de război și din TO.
Problema este că nu a făcut nimic pentru pensionarii militari!!! Punct.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Sunt departamente la MApN cu comportament de stat in stat, destul de apropiate de fostul stat paralel.
Vezi ca l-ai uitat pe ministrul Grinda, condamnat si fugit prin Italia.
Ca de obicei sunteti nerecunoscatori.
In ultimii doi ani Ciolacu si Grindeanu v-a scos din izolare cu autostrazi care va leaga atat de Bucuresti cat si de Tg Mures. Vaicaretilor!

Randoom spunea...

@CM, pai psd si pnl au demonstrat ca sunt anti militare si de aceea trebuie sa dispara.Nu inteleg de ce te agiti,era clar pentru toata lumea. Eu deja am vazut la neomarxistii useristi(nasui) ca atunci cand ataca pensionari speciali, pun in paranteze fara pensionarii militari,adica se refera la faptul ca nu cred despre pensionari militari ca ar fi speciali si asa este. Cu razboiul la usa si prima declaratie a lui plicusor ban ca vrea sa dea bani armatei din ucraina,sunt sanse de cel putin 2 ori mai mare ca fix neomarxistii care sunt teleghidati din u.e. sa actualizeze pensile militare. 8 ani au avut la dispozitie tradatorii de tara de la psd si pnl sa actualizeze pensile militare,nu au facut-o si acum se duc in cosul de gunoi al istoriei unde le este locul. CA neoamrxistii useristi sunt teleghidati de u.e. sa dea bani pensionarilor militari nici nu mai conteaza. Sistemul este prea puternic,si daca candidam eu sau oricine de pe acest blog,castiga alegerile in fatza candidatului anti sistem,fara probleme.

Ioan P. spunea...

Domnule Marin, nu Ponta l-a încurcat pe Crin. Exact partidele ce l-au propus au făcut asta, când au ales un candidat ce a lipsit din scena politica atitia ani! Trebuia sa găsească un candidat competent si astfel un Ponta sau Nicușor aveau sanse reduse de tot.

Alexandru spunea...

Claudiu, alde grindă stat bine mersi în Focșani și lângă Sică mandolina, așa că nu mai răspândi fack news.
Chiar nu pricepi că datorită unora ca tine, ce s-au bucurat imediat că sunt băgați în seamă de ND anterior alegerii sale președinte, au votat Plicusor și azi suntem aici.
Ponta era peste ei cu 10 capete și ținea cu militarii, acum ține în brațe pe ND și nu mai plângeți

QSA? spunea...

@CM
Ministrul Ion Ștefan zis "Grindă" a făcut parte din guvernele Orban. NU a fost condamnat și nici nu este fugit din țară, așa cum i-ați răspuns @Viorel. Special am căutat acest lucru să mă lămuresc și eu. 🤭😱🤫

Calinmihaib12 spunea...

QSA:(24.05.2025/17:58')
..da ,în principiu, ai dreptate, dar..până la .."grija" d-nului..în cauză.. = față de nivelul nostru de trai.. e o "cale".."călcată"..= de LIPSA ( afirmativă..!) a RESURSELOR FINANCIARE, ..= risipite pe alte.. urgențe..și.."INTERESE".. prea adesea..= NELEGITIME.. ‼️

Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
Da, fugit in Italia este Arsene, dar eu ii atrageam atentia lui Viorel ca a mai fost din Moldova si ministrul Grinda.
Inca vreo cativa frustrati ca Viorel si se poate pune de o razmerita separatista in nordul Moldovei, precum cea din anul 1866 cand printre agitatori a fost si Ion Creanga ca agent al Rusiei Tariste, alaturi de mitropolitul de Iasi, Miclescu.
Cat despre d-ta, ai fost unul dintre agitatorii care au indemnat sa se voteze cu candidatii fugiti din PSD; in toamna cu Geoana si in primavara cu Ponta.
Sa nu zici ca nu te-am atentionat ca votand cu Ponta votezi cu accederea lui Mucusor in turul 2.
Frica de extremismul si izolationismul promovate de cuplul Georgescu--Simion ar fi creat aceeasi reactie a electoratului in turul 2 si daca in locul lui Dan ar fi fost Crin Antonescu. Voturile din tara il promovasera pe Crin in turul 2.
Nu cred ca ai fost atat de naiv sa nu intelegi ce ai votat.

Mhy spunea...

"In ultimii doi ani Ciolacu si Grindeanu v-a scos din izolare cu autostrazi care va leaga atat de Bucuresti cat si de Tg Mures. Vaicaretilor! " ---- smiorc smiorc :)). Ați rămas fără sponsorizare de la psd de ne faceți apologia nordișilor? Dacă doriți să dezbateți problema autostrăzilor, urmăriți forumul API - peundemerg.ro, unde discută profesioniști. Lăsați vrăjeala cu ciolacu și grindeanu, aici e vorba de PNRR și fondurile de coeziune, că nu s-au făcut pe fondurile pesediste de prin portbagajele baronilor :). Da, PNRR ăla pe care îl spurcau pesediștii că nu e bun.

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Da, mai, fondurile pentru autostrazi vin de la "colonistii" UE, cum va incita suveranistii sa-i numiti pe occidentali, dar ca sa vina trebuie ca guvernul sa promoveze anumite reforme si , ce sa vezi, guvernul trebuie sa adauge de la buget un anumit procent din costul fiecarui proiect.
PNRR a aparut ca un sprijin venit din partea Uniunii Europene pentru ca tarile componente sa depaseasca problemele generate de pandemia Covid, pe care borduristii o neaga si acum.

Apostol Mircea spunea...

D-nu-l Nicușor Dan este prezidentul Republicii capitaliste România.Partidul de care este legat USR, a avut o contributie ,prin miniștrii sai din guvern, la întocmirea PNRR.Ce credeți ca se va întâmpla? Reforma pensiilor speciale, cu o excepție pentru magistrați, de rest aplicarea conceptului CE: ,,sustenabilite pein contributivitate,,Astfel vor primi , ce merita ,si este echitabil,și numiții ,cu ștaif, Jianu, Zisu, Ciuca and company.Deficitul bugetar impune aceasta măsură și Componenta nr.8 din PNRR :, REFORMA SISTEMULUI FISCAL și REFORMA SISTEMULUI DE PENSII ,, este,, sine qua non,,

Claudiu Marin spunea...

Rezervistii care au ascultat de orientarea transmisa pe toate retelele sociale sa voteze cu Ponta ar merita drept "recompensa" de la #rezisti pensii militare calculate contributiv.