Un produs Blogger.

miercuri, iulie 09, 2025

Reducerea salariilor si pensiilor magistratilor din motive de deficit financiar nu le incalca independenta si inamovibilitatea, a decis Curtea de Justitie a UE

33 comments

Stabilirea pensiilor magistratilor intra in marja de competenta a puterii legiuitoare si guvernamentale, cu respectarea unor conditionalitati. 


33 de comentarii:

Margarit Fernand spunea...

De când îi pasă CCR de Curtea de Justiție sau Comisia de la Veneția sau alte organisme de acest tip??? Nici vorbă! Orice tentativă de a lua vreun bănuț din pensiile sau salariile lor va fi NECONSTITUȚIONALĂ! As paria că din tot ce si-a asumat Bolojan răspunderea, va fi neconstituțional CASS din pensii, restul TOT ÎNAINTE! În acuala formă a Constituției nu va reuși nici un guvern DEMOCRAT să rezolve această problemă! PENSIILE LOR VOR RĂMÂNE AȘA CUM SUNT SAU VOR FI ȘI MAI MARI!

Claudiu Marin spunea...

@Margarit
Salareiile si pensiile magistratilor sunt reglementate prin legi, nu sunt prevazute in Constitutie.
Asa cum s-au dat prin lege, tot asa pot fi si micsorate sau plafonate fara a afecta componenta lor contributiva.
S-a incheiat epoca CCR-ului ca aparator al privilegiilor magistratilor dupa ce acest organism si-a incalcat propria jurisprudenta.
Constitutia are prevedere expresa potrivit careia conflictul intre legea interna si cea europeana se elimina prin aplicare prevederilor europene.

Leo spunea...

Va fi aceptată de CCR prin sistemul Judiciar , numai măsura de modificare a vârstei de pensionare de la 48 ani la 60 sau 65 de ani.
În rest totul va pica la CCR și va rîmâne neschimbat cu privire la cuantumul pensiilor , al salariilor , magistraților.
CJUE nu funcționează în Romanistan.

marvas66@yahoo.com spunea...

Eu sunt convins că v-or face in continuare legi de trecere pe cotributivitate a pensiilor judecătorilor, pline de lacune astfel încât să nu treacă de ccr iar politicienii să se laude că ei vor dar bandiții de la ccr se opun. Cu schema asta ne-au prostit și ne prostesc in continuare...

Margarit Fernand spunea...

@ Claudiu Marin, cunosc foarte bine conținutul Constituției cât și al legilor privind salarizarea și pensiile, dar nu vor fi micșorate cu nici un leu și cred că din septembrie și până acum de câte ori am avut o dispută am avut dreptate de fiecare dată ( am spus că nu se va face actualizarea pensiilor, că nu se va indexa cu rata inflației, că nu va da Ciolacu nici o OUG). Când m-am referit la Constituție am făcut-o referindu-mă la activitatea CCR și NU, nu ”s-a incheiat epoca CCR-ului ca aparator al privilegiilor magistratilor ” și nici nu se va încheia atâta timp cât vom avea actuala Constituție! Le vor apăra veșnic și cu respect vă spun ȚINEȚI MINTE nimeni nu va face nimic !

Paul Puiu spunea...

PENSIILE MAGISTRATILOR, TAIATE CU PARTEA NECONTRIBUTIVA – Propunere-soc pentru pensiile de serviciu: plata componentei necontributive, suspendata pana in 2028. Scenariul a fost confirmat pentru Lumea Justitiei de un important lider PSD PENSIILE MAGISTRATILOR, TAIATE CU PARTEA NECONTRIBUTIVA – Propunere-soc pentru pensiile de serviciu: plata componentei necontributive, suspendata pana in 2028. Scenariul a fost confirmat pentru Lumea Justitiei de un important lider PSD https://share.google/Bpt9ABy2HjbLhZYhC

Anonim spunea...

@CM Sunteți optimist, dar nu va trece de CCR nimic!
@ Margarit, @Leo, @marvass Sunt de acord cu dumneavoastră, nimic din ceea ce privește drepturile magistraților, cu excepția, poate, a vârstei de pensionare nu vor fi modificate!

QSA? spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ceparu spunea...

Le va lua caii dela bicicleta.Nu ca nu as vrea dar membrii CCR nu cred ca vor accepta să li se ia din cașcaval.
Am vrut pe Nicușor sa suporte consecintele.
Vom trai si vom vedea zise orbul cum va reacționa cuibul de viespi.

Mhy spunea...

Iar ne verificați vigilența sau faceți mișto de noi? Ce are titlul topicului cu documentul postat acolo? În document este vorba despre o indemnizație/primă de pensionare suprimată după ce a fost un timp suspendată din cauza crizei financiare mondiale. Ce legătură are reducerea salariilor și pensiilor magistraților cu abrogarea primei de pensionare? Ba ați mai și îngroșat finalul...
Până și domnul judecător Enache spusese deja că prima de pensionare nu intră la securitate juridică și drepturi fundamentale, a lăsat de la el ca să nu bată prea tare la ochi 😀

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Verifica-ti d-ta comportamentul inainte de a ataca.
Se vede ca ti-a fost lene sa parcurgi tot documentul in care Curtea de Justitie a Uniune Europene nu s-a limitat sa argumenteze numai de ce pot fi eliminate indemnizatiile la momentul pensionarii, dar a extins considerentele si pentru diminuarea salariilor si pensiile magistratilor.

Mhy spunea...

Claudiu Marin spunea... "@Margarit
Salariile si pensiile magistratilor sunt reglementate prin legi, nu sunt prevazute in Constitutie. Asa cum s-au dat prin lege, tot asa pot fi si micsorate sau plafonate ... " ---- foarte adevărat că sunt reglementate prin legi, așa sunt reglementate și cele ale muritorilor de rând. Numai că salariile și pensiile magistraților reglementate prin legi se bucură de protecție constituțională ca parte a garantării independenței justiției cică și în ceea ce privește cuantumul:
- Curtea a mai reținut că „este indubitabil faptul că principiul independenței justiției nu poate fi restrâns numai la cuantumul remunerației (cuprinzând atât salariul, cât și pensia) magistraților, acest principiu implicând o serie de garanții, cum ar fi: ... garanțiile financiare...precum și independența puterii judecătorești față de celelalte puteri în stat.
- "Securitatea juridică cere și impune o PROTECȚIE ASCENDENTĂ, de sporire a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit. Orice încercare de reconsiderare a CUANTUMULUI veniturilor din pensiile aflate în plată prin impozitarea progresivă și ascendentă a acestora AFECTEAZĂ SECURITATEA JURIDICĂ în componenta garanției de neretroactivitate a legii."
!!! Protecție ascendentă înseamnă că nu vor înghiți niciun fel de reducere !!!
Și mai avem:
- concluziile Avizului nr. 1 (2001) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni referitor la standardele privind independența puterii judecătorești și inamovibilitatea judecătorilor: „remunerarea judecătorilor trebuie să fie corespunzătoare cu rolul și responsabilitățile acestora și trebuie să asigure în mod adecvat plata concediilor medicale și a pensiei. Ea trebuie protejată prin prevederi legale specifice împotriva diminuărilor și trebuie să existe prevederi privind MĂRIREA SALARIILOR ÎN RAPORT CU CREȘTEREA PREȚURILOR.“
- Declarația cu privire la principiile de independență a justiției, adoptată de Conferința Președinților de Instanțe Supreme din Europa Centrală și de Est, din 14 octombrie 2015, art. 27: „Judecătorii trebuie să primească o compensație pe măsura profesiei și îndatoririlor lor ...... Remunerația judecătorilor trebuie să fie FERITĂ DE POSIBILE REDUCERI PRIN LEGISLAȚIE. “

Dacă mai doriți, mai are dl. judecător Busuioc în computer o grămadă de justificări superbe pentru a umple considerentele pentru viitoarele motivări de neconstituționalitate.
ABIA AȘTEPT să-l curenteze CCR și pe ex pm Marcel la "trenuleț" și să-i spună colegului @Viorel că neindexarea pensiilor cu rata inflației este neconstituțională, într-o abordare nouă și neașteptată.

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
CCR s-a pronuntat in multiple decizii ca neactualizarea si neindexarea nu reprezinta afectari ale dreptului de pensie stabilit initial, ele integrandu-se in principiul -tempus regit actum-

Mhy spunea...

@CM : "Curtea de Justitie a Uniune Europene nu s-a limitat sa argumenteze numai de ce pot fi eliminate indemnizatiile la momentul pensionarii, dar a extins considerentele si pentru diminuarea salariilor si pensiile magistratilor." ---- dvs. știți mult mai bine ca mine că CJUE pot să își extindă considerentele și până la Lună dacă vor. CJUE pronunță hotărâri ÎN CAUZELE CARE ÎI SUNT ÎNAINTATE SPRE SOLUȚIONARE.
1. În speța din exemplul topicului, suprimarea primei de pensionare trecuse și pe la CCR, care a spus că e constituțională. Împricinații au încercat atunci și la CJUE, argumentând că se încalcă TUE și sperând că dacă va merge acolo statul va fi obligat să le plătească bănuțul respectiv.
2. În probabila speță când datorită deficitului excesiv creat de Nicu & Marcel și nu cauzat de vreo criză mondială sau pandemie CCR va decide că reducerea salariilor și pensiilor lor este NECONSTUTUȚIONALĂ, orice considerente din orice decizii ale CJUE sunt total irelevante. CJUE exista și la tăierile din 2010 când CCR a zis "kalt" la tăieri de pensii.
Vă rog să mă corectați dacă am greșit la pct 1 și 2.

"Verifica-ti d-ta comportamentul inainte de a ataca." - o să încerc să schimb stilul de redactare, nu știu de ce tot aveți impresia că sunt conflictual când de fapt eu sunt mereu "always smiley" :).

STALIO spunea...

CCR TREBUIE DESFIINTATA IMEDIAT. ACEASTA ENTITATE ESTE FACUTA PENTRU FAVORIZAREA CELOR CARE INCALCA LEGEA . DICTATURA CURATA. DACA AVEM PARLAMENT , CE ROL ARE CCR.????

Relu spunea...

Ce e mai tare? CEDO (care a dat acum niste ani dreptate unui cetatean francez care cerea o pensie si statul francez spunea ca nu-i da ca nu contribuise) sau CJUE?

GG spunea...

@ C Marin As vrea să văd când vorfi tăiațe din salarii și pensiile magistraților! Până acuma numai pensiile noastre au fost tăiate,neindexate,
ajustate și totul a fost constituțional. Spuneti-mi mie o acțiune rămasă definitivă a vreunui rezervist în care îi dă câștig de cauza sau pe cauză! Ziua aceea va întra în istorie ,și,și!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vad acolo nume grele, de honvezi imbătrâniți in rele, sau purtători de fuiorele in inele, care le gâdilă urechiusele in dorul Lelei si in bătaia vantului, de s-ar duce duhului in pustie, fir-ar să fie ea si de tichie cu margaritare, purtată de capete de mădulare gregare! Din balamucul ăsta de lume interlopă denotă ca vor fi lupte la baionetă cu această liotă, in ultimul hal, si in final nu vor fi dati jos de pe cal cu tăieri de la buzunar, caci intregul sistem ticalosit a fost atent croit si ticluit sa nu fie atacat si slabit, deoarece numai micimea, prostimea si dobitocimea popolară trebuie să ia papară cu năpastă si sula-n coastă, si nu mărimile lor ticăloase s-o fure la oase, sa-si piardă privilegiile-cuantumurile la pensiile si salariile cu care isi intretin chiolhanurile, averile si amantele, si dacă Cap de Cauciuc cu apucături de haiduc hold-up va reusi să se impună cu ceva asta se va intampla numai cu mulțimile-fleacurile, mămicile, gravidele, șomerii si toate sărăciile, nu si cu sinecurile, magistraturile, mafiile din administratiile locale si hahalerele penale!

Claudiu Marin spunea...

@AdinaS
Dupa adoptarea PLx 540/2024, la sesizarea USL Comisia Europeana a reintrodus jalonul nr. 215 in categoria celor neindeplinite, motiv pentru care recent Romaniei i s-au suspendat cateva sute de milioane de euro din transa nr. 3 PNRR.
Asadar, in malaxorul reformei pe care o va anunta Bolojan vor intra toate pensiile militare in plata si viitoare.
Vad ca unii isi fac curaj sau spera fara temei ca pensiile militare nu vor intra in reforma.Oricum, nu va fi o reforma de mucava, cum a fost simulata in Legea 282/2023. Putina rabdare, spune Bolojan!

Polman spunea...

Pe langa ce aveau stabilit prin legislatie, anual pe la diferite instante din tara, sa nu bata la ochi, acestia au intentat procese pt.diferite sporuri, diferente, coeficienti, procese pe care leau castigat, noi NIMIC IN FATA LOR.Asa au ajuns la sume fabuloase...asa ca...urmeaza

Polman spunea...

Revin...la iesirea la pensie SI-AU pus in ultima luna veniturile din diferentele salariale date in instante, concediile de odihna cica neefectuate etc...asa au sume fabuloase

QSA? spunea...

@CM
"...la sesizarea USL..."???🤯🤕🤣🤣 Știu că ați vrut să scrieți USR, dar "omulețul pesedist" din dvs. nu v-a lăsat să scrieți corect. 🫢Gândul tot la peeseedee!
Sper să publicați.

Ceparu spunea...

CM ideile noastre sunt multiple din pacate noi cu ideile noastre Bolojan si grupa lui raman cu ideile lor si le aplica pe ale lor.
Cert este ca ei nu se pricep la in ceeace ne priveste si in final apelează la sistemul apărare ordine publică securitate națională.
Sper ca ai nostri nu vor fi atât de tâmpit sa-si taie craca de sub picioare.Ma gandesc ca cei ce aranjează cărțile numai au 10-15 ani pana la pensie.
Cert este ca unii dintre noi vor pierde dar nu marea masa.

Eu unul daca ar fi sa o iau dela început mi-aș baga piciorul in ea de meserie a armelor .
În ceeace ne priveste o lege tip Basescu-Boc-oprea nu se susține.Ar fi cusută cu ață albă.Inteleg ca ăștia întind lucrurile precum pielea pulii dar riscă să se rupă cu rusul la granița.
În activitate am aprobat state de plata si nu cuprindea u rubrica contribuție la fondul de pensie decât contributie pentru pensia suplimentara.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De reforma pensiilor speciale si militare nu vor scapa nici macar mafiile clocare, daca se vrea o anumită indreptare sau nivelare, si la cat ne-au smardoit, inghetat si smintit cu ajutorul politicienilor, acum ei vor fi supusi reducerilor si inghetarii drepturilor, sa simta si ei ce am simtit 8 ani noi! ... Daca nu indeplinesc reformele cum cer jaloanele li se duc naibii toate ajutoarele, si la cate santiere sunt in derulare si cer finantare risca sa intre in falimentare... Sigur ca ciucanii gomflati sunt contras inversunati si inciudati, ca sa nu zic ca-s nerusinati, cărora le-ar fi trebuit trei cariere incărcate si cocosate sa facă ce au facut generatiile trecute, din spate, si care au pensiile pe un sfert sau pe jumate!

Claudiu Marin spunea...

@Iceparu
Ho, hooo! Inseamna ca le mananci pensia de mai bine de 25 de ani.

Marin PUȘCAȘU spunea...

Bună seara,
Din intervențiile publice recente se poate înțelege că s-au conturat două zone de responsabilitate în conducerea țării.
Prima, zona de apărare și de politică externă care este în coordonarea și responsabilitatea președintelui, și a doua, de bună guvernare, care rămâne exclusiv în competența executivului. Așa a explicat Bolojan abținerea lui Nicușor Dan pe subiectul majorării de TVA.
Această ipoteză este susținută de nominalizarea miniștrilor USR la Apărare și Externe, o aparentă incisivitate mai redusă a măsurilor executivului în zona SNAOPSN în raport cu reformele preconizate în alte domenii și de o schimbare a abordării discursului public pe tema pensiilor speciale ( posturile tv. au prezentat situația celor 11.000 de astfel de pensii din România, fără a mai face referiri la cele militare).
Dacă lucrurile stau așa, atunci cred că lobby-ul rezerviștilor trebuie orientat spre consilierul prezidențial Cristian Diaconescu de la Departamentul Securităţii Naţionale, persoană care ar avea înțelegere pentru problemele militarilor și cu care se poate purta un dialog rațional.
Cunoaște cineva măsurile vehiculate la nivel de MApN?
Toate cele bune tuturor

Sense spunea...

Atâta ura nici în cele mai radicale cercuri usr-iste nu cred ca găsești. Auzi domle, 282 reforma de mucava. Faptul ca le vor calcula pensia dintr-o baza de 25 ani și ca le va creste vârsta de pensionare la 65 pt CM e "de mucava". Ce ar fi trebuit domle sa le facă, sa nu le mai dea pensii deloc?

Mhy spunea...

AVEM AȘA:
Claudiu Marin spunea... "@AdinaS Dupa adoptarea PLx 540/2024, la sesizarea USL Comisia Europeana a reintrodus jalonul nr. 215 in categoria celor neindeplinite, motiv pentru care recent Romaniei i s-au suspendat cateva sute de milioane de euro din transa nr. 3 PNRR."

VERSUS CSM :
"Așa cum rezultă din comunicarea Comisiei, în analiza preliminară din 15 octombrie 2024 aceasta a evaluat pozitiv obiectivul 215, apreciindu-l ca fiind îndeplinit în mod satisfăcător ca urmare a intrării în vigoare a reformei realizate prin Legea nr. 282/2023 privind modificarea și completarea actelor legislative în domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Ulterior, prin Decizia Curții Constituționale nr. 724 din 19 decembrie 2024, a fost declarat neconstituțional un element al reformei, și anume impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu, măsură cu privire la care anterior Comisia reținuse că a consolidat caracterul contributiv al regimurilor speciale de pensii și a asigurat o mai mare echitate a sistemului de pensii în ansamblu.
Prin urmare, Comisia a constatat că, din acest motiv, jalonul 215 care impune „consolidarea principiului contributiv al sistemului” și „corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii sistemului public de pensii din punctul de vedere al aspectului contributiv” nu mai poate fi considerat îndeplinit în mod satisfăcător.
AȘADAR, ELEMENTUL CHEIE ÎN EVALUAREA REALIZATĂ DE COMISIA EUROPEANĂ ESTE REPREZENTAT DE SOLUȚIA DE IMPOZITARE, IAR NU DE CONDIȚIILE DE PENSIONARE ..... etc etc".
Sursa CSM: https://www.juridice.ro/779154/csm-avizeaza-negativ-propunerea-legislativa-privind-pensiile-de-serviciu-ale-magistratilor.html?fbclid=IwY2xjawLbkAlleHRuA2FlbQIxMAABHuu42dccHCtBd_SP7Ko1XH1J4J_gJIPEFbRipNFnONBBQ36MHo3J98lATtHu_aem_CjxNCG5AUvOzESiw9ZgnKA

Deci dl admin ne spune că de vină pentru problema J215 este PLX 540 + USR iar CSM ne spune că problema este Decizia CCR 724/19.12.2024. Dacă îi spun că manipulează, spune că sunt conflictual și hater. Comparați și judecați singuri 😜.

Claudiu Marin spunea...

@Sense
Mai, ciucan tupeist, L 282/2023 a adancit discrepantele dintre ciucani si vechii pensionari si a batut in. cuie ordonantele neconstitutionale 59/2017 si 114/2018, de frica disperata ca vor cadea la CCR.
Reforma era daca actualiza toate pensiile militare.

AdinaS spunea...

Ceea ce nu înțeleg eu sincer va spun este de unde atata ura la dvs dnule CM si nu numai. De unde știți dvs sigur sigur ca toate pensiile noastre astia mai tineri sunt umflate, sunt nemeritate ca nu a muncit nimeni ca dvs. Repet sunt fiica de ofițer si stiu ca s a muncit dar nu pot sa afirmat ca cei din generația mea toți au stat de pomoana si nu au făcut nimic sa merite o pensie si aia plafonata. Exact cum spunea domnul mai sus ce ati fi vrut sa nu mai avem pensie deloc
Credeți că daca ni se taie și noua o sa vi se dea dvs? Nu se va întâmpla asta ci dimpotrivă banii aia ca si diferența dintre pensia dupa lege și cea plafonata se va duce tot in folosul politicienilor sa fiți sigur. Dar nu dvs vreți sa moara si capra vecinului ca asa e echitabil si cinstit. Nu sa se dea pentru toată lumea mai mult ci mai puțin pentru toți. E bine. Va doresc multa sănătate fiindcă sa știți du dvs ca atata înverșunare nu ajuta deloc la vârste înaintate.

Mhy spunea...

@Marin PUȘCAȘU spunea..."Dacă lucrurile stau așa, atunci cred că lobby-ul rezerviștilor trebuie orientat spre consilierul prezidențial Cristian Diaconescu de la Departamentul Securităţii Naţionale, persoană care ar avea înțelegere pentru problemele militarilor și cu care se poate purta un dialog rațional. " ----- uite că avem și colegi care vin cu chestii constructive !!!
Și dacă tot sugerați un lobby la nivel prezidențial, mai ofer un hint : în echipa de consilieri prezidențiali există un fost cadru militar, jurist chiar, care a lucrat la niveluri destul de înalte în MApN. Persoana este foarte ok. Este din generația colegilor mai în vârstă afectați de indolența politicienilor prin neactualizare. Doamne ajută cum ar zice suveraniștii :).

Sense spunea...

282 a apărut din cauza pnrr care nu cerea rezolvarea vreunei inechitati ci diminuarea pensiilor militare. Cum același pnrr nu cerea vreo mărire în sectorul public ci plafonarea timp de aproape un secol a bugetului de pensii la 9.4% din PIB. Reforma ar fi fost, poate, dacă nu oracaiau asta iarna toți naucii ca vor și actualizare și 102%.

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Citeste si d-ta ce a declarat Bolos la momentul cand Comisia Europeana a suspendat acordarea a 231 milioane de Euro pentru neindeplinirea Jalonului 215 privind pensiile speciale. Impozitarea pensiilor nu facea obiectul Jalonului nr. 215.
Dupa ce citesti aici
https://www.huhurez.com/2025/05/pentru-neindeplinirea-jalonului-215.html
sa rectifici afirmatia despre dezinformare.
Cititorii pot sa citeasca vsi articolul
https://www.huhurez.com/2024/11/culmea-nesimtirii-institutiilor.html
in care Bolos a calculat ca actualizarea pensiilor militare ar fi creat o gaura anuala de 1 miliaerd de euro.
Calculul lui Bolos arata mai curand ca Statul a facut economii de 7 miliarde de Euro prin neactualizarea pensiilor militare in anii 2018-2025,