Un produs Blogger.

marți, iulie 08, 2025

Romania a scapat, momentan, de o penalizare financiara. O noua evaluare in octombrie

60 comments



Consiliul ECOFIN a transmis o comunicare prin care arată faptul că România nu a luat măsuri suficiente pentru a corecta deficitul bugetar, chiar dacă a fost adoptată o Legea austerității și vor fi impuse măsuri fiscale extrem de dure. Consiliul ECOFIN a decis să ia noi măsuri pentru a revizui ”traiectoria de corecție a României”, iar țara noastră primește termen limită 15 octombrie 2025 pentru a prezenta un pachet complet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Recomandările venite de la ECOFIN:

1. România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește valorile maxime stabilite în anexa I.

2. Astfel, România ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2030.

3. Consiliul stabilește data de 15 octombrie 2025 ca termen-limită până la care România să întreprindă acțiuni eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puțin o dată la șase luni, în primăvară în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate și în toamnă până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv.

România ar trebui să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul până la 15 octombrie 2025 și să pună capăt PDE până în 2030. Aceasta ar trebui să se asigure că rata sa de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4,0% în 2030.

legea austeritatii by b3b3_niko

60 de comentarii:

Vasile Anghel spunea...

Nu mai merge cu minciuna lui Ciucă și Ciolacu . Trebuie făcută reformă cu cheltuielile bugetare la salarii și pensii .

Apostol Mircea spunea...

Poate se trezesc la realitate și ciucanii,care asteapta actualizari de care sa beneficieze și domniile lor.

QSA? spunea...

@Vasile Anghel
Reformă la care pensii?? 🫣😱🧐
Ce reformă să se mai facă la pensiile militare, când acestea nu au fost actualizate din anul 2017? Eu cred că dumneavoastră nu ați fost militar ( M.Ap.N., MAI = jandarm sau pompier).

Relu spunea...

Nu stiu care au sperat mai mult la actualizari dintre "ciucani" si "varsovisti" dar cred ca mai degraba cea de-a doua categorie.

Nemo spunea...

Nu va scapa de foame.

Teddy spunea...

Toți aveți probleme cu valoarea pensiilor celorlalți. Majoritatea, trag concluzia ca sunt așa zisii "varsoviști", doresc egalitate dar doar la valoarea pensiilor nu și la celelalte beneficii avute de la sistemul militar (case, solde compensatorii). Totodată mă dezgusta până la greață ononismul unora in așteptarea răului celuilalt. Nu înțeleg ce și câtă satisfacție orgasmică poate avea cineva la așteptarea răului celuilalt. Domnilor, satisfaceti-va plăcerile, sper să nu fie nevoi, in singurătatea dumneavoastră nu în spațiul public! Dezgustător! Așa să ne ajute Dumnezeu, tuturor! Uau, să vedeți când le vor face "ciucanilor" pensiile jumate, își spun unii spumegand la gură de placerea viitoarei posibil probabile nenorociri a altcuiva. Haideți să vă promit ceva:niciodată nu se va ajunge la reducerea vreunei oensii aflate in plată. Punct. Ptr unii:luați cu pâine!

Vasile Anghel spunea...

QSA. Sunt pensionar rezervist ,iar activ între 1985-2017 . Pentru noi rezerviștii militari nu mai sunt șanse de actualizare în acest moment.Vom fi într-o altă lege și vom vedea.Asta din cauza lăcomiei unora din structurile de apărare și nepriceperea în negocieri a celor care conduc acele asociații sindicale .

Teddy spunea...

Cei care credeți că nenorocirea României a fost generată de pensiile "ciucarilor" vă uitați de 35 de ani la alt film. Voi trăiți in metavers. Adică problema nu este a subventionării partidelor politice, a achizițiilor tâmpite de armament, a salariilor din companiile de stat etc. Pensiile de 8000 ake militarilor. Asta e singura problemă pe care o văd de mulți dintre noi. Nu premiile de 2.000.000€ ale celor de la Hidroelectrica, șamd. Vai, vai, vai!

QSA? spunea...

@Vasile Anghel
Sunteți mai mare în promoție cu un an față de mine. Nu știu ce grad ați avut, dar sunteți pesimist! 😱 Să așteptăm pachetul doi de măsuri fiscale al lui Bolojan (tot prin asumarea răspunderii!!! ). Atunci vom vedea ce se va întâmpla cu pensiile militare (sigur se vor aplica prevederile din L282/2023, care au modificat, parțial, legea 223/2015).
Până atunci toți ne dăm cu presupusul !
Să aveți o seară liniștită și răcoroasă!

roman sadea spunea...

Ba Marine, la mintea ta, ce crezi, cu Simion la putere, cel pe care tu, cu intelepciunea ta de oltean, l-ai dezavuat constant, cu Simion, se ajungea in acest haos??? Istetime mica ce esti!

Claudiu Marin spunea...

@Ba sadea
Daca Georgescu sau Borduristul ajungeau la conducere, acum Romania era la categoria Junk-gunoi- cu lipsa de posibilitate si de a se imprumuta. Eram deja intr-o criza economica mai severa decat in Grecia, nu numai intr-un deficit financiar. Am fi fost intr-o situatie de izolare asemanatoare cu cea din anul 1989.

Calinmihaib12 spunea...

Teddy (08.07.2025/21:01')
..la ce .."beneficii".. ale militarilor .. de tipul.."CASE".., APARTAMENTE.., vorbiți❓; .."case" și apartamente au primit numai.." favorizații.."soartei" ..‼️👻; ..eu , de ex.: din 1980 până în prezent nu am primit nici măcar o garsonieră‼️, dar "favorizații soartei"= AU SCHIMBAT/ PRIMIT= imediat după 1990..apartamentele avute..de la bloc.. și "primite" în anii '80..'90 = cu "case la curte" sau apartamente mai confortabile ale românilor emigrați de-a lungul vremii.., case și apartamente din "fondul locativ special" creat din acel fel de locuințe (case/ apartamente) amintite mai sus..!

F16 spunea...

Bolojan este un buldozer politic,este ceea ce ne poate salva de urmarile imbecilismului populist al covrigarului de la buzau si al muhaelei cazone de la plenita,daaaar saracul a nimerit intre mitici!!! Chiar marele Caragiale i-ar plange de mila.Sper sa gresesc si sper ca adminul pesedist sa publice
Daca nu de ciolacu sa aiba parte😀

Claudiu Marin spunea...

@Teddy
Este dezgustatoare si atitudinea ta de ciucan din metavers, care de la inaltimea pensiei din cinci cifre, ti se apare o incercare de a-ti ataca privilegiul de cei care de 8 ani sunt tinuti cu pensii militare mizerabile. Simpla actualizare a tuturor pensiilor militare, ceruta de cei pensionati inainte de 31 12 2017, nu-ti afecta cu nimic cele cinci cifre ale pensiei. Nesimtitule!

NINO-NINO spunea...

Observ cu tristețe că discuțiile legate de pensiile militare devin tot mai polarizate și pline de atacuri între colegi.
În toată această agitație, pierdem din vedere esențialul: respectul față de sacrificiile militarilor și nevoia unei reforme reale, nu făcute din pix, prin birourile politice.
Soluția pe contributivitate, aplicată mecanic, nu reflectă deloc specificul carierei militare: riscuri permanente, uzură fizică și psihică, renunțări personale, obligații continue, limitări de drepturi și libertăți.
În nicio țară civilizată, nici măcar în Grecia – care a trecut printr-o incapacitate de plată – pensiile militarilor nu au fost tratate cu dispreț sau tăiate fără discernământ. Și nu cred că într-o țară membră NATO se întâmplă așa ceva.
Militarii nu pot fi asimilați civililor. Nu este vorba de superioritate, ci de realități complet diferite, pe care orice guvern responsabil ar trebui să le înțeleagă și să le respecte.
Ce mă doare cel mai tare este faptul că unii dintre noi, doar pentru a primi câteva procente în plus, acceptă această nedreptate și, mai grav, îi jignesc pe cei care nu sunt de acord.
Asta nu este camaraderie. Este exact ce-și dorește clasa politică: să ne dezbine, ca să nu mai putem cere nimic împreună.
Hai să ieșim din logica „ciucani” versus „varsoviști” și să cerem împreună, prin asociațiile de rezerviști și prin liderii de sindicate din M.A.I.:
Echitate între generații, fără a anula specificul militar;
Respect pentru toți cei care au servit țara, indiferent de anul în care au ieșit la pensie.
Pensiile militare nu sunt un privilegiu, ci o obligație morală a statului față de cei care au fost gata să‑și pună viața în joc pentru el.
Până când vom avea o reformă adevărată, haideți să păstrăm demnitatea și să vorbim pe bază de argumente, nu cu jigniri. Avem nevoie de unitate, nu de ură între foști camarazi.
Vă doresc tuturor sănătate, răbdare și luciditate!

Claudiu Marin spunea...

@NiNO
Ce caracterv militar au pensiile militare care sunt mai mici decat daca ar fi calculate ca pentru civili?
De ce nu privesti si astfel disputa?
Chiar ati uitat de taloanele publicate in urma cu un an?
Uite ca acum politicienii vor sa faca reforma pensiilor militare si se opun generalii activi. Ei nu vor fi afectati la pensionare de neactualizare.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

NINO, foarte fain spus ! Felicitări ! Dar ..nu e deloc așa ! Și o spun...făr' de argumente emoționale ! Știi de ce ?! Că-n final...armata e...doar "un robot în slujba politicienilor " ! Trist, dar adevărat !

NINO-NINO spunea...

@Claudiu Marin,
Înțeleg perfect frustrarea legată de discrepanțele dintre pensii, mai ales când unele pensii militare ajung să fie mai mici decât dacă ar fi fost calculate pe baza principiului contributivității. Și să știi că nu am uitat acele taloane publicate – ele au arătat clar că sistemul actual nu funcționează corect.
Și știm și de ce nu funcționează: dacă articolul din Legea 223 nu ar fi fost modificat prin ordonanțe, iar solda de grad și funcție s-ar fi actualizat la timp, în pas cu cei activi, nu am fi ajuns în această situație de dezechilibru și nemulțumire.
Tocmai de aceea susțin ideea unei reforme reale, pe care ar trebui să o sprijinim cu toții. Nu una mimată sau impusă arbitrar, care repară o nedreptate și creează alte trei, anulând specificul militar.
Pensiile militare nu au un caracter aparte prin valoarea lor absolută, ci prin motivul pentru care există: ele compensează riscurile, uzura, restricțiile și sacrificiile asumate într-o carieră în care viața personală e deseori pe plan secund.
Nu mă opun reformei – dimpotrivă. Cred că avem nevoie urgentă de o reformă clară, echitabilă și predictibilă. Dar nu de una care „taie din topor”, fără să țină cont de realitățile distincte ale profesiei noastre.
Faptul că apar nemulțumiri între generații arată că sistemul este dezechilibrat. Dar tocmai de aceea trebuie să ne unim, nu să ne atacăm. Iar atunci când unii lideri activi se opun reformei, poate nu o fac doar din interes personal, ci pentru că văd riscurile și lipsa de viziune din spatele unor propuneri politice.
O adevărată reformă trebuie să aducă:
Echitate între generații
Păstrarea caracterului special al pensiei militare
Actualizare corectă, nu politizată
Putem avea opinii diferite. Dar dacă am purtat aceeași uniformă, trebuie să rămânem camarazi, chiar și atunci când nu suntem de acord.

NINO-NINO spunea...

@Mosmartin16@gmail.com
Vă mulțumesc pentru reacție – chiar și atunci când vine cu un strop de amărăciune. Înțeleg perfect sentimentul de deziluzie pe care îl exprimați. Mulți dintre noi l-au simțit, mai ales când au realizat că idealurile pentru care am fost formați ajung, uneori, să fie folosite cinic în jocuri politice.
Dar tocmai de aceea am scris ce am scris.
Dacă armata este astăzi „doar un robot în slujba politicienilor”, cum spuneți, atunci asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm fatalist această realitate. Dimpotrivă: avem datoria morală să nu devenim și noi niște „rotițe tăcute” în acest mecanism. Trebuie să ne păstrăm demnitatea, vocea și solidaritatea.
Nu mai suntem în activitate, dar nu suntem nici „pensionari tăcuți” care înghit orice. Dacă nu noi, atunci cine să vorbească despre adevărul din sistem?
Vă propun să nu abandonăm ideea de a lupta împreună, chiar dacă avem percepții diferite. Din punctul meu de vedere, exact asta este miza: să nu ne pierdem spiritul de camaraderie, să nu ne transformăm în spectatori cinici și, mai ales, să nu ne lăsăm dezbinați.
Adevărul doare uneori, dar nu trebuie să renunțăm la speranța că putem construi ceva mai bun.

Sense spunea...

@nino, dacă din întâmplare ajunge pe blog cineva "străin" de armata poate lejer crede ca a întrat de fapt pe un forum intern al usr.
@claudiu, pana sa se opună generalii activi s-au opus ăia în rezervă. Niciodată nu am fost mai aproape de o soluție cum am fost asta iarna. Dar ce sa vezi, nu generalii activi ci aia pensionari din asociații (și nu doar generali) au cerut aceleași aberații pe care le-au cerut și în forma inițială a l223. Inclusiv aici pe blog erai făcut albie de porci dacă spuneai ca nu e normal sa ceri același lucru care a dus la tăierea cu barda a oricărei forme de actualizare. Poate jongleriile de asta iarna cu legea actualizări nu au fost decât jocuri electorale, politicul neavând nicio intenție reală să facă ceva. Dar poate nu. Nu avem de unde ști. Însă ce știm cu siguranță este faptul că nu generalii activi ci naucii din asociații au cerut fix ceea ce politicienii au mai tăiat o data.

Inginerul spunea...

Dacă acum era Simion, probabil acum am fi primit niște ajutoare consistente de la ruși, inclusiv niște petrol, s-ar fi ieftinit carburantul și tot ce ține de transport, iar toată lumea ar fi aplaudat Rusia și ar fi înjurat UE. Asta o scurtă perioadă, până ne încalecau fără putință de întoarcere.
În ce privește pensiile militare, depinde cum se pune problema și cine va avea câștig de cauză, tabăra sabotorilor, ca și până acum, sau cei cu ceva bune intenții. Dar nici bunele intenții nu vezează direct boșorogii de varșoviști (ciucanii oricum ducând-o bine), vor fi o consecinta a dorinței de a face sistemul militar mai atractiv. Iar atractiv vine, dar nu începe cu asta, și dintr-un sistem de pensii echitabil și convenabil.
Privit din afară, mai interesant e cu magistrații, că au CCR-ul scut de nădejde. Mai ales că e o cerință de jalon explicită. La noi, se face sau nu ceva, tot aia e, mai ales dacă nu scade amvelopa cu pensiile militare ar putea să nu prea îi intereseze.
Chestia cu capra vecinului e bine cunoscută la români. Sunt studii care au arătat că românul se bucură mai mult când alții sunt trași în jos decât când se ridică el. Asta e, fiecare nație cu păsăricile ei, mai bune sau mai rele. Dar după cum arată România, pare că cele rele sunt cam păguboase.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand esti slugă la stapâni surdo muți, zgârciogi si ciufuți trebuie să te executi, altfel iti golesc conturile bancare si toate sarmalele din oale de toate tocăturile si ramai sa halesti doar vițele, căci de la Orban si Câțu pornire, pănă la Ciucă si Ciolacu sfârsire, căcălău s-au îmburicat si imprumutat tot majorand salarii, prime si sporuri la modul gomflat la firmele si companiile de stat, pe langă administratiile locale, magistraturi si puslamale penale la costum si-n sandale, sau amante rupte-n șale ridicând si coborand poale in condiții nasoale, fără ventilare!
Ma bucură starea asta precară, in care pătura socială nasoală si cea proletară au ajuns in stare falimentară, caci ce au votatără de tat-sul lui dracul datără, pârțos, să halească si cotoarele aruncate pe jos, caci incapand cu era turnătorului-băsăului, continuand zelos cu cea a dulapului-calatorului si sfarsind cu cea a muciosului au pustiit cabinele de votare sa le dea tuturor mutantilor calificare pentru a prepeleacului spanzuratoare, demonstrand ca autoflagelarea masochistă si #rezistă există si e necesar supliciul cu acest sacrificiu, in care recompensa cea mai frumoasă si mare e coliva, ortul si-o lumanare!

QSA? spunea...

@NINO-NINO
Doar atât!!! 👏🇷🇴👍 Felicitări!!?

VALYCA2010 spunea...

Ideea este că suntem arși la pensii iar ei sunt bine merci!

Claudiu Marin spunea...

Mentinerea Romaniei in regim de supraveghere CE pentru deficit financiar obliga guvernul sa faca reforma pensiilor speciale si militare potrivit jalonului 215 PNRR. Vor creste sansele ca lunile urmatoare sa inchid blogul.
Hai cu actualizarea sau, daca nu, cu contributivizarea! Ciucani activi ...aveti de ales! 🫢

magda spunea...

Inginerule ...nu stiu cum poti scrie asemenea tampenii..Cum poti crede ca venirea lui Simion ar fi insemnat lapte si miere?...Tara a fost atat de mult devalizata incat doar cu niste petrol nu se puteau rezolva problemele tarii...Datoriile sunt uriase..iar rusii acum numai de cresterea economica a Romaniei au timp..Hai ,ce naiba..Simion ,cu tot habarnismul sau politico-economic,nu putea scoate tara din cele doua mari organizatii..si nici nu dorea acest lucru ..dealtfel si declarat.Mizele erau 1. sprijinul pentru Ucraina..2.O altfel de negociere in relatia cu comisia(adica fix ca Orban si Fico)..Nemtii si in cel de-al doilea razboi mondial ..si acum ,considera Romania o,,placa turnanta'' in zona sud estica..O Romanie cu naravuri orbaniste ar fi o catastrofa pentru vest...drumul spre Berlin ar doar fi o formalitate in caz de Doamne feri...Odata ce ai intrat intr-o hora e greu sa mai iesi...nevatamat..Istoria nu minte..acest teritoriu.. cel carpato-danubiano-pontic a fost un teren pe care s-au dat multe lupte...Sincer..nu as mai vrea..
In alta ordine de idei..pentru ingineri si nu doar..cititi in finalul materialului dedicat acestui topic si minunati-va de cum au gandit mai marii UE procentele cheltuielilor defalcate pe ani.Sper ca sesizati marsavia..in perioada 2027-2029(care coincide cu noul ciclu electoral) procentele sunt aproape duble..Asadar.mai rabdati vreo 2 ani..ca va fi iar bine..Cine-o mai trai...

Calinmihaib12 spunea...

Doamnelor și Domnilor:
..E mult prea multă vorbărie..despre evidența..FAPTELOR "iresponsabile" de FURT PATENT (probat..!)= din pensiile unor (mulți) militari pensionari.., fapte ale autorităților române.. =.. de asemenea .. "I-RESPONSABILE"..👻👹❗

magda spunea...

Cu permisiunea dumneavoastra..CASS impusă categoriilor care își pierd asigurarea medicală..coasiguratilor ,in speta..(vreo 650000) produce efecte si in activitatea medicilor de familie? ..De ce intreb asta..guvernul face niste calcule cinice privind sumele pe care ar putea sa le incaseze de la coasiguratii actuali-neasiguratii din viitor..Precizez ca doar 10% au beneficiat in 2024 de zile de ingrijiri medicale in regim de spitalizare( pariez chiar mai putini daca scadem asa zisele internari de o zi facute doar pentru...hmmm.).Acum,de exemplu,eu nu mai sunt asigurat din cauza ,,bolovanului ''care mi-a cazut pe bocanci)Cu alte cuvinte,medicul de familie nu ar mai trebui sa incaseze nimic de pe urma mea..decat poate daca apelez la el la o consultatie privata..Dar nuuuuu fraierilor...nu va fi asa ...eu,neasiguratul, ii voi aduce in continuare puncte-beneficii datorita existentei asa zisului pachet minimal de servicii medicale..Cu alte cuvinte...sifonarea banilor din sanatate va continua cu sau fara asigurati...In alta ordine de idei..Mai..cum dracu au gandit acesti semidocti asigurarea de sanatate fix ca sporul de antena...adica procent din venit?...Cum adica,eu (pentru o vatamare )platesc nenicule..iar altul pentru aceeasi vatamare insa pentru ca are un venit cu un leu in minus...NU..Adica.. GRATIS?...Pai atunci ..scopul asigurarii e clar deturnat...Poate justitia...va mai regla ceva...poate..dar nu curand..la modul cum se misca..Eu as rezolva astea in regim de celeritate maxima..

Flik spunea...

Teddy cu y ușor cu pianul pe scari.Nu vrea nimeni sa ia din pensia ta.Ia fa tu un calcul și vezi cati ani sunt între 1979-2012 și atenție la operativ nu la birou.Si dacă amândoi avem același grad aceiași funcție condiții speciale în intreaga activitate tu și alții care gandesc ca tine sa ai o pensie dubla.Voi credeți ca cei care au ramas in tara stateau pe banca in fata unitatilor ?La început va înghesuiți cu plicurile sa mergeți in misiuni mai apoi plangeati pe la avion cu soțiile de gat .Am fost acolo și am auzit și văzut la îmbarcare .Va luase frica.Asa ca ciocu mic .

stefan tst spunea...

Sper ca veti fi in asentimentul meu cu urmatoarele lucruri : armata a fost tot timpul impartita in sa zicem doua componente : 1. partea de serviciu de lupta permanent si 2. partea de suport , logistica astazi . Salarizarea primilor era mai mare decat a celorlalti datorita unor sporuri punctuale ; la fel si pensiile care le generau . Dupa bulibaseala din "89 toti cei din a doua componenta au cerut cu inversunare prin ,,liderii " comunisti transformati in cadre de comanda , prin cei de la resurse umane si financiar sa beneficieze si ei de sporuri si le-au inventat sau asimilat pe ale celor din prima componenta ! Au acceptat de-a lungul anilor orice compromis , au introdus in solda de baza sporurile si apoi au inventat altele si s-a ajuns in ziua de azi la enormitati ! Toate aceste lucruri au fost facute cu concursul politicului prin oameni santajabili si numiti temporar pe functii , docili si slugarnici , bucurosi ca pot sa si ciupeasca ceva peste ! Aici nu este vorba nici de ciucani nici de varsovisti , este vorba de echitate si legalitate . Eu am semnat ceva la intrare si iesire din sistem , un contract ferm , statul nu se poate razgandi cand si cum vrea , fara sa vina cu anumite compensatii . Au facut-o pana acum lata rau dar acesta este , ar trebui sa fie un moment ,,0 " ne place sau nu . Mentalitatile de vatafi ale unora oricum nu vor disparea , dar majoritatea dintre noi am fost cat de cat oameni decenti , haideti sa ne mentinem ,,rangul "!

QSA? spunea...

@CM
"Ciucani activi" ??! Hîmmm... 🤔🫣😱
Sunt militari activi cum am fost și noi odată !!! De ce îi jigniți? 🫣🫢🤫
În prezent, pensionarii militari care au vârsta de peste 70 de ani, beneficiază de pensie pe contributivitate (L.263/2010), rămasă în plată (cea mai favorabilă) după apariția legii 223/2015.
Să se facă actualizarea pensiilor așa cum, pe un topic anterior, prezenta domnul Col. (rz.) Martiniuc (soldele brute din ultimii cinci ani de activitate actualizate cu IPC lunar, actual). Este doar opinia mea.
CPS/M.Ap.N. are, în baza de date, toate deciziile de pensionare, recalculare și revizuire așa cum au fost ele trimise pensionarilor, în funcție de legile /OUG-urile în vigoare la acea vreme (mai puțin celor pensionați înainte de 15 septembrie 2017).
Dacă s-ar aplica "contributivizarea" cei pensionați după 01 ianuarie 2016, în baza legii 360/2023 privind acordarea punctelor lunare în plus =condiții de muncă= aceștia pierd, de la 50% (L. 263/2010) la 0,5 puncte.
Procentul de 50% acordat în plus în fiecare lună era mai mare față de cele 0,5 puncte. De ce au făcut scandal minerii și alte categorii profesionale??? 😞😩🤕
Sunt alții (incompetenți) care ne decid soarta/pensiile, din păcate.
Trag speranțe că-mi publicați comentariul. Mulțumesc!



Marcell spunea...

@CM
Nu se modifică nimic la pensiile militare acum. Eventual 2027-2028. Cel puțin la anul pe vremea asta suntem tot aici. Fără indexare.

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Tot slabut comentezi!
Ciucanii activi sunt colegii d-tale in activitate care spera sa se pensioneze in aceleasi conditii avantajoase, cu soldele de grad si de functie aduse la zi. In 20 de zile se vor dezmetici.
Cei care au beneficiat de cuantumul contributiv mai avantajos in 2016, au beneficiat numai de indexarea pensiilor nu si de crestere valorii punctului de pensie.
Minerii n-au pierdut nimic la recalcularea pe Legea 360. Ei voiau sa primeasca puctaj si pentru vechimea suplimentara aferenta conditiilor de munca.
@Marcell
Ai citit cumva legea privind pensiile de serviciu si pensiile militare din pachetul nr. 2 al lui Bolojan? In cel mult 2 luni voi inchide blogul: 😀

QSA? spunea...

@Stefan tst
Aveți dreptate!
Ce s-a întâmplat după 1989, cu politrucii comuniști încadrați pe funcții "scoase din producție" (secretarii de partid + "aghiotanții" la nivel de U., M.U.) care "absolviseră" academia Fane Gheorghiu și partea politică a AÎM?
Pentru a le "echivala" studiile politice (doi ani) ale PCR i-au "îndrumat" să pună pe O (una) hartă cu o anumită situație tactică de luptă, conform specialității militare (arma).
Dar, ce să vezi? Harta se întocmea la unitate, de către ofițeri care absolviseră academia de comandă, în prezența lor pentru a le intra ceva în căpșor.🤔🤕🤯
Așa au ajuns pe funcții de comandă, cel puțin la nivel de batalion. Asta a fost tot !!!Și încă ceva: unii dintre aceștia (care mai trăiesc) conduc asociații ale pensionarilor militari și tot bățoși au rămas!!?
Să fim noi sănătoși! Belele curg de la o zi la alta.

Relu spunea...

Care conditii avantajoase ca de ceva timp a trecut la calcului cu 12 luni + si nici sefii nu ii lasa sa faca ore sau altceva mai ales daca nu esti din gasca aia care trebuie. Nici inainte nu te lasau sefii sa faci ore suplimentare sau sdsl mai multe daca nu erai al cuiva.

Relu spunea...

Daca aveti proiectul de ce nu il postati?

Calinmihaib12 spunea...

Claudiu MARIN:
1. ..lui "@QSA" = ii "scapă" faptul că nu toți pensionarii peste 70 de ani au pensii ("beneficiază".."!" / "?") = "contributive" (pe legile: 263/2010 și sau..165/2011= OUG 1./ 2011); eu, de ex.: am pensia stabilită =pe L.164 /2001, revizuită.., recalculată.., .."re- plătită" pe L.241/2013 și, în final, recalculată pe L.223/2015..👻‼️
2. ..nu cred ..deloc..= că "legea pensiilor de serviciu..militare.." = a premierului BOLOJAN..= va putea repara și.."RE- ÎN-DREPTA" greșelile și furturile structurale (!) ..= DELIBERATE = din PENSIILE MILITARE FURATE..de ani de zile și mai ales =..acoperite/consfințite = de in-"justiția" română 👹‼️
3. ..iar..=..ÎNCHIDEREA..blogului ar putea fi explicată/ justificată corect NUMAI dacă toate nedreptățile, inechitățile, furturile, și alte malversațiuni săvârșite asupra..pensiilor militare vor fi reparate și despăgubite.. rapid..‼️👻; ..ALTFEL.., ar fi..cel puțin ..=..o abandonare a.."cauzei"../ = vocației..!

Mhy spunea...

@CM - iar vă grăbiți și nu e bine.... v-ați mai grăbit și anul trecut și în anii anteriori anului trecut, ați postat și dezbătut proiecte grandioase, ați făcut colegilor calcule de nu mai aveau unde să pună banii și?....
Am început chiar să spicuiesc selectiv topicele blogului , am ajuns chiar până prin 2019... nimic de succes din prezicerile dvs. și antecesorului pentru pensionarii militari din ceea ce s-a vrut a fi reluarea actualizărilor "rezolvate" de psd.
Vedeți cu închisul blogului să nu pățiți precum Nicușor cu creșterea tva. Sau poate îl închideți că nu mai e ... sponsorizare 😀.
Gândiți-vă numai o contestare la CCR cât durează... Iar dacă în pachetul legislativ sunt "atacate" pensiile de serviciu integral, inclusiv ale magistraților, e puțin mai complicat decât atunci când le crești taxele fraierilor și aceștia înghit broasca. Am certitudinea că dl. judecător Enache i-a predat deja dlui. judecător Busuioc principiile constituționale care guvernează securitatea juridică a pensiilor magistraților. Cică și noul judecător propus de președinte ar fi din...."sistem". Vom trăi și vom vedea 😎

Anonim spunea...

@ Claudiu MARIN
Unde a spus premierul Bolojan că va modifica pensiile militare? A, că a spus că vrea să modifice, dar nu va putea, pensiile speciale, da! Iar pensiile militare sunt pensii de serviciu! Știu că sunt date prin lege specială bla bla bla...dar sunt pensii de serviciu! Vom vedea cine are dreptate!
Cu respect!

yoshi960 spunea...

@magda 10.43 - ca medic de familie va pot spune ca trecerea celor co-asigurati ca si neasigurati incepand cu 01.09.2025 VA PRODUCE CU SIGURANTA EFECTE NEGATIVE SI IN ACTIVITATEA MEDICILOR DE FAMILIE, deoarece aceasta categorie de pacienti devenind neasigurata NU va mai beneficia de intregul pachet de servicii medicale, ci doar de cel minimal, astfel incat veniturile medicilor de familie vor scadea! Dar mai important acesta prevedere legala va avea un impact mult mai serios asupra starii de sanatate a populatiei!

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Ti-am mai spus ca ai abordari conflictuale de un veritabil hater.
Mai ai putin si acuzi ca blogul a inventat acele proiecte, propuneri de acte normative pentru diminuarea inegalitatilor din sistemul pensiilor militare si din cauza lui nu au fost adoptate..
Blogul a fost o platforma de discutii, dar mai ales de informare pentru zeci de mii rezervisti, spre disperarea celor care gestioneaza pensiilor militare. Dupa abordari, esti si d-ta din randul lor.
Te inseli cu privire la inchiderea blogului. Depinde de mine.
Mucusor nu era competent sa dea declaratii scrise ca nu va mari TVA.
Cat priveste pensiile de serviciu si militare, sunt zeci de decizii CCR potrivit carora componenta necontributiva este platita in limitele disponibilitatilor financiare si ca nu exista niciun organism national sau european care sa garanteze cuantumul pensiilor speciale,
Pachetele lui Bolojan vor fi contestate a priori la CCR, dar si acest organ politico-juridic va tine cont de starea de supraveghere pentru deficit bugetar si de opinia publica , defavorabila complet pensiilor speciale.

QSA? spunea...

@CM
1. Eu m-am referit la minerii care urmează să iasă la pensie. Era normal ca ortacii pensionari să-i sprijine și să fie nemulțumiți de recalculare. Nu ați înțeles/v-ați "prins" de subtilitate.
Au rămas în plată cu pensiile mai avantajoase după recalculare. De ce? Pentru că așa prevede legea. Cât timp va trece până ajung la pensiile aflate în plată după indexările ce vor urma la noile pensii (reduse la jumătate)? Poate dați DUMNEAVOASTRĂ răspunsul. Eu cred că mulți ani.
2. "Ciucanii activi" sunt și colegii TĂI în activitate!!! Așa că... mai ușor cu 🎹 pe scări că se varsă clapele.
Ar fi bine să vă adresați politicos tuturor celor care comentează pe acest blog.
Sper să-mi publicați dreptul la replică! Mulțam' fain!
@Mhy
Busuioc ăsta îi ia locul lui Enache chiar în funcția de președinte al CCR? Sau îi ia locul ca judecător CCR și, "apăi" cei nouă "politicieni judecători" își aleg sefulețul curții? "Eu nu știu d'astea"!😂🤣🤕

Arfy spunea...

Închiderea blogului este o soluție! A doua soluție și cea mai benefică este închiderea postărilor!

Mhy spunea...

@CM -- "Ti-am mai spus ca ai abordari conflictuale de un veritabil hater."
GREȘIT! Unele aluzii ironice și pamfletare nu înseamnă abordări conflictuale! În ciuda manipulărilor politice pe care dvs. le-ați făcut la greu, în special anul trecut, pe care o să le taxez prin cuvinte cu orice ocazie, APRECIEZ munca pe care o faceți în scop de informare, dacă aceasta nu deviază, după cum am mai spus, înspre manipulare.
Eu nu gestionez nicio altă pensie militară în afară de a mea și repet, a n-a oară, că sunt dintre cei care doresc o actualizare de bun simț a soldelor de grad și funcție ale colegilor mai în vârstă.
Să fiți sănătos și să țineți deschis cât mai mult blogul!!!

Mhy spunea...

@QSA - cănd vorbesc de domnii judecători Enache și Busuioc, nu mă refer la funcția lor în cadrul Curții ci la faptul că ei sunt exponenții interesor majore ale psd în cadrul acesteia. Alături de alții, cu care încă formează o majoritate acolo. Asocierea numelor lor e doar o aluzie ironică. 😎

M spunea...

Eu am mai explicat dar pentru ca asta sa aibă o finalitate trebuie ca si cel care asculta sa facă un minim efort! E vorba de Decizia nr. 71/3 martie 2025 (ICCJ – Complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept).
🔹 Obiectul deciziei:
Clarificarea aplicării majorării cu 50% a punctajelor lunare de pensie, prevăzută la art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, pentru lucrătorii care au activitate în condiții speciale (inclusiv cei asimilați din grupa a II-a de muncă).
🔹 Soluția ICCJ:
Perioadele de muncă în grupa a II‑a, încheiate înainte de 1 aprilie 2001 și apoi asimilate ca perioade în condiții speciale, produc efecte nu doar în ceea ce privește: calculul stagiului de cotizare, eventual reducerea vârstei de pensionare, dar și în aplicarea majorării punctajelor lunare de pensie cu 50%.

Cu alte cuvinte: dacă li s-ar fi dat punctajele atunci ICCJ ce mama dracului mai judeca?

CONCLUZIE: Legea 360 DEZAVANTAJEAZĂ PE CEI CARE AU LUCRAT ÎN CONDIȚII SPECIALE! Daca s-ar f[cea RECALCULAREA pe contributivitate punctajele celor ramasi in 2016 pe contributivitate ar SCADEA cam cu 25% (calucl mediu si aproximativ). CINE ZICE ALTCEVA - MINTE!

QSA? spunea...

@Calinmihaib12
La punctul 1: Dom' doctor, și eu m-am pensionat tot după prevederile legii 164/2001 și am trecut prin aceleași situații ca dumneavoastră. De aceea am spus că am trecut mulți dintre noi prin calculări (inițial), recalculări, revizuiri și din nou recalculări. Cred/sper că "v-a picat" mai bine pensia pe legea 223/2015. 👍
Cât privește punctele 2 și 3, aveți dreptate!

Nel spunea...

Ce recalculare sa mai faca guvernul la pensiile militare cand deja sa trecut pe net si calculul pe mai multe luni acum e deja pe 14,din 2030 se va adauga luna de luna si pana la 25 de ani.aceste modificari au fost agreate de comisia europeana .cei care au iesit cu pensie mare sunt putini care au fost pasuiti pana in 2028 sa aiba calcul pe 6 luni.de ce sar lega la cap guvernul cand in cativa ani se va calcula pe toata perioada de activitate iar varsta e modificata ,din 2030 va fi la 65 de ani pt toti.tot ce trebuie sa faca e o acctualizare a pensiei celor ramasi in urma .cei iesiti in pensie in anul 2025 au acum o pensie acceptabila pt un militar.ani de zile a fost o lupta pt a mari salariile la militari pt ca erau de ras si implicit se marea si pensia si acum uni vor taierea lor pt ca ei nu au prins ,in loc sa ceara marirea si a pensiei lor..a nu se uita ca fiecare cand a trecut in pensie a fost fericit mai ales cei de dinainte de 15 septembrie 2017 care atunci cand au auzit de trecerea pe net fara omm in plata au iesit masiv ,si nimeni din cei care erau acctivi nu ia acuzat ca au pensia mare .

Marcell spunea...

@CM
Din câte s-a dovedit până acum, ești un anti-oracol desăvârșit. Eu îmi mențin părerea. Blogul nu se va închide până pe 31.12.2026.

Calinmihaib12 spunea...

Arfy:
1..nu te supăra.., dar ce. "spui"..= e greșit / irațional..🥲❗:
= un "blog" nu își justifică existența dacă nu e ..INTERACTIV..‼️:, având un "subiect" ..al blogherului și apoi "comentariile"..generate = pro sau contra..: deschise, decente, cu bună credință, fără minciuni..etc., cu scopul lămuririi..chestiunii puse în discuție..❗;
2 . .."propunerea" ta: aia (!)= cu .."închiderea postărilor.." = e irațională și ar face- o doar un ...cel puțin:..=.."narcisist" care ar trebui să închidă blogul și să stea..singur și..= ..să se .. "privească"= îndelung..într-o oglindă.. ‼️🤔😈😜

Calinmihaib12 spunea...

QSA (09.07.2025/14:45'):
..da, pensia din decembrie.2010 tăiată de guv. Boc- Băsescu în ian.2012..și redată de guv.Ponta (după..peripeții repetate..= "sus".. ."jos" = ale cuantumului ei..!) în = oct./2013.., după recalcularea din 2016 a crescut cu aprox. 700 de lei brut și cu aproape 600 de lei net..!, datorită creșterii grupelor de muncă;= care s-au reflectat în: = creșterea vechimii cumulate și implicit a = "%" DE CALCUL din BC= baza de calcul=.. la maxim 85 % de calcul = din art. 29 și 30 = ale L.223/ 2015..‼️
={dar pe fondul persistenței și.. accentuării (‼️😈 )= FURTULUI. DELIBERAT și ILEGAL (‼️)...din BC.., adică: DEGRADAREA de la gradul de COLONEL (= PLĂTIT = în PENSIE din 2004 = până în 31.22.2015) la gradul de: LT.COLONEL ❗, dar și TĂIEREA ILEGALĂ a TUTUROR celorlalte ELEMENTE SALARIALE ale BC de la lit. "a..g" = din tabelul cu NOTA de calcul ..ANEXĂ a DECIZIEI DE RECALCULARE a PENSIEI în.. 2016 ‼️}

Calinmihaib12 spunea...

Relu:
..dacă i se cere cuiva să nu publice un proiect..nefinisat și .."ne-gata".. de publicare..=e.. cel puțin .."un-fair"..= să comită ...contrariul..❗

Florin Stoica spunea...

Bună ziua. România încă este liberă și independentă, cel puțin pe hârtie, pentru că vedem bine că alții din afară cu interese în exploatarea resurselor naturale ale țării ne dictează cum să conducem economia, ce agricultură să avem, dar mai mult să nu avem, pentru a nu-și pierde ei piața de desfacere, de la cine să cumpărăm armament, ca ne vor apăra ei de ruși sau alți dușmani ai occidentului, cum să ne facem politica fiscală, astfel încât multinaționalele și corporațiile străine să nu plătească impozit pe profit statului român, dar și alte impozite, fiind scoase din țară zeci de miliarde de euro nefiscalizate, informațiile venind chiar de la persoane competente din cadrul arcului guvernamental (vezi declarația fostului ministru al finanțelor, Adrian Caciu) la un post tv neagreat de partidul curcubeu. La acest post tv un moderator a spus că din informațiile primite de la un ministru din cadrul guvernului ( în opinia mea este exclus să fie unul de la partidul curcubeu sau dintre basiștii din pnl), aceste măsuri din pachetul prim ministrului specialist în tăieri și atât, pentru că nu are nicio treabă cum trebuie dezvoltată economia, au venit în limba engleză la guvern iar ei au trebuit să îl traducă în română. Că aceste măsuri sunt menite să scadă și mai mult economia, să scadă nivelul de trai al majorității românilor și să fie create condiții pentru vânzarea resurselor naturale la străini, sunt fără dubii și privesc interesele străine. Cine sprijină cel mai mult interesele străine din România, partidul curcubeu și pnl, care ori nu sunt capabile să facă politici economice pentru dezvoltarea țării, ori sprijină aceste interese. Exemple sunt cu duiumul, readuc aminte măsurile miniștrilor pnl și energie care au reușit să facă din România o țară exportatoare de energie într-una care importă din Bulgaria, Serbia, Ungaria și chiar Ucraina care este în război de mai bine de trei ani, iar partidul curcubeu a inițiat acel proiect de lege în anul 2020, care permite mai multor firme să aibă sediile sociale la o singură adresă iar administratorii firmelor să poată înființa sau desființa firme după bunul plac, atunci când ajung cu datorii mari la stat și scapă fără să plătească aceste datorii. Analiștii economici ne-au tot prezentat o imagine a companiilor de stat, ale căror datorii însumează circa 70% din totalul datoriilor firmelor către stat. Însă ce să vezi, potrivit datelor ANAF dintr-un total de 84 miliarde de lei datorate de firme statului, 18 miliarde aparțin companiilor de stat, respectiv 21% iar diferența de 64 miliarde aparțin firmelor private, respectiv 79%. Dar care ar fi interesul să prezinți o imagine falsă companiilor de stat, decât dacă vrei să le vinzi unor străini sau bogați de carton ai României pe prețuri de nimic, împreună cu resursele naturale pe care acestea le administrează, dar sunt de mult în atenția unor țări străine, așa zis prietene ale României. bolojan spunea că sunt puțin peste 6 milioane de contribuabili la sănătate și peste 16 milioane de beneficiari și că trebuie o anumită echitate. Dar cum rămâne cu perioada în care majoritatea salariaților contribuie 20-30 de ani fără să beneficieze de servicii medicale, cu mici excepții, un concediu medical sau servicii de bază uneori, însă contribuția este lunară. Pensionarii de care spun basiștii și partidul curcubeu că beneficiază de servicii medicale sunt oameni în vârstă, care trebuie să își îngrijească sănătatea, pentru că au contribuit zeci de ani, fără să beneficieze de servicii în raport cu contribuțiile avute. Toți pensionarii militari merită pensii militare corecte și care să le asigure un nivel de trai asemanator din perioada activă. Trebuie ca generalii din conducerile instituțiilor de forță să dea dovadă de un minim de omenie și să depună eforturi concrete pentru asigurarea unui cadru legislativ, corecteze inechitățile, actualizând și etapizat, începând cu pensiile mici.

QSA? spunea...

@Călinmihaib 12
Am avut dreptate. 👍👏 Vă urez multă sănătate!

Relu spunea...

@Calinmihai: daca nu a fost publicat sau scurs "pe surse", nu poti intreba daca a fost citit. E ca si cum ai uita ce nu stii.

AdinaS spunea...

Cum am mai scris anterior am început sa citesc acest blog fiindcă la început mi s a parut o sursa corecta de informare. Dar acum s a transformat doar într o continua disputa între doua tabere. Probabil cu cât mai multe comentarii cu atât mai bine pentru blog. Problema este ca se fac afirmații fara nicio baza juridica si daca apare cineva care chiar stie ce vorbește e calificat imediat ca bate câmpii. In familia mea sunt doua tipuri de pensii. Cea a mamei dupa tatăl meu iesit in 1990 deci pensie varsovista si a mea din 2023 deci ciucana. Nu stiu la dvs cum a fost dar tatălui meu la recalcularea din 2017 aia cu contributivitatea pe care o iubiți atat de mult I a oesit o pensie la jumate fata de cea din 1990! De ce? Simplu pentru ca nu s au luat in calcul anii in care unitatea lui strângea recoltele de pe câmp si construia orașe. Sper sa nu ma contraziceți fiindcă am văzut hartiile si le am contestat.
Revenind la pensia mea indiferent de părerea unor comentatori dar si a administratorului blogului ea este pensie de serviciu, a fost modificata legea si se aplica din 2024 deci nu intra un categoria celor din pachetul 2.
Și chiar daca va intra nu uitați ca este plafonata si cuantumul rămâne același fiindcă calculul se face la ce ar fi trebuit sa fie si nu la ce e in plata plafonat. Asa ca stimați domni poate ar fi mai cinstit si pentru dvs nu sa va bucurați si sa așteptați sa rămânem noi fara pensii ci sa sperați ca la un moment dat se va face ceva pentru echitatea veniturilor. Iar mulți foarte mulți cam 90% din cei care mine au familii de întreținut, au copii la școală, au parinti bolnavi si cu pensii mici pe care ii ajuta si nu e vina lor ca s au creat atâtea nedreptăți.

QSA? spunea...

@Florin Stoica
Atât timp cât șef al Direcției Generale Juridice/M.Ap.N. este/rămâne Gl.mr. Anton-Radu Cipu nu avem nicio șansă. Este de opt ani în această funcție și nu a făcut nimic pentru a modifica legislația în sprijinul pensionarilor militari .
De Gl.lt. Jianu Florin am scăpat, s-a pensionat, și cu ce pensie! 🤕😱🤯
A fost numit în locul lui, fostul șef al CPS, Gl.bg. Cristinel Livadariu. Poate domnul general privește altfel situația pensionarilor militari.Dar, să nu uităm un lucru: foștii finanțiști lasă urme ca și banii (obiectul muncii lor).

Rezervistul spunea...

Yoshi 960.... Treaba cu pierderea asig medicale pt coasigurati este o situație...dar expun aici o altă situație diferită de prima Ți se pare normal ca cel puțin o treime din com și satele patriei conf unor statistici( atât femei cât și bărbați).. să nu fi contribuit în viața lor la sănătate? Confirm ce spune guvernul...La soacră-mea în comună unii nu au muncit în viața lor după cele 8 clase absolvite... doar cu ziua prin sat... n-au card de sănătate...nu au medic de familie... Cât au fost tineri n-au avut vreo grijă...dar cu inaintarea în vârstă ia u prins bolile din urmă...unele cronice...diabet... inimă...etc...asta de nu sau curățat mai devreme de ciroză...Dar au pretenții cu carul... Dacă le vine rău de la gingirică...iar salvarea nu vine la timp...sar la bătaie pe șofer și medici .. sparg anvelopele sau geamurile salvărilor...Un alt prostovan de la " min Muncii"din echipa lui Olguța atenționa pe toate căile acum ceva timp că vin decrețeii și fac praf fondurile de pensii Pe bune?? Uită dobitocul că cel puțin un sfert din decreței născuți prin 1967-68-69...în special din mediul rural n-au cotizat în viața lor la pensii ... așa că nu au cum să-l distrugă...Ei nu figurează nicăieri.. decât poate la evidența ajutoarelor sociale date de primării...Ei ...ce spui de situația dată....? Vezi că se aplică cam in toate jud patriei...mai abitir in alea cele mai sărace... să nu le mai nominalizez că le cunoașteți și dv... Puteți incepe cu jud ăla de la nord unde pe fiecare uliță sunt 3-4 biserici sau mănăstiri... Vaslui se numește și coborâți spre sud...Olt... Teleorman.. Giurgiu

Florin Stoica spunea...

QSA vă salut cu respect. Pe Gl Cipu îl cunosc foarte bine, am fost colegi în aceeași direcție (alta decât DGJ) în domeniul patrimoniului imobiliar și știu în parte concepțiile lui. Structura care are competența principală în elaborarea proiectelor de acte normative în domeniul pensiilor militare era cel puțin la nivelul anului 2023 când am trecut în rezervă, Dgfc, unde a fost șef Gl Jianu, care a fost la fel de “generos “ în a acorda drepturile cuvenite atât pensionarilor militari, cât și militarilor activi, cărora le-a acordat o parte din drepturi începând cu 01.01.2024. Gl Cipu, prin direcția unde lucrează în prezent nu face decât să interpreteze legislația existentă în domeniul pensiilor militare sau altul specific MApN, acordând aviz de legalitate la orice proiect de act normativ inițiat de minister, știu foarte bine această procedură, întrucât am făcut împreună cu colegii cu care am lucrat sute de proiecte de acte normative pe domeniul nostru de activitate. DGJ care analiza proiectele noastre nu veneau cu modificări de fond, poate doar o reformulare, o virgulă în plus sau alt aspect ce ține de tehnica legislativă. Dgfc care are toată baza de date cu resursele financiare ale ministerului, bugetare sau venituri proprii, în colaborare cu Casa de Pensii Sectorială, sunt în măsură să evalueze impactul bugetar privind actualizarea pensiilor militare, putând lua în calcul și aplicarea etapizată începând cu pensiile înghețate din 2017. Mai pe scurt, dacă Jianu ar fi vrut, se putea. În condițiile în care au returnat miliarde de lei în fiecare an la bugetul statului nu puteau spune că nu sunt fonduri pentru actualizarea pensiilor militare. Și mai este și lipsa sau slaba implicare a șefului SMAp, chiar dacă nu are competență sau relații de coordonare a Dgfc, trebuie să știe că rezultatele privind capacitatea de luptă și performanța militarilor, sunt în strânsă legătură cu modul în care aceștia sunt remunerați pentru activitatea lor specifică. Rezerva armatei române este în evidența ministerului și este parte din armata română, dacă ar gândi astfel generalii din conducere, am fi și noi tratați ca ceilalți militari NATO.

QSA? spunea...

@Florin Stoica
Pentru răspunsul foarte bine documentat și redactat la comentariul meu, vă felicit și vă mulțumesc! 👏👍
Din comentariul dumneavoastră se trag mai multe concluzii, dar cea mai importantă este aceea legată de modul rușinos de "acțiune" al fostului șef al DGFC, Gl.lt.(rz.) Florin Jianu. Să știți că toți finanțiștii, din trecut și din prezent, au fost/sunt foarte "generoși", mai ales când este vorba de dat/acordat ...💸.
Eu apreciez/cred că șeful SMAp, Gl. Gheorghiță Vlad, este informat de către DGIA și cunoaște foarte bine situația pensionarilor militari, în rezervă și în retragere. Că nu are competență/e în acest domeniu nu este vina șefului SMAp, oricare ar fi el.