Un produs Blogger.

miercuri, iulie 02, 2025

In lipsa actualizarii, calculul contributiv al pensiilor militare ar putea diminua inegalitatile prezente din sistem

18 comments

 Este cunoscut ca dupa recalcularea pensiilor militare din anul 2016, in baza legii nr. 223/2015, un numar de 68% dintre ele au ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos, calculat potrivit legii pensiilor civile si Legii nr. 80/1994 privind Statutul cadrelor militare.

Sa luam un exemplu de pensie pentru militari care, potrivit Legii nr. 263/2010, avea suma punctajelor anuale de 76 puncte pentru 34 ani vechime in serviciu, din care 28 in conditii speciale si cu spor de pensie suplimentara pentru 25 ani.

Sa analizam cum a evoluat cuantumul acestei pensii pana in aprezent si ce s-ar intampla daca din nou s-ar adopta calculul contributiv al pensiilor pentru militari, fie el exclusiv contributiv, fie dual contributiv/procentual.

In anul 2015 la un PMA de 76 : 20= 3, 80 si o valoare a punctului de pensie de 830, 20 lei, cuantumul pensiei  era de 3 155 lei.

3 155 + 20% spor OMM= 3 786 lei.

Prin actualizarile succesive, in prezent pensia in plata ar fi  in cuantum de 5 679 lei.

Ce s-ar intampla daca prin reforma Bolojan/PNRR pensia ar fi recalculata potrivit Legii nr. 360/2023?

La suma punctajelor anuale de 74 puncte  din anul 2015 s-ar mai adauga 5,5 puncte de stabilitate, in total 79,5 puncte. 

Cuantumul brut al pensiei in anii 2025/2026 ar fi 79,5 x 81 lei= 6 440 lei.

6 440 +20% spor OMM=7 728 lei

Cresterea este evidenta. Toti cei 68% pensionari militari din anul 2016, care mai sunt in viata, vor avea cresteri de pensie asemantoare, fata de actualele pensii in plata.

Printr-un calcul similar, fiecare pensionar militar, ramas in plata cu cuantumul contributiv in 2016,  isi poate recalcula cuantumul pensiei potrivit legii din sistemul public. 

Este ca ar fi o cale de diminuare a inegalitatilor?

Ce s-ar intampla cu pensiile militare care ar avea un cuantum procentual mai mare decat cel contributiv?

Potrivit intentiilor actualilor guvernanti, vor ramane in plata cu 85% din actualul cuantum net al pensiei militare, dar nu mai putin de cuantumul contributiv calculat la fel ca in exemplul  de mai sus.

18 comentarii:

VALYCA2010 spunea...

Păcat că s-a ajuns aici,după votare lumea avea speranțe că vom trăim pro europeni,acum trebuie să suferim pe umerii Europei,ce este de făcut?ce vină avem noi pensionarii militari care am fost chinuiți și batjocoriți de clasa politică?!

raul spunea...

In acest contexf ,eu propun sa le spunem celor de la CPS , sa nu mai ne scrie gradul pe cuponul de pensie !Sa ne lase naibii asa ,prosti si egali ,egali si prosti!Niciodata nu m-am simtit mai umilit ca-n ultimii 8 ani!Mi-e sila ,scarba si lehamite!

Relu spunea...

Ar fi bine sa nu va faceti sperante cu ordinele militare adaugate sau cu puncte pentru vechimea cumulata. In cazul in care uitati Ghinea, cel care trage sforile din spate si in general usereul, nu are la inima pensionarii fie civili cu atat mai putini militarii. Lor le repugna orice forma de autoritate a statului dar ei vor sa conduca.

Brenda spunea...

Nu se mai dau puncte de stabilitate

Liviu spunea...

Am intrebat de curiozitate un avocat specializat in litigii pe codul muncii cum s-ar face media celor 5 ani la un pensionar spre exemplu pensionat in 2010 si mi-a zis clar:DACA NOUA LEGE NU SPECIFICA NIMIC CEI 5 ANI VOR FI DIN PERIOADA 2005-2010 FARA NICI O ACTUALIZARE CE SE SPUNE AICI IN ARTICOL!SI MI-A ZIS CA DACA NOUA PENSIE E MAI MICA O SA RAMANA PENSIA CARE E IN PLATA!SI TOATE LEGILE NU SUNT RETROACTIVE SUNT DIN MOMENTUL PUBLICARII IN MONITORUL OFICIAL MILITARILOR CARE VOR IESI DIN ACEL MOMENT!

Claudiu Marin spunea...

@Liviu
In loc sa intrebi un avocat habarnist in procedurile de calcul al pensiilor specale, mai bine ti-ai pune minte la lucru ca sa intelegi ca, pentru a-ti calcula media veniturilor nete din ultimii 5 ani de activitate, CPS trebuie sa-ti actualizeze acele venituri. Vezi ca operatiunea Bolojan ar include pentru cei ca d-ta si o actualizare?

Claudiu Marin spunea...

Brenda
Cine a decis ca nu se mai dau puncte de stabilitate? Nu mai difuzati prostiile unor speriati de calculul contributiv!

Randoom spunea...

Cum naiba sa se calculeze la militari pensia ca la civili?in momentul ala ar scadea toate pensile militare. pai sa ai un punct de pensie inseamna ca 35 de ani sa iei salariu mediu pe economie.un punct de pensie inseamna 2 mii de lei.
ca sa ai pensie de 6 mii de lei trebuie sa fii avut 3 salarii medii timp de 35 de ani. lucru imposibil pentru 99,999% din militari.si si daa ar fi asa,abia ajunge la 6 mii de lei.deci?

Viorel spunea...

”În vremurile grele pe care le traversăm toată lumea, demnitari, oameni care câştigă mai bine şi toţi cetăţenii ţării noastre trebuie să fim partea acestui efort şi deci fiecare trebuie să contribuim la acest efort”, motiv pentru care la rectificarea bugetară, care va fi negativă, urmează să fie modificată și subvenția acordată partidelor. ”Au avut de câştigat foarte mulţi ani, destul de bine”, a precizat premierul.
Să PLĂTEASCĂ MĂTA.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Greșit, Claudiu Revin.

QSA? spunea...

Punctele de stabilitate au distrus fondul de pensii civile. Acestea NU constituie contribuție pentru cei deja în pensie. Sunt puncte "SPECIALE" acordate prin legea 360/2023, că doar urmau alegerile prezidențiale și cele parlamentare. 🤫🤔

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Nu fi absurd!
Punctele de stabilitate reprezinta o masura de echitate socială pentru angajatii care dupa 1990 au fost exploatati de patroni, platindu-i cu salariul minim pe economie.
Un natîng nesimtit, un nebun de hater, mai spune ca sporul OMM/SOSP nu este prevazut nici in Legea 263/2010, nici in Legea nr. 360/2023 si in mod gresit l-am adaugat la calcul.
Nici atat nu-l duce capul sa inteleaga ca Sporul OMM este si acum in toate pensiile militare ,potrivit Statutului, nu potrivit legilor care reglementeaza pensiile. La cei pensionati dupa 15 sept 2017 sporul OMM este inghitit de plafonul de 58,5% din baza bruta de calcul.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Echitație socială? Când o să fie bani! Sunt puncte speciale și n-o să mai crească pensiile pentru următorii ani decât cu firimituri de 5%, 7%. Adio măriri de 12%-14% pentru voturi din partea partidelor.. În anul 2025 și 2026 înghețate! Și poate 5% în 2027. Deci în 3 ani pensiile vor fi inexistente ca valoare pentru milioane de români.

Vasile Anghel spunea...

Trebuie să fim realiști,că o lege care acordă legal beneficii (nu drepturi) nu poate să meargă la nesfârșit pentru că este legată de Finanțarea vine din economie care la un ciclu de câțiva ani pică.Referitor la trecerea pe contributivitate a tuturor pensiilor,este cel mai echitabil.Sunt pensii car nu au acoperire contributivă și trebuie înghețate,impozitate sau chiar anulate.

QSA? spunea...

@CM
Am mai spus-o și o repet: în niciun stat membru NATO pensiile militare NU se calculează pe contributivitate!!! 👍👏🙏
Militarii și polițiștii reprezintă o categorie specială. De aceea trebuie să aibă o lege aparte față de civili. Fiecare are dreptul să-și dorească și să înțeleagă ce vrea! Contributivitatea distruge/scade pensiile militare și așa mici pentru cei pensionați înainte de 15 septembrie 2017. 🤔🤫😱

Teddy spunea...

Ne duce sau nu ne duce, pe decizia mea de pensionare, la stabilirea bazei de calcul, nu apare niciun OMM. Deci plafonata sau nu la net, drepturile mele de pensie sunt cele provenite din brutul a 6 luni la care nu sunt adaugate alte sume (OMM), drepturi plafonate, cf. art. 60/L223,la net.

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Asta ai inteles d-ta din lectura topicului?
Nu vezi ca pensia din exemplu a crescut cu peste 2000 lei? Asa vor creste si pensiile ale celor mai multi dintre cei pensionati inainte de 15 09 2017.
@Teddy
N-am ce sa-ți fac daca nu stii sa citesti nici propria decizie de pensie. Sau te codesti s-o cauți prin harțoage?

Claudiu Marin spunea...

1000 de cititori, dintre care 70 noi, deja au citit acest topic.