Gânduri despre trecut, prezent și viitor

Un produs Blogger.

28 decembrie 2010

Asigurarea obligatorie a locuintei.

2 comments
UPDATE:30 12 2010
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_248_2010_modificare_legea_260_2008_asigurarea_obligatorie_locuintelor_impotriva_cutremurelor_alunecarilor_teren_inundatiilor.php3. 

La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
(1) Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale." 


Termen: 15 ianuarie 2011. 
500 lei amenda pentru depasirea acestui termen.

Deşi mai sunt doar trei săptămâni până la termenul limită (15 ianuarie 2011) privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, românii nu s-au grăbit să încheie poliţe.

Până la jumătatea acestei luni, doar 310.500 de proprietari dintre cei peste opt milioane încheiaseră poliţe obligatorii, adică mai puţin de 4,5% din total.

Despăgubiri de maximum 20.000 de euro

Cei care nu îşi asigură locuinţa până la 15 ianuarie riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Sancţiunile urmează să fie acordate de primării, asta în condiţiile în care aceastea dispun de un sistem de monitorizare a proprietăţilor. Totuşi, având în vedere că 20% din valoarea amenzilor aplicate va intra în bugetul autorităţii locale de pe raza teritorială în care locuieşte contravenientul, primarii ar putea fi impulsionaţi să fie suficient de stricţi.

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%).

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună.
Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.
Marius Bulugea, directorul general al PAID, este de părere că modificările promulgate nu schimbă înţelesul textului.
„Asigurarea rămâne obligatorie pentru toţi proprietarii persoane fizice sau juridice deţinătoare a unei construcţii cu destinaţie de locuinţă şi întăreşte faptul că persoanele a căror locuinţe sunt asigurate facultativ au obligaţia să încheie asigurarea obligatorie  numai la momentul expirării poliţei facultative", a explicat Bulugea. Potrivit acestuia, ponderea asigurărilor facultative încheiate la nivel naţional se ridică la 15% din întregul potenţial asigurabil, ceea ce înseamnă aproximativ 1,245 milioane de proprietari asiguraţi individual.
Asistaţii social, scutiţi la plată
Pentru asistaţii social, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor.
Societatile agreate sa incheie polite obligatorii:

-Astra Asigurări
-Uniqa Asigurări
-Generali
-Ardaf
-Euroins România
-Carpatica Asig
-Grawe România
-Credit Europe Asigurări
-ABC Asigurări
-Certasig
-City Insurance
-Platinum Asigurări


-Astra Asigurări
-Uniqa Asigurări
-Generali
-Ardaf
-Euroins România
-Carpatica Asig
-Grawe România
-Credit Europe Asigurări
-ABC Asigurări
-Certasig
-City Insurance
-Platinum Asigurări

De observat ca lipseste Alliantz Tiriac Asigurari

2 comentarii: