Gânduri despre trecut, prezent și viitor

Un produs Blogger.

15 decembrie 2010

Legea 263/2010,LEGE PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE, in forma promulgata pe 15 12 2010

15 commentsSa traiti bine, romani!
LEGEA 263 2010 Sistemul Unitar de Pensii Publice

15 comentarii:

 1. Nu inteleg care este ratiunea prevederii art.170 (1);mi se pare discriminatorie deoarece avantajeaza pe cei care ies la pensie incepand cu 01.01.11.Aveti va rog,un pdv?
  Cu stima!

  RăspundețiȘtergere
 2. @esoel
  Probabil ca modul de calcul dupa noua lege i-ar dezavantaja pe cei care-si deschid drepturile dupa 01 01 2011... in lipsa acelui indice de corectie la punctajul mediu anual. .

  RăspundețiȘtergere
 3. Oricum ,nu este corect!Daca am inteles eu bine si "castigul salarial mediu brut"este suma salariilor medii brute pe economie din anul precedent iesirii la pensie, rezulta un indice de corectie de aproximativ 10(probabil la suta).In acest caz la o pensie de 6,7sau 8 puncte se mai adauga aproape un punct,ceea ce nu este putin.Nimic nu justifica aceasta diferenta de tratament intre un pensionar vechi si unul nou,mai ales daca ne referim la militari.Sistemul de calcul al noilor pensii nu difera de sistemul de recalculare al pensiilor din snap,ciar daca creste progresiv stagiul complet de cotizare la 30 de ani(vs 20 la cele vechi)fiindca in acelasi timp creste progresiv si limita de virsta la care se vor pensiona militarii .Ce credeti?
  Cu respect si consideratie !

  RăspundețiȘtergere
 4. @Esoel
  Totusi, ganditi-va ca majoritatea celor care in ultimii ani au lucrat in privat au avut salariul minim pe economie... un adevarat dezastru social... ceea ce inseamna un punctaj lunar si anual de 0,3 puncte de pensie.

  RăspundețiȘtergere
 5. Din acest pdv,este OK.Ma gandeam doar la cei ce profita fara macar sa aiba nevoie de acest "dar".Va multumesc,cu respect!

  RăspundețiȘtergere
 6. CE MAI POT FACE,PENTRU A INTRA ÎN DREPTURILE DINAINTE DE 31-12-2010, CEI CARE AU AVUT DREPTUL LA PENSIONARE ANTICIPATĂ PARTIALĂ PÂNĂ LA 31.12.2010 PERIOADĂ ÎN CARE A FOST SUSPENDATĂ ACEASTĂ MODALITATE DE PENSIONARE IAR ÎN PREZENT TREBUIE SĂ MAI AŞTEPTE CĂCI DUPĂ LEGEA 263/2010 MAI TREBUIE SĂ AŞTEPTE MAI NULT DE UN AN ŞI CU PENALITĂŢI MULT MAI MARI.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Anonim
  Dupa cate imi amintesc, pana in 2015 nu sunt modificate prin legea 263 varstele standard de pensionare fata de L 19/2000, abrogata. Penalitatile sunt mai mari in L 263 pentru a descuraja pensionarile anticipate.

  RăspundețiȘtergere
 8. Practic cu aceasta lege, ca femeie nu mai poti iesi anticipat la pensie. Daca faci 35 ani de cotizatie obligatorie + 8 ani in plus(cit iti trbuie ca sa iesi anticipat???) = 43 ani. Daca lucrezi neintrerupt de la 20 de ani + 43 ani = 63 ani exact virsta de pensionare la femei. O mare pocarie aceasta lege. Eu sunt nascuta in 1958, decembrie, am acum 32 ani de munca. As fi vrut sa stiu cind pot sa ies la pensie anticipat?

  RăspundețiȘtergere
 9. @anonim femeie
  Cititi anexa 6 la L 263 si vedeti varsta de pensionare.
  Daca aveti si grupe de munca reduceti acea varsta cu anii prevazuti in tabelul de la art. 52.
  Cititi si capitolul cu pensionarea anticipata din Legea 263

  RăspundețiȘtergere
 10. D-le Plano10 as dori sa-mi nominalizati va rog nr art din L 263 care permite recalcularea pensiei militare pentru anii complecti lucrati cu contract dupa pensionare

  RăspundețiȘtergere
 11. @Stefan
  Art 99 si 107
  Vedeti ca e scris si un articol special pe aceasta tema cu mai multe explicatii.
  Este al 5-lea in topul articolelor din partea de jos a primei pagini.

  RăspundețiȘtergere
 12. Avand in vedere ca beneficiem de prevederile unei legi unitare a pensiilor,de ce nu se recunoaste,de catre Casa de pensii din sectorul public,a stagiului realizat in conditii speciale,pentru cei care am activat partial si in sectorul militar,pentru a beneficia si noi de reducerea varstei standard de pensionare de 65 de ani.?Asa traim in doua lumi paralele.....

  RăspundețiȘtergere
 13. @Anonim
  Vezi art 55 din Legea unitara, Legea 263/2010, si vei constata ca se aplica si civililor daca au lucrat o perioada in acele conditii, au fost angajati, nu daca au fost doar militari in termen. Nici activii nu beneficiaza de reduceri pentru stagiul militar.

  RăspundețiȘtergere
 14. In conditiile in care pe decizia de pensionare emisa din sistemul public se precizeaza ca intrunesc un stagiu de cotizare de 34 ani si 1 luna,incluzand la rubrica-sisteme neintegrate-vechimea de 5 ani 11 luni si 14 zile,care in conformitate cu L 263/2010 echivaleaza cu un stagiu de cotizare realizat de 7 ani 11 luni si 14 zile si un spor de 2 ani pentru munca in conditii speciale,ca subofiter,as vrea sa stiu,daca se completeaza stagiul total de cotizare,in asa fel incat sa ating pragul complet de cotizare de 35 ani.?Apelez la bunavointa dvs,deoarece pe plan local,intampin o rezistenta indarjita.!Va multumesc.!

  RăspundețiȘtergere
 15. @Anonim
  Nu inteleg de ce te straduiesti sa ajungi la stagiul complet de cotizare de 35 ani cand, acum, stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 33 ani si 4 luni.In 2015 ajunge la 35 ani.
  Vezi Anexa 5 din Legea 263/2010.
  Inteleg ca sporul de vechime pentru conditii de munca deja ti-a fost introdus in stagiul de 34 ani si o luna.

  RăspundețiȘtergere