Gânduri despre trecut, prezent și viitor

Un produs Blogger.

23 decembrie 2010

Recalcularea pensiilor pentru stagiile de cotizare realizate dupa pensionare... potrivit Legii unitare

240 comments
UPDATE
A se vedea si PASII de URMAT pentru recalcularea pentru stagiile ulterioare
*     *
*

Din cauza unei redactari neclare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice s-au nascut unele intrebari indreptatite. Cea mai  frecventa pentru pensionarii militari care lucreaza cu contracte de munca este urmatoarea:
Pentru activitatea desfasurata dupa pensionare se poate cere recalcularea pensiei?
Raspunsul la intrebari este dat de articolele 99 si 107 din noua lege.

MOD DE CALCUL

Art. 99. – (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
Cand se recalculeaza

Art. 107. – (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Cateva precizari:

-Pot beneficia de cresterea punctajului lunar cu 0,5% pentru stagiile de cotizare realizate dupa  implinirea varstei standard de pensionare prevazute in aexele 5 si 6,  doar pensionarii care indeplinecsc conditia  realizarii stagiului minim de cotizare, inainte de pensionare...pentru civili si a stagiului minim de cotizare in specialitate...pentru militari.
-Pensionarii care au realizat stagiul complet de cotizare si au lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr 1 din  art.55 lit.a)  iar cei care au lucrat in   alte conditii sau in conditii speciale beneficiaza de reducerile de varsta prevazute in tabelul nr.2 al art. 55 lit. b)
-Pentru perioada lucrata dupa pensionare pana la implinirea varstei standard se acorda punctajul obisnuit ... prin impartirea salariului brut la salariul mediu/brut pe economie.
-Pentru perioada lucrata dupa implinirea varstei standard de pensionare punctajul realizat conform alineatului precedent se majoreaza cu 0,5%. Majorarea de 0,5% nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.
-Recalcularea pensiei se poate cere oricand pentru valorificarea stagiilor de cotizare neluate in calcul la stabilirea ei.
ATENTIE!
Numai pensionarii care au decizie de pensie anticipata, emisa pana la 31 12 2010, sunt declarati pensionari pentru limita de varsta.  Ei pot cere recalcularea pentru stagiile realizate dupa pensionare chiar inainte de a implini varsta standard de pensionare.
Nu acelasi lucru pot face pensionarii anticipati cu decizii dupa 01 01 2011, in baza Legii 263. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei standard de pensionare pentru recalcularea pensiei  cu stagiile realizate dupa pensionare, asa cum este precizat in art 107 din L 263.

UPDATE 30 03 2011
-A aparut HG 257/28 03 2011 de aplicare a Legii 263/2010.
-Casele Sectoriale de Pensii nu vor mai putea motiva ca nu au recalculat cererile pt stagiile ulterioare pensionarii pt ca n-ar avea norme de aplicare a Legii 263/2010.
-In art 134 se prevede ca recalcularea stagiilor ulterioare pensionarii se face luand in calcul acelasi stagiu complet de cotizare aplicat calculului punctului de pensie prevazut in legislatia anterioara Legii 263/2010.
-Deci, pentru militarii cu pensie pt limita de varsta,  ale caror  pensii au fost recalculate potrivit L 119/2010, stagiul complet de cotizare in calculul punctajului, care se adauga la cel existent, va fi tot 20 de ani.

240 de comentarii:

 1. @plano
  Foarte bune precizarile si va multumesc
  O intrebare
  La cap."cateva precizari"postat de dvs,la primul aliniat,pentru militari se fac reducerile cf.anexa 6,in functie de data nasterii,dar ulterior din acestea se scade in continuare perioada de lucru in cond.speciale sau nu???
  Ca sa fiu concret
  Varsta standard de pens=60 ani
  In functie de anul nasterii varsta devine cf anexa 6 =56 ani
  Mai departe daca sunt lucrati peste 18 ani
  in cond.spec cei 9 ani rezultati se scad din cei 56 si se ajunge cumva la o varsta standard de pensionare in acest caz in val.de=56-9=47ani,sau ma insel????
  Va multumesc si va doresc SARBATORI FERICITE !!!

  RăspundețiȘtergere
 2. @Anonim
  Reducerea varstei standard de pensionare rezulta din tabelele 1 si 2 ale art 52 din legea unitara a pensiilor.
  Este bine 56-9 cu conditia sa fii realizat stagiul complet de cotizare.

  RăspundețiȘtergere
 3. @plano10
  Cf.legii unitare toti care sunt acum pensionari militari sunt considerati cu stagiu complet de cotizare,indiferent de vechimea in serviciu care oricum nu poate fi mai mica de 20 de ani.
  Inca o data va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 4. @Anonim
  Da... si conf art 2 din Legea 119/2010

  RăspundețiȘtergere
 5. Unde gasesc grila de calcul a pensiei militare? Am inteles ca este postata una standard pentru a-si completa fiecare! Multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
 6. sincer sa fiu nefiind familiarizat cu legile ,nu am priceput daca dupa ce am iesit la pensie militara anticipata la 46 de ani si am mai lucrat 8 ani,dupa pensionare, cumuland pensia cu salariu am posibilitatea de a solicita recalcularea pensiei la 56 de ani ? MULTUMESC ANTICIPAT !

  RăspundețiȘtergere
 7. @anonim
  Cat timp ati cumulat pensia cu salariul ati mai realizat un stagiu de cotizare de 8 ani pe care-l puteti valorifica doar la atingerea varstei standard de pensionare. Puteti sa mai lucrati si dupa varsta standard de pensionare si sa solicitati din nou recalcularea pensiei.

  RăspundețiȘtergere
 8. cf l119 pensile militare devin pensi pentru limita de varsta indeplinind cond de varsta si stagiu de cotizare.Atunci nu treb recalc indif de varsta z?

  RăspundețiȘtergere
 9. @Anonim
  Art. 107. alin(4) zice ca da... dar in conditiile legii.
  Legea cadru mai introduce o conditie pentru recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare dupa pensionare, respectiv implinirea varstei standard de pensionare conf Anexelor 6 si 7, cu reduceri conf tabelelor de la art 55 lit a) si b) din legea 263/2010

  RăspundețiȘtergere
 10. Am o pensie anticipata de serviciu de la varsta de 44 de ani, iar pana in prezent am mai lucrat cu contract de munca pe o perioada nedeterminata in mediul privat inca 1,4 ani.As vrea sa stiu daca aceasta perioada se ia in calcul la recalcularea pensiei conf. Legii 119/2010 si daca de la 01.01.2011 pot sa mai lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata tot in sistemul privat.Va multumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
 11. @Anonim
  Recalcularea pe L 119 nu are legatura cu recalcularea pentru stagiile de cotizare realizate dupa pensionare.
  Cand impliniti varsta standard de pensionare, conf Anexei 6 din Legea unitara, cu reducerile prevazute in art.55, daca ati lucrat in conditii speciale sau alte conditii,faceti cerere de recalculare si probati stagiile de cotizare.

  RăspundețiȘtergere
 12. Am 58 de ani, am lucrat in M.Ap.N - ofiter -
  24 de ani efectiv din care 8 ani la grupa a 2-a,
  in total = 29 de ani(24 ofiter, 3 scoala militara, 2 grupa munca), deci stagiu complet de cotizare, pensie nesimtita de 1700 lei net.
  Dupa trecerea in rezerva am lucrat 11 ani pentru care am documentele doveditoare.
  Cum ar trebui sa redactez cererea de recalculare?
  Multumesc, Martin Liviu

  RăspundețiȘtergere
 13. @ Martin Liviu
  Vezi raspunsul dat mai sus...celuilalt anonim.
  Dupa 01 01 2011, imediat, solicita, printr-o cerere obisnuita, recalcularea pentru cei 11 ani... la Casa Sectoriala de Pensii a M Ap.N si nu la Casa de Pensii Judeteana.Cred ca ai varsta standard ceruta de legea unitara a pensiilor.
  S-ar putea sa va mai ceara o negatie de la Casa judeteana de Pensii ca nu v-ati deschis si acolo un dosar de pensie.
  Aceasta recalculare ,repet, nu are legatura cu recalcularea din oficiu, dispusa de L 119.

  RăspundețiȘtergere
 14. Stimate domn,
  Multumesc pentru raspuns.
  Se poate sa primesc cateva precizari?
  1. Sunt nascut la 02.01.1953 deci cum ar trebui
  sa interpretez varsta standard decat ca am 3 ani peste 55?!
  2. De ce o negatie de la Casa Judeteana de Pensii?
  Ma pot adresa si lor pentru recalculare/calculare? In aceasta situatie ei nu mi-ar cere precizari despre perioada anterioara cererii?
  3. Am selectat profilul Anonim si mi-am pus numele numai pentru ca nu stiu sa folosesc celelalte facilitati...
  Multumesc pentru promptitudine.
  Multi ani cu sanatate si prosperitate!

  RăspundețiȘtergere
 15. @Liviu
  Nu va mai bateti capul cu alte detalii ca la 58 ani aveti varsta standard.
  Nu puteti dupa 01 01 2011 sa va mai recalculati drepturile de pensie la Casa Judeteana
  O puteati face doar pana pe 31 12 2010 pe Legea 19 si de aceea o sa fie nevoie de negatie. Dvs trimiteti cererea cu actele ca... daca e nevoie de negatie... o sa v-o ceara prin decizia de recalculare.
  Adresati-va inca din luna ianuarie la Casa de Pensii a MApN Bucuresti pentru a prinde recalcularea pe cei 11 ani, incepand cu luna februarie.
  Pensie lunga, d-le Liviu si La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 16. @PLANO -UN AN NOU FERICIT, CU SANATATE SI NOROC!

  RăspundețiȘtergere
 17. @CEZAR
  La multi ani!
  Noul an sa-ti aduca o pensie mai mare si Cel de Sus sa ti-o lungeasca muuult, muult!

  RăspundețiȘtergere
 18. @Plano10 31 decembrie 2010, 14:14 :
  Urarea dvs. : "...Cel de Sus sa ti-o lungeasca muuult, muult! " este in contradictie flagranta cu dorinta 'celui de sus' , care abia asteapta 'iesirile din sistem' pentru echilibrarea bugetelor de pensii ...
  La multi ani si implinirea tuturor dorintelor!

  RăspundețiȘtergere
 19. @MOS ALECU-.....cum nu te lasi matale nici in ultima zi din an! Oricum multumesc pentru ,,urare" dar te atentionez ca ai facut o confuzie intre ,,cei de sus". De fapt este numai UNUL iar ordinea de incolonare este firesc cu Matale mai mai mai ..in frunte. Un an nou fericit!

  RăspundețiȘtergere
 20. PENTRU TEO-hai ca se poate:Un an nou fericit!ps. nu am idee de ce nu mai pot posta la tine???!!!

  RăspundețiȘtergere
 21. @CEZAR 31 decembrie 2010, 17:38 :
  Ca de obicei ... vi se pare ca ati inteles ... si va simtiti 'obligat' sa ripostati ... "Cel de sus" la care ma refeream este unul din vajnicii nostri 'conducareti' , care anunta plin de emfaza , ca pe o victorie a 'regimului' , echilibrarea bugetului asigurarilor sociale si ca urmare a 'iesirilor din sistem'.

  RăspundețiȘtergere
 22. @mos alecu - am inteles.puteati s-o plasati insa unui prieten nu taman mie!Un an nou fericit cu sanatate!

  RăspundețiȘtergere
 23. @CEZAR 31 decembrie 2010, 18:16 :
  Trebuie sa inteleg ca imi sinteti dusman ... Eh , asta-i treaba !...

  RăspundețiȘtergere
 24. La multi ani tuturor cititorilor si comentatorilor acestui blog.

  RăspundețiȘtergere
 25. In primul rand La multi ani! pentru toti cititorii si comentatorii acestui blog.As vrea sa ma lamureasca cineva daca dupa 01.01.2011 cei care au pensie anticipata de serviciu mai pot lucra cu contract de munca in sistemul privat fara sa i se suspende pensia.Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 26. @anonim
  Cu siguranta DA!!
  La multi ani de stagiu de cotizare dupa pensionare... si... cand implinesti varsta standad de pensionare, poti cere recalcularea.De lucrat poti sa mai lucrezi si dupa aceea.

  RăspundețiȘtergere
 27. akord75
  @anonim 10:23
  sigur ca da.In aceasta situatie sunt si eu si nu e nici cea mai mica pb.

  RăspundețiȘtergere
 28. La multi ani!
  Am vazut raspunsul de mai sus si vreau sa va intreb daca este valabil si in cazul in care o persoana care a trecut in rezerva (militar) si nu are inca varsta de pensionare, dar lucreaza cu contract de munca pe perioada nedeterminata in mediu privat, poate beneficia de pensie si de salariu in continuare incepand cu punerea in aplicare a noii legi a pensiilor dupa 01.01.2011. (intreb deoarece am vazut ca pensiile militare devin pensii publice)
  Va multunmesc anticipat pentru raspuns si va doresc numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 29. @akord75
  am vazut ca spui "...nu e nici cea mai mica pb" la ce te referi, ai citit noua lege a pensiilor?

  RăspundețiȘtergere
 30. UN AN NOU FERICIT!M-am pensionat anticipat din MAI in anul 2007 la 44 de ani avand 17 ani de munca in conditii speciale si 7 ani si 5 luni in civil in conditii normale,totalizand 33 de ani vechime in munca.Cum pot afla cand implinesc varsta standard de pensionare?Va multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
 31. Anonimi.
  Noua lege a redus varsta standard pentru pensionarii militari, daca au stagiul minim in specialitate, conform anexei 6.
  Daca aveti stagiul complet de cotizare, 20 de ani si o luna in februarie, si ati lucrat in conditii speciale si alte conditii mai beneficiati de o reducere a varstei standard, conf tabelelor de la art 55.
  Daca nu indepliniti conditiile de mai sus se aplica varsta standard ca pentru civili.

  RăspundețiȘtergere
 32. @Plano10
  In primul rand va doresc un an plin de sanatate, fericire si realizari!
  Sunt in aceeasi situatie ca anonimul 3 ianuarie 2011, 11:22 si as fi recunoscator daca ati raspunde la acea intrebare.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 33. Este o eroare a informării generale sau a Legii?
  Femeile ies la pensie la 60 ani din 2030, dar bărbații din 2015???
  De ce se anunță la ambele categorii "din 2030" de vreme ce anexa 5 nu s-a modificat si barbatii ies din 2015 ???
  Si de ce nu s-a modificat???
  Nu am citit tot textul legii dar pare o inselatorie !!!

  RăspundețiȘtergere
 34. @Anonim
  Cititi ultima varianta a Legii publicate in MO. O gasiti si aci pe blog.
  Varsta de pensionare ajunge la 63 ani pt femei si 65 pentru barbati conform anexelor legii

  RăspundețiȘtergere
 35. Anonim
  Am raspuns mai sus ca se poate, in continuare, cumula pensia cu salariul in privat.

  RăspundețiȘtergere
 36. @Plano10
  Multumesc frumos pentru raspuns.
  Am vrut sa stiu parerea unui specialist in domeniu, deoarece eu ma gandeam ca odata ce pensia militara devine pensie publica, nu o sa mai fie posibila varianta de cumul.

  RăspundețiȘtergere
 37. Sa trait si La multi ani,pentru ca,,bine"am vazut cum e si nu ne mai trebuie.Neavand studii de specialitate,va rog sa-mi ,,traduceti" si mie art 114,alin b din Legea 263/2010,promulgata.Din ce am inteles eu,pensionarii anticipati si anticipati partial,respectiv disponibilizatii din MI,MAN,SRI,etc.NU MAI POT LUCRA DE ASEMENEA MANIERA INCAT SA CUMULEZE PENSIA CU SALARIUL obtinut in conditiile art 6 .Cu deosebita stima si respect S.
  P.S.Eu mi-am depus cererea de demisie,lucrand in sistemul privat,incepand cu 01.01.2011.

  RăspundețiȘtergere
 38. @Anonim
  Nu va faceti probleme! Art 2 din legea 119 spune, pentru militari, ca pensiile anticipate, total sau partial, devin pensii pentru limita de varsta.Nu va incadrati in acea suspendare a pensiei reglementata de art 114 lit. b).

  RăspundețiȘtergere
 39. @akord75
  daca ai citit legea spune-mi si mie unde scrie, ca sa stau si eu "linistit" la fel ca tine ;)
  merci.

  RăspundețiȘtergere
 40. Am peste 20 de ani stagiu de cotizare in specialitate.Cine imi poate spune daca pot sa ma pensionez cu pensie partial anticipata si cind.

  RăspundețiȘtergere
 41. @Anonim
  Daca inca sunteti in activitate, cititi anexa 6 din Legea 263. Este si aci pe blog.
  Sau cititi capitolul din lege referitor la pensia anticipata.

  RăspundețiȘtergere
 42. @plano10 referitor la raspunsul dat de dvs catre anonimul de la 3 ianuarie 2011, 14:16
  Art 2 din legea 119, spune asa:
  "(1) Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. " etc
  Intrebarea mea este referitoare la faptul ca legea 19/2000 este abrogata..., in cazul asta ce sa inteleg. :(
  Multumesc mult pentru ajutor!

  RăspundețiȘtergere
 43. @Anonim
  Trebuie interpretat in intelesul Legii 263- Legea unitara- care a inlocuit L 19/2000.
  De altfel, in Legea 263 textul respectiv a fost preluat in intregime.
  Nu am vazut sa existe contradictii intre L 119 si L 263 , cu toate ca una se aplica pensionarilor militari in plata si cealalta civililor si militarilor in activitate.

  RăspundețiȘtergere
 44. @plano10 referitor la 3 ianuarie 2011, 23:16
  Buna dimineata,multumesc frumos pentru raspuns, dar va rog daca puteti sa-mi spuneti unde regasesc textul respectiv in legea 263.
  Eu am gasit art 64 (1) la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru linmita de varsta etc...
  Iar eu spuneam ca persoana beneficiaza de pensie anticipata deoarece a trecut in rezerva si mai are .... pana la varsta de pensionare. :(
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 45. @Anonim
  Da, articolul 64(1) se refera la situatia descrisa de dvs. Aceeasi precizare se regaseste si la pensia anticipata partiala.
  Cititi si art. 171 din lege, masuri tranzitorii.
  De altfel, trebuie observat ca, in anexa 6 la Legea 263, cresterile de varsta, stagiu complet si stagiu minim pentru militari pornesc, incepand cu luna februarie 2011, de la valorile reglementate de Legea 119 pentru cei pensionatii pana la 01 01 2011.

  RăspundețiȘtergere
 46. @plano10 4 ianuarie 2011, 11:11
  Multumesc.
  Am pornit de la ideea daca se poate ca o persoana cu pensie militara anticipata sa beneficieze in continuare de pensie si de salariu in mediu privat. (conform raspunsului dat de dvs 3 ianuarie 2011, 14:16)
  In concluzie inteleg ca legile permit acest lucru si NU ESTE NEVOIE ca persoana respectiva (chiar daca mai are pana face varsta de pensie) sa renunte la unul din venituri.
  Am inteles bine, asa e?
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 47. @Anonim
  Da! Conform Legii 119 pensia anticipata a devenit pensie pentru limita de varsta!Nu se mai suspenda pensia daca persoana respectiva lucreaza.

  RăspundețiȘtergere
 48. Va rog o lamurire:
  -nascut 04.01.1954;-3 ani sc.mil.of.;-26 ani of.activ;-10 ani gr.I;-6 ani gr.2 munca;-pensionat in 31.05.2002.In afara cresterii valorii punctului lunar(cu 50% sau 25%)ma ajuta cu ceva grupele de munca,respectiv se scade varsta de pensionare ?

  RăspundețiȘtergere
 49. Anonim
  Cititi anexa 6 si tabelele de la art 52 din Legea 263 si vedeti cu cat va ajuta la scaderea varstei standard de pensionare.... cand probabil vreti sa va recalculati pensia cu stagiile de cotizare de dupa pensionarer

  RăspundețiȘtergere
 50. Anomim spunea... LA MULTI ANI ,sunt subofiter,am 46 ani,25 de nai de sapca, 2 ani Scoala Mil.1,5 ani lucrati in civilie,iar de grupa 1 [6luni/an] 25 de ani, va rog frumos sa-mi spuneti daca pot sa ies la pensie anticipat conform legii 263. Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 51. @Anonim
  Sa inteleg ca aveti peste 25 ani efectivi si grupa I si nu sunteti inca pensionar? V-au dat afara fara drept de pensie?
  Cititi in lege, e si aci pe blog, textele indicate anonimului imediat mai sus.
  Eu as inclina sa spun ca din luna februarie, DA

  RăspundețiȘtergere
 52. Sa traiti sanatosi cu totii!
  azi am primit noua decizie de pensie ! de la MApN desi al lucrat la STS
  1 vechea pensie 2.205 brut - imp si CBLAS = 1.957
  2.noua pensie 1.402 brut

  am pensie anticipata partiala ! in rest ... ceva junghiuri in mana stanga!

  RăspundețiȘtergere
 53. Atentie! Cand vorbim de varsta standard de pensionare din anexa 6 aLegii 263/2010 ne referim doar la cadrele militare in activitate,comform titlului anexei. Pentru cei care au stagii de cotizare dupa iesirea la pensie prbabil ca trebuie sa se raporteze la anexa 5 care prevede altceva.Edoar o interpretare.

  RăspundețiȘtergere
 54. @vasy
  Eu consider ca varsta standard pentru toti pensionarii existenti in plata la data de 31 12 2010 este de 55 ani din care pleaca si cresterea varstei standard pentru cadrele active conform Legii 263.

  RăspundețiȘtergere
 55. Plano10

  Daca era asa atunci,s-ar fi folosit,in titlul anexei,sintagma " cadre militare" si nu cea de"cadre militare in activitate".Nuanta este foarte importanta.Cu aceasta problema se confrunta multi pensionari militari.Se pare ca se vor face noi precizari in normele de aplicare a legii 263/2010

  RăspundețiȘtergere
 56. Buna ziua,va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebaRE.
  Daca un pensionar a lucrat in cadrul M.A.I o perioada de 21 de ani si 13 ani in servicii civile, pensia primind-o de la M.A.I, cum se recalculeaza acum pensia?
  Va multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
 57. Buna ziua,sunt nascut in 10/05/1966,am 3 ani si o luna de munca in viata civila,1 an si 4 luni ca militar in termen si 20 de ani si 3 luni vechime in servicii speciale.In total 24 ani si 8 luni, cand am fost clasat ca inapt militar(pensionat cu gradul 3 de ivaliditate). Dupa 6 luni pensia a fost transformata in pensie de serviciu.In aceste conditii pensia de serviciu devine pensie pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000 sau este considerata pensie de invaliditate conform noilor legi, urmand ca pe viitor sa pot fi chemat la comisii de expertiza? Actualmente am 44 de ani si sunt pensionar de 3 ani, am incercat sa ma angajez dar dupa 2 luni am intrerupt contractul deoarece mi-e frica sa nu fiu nevoit sa renunt la pensie conform art.114 din lg. 263. Ce ma sfatuiti? Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 58. Daca pensia de invaliditate a fost transformata in pensie de serviciu asa ramane si dupa noile legi.
  Eu cred ca puteti sa si lucrati in mediul privat pentru ca, si de aveati pensie militara anticipata, va avantajeaza L 119 prin recunoasterea ei ca pensie pentru limita de varsta.

  RăspundețiȘtergere
 59. Anonim MAI
  Am raspuns de atatea ori la aceasta intrebare. Se calculeaza separat punctajul pentru perioada militara si separat pt perioada ca civil. Apoi se aduna punctajele.

  RăspundețiȘtergere
 60. Va multumesc pt. raspuns totusi conform noilor reglementari mai sunt obligat sa lucrez doar 4 ore asa cum era prevazut in decizia de pensionare.Cu deosebita consideratie,anonimul de 44 ani.

  RăspundețiȘtergere
 61. sunt in rezerva,in decembrie 2010 am fost avansat onorific la gradul de colonel impreuna cu alti colegi ,printre care un colonel a fost facut general in rezerva,facem parte din conducerea ANCMRR mehedinti,am fost avansati 5 colonei,un general,2 lt colonei si 4 maiori.Intrebarea este daca ne cresc pensiile sau gradele sunt numai onorifice?////

  RăspundețiȘtergere
 62. Anonim
  Daca nu mai aveti pensie de invaliditate ci pensie pentru limita de varsta, puteti sa lucrati cu norma intreaga.

  RăspundețiȘtergere
 63. daca-i ONORIFIC ce drak mai intrebi ? numai ca sa te faci de ras? .. ai contribuit cu ceva de pe noul Grad/?C..Z..

  RăspundețiȘtergere
 64. bravooooooooooooooooo,armia romina.hai la pomana sau ce trebuie facut sa primim si noi un onorific?cred ca in toate judetele au fost avansati ca sa le inchida gura/hai,fuga sa platim cotizatiile,

  RăspundețiȘtergere
 65. meritai sa te faca direct general.............

  RăspundețiȘtergere
 66. Pentru avansatul din dec.:
  esti JALNIC!!!
  Esti precum ... POSTELNICU.
  Mai e unul ca tine pe la Vaslui, nea' Dobos...aruuu.

  RăspundețiȘtergere
 67. @anonim 09:56
  Esti de rasul lumii!!!!!!
  Interpretare:M-au avansat onorific...da, ce e moca?????

  RăspundețiȘtergere
 68. parca si postelnicu era mai destept.Avansatu'asta nu are grad de comparatie

  RăspundețiȘtergere
 69. Pt. avansatii naroji: O sa va creasca cu..3,5 cmm. nasol e ca nu o sa si INTAREASCA

  RăspundețiȘtergere
 70. Avanarile se fac la propunerea ACMRR si sunt vizate de unitatile de care au apartinut. Asa ca....

  RăspundețiȘtergere
 71. Esti in situatia celui care a fost avansat postmorten si se bucura rudele ca a fost avansat.

  RăspundețiȘtergere
 72. Anonim
  Daca persisti , bine, lucreaza numai 4 ore pe zi, desi esti pensionar pentru limita de varsta.

  RăspundețiȘtergere
 73. @Anonim onorific
  Solda de grad ramane cea pe care ati avut-o in timpul carierei active. Gradele onorifice sunt ca apa....nici nu drege, nici nu strica.

  RăspundețiȘtergere
 74. Inainte de sc militara am lucrat in viata civila timp de 2 ani ,nu am adeverintele de salariu pe cei 2 ani numai salarul de incadrare pe cartea de munca , cum se calculeaza puctajul pentru acesti 2 ani. va multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
 75. Anonim
  Am mai spus. Punctajul pt cei doi ani se calculeaza separat, ca pentru pensiile civile si se aduna cu punctajul pentru perioada militara.

  RăspundețiȘtergere
 76. Anonim

  Dupa lege raspunsul dat de Plano10 este corect, dar daca ne uitam intr-o decizie de pensie calculata dupa adeverinta de venit, vedem ca si acest stagiu de cotizare avut inainte de a intra in armata,se calculeaza la pensie dupa aceleasi reguli.

  RăspundețiȘtergere
 77. Am avut xerox dupa cartea de munca in dosarulde pensionare iar adeverintele din perioada cat am fost cadru militar nu leam inaintat la casa de pensii militare in cazul sus mentionat ani lucrati in viata civila mi sau calculat dupa salarul de incardare avut pe cartea de munca?,iar ceilalti ani miau fost calculati cu salariul mediu brut pe economie.Cu mult respect Vasile

  RăspundețiȘtergere
 78. @Anonim
  Voi nu cititi ordinul M 101 al M Ap N de aplicare a Legii 119 ca scrie acolo cum se calculeaza?

  RăspundețiȘtergere
 79. CREDETI CA INDEPLINESC CONDITIILE DE STAGIU COMPLET DACA AM IESIT LA PENSIE LA CERERE LA 52 ANI SI AM VECHIME EFECTIVA CA MILITAR 32 ANI,10 ANI SI 5 LUNI IN CONDITII SPECIALE , TOTAL VECHIME INTREGITA 37 ANI. IN PREZENT AM PENSIE DE 1970 RON BRUT. CREDETI CA DUPA RECALCULARE VA SCADEA?
  MULTUMESC ANTICIPAT

  RăspundețiȘtergere
 80. Anonim
  Dupa cum am vazut decizii de recalculare, la stagii asemanatoare, cred ca pensia va creste substantial, chiar daca sunteti subofiter.

  RăspundețiȘtergere
 81. Am iesit la pensie anticipata partial in 2004.Am implinit 55 ani in octombrie 2010.Nu trebuia sa primesc o noua decizie pt pensie limita varsta?Nu am primit nimic , trebuie sa cer eu acest lucru?
  A doua intrebare ar fi : sa-mi fac cererea de recalculare a pensiei sau nu? ce castig sau ce pierd daca nu o fac?
  O zi mai buna!

  RăspundețiȘtergere
 82. Anonim

  Cititi Lg.119.Acum aveti pensie pt.limita de varsta.Nu mai trebuie sa faceti o cerere in acest sens.Pt.intrebarea a doua,cred ca e bine sa faceti cerere.Daca pierdeti sau castigati depinde de mai multi factori si anume:
  -stagiul de cotizare;
  -daca in ultima luna a-ti avut ind.de conducere si salariu de merit;
  -veniturile avute;etc

  RăspundețiȘtergere
 83. Anonim
  Prin legea 119 toate pensiile anticipate si anticipate partial au devenit pensii pt limita de varsta.
  Dupa Legea, 164 pensiile anticipate si anticip. partial nu se mai recalculau la implinirea varstei de 55 ani.Numai cele de invaliditate.
  Eu zic sa va trimiteti adeverinta de venituri la casa Sectoriala , fie si numai pt urgentarea recalcularii reale.

  RăspundețiȘtergere
 84. Au inceput sa apara si deciziile la MAI.
  Doresc sa stiti ca sunt decizii calculate la salariul mediu brut inclusiv la cei care au trimis documentele in conditiile prevazute de lege.
  Sunt decizii definitive. Nu rezulta din continutul lor ca sunt temporare.
  Concluzia: se incearca o talharie nationala!
  Cine nu face contestatie va ramane cu pensia ciuntita definitiv.
  Atentie la termenul de contestatie!
  Referitor la acest aspect, citez din decizie:
  Decizia poate fi contestata in conf.cu prevederile art.87(1) din L 19/2000 sau ale art.14(1) din HG 735/2010. (daca o sa va uitati ce prevad art.respective o sa observati ca termenele difera);
  Decizia necontestata este definitiva cf.art.88 din L 19/2000.
  Deciziile au fost emise pe 27.12.2010,pe plic sunt doua stampile de expeditie din Bucuresti, (cu data de 10.01.2011 si 13.01.2011) si primite azi 17.11.2011.
  Seful casei de pensii a MAI a mintit in direct la televiziune cand a afirmat ca toate deciziile au plecat pe 03.01.2011.
  Concluzii le trageti singuri.

  RăspundețiȘtergere
 85. Am iesit la pensie in anul 2001, cu gradul de colonel la varsta de 54 ani.Am absolvit liceul miltar, scoala miltara de ofiteri si am 32 de ani lucrati ca ofiter(1969-2001).Vechimea totala,conform deciziei de pensionare este de 40 ani (am lucrat 18 ani conditii deosebite).
  Decizia de recalculare nu mi-a venit( am depus cerere pe 7 decembrie si nu mi-au gasit statele de plata o perioada de 2 ani si 4 luni - cand eram maior si lt.colonel), in schimb pe cuponul de pensie am primit in ianuarie cu 900 lei mai putin(brut)decat in decembrie 2010.Imi va scadea pensia sau e ceva provizoriu? Va multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
 86. @Anonim
  Este evident ca decizia este provizorie.
  Contestati-o, chiar daca dupa modificarea ei pensia va va creste substantial.
  Insistati sa va fie gasita in baza de date si datele lipsa.

  RăspundețiȘtergere
 87. Cei care au lucrat dupa iesirea la pensie si acum au 55 ani, pot sa ceara recalcularea avand in vedere aceasta perioada? Art 55 si Anexa 6 nu-mi sunt suficient de clare. Poate cineva sa-mi faca precizari mai in amanunt?
  Multumesc.
  Lucian

  RăspundețiȘtergere
 88. COMPLETARE
  Vechime 20 ani+3 sc mil
  5 ani cond deosebite
  8 ani dlte conditii
  10 ani si 5 luni lucrati in viata civila(nu stiu cum se calculeaza asta)

  RăspundețiȘtergere
 89. @ Lucian, puteti cere recalcularea daca aveti 55 impliniti!
  Cu stima,

  RăspundețiȘtergere
 90. care este diferenta intre art 18 si 100 din Lg 263/2010

  RăspundețiȘtergere
 91. @Anonim
  Cele doua articole din Legea 263 fac o favoare celor care au lucrat in conditii, deosebite si alte contitii dupa aprilie 2001, in sensul ca primesc si un stagiu suplimentar de cotizare, calculat in conditii normale, si un spor procentual pentru anii lucrati in acele conditii.Sunt prevazute acele reglementari si in Legea 119/2010.

  RăspundețiȘtergere
 92. Anonim spunea...

  Marea Mută, numele de cod al Armatei Române, se dă zilele acestea victimă. Zice că ţara i-a luat din pensie. Pretinde că Puterea o sacrifică pe altarul unor interese meschine. Una dintre cele două portavoci ale demnităţii Armatei, un colonel gras, cu părul vîlvoi, faţa năduşită şi mîinile ca cinci perechi de crenvurşti fierţi, pe care şi le agită întruna pe deasupra capului, ameninţă Puterea cu puciul. Dolofanul tare în clanţă pare un caz izolat pentru Marea Mută. Dacă i-ai pune o armă în mînă, ori s-ar speria de ea şi ar fugi mîncînd pămîntul, ori ar apuca-o ca pe o lopată. Pe umflat îl cheamă Mircea Dogaru şi a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Militară, condus pînă în 1989 de Ilie Ceauşescu. Rotofeiul este şeful Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi în retragere. Deviza sindicatului este „Honor et Patria. Vae victis!“, adică „Onoare şi patrie. Vai de cei învinşi!“.


  Care onoare, monşer, cînd Dogaru este ginerele general-colonelului Vasile Petruţ, fostul comandant al trupelor de grăniceri, absolvent al Academiei Militare „Frunze“ de la Moscova, unde va fi racolat de GRU? După Revoluţie, Petruţ va fi vicepreşedintele PSM, condus de Ilie Verdeţ, iar ginerele său Dogaru va colabora cu PRM şi va scrie la cele două publicaţii ale lui C.V. Tudor. Apelurile sindicatului condus de Dogaru sînt găzduite de regulă în ziarul Tricolorul, portavocea unei rotonde de generali şi colonei semianalfabeţi, care şi-au făcut din strigătul de luptă al tribunului platforma nostalgiilor comuniste. Cazul Dogaru, care manipulează un regiment de nemulţumiţi, ilustrează o secvenţă deloc neglijabilă a rezerviştilor Armatei Române, la şapte ani după intrarea României în NATO. Un regiment de învinşi de realitate, manevraţi de o pereche de colonei de paradă, făcuţi la apelul de seară: istoricul militar Dogaru, specializat în istorie antică, medievală şi arheologie, şi jurnalistul militar Valeriu Pricină, fostul director al trustului de presă al Armatei.

  Citiţi ancheta integrală în ediţia print a Academiei Caţavencu de miercuri.

  Publicat in Academia Catavencu – 26 ianuarie 2011

  RăspundețiȘtergere
 93. Plano10 spunea...
  @Anonim
  Cele doua articole din Legea 263 fac o favoare celor care au lucrat in conditii, deosebite si alte contitii dupa aprilie 2001, in sensul ca primesc si un stagiu suplimentar de cotizare, calculat in conditii normale, si un spor procentual pentru anii lucrati in acele conditii.Sunt prevazute acele reglementari si in Legea 119/2010. 27 ianuarie 2011, 14:51
  @Plano10
  Si in ce fel se materializeaza stagiul suplimentar de cotizare si sporul procentual?
  Adica ambele. Parca anterior eratzi de parere ca aduce supliment la punctaj si posibilitatea de a iesi mai repede la pensie, dar nicidecum alte puncte... Sau nu am inteles eu? Oricum la DFC se calcluleaza doar acele procente pt conditii la fiecare luna si atat.

  RăspundețiȘtergere
 94. @CopperNick
  Asa iese din interpretarea celor 2 articole.Sa analizeze cineva care a lucrat si dupa 2001 si a primit decizie de recalculare pe venituri.

  RăspundețiȘtergere
 95. Tatal meu sustinator decedat a lucrat 34 ani, 9 luni si 22 zile . A contribuit 15 ani la pensia suplimentara, OMM/SOSP 25 ani (spor 20%), cu stagiu complet de cotizare de 20 ani si a primit decizie de recalculare pe baza salariului mediu pe economie cu o pensie de 1638. Din documentele de plata lipsesc 155 luni adica 12 ani si 11 luni. Am facut contestatie in 23.12.2010 si totusi cu 01.01.2011 i s-a recalculat pensia pe baza salariului mediu pe economie a primit decizie care poate fi contestata - UNDE?. Aceasta va fi pensia in urma recalcularii? Cand se vor lua in calcul toate perioadele de munca (155 luni)?

  RăspundețiȘtergere
 96. Anonim
  Din luna februarie primiti pensia de urmas din luna decembrie, pana se revizuieste din oficiu decizia pe care ati primit-o.
  Cititi si art. de aci de pe blog, Proiectul de OUG de modificare a Legfii 119 si decideti-va daca veti contesta decizia primita la Comisia de contestatii a MApN ,MAI sau SRI

  RăspundețiȘtergere
 97. Tatal meu a primit decizia in 31.12.2010///
  recalculare in baza L119 si pe baza salariului mediu brut pe economie///
  1- vechime in serviciu considerata ca stagiu de cotizare - 51 ani
  2- stagiu potential(diferenta pana la 25 de ani)-nu are nimic trecut--este o greseala ?
  3- periaoada de contributie la pensia suplimentara - 5 ani--in decizia de pensioanre are 10 ani 5 luni 29 de zile
  4- OMM/SOSP - ( abrevierea este de la ce?)- 25ani(spor20%)sporul este corect?
  5- grad de invaliditate - nu are nimic trecut--pe decizia de pensionare are ...grd 2-cu specificatia -invaliditate in timpul si din cauza serviciului-( a fost pilot militar pe MIG 21)...intrebare - ar fi bine sa contest acest punct!? in sensul ca pensia dupa recalculare a scazut cu ~800 lei ?
  6- stagiu complet de cotizare (conf HG 735/2010 - 20 de ani
  ....
  TOTAL PUNCTE - 51,75
  PUNCTAJ MEDIU ANUAL - 2,58750
  Val pct pensie-732,80
  TOTAL DREPTURI PENSIE - 1897
  SPOR AFERENT OMM/SOSP - 380
  TOTAL PENSIE BRUTA - 2277
  Intrebari:
  A-pot contesta pct 2, pct3, pct5 ???cu ceva sorti de izbanda ref la marirea pensiei?
  B-ESTE adevarat ca in lunile urmatoare din 2011, vor mai fi date , la cei acre au primit DECIZII in 31.12.2010, alte decizii?
  Pe deciziade pensinare din 1977....are o pensie militara de stat - 7057 lei si o pensie suplimentara 1095 lei

  RăspundețiȘtergere
 98. @ Anonim 18:01: contestati astfel:
  - baza de calcul: salariul mediu brut;
  - la pct 2 nu trebuie trecut nimic, corect;
  - pct 3: se contesta perioada de contributie;
  - pct 4 e corect;
  Sper sa va raspunda cineva competent la pct 5, personal nu cred ca aveti ce contesta acolo.

  RăspundețiȘtergere
 99. sint nascut in anul 1956 noiembrie 10 , am o vechime ca militar de 17ani la trecerea in rezerva nu indeplineam virsta de pensionare la ce virsta ma pot pensiona dupa noua lege

  RăspundețiȘtergere
 100. @Anonim
  Faceti si dvs un efort si cititi Legea 263/2010, legea unitara,o aveti si aci pe blog, si aflati cand puteti sa ve pensionati.

  RăspundețiȘtergere
 101. Calculul pt.perioada de militar e clar.
  Stie cineva cum se calculeaza spre exemplu o perioada de 5 ani lucrata dupa pensionarea ca militar (1,5 puncte/an)?

  RăspundețiȘtergere
 102. Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , anexa nr 6 . fiind nascut la 25 noiembrie 1959 , stagiul complet de cotizare este de 22 ani si 7 luni .
  Conform Legii 263/2010 , art.55 (1) persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare .
  Am lucrat in conditii deosebite 11 ani , 8 luni si 25 zile .
  Conform art.55 , varsta standard de pensionare se poate reduce cu 2 ani ( 10 ani impliniti in conditii deosebite )
  Rezulta ca actualmente indeplinesc conditiile pentru a mi se recalcula pensia , tinandu-se cont de perioada lucrata dupa pensionare .
  CE TREBUIE SA FAC : Sa solicit Casei Sectoriale de Pensii a M Ap.N recalcularea pentru cei 5,5 ani lucrati ?

  RăspundețiȘtergere
 103. Anonim
  Atentie.Trebuie sa aveti stagiu complet in specialitate, ca militar,pentru a beneficia de reduceri conf art 55.
  Daca da, si acum sunteti pensionar militar anticipat,la limita de varsta dupa L 119, puteti sa cereti Casei Sectoriale recalcularea pensiei pentru cei 5,5 ani lucrati dupa pensionare, atasand copie de pe Cartea de munca.
  Aceasta recalculare nu are nicio legatura cu recalcularea sau revizuirea dupa L 119.

  RăspundețiȘtergere
 104. am virsta de55 ani am stagiul de cotizare de 30 de ani di care 17 ani ca cadru militar actamente sint in somaj la ce virsta ma pot pensiona coform legi 263/2010

  RăspundețiȘtergere
 105. stagiu complet ca militar este de 23 ani , 8 luni si 11 zile
  Deci pot sa cer recalculare pentru cei 5,5 ani lucrati ?

  RăspundețiȘtergere
 106. Anonim
  Daca erati in activitate ca militar va puteati pensiona acum sau ceva mai din vreme.
  Asa... va pensionati ca un civil, beneficiind totusi de reducerile de varsta prevazute de art 55 numai dupa ce faceti stagiul complet de cotizare.
  Cum de nu ati prins o pensie anticipata cu 17 ani vechime?
  Cititi capitolul Pensie pentru limita de varsta din Legea 263
  http://www.plano10.com/2010/12/legea-privind-sistemul-unitar-de-pensii.html

  RăspundețiȘtergere
 107. Nu prea inteleg .
  Va rog sa ma scuzati
  Avand stagiu complet ca militar este de 23 ani , 8 luni si 11 zile ( cerut 22 ani si 7 luni )pot sa cer recalculare pentru cei 5,5 ani lucrati ?

  RăspundețiȘtergere
 108. Chiar am redactat un proiect de cerere :
  Este bine ???
  Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale  CERERE DE RECALCULARE A PENSIEI  Subsemnatul col. ( r ) _________________, domiciliat în localitatea _______________ va informez urmatoarele :
  In conformitate cu prevederile Legii nr. 119/2010 privind stabilirea
  unor măsuri în domeniul pensiilor , art. 2. (1) pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art. 1 ( a- pensiile militare de stat ) devin pensii pentru limită de vârstă.
  Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ,
  anexa nr 6 . fiind nascut la 25 noiembrie 1959 , stagiul complet de cotizare este de 22 ani si 7 luni .
  Precizez ca in calitate de cadru militar am stagiu de cotizare de
  23 ani 9 luni si 11 zile.
  Totodata , in conformitate cu prevederile Legii 263/2010 , art.55 (1)
  persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare .
  Am lucrat in conditii deosebite 11 ani , 8 luni si 25 zile .
  Conform art.55 , varsta standard de pensionare se
  reduce cu 2 ani ( 10 ani impliniti in conditii deosebite ) .
  In consecinta , indeplinesc conditiile pentru a mi se recalcula pensia ,
  tinandu-se cont de perioada lucrata dupa pensionare cand am contribuit la sistemul public de pensie .

  Tinand cont de cele precizate mai sus solicit Casei Sectoriale de Pensii a M.Ap.N recalcularea pensiei pentru cei 5 ani si 6 luni lucrati dupa pensionare.

  Anexez , copie dupa cartea de munca si fisele fiscale pentru anii 2005,2006,2007,2008,2009,2010

  RăspundețiȘtergere
 109. @Victor
  In luna februarie 2011 stagiul complet de cotizare pentru toti pensionarii anticipati este de 20 ani si o luna.
  Stagiul ala pe care-l spui in cerere este pentru cei activi.

  RăspundețiȘtergere
 110. Inseamna ca in cerere nu mai specific cat prevede Legea 263 ( 22,7 ani ) si art 55 . E corect ?
  Deci pot sa fac cerere de recalculare ?

  RăspundețiȘtergere
 111. In calcularea pensiei nu se tine cont de perioada (retribuita ) de predare a functiei si de premiul anual aferent anului in care ai iesit la pensie !!!
  E NORMAL ?

  RăspundețiȘtergere
 112. @Victore
  Da, faci cerere de recalculare cu singura rectificare ca ai stagiul complet de cotizare... 20 ani.

  RăspundețiȘtergere
 113. In calcularea pensiei nu se tine cont de perioada (retribuita ) de predare a functiei si de premiul anual aferent anului in care ai iesit la pensie !!!
  E NORMAL ?
  CE TREBUIE FACUT ?
  CRED CA AU TINUT CONT CA BANII RESPECTIVI I-AM LUAT IN AFARA PERIOADEI DE CADRU MILITAR !!!
  O FI CORECT ???

  RăspundețiȘtergere
 114. @skiuc
  merci pt link.Am sa-l transmit si altora poate mai spalam din rusine ca altii ne-au facut de kko
  Sper ca daca am alta parere n-ai sa ma injuri ,ca altii nu suporta decat parerile lor,de parca ar fi niste mici hitlerasi
  skiuc a zis
  @ Toti: care vor sa se ingretoseze le recomand:
  http://www.mapn.ro/armatatv/categoria_21_pe_2010.php
  indicat, cu ceva lamaie langa, spre final, pe la min 24 este un MMPr, Lambru, care face toti banii ))

  RăspundețiȘtergere
 115. am inteles din legislatie ca nu voi putea beneficia de pensie militara pentru ca nu am decat 9 ani si 2 luni de subofiter.inaite din 1991 pana in 2001 am fost m.a.c.stagiul militar l-am avut de 1 an 1989-1990.intrebarea mea este:la 65 de ani cand voi putea iesi la pensie banii pe care i-am dat in cei 9 ani si 2 luni la fondul de pensii se vor putea cumula cu ceilalti din cartea de munca civila sau i-am pierdut?

  RăspundețiȘtergere
 116. @ Anonim 18:56, banii nu se cumuleaza, vechimea, da! n-ati pierdut nimic... sau credeati ca banii se duc intr-un cont si cand va pensionati beneficiati de ei? :)

  RăspundețiȘtergere
 117. Revin pt ca n-am inteles clar: sunteti subofiter acum? daca da, veti iesi la pensie la 60 de ani... sau anticipat cand indepliniti conditiile si doriti! aveti deja 20 ani de cotizare...

  RăspundețiȘtergere
 118. nu mai am cum sa fac 20 de ani pentru ca nu mai sunt in sistem .Mi-am dat demisia.ideea era de fapt urmatoarea:daca nu voi putea lua pensie de la M.Ap.N.ce se intampla cu anii in care am cotizat la armata ,cei 9 ani si 2 luni?se pierd sau la 65 de ani se pot adauga la cei care sunt pe cartea de munca?adica exista posibilitatea sa nu ii recunoasca casa de pensii civila?trebuie sa iau vreo dovada de la C.M.Z.prin care sa pot justifica ca am lucrat ca subofiter intre 2001-2010?exista o procedura anume?va multumesc anticipat pentru raspuns

  RăspundețiȘtergere
 119. Mai aveti destui pana la 65 :) atentie, daca ati avut/aveti grupe de munca, din varsta de pensionare scadeti perioada corespunzatoare cf art 55; 20 de ani de cotizare ii aveti oricum, ei se insumeaza ca vechime, eu la asta ma refeream... cei 9 ani si 2 luni, nu se pierd; indicat ar fi sa faceti rost de acte doveditoare pt perioada respectiva de la CMZ/UM altfel riscati sa patiti la fel ca marea majoritate dintre noi

  RăspundețiȘtergere
 120. @Anonim
  Eu v-as recomanda sa va duceti de urgenta sa luati adeverinta de venituri de la CMJ pt cei 9 ani si s-o pastrati pentru cand va veti pensiona la limiata de varsta pt civili.
  De altfel, cred ca perioada de 9 ani o aveti consemnata in Cartea de munca dar fara salarii.
  Daca nu aveti adeverinta de venituri, cei de la Casa Judeteana de Pensii va vor calcula punctajul pt acea perioada la salariul mediu pe economie.

  RăspundețiȘtergere
 121. va multumesc pentru sfaturi.maine ma duc la CMZ

  RăspundețiȘtergere
 122. VA ROG SA-MI SPUNETI DACA ESTE BUNA CEREREA PENTRU REVIZUIREA PENSIEI ( acoperirea legala ):

  Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale  CERERE DE REVIZUIRE A PENSIEI


  Subsemnatul col. ( r ) ________________va informez urmatoarele :
  In conformitate cu prevederile Legii nr. 119/2010 privind stabilirea
  unor măsuri în domeniul pensiilor , art. 2. (1) pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art. 1 ( a- pensiile militare de stat ) devin pensii pentru limită de vârstă.
  OUG nr.1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul
  pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, art.6 (2) prevede ca stagiul complet de cotizare este de 20 de ani.
  Precizez ca in calitate de cadru militar am stagiu de cotizare de
  23 ani 9 luni si 11 zile.
  Dupa iesirea la pensie , incepand cu 01 iulie 2005 si pana in prezent
  am contribuit la sistemul public de pensie , conform documentelor anexate.
  Aceste perioade referindu-se la perioade suplimentare la vechimea in munca recunoscută pentru stabilirea pensiilor si care se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare si a punctajului mediu anual consider ca indeplinesc conditiile pentru a mi se revizui pensia .

  In consecinta , in baza Legii nr. 119 / 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor , art.9 ( b ) si a OUG 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala , art.2. , solicit Casei Sectoriale de Pensii a M.Ap.N revizuirea pensiei pentru cei 5 ani si 6 luni lucrati dupa pensionare.

  Anexez , copie dupa cartea de munca si fisele fiscale pentru anii 2005,2006,2007,2008,2009,2010

  RăspundețiȘtergere
 123. @Victor:
  Cred ca fisele fiscale nu-ti sunt de folos.
  Ai nevoie de dovada certificării stagiului de cotizare, document ce trebuie obtinut de la casa de pensii unde angajatorul platea CAS si vira si suma retinuta din salariul tau.
  Atentie in cartea de munca este posibil sa nu ai toate veniturile. In aceasta situatie ai nevoie de adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, de la angajator (daca sunt mai multi situatia e mai de durata).
  Atentie la reducerile conf.gr. de munca (cred ca confunzi conditiile speciale cu cele deosebite)!

  RăspundețiȘtergere
 124. @Victor:tot cel de la 12.27 sunt:
  Problema ma intereseaza si pe mine. Da-mi o adresa si dupa ce ne lamurim impreuna postam aici calea clara de urmat pt.toata lumea.

  RăspundețiȘtergere
 125. catre Anonim 12.30

  dvictor1959@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 126. @ano 11.19
  si daca ati fost subof. timp de 9 ani atentie sa comparati veniturilr dvs cu sal.mediu brut din perioadele respective(banuiesc ca ati avut grade destul de mici in cei 9 ani-mde ca la inceput) ,daca veniturile sunt mai mici mai bine ramaneti la SMBE

  RăspundețiȘtergere
 127. @Victor
  Nu e buna cererea!
  Tu nici n-ai citit ce am scris eu in acest articol.
  Nu faci cerere de revizuire ci de recalculare pentru stagiile lucrate dupa pensionare.
  Trebuie sa dovedesti ca ai indeplinit conditiile din art 99 alin(2) din Legea 263.
  Nu te mai complica cu fisele fiscale.

  RăspundețiȘtergere
 128. Buna ziua,
  Am iesit la pensie in 2002 la varsta de 45 ani avand 24 ani de munca efectiv ca militar (9 ani in conditii speciale si 5 ani in conditii deosebite, per total 33 ani conform deciziei). De 6 ani lucrez in mediul privat. Acum am 54, pot cere recalcularea pentru cei 6 ani?

  RăspundețiȘtergere
 129. @Iorga
  Am scris articolul acesta ca sa-l cititi nu numai sa intrebati.
  Desigur ca puteti cere la 54 ani, daca aveti si ceva grupe de munca.Daca nu, asteptati varsta din Anexa 6 la Legea 263.

  RăspundețiȘtergere
 130. Inseamna ca baza legala pentru recalcularea pensiei pentru perioada lucrata suplimentar dupa iesirea la pensie este Legea 263/2010 , art 107 alin 3 si 4 ?

  Din art Art 99 alin 2 deduci ca se face recalcularea , dar majorarea specificata a punctajului ( cu 0,5% lunar ) nu se poate aplica pentru ca am avut in acea perioada si pensie si salariu ( alin 3) , Este corect ?

  RăspundețiȘtergere
 131. Daca trebuie sa iau acte doveditoare precum ca am fost cadru militar intr-o unitate militara iar aceasta intre timp s-a desfiintat ce este de facut?De unde pot face rost de aceste acte?Le pot gasi la CMZ?Sau trebuie cautat in alta parte?

  RăspundețiȘtergere
 132. @ Anonim: primul pas, cerere la CMZ! trebuia sa aveti pana acum actele doveditoare, in acest moment nu mai e atributul dvs sa dovediti veniturile, insa in acelasi timp nu veti sti ce venituri vi se vor lua in calcul... deci, cerere la CMZ!

  RăspundețiȘtergere
 133. Inainte de a fi subofiter am lucrat in societatea civila iar anii de munca prestati au fost trecuti in Cartea de Munca.Dupa ce am trecut in rezerva nu mi s-a operat in cartea de munca perioada cat am fost subofiter pentru ca,spuneau dansii de la U.M.ca anii mei se regasesc in memoriul de subofiter.Intrebarea mea catre dvs.este:cei de la CMZ unde a ajuns memoriul meu pot trece in cartea de munca anii de subofiter?Sau ,ca sa pot dovedi ca am fost subofiter in acesti ani imi vor da o dovada ,o adeverinta care sa ateste acest lucru pe care sa o anexez la cartea de munca?Sau daca exista o alta procedura care este aceea?Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 134. @ anonim: inteleg ca ati FOST subofiter; cerere la CMZ pt eliberarea unei adeverinte cu veniturile realizate pe perioada in care ati fost subofiter!

  RăspundețiȘtergere
 135. @ anonim 20.13
  Aveti livret militar?

  RăspundețiȘtergere
 136. @Anonim
  Solutia este tot Adeverinta de venituri de la CMZ, cum v-a spus @Skiuc.
  Consemnarile in cartea de munca pentru perioada de militar se faceau pe baza livretului militar, dar fara sa fie trecute salariile.

  RăspundețiȘtergere
 137. Am facut 2 VARIANTE DE ANALIZA
  PRIVIND POSIBILITATEA RECALCULARII PENSIEI MELE :
  VARIANTA 1 de analiza :

  Conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor , art. 2. - (1) Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art. 1 ( a- pensiile militare de stat ) devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii nr. 19/2000( a se citi definitia din lege), cu modificările şi completările ulterioare.
  Legea 19/2000 este obrogata de Legea 263/2010 , dar Legea 119/2010 face referire la definitia din Legea 19/2000
  Legea nr. 19/2000 : Art. 41. - (1) Pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
  In Legea 263/2010 este aceeasi definitie , numai anii iesirii la pensie difera :Art. 52 Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

  REZULTA ca cei care au iesit la pensie dupa legislatia anterioara , conform Legiii 119/2010 indeplinesc ( teoretic ) toate conditiile pentru a avea pensie pentru limită de vârstă.

  Astfel se poate aplica art.107 ................................................................................................................
  (4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.

  CONCLUZIE FINALA : Se poate recalcula pensia !!!!
  VARIANTA 2 de analiza :

  Legea 263 / 2010 (4) prevede : Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
  Legea 263 / 2010 (art.3 / r ) prevede stagiu complet de cotizare - perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială;
  Conform Legii 263 / 2010 , anexa 6 stagiul complet de cotizare este la mine de 22 ani si 7 luni ( nascut 25 nov.1959 )
  Eu am stagiu complet de cotizare : 23 ani si 9 luni ( nu se pune scoala militara deoarece daca s-ar pune acela ar fi stagiu de cotizare in specialitate )

  CONCLUZIE PARTIALA VARIANTA 1 : AVAND STAGIU COMPLET DE COTIZARE , AM DREPTUL LA RECALCULARE !!!!

  Legea 263 / 2010 (art.3 / v ) ) prevede vârstă standard de pensionare - vârsta stabilită de prezenta lege, pentru bărbaţi şi femei, la care aceştia pot obţine pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii, precum şi vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege.
  Conform Legii 263 / 2010 ,art. 54. - (1) si anexei 6 varsta standard de pensionare este la mine de 56 ani si 3 luni
  Conform Legii 263 / 2010 ,art. 55. - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare ( conditie indeplinita de mine ) au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
  Conform Legii 263 / 2010 , art 55 ,tabelul 1 se putea reduce varsta standard de pensionare in cazul meu cu 2 ani ( 11ani si 8 luni - conditii deosebite) , devenind 54ani si 3 luni .

  CONCLUZIE FINALA : NEAVAND VARSTA STANDARD DE PENSIONARE INDEPLINITA , NU AM DREPTUL LA RECALCULARE !!!!

  RăspundețiȘtergere
 138. @ Victor: ati invartit-o de ati ametit-o :) concluzia finala e cea corecta in cazul dvs! In februarie 2014 puteti cere recalcularea pe baza actelor doveditoare a vechimii ulterioare pensionarii!
  Cu stima,

  RăspundețiȘtergere
 139. Victor
  Nu te mai complica in texte ca gresesti.
  Faci o simpla cerere in care soliciti recalcularea pensiei pentru stagiile realizate dupa pensionare, in conditiile art 107 din L 263, atasezi documentele si atat.

  RăspundețiȘtergere
 140. @ Plano, nu are dreptul inca :) la recalculare ma refer; abia in februarie 2014 cf L. 263

  RăspundețiȘtergere
 141. @Skiuc
  Dupa redactarea cam schioapa a L 263 are dreptul sa ceara recalcularea.

  RăspundețiȘtergere
 142. @ Plano: inseamna ca gresesc eu si nu-mi dau seama unde, de drept varsta de pensionare e 56 de ani si 3 luni, se scad 2 ani cf art 55, tabel 1, Victor are acum 51 de ani si 2 luni varsta... deci unde gresesc? intreb ca, eventual, sa nu mai dau raspunsuri aiurea... Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 143. @Skiuc
  Citeste cu atentie art 107 din Legea 263 si vezi ca poti cere oricand recalcularea dupa inscrierea la pensie.
  Art 99 reglementeaza doar modalitatea de calcul a pensiei pentru stagiile lucrate dupa pensionare.

  RăspundețiȘtergere
 144. Plano10
  Art.107 spune ca poti cere recalcularea dar in conditiile legii,iar conditiile sunt cele mentionate de Victor

  RăspundețiȘtergere
 145. wasi
  Conditiile scrise de Victor sunt cele de pensionare... nu de recalculare.Legea 19/2001 scria expres ca recalcularea se face la implinirea varstei standard de pensionare.

  RăspundețiȘtergere
 146. S-ar putea sa ma bag "ca musca-n lapte" (pe la noi spunindu-se , mult mai plastic , "ca musca-n curu' calului") ...
  L.263/2010 spune : "Art. 52. - Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, conditiile privind vârsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege."
  L.119/2010 spune : "Art. 2. - (1) Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale dintre cele prevăzute la art. 1 devin pensii pentru limită de vârstă în întelesul Legii nr. 19/2000, cu modificările si completările ulterioare."

  Deci fostii pensionari militari INDEPLINESC TOATE CONDITIILE de virsta si stagiu de cotizare , si ar trebui sa beneficieze inclusiv de prev.art.99/L.263 ((2) Pentru asiguratii prevăzuti la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate si care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%. (3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) si (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.) . Deasemeni ar trebui sa beneficieze si de prev.art.107/L.263 ("(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în conditiile legii.")

  RăspundețiȘtergere
 147. @VICTOR 2 februarie 2011, 11:05 :
  Scuze ... nu observasem ca spusesesi toate cele aratate de mine ... Am avut dreptate cu 'musca' !

  RăspundețiȘtergere
 148. @mos alecu
  Asa am concluzionat si eu.
  Toti pensionarii militari inclusiv cei anticipati,care indeplinesc conditiile stabilite de art.2 din Legea 119, pot sa-si recalculeze pensia pentru stagiile de dupa pensionare fara sa mai astepte implinirea varstei standard. E drept ca pana la implinirea varstei standard nu vor primi si majorarea de o,5%
  Pot sa-si recalculeze pensia si sa munceasca in continuare.

  RăspundețiȘtergere
 149. Buna ziua
  -Sut cadru militar activ
  -nascut in noiembrie 1963
  -stagiu complet de cotizare 30 ani (din care 26 ani stagiu de cotizare in specialitate)Din cei 26 de ani, 24 am lucrat in conditii deosebite.
  Va rog sa-mi spuneti la ce varsta (in ce an) pot sa ies la pensie pentru limita de varsta, tinand cont de cele prezentate mai sus.
  Multumesc mult!

  RăspundețiȘtergere
 150. @Catalin
  Consulta anexa 6 la legea 263 si, din varsta de acolo, scade ani corespunzatori conditiilor speciale din tabelul de la art 55. Legea o gasesti si aci pe blog.La o prima vedere cred ca ti-a venit timpul lasarii la vatra.

  RăspundețiȘtergere
 151. @ Plano, ok! sa spunem ca aveti dreptate in cazul Victor... la inceputul comment-urilor, post nr 7, ati spus:
  "Plano10 spunea...
  @anonim
  Cat timp ati cumulat pensia cu salariul ati mai realizat un stagiu de cotizare de 8 ani pe care-l puteti valorifica doar la atingerea varstei standard de pensionare. Puteti sa mai lucrati si dupa varsta standard de pensionare si sa solicitati din nou recalcularea pensiei.
  27 decembrie 2010, 16:14"
  de ce ati spus acolo... doar la atingerea varstei standard...? L263 e ambigua, totusi cum e corect?

  RăspundețiȘtergere
 152. @ Plano: acum am vazut post-ul de la 18:54; deci: 1) recalcularea se poate solicita ORICAND;
  2) majorarea de 0.5% apare doar pt perioada lucrata dupa implinirea varstei standard.
  Sper ca e corect acum, thanks!

  RăspundețiȘtergere
 153. @ catalin62, cf L263, anexa 6, combinat cu art 55 tabel 1, puteti iesi la pensie pt limita de varsta la 52 ani si o luna respectiv in dec 2015.
  Cu stima,

  RăspundețiȘtergere
 154. Ca sa fie clar pentru toti ( sa nu intrepreteze cei de la MApN cum vor !!) privind recalcularea pensiei pentru perioada lucrata suplimentar am initiat o propunere de modificare a Legii 263 / 2010 cu continutul de mai jos.
  M-am intalnit sapamana trecuta cu d-na senator Mitrea ( este de acord cu propunerea mea ) iar saptamana viitoare ma pune in legatura cu niste persoane din Comisia de munca a Senatului . O sa va tin la curent cu demersul meu :

  PROPUNERE LEGISLATIVA
  1 . Completarea art .16 cu un nou alineat ( e ) cu urmatorul continut
  Art. 16. - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
  (e) perioadele suplimentare de contributie la sistemul public de pensii în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. V.

  2. Completarea art .95 cu un nou alineat ( 4 ) cu urmatorul continut , alineatul vechi 4 devenind prin renumerotare 5
  Art. 95. -
  (4 ) Punctajul mediu anual realizat de persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct.V inscrise la pensie in baza legislatiei anterioare si care au contribuit dupa iesirea la pensie la sistemul public se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la 35 reprezentand stagiul complet de cotizare.

  3. Completarea art .99 cu un nou alineat ( 4 ) cu urmatorul continut :
  Art. 99.
  (4) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. V., care au realizat stagiul complet de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.

  4. Completarea art .107 cu doua noi alienate , 6 respectiv 7 cu urmatorul continut :
  Art. 107.
  (6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplica si persoanelor prevăzute la art.
  6 alin. (1) pct. V. care au stagiu complet de cotizare in calitate de militar si care au contribuit dupa iesirea la pensie la sistemul public de pensii . Pe baza documentelor doveditoare privind contributia la sistemul public de pensii , persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. V. pot solicita casei de pensii sectoriale de care apartine recalcularea pensiei , începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi .
  (7) Sumele rezultate în urma aplicării prevederii alin. (6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

  5. Completarea art .159 cu un alineat nou 4 cu urmatorul continut :
  Art. 159.
  (4) Pentru perioadele prevăzute la art. 16 lit. d), dovada stagiului de cotizare realizat până la intrarea în vigoare a prezentei legi, se face cu adeverinţa eliberată în baza declaraţiilor privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, a declaraţiei de asigurare sau a contractului de asigurare socială, după caz.

  6. Completarea art .160 cu un alineat nou 3 cu urmatorul continut :

  Art. 160. (3) Certificarea stagiului de cotizare pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. V. se face de casele de pensii sectoriale, pe măsura preluării datelor din actele doveditoare prevăzute la art. 159 alin. (4).


  As dori sa va spuneti parerea , poate sa o imbunatatiti propunerea legislative pentru a o putea sustine saptamana viitoare la unii membri din Comisia de munca a Senatului

  RăspundețiȘtergere
 155. @VICTOR 3 februarie 2011, 12:02 :
  "Bravos natiune ... halal sa-ti fie ..."
  Tot inainte spre ingroparea fostilor militari in hatisul legislativ al pensiilor civilesti...

  Se vede ca nu ati inteles ce va asteapta ca urmare a 'decuplarii' {inexistente la pensiile militare de oriunde in lumea civilizate) a pensiilor (de stat , nu de asigurari sociale) fostilor militari de soldele militarilor in activitate...

  RăspundețiȘtergere
 156. INSIST pentru primirea unui punct de vedere privind propunerea de modificare a Legii 263/2010(enuntata mai sus ) de la Plano10 sau de la oricare pensionar militar , bine intentionat

  RăspundețiȘtergere
 157. Buna ziua.PLANO10 ,MOS ALECU,parerile sunt impartite,rog lamuriti fostii militari care acum au varta de peste 55 ani,stagiu de cotizare 20 ani(lucrat efectiv in armata peste 20 ani)pentru perioada lucrata in mediu privat dupa pensionare cu carte de munca pot solicita M.Ap.N.recalcularea pensiei?
  Va multumesc.Dan-Iasi

  RăspundețiȘtergere
 158. pt dnul Plano 10 ; vA rog sa comentati pozitiile 19090 si 12247 din tabelul Mapn cu pensii militare cu stagiul incomplet sub 3000 lei!Un sg maj la 30 de ani de la 901 in dec la 1427 in ianuarie? e imposibil! iar plut la 35 ani de la 1336 la 1977 !!!!! Pai ala la 30 nu are nici macar meritul milit cl a3a si daca mai imparti si 10+2 ANI SC MILIT de ani vechime efectiva ca mai mult nu poate fizic sa aiba la stagiul minim de 20 de ani cu max un pct de pensie! ca sg maj nu are cum sa aiba solda mai mare de 67-70% din sal mediu brut si mai tinind cont ca mai mult de grad a 3 a nu poate sa aiba cum drak i-a iesit pensia cat a mea dupa 22 ani efect de sapca + 2 ani de civilie + sporul de 8 ani cond deosebite in total 32 de ani pe decizie??? Astept un raspuns

  RăspundețiȘtergere
 159. @Anonim 4 februarie 2011, 18:35 :
  Sint sigur ca dl.Plano ar comenta cele cerute de dvs. , dar ... "petrecerea s-a terminat ... capul la fund !" ... Tabelele au disparut !

  RăspundețiȘtergere
 160. Anonim
  Nu cred ca 30 sau 35 ani sunt varste ci stagii de serviciu efectiv.
  In felul acesta poate ai si raspunsul la acele cresteri de pensie.
  @Victor
  Tu vrei sa dereglementezi sau sa mai reglementezi o data?
  Sunt incoerente propunerile tele.
  Ti-ai rezolvat problema cu recalcularea pentru stagiile ulterioare pensionarii?
  @Dan
  Punctul meu de vedere este cel din continutul articolului, similar cu cel exprimat de @Skiuc.
  Citeste si actioneaza. Fa cerere de recalculare ca... doar esti pensionar pt limita de varsta conf art 2 din mult hulita, de catre unii, Lege 119/2010. Nu te costa nimic.

  RăspundețiȘtergere
 161. Dnul Plano ! 30 stagiu efectiv de serviciu ? pai cum e sg major ??????

  RăspundețiȘtergere
 162. Daca intre corespondentii acestui forum exista camarazi care isi reamintesc PRECIS clasele de salarizare pe grade/fuctii, deoarece dupa ~199? s-au schimbat . Poate cineva sa faca un tabel pe grade, clase de salarizare , din cele doua perioade:1973-199?-2006 Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 163. LE AU LA COMISARIATE ! LE-AM VAZUT EU AZI!SUMELE ECHIVALENTE GRADULUI SI A FUNCTIEI PT COMPLETAREA VENITURILOR CARE NU SE VOR GASI!SUNT F MICI! DACA ITI DISPAR ANI ,TE-AI RAS!MAI RAU E SA-TI DISPARA ANII CAND ERAI MAIOR PE FUNCTIE DE COLONEL CA ITI DA FCTIA DE MAIOR MINIMA DE NICI LOCOTENENTUL NU O ARE! SI DACA MAI E SI DECEMBRIE CAND SE BAGA AL 13-LEA SALARIU TE-AI ARS DEFINITV! TI-A LUAT CHIORUL CATEVA SUTE! DE LEI NOI!

  RăspundețiȘtergere
 164. Am lasat deoparte propunerea legislativa ( !!! ) si am intocmit cererea catre casa sectoriala de pensii unde imi am domiciliu
  O sa o depun maine si sper sa fie buna cererea si sa mi-o primeasca
  O sa va tin la curent

  CATRE CASA SECTORIALA DE PENSII SECTOR 4 BUCURESTI

  CERERE ELIBERARE ADEVERINTA
  cu dovada stagiilor de cotizare si a veniturilor asigurate
  dupa iesirea la pensie

  Subsemnatul DIMITRIU VICTOR , fiul lui ____ si al ______, nascut la data de ____, CNP _______________, domiciliat in Bucuresti , str. _____________, sunt pensionar pentru limită de vârstă conform Legii nr. 119/2010, art. 2. (1) , avand dosar de pensie nr. _______ inregistrat la Casa sectoriala de pensii a M.Ap.N.
  Deoarece după data înscrierii la pensie, am realizat stagiu suplimentar de cotizare
  solicit
  ca in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 159, alin (3) , eliberarea unei adeverinte cu dovada stagiilor de cotizare suplimentare si a veniturilor asigurate, dupa cum urmează :

  PERIOADA ZZ.LL.AAAA ZZ.LL.AAAA
  Nume firma
  Nr. inmatriculare
  Cod Unic de Inregistrare
  Functia
  obs

  Adeverinta imi este necesara la Casa sectoriala de pensii a MApN in vederea recalcularii pensiei conform Legii 263/2010 , art 107 , alin (4) .

  Data : DIMITRIU VICTOR ……….…….

  RăspundețiȘtergere
 165. @Victor
  Daca ai Carte de munca la ce iti mai trebuie adeverinta de la Casa de pensii a sect 4? Astea nu se numesc case sectoriale.
  Daca ai unele goluri in carte te adresezi angajatorului sau Inspectoratului Teritorial de Munca.

  RăspundețiȘtergere
 166. pentru ca in fisele fiscale , veniturile brute difera destul de mult de la luna la luna dar in cartea de munca nu s-a operat

  Cum se numesc acum casele de pensii ?

  RăspundețiȘtergere
 167. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ,art 159, alin 3 prevede ca recalcularea se face conform adeverintei in baza declaraţiilor privind evidenţa nominală a asiguraţilor si a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat , nu dupa cartea de munca

  RăspundețiȘtergere
 168. Este vorba de CASA LOCALA DE PENSII BUCURESTI SECTOR 4 ? ( ca denumire )

  RăspundețiȘtergere
 169. Victor
  De la 01 01 2011 au fost scoase din uz cartile de munca.
  Pentru perioadele lucrate ulterior acestei date se elibereaza acele adeverinte.
  -Se numeste simplu Casa de Pensii a Sectorului 4, Bucuresti

  RăspundețiȘtergere
 170. Stie cineva cand vor aparea tabelele cu pensiile recalculate pe site-ul MApN?Au disparut si cele care au fost postate in ianuarie.

  RăspundețiȘtergere
 171. Anonim
  tabelele cu pensiile comunicate de MApN sunt salvate aici.
  http://www.plano10.com/2011/01/mapn-publica-tabelele-cu-21717-pensii.html

  RăspundețiȘtergere
 172. stimate plano 10 si mos alecu,
  sunat telefon kaki la mapn, raspuns domn binevoitor care stia numai ce apare peste tot! la intrebarea ce se face cu anii lucrati dupa pensionarea din mapn, raspuns: nu este metodologie, nu poate fi recalculata decat dupa implinirea varstei de pensionare ca...civil, cu argumentul: sar crea o mare inechitate ....!
  deci.....ei spun asta, voi altceva ....! solutia?
  va rog sa-mi dati o baza de argumentare ( lege, art....etc)a solicitarii mele,catre(cine?) si alte sfaturi utile dar....cu finalizare!

  RăspundețiȘtergere
 173. pentru victor:
  eu am solicitat la una din casele de pensii din bucuresti o adeverintza cu veniturile realizate si ......pentru suma de 15 lei, intr-o saptamana(puteau si mai repede pentru ca dupa 2001 au datele ormanizate aproape....militaresht. formularul de cerere este la ei! simplu:np,cnp,data....restul.....fac ei!

  RăspundețiȘtergere
 174. @mos teaca
  Asa era dupa L 164 si L19.
  Citeste continutul articolului si vezi baza legala din L 263.
  Nu se creeaza nicio inechitate.Militarii au alta varsta standard de pensionare fata de civili.

  RăspundețiȘtergere
 175. plano 1o,
  vezi, tu judeci simplu si....rece!sunt pus intr-o situatie...aiuritoare: am primit decizia de pensionare pe salariul brut iar solicitarea mea pentru ce va fi, pentru ce a fost in....decembrie , pentru ce urmeaza sa-mi revizuiasca mapn/dfc ...nu se stie cand prin 2011?
  intrebari si.....intrebari!
  oare este nevoie de o metodologie de aplicare a L.263 pentru situatii de genul asta?

  RăspundețiȘtergere
 176. Pe siteul http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage?topicID=180481&pageID=0#65184
  am pus cateva intrebari . Din raspunsurile primite rezulta ca unde sunt 2 juristi sunt doua pareri
  De aceea ma preocup sa modific Legea 263/2010 pentru a preciza CLAR cum se face recalcularea persoanelor care au cotizat suplimentar dupa iesirea la pensie ( militara )
  DIMITRIU a scris:
  INTREBAREA 1 : Unde se solicita aceasta adeverinta ? La casa locala de pensii sector 4 , unde am domiciliu ?

  Da, aceste adeverinte se emit de catre casele teritoriale de pensii.
  Conform Legii 263/2010 , art 107 , alin (4) . pot cere , pe baza adeverintei , recalcularea pensiei
  INTREBAREA 2: Am dreptul la recalcularea pensiei?

  Nu. Sunteti beneficiar de pensie pentru limita de varsta al sistemului militar. Puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie atunci cand veti implini 65 de ani (art. 192 din Legea nr. 263/2010).
  INTREBAREA 3 : Cine imi face recalcularea pensiei ? Casa teritoriala de pensii a MApN unde am inregistrat dosarul de pensie ?

  Casa teritoriala de pensii, nu casa de pensii sectoriala a MAN.

  CE PARERE AVETI ?

  RăspundețiȘtergere
 177. @mos teaca
  Nu numai ca este nevoie de o Metodologie de aplicare a L 263, dar in insusi corpul legii este o referire expresa cu privire la emiterea unei metodologii.
  Deocamdata vad ca MApN si MAI intarzie sa emita ordine interne de aplicare a OUG nr.1/2011, spre deosebire de SRI.

  RăspundețiȘtergere
 178. plano10, multumesc pentru raspunsul promt!
  ce parere ai sa fac o solicitare scrisa in acest sens astora de la mapn? de regula la chestii scrise dfc este....sensibila! ai cunostinta, au mai incercat si altii un asemenea demers?
  o zi buna si cat mai putzini"pacientzi" ca......mine!

  RăspundețiȘtergere
 179. @mos teaca
  Te sfatuiesc nu numai sa incerci ci chiar sa formulezi o asemenea cerere. Este o cerere de recalculare si trebuie sa-ti motiveze de ce nu-ti recalculeaza pensia pentru stagiile de dupa pensionare, desi indeplinesti conditiile cerute de Legea 263/2010, art 99 si 107.

  RăspundețiȘtergere
 180. Unde sunt 2 juristi sunt doua pareri
  Pe site-ul http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_180481/Recalcularea-pensiilor-valorificarea-stagiilor-de-cotizare-realizate-dupa-pensionare.html
  Am pus cateva intrebari:
  Analizati va rog raspunsul la intrebarea 2 si spuneti cine are dreptate!!!
  INTREBAREA 1 : Unde se solicita aceasta adeverinta ? La casa locala de pensii sector 4 , unde am domiciliu ?
  Da, aceste adeverinte se emit de catre casele teritoriale de pensii.

  Conform Legii 263/2010 , art 107 , alin (4) . pot cere , pe baza adeverintei , recalcularea pensiei
  INTREBAREA 2: Am dreptul la recalcularea pensiei?

  Nu. Sunteti beneficiar de pensie pentru limita de varsta al sistemului militar. Puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie atunci cand veti implini 65 de ani (art. 192 din Legea nr. 263/2010).

  INTREBAREA 3 : Cine imi face recalcularea pensiei ? Casa teritoriala de pensii a MApN unde am inregistrat dosarul de pensie ?

  Casa teritoriala de pensii, nu casa de pensii sectoriala a MAN.

  RăspundețiȘtergere
 181. wasy_g
  Eu am facut o asemenea cerere.Indeplinesc conditiile din L.263 indiferent cum ar fi interpretate.Le-am trimis copie dupa cartea de munca si acum sunt in asteptare.

  RăspundețiȘtergere
 182. Doi juristi doua pareri !!!!

  http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_180481/Recalcularea-pensiilor-valorificarea-stagiilor-de-cotizare-realizate-dupa-pensionare.html

  RăspundețiȘtergere
 183. Am 42 de ani si jumatate si am iesit la pensie in iunie 2010 la limita de varsta in grad. La stabilirea pensiei nu s-a luat in calcul vechimea ca militar angajat pe baza de contract(10 ani si 7 luni). In ianuarie am primit o noua decizie in baza legii 119 eliberata pe 15.12.2010 cand inca nu se votase legea 263, dar nici de data asta nu mi s-a luat in calcul vechimea ca M.A.C. Puteti sa-mi spuneti daca o sa mi se ia in calcul la pensia militara aceasta perioada si cand.

  RăspundețiȘtergere
 184. @ florin: dati mai multe detalii: vechime efectiva, grupe de munca etc
  Cu stima,
  Skiuc semnam inainte insa Plano a scos anonimii si acu is praf la semnatura :)

  RăspundețiȘtergere
 185. @Cristian 11 februarie 2011, 20:47 :
  In contul cu care va afisati aici schimbati 'Cristian' cu 'Skiuc' (sau cu 'anonim' , sau cu orice va doreste inimioara)... si gata...

  RăspundețiȘtergere
 186. @florin 11 februarie 2011, 19:10 :
  Perioada cit ati fost MAC este tratata ca orice alta activitate in civilie...

  Prin legea care reglemanteaza situatia MAC se spune ca acestia beneficiaza de pensie militara de stat in conditiile legii ... dar L.263/2010 tocmai a abrogat L.164/2001 (care reglementa pensiile militare de stat ). Se poate concluziona ca perioada de MAC este tratata ca orice alta perioada de muncitor necalificat in civilie , si va va fi 'fructificata' conform prevederilor L.119/2010 si L.263/2010. Cititi tot ce este postat pe acest blog , si veti gasi si alte discutii pe aceasta tema...

  RăspundețiȘtergere
 187. Buna ziua.Sunt inca militar in activitate.Sa inteleg ca la calculul pensiei conf Lg 263/2010 pe langa sprul acordat pentru activitate in conditii speciale se mai acorda si 50% la punctul de pensie pentru activitatea desfasurata in aceste conditii.Ex. daca am lucrat 20 ani in conditii speciale,pensia se calculeaza ca si cum am contribuit cu 30 ani plus 50% pentru cei 20 ani lucrati? Si daca se mai acorda sporurile de 10%,15% si 20% pentru OM

  RăspundețiȘtergere
 188. @anonim
  Dupa ce cititi L 263 va veti convinge cum se calculeaza pensia pentru activi.

  RăspundețiȘtergere
 189. am citit lg 263,dar nu stiu daca am inteles bine prevederile celor doua articule respectiv 17 si 100

  RăspundețiȘtergere
 190. @Anonim
  Sporul de 50% il primiti numai la punctajul pe lunile din anii in care ati lucrat in acele conditii.Pentru perioada suplimentara vi se aplica punctajul pentru conditii normale.
  Desigur ca se aplica si cresterile pentru Ord MM.

  RăspundețiȘtergere
 191. Plano10,sunt intr-o mare incurcatura.Pe 30 decembrie 2010 am primit DECIZIA DE RECALCULARE in baza Legii 90/2007 si Legii 164/2001 (avand baza de calcul FISA cu locurile de munca cu conditii deosebite eliberate de C.M.J.).La recalculare nu s-a luat in calcul 9 ani lucrati intr-o functie considerata cu conditii deosebite, inclusa in FISA. Pe 30 decembrie( in ac.zi) am contestat decizia pe care am inaintat-o M.Ap.N.sectia pensii militare,cu confirmare de primire. Timpul a trecut, am sunat la biroul RELATII cu publicul unde nu sunt inregistrat cu contestatie. Ce ma sfatuiesti sa fac?.Multumesc foarte mult.Dan-Iasi.

  RăspundețiȘtergere
 192. @Dan
  Urgent contestatie la Tribunal.
  Cu confirmarea de primire faceti dovada ca ati indeplinit procedura prealabila de a contesta mai intai la Comisia de contestatii sau la DFC a MApN.

  RăspundețiȘtergere
 193. Dar legea 263/2010 nu reglementeaza activitatea ca M.A.C.? Nu spune ca vechimea ca M.A.C. constituie stagiu de cotizare in specialitate si ca atare se ia in calcul si la stabilirea pensiei militare de serviciu? Deci cei care au lucrat ca M.A.C. si vor iesi la pensie de acum incolo primesc pensii pentru toti anii lucrati (inclusiv M.A.C.) iar noi, trei la numar in toata armata care am iesit pe legea 164/2001 vom ramane cu o pensie pentru 10 ani de M.A.C. se vor adauga la 65 de ani?

  RăspundețiȘtergere
 194. Plano 10 te rog da-mi un rapuns pe blogul Contestatii.Dan Iasi.

  RăspundețiȘtergere