Un produs Blogger.

marți, aprilie 17, 2012

Nu mai depuneți cereri de restituirea contribuțiilor de sănatate din pensiile mai mari de 740 lei.

0 comments
 Curtea Constituţională a României a decis că doar pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei vor mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5%, însă nu pe întreaga pensie, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeste plafonul minim. 
Deciziile 223 si 224 din 13 martie 2012 încă nu au fost publicate în MO.

Pînă la publicarea deciziilor în MO, Casele de Pensii sunt obligate să aplice dispozitiile OUG 107/ din 10 12 2010 care prevăd  expres aplicarea procentului de 5,5 pe intreaga pensie, dacă este mai mare de 740 lei.
Aceasta este modificarea adusă de OUG 107/2010
7. La articolul 259, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei."

  Iată motivele pentru care Casele de Pensii nu vor restitui niciun bănuț din contribuțiile reținute din pensiile mai mari de 740 lei.

CONSTITUTIA ROMANIEI

„ARTICOLUL 147 - Deciziile Curtii Constitutionale
(1) Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
(2) In cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.

(4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Un comunicat în acest sens a dat și Casa Nationala de Asisugurari Sociale. Ce s-a încasat este bun încasat, nu se mai restituie. 
Prevederea din OUG 107/2011 referitoare la contribuția de 5.5% se suspendă de drept la data publicării Deciziilor CCR în MO și își încetează efectele juridice după 45 de zile dacă între timp Guvernul nu pune de acord textul Ordonanței cu Decizia CCR.
Nu trebuie depusă nicio cerere, decizia CCR se aplică din oficiu.

Niciun comentariu: