Un produs Blogger.

duminică, mai 26, 2013

In 9 ani M Finantelor n-a formulat nicio actiune in regres impotriva procurorilor si judecatorilor, desi a platit despagubiri pentru erori judiciare

0 comments
Răspunderea materială a procurorilor și judecătorilor pentru erorile judiciare care au generat plata de despăgubiri din partea statului, prin Ministerul Finanțelor, este reglementată încă din anul 2004.
Deși s-au plătit milioane de euro despăgubiri, acordate de CEDO dar mai ales de către instanțele judecătorești din țară, Ministerul de Finanțe înregistrează contraperformanța de a nu se fi îndreptat cu nicio acțiune civilă în regres împotriva judecătorilor și procurorilor care, cu rea-credință sau gravă neglijență, au generat plată acelor despăgubiri. 
Preș Curții de Conturi
Dacă miniștrii de finanțe se tem de procurori și judecători, întrebarea este cum își permite Curtea de Conturi să descarce de gestiune Ministerul de Finanțe pentru sumele nerecuperate.
Iată doar un aspect care arată că instituțiile statului nu funcționează.
 
 Texte de lege neaplicate de toți miniștrii de
 finanțe din guvernările epocii Băsescu.

Art. 507 – Codul de procedura penala
Actiunea in regres -
“In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 506, cat si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala, actiunea in regres impotriva aceluia care, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, a provocat situatia generatoare de daune, este obligatorie”.

Art. 96 – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor

(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

(3) Cazurile in care persoana vatamata are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare savarsite in procese penale sunt stabilite de Codul de procedura penala.

(4) Dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului pentru o fapta savarsita in cursul judecatii procesului si daca aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciara.

(5) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de un an.”

Niciun comentariu: