Un produs Blogger.

marți, august 20, 2013

Magistratii corupti pierd pensiile speciale. Ramin doar cu pensiile contributive.

0 comments

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, astăzi, cu observaţii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură din acest motiv.

Comisia de specialitate din CSM, a fost de acord ca magistraţii corupţi să piardă pensia de serviciu,
Proiectul a fost avizat în şedinţa de marţi a Plenului CSM, la care au fost aduse cîteva propuneri pentru actul normativ. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că, în momentul care va primi efectiv textul de la CSM, vor fi integrate toate observaţiile, el sperînd ca în câteva zile să fie gata textul concret.
Comisia de specialitate din CSM şi-a dat avizul pentru pierderea pensiei de serviciu de magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, care au fost excluşi din magistratură din acest motiv, arătînd însă că una dintre prevederile proiectului propus de MJ pune probleme de neconstituţionalitate. Comisia " Independenţa şi responsabilizarea justiţiei " din CSM a apreciat că este necesară o intervenţie legislativă cu privire la pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii condamnaţi penal, dar a arătat că una dintre prevederile proiectului de lege propus de Ministerul Justiţiei pune probleme de neconstituţionalitate. Potrivit acestei prevederi, pierd pensia de serviciu inclusiv procurorii şi judecătorii excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a acestei legi.

In cazul recalculării pensiilor militarilor, CCR s-a pronunțat deja că nu este retroactivitate dacă prevederile unei legi se aplică și pensionarilor existenti, dacă nu-i obligă să restituie sumele primite anterior intrării în vigoare a noii legi.
Cred că ar trebui incluși în aceeași categorie procurorii dovediți ca au fabricat dosare penale la comandă politică sau din interes propriu.

 Proiectul prevede introducerea unui nou articol în Legea 303/204, articolul 97 indice 1, care sa reglementeaze modul de acordare a pensiilor speciale in randul magistratilor:
Art. 97 indice 1
1.Nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art.81, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si asimilatii acestora condamnati definitiv in conditiile art. 65.
2.Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si asimilatilor acestora sanctionati disciplinar cu excluderea din magistratura.
3.In situatia in care personalul prevazut la alin. (1) sau (2) a incasat pensia de serviciu pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, a hotararii prin care s-a dispus sanctiunea excluderii din magistratura, acesta este obligat sa restituie diferenta dintre pensia de serviciu incasata si pensia din sistemul public de pensii, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81.
4.Personalul prevazut la alin. (1) si (2) beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.
5.Pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, solutionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspenda pana la solutionarea definitiva a procedurii disciplinare ori, dupa caz, a procesului penal.
6.Prevederile alin. (1), (2) si (4) se aplica si magistratilor exclusi din magistratura sau condamnati definitiv anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, indiferent de momentul pensionarii”.

Niciun comentariu: