Un produs Blogger.

duminică, august 25, 2013

Romania, Ρωμανία(in greceste) a fost denumirea oficială a Imperiului Bizantin. De aici și-au luat țiganii numele de rromi

0 comments
Rromul Daniel Cioabă vrea să scindeze regatul, în Nord și Sud
Pe întreaga perioadă a exitenței sale, Imperiul Roman de Răsărit, pînă la Căderea Constantinopolului, în 1453, și încă un secol după aceea , s-a numit Ρωμανία, cu caractere grecești, sau Romania, cu caractere latine.
Denumirile de Imperiul Roman de Răsărit, Imperiul Bizantin sau Bizanț apar pentru prima dată in scrierile istoricului german Wolf, pe la anul 1557, în scopul de a deosebi istoria antică romană de istoria medievală greacă, fără a mai atrage atenția asupra predecesorilor lor antici și continuității imperiale romane (în Est).
Am introdus aceste precizări nu pentru a spune cît de mare, cît un imperiu, nu?, era România noastră pînă la anul 1453, ci pentru a arăta de ce țiganii noștri de astăzi au pretenția să se numească   rromi.

Migrația țiganilor în Europa a început la sfîrșitul secolului al XIV-lea.
În lucrările sale istorice, Neagu Djuvara notează următoarele despre originea țiganilor și denumirile de tigani sau romi. 
Tiganii ar fi fost un trib care a fugit din nordul Indiei din cauza faptului că nu a mai suportat regimul la care era supus de către castele superioare. Aceștia făceau parte din casta Paria, de membri căreia cei din castele superioare nici măcar nu aveau voie să se atingă.
Numele țiganilor în primele documente românești figura ațigani care se pare că ar fi derivat din verbul din limba greacă veche athinganein (a nu se atinge).
În drumul către Europa au străbătut Orientul Mijlociu, fiind alungați de iranieni, turci. Prima țară din Europa locuită de țigani a fost Imperiul Bizantin. Numele Imperiului Bizantin este un termen modern. Termenul vremii era Ρωμανία (Romania) sau Βασιλεία Pωμαίων (Basileia Romaion), echivalentul latinescului Imperium Romanorum (Imperiul Roman). De abia în 1557, istoricul german Hieronymus Wolf, care a introdus un sistem de istoriografie bizantină în lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, pentru a deosebi istoria antică romană de istoria medievală greacă.
 "Așadar din șederea lor în Romania și-au luat țiganii denumirea de romi." (Neagu Djuvara, Istoria Românilor povestită tinerilor)

Niciun comentariu: