Un produs Blogger.

marți, aprilie 14, 2015

Proiectl legii pensiilor speciale pentru parlamentari

22 comments
PARLAMENTUL ROMANIEI 
CAMERA DEPUTATILOR                                                               SENAT 
LEGE 
pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459 din 25 iulie 2013. 
Parlamentul României adoptă prezenta lege. 
Articol unic. ­ După Capitolul X din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459 din 25 iulie 2013, cu modificările ulterioare, se introduce un nou Capitol, Capitolul X cu titlul Indemnizaţia pentru limită de vârstă, cuprinzând art. 48, cu următorul conținut:

„ Capitolul X ­Indemnizaţia pentru limită de vârstă 

Art. 48 ­dreptul la indemnizaţia pentru limită de vârstă. 

(1) Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la sfârşitul mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă. 
(2) De indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută la alin.1) şi în aceleaşi condiţii, beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au avut anterior prezentei legi calitatea de parlamentar, dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare. 
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1), se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu , 55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. 
(4) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin2), se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu ,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de către un deputatsenator aflat în exercitarea mandatului, corespunzător fiecărui an de mandat, în limita a maximum 3 mandate.
(5) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. 
(6) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputatsenator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. 
(7) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. 
(8) indemnizaţia pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. 
(9) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat. 
(10) Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz. 
(11) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii. 

Art. II­ Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Art. III­ Până la termenul prevăzut la art. II vor fi elaborate şi aprobate norme metodologice de aplicare a prezentei legi, de către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR                                          SENAT 
VALERIU ŞTEFAN ZGONEA                                    CĂLIN ANTON POPESCU TARICEANU

                                                                 *                                *
                                                                                    *                   
Parlamentarii lucreaza de zor la o serie de modificari legislative pentru a putea sa primeasca din nou pensii speciale, eliminate de Guvernul Boc in 2010. De fapt se modifica legea care reglementeaza Statutul parlamentarului. Acestea vor fi calculate in raport cu indemnizatia de parlamentar si in raport cu numarul de mandate efectuate.
"Se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc, sa readucem situatia la nivelul din 2010. Formula de calcul a izvorat din experienta parlamentara europeana - 0,55% din indemnizatia lunara a unui parlamentar si numarul de mandate:
pentru un mandat - 1.500 de lei
pentru 3 mandate - 4.000 de lei
mai putin de 6 luni - nu beneficiezi de pensie", a explicat a explicat deputatul PSD Petre Daea.
El a aratat ca este nevoie de aceste pensii pentru ca activitatea de parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, adica nu este luata in calcul atunci cand se calculeaza vechimea in campul muncii.
"Impactul (n.r. bugetar) este foarte mic. Sunt undeva la 130 de fosti parlamentari. Mai am si eu un pic si ies la pensie - pentru 47 de ani de contributie primesc o pensie de 2.300 de lei si sunt 15 ani (n.r. cat am fost parlamentar) cand eu nu am beneficiat de spor de vechime. Voi primi si 4.000 de lei pensie de parlamentar.
Sunt si alte categorii care au beneficiat de aceste mecanisme de calcul pentru pensii - sunt si cei din justitie", a explicat Petre Daea.

Proiectul de lege a fost semnat de 250 de deputaţi, dintre care 50 sunt parlamentari din PNL. 

22 de comentarii:

uber spunea...

Minunat!!!!
Dar acum avem o problemă pe care o lămurește doamna senator învățător, dacă mai intră pe aici. Ce se întâmplă dacă printre aleșii neamului, beneficiari ai acestei minunate legi, se află unul sau mai mulți subofițeri senatori sau deputați? Eu cred că singura rezolvare ar fi să se facă incă o grupă de pensii doar pentru subofițeri, ei pentru un mandat sa primească să zicem 4 lei, pentru două 8 lei și pentru trei mandate 11 lei. Iar pentru ceilalți aleși, tractoriști, învățători, artiști, maneliști, sportivi, demoazele, etc. să rămână grupele propuse în lege. Numai așa se poate rezolva o problemă gravă ca asta, altfel subofițerul riscă să destabilizeze întregul sistem. Și când? Tocmai acum când inamicul este la porțile cetații. Sau poate are vreun ales al neamului o altă propunere!

Huhu Rezea spunea...

@uld
Sunt câțiva ofițeri rezerviști parlamentari.unii au 2-3 mandate de parlamentar. Miracovici, de exemplu. Cum sa nu-i convină ca pe lângă pensia de militar, calculata cu 20 ani stagiu complet de cotizare, sa mai primească si 4-6 mii pensie de parlamentar?

CEZAR spunea...

Curg banii la uni cu nemiluita ..si total nemeritat !
Nu-i normal sa beneficiezi de DOUA pensii de la buget !
Asa cum nu-i deloc normal si moral si etic si cum vreti sa cumulezi pensia cu salariul bugetar ..
Cum era si pana acum OPTEZI pentru cea mai buna pensie DE LA BUGET ...dar atat mai fomisti nesimtiti ...

iceparu spunea...

Sa mai ziceti ca miroase rau politica.Ai naibii cum isi rezolva ei problemele iar noi ne certam ca prostii.

emillian123 spunea...

Pt. goa'uld: stagiul de cotizare de 20 de ani- la militari -are o oarecare explicatie-cat de cat logica: activitatea unui ofiter(superpozabila stagiului de cotizare), de la varsta de-19 ani la 55 de ani este de max.36 de ani-din care scazand 3-4 ani=scoala(facultatea)militara (toate armele), sau scazand 5-6 ani-in cazul inginerilor militari,respectiv medicilor militari=raman 33-32 de ani de cotizare -la ofiterii de toate armele, respectiv 31-30 de ani de cotizare-la inginerii si la medicii militari; daca din aceste stagii mai scadem cei cativa ani -datorita grupelor de munca-(deosebite sau speciale)-ani prevazuti de legea pensiilor(si militare)-si care dau dreptul la reducerea varstei de pensionare -pt.-limita de varsta-se poate justifica reducerea stagiului de cotizare la 20 de ani..!. In cel priveste pe Col. Mircovici (in prezent=General -in rezerva)- el s-a pensionat in 2004-cu legea 164/2001 -care prevedea un stagiu minim de 30 de ani, conditie care a fost indeplinita -la data pensionarii...,asa ca nici pomeneala de stagiul complet de cotizare de 20 de ani...in cazul dansului (sunt timisorean si stiu cazul...); in concluzie -nu va "cert"-pt. ca nu am nici un motiv(...interes...),ci doar de dragul preciziei si al adevarului...

uber spunea...

@emilian
Domnule sunt de-a dreptul emoționat și plin de recunoștință că nu mă certați. Ca să-mi ostoiesc nesațul de cunoaștere, cărei fapte datoresc onoarea de a-mi fi adresat acest comentariu plin ochi de precizie și adevar?

Huhu Rezea spunea...

@emilian
De ce nu ne dai ceva sfaturi medicale in locul comentariilor juridice lamentabile?
Eu am comentat despre Mircovici mai sus, nu @uld.
O fi iesit Mircovici in 2004 cu vechimea minima de 30 ani, dar din 2008, prin OUG nr.77/2007 vechimea s-a redus la 25 ani pentru barbati, ca la femei.
Prin Legea 119/2010 i s-a recalculat pensia cu stagiul complet de cotizare de 20 ani, ca la toti pensionarii militari aflati in plata la 31 12 2010.

CEZAR spunea...

Poate ne spune ceva docttore..despre cand era Mircovici ..secretarul UTC..al scolii militare N.Balcescu ....

iceparu spunea...

Astia,parlamentarii se contreaza la televizor de ochii lumii,asa ca pentru prosti.Pentru interes propriu si nu al populimii isi dau mana intr-o veselie ca doar muncesc din greu.Daca Parlamentul ar fi ceva de genul Marea Adunare Nationala,adica munca voluntara pe unul nu ai prinde prin Casa Poporului.Norocul nostru cu procurorii asa ca traiasca DNA.

emillian123 spunea...

Ho, Domnilor ...! Nu sariti asa..ca n-am dat cu paru'... 1."Sfaturi" medicale ( ca si altele-de alta natura de ex.-tehnice...s.a.)-pe Ne.Ve...!-pe "cai indirecte" adica la telefon,tv., online...etc.- NU e indicat sa se dea - pt. cine tine la viata si sanatatea sa..!; 2.In ceea ce-l priveste pe Mircovici-nu insist ,dar intr-un fel-prin cele criticate in comentariul meu, ma confirmati, eu v-am spus ca legea 119/2010 e o aiureala, fiind GRESIT APLICATA si creind discriminari nemeritate-si ,in plus - a aruncat Armata Romana in "arena.."-mai ales acum cand,nu-i asa, citez: "inamicul este la portile cetatii.." Intreb si eu: unde sunt portile si zidurile cetatii...? deoarece inamicul are "capete de pod..."-bine consolidate- peste toate aceste ziduri, si prin porti si chiar in INIMA cetatii..!-si asta -nu de azi, de ieri -ci de vreo 60-70 de ani..!-producand efectele si daunele pe care le vedem...!

CEZAR spunea...

L 119..are o singura hiba...
S-a aplicat si celor neafectati de OG..7
Acestia cu vechimi matusalemice ...au beneficiat de vechimea completa de 20 de ani ..

CEZAR spunea...

PS..totusi ..Armata nu sta in ..pensionari ......dotore !
Tare bun erai in filmul ala ..Mash....

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Nediscriminarea nu poate fi niciodata o hiba.
Disponibilizatii au primit miliardul de lei la data pensionarii, iar prin legea 119/2010, pe lânga stagiul complet de 20 de ani(surplus de puncte de pensie), li s-a transformat pensia anticipata in pensie pentru limita de vârsta, deci dreptul de a cumula pensia cu salariul din prestatii civile si de a-si trage vechimi matusalemice.

Huhu Rezea spunea...

Este greu de crezut ca parlamentarii isi vor stabili pensii speciale in conditiile in care s-a declansat o vehementa opozitie mediatica.

iceparu spunea...

Huhule,vorbesti prostii.Cei ce au fost trecuti in rezerva in 1998 nu au primit miliardul de care vorbesti tu.Nici macar jumatate de miliard.In alta ordine de idei,la cata nesimtire zace in marea lor majoritate , sigur parlamentarii isi vor vota,intr-o veslie, pensii speciale.Pe pariu.

Huhu Rezea spunea...

@parule
Nu toti cei care s-au pensionat in 1998 erau disponibilizati.

karadeniz spunea...

Amestecați plățile compensatorii acordate disponibilizaților beneficiari ai ordonanței 7, cele 2 solde pentru fiecare an diferență între vîrsta cu care au fost disponibilizați și vârsta normală de 55 de ani, cu ajutoarele acordate la pensie pe care le-au primit, până în 2011, toți pensionarii militari, disponibilizați sau nu. Cumulate cele două puteau ajunge în unele cazuri la un miliard în lei vechi/ 100 de mii în banii actuali , dar marea majoritate nu se ridicau nici măcar la jumătatea acestor sume.

CEZAR spunea...

Habar nu aveti cu cat am fost ..IMPOZITATI !
Apoi umilinta la care am fost supusi ...dupa trei luni ...a venit ceva maruntis pe la Unitate ..si tot asa cu taraita !!O parte prin CEC...a durat vreo 6 luni ....

iceparu spunea...

Huhule,cand te-ai pensionat tu de le stii ca un om mare?Restructurarile in armata romana au inceput din 1995.Inca din 1994 ne-au fost cerute propuneri de modificare a statelor de organizare,functie de numarul prestabilit de of.,MM,subof,SC.Iti spune unul care in 1995 in urma restructurarii pe perioada de un an a fost trecut pe o functie mai mica.Nu stiu ce interpretare dai tu cuvantului -disponibilizat- dar privind restructurarea armatei mai fa sapaturi.

Huhu Rezea spunea...

@iceparule
Masoara-ti modul de adresare daca vrei sa-ti mai vezi comentariile.
Disponibilizati sunt cei trecuti in rezerva, cu sau fara drept de pensie, potrivit Ordonantei nr.7 din 26 ian 1998.
Acolo gasesti toate ajutoarele sociale si drepturile compensatorii primite de cei pensionati cu vechime incompleta. Le-a completat vechimea L 119/2010.

emillian123 spunea...

1.Da ,e adevarat, armata nu sta in baza pensionarilor..!(ar fi tragic daca ar fi asa...!). 2. Pe cei ce "au sacii in caruta"= cei 90 % -beneficiari reali ai legii 119/2010 NU-I INTERESEAZA ca ceilalti 10 % sunt umiliti si botezati -CINIC- "beneficiari "-desi real ei sunt PAGUBITI-IN URMA APLICARII VOIT -ERONATE a ALGORITMULUI DE RECALCULARE a pensiilor militare ... 3. In ceea ce priveste platile acordate in baza legii 138/1999-ele sunt prevazute si in legea salarizarii unitare nr.284/2010; in cazul meu-ele-in nr. de 2o+4=300 de milioane de lei vechi impozitati desi legea prevedea neimpozitarea lor...!

Huhu Rezea spunea...

@emilian
Toti pensionarii se numesc si beneficiari ai unui drept de pensie. Dvs. va numiti, in plus, si beneficiar al reintregirii cuantumului pensiei militare din 2010, adica al L 241/2013.
Vi se pare ca ati primit prea putin, daca ajutoarele si compensatiile echivalau pensia militara pe 2-3 ani?