Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 26, 2016

CPS a MAI nu restituie documentele cu stagiile nevalorificate anterior datei de 01 01 2016

77 comments
Urmare a semnalarilor din partea mai multor cititori ca au primit adrese de restituire a cererilor de recalculare  inaintate catre Casa de Pensii Sectoriala  a MApN, pentru recalcularea stagiilor nevalorificate pana la 31 12 2015, potrivit art. 109 alin.(5) din Legea 223/2015, modificata prin OU nr. 57/2015, si a discutiilor in contradictoriu purtate pe acest blog in legatura cu interpretarea alin.(5), iata ca primim confirmarea altei abordari din partea CPS a MAI.

Juridic Alkan a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Ordinul M25/2016 privind procedura de recalculare ...":

La data de 29.02.2016 am depus la CPS a MAI cererea şi adeverinţa cu stagiul de cotizare realizat până la 31.12.2015 şi am primit următorul răspuns:
"Prevederile art. 107 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, au fost aplicate până la 31.12.2015, inclusiv. Stagiile de cotizare realizate până la 31.12.2015, în legătură cu care pensionarii au depus cereri începând cu 01.01.2016 vor fi valorificate conform prevederilor art. 109 alin. (5) din Legea nr. 223/2015, după ce, MAI ÎNTÂI,pensiile vor fi recalculate conform art. 109 alin. (1) din aceeaşi lege. Drepturile rezultate în urma recalculării se cuvin începând cu luna următoare depuneii documentelor şi se acordă în cel mult 24 de luni de la data înregistrării cererii la instituţia noastră".




Publicat de către Juridic Alkan pe huhurez.com la sâmbătă, 26 martie 2016, 08:39

77 de comentarii:

brenda spunea...

ACUM VEDETI DECE VIITORUL PENSIONAR DE LA sts NU VREA SA PRIMEASCA PENSIE PRIN INTERMEDIUL CASEY DE LA MAPN , SA STITI CA EU IAU PENSIE DE LA CASA DE PENSII A MAI , CARE LUCREAZA FOARTE CORECT , ASA S-A INTAMPLAT MEREU CHIAR IN PERIOADA CAND ERA LEGEA LUI BOC ,

Tivadar spunea...

Domnule "H",cererile transmise Caselor de pensii sectoriale,in format electronic,respectiv e-mail,sunt luate in considerare ? Unii zic ca da altii ca nu.

Huhu Rezea spunea...

@Tivadar
In niciun caz nu se pot transmite asa cererile de recalculare.
Fisa cu stagiile trebuie sa fie in original la dosar.
Cererile pentru alegerea celor 6 luni in vederea recalcularii si cele pentru restituirea diferentelor, ar trebui sa le accepte si in format electronic, daca aveti semnatura electronica.
Nu stiu ce zic Casele.

Tivadar spunea...

Multumesc!

tigri2 spunea...

tigri226 martie 2016, 11:58

Ieri a fost "Ziua cucului; Bunavestire dar si Ziua Politistului" nimeni nu le-a spus "la multi ani" nici macar ei intre ei, incerc sa le spun eu ,retro ----------La multi ani cu fericire ,sanatate si pensie cat mai multi ani! Pensie lunga!

brenda spunea...

deci pana pe 3o vom sti ce amendamente se vor depune si aproba in comisii?apoi finalul pe 7?

Unknown spunea...

Asa cum in societatea romaneasca este haos si anarhie tot asa se intampla si in institutile statului si in legislatie,sa ma explic:A venit forul legiuitor al tarii si a facut o lege 223/2015 corecta privind cuantumul pensiei militare,cu prevederile art.108 din lege aplicat la cuantum,precum si prevederilor art.11 din legea 80/1995 putand trece peste 100%.s-a votat cu entuziasm de parlamentari, legea a fost promulgata de " tovarasul"presedinte desi sunt convins ca nu i-a convenit. Si a venit" guvarnul mau" care a zis, nu e bine ,65% baza de plecare,maxim 85% dar va lasam cu O.M.M.sa treceti peste 85%,nu mai mult de102%.Vine Senatul si zice 80% plecare,nu mai mult de 100%dar totul inclus desi parca nu ei au facut legea in conditiile aratate mai sus.Sa avem incredere ca macar domni deputati vor reveni la ceace de fapt au hotarat in lege dovedind astfel si consecventa in hotarari,prestanta si seriozitate.Si acum intrebare:DE ce atat pe legea 164 precum si pe 263 lucrurile au stat intr-un fel iar acum trebuie modificata procedura.De ce atunci era legal intr-n fel iar acum in altfel.Ce se intampla cu tarisoara asta,nu cumva raspunsul ni-l da mereu venerabilul analit ILIE SERBANESCU.Intreb si eu ca un muritor de rand.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un La multi ani cu sanatate si tot ce va doritI, stimati lucratori si rezervisti ai MAI cu ocazia Zilei Politistului! Pensionarilor le doresc pensii majotate la maxim si viata luuuuuuuuuuuuuuuuuunga sa se bucue de ea si de cei dragi! Baza sunt nepotii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Brenda, daca nu punem acatiste, n-am facut nimic! Stagiile nevalorificate, la sfatul onor @Huhurez, au zburat chiar cu o zi inainte de Craciun si au ajuns la ei pe fix 30 Dec. Deci au incadrare pe 2015. Doamne, scapa-ma de hartogarii si tot felul de hartii ca mi-au mancat viata! Ne-om linisti dupa balamucul asta pe L 223 si Oug 57? E un iad ce traim noi cu pensiile astea! Cu ce placere si satisfactie orgasmica le-as da la toate foc, dar cu nebunii astia care f...(ut) pensiile anual, ca pe Satana in iad, trebuie sa le tii ca pe moastele Sf. Vasile cel Nou de la Cernica!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tigrişorule, daca ieri a fost ziua cucului, deci a sfârcului, i-ai dat măcar si tu o prospătură bunăcioaică cu ochi de şerpoaică, cu balcon baban şi lovele pe bulan?

tigri2 spunea...

***brenda,cred ca nu vom sti ,decat finalul va fi dat publicitatii,cred ca vineri 8 aprilie.

Unknown spunea...

Nu inteleg care este problema ca CPS MApN nu ia in considerare adeverinta depusa dupa data de 01.01.2016 si nici nu o restituie. Orice document depus pana la 31.12.2015 trebuia bagat in soft pentru recalcularea pensiei dupa sistem contributiv, potrivit L. nr. 263/2010, iar daca pensia in plata era dupa L. nr. 164 (si urmatoarele), ca pensie militara, se baga sau mentinea in plata pensia cea mai mare. Marirea (daca era) se dadea incepand cu data de 01 ale lunii urmatoare depunerii documentului, iar daca era pensie pe contributivitate, se emitea si o noua decizie de pensionare, cu noul cuantum al punctajului mediu anual. Daca s-a depus un document pe 29.02.2016 el va fi valorificat dupa calcularea pensiei militare de stat, rezultatul fiind un plus la pensia care va fi in plata si calculata de la 01 ale lunii urmatoare depunerii documentului. Iar nu inteleg de ce se fac aprecieri pozitive la adresa CPS a MAI, care sunt praf si pulbere la capitolul profesionalism. Politistii (cu studii juridice implicite) incadrati acolo sunt niste habarnisti. Un fost subordonat al meu a ajuns acolo pentru ca nu isi gasea locul in alta structura, pe unde a fost i s-a desfiintat functia ca sa scape de el, asa a ajuns si la mine, asa a si plecat, prin punere la dispozitie. Nici cei de la MApN nu exceleaza, dar nu este vina lor, ci a celor care ar trebui sa coordoneze si controleze CPS, si care, in calitate de viitori beneficiari ai serviciilor prestate de CPS, prefera sa-i lase sa bata campii, in speranta rezolavarii problemelor personale la iesirea la pensie. Stiu si de la CPS MApN cazuri de sefi de serviciu care sunt paraleli cu activitatea pe care o desfasoara, de multe ori incurcand pe cei din executie. Ambele CPS au deviza "Daca nu le convine sa faca contestatie", iar raspunsurile sunt tip, doar schimba adresantul, atat sunt de generale (cum au ajuns la un acord tacit la o adunare intre ei, de la CPS-uri). La sfarsitul raspunsului baga sintagma "Hotararea Comisiei de contestatii poate fi atacata la tribunalul in a carui raza teritoriala isi are domiciliul reclamantul, in termen de 30 zile de la data comunicarii". Le-am urmat sfatul, i-am dat in judecata si am castigat si pe fond, si la recurs.

Huhu Rezea spunea...

@Denis
Tocmai asta este problema ca Csp a Mapn a restituit sute de cereri de recalulare trimise dupa 01 01 2016 sub motivul ca sunt tardive fata de prevederile art. 109 alin.(2).
Inseamna ca n-ai citit precizarile Casei, adresele de restituire si acest articol

http://www.huhurez.com/2016/02/alo-cps-mapn-nu-restituiti-inca.html

brenda spunea...

DLE T .asa cred ca va fi ,am vazut in caseta pe 25 martie sant documentele pentru comisia aisa de munca si protectie sociala , nu am vazut vreun document emis in aceasta data , poate nu ma pricep sa gasesc , ce sa facem ,asteptam , sau rasufla cev stiri , cum se zice ;;pe surse;;

Unknown spunea...

Daca as avea astfel de adeverinte le-as depune la CPS, iar daca le da retur, in ipoteza ca voi dori ca pensia sa fie calculata dupa L. nr. 263/2010 (varianta posibila potrivit L. nr. 223/2015), ca fiind mai favorabila, atunci cand se va da drumu la depus astfel de documente le voi redepune, cu copie dupa adresa lor de trimitere inapoi, solicitand ca data de 01 ale lunii urmatoare sa fie luata in calcul de cand a fost depusa initial, L. nr. 263/2010 nefiind suspendata. In mod normal ei ar trebui sa le retina si sa le valorifice, daca este cazul, atunci cand si cum se va reporni emiterea de decizii de pensionare.

Huhu Rezea spunea...

@Diem
Pentru depunerea documentelor potrivit art. 109 alin.(5) nu trebuie sa se dea drumul . Depunerea se putea face inca de pe 01 01 2016.

Unknown spunea...

LA MULTI ANI TUTUROR SI SA FIM SANATOSI CU TOTII!

Trofin spunea...

@Vladimirescu1821 Vladimir spunea... sâmbătă, 26 martie 2016, 12:16:00 EET

Intr-o institutie , fie de stat , fie privata , in care cei mai multi sunt ganditori dar cand trebuie sa infaptuiasaca gandirea se impiedica in limba si degete asa se intampla si la nivelul tarii suprapopulata cu ganditori si subpopulata cu infaptuitori. O lege cu parametri buni dar redactata prost ( legiuitorii au inteles bine necesitatea legii dar au fost mai putin scoliti in ale tehnicii legislative ) poate fi corectata cu usurinta si poate fi o lege buna dar o lege cu parametri prosti dar bine redactata ( legiuitorii nu au inteles necesitatea legii dar au fost scoliti mai bine in tehnica legislativa ) este o lege proasta si foarte greu de corectat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa nu va suparati unii pe mine: Acum foarte multi va primiti ceea ce v-ati facut-o cu mana voastra si-o meritati din plin: V-ati dat peste cap, poate n-ati dormit nici noaptea ca s-o faceti sa va duceti sa votati un caine de om: Iohannis! Strain de natie si de interesele romanilor v-a tras clapa si acum va trageti ponoasele iresponsabilei alegeri. Eu nici nu m-as mai plange stiind ca mi-am taiat craca cu mana mea! Peste jumatate din voi ati facut-o si poate ca din asta o sa trageti niste invataminte cu o singura concluzie pana la sfarsitul zilelor! Asta dupa ce ani de zile l-ati votat pe Basescu la doua maini! Prostia se razbuna! Dixi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu mi-am depus icrele la gurile Dunarii imediat dupa 01 o1 2016, pana in 10, am primit de la Comisariat adeverinta ca mi s-au trecut grupele sangvine fara colesteroale si scame si ca sunt calare pe sareta catre Bucuresci-Chitila. Scapai de-un naduf...

Liviub spunea...

CUI SE ADRESEAZA LEGEA 223/2015

Intr-o logica normala, orice lege a pensiilor, civile, militare, trebuie sa stabileasca cadru juridic general, conditii, criterii si modalitate de stabilire si de calcul ale pensiilor de serviciu pentru limita de varsta, acestea fiind urmarea fireasca a incheierii activitatii lucrative. Regula o reprezinta deci, pensia de serviciu pentru limita de varsta, iar normele juridice ale unei astfel de legi trebuie concepute si formulate astfel incat titularul unei astfel de pensii sa beneficieze de toate drepturile conferite de, si stipulate in lege, ca un corolar al incheierii la termen a activitatii lucrative. Totodata, orice lege a pensiilor poate sa prevada si exceptii de la aceasta regula, in sensul ca se poate acorda drept de pensie si in conditii mai “lejere” decat cele pentru pensia pentru limita de varsta, insa cu anumite sanctionari. Dupa 2001, in toata legislatia pensiilor, fie ca a fost vorba de L 164/2001, L 19/2000, L 263/2010, fie ca e vorba de curand adoptata L 223/2015, exceptiile de la regula le-au constituit si le constituie pensia de serviciu anticipata si pensia de serviciu anticipata partiala.
Ce prevede L 223/2015 cu modificarile aduse de OUG 57 si amendamentele de la senat referitor la conditiile de pensionare?
1 Regula: Pensia de serviciu pentru limita de varsta (art 16)
Conditii: - varsta standard de pensionare = 60 ani
- vechime efectiva cel putin 25 ani din care cel putin 15 ani vechime in serviciu
- pentru nevoile institutiei, vechimea in serviciu este de 10 ani
2 Exceptiile:
a) Pensia de serviciu anticipata (art 17)
Conditii: - varsta standard de pensionare redusa cu 5 ani = 55 ani
- varsta efectiva cel putin 25 ani din care cel putin 15 ani vechime in serviciu
b) Pensia de serviciu anticipata partiala (art 18)
Conditii: - vechime efectiva de minimum 20 ani din care cel putin 10 ani vechime in serviciu
Ce prevede legea modificata prin OUG 57 si amendata de catre senat cu privire la stabilirea cuantumului?
1. Art. 28: Baza de calcul (BC) = media a 6 solde lunare brute (SLB) din ultimii 5 ani de activitate (mai putin veniturile exceptate);
2. Art. 29: - 80% din BC pentru cel putin 25 ani vechime cumulata, la implinirea varstei prevazuta de lege;
- + 1% din BC pentru fiecare an peste 25;
- - 1% din BC pentru fiecare an mai putin de 25.
3. Art. 108: - 3,6,9 % SCPS pentru 5-15 ani, 15-25 ani, peste 25 ani;
4. Art. 11 din L 80/1995: - 10,15,20 % OMM pentru 15,20,25 de ani.
5. Art. 30: - Pensia bruta (PB) = 80% + n*1% (- n*1%) + SCPS + OMM =< 100 % BC
ACEST COMENTARIU ASA L-AM PRIMIT, ASA Il DAU, SPRE ANALIZA! Scuze autorului!!!

Liviub spunea...

C
Ce se intampla in cadru fiecarei categorii de pensie de serviciu (pentru ofiteri)? Luam in discutie situatia cea mai simpla, aceea a incadrarii in conditii de munca deosebite (CD) valabila pentru toti beneficiarii (nu mai exista conditii normale)
1. Pensia de serviciu pentru limita de varsta:
- beneficiar trebuie sa indeplineasca conditia de varsta = 60 ani; aceasta inseamna:
- vechime efectiva = 60 - 19= 41 ani ( 39 ani cascheta + 3 ani scoala militara);
- conditii de munca CD = 39/4= 10 ani;
- vechime cumulata = 41+10= 51 ani;
- spor 1% = 51-25= 26%;
- SCPS = 9 %;
- OMM = 20 %;
- conform art. 30, cuantum pensiei brute ar trebui sa fie:
- PB = 80% BC + 26%BC spor vechime + 9% + 20 % = 135%
- conform aceluiasi articol PB este limitata la 100% din BC
ð beneficiar pierde dreptul la 6% spor vechime, 9% spor CPS si 20% OMM.
ð daca a lucrat in CS sau AC, pierderi sunt si mai mari.
2. Pensia de serviciu anticipata
- beneficiar trebuie sa indeplineasca conditia de varsta = 55 ani; aceasta inseamna:
- vechime efectiva = 55 – 19 = 36 ani (33 ani cascheta + 3 ani scoala militara);
- conditii de munca CD = 33/4= 8 ani;
- vechime cumulata = 36 + 8 = 44 ani;
- spor 1% = 44-25 = 19%;
- SCPS = 9%;
- OMM = 20 %;
- conform art. 30, cuantum pensiei brute ar trebui sa fie:
- PB = 80% BC + 19 %BC spor vechime + 9% + 20 % = 128%
- conform aceluiasi articol PB este limitata la 100% din BC
ð beneficiar pierde 8 % spor CPS si 20% OMM.
ð daca a lucrat in CS sau AC, pierderile sunt si mai mari.
3. Pensia de serviciu anticipata partial
- beneficiar trebuie sa indeplineasca numai conditia de vechime efectiva = 20 ani (17 ani cascheta + 3 ani scoala militara); aceasta inseamna:
- varsta maxima = 39 ani;
- conditii de munca CD = 17/4 = 4 ani;
- vechime cumulata = 20 + 4 = 24 ani;
- spor CPS = 6 %;
- OMM = 10 %;
- conform art. 30, cuantum pensiei brute ar trebui sa fie:
- PB = 80% - 1% = 79% BC + 6% + 10 % = 95% din BC
ð beneficiar valorifica toate drepturile prevazute de lege
ð daca a lucrat in CS valorifica 100 % BC;
ð daca a lucrat in AC pierde 8% din OMM.
CONCLUZII:
1. Pentru a beneficia de pensie in cuantum de 100 % din BC precum si integral de SPCS si OMM este suficienta o vechime efectiva de 24 ani (21 ani cascheta + 3 ani scoala militara) ceea ce corespunde unei varste maxime de pensionare de aprox. 43 ani;
2. De la varsta de 43 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare sau a varstei pentru pensionare anticipata beneficiar nu castiga nimic la cuantum pensiei (munceste degeaba) ci, dimpotriva, pe masura inaintarii in varsta pierde procente din SPCS si OMM, or, anii de munca trebuie sa se reflecte intr-un fel sau altul in cuantumul pensiei.
3. Daca recalcularea se face si prin includerea stagiilor civile adaugate dupa iesirea la pensie, valorificate din 2010 pana in 2015, vechimea militara nici nu mai conteaza, pentru ca diferenta dintre cel care a lucrat 16 ani in armata si cel cu 32 de ani dispare efectiv!!!
INTREBARI:
1. Cui se adreseaza aceasta lege?: celor cu vechime mare in munca sau celor cu vechime mica?; celor care isi doresc o cariera militara completa si o pensie de serviciu pentru limita de varsta sau celor care isi doresc o pensie de serviciu anticipata partiala?;
2. O lege a pensiilor trebuie sa ofere cadru juridic favorabil beneficiarului unei pensii de serviciu pentru limita de varsta sau unei pensii anticipate partiala?;
3. Pensia de serviciu pentru limita de varsta corespunde unei cariere militare complete. Si-atunci, de ce, pentru o cariera completa, beneficiarului i se taie drept la spor CPS si OMM, stabilit prin alte acte normative care nu au nicio legatura cu procedura de calcul a pensiei?;
4. De ce beneficiar al unei pensii de serviciu pentru limita de varsta trebuie sa aiba cuantum pensie egal cu cel care beneficiaza de o pensie de serviciu anticipata partiala?
Iata cateva intrebari la care domnii deputati trebuie sa dea raspuns atunci cand vor dezbate modificarile aduse L 223.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Trofin: Nu cumva sunt prea mari pretentiile de la o clasa politica venita in luminile rampei doar pentru niste buzunare gonflabile? Sau de la o Casa Sectoriala intesata cu pilosi de granguri cu epoleti si gusati politici, semi analfabeti in matematici si comunocare, niste roboti de ventrilocie manuiti de sforile tehnoretardate? Hai, gasca kaki sau gri-petrol, bagati o cerere de recalculare, de revizuire, una bucata slaninoasa afumata de orice alta cerere si sa vedeti voi apoi raspunsuri trimise de idioti care au facut liceul de pe bicicleta de curse si Academia din spagile bunicilor cu stelele obtinute in anii '50 la Academia Frunze sau Lomonosov! Pana ce nu se intra cu piesa de artilerie, ,,Grindina,'' sau cu T-55 acolo sa iasa precum paduchii din frunte, vor fi cateva miliarde de nemultumiri, contestatii, sinucideri, decese alcoolice, femei batute cu parul si alungate pe scari in toiul noptii, violuri, crime si prostitutie centurista! Sictir golanilor care ne batjocoriti pensiile din pozitia de idioti si autisti irecuperabili, cu curul in sus si in bataia vibratotoarelor la 380 V! Vânt din pulpa!

Liviub spunea...

Mai sus exista un material publicat in doua postari. Contine unele dezacorduri fortate, pentru reducerea numarului de semne! Sunt convins ca merita analizat si dat onorabililor deputati, reprezentantii nostrii in Parlamentul Romaniei, cu precizarea ...

iceparu spunea...

Probabil ca se urmareste sa se aibai o armata excesiv de tanara.dar daca peste ceva timp se revine la pensia in baza contributibutivitatii care e beneficiul pensionarii la 43 an

Unknown spunea...

Foarte corecte si pertinente cele precizate de Liviu Bolchis,asa ca o privire atenta si o analiza pe masura din partea deputatilor responsabili ar duce la concluzia ca amendamentele domnului deputat Mircovici sa devina lege.

Unknown spunea...

D-lui Liviu Bolchis: cifrele pe care le-ati enumerat arata f bine, dar realitatea calculului arata diferit. Astfel, sporul OMM se calculeaza la cuntumul pensiei si nu la venitul mediei soldelor functiei rezultate in cele 6 luni din ultimii 5 ani.
Pensia de serviciu anticipata partial se calculeaza NUMAI pentru anii in serviciu la care se adauga sporurile sporurile art. 24, asa ca un militar care doreste sa se pensioneze la varsta de 43 de ani si care are o vechime in serviciu de 23 de ani, din care 3 ani scoala militara, si a beneficiat de conditii de munca speciale, se va calcula astfel:
20+10 (conditii de munca) + 3 (scoala militara) =33 ani
Acesta va beneficia numai de procentul de 33% la care se adauga CPS 6%, iar la rezultatul astfel obtinut se va adauga 15% OMM, urmand ca la implinirea varstei de 50 de ani (din 60 de ani se scad cei 10 ani aferenti conditiilor de munca) sa-i fie recalculata pensia plecandu-se de la 65 sau 80% - in functie de votul ordonantei.

tigri2 spunea...

Acest studiu l-am trimis catorva deputati ,pe care-i cunosc si ma cunosc + d-lui Presedinte Zgonea


Profesia militara si sistemele de pensii ale statelor cu societate avansata

[- baza de calcul a pensiilor militare se stabileste în functie de valoarea soldei din ultima luna de activitate (Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia, Coreea de Sud,Israel) sau de media soldelor pe ultimele trei sau sase luni (Franta,Egipt), precum si de vechimea integrala în armata (în majoritatea
tarilor - 35 sau 36 ani, Japonia - 20 ani, Israel - 25), si de vârsta standard de pensionare.
Pentru stabilirea pensiei, BAZEI DE CALCUL REZULTATE i se aplica un procent cuprins între 75-80%.

- în toate tarile, la pensia de baza calculata se adauga sporuri determinate de anii prestati peste vechimea de pensionare (acolo unde au fost acceptate unele cazuri individuale) si de conditiile de desfasurare a serviciului si anume: categorii de forte armate si genuri de arme, specialitati, garnizoane izolate, misiuni în teatre de
operatii.
Spre exemplu, într-o unitate de AVIATIE, pentru personalul navigant aero se stabileste un coeficient care se aplica numarului concret de ORE DE ZBOR în functie de tipul si categoria aeronavei, de conditiile de zbor - zi si meteo normale, noapte si meteo grele.
Acesta nu se aplica personalului de stat major si administrativ nezburator. La fel se calculeaza pentru cei ambarcati pe submarine si numite nave de suprafata, scafandri, parasutisti s.a.

În final, indiferent de numarul anilor rezultati prin adaugarea acestui spor de vechime la timpul efectiv lucrat, baza de calcul a pensiei ia în consideratie nu mai mult de 40 sau 45 de ani, în functie de tara, pentru a nu depasi valoarea salariului luat în calcul. ;

- la data iesirii la pensie, militarii profesionisti primesc ca sprijin o suma substantiala fixa de bani (Israel - 100.000 $ SUA) sau echivalenta unui anumit numar de solde lunare, pâna la 36 (Franta,Marea Britanie, Turcia, Egipt);

- În Austria, primesc anticipat si o suma egala cu 70 de pensii lunare, cu conditia sa fie girat de rude apropiate care sa poata prelua rambursarea în caz de deces. Ratiunea tuturor acestor ajutoare este, în principal, de a facilita integrarea în societatea civila, o eventuala reîntoarcere la locurile natale sau cumpararea unei locuinte pentru a o elibera în timp rezonabil pe aceea de serviciu;

- în toate tarile, pensiile militare se actualizeaza imediat cu indexarea salariilor militarilor activi, precum si periodic, în raport cu valoarea inflatiei;
Singura solutie este sa se revina la calea cea dreapta la textul original al legii 223 / 2015 iar daca se vor descoperi inadvertente ,atunci sa se reconstruiasca acele articole,dar sa se tina cont a nu se ciunti din drepturile fundamentale si fiecare sa-si primeasca cele cuvenite FARA LIMITARI SI FARA CIUNTIRI asa cum au toate tarile adevarate ale NATO ,din care suntem parte de tratat, altfel va fi o lupta nesfarsita , fara liniste in tara.
BAZA DE CALCUL sa fie constituita din MEDIA VENITURILOR BRUTE , 6 luni consecutive din ultimii 5 ani ,fara ciuntiri si fara limitari .

Unknown spunea...

79% + 79%. 15%=79% + 11,85% =80,85% din baza de calcul.
e corect?
cred ca ati vrut sa scrieti 90,85%!!!
si 91% este bine dupa 20 de ani

CEZAR spunea...

Trecand peste faptul ca Zgonea ..NU CITESTE..!!!
,,BAZA DE CALCUL sa fie constituita din MEDIA VENITURILOR BRUTE , 6 luni consecutive din ultimii 5 ani ,fara ciuntiri si fara limitari '--IDENTICA PENTRU TOTI MILITARII CARE INTRUNESC CALITATEA DE FOSTI OPERATIVI ...
Renuntam la CiuKalata Moca ..pe care au halit-o unii ....!!

dragos946 spunea...

@Stefan Games
Pe ce va bazati afirmand ca, pentru pensia de serviciu anticipata partiala, procentul care se aplica bazei de calcul este format din numarul anilor vechimei cumulate, la care s-ar adauga CPS si OMM?! Cred ca gresiti.
Ceea ce exemplifica dl Liviu Bolchis cred ca este abordarea corecta, dar , as adauga ca chiar daca principiul nu este corect, el nu este corect fata de cei cu vechime mare. Pentru ceilalti, este singura modalitate sa scapam de aceasta bataie de joc cat mai repede, la o varsta acceptabila a ne apuca de altceva.

uber spunea...

Vad ca iar se arunca cu sute de procente care nu fac altceva decat sa intareasca dezinformarea propagata de MApN si sa faca deliciul posturilor TV in cautare de senzational.
Un subofiter cu o vechime efectiva de 35 ani cu o vechime cumulata de 55 ani incadrat pe o functie cu un coeficient 2.5 va sta cam asa la pensie:
2.5 x 200(valoarea de referinta)=500 lei functia de baza la care adaugam gradatia maxima de 36% rezulta 680 lei, adaugam sporuri max. 30% rezulta 880 lei la care adaugam gradul militar 270 rezulta o solda bruta de max. 1150 lei.
Presupunand ca cele 30% sporuri nu se supun unor eliminari aplicandu-se integral, este evident ca solda bruta este egala cu baza de calcul(respectivul depasind cu mult conditiile), limitata la max 100% aplicat la baza de calcul, subofiterul respectiv va avea o pensie bruta intr-un cunatum de max. 1150 lei.
Dupa cum se observa, solda subofiterului abia atinge salariul minim brut pe economie dupa 35 de ani de munca iar de la 1 mai 2016 solda bruta va fi mai mica cu 100 lei decat salariul minim brut OBLIGATORIU pe economie.
O mare parte dintre angajati neavand gradatia la maxim au o solda bruta sub salariul minim brut OBLIGATORIU pe economie. Io zic ca e cam ilegal.
Daca aruncam cu sute de procente in stanga si-n dreapta realitatea o sa fie ascunsa, probabil asta e si rostul.
Pentru cei indragostiti de lucrul cu valori abstracte, 300% aplicat la 10 lei inseamna doua pachete de tigari in niciun caz o pensie/solda de nesimtit.

Ca tot arunca unul si altul cu vrajeli cum e in alte tari.
La noi aceste metode nu se pot aplica din cauza soldelor foarte mici. Daca ai un venit de 400 euro dintre care doar 300 euro reprezinta baza de calcul, chiar daca atingi plafonul maxim de 100% ai dat de dracu, o sa mori de foame.
Nicio pensie/solda/salariu nu trebuie sa fie sub cosul minim lunar de cumparaturi(supravietuire) care acum este calculat la aprox. 2000 lei, in conditiile in care mare parte dintre militari sunt singurii intretinatori ai familiei.
Cat de idiot sa fii sa faci o lege a pensiilor militare in care din start stabilesti ca un numar important de pensionari vor avea un venit care cu greu atinge jumatate din valoare cosului de supravietuire iar o buna parte abia se apropie de aceasta valoare.
Terminati cu dezinformarile, nu fac bine nimanui!!!!!!

uber spunea...

In completarea celor scrise anterior.
Nu poti sa stabilesti o baza de calcul pentru o pensie dintr-o valoare concreta care nu indeplineste conditiile minime prevazute de legislatia muncii.
Daca solda ta bruta nu atinge nici macar salariul minim obligatoriu pe economie inseamna ca aceasta nu poate fi luata in considerare ca baza de calcul.
Un muncitor necalificat angajat de o zi depaseste ca salariu in cuantum un numar semnificativ de angajati MApN cu vechime foarte mare, calificati, scolarizati, etc.
MApN trebuie sa rezolve intai aceasta problema si apoi sa iara in targ si sa trambite tot felul de ineptii.
Daca de la 1 mai 2016 va intra in vigoare salariul minim garantat de 1250 lei numarul celor platiti ilegal in MApN va creste considerabil. Nu exista nicio posibilitate de a rezolva aceasta problema din cauza legii de salarizare de-a dreptul stupida.
Cea mai mica solda in armata trebuie sa fie cea pentru soldat si sa plece de la min. 1250 lei de la 1 mai 2016, altfel este ilegal si cineva trebuie sa raspunda pentru asta.
Pentru pensionari legarea bazei de calcul ilegale de sutele de procente nu este decat o abureala de doi lei, surprinzator, vad ca prinde.
Buba se va sparge cand va aparea prima pensie calculata in baza L 223.

Hai onoare si patrie.

uber spunea...

Atentie pentru cei care va faceti calcule sa iesiti la pensie.
Valoarea inscrisa pe fluturas nu reprezinta solda lunara bruta ci venitul. Solda lunara bruta este doar o parte din ce vedeti scris in fluturas. Din aceasta parte, adica solda lunara bruta se mai scade ceva si se ajunge la baza de calcul din care rezulta pensia. Ieri m-am intalnit cu un fost coleg inca in activitate si am discutat despre pensie, era foarte incantat de noua lege, spunea ca este multumit daca pensia este egala cu cat castiga acum. Cand i-am spus ca baza de calcul e altceva decat crede el s-a uitat stamb la mine , ca nu e adevarat ca lor le-a spus altceva.
Ctiti legea cu atentie si trageti concluzii, nu va lasati aburiti.

Huhu Rezea spunea...

@Stefan Games
Gresit calculul!
Pentru 23+10 ani (vechime in serviciu si sporul de la art. 24) va avea un cuantum de

65% + 8%(vechime) + 6% ps= 79%
79% + 79%. 15%=79% + 11,85% =90,85% din baza de calcul.
Intrucât la data trecerii in rezerva militarul dat exemplu nu avea vechimea efectiva de 25 ani, nu beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare prevazuta la art. 21.

brenda spunea...

prea multe calcule , cazuri diferite raportat la ultimul loc de munca , inca nu sim daca se aplica 65 sau 80 , am vazut ca saptamna incepand cu 29 martie comusiile au sedinte , sa vedem raportul in rest sa ii ia ala cu coarne pe cei ce ne-au pus in asemenea situatie .,cum este posibil ca o ,ege promulgata acum aproape de 8 luni sa nu fie aplicata , totusi este vinovat si vecchiul guvern ,aveau parghii sa rezolve tot ce nu era in ordine,,foarte bine prin modul de aplicare, URAT

iceparu spunea...

Pentru cine nu a vizionat "destinul maresalului".Cand nu aveti ce face vizionati-l.Il gasiti si pe internet.

Unknown spunea...

Huhurez
Miilitarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
Deci, daca la data pensionarii nu am varsta prevazuta de lege, respectiv 60 de ani si am o vechime in serviciu (efectiva) de 23 de ani, nu pot beneficia de prevederile art. 28 pentru ca art. 29 stabileste clar ca trebuie sa ai o vechime de cel putin 25 de ani si varsta prevazuta de lege.
Astfel, art. 18 stipuleaza foarte clar ca pensia anticipata partiala se calculeaza numai pentru anii de vechime in serviciu la care se adauga sporurile de la art. 24.
De asemenea, legea nu prevede penalitati pentru neindeplinirea varstei de pensionare...daca va uitati atent la art. 17 privind pensia anticipata, se poate iesi cu cel mult 5 ani la pensie fata de implinirea varstei standard, fapt ce va conduce la aplicarea unei penalizari de 0,75% pentru fiecare luna din varsta standard care lipseste, astfel ca cei care ies la pensie anticipat vor avea urmatorul calcul:
5 ani x 12 luni = 60 luni x 0,75 =45% penalizare.
Pensia fiind calculata astfel: 65 (80)-45 =20 (35) la care se adauga procentele de vechime rezultate peste vechimea de 25 de ani + cps, rezultat la care se aplica omm.
Daca ma intrebati de unde am luat acel procent de penalizare de 0,75% pe luna, este procentul care se aplica la Legea pensiilor din sistemul public.
Acest ultim aspect nu este prevazut in legea 223/2015, astfel ca legiuitorul a lasat loc de interpretare, stipuland numai faptul ca pentru anii de vechime lipsa din cei 25 sa se aplice o penalizare de 1%, iar pentru neindeplinirea varstei sa nu se aplice nicio penalizare.

Unknown spunea...

Întrebare pt. D_ul. Huhurez. Sunt pensionat din data de 15.03.2015, iar perioada de 6 luni consecutive alese de mine (oct.-dec.2014-ian-mar.2015), cuprinde si luna martie 2015, lună în care am avut salariul complet. Întrebarea este dacă CPS îmi va accepta cererea și cu toata luna martie 2015, în condițiile în care dispoziția de trecere în rezervă a fost semnată cu data de 15.03.2015. Mai precizez ca am optat pentru aceasta luna întrucât am avut un salariu mai mare decât luna septembrie 2014, care ar fi fost opțiunea următoare. Cu deosebita considerație pentru seriozitatea acestui bloc. Stefan P.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a anuntat ca banditul de venituri si pensii, prasitorul de balarii, Ciolosderos Bubos si-ar pregati demisia! Duca-se dracului si invartindu-se dupa frac-su Basanau Clondir cu tot cu sleahta lui de tehnoretardati autisti, nenorociti, sorosisti si masoni si sa se mai intoarca atunci cand mi-i vedea eu ceafa! Dar cine stie ce alt idiot va veni in locul lui...

Huhu Rezea spunea...

@Games
Faceti confuzii nepermise intre stagiile de cotizare si procentele de pensie, intre vechimea efectiva si cea cumulata.
Pensionarul pe care l-ati ales are deja 33 ani vchime cumulata si nu este penalizat la procente, potrivit art. 29.
Vechimea cumulata de 33 ani ii da dreptul la un cuantum calculat potrivit art. 29 de 65+8=73% din baza de calcul.
La pensia militara anticipata partiala se pun conditii de vechime efectiva, nu si conditii de vârsta ca la pensia anticipata.
Nu are ce cauta acel 0,75 % penalizare in modul de calcul al pensiei militare.
Informati-va si in ce conditii se beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare din art. 21.
Cititorilor vechi ai acestui blog le sunt bine cunoscute formulele de calcul prevazute de lege.
Nu este cazul sa inventati dvs. altele.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-au anuntat si alte mitinguri, printre care si cele ale greierilor verzi, gaborilor, pandarilor, cei din invatamant...Hmmm! Dar ati auzit treaba cu puscariasii care si-au anuntat grevele, apoi revoltele, pentru sentintele date in cazul Cocos si alti mafioti, cu pedepse de scoala de corectie cu termen redus? Pai, acolo sunt depusi ca icrele cei care au furat o paine, o bicicleta, sau au adus prejudicii de cateva mii de lei si au peste 6 ani, iar astia au praduit pest 1 mld. euroi, nu lei, si le-au dat cel mult 2 ani din care sa faca doar cateva luni?! Sa traim si sa vedem ce s-o mai intampla, ca ies in strada iar agricultorii, producatorii, centuristele, vaduvele, divortatii, poponeţarii si alte specii nemultumite sa dea de pamant cu guvernul asta de ratati! Iesiti, mai, daca va ţine bârneţul! Eu ma duc dracului in spital ca mi-a ajuns cutitul la os! Sau poate ca mi s-a facut de cutit?! CSP, ITI DAU O PAUZA DE GANDIRE SA TE PUI LA PUNCT SI IN ORDINE, CAND MA INTORC MA PUN CALARE RAU DE TOT PE VOI! VREAU SA ZBURATI TOTI DE ACOLO SI SA RAMANA NUMAI CEI PE CRITERII DE COMPETANTA, NUMAI PE BAZA DE EXAMENE LA SANGE SI PE BRANCI, CEI MAI BUNI DINTRE CEI MAI BUNI, FARA PILE, FARA MUŞCHI DIN AFARA, FARA PROPTELE POLITICE, FARA ORDINE POLITICE, FARA EXECUTANTI POLITICI! ACOLO TREBUIE SA RAMANA O CURAŢENIE LACRIMĂ, ZERO ABOLUT DIN CEI CARE ANI DE ZILE NE-AU BATJOCORIT PENSIILE GRESINDU-LE CU REA INTENTIE, SAU DIN CRASA PROSTIE SI INCOMPETENTA, INHAITATI SI INFRATITI CU POLITICUL, IN DISPRETUL SI PAGUBA NOASTRA! VA DĂRÂM NUMAI DIN RAPOARTE, PLANGERI SI SCRISORI, INCET DAR SIGUR, PE MATERIALUL CLIENTULUI, PE CE-ATI GRESIT SI MANARIT VOI DE ANI DE ZILE! O SA-MI IA CEVA TIMP, DAR O VOI FACE, NU MA LAS! VA ARAT EU VOUA CE INSEAMNA SA-TI BATI JOC DE CINEVA, PRECUM O VORBA DIN POPOR: FIE ROATA SI PATRATA SE INTOARCE EA O DATA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In toate rapoartele si plagerile mele impotriva CSP voi cere controale riguroase ale maimultor institutii si persoane publice, politice si din societatea civila asupra:
-criteriile profesionale de numire pe functii;
-daca cei numiti au sustinut examene cu mai multi concurenti;
-daca inaintea examenelor s-a anuntat prin OZU la unitatile din teritoriu despre sustinerea acestora si au existat sanse egale intre concurenti;
-daca exista legaturi de rudenie, nepotisme intre angajati;
-ce legaturi exista intre politic si angajati;
-numarul de plangeri si reclamatii solutionate, timpul util de solutionare;
-numarul celor nesolutionate si cauza nesolutionarii acestora;
-numarul contestatiilor pensionarilor carora li s-au calculat gresit pensiile si o statistica referitoare la acestea: rezolvari la Casa Sectoriala sau in instantele de judecata;
-rezolvarea, confor legii, a revizuirilor;
-termene la petitii, contestatii, plangeri, reclamatii, revizuiri;
- conferirea de ordine, medalii si prime si alte stimulente ce se dau celor merituosi, in speta salariatiilor CSP, si pe ce criterii in raport cu ineficienta muncii depuse, in raport cu numarul de contestatii, plangeri, esecuri, decizii completate eronat, etc.
-nr de pedepse si sanctiuni acordate celor vinovati de proasta gestionare a CSP
Si nu in ultimul rand, numarul de scheleti din dulapurile si sertarele institutiei!
Si cand spun asta, stiu la ce ma refer! Ultima plangere o fac la DNA!

Trofin spunea...

Un coleg din Clubul Pensionarilor Militari mi-a adresat o intrebare : in ce conditii un cadru militar, caruia i se deschid drepturile de pensie , poate obtine o pensie neta in cuantum cel putin egal cu solda neta obtinuta in activitate.
Pentru aceasta luam in consideratie conditiile codului fiscal din anul 2016 , consideram ca solda bruta este idetica cu baza de calcul pentru stabilirea pensiei conform art. 28 din Legea 223/2015 iar celalate componente ale soldei lunare care nu se iau in calcul la stabilirea bazei de calcul a pensiei se insumeaza cu solda neta obtinuta din solda identica cu baza de calcul a pensiei.
Sunt valabile relatiile :
1) Pentru pensia neta (PN):
PN=0,7938xPB+208,2864 lei , unde PB= pensia bruta ;
2) Pentru solda neta (SN) este valabila relatia :
SN>=0,7056xSB+ASN , unde SB=solda bruta = Baza de calcul a pensiei iar ASN= alte sume nete pe care le regasim in OUG57/2015 , art. 40 pct. 4. In relatia de calcul a SN am omis intentionat deducerile fiscale la calculul impozitului iar majorarea de 6,77% a soldei brute pentru compensarea platii contributiei individuale la buget am considerat-o inclusa in cuantumul soldei brute.
Consideram ca pensia bruta este Baza de calcul = SB multiplicata cu un coeficient care rezulta din aplicarea art. 28 29 , 108 si 30 din OUG57/2015 , valabila la acest moment. Acest procent este de maxim 2% daca se aplica art. 30 asa cum este prevazut in OUG57/2015.
Putem rescrie prima relatie , din care rezulta pensia neta ca fiind: PN=0,7938xSBx(1+p/100)+208,2864 , unde p este procentul de majorare a pensiei brute fata de baza de calcul , identica cu solda bruta (SB).
Pentru a determina care este valoarea minima a soldei brute de la care incepand se obtine o pensie neta mai mare decat solda neta ( care include si alte sume nete, ASN) se foloseste identitatea :
0,7938xSB8(1+p/100) + 208,2864 = 0,7056xSB+ASN de unde se obtine solda bruta :
SB>=(ASN-208,2864)/(0,7934x(1+p/100) - 0,7056) , lei.
Daca ASN=1000 lei , valoarea baneasca a normei de hrana ,neglijand celalte componente iar p=2% se obtine SB= 7607,07 lei.
Daca baza de calcul a pensiei este 7608 lei , atunci pensia neta este 6369 lei iar solda neta este SN=5368+1000=6368 lei , deci PN>SN ;
Dand valori diferite procentului p % de crestere a pensiei brute fata de baza de calcul se obtin valorile soldei brute de la care incepand pensia neta este mai mare decat solda neta.
Considerand in continuare ASN=1000 lei se obtine :
- pentru p=20% , SB= 3206 lei ( PN= 3262 lei si SN= 2262+1000=3262 lei), situatia in care conform Legii 223/2015 pensia se limiteaza la 100% din baza de calcul si se aplica OMM de max. 20%;
- pentru p=30,8% , SB=2380 lei ( PN=2679 lei si SN= 1679+1000=2679 lei) , situatie posibila daca ramane in vigoare Legea 223/2015 asa cum a fost promulgata.
In concluzie , nu putem generaliza ca oricare ar fi solda neta a unui cadru militar in activitate , la trecerea in rezerva va obtine o pensie neta mai mica decat solda neta din activitate.Aceasta este valabila doar in conditiile in care solda bruta nu depaseste un prag care se determina ca mai sus. Finantistii stiu aceasta si actioneaza ca atare. Daca este cineva care poate influienta pozitiv decizia CD poate interveni pentru scoaterea din contextul Legii 223/2015 modificata cu OUG57/2015 a sporului prevazut de art. 11 din Legea 80/1995 si aplicarea acestuia asa cum se prevede in lege , la cuantumul pensiei.

sorin spunea...

@ Stefan Games...asta este si parerea mea stimate domn,conform legii 263/2010 diminuarea pensiei ajunge pana la 45% (in cazul in care mai sunt 5 ani sau mai mult pana la varsta standard,bineinteles scazand anii de grupa,adica cel mult 12)...In schimb nu stiu exact,daca conform noii legi si anume 223/2015 asa cum se intituleaza "legea pensiilor militare" mai are ce cauta in calcul pensiei militare,prevederile legi 263/2010 adica legea unitara a pensiilor( a civililor)...poate stimatul domn HUHU o sa ne lamureasca in aceasta privinta,si pentru care i-am multumi mult...in cea ce priveste calculul in cauza si anume 20 de ani lucrati efectiv,va rog sa imi permiteti si mie o umila parere si anume;
-o sa calculez cu 80% respectiv 100%
80%-5%(se scade cate un an din cei 25 de ani ceruti de lege,in cazul nostru 5 ani)=75%+5%(se adauga unu la suta pentru fiecare an ce depaseste 25 de ani,in cazul nostru 20+10_25=5)=80%+6%(procentul de pensie suplimentara la 20 de ani)=86%+15%(OMM ptr.20 de ani)=101%...mai precis doar 100%...de aici si frustrarile celor care au vechime multa si pe buna dreptate in cea cei priveste...dar ca sa iesi cu 20 de ani la pensie ai doua conditii si anume;1)-pe caz se boala unde penalitatea duce pana la 20%{cu conditia de prezentare la comisiile medicale an de an pana cand se implineste varsta standard(nu stiu daca se scade grupa adica 60-12=48de ani sau pana la 55 de ani si domnul HUHU stie cel mai bine)} si 2)-partial anticipat unde din procentul de 100% se scade 45% penalitatea de care vorbea distinsul domn STEFAN,si atunci ce pensie e aia plus ca majoritatea banilor se vor duce pe medicamente...deci in nici un caz cineva care are doar 20 de ani lucrati nu va avea pensia egala cu cei care au lucrat 25,30,35 de ani,pentru ca una este 100% pentru vechimea de 25 de ani si alta e 55% pentru o vechime de 20 de ani si apropo,cine ar fi nesabuit sa plece la pensie cu 45% in loc sa mai stea cel putin 4ani(presupunand ca are macar stagiul militar de un an facut) si sa iasa la pensie cu 100%...scuze daca am deranjat,dar nu am nici cea mai mica intentie-zi faina tuturor

Huhu Rezea spunea...

@Stef
Nu ai facut nicio greseala.
Nu conteaza salariile/soldele primite in lunile alese ci existenta in ele a elementelor de calcul cele mai favorabile.
@@Trofin
Este un lux si semn de zgarcenie sa pierdem timpul cu soldele si pensiile nete, cand legea pensiilor, nefiind lege fiscala, opereaza cu cu sume brute.

Trofin spunea...

@Huhurez
Pentru mine , in calitate de pensionar si poate pentru multi din situatia mea , utila este pensia neta . La fel si multi salariati cantaresc ce primesc in cont , ei nu opereaza cu sume brute. O fi un act de zgarcenie sau pirdere de timp dar cuantumurile nete sunt cele utile omului .Poate stiti ca in domeniul privat salariile se stabilesc plecandu-se de la salariile nete , adica de la nevoile reale ale omului rasplatite corespunzator posibilitatilor pe care le ofera patronului.
@ colegul care m-a indrumat ...
Vedeti stimate coleg care ma-ti indrumat sa public o asemenea analiza de ce ,in prima faza ,am ezitat ? Mai bine ramaneam la corespondenta directa.

Iulian Mareș spunea...

Stef,
Am vazut undeva...niste explicatii ale CSP ca ultima luna nu poate fi luata in calcul!
Suna la tel verde, dar eu asa am vazut scris intr-un material, pe site-ul lor!

Unknown spunea...

Mulțumesc mult pentru răspuns D-ule. Huhurez. @Stef.

anonim spunea...

Dl huhurez ....am vazut mai sus la colegi faptul ca se scade un anume procent la pensia de invaliditate....asa este ? chiar daca boala este din cauza serviciului militar ?
Multumesc !

Unknown spunea...

Revenind la articolul dvs, dl. Huhu, raspunsul primit de petent din partea CPS a MAI este în conformitate cu L 223/2015. De ce Institutia Tradarii (CPS a MApN) intelege altfel? De ce nu comunica între ei?

Unknown spunea...

Și da, domnule Huhu, noi am citit articolul cu intonația corectă :-))

Unknown spunea...

D-le Sorin,vezi ca nu asa se calculeaza:86%+15%pentru O.M.M.=101% este gresit.Sporul pentru O.M.M.este 15% din 86%=12,9%,deci86%+12,9%=98,9% pensie,sau mai simplu 86% inmultit cu 115%=98,9% asa este corect.

Unknown spunea...

Eu am trimis documente și solicitări prin e-mail de 2 ori. O dată le-au luat în considerare, am primit nr.de înregistrare și răspuns prin posta, iar a doua oară n-am primit nimic. Prima dată am depus documente ce priveau stagii suplimentare, a doua oara am contestat o decizie.

Unknown spunea...

Daaaa asa face Instituția Marii Trădări!

Unknown spunea...

La CPS nu e nimic "normal". Dacă nimeni nu-i scutură pe acești indivizi o să ne petrecem restul vieții în contestații, petiții și prin tribunalele rușinii.

Huhu Rezea spunea...

@anon8m
Nu va luati dupa comentarii neavizate. Unii se supara cand nu le public comentariile care sunt vadit pe langa lege. Uite ca ele au darul sa-i deruteze pe cititori.
La pensia de invaliditate conteaza vechimea cumulata.Daca nu aveti suficienta vi se adauga din oficiu un stagiu potential pana la vechimea de 25 ani.
Vedeti art. 39 din Legea modificata de ordonanta.

Unknown spunea...

sorin
La calculul pensiei anticipate, diminuarea varstei cu 5 ani nu se cumuleaza cu alta reducere / gen cele prevazute de articolul 21 alin. 1, litera a si b.
Problema este ca, modul de calculul al penalizarilor nu este stipulat in prezenta lege, iar in cazul in care vor aparea procese, instantele pot face trimitere la legea 263/2010, care reglementeaza pensiile in sistemul public.
Huhurez
Fara suparare, daca procentele de calcul al pensiilor anticipate si anticipate partial ar fi cele care se vehiculeaza, toti militarii, politistii care ar avea peste 25 de ani vechime in serviciu, tinand cont ca majoritatea au si sporuri{grupe de munca)/ si sunt fff multi, si au varste cuprinse intre 43 / 45 ani, ar iesi la pensie ,,si maine,,.....vorbesc in cunostinta de cauza...cine nu ar dori sa iasa la pensie si sa piarda numai contravaloarea normei de hrana.
Eu ma gasesc intr/o situatie asemanatoare cu cea prezentata mai sus...ca varsta si vechime in munca....astept decizia...daca ati avut dreptate dau un sprit...daca am avut eu...raman cu ,,paguba,,...pensionarii anticipata partial, pentru o perioada de aproximativ 4 ani pana cand voi iesi la pensie la limita de varsta....in urma aplicarii sporurilor prevazute la articolul 21.

anonim spunea...

ok.....multumesc foarte mult pentru raspuns !

Unknown spunea...

Dl. Corneliu, din păcate nu o sa citească nimeni plângerile dvs. Această "Castă" Sectorială e locul ascuns unde merg "la birou"!!!anumiți militari. Ce birou domnule? La instrucție cu voi! Medaliați de carton ai frontului de consumabile de birou. Niște pufoși pe care tremură slănina atât la pace cat mai ales la război.

Unknown spunea...

Cred că erau explicațiile de pe site-ul Ancmrrcturzii.ro

Unknown spunea...

dl. huh.... am 2 noi pensionari din 2016: 1 inainte de 14.03. cu baza de calcul 65%, altul dupa 14.03 cu baza de calcul 80%. Intrebarile sunt:
1. cum se vor calcula pensiile fiecaruia? de la ce procent vor porni fiecare in parte? cel iesit inainte de 14.03. va putea cere ca baza de calcul sa porneasca de la 80%?
2. daca la camera dep se va schimba baza de calcul (de ex. va pleca de la 73%)...cum se vor calcula/recalcula pensiile fiecaruia dintre cei 2?
va multumim.

Huhu Rezea spunea...

@Stefan
Ca sa intelegi legea pensiilor militare te rog sa desparti conditiile cerute de lege pentru deschiderea dreptului de pensie sau de transformare a pensiilor anticipate sau de invaliditate in pensii pentru limita de varsta de modul de calcul al pensiilor.
La fiecare categorie de pensie militara sunt definite conditiile pentru deschiderea dreptului si separat modul de calcul.
De exemplu, sporul pentru conditiile de munca nu conteaza pentru deschiderea dreptului pensiei de serviciu(limita de varsta, anticipata si anticipata partiala) dar conteaza la calculul cuantumului respectivelor pensii. Nota: pensia de invaliditate nu e pensie de serviciu.
Primesti pensie de serviciu in procent de 65% din baza de calcul daca ai 25 ani vechime efectiva.
Alta penalizare de calcul, in afara celei procentuale de la art. 29, nu are legea pensiilor militare.
Ai dreptate, prin OUG nr. 57/2015, militarii sunt incurajati sa se pensioneze anticipat partial, daca au 20 ani vechime efectiva, din care 10 ani vechime in serviciu.
Prin legea initiala erau incurajati sa treaca peste aceste conditii minime si sa ajunga, prin vechime, la 130%.

Art. 23
(1) Vechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei de serviciu este perioada în care o persoană s-a aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

(2) Vechimea în serviciu pentru deschiderea dreptului la pensia de serviciu nu cuprinde şi sporul acordat pentru activitatea desfăşurată în condiţiile de muncă prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004, cu modificările ulterioare.

sorin spunea...

@ Vladimirescu...aveti dreptate stimate domn,in cea ce priveste calculul OMM-ului...mea culpa...in schimb domnule@Stefan,un militar care are 25 de ani efectivi in armata nu are ncum sa aibe mai putin de 45 de ani(cum si legea prevede minim 45 de ani),si totusi pe langa norma de hrana mai sunt si banii de echipament,care per total insumeaza undeva la 1200-1300 de lei pe luna,parerea mea este ca pentru noi marea majoritate care traim numai din salariu,acesti banuti pot insemna ceva...cat despre sprit,fac eu cinste si D-tra si respectabilului domn HuHu,indiferent de cine are dreptate-respectele mele

Huhu Rezea spunea...

@Sandu Liviu
In primul rand, data de 14 03 nu are nicio semnificatie in privinta aplicarii L 223 modificata prin OUG 57.
Pe la MAI am inteles ca s-a dat semnificatie datei respective.
Si cel pensionat pe 03 01, si cei pensionati pe 15 03, si cei pensionati pe 10 04, si cei pensionati pana la 3 zile dupa publicarea Legii de adoptare a OUG in MO vor avea pensia militara calculata cu procentul de 65% si in conditiile tuturor modificarilor aduse de Guvern prin OUG nr.57.
Daca se vor face modificari prin legea care se dezbate in CD acestea vor determina recalcularea din oficiu si a pensiilor calculate anterior, in anul 2016.
Daca nu se stabileste altfel prin respectiva lege, drepturile recalculate nu se platesc din urma.





Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gon Gu: Poate ca macar tu intelegi de ce trebuie dus un adevarat razboi pe viata si pe moarte cu acest CPS tradator al intereselor pensionarilor, si care ne baga tuturor bete in roate IN MOD VOIT, CU RELE INTENTII! Poate ar trebui sa deschidem un blog special pe aici pe undeva care sa se intituleze RAZBOI IMPOTRIVA ABUZURILOR SI BUNULUI PLAC DIN CASELE SECTORIALE DE PENSII! CEREM DEMITEREA INTREGULUI EFECTIV COMPONENT DE ACOLO!

Unknown spunea...

@huhurez
multumesc pt raspuns.
Nu vreau sa intind coarda...insa am rugamintea de a ma/NE lamuri pe un caz real de pensie anticip partial (un fost coleg nu stie cum sa procedeze, ce decizie sa ia):
- varsta = 42 ani in 2016
- la 31 iulie 2016 face 20 ani cascheta
- are 4 ani scoala militara
- are 10 ani gr munca.
- 6% pensie suplim (5 luni in 1996 + 14 ani intre 1997 - 2010 inclusiv si 5-6 luni in 2016.
- momentan 10% OMM iar dupa 01 august 15%.
- venit brut la 15.03.2016 = 3500 lei (evident fara norma)
Ar dori sa iasa la pensie incepand cu 30.05.2016, fiind clasat apt limitat de mai multi ani (sau sa astepte pana dupa 01 august?).
Intrebarea este>: cum calc pensia / cum se ajunge la valoarea NETA a pensiei?
Va multumim anticipat pt toate informatiile de pe acest site.

sorin spunea...

multumim domnule HuHu pentru explicatiile date domnului @Stefan(am mai invatat si noi profanii cate ceva)...deci ca o concluzie desprinsa din explicatiile domniei voastre reiese faptul ca legea 263/2010 in care sunt prevazute respectivele procente de penalitate in cazul pensiei partial anticipate,nu au nicio legatura cu legea 223/2015.Sper ca de data asta sa fi inteles bine toti camarazii-multa sanatate

Unknown spunea...

D-le H.Am inteles ca ultima luna in care militarul si_a depus cererea de pensie nu se ia in considerare.Am fost informat gresit?Este cazul lui Stef.Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Cum adica... 6 luni pensie suplimentara in 2016?
Eu cred ca nu este nicio graba pana in luna august. Pâna atunci se definitiveaza si forma Legii 223.
N-am inteles daca vechimea efectiva este 20 +4 ani scoala sau 16+4.
Daca este prima varianta, ar fi un procent de pensie de:

65% + 9% +6%= 80%
80% + 80%.15%= 92%

Cuantumul pensiei ar fi:
3500 x 92% = 3220 lei

maiag spunea...

LIVIULE,ai dat un detaliu pe care eu i l caut de mult si nimeni nu mi a raspuns,am inteles ca ai un slariu brut de 3500 lei,esti amabil sa ne spui si ce functie ai avut?ca sa putem face anumite comparatii si eventual calcule,multumesc pentru un eventual raspuns

Nicu spunea...

Deci eu pensionarul am platit pentru perioada 01.01.-31.12.2015 contribuţia pentru pensie, intreprinderea la care lucrez a platit şi ea partea de contribuţie pentru mine, iar acum trebuie să aştept 24 luni să-mi recalculeze pentru perioada de 1 an. Ce se intâmplă cu recalcularea pentru anul 2016, deci va fi recalculată în 2018 şi apoi toto aşa.
Dar după ce PARASESC NATURAL sistemul de pensie, în caz că PLEC direct de la locul de muncă, PRIMESC PENSIA PE LUMEA CEALALTĂ. DEŞTEPŢI MAI SUNTEŢI DOMNILOR PARLAMENTARI CARE AŢI FACUT ACEASTA LEGE. Felicitari Domnule DOGITU sau DOGARU, cum te-o chema. Sunteţi niste FRIPTURISTI INCOMPETENTI.

Unknown spunea...

@huhurez:
"Cum adica... 6 luni pensie suplimentara in 2016?" = cat ar mai ramane prietenul in activitate in 2016, timp adaugat la calc perioadei pana la 31.12.2010.
- vechimea de 24 ani e buna.
- graba ar fi: 1.probl de sanatate 2. din cauza intregii brambureli cu legea 223...se schimba precum vremea la munte. daca, pt anticipat partial, dupa CD e mai rau decat pana acum?
se gandea sa.si faca cererea de pensionare inainte de 30.03.2016, inainte de a decide CD. il ajuta la ceva? din cate am inteles, nu prea.

multumesc inca o data pt acest site si ajut acordat tuturor.

@maiag:
- prietenul e mr., sef comp., automat 6 luni/an.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Contributia individuala care se plateste dupa 01 01 2016, potrivit art. 31 din legea pensiilor militare , asigura doar pentru pensia militara, nu si pentru pensie suplimentara.
Pensia suplimentara se acorda doar pentru stagiile realizate pâna la 31 12 2010, când militarii au platit contributia individuala la bugetul de stat de 5%, potrivit L 164/2001.
De ce sa piarda 5% din OMM, daca mai este atât de putin pana la primirea Ordinului Insemnul Onorific Clasa a II-a?

Unknown spunea...

@huhurez
daca ps nu se calc si pt 2016 inseamna ca prietenul meu se incadreaza la 3% (sub 15 ani) pt perioada 1996 (de la 01.08.=term scoala) pana in dec. 2010, corect?

Huhu Rezea spunea...

@Sandu
Da, este intre 5-15 ani, pentru care se acorda numai 3% ps.

Unknown spunea...

@huhurez
inca o data multumim...s.a cam desumflat si calmat...vede ce decizii urmeaza.