Un produs Blogger.

duminică, februarie 26, 2017

Semnați cei care sunteți de acord cu Memoriul domnului Comandor Susanu Tanase din Năvodari

43 comments
Notă Huhu Rezea
Public Memoriul domnului Comandor Susanu cu mențiunea că pe acest blog am militat pentru modificarea, prin legea de adoptare în Parlament, a art. 40  al OUG 57/2015 potrivit amendamentelor regretatului deputat Mircovici.
Nu am susținut abrogarea sau anularea art. 40 al OUG 57/2015 și, cu atât mai mult, nici a întregii ordonanțe.
Memoriul domnului Comandor Susanu este important ca documentar privind istoricul pensiilor militare din ultimii 60 de ani.
Im face plăcerea să constat că domnul Comandor este un cititor al acestui blog. In finalul memoriului, la alineatul despre actualizarea potrivit art. 60, a preluat cuvânt cu cuvânt textul publicat de mine în articolul  „Variațiunile cuantumului pensiei militare în perioada următoare. Hopul de la actualizare.!”
Recomandarea mea este să nu vă publicați CNP-urile .

Scrisoarea domnului comandor către rezerviști.

C-dor Tînase Susanu
   Stimați colegi și prieteni, Aveți în attachment două memorii adresate mai multor personalități politice și executive:
   - unul cu drepturile de pensie încălcate;
   - celălalt cu observații iminente pentru Legea salarizării unitare ce se pregătește pentru dezbateri în Parlament.
   Intenționez ca ambele materiale să fie cosemnate măcar de 100 de persoane. Dacă sunteți de acord cu conținutul lor, retrimiteți-l mai departe și altor colegi. Apoi, până duminică, vă rog să-mi trimiteți de la dumneavoastră și de la toți cei cărora le retransmiteți, un tabel cu următoarele date de identificare: 
- grad:
- titluri științifice, profesionale și tehnice:
- Numele și prenumele: 
- CNP:
- domiciliul: oraș/comună, str., nr., jud.
- adresa de email: 
   Model: Comandor (r), Prof. univ. dr. ing. SUSANU TĂNASE, CNP 1470801131320, Năvodari, Str. Tractorului nr. 10A, jud. Constanța; etinel47@hotmail.com 

   Vă rog să mă scuzați că nu am folosit Bcc sau Cc la expedierea acestui mesaj, dar aș vrea să vedeți cu toții cui l-am trimis eu, ca să nu retrimiteți și dumneavoastră acelorași persoane.
   Vă mulțumesc și nu uitați termenul: până duminică. Luni eu îl trimit la factorii responsabili.

   Să ne fie cu noroc!
    T. Susanu


MEMORIU
cu propuneri de anulare a OUG nr. 57/2015 și de îmbunătățire a Legii pensiilor militare nr. 223/2015,
adresatMotto: Nu pensiile militarilor sunt mari, ci pensiile românilor sunt mici
Domnului Liviu DRAGNEA, președinte Camera deputaților, Palatul Parlamentului, Strada Izvor, nr. 2-4, sector 5, Bucuresti, srp@cdep.ro; presedinte@psd.ro  
Domnului Călin Popescu TĂRICEANU, președinte Senat, Calea 13 Septembrie nr. 1-3, sector 5, Bucuresti, 050711, cabinet.presedinte@senat.ro; infopub@senat.ro; secretariat@alde.ro
Domnului Sorin GRINDEANU, prim-ministru, Palatul Victoria, Piaţa Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucureşti, 011791, pm@gov.ro;  drp@gov.ro  

INTRODUCERE
Sperăm să aveți răbdarea necesară să citiți acest memoriu. Este vorba despre niște drepturi ale militarilor încălcate de Sistem. Avem speranța că vă veți apleca cu înțelegerea necesară asupra acestui memoriu, mizând pe faptul că D-l Dragnea și D-l Tăriceanu știu ce-i aceea nedreptate creată de același Sistem domniilor lor.
---------------------------------------------------------
  1. Nu se mai poate cu jumătăți de măsură. Undeva trebuie să ne oprim cu abuzurile și cu prigonirea militarilor.
În speranța că veți da curs propunerilor noastre, vă mulțumim pentru solicitudine.


Pentru conformitate,
Comandor (r), Prof. univ. dr. ing. SUSANU TĂNASE, CNP 1470801131320, Năvodari, Str. Tractorului nr. 10A, jud. Constanța; email: tinel47@hotmail.com);

COSEMNATARI:
Intregul Memoriu îl puteți citi AICI   sau AICI

43 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea, unde Dumnezeu sa semnam ca nu gasesc!? Bagati acolo un draft, o nisha ceva, sa scrie Semnati Aici ca altfel bajbaim pana la ameteala!

Huhu Rezea spunea...

Trimiteţi-vă datele pre adresa de e-mail a d-lui comandor tinel47@hotmail.com

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

T2

Uit aici!

https://docs.google.com/document/d/12apotP2tCkjcdxwgqDzt-4dgAao5q3htnZ43yovVYRQ/mobilebasic

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Multumesc! Am executat operatiunile de mtrimitere a datelor cu succes!

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multi nu stiu sa culeaga link-ul...

tehnocrat spunea...

Domnul comandor inainte de a trimite memorii si a face propuneri, ar trebui sa se aplece mai mult asupra prevederilor legale.
Ne spune ca cel mai bun sistem de calcul al pensiilor militarilor a fost cel facut pe principiul "contributivitatii" de boc-basescu.
Principiul contributivitatii este definit in legea 263/2010 art.2 lit c) "fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si jridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite"
Acest principiu nu s-a respectat nici intre militari si nici intre pensionarii militari atunci cand au prestat activitati ca civili in viata civila ca orice civil.
A. Militarii au contribuit cu 2,3,4% pana in aprilie 2001 acest lucru s-a considerat contributie suplimentara si au primit un spor la punctajul lunar ce se scrie cu 2 cifre. Dupa aprilie 201 au contribuit cu 5% pana in dec.2010 si n-au mai primit nici un spor. Incepand cu ianuarie 2011 au contribuit cu 10,5% si iar n-au primit nici un spor.
Nai mult decat atat, stagiul complet de cotizare a fost 20 de ani doar la recalculare pe legea 119/2010+oug 1/2011 nu si la deschiderea drepturilor de pensie pe legea 263/2010 unde stagiul complet de cotizare a crescut treptat dupa luna si anul nasterii de la 20 la 30 ani.
Concluzie: nu s-a aplicat nici un principiu al contributivitatii pt perioada ce constitue vechime in serviciu. S-au obtinut pensii mai mari, cu cat ai contribuit mai putin si cu cat ai plecat mai demult din sistem.
B. Pt stagiile din viata civila, dupa pensionare, chiar daca au contribuit la fel, pensionarii militari au obtinut drepturi de pensie cu 75% mai mari si unii si mai repede decat varsta standard de pensionari, fata de civili, aflati in aceeasi situatie.
Pt ca la pensionarii militari stagiul complet de cotizare =20 ani iar la civili=35 ani
35/20=1,75
In concluzie nici in acest caz nu s-a respectat principiul contributivitatii.
CONCLUZIE FINALA: stabilirea pensiilor militarilor pe principiul "contributivitatii" a fost de departe cea mai "buna " metoda de stabilire a drepturilor de pensie in viziunea dl comandor, pt ca principil contributivitatii a fost sublim, dar a lipsit cu desavarsire.
Nu sunt de acord cu propunerile facute si nu sustin demersul dl comandor.

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Ca să nu mai faci asemenea confuzii despre plata contribuției pentru pensii, documentează-te și dta aici;
http://www.huhurez.com/2012/03/istoricul-pensiilor-in-romania-in.html
Domnul Comandor are în vedere modul de calcul al pensiilor pe Legea 119/2010 nu modul cum s-au constituit fondurile pentru pensii.
Nici eu nu sunt de acord cu respingerea în Parlament a art. 40 al OUG 57/2015, dar asta este altă poveste.

florin spunea...

Toate categoriile de bugetari, prin noua lege de salarizare, au incluse în salariul de baza (functie) indemnizația de conducere si sporul de excelență, numai la militari nu se aplica acest principiu.
Lund in considerare faptul ca in noua lege indemnizatia de conducere va fi max. 25% iar creșterea salariul de functie va fi de cca.150-200%, prin introducerea IC si S.Exc. in salariul de functie, nimeni nu pierde nimic.
In egala masura sporul de excelență, nu mai are nici o fundamentare in noua lege deoarece fiecare ordonator de credite, poate acorda prime lunare in limita a 5% din fondul de salarii.
Menținerea I.C si S.Exc. inafara salariului de funcție va genera pensii de 25000-30000 lei net pentru funcțiile mari si va arunca in aer bugetul de pensii militare.

Avand in vedere motivatiile de mai sus se impune includerea în salariul de functie a indemnizației de conducere si a sporul de excelență Această măsura va elimina diferențele majore dintre pensiile militare (cu IC de la 6% pana la 50% si S Exc. nedefinit in legile de salarizare mai vechi) va evita zeci de mii de procese ale pensionarilor militari, aferente procesului de recalculare/actualizare a pensiilor si va salva bugetul si conceptul de pensii militare.

tehnocrat spunea...

Dl comandor afirma ca anularea art 40 din oug 57/2015 este just si legal.
Chiar asa ?
Ultimele cresteri de cf de functie, indemnizatii de comanda si introducerea unor sporuri, in MApN s-au produs in decembrie 2006 pt ca sporul pt lucrari de exceptie, care creaza cele mai mari nemultumiri, a fost si inainte.
In perioada dec 2006- dec 2010 s-au acordat premiul anual si premiile trimestriale.
Acestea s-au acordat si inainte de dec 2006 dar incepand cu ian 2011 nu s-au mai acordat.
Asa ca cei care si-au ales 6 luni pt baza de calcul dupa ian 2011 , in situatia anularii art 40 ar obtine pensii pe legea 223/2015, cu 10-20% mai mici decat camarazii lor care si-au ales baza de calcul inainte de ian 2011.
Atunci, dl comandor, unde este echitatea, justetea, moralitatea si egalitatea in drepturi a pensionarilor militari ?
Dl comandor gandeste cam in felul urmator: exista justete si egalitate in drepturi doar daca pensionarii militari, cadre militare in retragere sunt avantajati fata de cadrele militare in rezerva, care constitue grupul tinta al rezervei operationale, din care se completeaza la mobilizare, statele de organizare la razboi, a indicativelor militare din SNAp.
Se poate spune si altfel: exista egalitate si justete in stabilirea drepturilor de pensie doar daca acestea sunt proportionale cu perioada de conspectare la invatamantul politico ideologic PCR.
Cu cat ai facut mai mult invatamant politic inainte de dec 1989 trebuie sa ai o pensie mai mare.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
IV spunea...

Domnule Tehnocrat,

Daca doriti sa aplicati militarilor aceleasi criterii de pensionare cu cele generale atunci rog sa sustineti si plata militarilor conform criteriilor generale, respectiv Codului Muncii: 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana, sambata si duminica libere, restul activitatilor contra cost pe ora: aplicatii, deplasari ordonate, servicii de zi pe unitate, servicii de garda, controlul programului de dupa amiaza, cazarma noastra casa noastra, interventii la inundatii, deszapeziri, in esenta serviciu 24 de ore din 24, zile CALENDARISTICE....mai continui?
Apoi puteti sa impartiti d-voastra la cat vreti, la 35 de ani, la 4o de ani, la 50 de ani....si tot va iesi o pensie mai onorabila.

De asemenea, tot conform drepturilor cetatenesti egale, dupa cele 8 ore de munca normata militarii sa poata sa-si conduca propria afacere: un salon de masaj erotic,o casa de amanet, o gogoserie , un casino si altele la fel de onorabile... Nu-i asa, i-ar sta bine unui comandandant de batalion ...Sau sa fie angajat dupa program la Lukoil sau la Kaz Munay Gaz....si apoi sa execute misiuni NATO....

Cu totala lipsa de consideratie,

CEZAR spunea...

Tot mai scheauna lighioana..T-2 alias .domnul MaKiss...???

Ein Stein spunea...

Prima parte a unuia dintre memorii, ala cu pensiile, "introducerea" agita in mine fantomele trecutului, inca imi rasuna in minte plenarele CC al PCR cand se raportau recolte record la porumb si pentru asta erau laudati dibaciul ocarmuitor si femeia de stiinta in polimeri. Jalnic tovarasi, jalnic.

Susanu Tanase spunea...

Aș vrea să amintesc camarazilor noștri că nu a fost în intenția mea să devin celebru prin publicarea celor două memorii pe acest blog. Eu le-am trimis doar la prieteni pentru a-și spune părerea, pentru observații și pentru a le co-semna în cazul în care rezonează cu părerile lor. Chiar nu știu cum au ajuns pe blog și cine le-a trimis aici. Mai ales că sunt în faza în care am primit foarte multe sugestii pe care urmează să le înserez în memorii. Varianta oficială va fi atunci când le voi trimite celor cărora mă adresez.
Recunosc că am preluat un text de pe acest blog privitor la actualizarea pensiilor. Mi s-a părut foarte corect și nu mai aveam mare lucru de adăugat. Sper că nu am deranjat prea mult pentru că nu am făcut o lucrare cu drepturi de autor. Am încercat doar să susțin o idee cu care am fost de acord, preluând-o. Și-am mai încercat să fac ceva pentru cei care de regulă tac.
În ceea ce privește memoriul în ansamblul lui, a fost o muncă de cca. 3 luni de documentare, de consultare permanentă cu încă trei colegi și de redactare. Au fost multe variante și încă nu cred că am ajuns la soluția finală. Din păcate timpul și evenimentele ne presează.
Am plecat de la legi anterioare care au inițiat niște drepturi privitor la Baza de calcul utilizată, la Procentajul de 1% din Baza de calcul pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 ani, la Pensia suplimentară și la Sporul de 10-15-20% din Cuantumul Pensiei Militare pentru OMM. Am încercat să valorific totul într-o grilă de calcul a pensiei bazată pe tradiție legală, elemente pe care L223 și OUG57 nu le prea respectă (spre ex., contribuția pentru Pensie suplimentară a tot crescut începând cu 2%, iar procentul acordat de Pensie suplimentară a tot scăzut de la 16-22% la 3-6-9% de astăzi - de fapt începând cu 2001). Acesta este fondul pe care aș fi dorit să fie observat.
Eu nu susțin că am și dreptate. Știți bine că dreptatea este relativă. Nici nu mă așteptam ca toată lumea să rezoneze cu ideile grupului cu care am lucrat. Dar de aici și până la etichetări neconforme cu educația noastră este cale lungă. Eu nu cataloghez pe nimeni, nu iau pe nimeni peste picior și respect opinia tuturor. Problema însă este alta: ce vor face deputații și guvernanții decizionali când vor vedea ce dezbinați suntem? Cum ne-ar putea face ei o lege dreaptă dacă noi avem o diversitate de opinii? Cine ar trebui să centralizeze toate aceste opinii, să le ordoneze, să le aducă la același numitor și apoi să le prezinte factorilor de decizie? Eu cred că doar MApN-ul ar putea fi indrituit, dar... știți și dumneavoastră cât de mult ne iubește MApN-ul. Și atunci care este soluția? Eu am găsit-o pe aceasta, ca un grup mai mare să se adreseze direct decidenților. Știu că nu-i o lucrare perfectă. Orice variantă aș fi adoptat, ea ar fi avut susținători și critici. E bine să criticați, dar puneți și ceva în loc înainte de a lua peste picior pe cel care s-a înhămat la o asemenea treabă. Ce ați face acum în locul meu? Personal mă gândesc dacă să le mai trimit sau nu. Nu mai am puterea de a mă bate pentru mulțimea care stă pe margine. Internetul a devenit o zonă în care intri cu costum alb și pleci stropit de noroi.
Mai spun un singur lucru și închei. Dacă Domnului general Ciucă și celorlalți generali și amirali din conducerea MApN și SMG le convine ca după apariția Legii salarizării unitare să aibă o soldă de funcție mai mică decât a unui contabil șef de facultate (nu mai fac comparație cu un profesor universitar că văd că deranjează, ca și cum generalul ar fi un fel de paria societății), eu nu mai am nimic de comentat.
Cu toată considerația pentru cei care au un limbaj adecvat și care știu să respecte o opinie. Am onoarea.

tigri2 spunea...

@cezar, dupa cele intamplate la revolutia din decembrie si tabara in care ai actionat ca un executant tampit "fara creier" mai ai curajul sa vorbesti?
Fara creier ai fost cand te-ai opus vointei poporului si tot asa ai ramas, ma mir cum nu ti-e rusine !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile D.le Comandor Susanu,
Eu va sustin cu tarie, asa cum v-am mai spus cu o ocazie precedenta! De ce? Pentru ca ati luat taurul de coarne cu cele mai importante si elementare probleme pe care le-ati tapetat si ati reusit sa reuniti multe dintre problemele cu care ne confruntam. Rau, bine, asta o decide fiecare, dar decat deloc si numai sa ne vaicarim ca babele si sa nu actionam cu nimic, timpul trecea, oricum, in defavoarea noastra! Puteati sa faceti o asemenea lucrare chir prin mana si creierii lui Hristos, se gaseau destui critici, vedeti-va de treaba! Asa ca ati actionat practic ati facut ceva, deci vom fi bagati in seama. Si aici am sa pun coroana pe capul reginei:

Daca scriati acolo cu precizie de laser tot ce am fi vrut noi, armata de rezervisti, politicul va face tot ce vor ei, fiti foarte siguri absolut toti postatorii! Insa, prin acest memoriu vom atrage atentia asupra noastra si nu vor ramane lucrurile nelamurite, se va crea o comisie de lucru, se vor crea masinarii si competente de punere in miscare ale unor actiuni concrete de dezbateri, dar sa avem grija ca putregaiul asta nenorocit de binom, cel care de fapt ne-a creeat toate nenorocirile de-a lungul timpului, MApN-Casa Sectoriala, sa fie exclus totalmente de la dezbateri si analize! Numai ei ne-au creeat mari probleme si noi invinovateam politicul sau cand pe unul, cand pe altul!

D.le Comandor, cand v-am promis ca pe cele doua entitati le voi deferi pe mana DNA-ului, sa stiti ca nu a fost o lauda sau un act de bravada de teribilist! O voi face categoric, dar astept cu sufletul la gura sa pice din DNA capii mafiei, apoi ma apuc serios de scris si va promit ca am ce in privinta nepotismelor, cumetriilor si pilelor de acolo din binomul militar, intereselor unei sfere de influente egocentrice si doar pentru o categorie restransa in dauna celor multi, dar si alte aspecte cu zeci de mii de procese in care se judeca erori, sau zeci de mii de contestatii si cereri de revizuire care se fac pe spranceana si in mod separatist! Nu va fi un denunt calomnios, va fi o cerere de verificare ale unor aspecte venite din partea unui cetatean neandreptatit si chinuit ani de zile in nedreptati umilitoare si paguboase! Multumim, si succese pe mai departe cu Memoriul catre autoritatile statului!

Ein Stein spunea...

Domnule Susanu nu doresc sa intru in polemica cu dvs. este evident ca traim in doua lumi diferite insa energiile pe care le consumati in a demonstra ceva fac doar rau institutiei pe care pretindeti ca ati slujit-o.
Poate nu vad eu suficient de clar, ce legatura este intre mediul universitar si cel militar?
Sunteti indignat ca seful SMG nu e asimilat rectorului. Nu stiu daca ati avut curiozitatea sa cititi CV-ul unui rector al unei universitati adevarate din Romania, te dor ochii de cate pagini cu studii, lucrari stiintifice(adevarate), actiuni academice, lucrari in publicatii celebre si muuulte altele. De partea cealalta ce avem? Un CV care cu multa buna vointa se reduce la o coala A4 din care multe cursuri de doua trei saptamani pe ici pe colo. Pai atunci cum sa contrapui cele doua ocupatii si ce legatura ar fi intre cele doua.
Le plangeti de mila bietilor generali dar v-ati intrebat vreodata de ce un plutonier adjutant sef la final de cariera are o functie mai mica decat a unui muncitor necalificat? Poate el nu e militar autentic.
In urma cu ceva timp am urmarit un link catre Academia Fortelor Terestre, pe pagina de intampinare scrie asa "Academia Fortelor Terestre NIcolae Balcescu" si continua cu "Universitate de educatie si cercetare stiintifica". Nu vreau sa aduc in discutie ridicolul asimilarii academiei cu universitatea insa ma intrebam daca mai exista vreo institutie de invatamant militar care mai scoate si ofiteri. Sunt convins ca sunt cititori ai acestui blog care au avut de-a face cu noul val de ofiteri, produsul acestei "Universitati de educatie si cercetare stiintifica". Se plangea un fost coleg ca a fost salutat de un astfel de ofiter poet cu "bonjour". Eu cred ca un "profesor" de la Academia de la Sibiu care preda pistolul de 7.65 s-ar simti discriminat daca nu ar fi asimilat cu profesorul universitar de matematici de la Politehnica. Cam are logica.
Armata are rostul ei in societate altul decat sistemul de invatamant, sa le lasam pe fiecare acolo unde sunt.
Spuneati ca va mai ganditi daca trimiteti memoriile, daca imi permiteti v-as sugera sa nu va mai ganditi si sa nu le trimiteti. Daca tot o faceti eliminati pagina aia cu ode aduse lui Dragnea si Tariceanu, e penibila. Nu ar strica si o reevaluare gramaticala, nu face cinste unui profesor universitar militar autentic.

Huhu Rezea spunea...

@Susanu
Materialele au apărut aici datorită insistențelor unui conjudețean de-al dvs,@karadeniz din Mangalia.
Nu aveți de ce regreta căci astfel ele au putut fi citite de miile de rezerviști care citesc zilnic acest blog,
Am precizat în nota introductiva ca nu sunt de acord cu unele din solicitările dvs. dar le-am publicat pentru ca toți cititorii blogului să afle și alte puncte de vedere.
Regret că nu v-ați inspirat din mai multe materiale de pe blog, în special din amendamentele care trebuie aduse OUG 57.
Nu v-am reproșat, din contră...am apreciat preluarea matertialului despre actualizare,

Huhu Rezea spunea...

@tigri2
Prevederile bugetar fiscale ale OUG 99/2016 au fost completate, cu aplicabilitate până la sfârșitul anului, de încă 2 ordonanțe emise de Guvernul Grindeanu. Mai susțineți prostia că au încetat și efectele art. 40 din OUG 57?

tigri2 spunea...

@Huhu , este usor sa cataloghezi("prostia") , de 8unde pana unde , vezi ca eu scriu pe articole de lege , scrie si tu "completarile " despre care vorbesti, daca le ai sau vorbesti " dupa ureche"precum muzicantii locali?
Cu toate ca, indiferent de "disputele " noastre, deoarece noi nu se pot purta dialoguri ca intre oameni , tot timpul trebuie sa impungem partenerul, sa jignim, sa ne aratam "muschii inteligentei" si sa-l umilim pe cel ce spune ceva ...tipic dambovitean, romanesc. te credeam educat. O sa incerc sa nu ma mai implic!

karadeniz spunea...

@Ein Stein
Câtă virilitate combativă! Asta e militarul român tipic, singurul frumos, deștept, emigrant în Australia, unicat in toata armata mondială, bun doar de pus într-un borcan cu formol ca penisul lui Terente și expus la Antipa.
Dacă voiați sa fiți util îi trimeteați pe email autorului observațiile făcute fără să vă etalați aici pentru umezirea cititoarelor.
In faza finală pe toți ne interesează rezolvarea unor inechități produse de legea pensiilor și adăugirilor la lege iar aceasta se face prin acțiuni concrete asupra decidenților și exact un astfel de lucru face cel în cauză, acțiune concretă pe care o prefer în locul criticii în parabole și hiperbole doar pentru etalarea propriului ego răvășit de andropauză. Din nefericire există Viele Steine, militauri care din considerente de ”de aia” pun bețe în roate eforturilor altora.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Nu te supăra! Nu esti singurul, dintre cei care cred că sunt reprezentativi pentru rezerviști, care a zis că art. 40 din OUG 57 își încetează efectele la sfârșitul anului 2016.
Pentru tine nu există OUG nr.2/2017 prin care s-a stabilit că valoarea punctului e pensie crește la 1000 lei de,la 01 07 2017? Este a doua oară în ultimele zile când dezinformezi că această creștere se aplica de la 01 03 2017.
De la 01 03 creste valoarea pensiei minime.

Susanu Tanase spunea...

1) Domnnilor, de ce unii dintre dumneavoastră vă ascundeți după pseudonime? Fără nici o malițiozitate vă zic să aveți amabilitatea de a ieși din anonimat, așa cum fac și eu. E ușor să-i etichetezi pe alții ca fiind „tâmpiți” și „fără creier” atunci când nu-ți dezvălui identitatea.
2) Înainte de '89 n-am lucrat în structuri PCR. Eram tot inginer militar (doar în tinerețea mea de ofițer naiv am lucrat doi ani la UTC și când am văzut cât ar fi trebuit să mint, am părăsit „politica”). În învățământ n-am predat pistolul de 7,65 mmm, ci electronică. Știu ce înseamnă învățământ militar, dar și civil. Am predat la o academie militară, dar și la 5 universități civile. Știu ce înseamnă un CV de rector, dar știu și CV-ul meu. Fără a intra în detalii, CV-ul meu cupride multe cărți tehnice, multe publicații și participări la congrese din țară și din străinătate, foarte multe teme de cercetare duse până în faza de execuție, multe inovații, un doctorat pe o temă de pionierat în România. Am plecat de la asistent universitar în 1976 și am ajuns profesor universitar în 1996. Vedeți bine, după 20 de ani. Nu sunt profesorul acela făcut peste noapte prin Ordin de zi. Sunt un profesor făcut prin ordin al Ministrului Învățământului. Am fost ales și șef de catedră, și secretar științific, și decan, și prorector, chiar și director de liceu. Îmi pare rău că trebuie să mă expun astfel, dar am vrut să vedeți ce greșeală fac toți cei care fac afirmații la general, etichetându-i pe toți ca „proști”, „agramați” și nu mai știu eu cum. Desigur, vor fi fiind și generali dintre cei pe care-i știți dumneavoastră. Dar generalizarea este păguboasă. A spune cu subînțeles că toți ceilalți sunt niște proști, presupune că dumneavoastră sunteți un deștept. Aștept proba: un CV de-al dumneavoastră. De vorbe ne-am cam săturat. Ieșiți cu fapte. Nu știu ce hram poartă toți cele trei „acoperiți”, dar prea criticați tot și pe toți. Mai bine ați face și dumneavoastră tot ce se poate, dar în slujba tuturor! Eu n-aveam cum să acopăr toate situațiile pentru că nu le cunosc. Nu-mi cereți mie ca memoriile mele să vă ajute pe toți. Nu am atâtea competențe.
3) Cineva, un fel de Einstein, scrie: „Nu ar strica si o reevaluare gramaticala, nu face cinste unui profesor universitar militar autentic”. Eu, în general, vorbesc și scriu corect limba română. Asta nu înseamnă că n-oi fi făcut și vreo greșeală. Aștept măcar o exemplificare de la unul mai instruit decât mine. Nu mă supăr. O voi corecta... dacă e de corectat. Eu am respect pentru Einstein.
4) Recunosc, am început primul memoriu cu „ode” pentru Dragnea și Tăriceanu. Credeți-mă, nu-i iubesc. Nu iubesc nici un politician, fie de stânga, fie de centru sau dreapta. Eu doar îi votez și apoi stau cu ochii pe ei. Dar asta nu mă împiedică să fiu obiectiv. Din '89 încoace nici un partid nu a venit cu un program adevărat în campaniile electorale. În 20016 se întâmplă pentru prima dată. Nu-mi puteți cere să fiu orb. Asta nu înseamnă că am votat PSD-ALDE. N-am votat. N-am votat PSD niciodată. Am votat numai cu opozanții PSD-ului, dar acesta nu este un motiv de laudă pentru că nu cred că am nimerit-o.
Varianta inițială a memoriului cu pricina nu-i lăuda pe cei doi. Dimpotrivă. Dar eu nu am lucrat singur. Am avut o echipă care m-a „temperat”. Nu era bine pentru interesul general urmărit. Nu puteam să-i înjur și... apoi să le cer să ne rezolve doleanțele. E simplu și... civilizat. Eu nu sunt o brută și nu vreau să mă comport ca atare.

Susanu Tanase spunea...

5) Cineva îmi scoate pe gură următoarele cuvinte: „stabilirea pensiilor militarilor pe principiul "contributivitatii" a fost de departe cea mai "buna " metoda de stabilire a drepturilor de pensie in viziunea dl comandor”. Eu spun că poate este viziunea domnului care afirmă aceasta.
Vă redau textual ce am spus eu: „Pensia aflată în plată este un drept deja câștigat (nu poate fi diminuat de noua lege a pensiilor militare de stat) și, mai mult, este calculată pe principiul contributivității – poate cel mai corect principiu - pe întreaga perioadă de activitate, nu doar pe 6 luni la alegere”. Să mă scuze cei care au înțeles deja ce-am vrut să spun. Facem o analiză pe text doar pentru „neînțelegători”. Indiferent cum s-a calculat pensia noastră contributivă (că niște venituri s-au împărțit la 20 în loc de 35), ea rămâne con-tri-bu-ti-vă (adică ia în calcul niște venituri din întreaga activitate și nu doar pe 6 luni, ceea ce m-a determinat să spun: „poate cel mai corect principiu”). Asta este singura afirmație din memoriu, dar cu „poate” în capăt, ceea ce nu înseamnă neapărat și „cel mai corect principiu”. Atenție la cuvinte, domnilor analiști!
6) Mai este cineva care - Măi să fie! - știe ce gândesc eu. Iată: „Dl comandor gandeste cam in felul urmator: exista justete si egalitate in drepturi doar daca pensionarii militari, cadre militare in retragere sunt avantajati fata de cadrele militare in rezerva, care constitue grupul tinta al rezervei operationale, din care se completeaza la mobilizare, statele de organizare la razboi, a indicativelor militare din SNAp”. Trec peste lipsa punctuației adecvate. Esența este, spune 'mnealui, că eu aș vrea ca militarii în retragere să fie avantajați față de cei în rezervă. Domnule dragă, citiți cu atenție tot memoriul - e greu cu cititul? - și nu veți găsi nici o frază în acest sens. Îmi pare rău. Dar stați liniștit. Fugit ireparabile tempus. În curând veți fi și dumneavoastră în retragere. Sau credeți că veți fi nemuritori. Mergeți în Piața Victoriei! Doar acolo-i lipsă de respect pentru cei în vârstă și li se aruncă în față: „MURIȚI ODATĂ!”.
Eu spun doar atât: Pensii egale la grade, funcții, vechime și natura muncii egale. ATÂT! Sunt unii care tot inventează, dacă nu pot inventa împart invective, dar niciodată nu vin cu argumente constructive. Se află și ei în treabă, înțepând pe unul sau pe altul. După care tot ei se plâng. Iată ce spune un preopinent care înțeapă pe toată lumea: „Cu toate ca, indiferent de "disputele " noastre, deoarece noi nu se pot purta dialoguri ca intre oameni , tot timpul trebuie sa impungem partenerul, sa jignim, sa ne aratam "muschii inteligentei" si sa-l umilim pe cel ce spune ceva ...tipic dambovitean, romanesc. te credeam educat. O sa incerc sa nu ma mai implic!”. Cine a înțeles ceva din fraza asta? Asta-i cultura despre care fac bravadă unii? I-auzi colo: „te credeam educat”. Ce simplu a fost să-l pui la pământ pe un om!
7) Am înțepat doar puțin. Știu să-nțep și mai tare dacă-mi propun. Dar eu nu-mi propun pentru că nu este constructiv. O asemenea poziție este distructivă chiar. Nu vă satisface memoriul meu? Foarte bine. Faceți dumneavoastră altul și completați-l pe-al meu. Dar nu-l desființați pe-al meu. Și nici eu nu trebuie să-l desființez pe-al dumneavoastră. Lipsa aceasta de unitate între noi va fi speculată sigur de politicieni și, în final, nu vom obține nimic. La bună vedere!

CEZAR spunea...

Domnilor ..nu-l mai contraziceti pe onorabilul domn MaKiss...ca se retrage si vedem noi pe drakul ...hi..hi..hi...
El tot mai viseaza la CiuKalata data moca ..
O vrea si la pesie ..vise ..coltosule ..vise ...!!

CEZAR spunea...

PS..
Ba narodule ..adica domnul ! MaKiSS..nu am putut participa la sedintele de partid conduse de tine unde infierai dusmanii poporului!
Asa si numai asa puteam sa stim si noi din prima ..care-i tabara ..castigatoare !!!

Ein Stein spunea...

Domnule Susanu o discutie un pic mai abrupta si barbateasca nu ar trebui sa va puna in dificultate emotionala doar suntem militari autentici, poate nu toti dar macar o parte. Nu a vorbit nimeni de CV-ul dvs. eu vorbeam de CV-urile functiilor, impersonal, rector respectiv Sef SMG. Eu pur si simplu nu pricep de ce Seful SMG musai sa fie asimilat rectorului, explicati-mi ca la un fost elev sau student al dvs cu argumente serioase si obiective. De ce nu poate fi asimilat cu un ministru sau cu medic chirurg pe creier ori cu presedintele CCR? Am inteles optica dvs. generalii si coloneii sa fie asimilati cu rectori si profesori universitari, ca da bine. Dar un maior cu ce se asimileaza, cu tehnician veterinar din sectorul agricol, un plutonier cu femeia de serviciu din sectorul de sanatate? Deja apare o fragmentare, o parte sunt asimilati sectorului de invatamant, alta parte sectorului agricol, alta cu cel din sanatate, etc. E normal oare? Nu sunt toti militari?
Armata trebuie sa aibe propria formula de salarizare ca in toate armatele NATO nu dupa toanele, interesele si dorintele unuia sau altuia, grup sau persoana.
Ambele memorii pe care le-ati intocmit n-au nicio noima, ala cu salarizarea l-ati dezvoltat in jurul unei informatii false, grila de salarizare, nimeni nu stie cum va arata noua grila pentru aparare, Olguta Vasilescu spunea ca va fi o surpriza placuta pentru militari si politisti. Cel de-al doilea, ala cu pensiile, s-a explicat de un milion de ori, de catre oameni cu pregatire in domeniu, ca nu poate fi eliminat iar faptul ca va doriti ca politistii sa fie eliminati din legea 223 mi se pare o rautate gratuita si paguboasa.
Va marturisesc ca am citit pe sarite din ambele memorii, cam 10-20% si m-am lamurit.
Cat despre greselile gramaticale va asigur ca nu vanez asa ceva insa unele mi-ai zgariat retina, va spun unele din memorie, pe undeva pe la mijlocul memoriului cu salarizarea: "la militar" sau folosirea lui "decat" total gresit si abuziv sau la un inceput de propozitie "Sau, si". Astea sunt cateva din putinul pe care l-am citit, poate sunt eu foarte norocos si sa le fi descoperit pe toate. Un astfel de document inaintat catre o institutie importanta trebuie sa fie ireprosabil din toate punctele de vedere cu atat mai mult cu cat se solicita asimilarea cu mediul universitar.
Sa aveti o seara buna.

Ein Stein spunea...

Scuze am uitat, partea cu odele catre conducatorii iubiti ramane cum am stabilit, e penibil.

ifrim spunea...

@c-dor Tanase.Pensiile militare au fost desfiintate de PDLul dementului chior si betiv.Daca ati votat intotdeauna anti PSD eu inteleg ca incercati sa reparati acum ce ati stricat ( distrus) indirect atunci!Am onoarea sa va salut!

Huhu Rezea spunea...

@Ein
Se pare că esti nițel cam supărat pe domnul comandor pentru că nu a adus elogii și ta-Mutului de la Cotroceni.
După Decizia CCR cu arogarea de către Ministerul Public a unor competențe ale altor Puteri, ar cam trebui și Mălai Mare să-și ia tălpășița...că doar el a provocat acest conflict prin incitarea instituțiilor de forță ale statului.

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Pe undeai hoinarit pana acum?...ai fost bolnav? Kiar ma gandeam ca ce s-a intamplat de nu mai postezi si tu?
Bine-ai revenit, rau ai nimerit! Caci lupta este in toi si din ce in ce mai apriga!
Ce mai face Robu? ....aud ca sta cu bocceaua pregatita, ca-l vrea Luluta trofeu, in insectar!

Ein Stein spunea...

Huhurezule cred ca-ti arde de glume, credeam ca stii pozitia mea. Osanalele imi provoaca dezgust chiar daca imi sunt aduse mie. Daca Dragnea si Tariceanu fac un lucru bun si eu zic ca da, asta trebuie sa faca, asta e normalitatea si trag nadejde ca romanul sa prinda gustul normalitatii si sa nu o mai perceapa ca pe o minune de trei zile. Ca nu s-a mai intamplat pana acum e alta poveste si cred ca vina e doar a noastra.

tigri2 spunea...

Unde a hoinarit"terolistul"? Pai acuma s-a intors din transhumanta. A venit din Delta , a stat pitit prin stuf...

tigri2 spunea...

Ieri, la bilantul MApN, ministrul Gabriel Les s-a plans de lipsa de personal si de dezinteresul oamenilor de a imbratisa cariera militara. Printre motive a subliniat lipsa de populatie datorata emigrarii fortei de munca dar nu a avut curajul sa spuna adevarul---lipsa de interes datorita nedreptatilor din Armata de ordin financiar si de respectare a obligatiilor contractuale, aversiunea conducerii armatei fata de pensionari, veterani si eroi.

Susanu Tanase spunea...

Rog bloggerul să retragă de pe blog memoriile mele. Vă mulțumesc pentru că până la urmă a fost benefic pentru strângerea de co-semnături, dar limbajul unora de pe blog nu-mi este familiar. Poate asta-i misiunea lor. Eu, însă, nu fac față. Vă mulțumesc încă o dată pentru „găzduire”. Toate cele bune!

Huhu Rezea spunea...

@Susanu
Nu e cazul să răspundeți tuturor cârcotelilor.
Important este că în două zile memoriile sau comeentariile la ele au fost citite de mai bine de 6000 de ori.

Lucas8 spunea...

Partea I
Inainte de a trimite memorii si propuneri unor decidenti trebuie avut in vedere renuntarea la invocarea principiul contributivitatii de aplicat militarilor, asa cum au procedat si celelalte armate ale statelor membre NATO.
Datorita asigurarii ierarhiei militare multi militari sunt nevoiti sa paraseasca sistemul mai devreme, asa cum s-a intamplat in perioada restructurarilor. Altfel se ajunge la blocaje .
Cu inceperea aderarii la NATO au fost adoptate reguli stricte ale ierarhiei militare. Principiile de baza: gradele superioare sa fie reduse numeric la un raport de cca. 1/3 fata de gradele imediat inferioare si gradul militar sa fie identic precum al functiei militare. De exemplu: din 3 locotenenti - doar unul poate ajunge capitan intrucat exista o singura functie disponibila gradului de capitan, din 3 capitani - doar unul poate ajunge maior intrucat exista o singura functie disponibila gradului de maior, din 3 locotenenti-colonei doar unul poate ajunge colonel intrucat exista o singura functie disponibila gradului de colonel, si tot asa. Cu ocazia aceasta s-a realizat o ordine in cariera militara care s-a aliniat astfel standardelor NATO. A aparut insa o problema secundara: ce se intampla cu cei 2 din 3 locotenenti/capitani/maiori/locotenenti-colonei pentru care nu mai sunt functii disponibile? Rezolvarea NATO: drept de PENSIE MILITARA DE SERVICIU dupa o anume vechime in serviciul militar (model americano-britanic). Aceasta rezolvare a fost preluata si de armata romana in anul 2001, prin aparitia Legii nr. 164/2001 a pensiilor militare de serviciu. A functionat pana in anul 2011 cand legea a fost abrogata. Din anul 2011, s-a ajuns la o rezolvare pur contabila. Militarii au fost integrati in sistemul public de pensii cu drepturi complete de pensie la varsta de 60 de ani (gradual pana in anul 2030). Reversul? Cum gradele superioare sunt reduse numeric la un raport de cca. 1/3 fata de gradele imediat inferioare, este evident ca te poti pensiona din armata si cu gradul de locotenent la varsta de 60 de ani, sau cu gradul de capitan, maior si locotenent colonel - la aceeasi varsta de 60 de ani. Problema este insa ca cei cu gradele mentionate, nu pot ocupa decat functii exclusiv corespunzatoare gradelor respective, si care de regula sunt la unitatile combatante (operationale). Acest fapt inseamna ca locotenentul iese la pensie comandant de pluton, capitanul - comandant de companie, maiorul - sef de operatii sau de stat major, iar lt. colonelul - comandant. Toti la varsta de 60 de ani si dintr-o unitate combatanta. Cum suna sa pleci in mars sau in campanie cu astfel de militari? Situatia este recunoscuta si de M.Ap.N. ca fiind imposbila, insa politicienii romani nu sunt interesati si nu realizeaza penibilul situatiei, desi se falesc zilnic cu faptul ca Romania este membra NATO. Nu o realizeaza multi dintre militari, sau isi urmaresc doar interesele conjuncturale.

Lucas8 spunea...

Partea a II-a
Imaginile din teatrele de operatii prezinta cu lejeritate faptul ca subunitatile si unitatile romanesti spre deosebire de cele straine, sunt incadrate cu militari din ce in ce mai incaruntiti si mai garboviti. Si inca nu au ajuns la varsta de 60 de ani. Este evident ca situatia nu poate fi descongestionata decat printr-o LEGE A PENSIILOR MILITARE. Altfel militarii romani, nu au decat 2 alternative: sa isi dea demisia atunci cand din cauza varstei nu mai rezista cerintelor serviciului sau sa se pensioneze anticipat cu o pensie de mizerie in sistemul public de pensii unde stagiul minim de cotizare este de 35 de ani. ( ci nu 20 de ani !!!)Probabil ca aceasta este si miza sistemului!
In sistemul ierarhiei militare, un calcul elementar demonstreaza ca dintr-o promotie de 60 de sublocotenenti, toti 60 pot obtine gradul de locotenent. Dintre cei 60 de locotenenti, maxim 20 pot obtine gradul de capitan. Dintre cei 20 capitani, maxim 10 pot obtine gradul de maior. Dintre cei 10 maiori, doar 2 pot obtine gradul de lt.colonel. Dintre cei 2 lt.colonei, niciunul nu poate deveni colonel decat daca vreun colonel SE PENSIONEAZA ANTICIPAT, ceea ce nu merita - pensia anticipata in sistemul public fiind de mizerie. Blocajul a devenit astfel total. Caz in care, drept consecinta a legislatiei pensiilor pe principiul contributivitatii, dintr-o promotie de 60 de sublocotenenti, dupa "o mare afirmare" in cariera, toti ies la pensie la varsta de 60 de ani cu urmatoarele grade: 2 de lt. colonel, 8 de maior, 10 de capitan si 40 de locotenent. Si toti sunt in unitati operative, "tineri si bravi" luptatori NATO.
La modul practic este evident ce se poate intampla: mai mult de 1/2 vor fi nevoiti sa paraseasca sistemul fara niciun drept, iar ceilalti eventual printr-o pensionare anticipata cu pensii de mizerie pe principiul contributivitatii din sistemul public de pensii. Mai mult, prin interdictiile unor drepturi cetatenesti, militarilor li se restrange posibilitatea de a contribui la sistemul public de pensii din alte surse, din desfasurarea mai multor activitati lucrative, de ex PFA, asa cum au dreptul persoanele civile.
La subofiteri/maistri situatia este asemanatoare.
In concluzie: In memoriu sunt inserate argumente temeinice pentru repararea unor neajunsuri legislative cu exceptia celor care invoca ,, corectitudinea’’ aplicarii principiului contributivitatii pentru militari, specific sistemului public de pensii. Nu sustin acest memoriu din acest punct de vedere.

CEZAR spunea...

Lucas 8..interesant ce prezinti !
Rezolvarea ii foarte simpla ..ca la SUA..UK..sau ..Polonia !
Adica pentru fiecare an ..la armata .ai un coeficient ...2,3...3,etc...
Ai iesit ..numarul de ani se inmultesc cu ..COEFICIENTUL..probabil ca se mai adauga ceva si gata ..
Ai DREPTUL obtinut de la ARMATA..!!
Asta insa ..NU-I pensie ...
De fapt la astia nici nu prea exista pensii de stat ....!!
Faci afaceri ..muncesti ..pana la adanci batranete ..treaba ta ..
Dreptul de la Armata insa ii sfant ...!!
Pragmatic nuuu..?? De asta au ajuns unde au ajuns ..
Noi COMPLICAM PROBLEMA(nu cred ca mai exista vreo natiune cu un asa talent) incat sa nu o rezolvi in ..veci ..
Probabil ca si de aia suntem unde suntem...