16 august 2017

Adăugat în: , , ,

OUG nr.59/2017 produce pagube iminente care îndreptăţesc formularea imediată de acţiuni la instanţa de contencios administrativ

Se întrezărește luminița de la capătul tunelului.


Pensionarii militari care nu se încumet să se deplaseze la Curțile de Apel teritoriale, pentru deschiderea unor acțiuni în contencios administrativ împotriva art. VII din Ordonanța nr. 59/2017 ,  pot fi utili adresând aceleași argumente la Avocatul Poporului pentru ca acesta să sesizeze CCR cu excepțiiile de neconstituționalitate ale OUG 59/2017. Sesizările ajunse acolo vor reprezenta suport pentru petiția deja trimisă de către SCMD.


Prejudiciul material viitor și previzibil care îndreptățește formularea unor actiuni în contencios administrativ împotriva art. VII, pct. 3 al OUG nr.59/2017 este calculabil prin diferența dintre soldele de funcție ale militarilor în activitate, majorate etapizat până în anul 2022 prin Legea nr. 153/2017, Anexa VI, Cap. 1,  și solda de funcție prezentă, înghețată încă din octombrie 2008, care a stat și la baza recalcularii pensiilor militare, potrivit Legii 223/d2015 , soldă calculată după formula CIF x 197,33 lei, potrivit Legii nr. 138/1999 cu modificările și completările ulterioare.
Obiectul principal al acțiunii care se introduce la Curtea de Apel poate fi obligarea Casei de Pesii  Sectoriale de care aparțineți să procedeze , la termenele de majorare a soldelor de funcție pentru personalul militar în activitate din art. 38 al Legii 153/2017, legea salarizării unitare, la actualizarea pensiei militare asa cum a fost reglementată în art. 60 al Legii nr. 223/2015, înainte de a fi modificat prin OUG nr.59/2017,Art. VII pct.3.
Obiectul secundar al actiunii, pentru a respecta dispozițiile art. 9, alin.  (1) din Legea nr. 544/2004, este constatarea neconstituționalității Art.VII, pct.3 al OUG nr. 59/2017.


Extrase din Legea nr. 544/2004

Art. 1
(7) Persoana vatamata in drepturile sau in interesele sale legitime prin ordonante sau dispozitii din ordonante ale Guvernului neconstitutionale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prezentei legi.

Art. 2
alin (1)
s) paguba iminenta - prejudiciul material viitor si previzibil sau, dupa caz, perturbarea previzibila grava a functionarii unei autoritati publice sau a unui serviciu public;
Art. 7
Articolul 7: Procedura prealabila
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazurile prevazute la art. 2 alin. (2) si la art. 4 nu este obligatorie plangerea prealabila.Articolul 9: Actiunile impotriva ordonantelor Guvernului

(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta .
(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond .
(3) Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila.
(4) In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI.

(5) Actiunea prevazuta de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.

Articolul 10: Instanta competenta
(1) Litigiile ............. privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale, precum si accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 de lei se solutioneaza in fond de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, daca prin lege organica speciala nu se prevede altfel.

(4) Ordonantele sau dispozitiile din ordonante care se considera a fi neconstitutionale, precum si actele administrative cu caracter normativ care se considera a fi nelegale pot fi atacate oricand.
Articolul 12: Documentele necesare
Reclamantul anexeaza la actiune copia actului administrativ pe care il ataca sau, dupa caz, raspunsul autoritatii publice prin care i se comunica refuzul rezolvarii cererii sale. In situatia in care reclamantul nu a primit niciun raspuns la cererea sa, va depune la dosar copia cererii, certificata prin numarul si data inregistrarii la autoritatea publica, precum si orice inscris care face dovada indeplinirii procedurii prealabile, daca acest demers era obligatoriu. In situatia in care reclamantul introduce actiune impotriva autoritatii care refuza sa puna in executare actul administrativ emis in urma solutionarii favorabile a cererii ori a plangerii prealabile, va depune la dosar si copia certificata dupa acest act.


Articolul 17: Judecarea cererilor

(2) Pentru cererile formulate in baza prezentei legi se percep taxele de timbru prevazute de Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cauzele neevaluabile in bani, cu exceptia celor care au ca obiect contractele administrative, care se vor taxa la valoare .

72 comments:

Magda Dinca spunea...

Istoria a dovedit ca "unirea face puterea",de aceea cred ca ar trebui militat pentru actiuni judiciare COMUNE ale asociatiilor de rezervisti sau ale unor grupuri (cat mai numeroase),constituite prin diverse forme de mobilizare, cu implicarea unor fosti lideri militari de la diverse nivele.

Liviu Po spunea...

Casa de pensii sectoriala a MApN a incetinit ritmul de recalculare al pensiilor ...Oare au primit ordin in acest sens?S-au temut ca nu care cumva sa termine procesul pana in 14 septembrie inclusiv?Daca "planetele" s-au aliniat in asemenea "hal" e clara treaba ca si actiunile viitoare in contencios vor fi "aliniate" efectiv la fel idiferent cat de bine argumentate vor fi...

Iulian Mares spunea...

Huhurez,
Presa normală începe să se dezmeticească:

http://m.adevarul.ro/locale/sibiu/la-varsta-bani-ies-pensie-militarii-statelor-membre-nato-1_5992dd0a5ab6550cb802bb42/index.html

Gigi spunea...

Atunci,să-i "bombardăm"cu în contencios,individual,cu zeci de mii de acțiuni!
Camarazi,nu mai dormiți în izmene,treceți la fapte!

luminita spunea...

Nu ar fi mai bine sa facem ceva colectiv_ ?ma gandesc o petitie la guvern .

Sorin Dorin spunea...

Ritmul de recalculare a pensiilor a scazut in a doua saptamana din august la jumatate. Daca inainte se recalculau aprox 1600 pensii, acum s a ajuns la 800. Pe ritmul vechi ar fi terminat recalcularea in jur de 01 sept. Ar fi avut la dispozitie doua saptamani sa faca actualizarea dispusa de lege ca uare a primei majorari, asa cum zice art 60 1 (a), si in ordinea recalculare-actualizare, cum si a propus CPS a MApN conform ulti.ului alineat din Comunicatul de presa din 06 iulie 2017, pentru a alinia pensiile dpdv al functiilor, pt respectarea pricipiiloe egalotatii si nediscriminarii din preambulul l223. Ori concediile ori decizia politica de a nu indrazni sa faca actualizarea pt ca ar implica fonduri suplimentare.

Gigi spunea...

Vremea petițiilor a trecut.Este pierdere de timp!
Ce să facem?Să așteptăm termenul legal să-ți trimită un răspuns evaziv de dinainte știut?

maiag spunea...

DAOGARU,ABIA ASTEAPTA SA MAI INCASEZE NISTE BANI DE LA FRAERI PT AVOCATII FAMILIEI,daca ar fii cu bani imediat da din cleanta,asa tace ca mutu si face pe istricul,cine mai pune botu?sindicatu nu mai are cotizanti

dorin19 spunea...

În general consider că Dogaru încearcă să facă ceva apărînd la TV, etc., dar exemplele pe care el le dă se referă la cele mai mari pensii ale militarilor (peste 4 000 lei) și asta nu e bine de loc atît timp cînd sunt foarte multe pensii sub 2 000 lei; despre aceste pensii mici ar trebui să li se vorbească civililor. Aceiași greșeală, ca să nu spun prostie, am constatat și la Pricină cînd a spus că el are pensia sub 5 000 lei. Azi am citit articolul lui Dogaru (din 16.08.2017). În al 2-lea paragraf spune : “daca unui colonel activ ii creste venitul cu 3000 de lei ...”. Nici cosmonauților de la N.A.S.A. nu le cresc salariile într-un astfel de ritm. Scurt pe doi, mi-a sărit țandăra cînd am văzut un astfel de exemplu idiooot. În al 3-lea paragraf scrie: „Anul acesta s-a dat o indexare de 5,25% tuturor pensionarilor si civili si militari, pe intreaga pensie, care este mai mare la militari decat cei 15% calculati doar pe solda de functie, in luna iulie a.c.”. În ce limbă chineză sunt făcute astfel de calcule? Dacă va continua cu astfel de fantasmagorii, îmi voi pune întrebarea : de partea cui joacă Dogaru?
Propunerea mea e să analizăm ce posibilități există ca unii pensionari militari să apară la posturile TV și să vorbească de toate minciunile abjecte pe care unii reprezentanți din mass media le susțin împotriva pensionarilor militari. Cînd spun de apariția la posturi TV, evident nu mă refer la Romania TV care duce o campanie extrem de violentă de ură împotriva tuturor organismelor de forță ale țării.

Huhu Rezea spunea...

@gigi
De ce ești comod și nu citești extrasele din textul Legii contenciosului administrativ?
In cazul ordonanțelor de guvern nu mai este necesară procedura prealabilă pentru promovarea unei acțiuni pentru repararea prejudiciului iminent produs de ordonanță.

ghita spunea...

de doua saptamani criu pe blog ca cineva sa vada si sa inceapa demersurile :
STIMATI DOMNI VA REPET PT CA DOGARU SI COARNA SA INCEAPA DEMERSURILE : mai oameni buni ! noi tot despicam aici pe blog firul in patru....dar nimeni nu scrie concret nimic. de exemplu " ce facem stam cu mainile in buzunare ? sunt atatea asociatii de pensionari miliari, chiar nu ne unim si sa protestam impotriva acestei ordonante ? sa facem ceva ca de nu ordonanta intra in vigoare si vor rade de noi acesti guvernanti. sa nu mai votati PSD in vecii vecilor atat noi ca militari cat si neamurile noastre de la cel mai tanar pana la cel mai batran. asociatiile de pensionari sa faca liste cu semnatura fiecaruia si sa deschidem proces impotriva ordonantei si guvernului. suntem 65000 si cred ca nu o sa le fie usor politicienilor.
Si voi scrie pana cand vad ca se face ceva.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Cred ca nu ar strica nimanui ca pe linga publicarea extraselor din textele de lege sa dati si explicatiile necesare inclusiv un formular tip pe care sa-l completeze fiecare. Eu chiar ieri am stat la o masa cu un coleg (colonel cu academie) care mi-a spus:
- lasa-ma ba cu prostiile astea. Ce ati invatat voi la facultate, sa cititi romaneste ? Eu platesc sindicatul si sa-mi faca ei birocratia. Ati inventat voi cuvinte din astea sucite ca sa va dati intelectuali.

Gigi spunea...

@Huhurez
De unde ați dedus,din cele două postări ale mele de mai sus,că trebuie făcută procedura prealabilă?
A doua postare,de mai sus,se adresează @luminița,care spune că, trebuie adresate petiții.Eu i-am răspuns că,"vremea petițiilor a trecut"

ifrim spunea...

@Maiag.Sa-l intrebe cineva care are acces face to face pe Coarna daca nu ne ia in primire si pe noi rezervistii.Este incisiv, vorbeste pe litera legii, nu are coabitare, nu-i strica 120/an/ membru.

Gigi spunea...

@maiag
Dacă sunteți suspicioși că Dogaru "mănâncă" banii,atunci să faceți individual o acțiune în contencios,fără procedură prealabilă,pt.această excepție de neconstituționalitate,a OUG 59.

Ela Pop spunea...

Ritmul de recalculare a pensiilor a scazut fiindca angajatii Casei trebuie sa rezolve cu prioritate dosarele de pensie depuse dupa anuntul naucitor al Holgutei ,dosare in care trebuie emise deciziile de pensii in termen de 45 zile de la depunere.Asa ca au lasat_0 mai moale cu recalcularea...

Gigi spunea...

D-le admin,
Apariția cu întârziere a comentariilor userilor,ci nu în timp real,duce la asemenea interpretări a textelor postate de useri.
Știu că,dacă nu ați modera comentariile,ar ieși un talmeș-balmeș,nu puteți sta tot timpul la pupitru,aveți și d-voastră treabă dar,nu le puteți șterge ulterior?Sau este mai greu?Zic și eu!
De exemplu,am postat comentariul imediat după al @ Luminița fiindu-i adresat ,dar a apărut după alte trei comentarii.
Ăsta este dezavantajul neapariției în timp real a postării!

Huhu Rezea spunea...

@gigi
Nu d-ta ai scris asta, mai sus? „Ce să facem?Să așteptăm termenul legal să-ți trimită un răspuns evaziv de dinainte știut?”

- vezi că la comentariile d-tale ai buton de stergere, care seamănă cu un cos de gunoi. Apeși pe el și ștergi comentariile pe care le consideri că nu mai sunt de actualitate.

Gigi spunea...

@H
Userul,Luminița a postat așa:
Să ne adresăm colectiv...cu o petiție la guvern...
Eu i-am răspuns,exclusiv doamnei
Că,aceste petiții nu-și au rostul,pierdere de timp,trimit răspunsuri evazive,după ce trece
termenul legal de 45 zile!
Asta am vrut să-i răspund.
Cu respect!

luminita spunea...

DA / corect ar fi tarziu atunci orice este tarziu

Ein Stein spunea...

Sunt uimit de o asa idee stralucita a dnei Magda, asa trebuie, sa fim uniti asa ca-ntr-o gramajoara, sa nu mai fim imprastiati unu ici altul colea ca-n bancul cu porumbul si paduchele de Scornicesti. De asemenea si asta, cu sa ne conduca niste lideri militari de la esaloane de la diverse nivele, de preferat cu indicele de importanta luat. Dar eu zic sa nu ne grabim, deocamdata sa ne bazam pe ce avem chiar daca sunt uzati, cat de curand ni se vor alatura Ciuca, Fratila, ala de umbla cu caravana vesela prin garnizoane, seful de la DFC si muuuulti altii. Ei chiar vor sti cum nu trebuie sa se procedeze, bine, trebuie sa le dam un mic ragaz pana sa se dezmeticeasca si sa priceapa ca nu sunt nemuritori si de neinlocuit.
Mai vin cu un comentariu steril, eu fiind mai conservator, stiu ca dintotdeauna a existat o relatie antagonista intre termenul de leader si sef. Leaderii au murit de mult ca dragonii din filmul Games of Thrones cu diferenta ca la noi nu a mai avut cine sa-i mai nasca asa ca ramanem doar cu sefimea care sa ne calauzeasca.
Vin si eu cu o propunere palida, nu ar fi mai bine ca fiecare sa faca ce are de facut fara sa mai astepte un ajutor, adica sa se dea dupa cires, care nu va veni niciodata si in loc sa astepte calauzirea leaderilor esalon militar, bla bla sa caute sa se informeze la oameni educati, de bun simt si cu pregatire in domeniul in speta?
Sau poate nu.

Daniel Sorin Ionică spunea...

Haideți să îi acționăm în instanță,pierdem timpul,sa ne unim grupuri,grupuri.Cine e din Dolj sa trimită mesaj la [email protected]

pop iuliu spunea...

Având in vedere ca pensia mea nu a fost actualizata din oficiu ca urmare a majorării cu 15% a soldelor cadrelor active, nici in luna august, am sunat la CPS, iar persoana care a răspuns la telefon mi-a indicat sa fac cerere pentru actualizare, chiar dacă eu sunt pensionat după 01.01.2016. Deși m-am conformat, as vrea sa știu dacă si altor cititori ai blogului li s-a indicat de la CPS sa procedeze similar?

iceparu spunea...

Fiecare pe cont propriu.Cei ce sunt membri SCMD se adreseaza in justitie centralizat pe filiale.Asa au procedat cei de la Cluj in 2011 si au avut castig de cauza.Nu o mai lalaiti.Mergeti la un avocat priceput in conflicte de munca sa va faca plangerea(nu costa mult.Negociati) si depuneti-o la tribunale.

Huhu Rezea spunea...

@iceparu
SCMD Cluj nu a fost parte a procesului de la Curtea de Apel Cluj prin care a fost anulată parțial HG 735/2010.
Reclamanți în comun, în același dosar, au fost:
Părţi:
HEXAN VIOREL : Reclamant
STĂNESCU GHEORGHE : Reclamant
TRIF ŞTEFAN : Reclamant
PATCA IULIAN : Reclamant
BOB IOAN : Reclamant
ŞERBAN MIRCEA MATEI : Reclamant
VANEA VASILE : Reclamant
GUVERNUL ROMÂNIEI : Pârât


Vezi:
http://www.huhurez.com/2010/11/hg-7352010-anulata-partial-de-curtea-de.html

Leon spunea...

Daca ce spune Pop Iuliu este adevarat si cred ca asa este, Casele de pensii Sectoriale urgent trebuie sa vina cu cate un Comunicat unde sa precizeze daca Actualizarea se face din oficiu sau chiar trebuie sa facem cerere si poate sa ne prezinte si un Model de cerere..!

Huhu Rezea spunea...

@leon
Printre dispoziţiile din HG 735/2010, a Guvernului Boc, anulate de instanţa de la Cluj s-a numărat şi cea care prevedea obligativitatea depunerii unei cereri de recalculare, în caz contrar, în calculul pensiilor nu mai intrau veniturile reale ci salariul mediu pe economie.
Ce rost mai are o cerere de actualiyare dacă deja s-au alesw cele 6 luni la procedura de recalculare?
Eu mă tem că în baza OUG 56/2017 nu vom mai vedea vreo actualizare.

Leon spunea...

Cu atat mai mult este nevoie de acestete Precizari, dle H..!
Astazi am fost sunat de 3 colegi care deja au trimis Cereri pentru Actualizarea pensiei militare.
Eu mai astept cateva zile..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Si n-ai avut curiozitatea să-i întrebi dacă au ales alte 6 luni decât la recalculare? d-ta ce ai de gând să alegi?

Iulian Mares spunea...

Huhu,
Un pensionar care la recalculare pe L223 are un cuantum mai mic decât cel în plată, riscă ca solicitând actualizarea pe OUG cu 15% mărire din SF să rămână în plată cu cuantumul mai mic, pe L223, actualizat cu f puțin, sau de actualizează cuantumul mai mic, ieșit din recalcularea pe L223 și i se plătește cuantumul mai avantajos?

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Casa de pensii Sectoriala a MApN a avut grija sa posteze OUG.59/04.08.2017 publicata in MO nr.648/04.08.2017, dar nimic despre Actualizarea pensiilor militare..!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Din Comunicatul CSP de la începutul lunii iulie rezulta că se actualizează cuantumul recalculat.... nu cel în plată indexat.
Deși legea nu precizează, cuantumul mai avantajos rămâne în plată și după această ultimă actualizare de pensii militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am convingerea ca ne vom trezi in toamna cu Legea Unica a Pensiilor, si am mai zis-o, cu referiri speciale pentru militari, pe statut de pensii militare, unde vor fi operate corectii corespunzatoare, ca dealtfel pentru magistrati, diplomati si parlamentari. Ceva, ceva se cloceste si taina este extraordinar de bine pazita, doar cateva persoane avand acces la ce ni se pregateste. As zice ca rau nu va fi, daca se doreste liniste si dreptate pentru toti, regula de baza fiind nedepasirea salariilor neputand sa ingradeasca drepturile furate prin ordonante, pana acum, precum coeficienti pe grupele de minca, 80% in loc de 65% baza de calcul, depasirea pragului maxim de 85%, alte drepturi. Poate sa ne dea toate drepturile, dar fiind pragul de nedepasire a soldelor se pot face pasi importanti pentru restabilirea unor drepturi la care aspiram cu totii. Rabdare de-am avea...

Nicolae Tudor spunea...

Dogaru declara : Anul acesta s-a dat o indexare de 5,25% tuturor pensionarilor si civili si militari, pe intreaga pensie, care este mai mare la militari decat cei 15% calculati doar pe solda de functie, in luna iulie a.c. Poate cineva sa confirme sau sa infirme pe un calcul fictiv de pensie ?

radu spunea...

http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

iceparu spunea...

Sa nu intelegeti ca sunt un nostalgic.Totusi imi pun intrebarea.Ce -am fost si ce am ajuns?Nu am facut devieri de la legi si am ajuns rau.Oare daca eludam legile nu ajungeam mai bine?
Ma repet.Pana nu punem stapanire pe un partid cu pondere nu vom ajunge sa batem cu pumnul in masa.Discutiile pe internet sunt necesare dar nu sunt suficiente.

Gigi spunea...

Am văzut că unii pensionari,care mai intră și pe aici,postează și
pe alte bloguri la ore târzii din noapte,3,4 cu întrebări despre anumite probleme legate de pensie.
Aici ne-au adus nenorociții ăștia!Oamenii nu mai au somn,nu mai au liniște!
Ușor,ușor ne distrug psihic,ne macină nervii,ne distrug sănătatea.
Când vom avea și noi liniște?Este o întrebare la care nu cred că vom afla un răspuns prea curând!
LOV,Dragnea & comp.or avea liniște?

Huhu Rezea spunea...

@Nicolae Tudor
Pe acest blog găsești suficiente articole și comentarii despre acea comparație.
Are dreptate Dogaru! Conform Comunicatului CSP se actualizează cu 15% solda de funcție și elementele salariale determinate procentual din solda de funcție ale cuantumului calculat/recalculat, fără indexările de 10,25% din anii 2016 și 2017.
Nu știm dacă după OUG 56/2017 se va mai face si această actualizare.

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Așa este. In loc să citească, mulți întreabă, întreabă și iar întreabă; pe unde pot. Doar, doar s-o găsi cineva care să le dea răspunsul pe care și-l doresc.

Liviu Po spunea...

Sa inteleg ca prin cererea de actualizare si indicarea celor sase luni,care pot fi si altele decat cele indicate pentru recalculare,cei care nu au fost multumiti de lunile alese la recalculare,primesc o a doua sansa? Daca e asa ,acestia ar trebui atentionati cumva sa-si scrie cererile,bineinteles ca nu vor primi bani din urma (ianuarie 2016),dar oricum e ceva si din iunie 2017...

Adrian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Oug 56/2017 produce halucinatii? Aseara, cam pe la h aprox 20.00 gateam niste peste prajit cand, dintr-o data, de pe geam a venit piezis, din stanga estica,o lumina stralucitoare cu irizari de verde pal pe marginile a fiecariu fascicol, ca un snop de sageti suprapuse haotica, dar perfect pe o directie si structurate fragmentat, precum sedimentele dintr-o roca, care a trecut peste tigaia de pe aragaz si s-a topit parca in ziduri, fara a lumina cu stagnare pe acesta cu difuzie laterala, pur si simmplu am vazut ca intra acea lumina in zid. M-am uitat pe geam si afara nu erau nori de ploaie sau fulgere. Am pus-o pe seama unor faruri, dar era lumina afara, chiar daca soarela asfintise, eu la ultimul etaj, nici o maisina pe strada...
Pe la h 21, am iesit cu doamna mea la aer pe capatul holului intr-un balconas, se intunecase bine de tot, era poate aproape h22, nu-i spusesem de vedenia din bucatarie, parandu-mi-se o banalitate din cauza caniculei...Dintr-o data, doamna mea mi-a aratat deasupra hotelului din apropiere o stea zburdalnica, ciudata, dupa ce mai intai stagnase cu staralucire puternica deasupra hotelului. Nu era un lampion chinezesc cu lumnare, caci nu era globular ci lunguiet pe orizontala si fara acele palpairi haotice ale lumnarii, desi pulsa ritmic si calculat, parca. Avea o traiectie, cand sinosoidala, cand rectilinie, neuniforma, apoi in cercuri derutante. Am zis ca-i un fluture mare in care reflecta lumina orasului, insa avand o forma aproximativ de trabuc, mai mult decat rotunda, am cautat sa disting ceva detalii dar n-am reusit nici unul dintre noi sa ne dam seama ce este...Lumina aceea ciudata, in acele miscari haotice, dar precise configurativ, a disparut peste blocul nostru si am ramas amandoi pe ganduri la ce vazusem si neam gandit daca se merita sa spunem cuiva despre ciudatenie...Acel travaliu a durat cam cinci minute lungi si a disparut, cum am mai zis, linistit si in acelasi dans deasupra blocului nostru, intr-o tacere de mormant. La zece minute ne-am retras in casa, eu iesind in balconul garsonierei sa redesopar pe cer ciudatenia, doamna mea intinzandu-se in pat la odihna si cu fata catre mine...Dintr-o data a tipat speriata si mi-a zis ca de afara din noapte, pe langa mine, trecuse niste fascilole foarte intunecoase, exact cum ar fi fost niste raze ca niste fasii suprapuse, in schimb erau mai intunecoase decat noaptea de afara si cea din casa, luminata doar de tv, de un negru intens care pur si simplu a simtit ca trecuse prin corpul ei ca un fior! Am linistit-o si am asigurat-o ca din auza canicuei se formeaza turbulente pe care le percepem ciudat si le interpretam ca atare. Foarte ferm am fost si sunt sa nu-i zic de lumina ciudata vazuta de mine in bucatarie, cu ceva timp in urma,intensa si structurata, cum ea vazuse fascicolele acelea intunecate, stiind cat de grav e bolnava de panica. Pana aproape de ziua ne-am foit amandoi cu mancarimi de piele, fara sa fi avut o catusi de mica iritatie sau tantari, am fost agitati si am adormit spre ziua. Mereau am linistit-o pe doamna ca n-avem nimic ciudat de la acele stranii perceperi de dinainte, am zis chiar si Tatal nostru de trei ori, s-o linistesc, si abia am calmat-o cu greu. Insa ce am vazut cu ochii mei aseara imi imfioara si acum gandurile...In prostii si idiotenii nu cred, sunt totusi o fire dura si greu de speriat cu orice tampenii care se vehiculeaza in folclor, mai ales ca la pariuri m-am dus noaptea in cimitire si am stat culcat pe pietre de mormant, singur cuc, cateva minute sa castig pariul, apoi am dormit, o data, singur cuc cu un mort in casa, un fost socru, el in sicriu si eu alaturi in pat, becul stins sa am sonul odihnitor si bun, lumanarile le-am stins sa nu ma afume la nas si sa-mi ia aerul, toti fiind plecati cu treburi la oras pentru cumparaturi de inmormantare sau culcati de frica pe la vecini...Mortii sunt buni, linistiti si tacuti, rai sunt cei printre care ne ducem veacul... Ceva a fost, dar nefiind savant nici nu pot da explicatii si pareri cerdibile, desi in inima si pentru judecata mea stiu ce s-a intamplat aseara...

Huhu Rezea spunea...

Nici acum nu ați înteles că acel aliniat din art. 60, cu cererea de actualizare, a rămas uitat în legea adoptată neglijent de Parlament din proiectul depus de SCMD la Senat, prin parlamentari interpuși, potrivit căruia recalcularea pensiilor în plată ar fi avut loc abia după prima actualizare a pensiilor, adică după prima majorare de solde după intrarea în vigoare a legii?
Aveți pe blog toate proiectele din care s-a plămădit Legea 223/2015.
In acea formă avea o noimă cererea pentru alegerea celor sase luni.
După introducerea recalculării pensiei, cu obligativitatea alegerii celor 6 luni până la 30 iunie 2016, acea prevedere din art 60 s-a perimat.

luminita spunea...

dle ADRIAN.ar fi mai bine daa ne-ai scuti de comentsriile dvs . asa ca lasa pe dșl DOGARU sa isi contiunue crezul , cu ce te deranjaza? El nu suporta nedreptatea si se zbate pentru dreptate in general ,asa ca taci

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Nu dorim să se respecte decât ce spunea LOV ca vrea să facă în legea pensiilor civile.
Adică un pensionar din 1990 să aibă o pensie egală cu unul care se va pensiona în 2022, dacă îndeplinește aceleași condiții de pensionare.
Actualizarea pensiilor militare, în forma prevăzută de art. 60, are tradiție încă din 2001, în Legea 164/2001.
Nimeni n-a părăsit Armata din cauza actualizării.
Să nu vină Lov, Dragnea, Carmen și Tutuianu să încerce să ne prostească!
Ordonanța Ciolos, din 2015, a declanșat hemoragia de cadre.

Iulian Mares spunea...

Corneliunsson,
Ia-o ușurel cu munca, nu te epuiza!
Daca nu a fost UFO sau un moroi, sigur este de la uleiul cu care prajeai peștele!
Nu te mai forța fizic, ci mai mult intelectual, că să lași măcar ediția I, Opere Complete!
Sunt convins că ai ceva materie antigravitațională in casa, care absoarbe fotonii, cu tot cu picioare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, vai, tu! Imi zici din pat sau dintr-un fotoliu? Usurel la ridicare, tot fara graba...

luminita spunea...

DLE MARES .lasati omul in pace , este si el stresat tare ,asa o sa ajungem si noi din cauza moroilor de DRAGNEA Olguta etc............

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ultima ora, Stiri pe surse: Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei, a initiat un proiect de lege care va elimina din toamna absolut toate pensiile speciale! Astfel, pe langa institutiile de forta, nu vor mai beneficia de pensii speciale nici femeile de serviciu, portarii si soferii de la Parlament, beneficiari, inca de anul trecut, al unor astfel de pensii care intreceau la cuantum medicii si profesorii! Legea pensiilor va fi egala pentru toti si astfel se va elimina si toata hrababura in pensii! Capisci?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vedeti ca stirea va fi difuzata si pe Romania TV de la h 18.00

Magda Dinca spunea...

pt. ALBERT ein stein :motivatia implicarii sefilor militari,era EXTREM DE SIMPLA.Datorita pozitiilor ocupate cat au fost in activitate,au acces mai facil in diverse sociale, politice si chiar de informare publica, fiind lideri de opinie profesionala in zonele in care si-au desfasurat activitatea sau la nivel national..............

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminita, sarut mainile cu sanatate!

Iulian Mares spunea...

Corneliunsson,
Observ că ești stresat rău și te înțeleg!
Nu am fotoliu....sunt într-o șalupă la pescuit... azi mai nasol...2 legali frumușei și atât!
Vezi, dacă erai femeie de serviciu la Parlament, nu mai postai despre întâmplări ciudate....cu lumini!

Luminița,
Moroii sunt peste tot! L-ai cunoscut și pe Nikolski? Căci pe Drăghici sigur îl știi! :))

iceparu spunea...

Adrian Bontas-nu ti-a zis nimeni sa te faci mic si sa te duci acasa?Ce te fute pe tine grija de Dogaru?Un civil nu are cum sa cunoasca intimitati ale sistemului militar.De unde stii tu ca un ofiter in rezerva sau in retragere nu poate primi misiuni.Pentru ca tu esti limitat in gandire tu vezi ofiterul numai in transee.

mosmartin16 spunea...

SCURT SI PE INTELESUL TUTUROR !!! DOMNILOR PARLAMENTARI - pentru ca numai dvs. puteti schimba OUG 59/2017,pana nu e prea tarziu !!! Este normal ca ARMATA ROMANIEI sa aiba ofiteri si subofiteri (r) care - pentru aceleasi functii, aceleasi grade,aceleasi solde de comanda,aceleasi gradatii, aceeasi vechime,aceleasi conditii de munca si aceleasi sporuri(in aceleasi procente ),TOATE ACESTEA AVUTE IN ANI DIFERITI - sa aiba pensii militare de stat in cuantumuri diferite ?!!! Daca raspunsul este NU, modificati "naibii odata" OUG 59 !!! Vis-a-vis de "gaselnita actualizarii", ESTE O MONSTRUOZITATE !!! Putem spune - si cand - MULTUMESC ???

luminita spunea...

NU IL STIU pe NIKOSCHI si nici pe DRAGHICI . nu era din generatia mea . si nici vreo tangenta .dar in schimb uite ca ii cunoastem pe astia de acum care sant mai aproape la asemanare cu cei al caoror nume il invocati, dle MARES, nu vi se pare ca nu o sa ii uitam prea curand pe dragnea ,olguta si etc , ca nu merita sa la scriu nmele altfel.

luminita spunea...

Poate cineva sa afle la ce lege a pensiilor unitara lucreaza olguta? unitara si cu pensiile militare? astia chiar si-ar bate joc de noi trecandu-ne din lege in lege? eu asa am inteles , ca iar asa vor face .Cine este aceasta femeie de se tine cont de ceeace arunca ia pe gura aia de mhalagioaica

luminita spunea...

OLGA asta cred ca nu esye normala .o tine langa ca sant 5 mil de pensionari si se lauda cum a crescut ea pensiile , nu spune dece se baga in pensiile militare si dece ministrul armatei ca si ceilalti o lasa sa vorbeasca in numele tuturor ce face ea cu pensiile mici din armata , ca vad ca se ocupa de toti /pe asta nu o opreste nimeni?

Gigi spunea...

Cu câteva luni în urmă,cârcotașii de serviciu,de pe acest blog și nu numai,îl dădeau pe Dogaru un om al sistemului,că face jocuri politice,că nu știu ce,că nu stiu cum.
Fraților,în ale armelor,nu vă mai luați după acești cârcotași de serviciu,gen civilesco,gen...îi știți d-voastră,care tot intră pe aici și bagă cotite.
Numai uniți suntem mai puternici!
L-am mai criticat și noi pe Dogaru dar,numai atunci când a spus unele chestii aiurea,pe lângă lege.
Nu știm să facem distincția,între
bine și rău?

Gigi spunea...

LOV o ține langa cu cei 5 mil.de pensioari deoarece,ei vor fi,crede ea,masa de votanți a lor.
Le-a dat un oscior de ros iar pe cealaltă parte le ia înapoi dublu,pri creșterea prețurilor la alimente,utilități etc.
Deja oamenii sa cam prins de manevră.
Or să aibă mari surprize la viitoarele alegeri!

radu spunea...

@Gigi,
Ma tem ca in 2018 vor simula din nou o iesire de la guvernare, lasand in urma un haos iremediabil in LSU si LPU!
Cu siguranta vor avea mari surprize la viitoarele alegeri, vor primii o palma usturatoare chiar din partea celor ce au votat PSD-ALDE!

Adrian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviu Po spunea...

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2)[...]
Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-297
Cazul meu concret:
-conform legii 223 altoita cu oug57 ,in luna iulie 2020 as fi avut pensie neta 4155 lei
-conform legii 263,in luna iulie 2020 as fi avut pensie neta 4105 lei
-conform ordonantei 59,in luna iulie 2020 voi avea pensie neta 2687 lei (cu "actualizari " anuale de 1.5%)
Pentru ca nu am date despre evolutia punctului de pensie dupa 1 iulie 2020 nu am putut continua calcul pana la etapa finala de aplicare a LSU.
Aceste calcule au fost facute in "lumina" plafonarii pensiei la marimea salariului net,folosind impozitarea de 35%,care de la 1 ianuarie 2018 va trece in sarcina angajatului.Nu stiu grila pentru conditii speciale pentru a aplica mai corect aceste calcule.
Ce spuneti ,actiunea doamnei ministru care a initiat aceasta oug in guvern si guvernul in ansambul sau, care a aprobat-o, poate sau nu poate fi incadrata in acest articol de lege?
Poate ca nu, din moment ce pentru 50 de lei in plus pe legea 223,am fost penalizat cu 4155-2687=1468 lei, sau cu 4105-2687=1418 lei...si acest fapt nu constituie vreo vatamare a drepturilor si intereselor mele...
Celor care ar putea zice ca pe 263 am fost favorizati cu calculul punctului de pensie folosindu-se numitorul fractiei de 20,le recomand sa citeasca hotarirea ICCJ din 25 mai 2015,care face referire la perioada 1977 pana la 31 martie 2001,respectiv pana la
HGR 261/2001 de schimbare a conditiilor de acordare a grupelor de munca,data nesemnificativa pentru noi,pentru ca aproape toti din armata am avut sau avem grupa I de munca sau grupa de conditii speciale.Prin urmare, nu am primit nimic gratis cum se doreste sa se creada ,sau se doreste sa se induca acest fapt opiniei publice ca in corpore avem pensii desantate si nesimtit de speciale.
Dupa cum ati observat ,continutul alineatului 2 l-am definit prin:[...],pentru ca oricand poate fi completat si cu "[...]pe temei de":pensionari militari...
CONTENCIOS ADMINISTRATIV,SAU CONTENCIOS PENAL?

Iulian Mares spunea...

Luminița,
Ai un răspuns smeker, dar OK!
LPU este in laborator și este una complet defavorabilă, ceva gen aia de pe timpul tău, dar fără OMM!
Ăsta, OMM... și l-a băgat LOV sub sau în P ....! Poșetă, deh!

Stelian P. spunea...

@Huhu
Ati afirmat de mai multe ori ca „Ordonanța Ciolos, din 2015, a declanșat hemoragia de cadre.” Eu vad putin diferit faptele:
1. Legea 223 a lui Ponta a deschis larg portile raiului pentru pensionarii militari (si nu numai lor). Oamenii au scapat de puncte, erau din nou speciali, noii pensionari jubilau cu fluturasii in mina iar briliantul de la capatul tunelului se numea ACTUALIZARE. Cine nu dorea sa huzureasca la pensie si cu ce pensie ?
2. Ordonanta lui Ciolos a spulberat toate sperantele cu exceptia uneia singure: Parlamentul care era al nostru. Cine mai fugea la pensie cind au aparut imediat solii fericirii care ne anuntau ca ordonanta tehnocrata va fi spulberata, ca in parlament se discuta o lege mult mai favorabila iar variantele ei erau expuse si aici chiar de catre cei care participau la negocieri ? De unde hemoragie in aceste conditii ?
3. Guvernul tradator a primit un binemeritat picior in fund iar noul guvern s-a jurat pe toti sfintii ca nu modifica nimic din formula de calcul a pensiilor militare si ca butoaiele cu lapte si miere dau pe dinafara. Nu a trecut o saptamina si noul guvern anunta prin specialista Olguta dezastrul. Acum incepe hemoragia care poate duce la necroza institutiilor de forta. De data asta parlamentarii si-au lasat placerile pe plajele insorite si au votat ordonanta in mare viteza (ordonanta Olguta nu ordonanta Ciolos).
Azi aceiasi mincinosi vin cu alte abureli. Femeile de serviciu sunt noua tinta.

luminita spunea...

de dlr mares , VAD CA MA TINETI IN MARE ATENTIE , MUTUMESC ,se spune ca in pomul fara fructe nu se da cu batul , pardon MARES cu M MARE , PE ASTIA DE COC LEGI SA II IA DRACU

ifrim spunea...

La poza atasata articolului cica se intrezareste luminita de la capatul tunelului.Da dar e a trenului ce vine spre noi!

iceparu spunea...

Adrian @ma repet.Fa-te mic si du-te acasa.Ce treaba ai tu cu problemele militarilor?A fi civil angajat la MApN nu inseamna ca esti militar.Te bagi precum musca in curul calului.Ti-ai rezolvat problemele personale si nu poti trai de grija militarilor?

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Indoctrinarea băsistă ți-a scurtcircuitat logica și gândirea.
Cum poți să aduci justificări penibile pentru conțopiștii cu cotiere care i-au păcălit pe Tobă, Motoc, Prunâ și Cioloș cu art. 40 al Ordonantei 57/2015?
Legea 223 inițială te stimula să rămâi în activitate până la 45 ani vechime cumulată, că să primești un cuantum de până la 130% din baza de calcul.
Ordonanța lui Ciolos te îndemna să nu mai râmâi în activitate peste 35 ani vechime cumulată, pentru că, oricât mai activai, cuantumul pensiei pentru vechime și pensia suplimentară nu mai putea trece peste plafonul de 85% din baza de calcul.
CPS a MApN a anunțat că anul trecut a soluționat 3110 cereri de pensionare pe când în acest an a soluționat abia 850 dosare in primele 6 luni.
Ințelegi acum hemoragia de pensionări declanșată de Ciolos?

Află şi d-ta că OUG 56 şi 59 nu au fost discutate nici în comisiile primei Camere sesizate.

Intr-adevăr, e o mare greşeală că şoferii, femeile de serviciu şi osptarii din Parlament primesc pensii speciale.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Iarasi propaganda basista este argumentul forte ca sa-mi puneti pumnul in gura. Stiu ca nu am voie aici sa ating PSD-ul nici cu o floare dar ce faceti dvs. nu e propaganda ? Dvs. nu ati observat ca PSD-ul ne fura din pensii si din drepturi sau si partidul rosu sufera de indoctrinarea basista ?
Deci, legea Ponta permitea "că să primești un cuantum de până la 130% din baza de calcul." Ce cadru activ era incintat sa munceasca atunci cind stia ca un pensionar poate avea o asemenea baza de calcul ? Partea proasta era ca primii care profitau de aceasta lege erau tinerii. Cei care aveau vechime mai asteptau 2 - 3 ani ca sa profite de lege cit mai mult. Acum incepe hemoragia dar rana nu e mortala si din cauza asta gradele mari ramin in asteptare.
Anul asta CPS a solutionat doar 850 de dosare. Asta inseamna ca a primit doar 850 de dosare ?
Ce s-a discutat sau nu in comisiile primei Camere ma lasa indiferent. Sefii celor doua Camere au influenta aici si intimplator unul e pesedist de frunte celalalt e un om cu o morala impecabila.
La primele semne ale ordonantei Olguta sefii de rang inalt si-au adus aminte ca nu mai e de asteptat ceva bun asa ca roiu...Credeti ca subordonatii lor nu au inteles mesajul ? Stiti cite dosare au fost solutionate ? Eu nu stiu dar stiu ca dosarele cresc si tot cresc. Sigur, tot propaganda basista e de vina.

Huhu Rezea spunea...

Rar se poate vedea o asemenea îndărădnicie în cunoașterea și aplicarea legii ca la conducerea SCMD.
Acest articol are o vechime mai mare de o săptămână, în care indrum pensionarii că pot să atace direct în contencios administrativ OUG 59/2017, în condițiile art. 9 alin(1) din L 544, fara să mai parcurgă procedura prealabilă, că așa se reglementează în art. 7 alin. (5) al L 544/2004, numai Scmd pierde timpul cu procedura prealabilă sesizării instanței de contencios administrativ, procedură îndreptată către Ministerul Muncii.
Dacă tot încurcă lucrurile, putea să se adreseze direct Guvernului...că el a emis ordonanța.
Văzând atâta incompetența juridică la multe din organizațiile asociative ale rezerviștilor, ar fi recomandat să formulăm acțiuni individuale sau în comun către instanțele de contencios administrativ ale Curților de Apel din întreaga tară, astfel încât în următoarele luni zeci de mii de acțiuni să fie puse pe rolul Curților de Apel.