Un produs Blogger.

luni, ianuarie 29, 2018

OUG nr.59/2017 produce pagube care îndreptăţesc formularea imediată de acţiuni în instanţa de contencios administrativ

140 comments
O acţiune în contencios administrativ în problema OUG 59/2017 nu poate fi formulată decât în condiţiile art. 9 din Legea 544/2004.
In  cererea adresată Curții de Apel reclami, în principal, ce drepturi îți sunt vătămate prin Ordonanță si, în secundar, invoci excepția de neconstituționalitate privind articolul din ordonanță care încalcă drepturile, intimata fiind instituția statului care a emis actul normativ, nu persoane fizice.
Pentru că Ordonanța a produs deja efecte prin încalcarea drepturilor de pensie care se cuveneau pensionarilor militari, începând  cu 01 01 2018, nu pentru că o organizație sindicală a formulat o caricatură de acțiune în contencios administrativ, reiau acest articol publicat pe 16 08 2017 .... rămas în uitare.
Se întrezărește luminița de la capătul tunelului.





Prejudiciul material viitor și previzibil care îndreptățește formularea unor actiuni în contencios administrativ împotriva art. VII, pct. 3 al OUG nr.59/2017 este calculabil prin diferența dintre soldele de funcție ale militarilor în activitate, majorate etapizat până în anul 2022 prin Legea nr. 153/2017, Anexa VI, Cap. 1,  și solda de funcție prezentă, înghețată încă din octombrie 2008, care a stat și la baza recalcularii pensiilor militare, potrivit Legii 223/2015 , soldă calculată după formula CIF x 197,33 lei, potrivit Legii nr. 138/1999 cu modificările și completările ulterioare,  recompusă prin legislația de după anul 2010.
Obiectul principal al acțiunii care se introduce la Curtea de Apel poate fi cererea de obligare a Casei de Pensii  Sectoriale de care aparțineți să procedeze , la termenele de majorare a soldelor de funcție pentru personalul militar în activitate din art. 38 al Legii 153/2017, legea salarizării unitare, la actualizarea pensiei militare asa cum a fost reglementată în art. 60 al Legii nr. 223/2015, înainte de a fi modificat prin OUG nr.59/2017,Art. VII pct.3. 
Completare: 
De la 01 01 2018 soldele de funcţie şi de grad ale activilor(cele care îndreptăţeau actualizarea pensiilor militare) au fost majorate prin art. 38 al L 153/2017 cu 25%.
Obiectul secundar al actiunii, pentru a respecta dispozițiile art. 9, alin.  (1) din Legea nr. 544/2004, este constatarea neconstituționalității Art.VII, pct.3 al OUG nr. 59/2017.


Extrase din Legea nr. 544/2004

Art. 1
(7) Persoana vatamata in drepturile sau in interesele sale legitime prin ordonante sau dispozitii din ordonante ale Guvernului neconstitutionale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prezentei legi.

Art. 2
alin (1)
s) paguba iminenta - prejudiciul material viitor si previzibil sau, dupa caz, perturbarea previzibila grava a functionarii unei autoritati publice sau a unui serviciu public;
Art. 7
Articolul 7: Procedura prealabila
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazurile prevazute la art. 2 alin. (2) si la art. 4 nu este obligatorie plangerea prealabila.



Articolul 9: 
Actiunile impotriva ordonantelor Guvernului

(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta .
(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond .
(3) Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila.
(4) In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI.

(5) Actiunea prevazuta de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.

Articolul 10: Instanta competenta
(1) Litigiile ............. privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale, precum si accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 de lei se solutioneaza in fond de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, daca prin lege organica speciala nu se prevede altfel.

(4) Ordonantele sau dispozitiile din ordonante care se considera a fi neconstitutionale, precum si actele administrative cu caracter normativ care se considera a fi nelegale pot fi atacate oricand.
Articolul 12: Documentele necesare
Reclamantul anexeaza la actiune copia actului administrativ pe care il ataca sau, dupa caz, raspunsul autoritatii publice prin care i se comunica refuzul rezolvarii cererii sale. In situatia in care reclamantul nu a primit niciun raspuns la cererea sa, va depune la dosar copia cererii, certificata prin numarul si data inregistrarii la autoritatea publica, precum si orice inscris care face dovada indeplinirii procedurii prealabile, daca acest demers era obligatoriu. In situatia in care reclamantul introduce actiune impotriva autoritatii care refuza sa puna in executare actul administrativ emis in urma solutionarii favorabile a cererii ori a plangerii prealabile, va depune la dosar si copia certificata dupa acest act.


Articolul 17: Judecarea cererilor

(2) Pentru cererile formulate in baza prezentei legi se percep taxele de timbru prevazute de Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cauzele neevaluabile in bani, cu exceptia celor care au ca obiect contractele administrative, care se vor taxa la valoare .

140 de comentarii:

Magda spunea...

Istoria a dovedit ca "unirea face puterea",de aceea cred ca ar trebui militat pentru actiuni judiciare COMUNE ale asociatiilor de rezervisti sau ale unor grupuri (cat mai numeroase),constituite prin diverse forme de mobilizare, cu implicarea unor fosti lideri militari de la diverse nivele.

Liviu PO spunea...

Casa de pensii sectoriala a MApN a incetinit ritmul de recalculare al pensiilor ...Oare au primit ordin in acest sens?S-au temut ca nu care cumva sa termine procesul pana in 14 septembrie inclusiv?Daca "planetele" s-au aliniat in asemenea "hal" e clara treaba ca si actiunile viitoare in contencios vor fi "aliniate" efectiv la fel idiferent cat de bine argumentate vor fi...

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Presa normală începe să se dezmeticească:

http://m.adevarul.ro/locale/sibiu/la-varsta-bani-ies-pensie-militarii-statelor-membre-nato-1_5992dd0a5ab6550cb802bb42/index.html

Gigi spunea...

Atunci,să-i "bombardăm"cu în contencios,individual,cu zeci de mii de acțiuni!
Camarazi,nu mai dormiți în izmene,treceți la fapte!

luminita spunea...

Nu ar fi mai bine sa facem ceva colectiv_ ?ma gandesc o petitie la guvern .

Sorin spunea...

Ritmul de recalculare a pensiilor a scazut in a doua saptamana din august la jumatate. Daca inainte se recalculau aprox 1600 pensii, acum s a ajuns la 800. Pe ritmul vechi ar fi terminat recalcularea in jur de 01 sept. Ar fi avut la dispozitie doua saptamani sa faca actualizarea dispusa de lege ca uare a primei majorari, asa cum zice art 60 1 (a), si in ordinea recalculare-actualizare, cum si a propus CPS a MApN conform ulti.ului alineat din Comunicatul de presa din 06 iulie 2017, pentru a alinia pensiile dpdv al functiilor, pt respectarea pricipiiloe egalotatii si nediscriminarii din preambulul l223. Ori concediile ori decizia politica de a nu indrazni sa faca actualizarea pt ca ar implica fonduri suplimentare.

Gigi spunea...

Vremea petițiilor a trecut.Este pierdere de timp!
Ce să facem?Să așteptăm termenul legal să-ți trimită un răspuns evaziv de dinainte știut?

maiag spunea...

DAOGARU,ABIA ASTEAPTA SA MAI INCASEZE NISTE BANI DE LA FRAERI PT AVOCATII FAMILIEI,daca ar fii cu bani imediat da din cleanta,asa tace ca mutu si face pe istricul,cine mai pune botu?sindicatu nu mai are cotizanti

dorin19 spunea...

În general consider că Dogaru încearcă să facă ceva apărînd la TV, etc., dar exemplele pe care el le dă se referă la cele mai mari pensii ale militarilor (peste 4 000 lei) și asta nu e bine de loc atît timp cînd sunt foarte multe pensii sub 2 000 lei; despre aceste pensii mici ar trebui să li se vorbească civililor. Aceiași greșeală, ca să nu spun prostie, am constatat și la Pricină cînd a spus că el are pensia sub 5 000 lei. Azi am citit articolul lui Dogaru (din 16.08.2017). În al 2-lea paragraf spune : “daca unui colonel activ ii creste venitul cu 3000 de lei ...”. Nici cosmonauților de la N.A.S.A. nu le cresc salariile într-un astfel de ritm. Scurt pe doi, mi-a sărit țandăra cînd am văzut un astfel de exemplu idiooot. În al 3-lea paragraf scrie: „Anul acesta s-a dat o indexare de 5,25% tuturor pensionarilor si civili si militari, pe intreaga pensie, care este mai mare la militari decat cei 15% calculati doar pe solda de functie, in luna iulie a.c.”. În ce limbă chineză sunt făcute astfel de calcule? Dacă va continua cu astfel de fantasmagorii, îmi voi pune întrebarea : de partea cui joacă Dogaru?
Propunerea mea e să analizăm ce posibilități există ca unii pensionari militari să apară la posturile TV și să vorbească de toate minciunile abjecte pe care unii reprezentanți din mass media le susțin împotriva pensionarilor militari. Cînd spun de apariția la posturi TV, evident nu mă refer la Romania TV care duce o campanie extrem de violentă de ură împotriva tuturor organismelor de forță ale țării.

Huhu Rezea spunea...

@gigi
De ce ești comod și nu citești extrasele din textul Legii contenciosului administrativ?
In cazul ordonanțelor de guvern nu mai este necesară procedura prealabilă pentru promovarea unei acțiuni pentru repararea prejudiciului iminent produs de ordonanță.

gheorghe spunea...

de doua saptamani criu pe blog ca cineva sa vada si sa inceapa demersurile :
STIMATI DOMNI VA REPET PT CA DOGARU SI COARNA SA INCEAPA DEMERSURILE : mai oameni buni ! noi tot despicam aici pe blog firul in patru....dar nimeni nu scrie concret nimic. de exemplu " ce facem stam cu mainile in buzunare ? sunt atatea asociatii de pensionari miliari, chiar nu ne unim si sa protestam impotriva acestei ordonante ? sa facem ceva ca de nu ordonanta intra in vigoare si vor rade de noi acesti guvernanti. sa nu mai votati PSD in vecii vecilor atat noi ca militari cat si neamurile noastre de la cel mai tanar pana la cel mai batran. asociatiile de pensionari sa faca liste cu semnatura fiecaruia si sa deschidem proces impotriva ordonantei si guvernului. suntem 65000 si cred ca nu o sa le fie usor politicienilor.
Si voi scrie pana cand vad ca se face ceva.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Cred ca nu ar strica nimanui ca pe linga publicarea extraselor din textele de lege sa dati si explicatiile necesare inclusiv un formular tip pe care sa-l completeze fiecare. Eu chiar ieri am stat la o masa cu un coleg (colonel cu academie) care mi-a spus:
- lasa-ma ba cu prostiile astea. Ce ati invatat voi la facultate, sa cititi romaneste ? Eu platesc sindicatul si sa-mi faca ei birocratia. Ati inventat voi cuvinte din astea sucite ca sa va dati intelectuali.

Gigi spunea...

@Huhurez
De unde ați dedus,din cele două postări ale mele de mai sus,că trebuie făcută procedura prealabilă?
A doua postare,de mai sus,se adresează @luminița,care spune că, trebuie adresate petiții.Eu i-am răspuns că,"vremea petițiilor a trecut"

ifrim spunea...

@Maiag.Sa-l intrebe cineva care are acces face to face pe Coarna daca nu ne ia in primire si pe noi rezervistii.Este incisiv, vorbeste pe litera legii, nu are coabitare, nu-i strica 120/an/ membru.

Gigi spunea...

@maiag
Dacă sunteți suspicioși că Dogaru "mănâncă" banii,atunci să faceți individual o acțiune în contencios,fără procedură prealabilă,pt.această excepție de neconstituționalitate,a OUG 59.

Ela Pop spunea...

Ritmul de recalculare a pensiilor a scazut fiindca angajatii Casei trebuie sa rezolve cu prioritate dosarele de pensie depuse dupa anuntul naucitor al Holgutei ,dosare in care trebuie emise deciziile de pensii in termen de 45 zile de la depunere.Asa ca au lasat_0 mai moale cu recalcularea...

Gigi spunea...

D-le admin,
Apariția cu întârziere a comentariilor userilor,ci nu în timp real,duce la asemenea interpretări a textelor postate de useri.
Știu că,dacă nu ați modera comentariile,ar ieși un talmeș-balmeș,nu puteți sta tot timpul la pupitru,aveți și d-voastră treabă dar,nu le puteți șterge ulterior?Sau este mai greu?Zic și eu!
De exemplu,am postat comentariul imediat după al @ Luminița fiindu-i adresat ,dar a apărut după alte trei comentarii.
Ăsta este dezavantajul neapariției în timp real a postării!

Huhu Rezea spunea...

@gigi
Nu d-ta ai scris asta, mai sus? „Ce să facem?Să așteptăm termenul legal să-ți trimită un răspuns evaziv de dinainte știut?”

- vezi că la comentariile d-tale ai buton de stergere, care seamănă cu un cos de gunoi. Apeși pe el și ștergi comentariile pe care le consideri că nu mai sunt de actualitate.

Gigi spunea...

@H
Userul,Luminița a postat așa:
Să ne adresăm colectiv...cu o petiție la guvern...
Eu i-am răspuns,exclusiv doamnei
Că,aceste petiții nu-și au rostul,pierdere de timp,trimit răspunsuri evazive,după ce trece
termenul legal de 45 zile!
Asta am vrut să-i răspund.
Cu respect!

luminita spunea...

DA / corect ar fi tarziu atunci orice este tarziu

Ein Stein spunea...

Sunt uimit de o asa idee stralucita a dnei Magda, asa trebuie, sa fim uniti asa ca-ntr-o gramajoara, sa nu mai fim imprastiati unu ici altul colea ca-n bancul cu porumbul si paduchele de Scornicesti. De asemenea si asta, cu sa ne conduca niste lideri militari de la esaloane de la diverse nivele, de preferat cu indicele de importanta luat. Dar eu zic sa nu ne grabim, deocamdata sa ne bazam pe ce avem chiar daca sunt uzati, cat de curand ni se vor alatura Ciuca, Fratila, ala de umbla cu caravana vesela prin garnizoane, seful de la DFC si muuuulti altii. Ei chiar vor sti cum nu trebuie sa se procedeze, bine, trebuie sa le dam un mic ragaz pana sa se dezmeticeasca si sa priceapa ca nu sunt nemuritori si de neinlocuit.
Mai vin cu un comentariu steril, eu fiind mai conservator, stiu ca dintotdeauna a existat o relatie antagonista intre termenul de leader si sef. Leaderii au murit de mult ca dragonii din filmul Games of Thrones cu diferenta ca la noi nu a mai avut cine sa-i mai nasca asa ca ramanem doar cu sefimea care sa ne calauzeasca.
Vin si eu cu o propunere palida, nu ar fi mai bine ca fiecare sa faca ce are de facut fara sa mai astepte un ajutor, adica sa se dea dupa cires, care nu va veni niciodata si in loc sa astepte calauzirea leaderilor esalon militar, bla bla sa caute sa se informeze la oameni educati, de bun simt si cu pregatire in domeniul in speta?
Sau poate nu.

Unknown spunea...

Haideți să îi acționăm în instanță,pierdem timpul,sa ne unim grupuri,grupuri.Cine e din Dolj sa trimită mesaj la ionica.danielsorin@gmail.com.

Pop Iuliu spunea...

Având in vedere ca pensia mea nu a fost actualizata din oficiu ca urmare a majorării cu 15% a soldelor cadrelor active, nici in luna august, am sunat la CPS, iar persoana care a răspuns la telefon mi-a indicat sa fac cerere pentru actualizare, chiar dacă eu sunt pensionat după 01.01.2016. Deși m-am conformat, as vrea sa știu dacă si altor cititori ai blogului li s-a indicat de la CPS sa procedeze similar?

iceparu spunea...

Fiecare pe cont propriu.Cei ce sunt membri SCMD se adreseaza in justitie centralizat pe filiale.Asa au procedat cei de la Cluj in 2011 si au avut castig de cauza.Nu o mai lalaiti.Mergeti la un avocat priceput in conflicte de munca sa va faca plangerea(nu costa mult.Negociati) si depuneti-o la tribunale.

Huhu Rezea spunea...

@iceparu
SCMD Cluj nu a fost parte a procesului de la Curtea de Apel Cluj prin care a fost anulată parțial HG 735/2010.
Reclamanți în comun, în același dosar, au fost:
Părţi:
HEXAN VIOREL : Reclamant
STĂNESCU GHEORGHE : Reclamant
TRIF ŞTEFAN : Reclamant
PATCA IULIAN : Reclamant
BOB IOAN : Reclamant
ŞERBAN MIRCEA MATEI : Reclamant
VANEA VASILE : Reclamant
GUVERNUL ROMÂNIEI : Pârât


Vezi:
http://www.huhurez.com/2010/11/hg-7352010-anulata-partial-de-curtea-de.html

Leon spunea...

Daca ce spune Pop Iuliu este adevarat si cred ca asa este, Casele de pensii Sectoriale urgent trebuie sa vina cu cate un Comunicat unde sa precizeze daca Actualizarea se face din oficiu sau chiar trebuie sa facem cerere si poate sa ne prezinte si un Model de cerere..!

Huhu Rezea spunea...

@leon
Printre dispoziţiile din HG 735/2010, a Guvernului Boc, anulate de instanţa de la Cluj s-a numărat şi cea care prevedea obligativitatea depunerii unei cereri de recalculare, în caz contrar, în calculul pensiilor nu mai intrau veniturile reale ci salariul mediu pe economie.
Ce rost mai are o cerere de actualiyare dacă deja s-au alesw cele 6 luni la procedura de recalculare?
Eu mă tem că în baza OUG 56/2017 nu vom mai vedea vreo actualizare.

Leon spunea...

Cu atat mai mult este nevoie de acestete Precizari, dle H..!
Astazi am fost sunat de 3 colegi care deja au trimis Cereri pentru Actualizarea pensiei militare.
Eu mai astept cateva zile..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Si n-ai avut curiozitatea să-i întrebi dacă au ales alte 6 luni decât la recalculare? d-ta ce ai de gând să alegi?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Un pensionar care la recalculare pe L223 are un cuantum mai mic decât cel în plată, riscă ca solicitând actualizarea pe OUG cu 15% mărire din SF să rămână în plată cu cuantumul mai mic, pe L223, actualizat cu f puțin, sau de actualizează cuantumul mai mic, ieșit din recalcularea pe L223 și i se plătește cuantumul mai avantajos?

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Casa de pensii Sectoriala a MApN a avut grija sa posteze OUG.59/04.08.2017 publicata in MO nr.648/04.08.2017, dar nimic despre Actualizarea pensiilor militare..!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Din Comunicatul CSP de la începutul lunii iulie rezulta că se actualizează cuantumul recalculat.... nu cel în plată indexat.
Deși legea nu precizează, cuantumul mai avantajos rămâne în plată și după această ultimă actualizare de pensii militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am convingerea ca ne vom trezi in toamna cu Legea Unica a Pensiilor, si am mai zis-o, cu referiri speciale pentru militari, pe statut de pensii militare, unde vor fi operate corectii corespunzatoare, ca dealtfel pentru magistrati, diplomati si parlamentari. Ceva, ceva se cloceste si taina este extraordinar de bine pazita, doar cateva persoane avand acces la ce ni se pregateste. As zice ca rau nu va fi, daca se doreste liniste si dreptate pentru toti, regula de baza fiind nedepasirea salariilor neputand sa ingradeasca drepturile furate prin ordonante, pana acum, precum coeficienti pe grupele de minca, 80% in loc de 65% baza de calcul, depasirea pragului maxim de 85%, alte drepturi. Poate sa ne dea toate drepturile, dar fiind pragul de nedepasire a soldelor se pot face pasi importanti pentru restabilirea unor drepturi la care aspiram cu totii. Rabdare de-am avea...

Unknown spunea...

Dogaru declara : Anul acesta s-a dat o indexare de 5,25% tuturor pensionarilor si civili si militari, pe intreaga pensie, care este mai mare la militari decat cei 15% calculati doar pe solda de functie, in luna iulie a.c. Poate cineva sa confirme sau sa infirme pe un calcul fictiv de pensie ?

iceparu spunea...

Sa nu intelegeti ca sunt un nostalgic.Totusi imi pun intrebarea.Ce -am fost si ce am ajuns?Nu am facut devieri de la legi si am ajuns rau.Oare daca eludam legile nu ajungeam mai bine?
Ma repet.Pana nu punem stapanire pe un partid cu pondere nu vom ajunge sa batem cu pumnul in masa.Discutiile pe internet sunt necesare dar nu sunt suficiente.

Gigi spunea...

Am văzut că unii pensionari,care mai intră și pe aici,postează și
pe alte bloguri la ore târzii din noapte,3,4 cu întrebări despre anumite probleme legate de pensie.
Aici ne-au adus nenorociții ăștia!Oamenii nu mai au somn,nu mai au liniște!
Ușor,ușor ne distrug psihic,ne macină nervii,ne distrug sănătatea.
Când vom avea și noi liniște?Este o întrebare la care nu cred că vom afla un răspuns prea curând!
LOV,Dragnea & comp.or avea liniște?

Huhu Rezea spunea...

@Nicolae Tudor
Pe acest blog găsești suficiente articole și comentarii despre acea comparație.
Are dreptate Dogaru! Conform Comunicatului CSP se actualizează cu 15% solda de funcție și elementele salariale determinate procentual din solda de funcție ale cuantumului calculat/recalculat, fără indexările de 10,25% din anii 2016 și 2017.
Nu știm dacă după OUG 56/2017 se va mai face si această actualizare.

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Așa este. In loc să citească, mulți întreabă, întreabă și iar întreabă; pe unde pot. Doar, doar s-o găsi cineva care să le dea răspunsul pe care și-l doresc.

Liviu PO spunea...

Sa inteleg ca prin cererea de actualizare si indicarea celor sase luni,care pot fi si altele decat cele indicate pentru recalculare,cei care nu au fost multumiti de lunile alese la recalculare,primesc o a doua sansa? Daca e asa ,acestia ar trebui atentionati cumva sa-si scrie cererile,bineinteles ca nu vor primi bani din urma (ianuarie 2016),dar oricum e ceva si din iunie 2017...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Oug 56/2017 produce halucinatii? Aseara, cam pe la h aprox 20.00 gateam niste peste prajit cand, dintr-o data, de pe geam a venit piezis, din stanga estica,o lumina stralucitoare cu irizari de verde pal pe marginile a fiecariu fascicol, ca un snop de sageti suprapuse haotica, dar perfect pe o directie si structurate fragmentat, precum sedimentele dintr-o roca, care a trecut peste tigaia de pe aragaz si s-a topit parca in ziduri, fara a lumina cu stagnare pe acesta cu difuzie laterala, pur si simmplu am vazut ca intra acea lumina in zid. M-am uitat pe geam si afara nu erau nori de ploaie sau fulgere. Am pus-o pe seama unor faruri, dar era lumina afara, chiar daca soarela asfintise, eu la ultimul etaj, nici o maisina pe strada...
Pe la h 21, am iesit cu doamna mea la aer pe capatul holului intr-un balconas, se intunecase bine de tot, era poate aproape h22, nu-i spusesem de vedenia din bucatarie, parandu-mi-se o banalitate din cauza caniculei...Dintr-o data, doamna mea mi-a aratat deasupra hotelului din apropiere o stea zburdalnica, ciudata, dupa ce mai intai stagnase cu staralucire puternica deasupra hotelului. Nu era un lampion chinezesc cu lumnare, caci nu era globular ci lunguiet pe orizontala si fara acele palpairi haotice ale lumnarii, desi pulsa ritmic si calculat, parca. Avea o traiectie, cand sinosoidala, cand rectilinie, neuniforma, apoi in cercuri derutante. Am zis ca-i un fluture mare in care reflecta lumina orasului, insa avand o forma aproximativ de trabuc, mai mult decat rotunda, am cautat sa disting ceva detalii dar n-am reusit nici unul dintre noi sa ne dam seama ce este...Lumina aceea ciudata, in acele miscari haotice, dar precise configurativ, a disparut peste blocul nostru si am ramas amandoi pe ganduri la ce vazusem si neam gandit daca se merita sa spunem cuiva despre ciudatenie...Acel travaliu a durat cam cinci minute lungi si a disparut, cum am mai zis, linistit si in acelasi dans deasupra blocului nostru, intr-o tacere de mormant. La zece minute ne-am retras in casa, eu iesind in balconul garsonierei sa redesopar pe cer ciudatenia, doamna mea intinzandu-se in pat la odihna si cu fata catre mine...Dintr-o data a tipat speriata si mi-a zis ca de afara din noapte, pe langa mine, trecuse niste fascilole foarte intunecoase, exact cum ar fi fost niste raze ca niste fasii suprapuse, in schimb erau mai intunecoase decat noaptea de afara si cea din casa, luminata doar de tv, de un negru intens care pur si simplu a simtit ca trecuse prin corpul ei ca un fior! Am linistit-o si am asigurat-o ca din auza canicuei se formeaza turbulente pe care le percepem ciudat si le interpretam ca atare. Foarte ferm am fost si sunt sa nu-i zic de lumina ciudata vazuta de mine in bucatarie, cu ceva timp in urma,intensa si structurata, cum ea vazuse fascicolele acelea intunecate, stiind cat de grav e bolnava de panica. Pana aproape de ziua ne-am foit amandoi cu mancarimi de piele, fara sa fi avut o catusi de mica iritatie sau tantari, am fost agitati si am adormit spre ziua. Mereau am linistit-o pe doamna ca n-avem nimic ciudat de la acele stranii perceperi de dinainte, am zis chiar si Tatal nostru de trei ori, s-o linistesc, si abia am calmat-o cu greu. Insa ce am vazut cu ochii mei aseara imi imfioara si acum gandurile...In prostii si idiotenii nu cred, sunt totusi o fire dura si greu de speriat cu orice tampenii care se vehiculeaza in folclor, mai ales ca la pariuri m-am dus noaptea in cimitire si am stat culcat pe pietre de mormant, singur cuc, cateva minute sa castig pariul, apoi am dormit, o data, singur cuc cu un mort in casa, un fost socru, el in sicriu si eu alaturi in pat, becul stins sa am sonul odihnitor si bun, lumanarile le-am stins sa nu ma afume la nas si sa-mi ia aerul, toti fiind plecati cu treburi la oras pentru cumparaturi de inmormantare sau culcati de frica pe la vecini...Mortii sunt buni, linistiti si tacuti, rai sunt cei printre care ne ducem veacul... Ceva a fost, dar nefiind savant nici nu pot da explicatii si pareri cerdibile, desi in inima si pentru judecata mea stiu ce s-a intamplat aseara...

Huhu Rezea spunea...

Nici acum nu ați înteles că acel aliniat din art. 60, cu cererea de actualizare, a rămas uitat în legea adoptată neglijent de Parlament din proiectul depus de SCMD la Senat, prin parlamentari interpuși, potrivit căruia recalcularea pensiilor în plată ar fi avut loc abia după prima actualizare a pensiilor, adică după prima majorare de solde după intrarea în vigoare a legii?
Aveți pe blog toate proiectele din care s-a plămădit Legea 223/2015.
In acea formă avea o noimă cererea pentru alegerea celor sase luni.
După introducerea recalculării pensiei, cu obligativitatea alegerii celor 6 luni până la 30 iunie 2016, acea prevedere din art 60 s-a perimat.

luminita spunea...

dle ADRIAN.ar fi mai bine daa ne-ai scuti de comentsriile dvs . asa ca lasa pe dșl DOGARU sa isi contiunue crezul , cu ce te deranjaza? El nu suporta nedreptatea si se zbate pentru dreptate in general ,asa ca taci

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Nu dorim să se respecte decât ce spunea LOV ca vrea să facă în legea pensiilor civile.
Adică un pensionar din 1990 să aibă o pensie egală cu unul care se va pensiona în 2022, dacă îndeplinește aceleași condiții de pensionare.
Actualizarea pensiilor militare, în forma prevăzută de art. 60, are tradiție încă din 2001, în Legea 164/2001.
Nimeni n-a părăsit Armata din cauza actualizării.
Să nu vină Lov, Dragnea, Carmen și Tutuianu să încerce să ne prostească!
Ordonanța Ciolos, din 2015, a declanșat hemoragia de cadre.

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Ia-o ușurel cu munca, nu te epuiza!
Daca nu a fost UFO sau un moroi, sigur este de la uleiul cu care prajeai peștele!
Nu te mai forța fizic, ci mai mult intelectual, că să lași măcar ediția I, Opere Complete!
Sunt convins că ai ceva materie antigravitațională in casa, care absoarbe fotonii, cu tot cu picioare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, vai, tu! Imi zici din pat sau dintr-un fotoliu? Usurel la ridicare, tot fara graba...

luminita spunea...

DLE MARES .lasati omul in pace , este si el stresat tare ,asa o sa ajungem si noi din cauza moroilor de DRAGNEA Olguta etc............

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ultima ora, Stiri pe surse: Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei, a initiat un proiect de lege care va elimina din toamna absolut toate pensiile speciale! Astfel, pe langa institutiile de forta, nu vor mai beneficia de pensii speciale nici femeile de serviciu, portarii si soferii de la Parlament, beneficiari, inca de anul trecut, al unor astfel de pensii care intreceau la cuantum medicii si profesorii! Legea pensiilor va fi egala pentru toti si astfel se va elimina si toata hrababura in pensii! Capisci?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vedeti ca stirea va fi difuzata si pe Romania TV de la h 18.00

Magda spunea...

pt. ALBERT ein stein :motivatia implicarii sefilor militari,era EXTREM DE SIMPLA.Datorita pozitiilor ocupate cat au fost in activitate,au acces mai facil in diverse sociale, politice si chiar de informare publica, fiind lideri de opinie profesionala in zonele in care si-au desfasurat activitatea sau la nivel national..............

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminita, sarut mainile cu sanatate!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Observ că ești stresat rău și te înțeleg!
Nu am fotoliu....sunt într-o șalupă la pescuit... azi mai nasol...2 legali frumușei și atât!
Vezi, dacă erai femeie de serviciu la Parlament, nu mai postai despre întâmplări ciudate....cu lumini!

Luminița,
Moroii sunt peste tot! L-ai cunoscut și pe Nikolski? Căci pe Drăghici sigur îl știi! :))

iceparu spunea...

Adrian Bontas-nu ti-a zis nimeni sa te faci mic si sa te duci acasa?Ce te fute pe tine grija de Dogaru?Un civil nu are cum sa cunoasca intimitati ale sistemului militar.De unde stii tu ca un ofiter in rezerva sau in retragere nu poate primi misiuni.Pentru ca tu esti limitat in gandire tu vezi ofiterul numai in transee.

mosmartin16 spunea...

SCURT SI PE INTELESUL TUTUROR !!! DOMNILOR PARLAMENTARI - pentru ca numai dvs. puteti schimba OUG 59/2017,pana nu e prea tarziu !!! Este normal ca ARMATA ROMANIEI sa aiba ofiteri si subofiteri (r) care - pentru aceleasi functii, aceleasi grade,aceleasi solde de comanda,aceleasi gradatii, aceeasi vechime,aceleasi conditii de munca si aceleasi sporuri(in aceleasi procente ),TOATE ACESTEA AVUTE IN ANI DIFERITI - sa aiba pensii militare de stat in cuantumuri diferite ?!!! Daca raspunsul este NU, modificati "naibii odata" OUG 59 !!! Vis-a-vis de "gaselnita actualizarii", ESTE O MONSTRUOZITATE !!! Putem spune - si cand - MULTUMESC ???

luminita spunea...

NU IL STIU pe NIKOSCHI si nici pe DRAGHICI . nu era din generatia mea . si nici vreo tangenta .dar in schimb uite ca ii cunoastem pe astia de acum care sant mai aproape la asemanare cu cei al caoror nume il invocati, dle MARES, nu vi se pare ca nu o sa ii uitam prea curand pe dragnea ,olguta si etc , ca nu merita sa la scriu nmele altfel.

luminita spunea...

Poate cineva sa afle la ce lege a pensiilor unitara lucreaza olguta? unitara si cu pensiile militare? astia chiar si-ar bate joc de noi trecandu-ne din lege in lege? eu asa am inteles , ca iar asa vor face .Cine este aceasta femeie de se tine cont de ceeace arunca ia pe gura aia de mhalagioaica

luminita spunea...

OLGA asta cred ca nu esye normala .o tine langa ca sant 5 mil de pensionari si se lauda cum a crescut ea pensiile , nu spune dece se baga in pensiile militare si dece ministrul armatei ca si ceilalti o lasa sa vorbeasca in numele tuturor ce face ea cu pensiile mici din armata , ca vad ca se ocupa de toti /pe asta nu o opreste nimeni?

Gigi spunea...

Cu câteva luni în urmă,cârcotașii de serviciu,de pe acest blog și nu numai,îl dădeau pe Dogaru un om al sistemului,că face jocuri politice,că nu știu ce,că nu stiu cum.
Fraților,în ale armelor,nu vă mai luați după acești cârcotași de serviciu,gen civilesco,gen...îi știți d-voastră,care tot intră pe aici și bagă cotite.
Numai uniți suntem mai puternici!
L-am mai criticat și noi pe Dogaru dar,numai atunci când a spus unele chestii aiurea,pe lângă lege.
Nu știm să facem distincția,între
bine și rău?

Gigi spunea...

LOV o ține langa cu cei 5 mil.de pensioari deoarece,ei vor fi,crede ea,masa de votanți a lor.
Le-a dat un oscior de ros iar pe cealaltă parte le ia înapoi dublu,pri creșterea prețurilor la alimente,utilități etc.
Deja oamenii sa cam prins de manevră.
Or să aibă mari surprize la viitoarele alegeri!

radu spunea...

@Gigi,
Ma tem ca in 2018 vor simula din nou o iesire de la guvernare, lasand in urma un haos iremediabil in LSU si LPU!
Cu siguranta vor avea mari surprize la viitoarele alegeri, vor primii o palma usturatoare chiar din partea celor ce au votat PSD-ALDE!

Liviu PO spunea...

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2)[...]
Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-297
Cazul meu concret:
-conform legii 223 altoita cu oug57 ,in luna iulie 2020 as fi avut pensie neta 4155 lei
-conform legii 263,in luna iulie 2020 as fi avut pensie neta 4105 lei
-conform ordonantei 59,in luna iulie 2020 voi avea pensie neta 2687 lei (cu "actualizari " anuale de 1.5%)
Pentru ca nu am date despre evolutia punctului de pensie dupa 1 iulie 2020 nu am putut continua calcul pana la etapa finala de aplicare a LSU.
Aceste calcule au fost facute in "lumina" plafonarii pensiei la marimea salariului net,folosind impozitarea de 35%,care de la 1 ianuarie 2018 va trece in sarcina angajatului.Nu stiu grila pentru conditii speciale pentru a aplica mai corect aceste calcule.
Ce spuneti ,actiunea doamnei ministru care a initiat aceasta oug in guvern si guvernul in ansambul sau, care a aprobat-o, poate sau nu poate fi incadrata in acest articol de lege?
Poate ca nu, din moment ce pentru 50 de lei in plus pe legea 223,am fost penalizat cu 4155-2687=1468 lei, sau cu 4105-2687=1418 lei...si acest fapt nu constituie vreo vatamare a drepturilor si intereselor mele...
Celor care ar putea zice ca pe 263 am fost favorizati cu calculul punctului de pensie folosindu-se numitorul fractiei de 20,le recomand sa citeasca hotarirea ICCJ din 25 mai 2015,care face referire la perioada 1977 pana la 31 martie 2001,respectiv pana la
HGR 261/2001 de schimbare a conditiilor de acordare a grupelor de munca,data nesemnificativa pentru noi,pentru ca aproape toti din armata am avut sau avem grupa I de munca sau grupa de conditii speciale.Prin urmare, nu am primit nimic gratis cum se doreste sa se creada ,sau se doreste sa se induca acest fapt opiniei publice ca in corpore avem pensii desantate si nesimtit de speciale.
Dupa cum ati observat ,continutul alineatului 2 l-am definit prin:[...],pentru ca oricand poate fi completat si cu "[...]pe temei de":pensionari militari...
CONTENCIOS ADMINISTRATIV,SAU CONTENCIOS PENAL?

Iulian Mareș spunea...

Luminița,
Ai un răspuns smeker, dar OK!
LPU este in laborator și este una complet defavorabilă, ceva gen aia de pe timpul tău, dar fără OMM!
Ăsta, OMM... și l-a băgat LOV sub sau în P ....! Poșetă, deh!

Stelian P. spunea...

@Huhu
Ati afirmat de mai multe ori ca „Ordonanța Ciolos, din 2015, a declanșat hemoragia de cadre.” Eu vad putin diferit faptele:
1. Legea 223 a lui Ponta a deschis larg portile raiului pentru pensionarii militari (si nu numai lor). Oamenii au scapat de puncte, erau din nou speciali, noii pensionari jubilau cu fluturasii in mina iar briliantul de la capatul tunelului se numea ACTUALIZARE. Cine nu dorea sa huzureasca la pensie si cu ce pensie ?
2. Ordonanta lui Ciolos a spulberat toate sperantele cu exceptia uneia singure: Parlamentul care era al nostru. Cine mai fugea la pensie cind au aparut imediat solii fericirii care ne anuntau ca ordonanta tehnocrata va fi spulberata, ca in parlament se discuta o lege mult mai favorabila iar variantele ei erau expuse si aici chiar de catre cei care participau la negocieri ? De unde hemoragie in aceste conditii ?
3. Guvernul tradator a primit un binemeritat picior in fund iar noul guvern s-a jurat pe toti sfintii ca nu modifica nimic din formula de calcul a pensiilor militare si ca butoaiele cu lapte si miere dau pe dinafara. Nu a trecut o saptamina si noul guvern anunta prin specialista Olguta dezastrul. Acum incepe hemoragia care poate duce la necroza institutiilor de forta. De data asta parlamentarii si-au lasat placerile pe plajele insorite si au votat ordonanta in mare viteza (ordonanta Olguta nu ordonanta Ciolos).
Azi aceiasi mincinosi vin cu alte abureli. Femeile de serviciu sunt noua tinta.

luminita spunea...

de dlr mares , VAD CA MA TINETI IN MARE ATENTIE , MUTUMESC ,se spune ca in pomul fara fructe nu se da cu batul , pardon MARES cu M MARE , PE ASTIA DE COC LEGI SA II IA DRACU

ifrim spunea...

La poza atasata articolului cica se intrezareste luminita de la capatul tunelului.Da dar e a trenului ce vine spre noi!

iceparu spunea...

Adrian @ma repet.Fa-te mic si du-te acasa.Ce treaba ai tu cu problemele militarilor?A fi civil angajat la MApN nu inseamna ca esti militar.Te bagi precum musca in curul calului.Ti-ai rezolvat problemele personale si nu poti trai de grija militarilor?

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Indoctrinarea băsistă ți-a scurtcircuitat logica și gândirea.
Cum poți să aduci justificări penibile pentru conțopiștii cu cotiere care i-au păcălit pe Tobă, Motoc, Prunâ și Cioloș cu art. 40 al Ordonantei 57/2015?
Legea 223 inițială te stimula să rămâi în activitate până la 45 ani vechime cumulată, că să primești un cuantum de până la 130% din baza de calcul.
Ordonanța lui Ciolos te îndemna să nu mai râmâi în activitate peste 35 ani vechime cumulată, pentru că, oricât mai activai, cuantumul pensiei pentru vechime și pensia suplimentară nu mai putea trece peste plafonul de 85% din baza de calcul.
CPS a MApN a anunțat că anul trecut a soluționat 3110 cereri de pensionare pe când în acest an a soluționat abia 850 dosare in primele 6 luni.
Ințelegi acum hemoragia de pensionări declanșată de Ciolos?

Află şi d-ta că OUG 56 şi 59 nu au fost discutate nici în comisiile primei Camere sesizate.

Intr-adevăr, e o mare greşeală că şoferii, femeile de serviciu şi osptarii din Parlament primesc pensii speciale.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Iarasi propaganda basista este argumentul forte ca sa-mi puneti pumnul in gura. Stiu ca nu am voie aici sa ating PSD-ul nici cu o floare dar ce faceti dvs. nu e propaganda ? Dvs. nu ati observat ca PSD-ul ne fura din pensii si din drepturi sau si partidul rosu sufera de indoctrinarea basista ?
Deci, legea Ponta permitea "că să primești un cuantum de până la 130% din baza de calcul." Ce cadru activ era incintat sa munceasca atunci cind stia ca un pensionar poate avea o asemenea baza de calcul ? Partea proasta era ca primii care profitau de aceasta lege erau tinerii. Cei care aveau vechime mai asteptau 2 - 3 ani ca sa profite de lege cit mai mult. Acum incepe hemoragia dar rana nu e mortala si din cauza asta gradele mari ramin in asteptare.
Anul asta CPS a solutionat doar 850 de dosare. Asta inseamna ca a primit doar 850 de dosare ?
Ce s-a discutat sau nu in comisiile primei Camere ma lasa indiferent. Sefii celor doua Camere au influenta aici si intimplator unul e pesedist de frunte celalalt e un om cu o morala impecabila.
La primele semne ale ordonantei Olguta sefii de rang inalt si-au adus aminte ca nu mai e de asteptat ceva bun asa ca roiu...Credeti ca subordonatii lor nu au inteles mesajul ? Stiti cite dosare au fost solutionate ? Eu nu stiu dar stiu ca dosarele cresc si tot cresc. Sigur, tot propaganda basista e de vina.

Huhu Rezea spunea...

Rar se poate vedea o asemenea îndărădnicie în cunoașterea și aplicarea legii ca la conducerea SCMD.
Acest articol are o vechime mai mare de o săptămână, în care indrum pensionarii că pot să atace direct în contencios administrativ OUG 59/2017, în condițiile art. 9 alin(1) din L 544, fara să mai parcurgă procedura prealabilă, că așa se reglementează în art. 7 alin. (5) al L 544/2004, numai Scmd pierde timpul cu procedura prealabilă sesizării instanței de contencios administrativ, procedură îndreptată către Ministerul Muncii.
Dacă tot încurcă lucrurile, putea să se adreseze direct Guvernului...că el a emis ordonanța.
Văzând atâta incompetența juridică la multe din organizațiile asociative ale rezerviștilor, ar fi recomandat să formulăm acțiuni individuale sau în comun către instanțele de contencios administrativ ale Curților de Apel din întreaga tară, astfel încât în următoarele luni zeci de mii de acțiuni să fie puse pe rolul Curților de Apel.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

DECI ce a facut DL DOGARU este corect ,

Leon spunea...

Asteptam ...Deciziile de actualizare, si pregatim Contestatiile !
Ar fi util pentru noi daca Dul Huhu Rezea ar concepe un model de Contestatie si postat pe blog..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Bine v-am regasit! Urata-i gripa prin care trec acum, dar uite ca n-am murit sa scape ei de o pensie in plus! M-a sleid de tot, dar nu m-a ucis...
Foarte buna postarea, pe care la timpul ei nu prea o intelegeam si o gaseam greoaie la judecata-mi neclara, nefiind familiarizat cu termenii si canoanele juridice. Acum o vad in limpezimea ei, dar e foarte greu sa ajungi cu ei prin tribunale. Ceea ce ne indeamna @Leonard denota ca avem si noi luptatori indarjiti si hotarati, ca domnia sa, ar fi bine sa-i copiem hotararea plina de revolta, si bine zice si @Leon cand ii propune D.lui @Huhu Rezea sa se publice un concept cadru de contestatie unicat, pentru ca, de exemplu, al meu cred ca ar iesi prea explicativ si stufos. Pe ideea toti pentru unul si unul pentru toti sa potopim tribunalele pe-o idee unica si invincibila pentru a nu ne dobora gulerasele si cotierele albe, mafiote! Astept in continuare tentativa aia de ,,actualizare'' care de fapt ar fi a treia ciuntire, dupa trecerea in limita de varsta, din invaliditate, pe guvernarea PSD-Ponta, scazut la 666 lei, apoi la recalculare PSD Lov 585 lei si 605 lei. Va dati seama ce grup infractional, organizat, e la MApN, vorba lui @ Leonard?
SFAT: LUATI ANTIBIOTIC LA PRIMELE SEMNE DE GRIPA-VIROZA, ALTFEL E DE MARE, MARE JALE SI CRED CA SE POATE DA ORTUL! Eu dorm in fund sa pot respira, mai ales ca am sub 50% cap. respiratorie! Ceaiuri, Teraflu, vitamine, fleacuri si alte gadileli sunt pospaiuri ce te duc la TBC, deci baza sa fie antibioticul, alea ca adjuvante...

Huhu Rezea spunea...

@Mihaela
Nici măcar nu s-a adresat instanței competente, când intimatele sunt organe centrale ale adiministrației de stat, potrivit art. 10 din L 544/2004.
@Leon
Pentru majorarea cu 25% de la 01 01 2018 a soldelor de grad și de funcție poți să aștepți mult și bine că nu vei primi decizie de actualizare...tocmai din cauza OUG 59.
Neactualizarea pensiei cu 25% este dreptul vătămat prin OUG 59, fapt care îndreptățește acțiunea în contencios administrativ pentru repararea daunelor produse și cererea subsidiară de constatare a neconstituționalitații punctului 3 al art VII din OUG 59

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Huhu, eu ma refeream la un model orientativ de Contestatie dupa ce primim Deciziile de Actualizare in urma Majorarii cu 15% a soldelor de Functie din iunie 2017 si avem ce consteta:
- neaplicarea majorarii cu 15% pentru toate elementele raportate la SF, inclusiv procentele aduse la zi,pentru IC,SM,GRADATII,ID,etc.
-anularea indexarii cu 5% /2016
-micsorarea cu 45% a cuantimului pentru CIBS, etc.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Vezi, aici este diferența!
La aplicarea greșită a actualizării potrivit L 152/2017 ai o decizie de actualizare și posibilitatea de a o contesta la Tribunal.
La majorările de solde potrivit legii salarizării unitare nu vei avea decizii de actualizare pe care să le contești potrivit L 233/2015. In aceste cazuri, care se vor repeta anual, până în 2022, nu vei avea la îndemână o acțiune în contestare ci numai o acțiune în realizare potrivit art. 9 din Legea 544/2004, în care reclami vătămarea dreptului prin OUG 59.
O acțiune stas, publicată pe blog, ar fi cea mai mare greșeală pe care aș putea s-o comit.
Sunt destule modele generale de acțiune în instanță pe internet, chiar și pe blog la eticheta model, la care fiecare poate particulariza ceea ce teoretic dezbatem aici.

Leon spunea...

Corect !
Numai ca exista si varianta Eliminarii Art.VII din OuG.59/2017
in luna Februarie, si atunci nu mai avem obiectul ptr.instanta..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon si toti care asteapta pasiv
Dacă nu vor fi înregistrate mii si zeci de mii de actiuni în contencios administrativ împotriva Guvernului, la Curtile de Apel din întreaga țară, nu se vor sinchisi să elimine art. VII din OUG nr. 59/2017.

Leo spunea...

Leon ,
Ai grija ca amabilul te testeaza trimitandu-te direct la Tribunal pt. decizia de actaulizare pe L 152 + L 207. Mai "inti"m , indeplinesri procedura prealabila obligatorie de contestare la Comisia de Contestatii a MFA , care s-a "externalizat" de anul trecut. Citeste RECAPITULAREA de mai sus.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Atenție!
In acțiunile în contencios administrativ formulate la Curțile de Apel, care privesc
cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau dispozitii din ordonante, nu este obligatorie plângerea prealabila.

Leon spunea...

Nu, Leonard, Huhu Rezea ne indruma sa contestam la Curtea de Apel incalcarea drepurilor de actualizare acordate de Legea nr.223/2015, in urma Majorarii Soldelor de Functie si Grad cf.Legii nr.153/2017, si Anulate de prevederile OuG.nr.59/2017..!
Daca nu reusim sa convingem Deputatii din Comisia pentru munca sa ELIMINE Art.VII din OuG.59
( personal am trimis propunere in acest sens la 18 deputati) poate ne gandim sa propunem un Amendament de aplicare a acestei Ordonante numai pentru pensiile de serviciu (toate) care depasesc un anumit cuantum; Parlamentarii au aprobat anul trecut un prag de 8500 lei pentru indemnizatia pentru cresterea copilului. Acelasi prag ar putea fi introdus si pentru pensiile de serviciu prevazute de OuG.nr.59?2017..! Este un punct de vedere personal si sper sa nu fiu admonestat pentru aceasta varianta.

Leo spunea...

Da maestre, am precizat ca pt. decizia de actualizare pe L.152 , este nevoie de contestatie la comisia de conestatii a MFA.
Acolo Leon , va trebui sa ceara aplicarea l 207 de aprobare a OUG 56/2017 prin care se prevede ca Solda de Funcie utilizata la algoritmul de calcul al actualizarii sa fie de 1667,5 lei. Oricum , pun pariu ca lichelele nu-i vor raspunde la contestatie , deoarece este o viclenie a lor despre care am mai vorbit eu. Apoi Leon , dupa 55 de zile , formuleaza o Actiune de contestare a deciziei de actualizare pe care daca vrea ii mai spun eu cum se face....
Am fost la meditatie si am aflat ca avem dreptate in legatura cu L 152 + L 207. Trebuie cerut lichelelor , sa precizeze pas cu pas , care a fost "metodologia" de actualizare cu precizarea precisa a indicatiilor juridice unde sunt definite toate soldele si soldulitele pomenite de lichele in decizia de actualizare. Acest fapt dupa ce este lamurit , se insista ca sa se faca o expertiza contabila care a fost ceruta inca prin actiunea introductiva .
Amabilul trebuie sa stie , ca avocatul i-a indrumat si pe alti colegi catre gazeta , ca sa dobandesca "expertiza in acest mediu obscur al pensiilor militare."
etc... etc...

Huhu Rezea spunea...

@leonard
Imi pare rău că printre miile de cititori ai acestui blog nu se găsește vreunul care să ne confirme dacă OUG 56 a fost aplicat în privința majorării cu 10% salariului de bază al polițiștilor începând cu 01 10 2017 sau dacă personalul civil din MAI și Servicii a primit majorarea de 15% de la 01 10 2017.
Dacă DA, vor trebui să revizuiască metodologia de actualizare, după dezvăluirile făcute pe acest blog.

Leo spunea...

Pai , maestre eu am inteles ca respectivii intra sub incidenta Art. 38 din L 153.
Poate am inteles gresit , eu m-am focusat pe actualizarea pensiilor pe L 152 completata cu L 207 de aprob a OUG 56.
L 153 a intrat in vigoare pe 01.07.2017 si-si produce efectele cu acel Art.38 de la acea data . Noua , ne-a "trecut glontul pe la ureiche" , daca se prevedea in L 153 ca are aplicare din 30.06.2017 . Ne-a salvat o singura zi si faptul ca legile speciale cu dispozitii specile de completare cum este L 207 + OUG 56 , au aplicabilitate de la data intrarii in vigoare si aplicarii l 152/2017 , care este 30.06.2017.
Sa-l rugam pe @pop iuliu , poate are vre-un prieten in situatia de care spuneai , ca sa-l intrebe si sa ne confirme sau infirme.
dar asta , asa ca fapt divers ca INFO . Noi suntem alta "liga" cu alte obiective...si stim care este adevarul juridic.....Sa primim deciziile de actualizare ca sa-i "f.t.m bine" in instante , ca raspuns cum incerca ei sa ne "fure bine..."

Huhu Rezea spunea...

Leonard
Nu e doar ca informatie! Salariile de funcţie ale poliţiştilor şi ale personalului civil au fost majorate prin aceeaşi OUG 56 care a prevăzut că solda de funcţie nu poate fi mai mică decât salariul minim garantat. Deci, nu se putea ca poliţiştilor să li se marească salariul în octombrie iar militarilor să nu li se aducă solda de funcţie la cuantumul salariului minim.
Dacă art 38 din L 153 nu a amânat majorarea salariului poliţiştilor până la 31 12 2017, nu a amânat nici aducerea soldei de funcţie la nivelul de salariul minim.
Ordonanţa 56 nu putea să fie lege specială pentru poliţişti şi lege generală pentru militari.

Leo spunea...

Da , maestre dar L 152 /2017 a vizat numai militarii daca iti amintesti. Ea a fost precedata de LOV , când pe la începutul lui iunie a spus la A3 , ca : "Militarii din MApN vor avea o surpriza placuta , sa-si verifice flutuarasii in luna iulie" Iar noi , atunci la inceput de iunie ne intrebam ce-o vrea sa spuna . era in legatura cu MApN-ul , care tot ea , ne spunea in aceeasi emisiune ca "a ramas mult in urma cu salariile fata de MAI " incheiat citatul. Apoi , au facut scandal Coarna cu Valnei si cu inca cineva si i-a bagat si pe ei dar cu alta data si cu un procent mai mic.
Deci , la data de 30.06.2017 când s-au majorat soldele de functie cu 15% la MApN (despre care a vorbea la inceput de iunie LOV ) , numai soldele militarilor s-au majorat . In acel moment nu era in vigoare L 153 cu Art. 38. Apoi OUG 56 a venit cu "Solda de baza" in 07.08.2017 si L 207 in 04.11.2017 care a corectat solda de baza cu "Solda de Functie. De aceea spun , ca pe pensionarii MApN , faptul ca pe 30 iunie nu era in vigoare Art. 38 , acea zi ne-a salvat de Art. 38 din L 153 , care produce efecte cu 01.07.2017 inainte , fara sa retroactiveze . Eu cu avocatul am discutat strict de situatia mea , a pensionarului militar aflat in plata la 30.06.2017 . Nu stiu , cum este socoteala dupa 01.07.2017 cu OUG 56.
Eu , dupa parerea mea cred ca Art. 38 i-a blocat pe respectivii. Dar repet , este o parere la care nu tin ...Asteptam , poate @Iulian Mares are vro info in legatura cu asta sau @ pop iuliu .............

Huhu Rezea spunea...

"Leonard
păi.. iar te-ai întors?
Eu spuneam că dacă OUG 56 si L 107 au caracter special faţă de Legea 153, înseamnă că art. 38 din această lege nu a blocat nici creşterea de 10% pentru poliţişti dar nici aducerea soldei de funcţie la nivelul salariului minim pe economie... şi actualizarea pensiilor militare prin raportare la salariul minim garantat.

Leo spunea...

H-ule,
OUG 56 si L 207 completeaza numai L 152 /2017 nu si L 153.
In acest context , eu am analizat .
Prin urmare , eu zic ca OUG 56 , nu are treaba cu L 153 si de aceea Art. 38 isi produce efctele .
Noua ne-a trecut glontul pe la ureiche . Dar este cum am stabilit. Avem dreptae cu actualizarea...

Huhu Rezea spunea...

"leonard
Hai s-o lăsăm baltă...că nu ne înţelegem. Astia de la Casele sectoriale nu au altă justificare pentru a nu actualiza pensiile în funcţie de salariul minim garantat decât art. 38 din Legea 153 care îngheaţa soldele şi salariile la nivelul din iunie 2017 ...până la 31 12 2017. Această amânare se corelează cu emiterea OUG 59 care după 15 sept nu mai permite actualizarea pensiilor.
Noi îi combatem că art. 38 din L 153 nu incurcă cu nimic majorările din OUG 56 şi L 207, pentru că aceste acte normative sunt speciale faţa de legea generala a salarizării.

Iulian Mareș spunea...

Leonard
Ai dreptate dpv cronologic!

Pop Iuliu spunea...

@ Leonard
Am trimis pe adresa de e-mail a administratorului blogului doua documente cu referire la “reconstrucția” soldelor de funcție.
In concluzie, opinia Min Muncii este ca solda de funcție nu reprezintă doar VRS x coef de funcție, ci este “reconstruita” prin luarea in calcul si a altor elemente, așa cum s-a tot scris pe acest blog, iar aceasta suma se compara cu salariul minim pe economie. In aceasta situație doar funcțiile foarte mici, respectiv doar in cazul sgp si unii tinerii Subofițeri in activitate au avut solda de funcție “reconstruita” mai mică decât salariul minim pe economie fapt ce a impus sa li se acorde o majorare care sa acopere acea diferența.

Huhu Rezea spunea...

@pop iuliu
Ai aci pe blog decizia de actualizare a unui maior care are cuantumul compus actualizat si majorat cu 10 % mai mic decât 1450 și Casa nu a aplicat Legea 207/2017. Aici vrem să descifram de ce Casa MApN nu aplică Legea 207/2017?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Amabilule ,
Eu am impresia ca ne intelegem , deoarece eu am confirmat de la avocat (a3-a parere), ca este asa cum s-a srabilt aici , acum cam 2 saptamani. A avut exact aceeasi interpretare privind dispozitiile speciale de completare a L 152 , începând cu data aplicarii L 152. Acele dispozitii si-au produs efectele in data de 30.06.2017. Noi in data de 30.06.2017 "eram in tren , in vagoane cu biletul cumparat" , chiar daca in data de 01.07.2017 , din gaari nu s-a mai urcat nimeni in tren darorita Art. 38 din L 153 .
Referitor la cealalta tema , eu nu am contrazis pe nimeni , am spus doar ca nu stiu si numai mi-am dar cu parerea.
CONCLUZIE :
L 207 + OUG 56 nu are nici o treaba cu L 153 si cu noi ,ci cu L 152 si cu noi pensionarii in plata la 30 iunie 2017.

liviu spunea...

INS a comunicat,pe 16.01.2018,rata inflatiei pe 2017 este de:1.3%!!

Trofin spunea...

Cred ca o explicatie a neaplicarii Legii 207/2017 la actualizarea\ pensiilor militare de stat consta in faptul , aplicat si la recalculare , ca nu s-a beneficiat de dreptul respectiv in activitate , dreptul de a folosi salariul minim brut pe economie ca referinta la aplicarea procentului de 15% de majorare a soldelor de functie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, cu scuze, sper sa nu ma credeti fraier sau naiv pentru bobarnacele-petitii ce le tot trimit mai mereu! Daca ar fi macar cateva sute ca mine s-ar urni marele pietroi, macar un centimetru din loc! Aici ii dam cu clanta rau de tot, vorba lui Portocala, dar bine ar fi clanta asta sa muste direct pe ei si zilnic, pana sa-i prostim intr-un fel, daca nu chiar sunt ei prostani de-a binelea, sa inteleaga ca nu stam cu mainile in san la bataia lor de joc, asa ca n-am de gand sa ma opresc, si voi gasi noi formule de atac cu muscaturi de bereghati mafiote care ne schingiuiesc pensiile! Bine ne-a mai zis D.l inginer ca sunt un grup infractional organizat, la care eu adaug mereu si mafiot, numai ca cei indrituiti sa-i calareasca cu controale tematice, cu zanganit de catuse, nu se reped la ei, asa cum au facut-o cu Bica Bibilica, Mooe Woodrea si altii...Mama lor!...

Huhu Rezea spunea...

Trofin
Actualizarea pensiei înseamnă aducerea soldelor de funcție sau de grad din baza de calcul la valoarea de la data actualizării valoare care nu poate fi mai mică de salariul minim garantat.
@Leonard
Ordonanța 99/2016 si actele normative succesive de modificare a ei, respectiv L 152/2017, OUG 56/2017 și L 207/2017, sunt acte normative speciale care reglementează salarizarea în 2017 prin derogare de la Legea salarizarii unitare și a legii generale de salarizare anterioară.

Leo spunea...

1. Prin urmare , daca Ord. 99/2016+L152+OUG56+L207 reglementeaza salarizarea in 2017, atunci eu inteleg ca completeaza si modifica si L 153.Prin urmare , Art. 38 este anulat daca interpretez cum am precizat.
Noi , cei aflati cu pensia in plata la data de 30.06.2017 avem toate argumentele legale ca sa invocam in Tribunal ( confirmat de avocat), printr-o actiune formulata profesionist ca pt. actualizare trebuie utilizata Sf = 1450 + 15% 1450 lei.
2. Daca interpretarea mea de la pct.1 vis-avis de precizarea maestrului este corecta , atunci intervine întrebarea ; Care sa fie viclenia juridica pe care se bazeaza CPS-ul ca sa nu aplice cadrul normativ al L 152+OUG56+L2017 ?
Acest raspuns , il vom avea in "HOTARAREA" Comisie de Conetstatii a MFA , dupa ce facem contestatie in max. 30 de zile impotriva deciziei de actualizare.
Asta , daca primim Hotararea Comisie de Contestatii a MFA-ului. Dar va spun , ca ei nu vor comunica Hotararea daca Contestatia este facuta profesionist. De ce ? Pt ca este un viclesug al lor. O comunica , numai daca sunt dati in judecata si daca cel care i-a dat in judecata nu depune o Cerere completatoare prin care sa atace si aceasta Hotarare , atunci pierde din al 2-a termen.
CONCLUZIE
Motivul neaplicarii L 207 de aprob a OUG 56 , este o viclenie a lor pe care o vor devoala numai in instanta. Acest fapt este un viclesug "procedural" care nu trebuie uitat de LUPTATORII cu sistemul pervertit si ticalosit din MFA.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonardo
E mult spus că OUG 99/2016 și actele normative de modificare a sa din 2017 anulează art. 38 din L 153/2017.
Mai bine spus este că efectele art. 38 din L 153 se aplică în toate cazurile mai puțin cele reglementate de legile speciale privind salarizarea din anul 2017.
Aș putea pune pariu că CSP a MApN a interpretat greșit interacțiunea contrară dintre art. 38 din Legea 153/2017 și OUG 56/2017 și, în scurt timp, va revizui metodologia de actualizare.

Iulian Mareș spunea...

Mihaela Manuela!
Persoana pt care te zbați, cu pensie de 1212 lei va avea cuantumul 4848 lei, iar dumneata vei primi 170% din pensia de urmaș! Asta pt cont de user și comment-uri pe blog!

Unknown spunea...

DLE H nu puteti sa facei o sesizare doamnei directoare a casei de pensii si a ii relatati neregulile si ca interpretaeza gresit , adica pe mana cui santem ?

Leo spunea...

Iar eu "as putea pune pariu" ca CPS a MFA a interpretat CU INTENTIE , grsit interactiunea contrara...
H-ule , H-ule , tare cuminte si naiv mai esti.
Nu de incompetenta sufera ei ci de VICLENIE . Oare tot din "greseala" au SECRETIZAT metodologia de actualizare , la fel ca "metodologia MS 60 " de schilodire a Art. 28 din L 223 ? Sau oare tot din greseala au SECRETIZAT protocolul prevazut la Art. 25 al L 223 ? Vezi , de asta iti spun eu "amabilul" , deoarece esti prea cuminte si prea permisiv si cu cei care nu merita asta....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Sunt 2 posibilitati foarte clare, si va dau dreptate cand spuneti ca poate e pe interpretare gresita, si e posibil sa revina cu o corectie de indreptare, din teama revoltelor masive si neacceptate politic, dar poate fi si acea apucatura mafiota cu aplicare secretizata, dupa care lucreaza ei de cam 10 ani, sa ne ciunteasca discriminatoriu. Deie Domnul sa fie o eroare, insa l-as face pe Leonard sa creada ca mi-am schimbat optica asupra mafiei constituita in grup organizat, ceea ce l-ar dezamagi profund! Il asigur: Nu, prietene, nu mi-am schibat parerea ca grupul mafiot, organizat si constituit sa execute mafiot pensiile militare exista, bine merci, si lucreaza cu furnalele inrosite de flacarile productive! Dupa lucrarile lor, cimitirele vor fi pline!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Mihaela, nici un mesaj a nimanui nu poate ajunge la Camorra-Capppi dei Tutti Cappi della CSP, caci locotenentii-slugi lingatori-lipitori filtraza tot si rad tot! Asa cum rad si penziile cazone!

Gigi spunea...

@Corneliu
***Acum,să nu mi-o iei în nume de rău!Nu asta este intenția mea!Dar,ți-a mai spus și alți utilizatori ai Blogului referitor la aceste petiții,prea multe!
Contează calitatea,nu cantitatea!
Dumneata,acum,ești luat în evidență ca reclamangiu de profesie!De acum înainte toate aceste sesizări ajung la coșul de gunoi prin apăsarea unui singur buton,fără ca cineva să le mai
citească!***
Deci,mai reflectează!

Huhu Rezea spunea...

Nu pot fi emise norme secrete de aplicare a Legii pensiilor militare. Daca exista asemenea norme, ele sunt nule în fata instanțelor care judeca acțiunile de contestare a deciziilor de pensie
Protocoalele se încheie cu instituțiile militare care nu au Case de Pensii Sectoriale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Stimabile Leonard, si ca sa intaresc cele spuse, poate, poate ca onorabilul isi va calca pe suflet sa-ti trimita ultima mea lucrare de doctorat in mafia pensiilor militare, intinsa pe mai multi metrii explicativi si destinata autistilor platiti din bani publici s-o curme din radacini! Succesuri si rabdare la parcurs, dupa care poate ca ai fro inspiratie celesta sa-ti dai si dumneata un doctorat savant pe tema acelui grup infractional organizat, si tot cu destinatie explicativa catre cei care trebuie sa-i adaposteasca de lumina si caldura! Si pedofilul de la MAI lucra nestingherit si acoperit de o armada de capetenii, dar uite ca o scanteie bine plasata a putut arunca chiar si guvernarea in aer! De ce n-am putea, chiar si noi, prin eforturi comnue, sa detonam o guvernare pe tema unei mafii de la pensii militare acoperite de politic? Doar toti am invatat si stim sa aprindem...fitile, nu?

Trofin spunea...

@Huhu Rezea : la Trofin -Actualizarea pensiei înseamnă aducerea soldelor de funcție sau de grad din baza de calcul la valoarea de la data actualizării valoare care nu poate fi mai mică de salariul minim garantat.
vineri, ianuarie 19, 2018
Da, cunosc lectia dar nu se alica dupa cum am invatat. Este o diferenta intre ce se invata si ce se aplica. Nu se observa ?

zambo spunea...

Mai nou a aparut probleme si la CMJ care nu vor sa faca actualizarea cu 15% a soldei de functie si nici cu 25% a soldei brute pe anul 2018.Motivul invocat a fost ca acesta se aplica pentru activi.Precizez ca eu am trecut in rezerva in anul 1989 si conform art.19/legea223/2015 beneficiez de pensie militara la implinirea varstei de 60 ani.Actualizarea s-a facut astfel:CF=3.1;CG=1.6;Gradatii=18%.S-a facut o marire cu 10% si atat.Am zis sa consemneze in fisa de calcul ca nu s-a facut actualizarea pe anul 2017 si 2018 dar au refuzat.Au spus ca CPS face acest lucru.Am refuzat sa semnez fisa si am sunat la CPS.Dupa o asteptare de aproape 45 de minute fiind foarte ocupati am vorbit cu o persoana care a spus ca este obligatia CMJ sa faca actualizarea.Am intrebat de aplicarea L.207/2017 si nu a vrut sa-mi raspunda.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

zambo ,
ai avut noroc. Eu am dat peste o obraznicatura de fatuca la telefonul de la 2505 care nu avrut sa-mi spuna nimic , ca ea discuta numai strict pe dosar , etc....
Despre L 207 lichelele au "ordin de zi pe unitate" , sa nu faca nici o precizare.
Si se mai spunea pe aici pe undeva , ca mai gresec.
PS
Azi nu este la 60 ci la cam 58. Va fi la 60 cam in 2 ani daca nu ma insel.
Iar actualizarea cu 25% nu are cum sa ti-o faca ca este OUG 59 , care "te-a inghetat" . Citeste mai cu atentie titlul chiar al temei pe care ai scris...

Unknown spunea...

DLE MARES ,fi mai serios te rog

Huhu Rezea spunea...

@zambo
Dă-le în cap cu alin (2) și(3) ale art. 28 din L 233.
Dacă iți deschizi dreptul de pensie acum, în 2018, trebuie să-ți actualizeze solda de funcție și celelalte elemente salariale, avute la data trecerii în rezervă, la nivelul din 2018. Solda de funcție trebuie majorată atât cu 15% potrivit L 152/2017 , cât și cu 25% potrivit art 38 din L 153/2017. Pe d-ta te afectează OUG 59/2019 abia pentru următoarele actualizări, după deschiderea dreptului la pensie.
Poți să le spui celor de la CMJ că, de când lumea, legile salarizării au privit soldele militarilor în activitate iar pensiile militare, prin actualizări, au fost corelate cu creșterile soldelor de grad și funcție.
@Leonardo
Dacă se pensionează în 2018 de ce să nu i se majoreze solda de funcție conform art 38 din L 153/2017? D-tale nu ți-au actualizat-o până în 2016?

Leo spunea...

FOARTE CORECTA PRECIZAREA MAESTRE.
Deoarece ACTUALIZAREA BAZEI DE CALCUL = ADUCERE IN PREZENT ( adica la data deschiderii dreptului de pensie , cum spune Art. 28 din L 223)
PS
Dar dupa cum am inteles de la @rambo , nu prea i-au dat vesti bune cei de la CPS.
@zambo , trebuia totusi sa semneze "fisa de pensie" si sa ataseze un memoriu , cum spune in lege. Mi-e teama sa nu-l bage pe "alta procedura" si sa-l intarzie pt. ca nu a semnat FP-ul

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
In locul lui @zambo, aș întârzia deschiderea dreptului de pensie militară în așa fel încât să prind și majorarea soldei de funcție din 2019, conform aceluiași articol 38 din L 153/2017.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Liviu Obreja
Nu stiu de unde ati scos inflatia pe 2017 comunicata de INS, de 1,3%, pt ca daca intrati pe site-ul INS si calculati inflatia pe perioada de referinta: dec 2017-dec 2016=anul 2017 rezuta:
IPC (total)= 103,32% = indicele preturilor de consum
Inflatia 2017=IPC (total)-100=3,32%
Obs. IPC (total) s-a calculat pe baza a trei indicatori:
IPC marfuri alimentare=104,07%
IPC marfuri nealimentare=104,11%
IPC servicii=100,22%

Leon spunea...

In Ianuarie 2018 se pot pensiona cei nascuti pana in Aprilie 1961 ( 56 ani si 9 luni )..!
OuG. nr.57/2015, Art.28.al.2) :
Pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special pensionati in conditiile art.19, 26, si 38, baza de calcul utilizata pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevazuta la alin.1), ACTUALIZATA LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI LA PENSIE...
Specialistii de la CMJ-uri si CPS ori sunt rau intentionati si atunci Leonard are dreptate , ori mai degraba habar n-au pe ce lume traiesc si dau dovada de o CRASA INCOMPETENTA..!

raul spunea...

CA SA VEDETI CAT DE PROSTI PUTEM FI NOI MILITARII!MA ROG SEFII NOSTRI CARE SE PLANG CA NU SUNT BANI!
,,Astfel, aflăm și noi la ce prețuri își evaluează Armata proprietăţile. Este vorba despre valoarea de inventar. La București, spre exemplu, există un obiectiv, amplasat în Bulevardul Ghencea nr. 43 A, compus din 12 pavilioane, cu o suprafață totală de 1.378,6 metri pătrați. Valoarea totală contabilă a acestor pavilioane este de 339.311,59 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Luate în parte, însă, putem observa, de exemplu, că Armata evaluează un pavilion, denumit T2, cu o suprafață de 249,69 metri pătrați, la suma de 628,07 lei. Asta, în timp ce pavilionul T3, care se întinde pe o suprafață de trei ori mai mică (63,36 meri pătrați) are o valoare contabilă de 130.639,86 de lei.
Lista obiectivelor MApN care urmează să fie desființate
Aceeași situație, din punctul de vedere al valorii contabile a imobilelor ce urmează să fie casate, se regăsește și în cazul celorlalte obiective vizate în HG 5/2018. Prezentăm, în continuare, lista acestor construcţii:
Imobil în suprafață de 1.261,06 metri pătrați, denumit “380”, amplasat în Sibiu. Valoarea contabilă a acestuia este de 32.702,18 lei (puțin peste 7.000 de euro).
Imobil în suprafață de 88 metri pătrați, denumit “481”, amplasat în Râmnicu Vâlcea. Valoarea contabilă este de 10.019,11 lei (2.200 de euro).''ETC ETC
DIN JURNALUL NATIONAL

was spunea...

zapada mare sa vina armata aia nesimtita.......

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai dreptate!
De ce nu și-ar bate joc gulerele albe de niște bătrânei care nici nu prea înțeleg ce li se întâmplă.
Deși subiectele privind actualizarea pensiilor militare sunt capul de afiș al momentului, pe mulți îi doare mintea să citească lămuririle despre implicațiile hățișului legislativ creat în domeniul salarizării militarilor și căile legale prin care pensionarii pot ataca vătămarea în drepturi prin ordonanțe de guvern sau alte acte administrative.
Sunt mai facile subiectele politice diversioniste, aduse în prim plan de #REZISTENTII, habarnisți într-ale democrației, care au decăzut în așa hal încât i-au sărit în cap lui Iohannis pe motiv că, de data aceasta, nu a încălcat Constituția, ca Băse, în procedura de desemnare a candidatului la funcția de premier.

Pop Iuliu spunea...

@Huhu Rezea
Aveți dreptate, la actualizarea pensiilor ca urmare a majorării soldelor de funcție din 30 Iunie nu s-a avut in vedere ca acel cumul de elemente pe care CPS il numește cuantumul compus actualizat majorat al soldei de funcție ( care este diferit in functie de anul pensionarii, iar in cazul celor in activitate in functie de anul încadrării si totodata diferit de la o instituție la alta) sa respecte regula ca in cazul activilor, respectiv sa fie calculat la nivelul salariului minim brut pe economie dacă este mai mic decât acesta, dar eu opinez ca toți cei discriminați care vor contesta deciziile vor avea câștig de cauza in instanța.
Apropo de activi, in familie am un sg.maj. cu vechime la data de 30 Iunie 2017 de 3 luni si un maior cu vechime 12 ani, ambii in aceeași instituție, subofițerul a primit la majorare cca 220 lei iar ofițerul 180 lei!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pop Iuliu spunea...

@all
Recomand sa citiți: http://www.contributors.ro/sinteze/%E2%80%9Caparare-onesta%E2%80%9D-pentru-o-noua-paradigma-a-apararii/

Pop Iuliu spunea...

Premierul tine sa ii linisteasca pe romani si precizeaza ca pensiile nu vor scadea, in niciun caz:

"E clar stipulat ca nimeni nu va avea o scadere a pensiei. Daca venim si motivam indignarea noastra prin faptul ca scade o pensie nu aduce plus valoare. In orice stat membru al UE pensiile militare se platesc din bugetul MAPN si nu din bugetul asigurarilor sociale", a declarat Viorica Dancila, conform Romania TV.

Sa avem încredere, sau mai bine zis, sa mai avem încredere:((

IAR99Army spunea...

Huhu , intrucit urmaresc de mult timp blogul tau si am observat ca te pricepi bine la partea juridica, daca vrei intr-adevar sa ne ajuti pe majoritatea pensionarilor militari vin cu rugamintea sa intocmesti un model de dare in judecata la Curtea de Apel la modul general, adica schematic pe care apoi sa putem lucra fiecare in functie de particularitatile fiecaruia si sa ii bombardam personal cu mii de petitii. Poate asa vom misca ceva din loc, altfel ei ne vor ignora in continuare.
Cu stima

Huhu Rezea spunea...

@IAR99
Am mai spus că este o greșeală să produc aici un model de acțiune în contencios administrativ, model care ar uniformiza documentele care ajung în fața judecătorilor, eliminând rolul creativ al avocaților.
Avocații mai puțin familiarizați cu legislația pensiilor militare pot folosi documentația de pe blog, motivul neconstituționalității pct. 3 al art. VII al OUG 59/2017 fiind cel invocat de Comisia de munca din Camera Deputaților, pentru a motiva eliminarea articolului din Legea salarizării unitare, prin care atunci se dorea doar suspendarea temporară, nu eliminarea definitivă, a actualizării pensiilor militare și speciale.
Subiectul a fost dezbătut aici
https://www.huhurez.com/2017/09/rezist-pe-07-10-2017-in-fata.html

si aici

https://www.huhurez.com/2017/04/art-41-din-proiectul-legii-salarizarii.html

Leo spunea...

- Sunt modele pe internet de Cereri de chemare in judecata care respecta aspectul formal , pt. cei care nu vor sa apeleze la avocat. In schimb, pt. actiunea de contestare a deciziei de actualizare , miza fiind mai mare dpv personal , e bun avocatul.
- Toate detaliile pt. formularea celor 2 capete de cerere , precum si pt. motivarea in FAPT si IN DREPT sunt date mura in gura in detalierea acestei teme.
- La probe
* se anexeaza copie certificata de pe cartea de identitate ( adica , pe copia xerox a CI , scrii "conf. cu originalul" si semnezi )
* Copie certificata de pe chitanta platita la fiscul local ca ai platit taxa judiciara + timbrul judiciar de 20 lei.
Se poate trimite prin posta cu confirmare de primire pe adresa Curtii de Apel de competenta a domiciliului sau resedintei justitiabilului.
Ne meritam soarta daca mitinguri NU , Actiuni NU , Petitii la DNA + DIICOT + PARCHETUL GENERAL NU , ...etc...

Unknown spunea...

Dupa cum inteleg ,au inceput sa trimita decizii cu actuaizarea cu 15%? ce fel de decizie va fi aceea in care nu va fi nici o actualizare ?

Unknown spunea...

Cel mai bine ar fi sa se atribue atentie cand incepe sa lucreze CD comisia de munca pe oug 59,adica sa nu fie lasati sa nu se ia o hotarare si sa o tergiverseze asa cum au mai facut si atentionat guvernul cu problema rezervistilor carora nu li se respecta drepturile prin lege

Unknown spunea...

VIORICA aceasta nu spune nimic defapt repeta e a spus olguta aia desteapta , maibine ar vedea ce tampenii s-au facut cu emiterea in casacada a OUG-uri tocmai pentru taere de dreturi chiar asa de tampiti ne cred? adica cresc ajutoare sociale si pensiile militare mai mici decat salariu minim le ingheata ALOOOOOOOOOOOO VIORICO vezi ca o incepi cam prost

Huhu Rezea spunea...

Taxele judiciare de timbru pentru acțiunile în contencios administrativ sunt, potrivit OUG 80/2013:

Art. 16

În materia contenciosului administrativ, cererile introduse de cei vătămaţi în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorităţi administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege se taxează după cum urmează:

a) cererile pentru anularea actului sau, după caz, recunoaşterea dreptului pretins, precum şi pentru eliberarea unui certificat, a unei adeverinţe sau a oricărui altui înscris – 50 lei;

b) cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicită şi repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ – 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei.


Detalii: https://legeaz.net/text-integral/oug-80-2013-taxe-judiciare-timbru

zambo spunea...

Leonard. Vreau sa pecizez ca in luna octombrie 2017 a fost trimis dosarul la CPS si in luna noiembrie am cerut retragerea dosarului, care s-a si intaplat.Acuma e vorba de a doua solicitre pe anul 2018,care inca nu este finalizata.Eu am cerut sa se faca actualizarea conf.L153/2017 si anume:Solda functiei+Solda de grad+Gradatiile detinute in anul 1989, sa se actualizeze la nivelul coeficietiilor din L.153/2017.Ex.Cf+Cgrad+Gadatii a unui activ cu functiile de Cd.Plt.Grad Lt.maj.Gradatii(10ani si 2 luni).De aici a inceput neantelegerea intre mine si ei.Cei de la CMJ sustin Ordinul M.25.Eu le spun ca acest ordin se refera la recalcularea si actualizarea pensiilor la data de 01.01.2016.Acesta avea legatura daca nu aparea L.153/2017.Normal era ca incepand cu data de 01.07.2017 acest lucru sa se aplice.Intradevar nu CPS este de vina ci CMJ care daca esti in rezeva ei detin dosaru personal.O sa fac plangere penala impotriva persoanei de la cadre care nu vrea sa respecte legea.

Huhu Rezea spunea...

@palagheanu
Nu esti atent!
Aici vorbim de acțiuni în contencios administrativ pentru drepturi vătămate prin OUG 59/2017.
Procedura de care vorbești d-ta este cea de contestare a deciziilor de pensie, de recalculare sau de actualizare, procedură diferită de cea din L 544/2004.
@zambo
Dacă ai amânat cererea de pensionare pentru anul 2018, bine ai făcut!
Trebuie să-ți aplice art. 38 alin(3) al L 153/2017, nu coeficienții din această lege, cum greșit zici mai sus, la care se ajunge, prin majorări anuale succesive, abia în anul 2022.

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creșteri salariale:

a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
zambo spunea...

M-am gandit sa aman cererea pana in anul 2019 dar nu sunt sigur daca nu se fac alte modificari la lege.In primul rand pierd 800 lei/luna.Nu stiu cum arata noua lege a salarizarii.Daca se revine la calculul pe contibutivitate si s-ar lua in calcul veniturile obtinuta in amata la calculul pensie cu cel civil,dupa o perioada de 45 ani lucrati din care 10 ani in conditii specile(cele din armata),as obtine o pensie decenta.Daca in anul 2022 s-ar face actualizarea pensiilor militare ar merita sa cer pensie in anul 2018.Cu ce nu sunt de acord este faptul ca din anul 1980-1987,am lucrat pe santierele economiei, departe de casa si familie am beneficiat de solda lunara plus prime dar fara nici un spor, fata de civilii cu care am lucrat in constructii de drumuri,mina,hidrocentrale,canal.Am observat ca un cadru activ pe langa solda lunara mai beneficiaza si de sporuri mai mult de 100% din solda lunara.In aceste conditii nu se va putea niciodata as aduca nivelul pesiilor la aceasi valoare cu a unei pansii obtinute in anul 2022.Ma tem ca acest lucru nu se va intampla niciodata.Pensiile nu sunt inghetate definitiv,ci pana in anul 2022,si atunci se vor actualiza si se vor recalcula,dar tare m-i frica ca bugetul nu o sa permita acest lucru.Daca mai traim vom vedea.

Leo spunea...

Eu cred ca este bine sa "te urci in tren" si din el sa te lupri cu sistemul pervertit din MFA , care nu respecta legile , deturnandu-le cu acte normative secretizate incalcand L 182/2002. Te inseli , crezend ca-si vor schimba naravul peste 1 an , 2 ani sau mai multi ani. Ei sunt tot aia cu naravurile lor si intordeauna vor incerca sa-ti amputeze drepturile , cum iti fac si acum. Baga-ti dosarul , si când re vor chema sa semnezi Fisa de Pensie , atunci faci Memoriu la fisa de pensie. Intre timp, te documentezi dpv juridic, anagajezi un avocat si începând cu Contestarea decizie de pensionare incepi lupta cu LICHELELE. Asa ca nu mai amana o scadenta care este LUPTA inevitabila pt. drepturile tale.
-@stelica, multumesc pt. documentare. Inseamna ca am ramas tot la "grupa mica" , daca am dat impresia ca nu stiu lucruri elementare despre Asigurarile Sociale. Tocmai de aceea mi-am luat si avocat....

Batranul spunea...

Referitor la neprimirea taloanelor de pensie pentru luna ianuarie 2018, am gasit urmatoarele:
https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/2018/01/Nota-fundamentare-taloane-mov-pentru-site-12.01.2018.pdf

si

https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/2018/01/Proiect-taloane-mov-pentru-site-12.01.2018.pdf

din care inteleg ca nici pe feb nu le vom primi daca nu se fac acele clarificari.