Un produs Blogger.

luni, noiembrie 27, 2017

Gafa de proporții a ministrului Fifor, evidențiată și de un Comunicat al MApN din august a.c.

22 comments
La o întrunire cu sefii unor structuri asociative ale rezerviștilor, din data de 21 11 2017, ministrul apărării, domnul Mihai Fifor,  și-a permis să motiveze OUG nr. 59/2017, art. VII, de înghețare a cuantumului pensiilor militare în plată, prin neactualizare cu soldele de funcție ale celor în activitate, în fața unor sefi de asociații neinformați, cu următoarele argumente:
Cred că a fost și greșit înțeleasă povestea asta cu pensiile. Această creștere este foarte foarte greu de suportat de bugetul statului și asta vă spun cu toată onestitatea acest lucru, că vă place sau nu vă place ce spun dar e de datoria mea să vă spun. Ar fi însemnat anul viitor, dacă s-ar fi păstrat această actualizare, un impact de de 11 miliarde pe care efectiv bugetul statului nu îl duce, nu îl poate duce. Și atunci s-a căutat o variantă, cum să rămânem la un nivel acceptabil de buget și să nu mințim oamenii, vă dăm, nu vă dăm”


Comparați argumentele penibile ale ministrului cu un comunicat remis de MApN Ziarului Financiar în luna august a.c. cu referire la pensiile militare în plată la Casa Sectorială a MApN din luna iulie a.c.  
************
Pensia medie în luna iulie a acestui an în rândul foştilor militari angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale este de 3.372 de lei, potrivit datelor furnizate de instituţie la solicitarea ZF.
„În evidenţa Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se găsesc 78.932 beneficiari de drepturi de pensii şi alte drepturi sociale, din care 78.803 de persoane care beneficiază de pensii militare de stat şi 129 de persoane beneficiare de alte drepturi de asigurări sociale (fără pensii). Nivelul minim al pensiilor aflate în plată este de 379 lei, iar cel maxim este de 33.393 lei (fost magistrat militar). Pensia medie în luna iulie a fost de  3.372 lei”, se arată în răspunsul transmis către ZF de secţia de presă a MApN.
Prin comparaţie, pensia medie din sistemul asigurărilor sociale de stat este de circa 980 de lei pe lună.
Sumele alocate lunar de la bugetul de stat pentru plata pensiilor militare de stat se ridică la aproximativ 270 milioane lei, mai spun oficialii ministerului, adică 3,24 miliarde de lei pe an. Astfel, bugetul de 3,24 miliarde de lei pe an alocat pensiilor foştilor militari reprezintă 5,6% din bugetul total de pensii din România, de 58 de miliarde de lei pe an.
***************
Ziarul Financiar greșește când compară fondul pentru pensiile militare din MApN cu fondul de 58 de miliarde lei pe an al Fondului pentru pensii civile. Pensiile militare se plătesc din bugetul MApN.
Din cele 11 miliarde de lei, care ar fi necesare pentru actualizarea pensiilor MApN în anul 2018, conform zicerilor domnului ministru, în realitate ar fi nevoie de 800 milioane lei, corespunzătoare unei creșteri de 25% a soldei brute, potrivit art. 38 al Legii salarizării unitare. 
Calcul:
3 240 000 000 x 0,25 = 810 000 000 lei 

Suma necesară actualizării pensiilor în MApN este mai mică de 800 milioane lei(roni). Nu toate elementele bazei de calcul al pensiei s-ar fi actualizat cu 25%, potrivit fostului art. 60 al Legii nr.  223/2015.

22 de comentarii:

Leon spunea...

La 01.01.2018 posibil sa fie 80.000 de pensionari militari si pensia medie ceva mai mare si atunci ar fi nevoie de 1,1 miliarde de lei..!
Virgula face diferenta.

Ela Pop spunea...

S-a luat si Fifor dupa LOV care isi justifica inghetarile prin minciuni ,gen: 100000 pensii militare echivaleaza cu bugetul a 5 milioane pensii civile.Guvernul "Fur si Mint "nu se dezminte.Daca nu sunt mincinosi inseamna ca sunt incompetenti.

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Probabil sa ai dreptate, dar textul nu i s-a aruncat atunci pe masa, a fost prezentat, discutat, aprobat.....etc!
Concluzia, pt ca nu a facut revenire sau erata: ori isi ia okelari, ori mareste doza de lecitina!

Leo spunea...

Eu nu cred ca viscol raza lunga a "gafat" . Eu cred ca intentionat a spus asemenea sume , cu scopul ca sa hiperbolizeze si sa motiveze pt. fur si mint , actiunea cu OUG 59.

Huhu Rezea spunea...

Initial am crezut că Fifor a făcut referire la suma necesară pentru actualizarea pensiilor din sistemul Forțelor Armate, dar nici așa nu iese socoteala.
Pentru intreg sistemul suma necesară ar fi fost sub 2 miliarde lei.
Vinovați de gafa ministrului sunt cei de la DFC şi Casa Sectorială, care i-au furnizat asemenea date exagerate, pentru a nu periclita inițiativele lor legislative, acceptate de guvern prin OUG 59/2017.
Oricum, domnul ministru s-a compromis grav și a devenit lipsit de credibilitate în fața pensionarilor militari.

Normal, ar trebui să-i demită.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Normal ar fi sa se demită!
Pe când un absolvent de conservator la conducerea MApN?
Sol, Fa, Sol...., DoReLa!

Leo spunea...

Savantii gulerati nu-si risca functiile si privilegiile pt. a-l minti in fata pe raza lunga. Exista o cloaca , o simbioza intre politruc si savantul gulerat. Ambii protagonisti , la urma urmei slujesc pretextului politicianist , unul ca strategie iar celalalt ca tactica. Nu va demite pe nimeni , deoarece sunt in "banda" si "pe mana" si stiu foarte bine ce fac . Dovada este , ca o fac sistematic si planificat.
Pt. cine guverneaza , manageriaza si gestioneaza ei , atata timp cat toti sunt nemultumiti ? - (sau aproape toti , cu execptia parlamentarilor si primarilor).

Leon spunea...

De cateva luni, CPS este in subordonarea nemijlocita a ministrului apararii nationale, iar informatiile primite ar trebui sa fie complete si corecte..!

Pop Iuliu spunea...

@all
Ce sa zicem de MI, astăzi ministrul a anunțat ca in Decembrie 2017, Casa de Pensii Sectorială finalizează recalcularile si pana la sfârșitul anului va achita diferențele rezultate doar celor cu pensii in plata între 570 si 7000 lei.🙄
Despre actualizare , linisteeee!

Iulian Mareș spunea...

Pop,
MAI nu crede in Mod Crăciun!...renii nu au pașaport și carnet de sănătate! Nu pot intra așa....Carmen pune mascații de la DIAS pe ei...😂🤗

Pop Iuliu spunea...

@all
Update: La MAI se va proroga termenul de recalculare a pensiilor pana la 01 Iulie!
https://www.libertatea.ro/stiri/au-fost-recalculate-pensiile-pentru-16-000-de-politisti-pensionari-2056930

ionel bardas spunea...

la mai toate se datoreaza prostului si incompetentului nr.1 din casa de pensii in materie de pensii militare dr.chestor munteanu care semneaza ca primari din 1900 toamna fara sa citeasca.nu am intilnit in viata mea un dobitoc mai mare ca acesta care ocupa un scaun platit boiereste ca de asa-i la sighi dar se comporta ca cel mai novice p[olitician.sint curios cum va hotari si prin ce act normativ nemernicia cu privire la plata acelor diferente discriminatoriu dupa ce acestea au fost prorogate prin legea bugetului de stat pentru trim.IV 2017 iar la armata si sri platile deja au fost facute in timp ce din surse sigure el a emis decizii de recalculare la pachet cu actualizarea,pentru cine nu mai e nevoie sa se precizeze.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Nu inteleg ce legatura are recalcularea cu actualizarea. Daca s-ar respecta legea , aceste 2 activitati trebuie sa mearga concomitent. Cum s-a recalculat , "de indata" trebuie sa intre si la actualizat pe L 152 si OUG 56. Pai sunt toate motivele atunci ca la MAI , din cauza "prorogarii" sa fie dati in judecata cu obiectul : "OBLIGATIA DE A FACE". Mai ales ca pensionarii de la MAI sunt mai in tangenta cu dreptul decat la MFA.

ionel bardas spunea...

POP IULIU cum va avea loc aceasta prorogare ,concret nu pe vorbele unei proaste care nu are nimic comun cu casa de pensii nu ca aia ar fi mai destepti.prima prorogare a avut loc prin legea bugetului pe 2017 deci prin legea bugetului nu ordonanta nu hotarire nu ordin de ministru cum se va proroga acum un nou termen care sa indeplineasca conditiile precizate de fufa ? te rog sa le explicici cititorilor acestui blog

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Leonard,se pare ca "doctorii" de la MApN, ne-au "tratat" mai cu raspundere; mai sunt 3% pensii militare de recalculat, au platit si diferentele neachitate din februarie 2017, diferentele anului 2013 si sunt in grafic cu pensiile calculate pentru pensionarii din ultimele luni.
Daca in luna Decembrie vine si Actualizarea, inseamna ca si-au facut datoria pentru acest an..!

Iulian Mareș spunea...

T3,
Te-a luat valul dar, ti-ai revenit si ai sters gogomania, ce cu brio se incadra la stiri false, aruncate de partidul deep state!
Pai cum, bugetul CSP/SNAPSN se formeaza de la bugetul de stat sau din contributia activilor?
Si cu cat acestora le cresc veniturile cresc si fondurile caselor, fiind bani pt plati, actualizari si recalculari, basca "iesirile naturale din sisten" vorba prof tau de de ec-fi, celebrul de acum, fost ministru sekestrat!

Dan B. spunea...

@Leon:

Ma pui in situatia sa te contrazic!
Desi mai sunt de recalculat cca 2.450 de pensii militare de stat, iar ritmul a fost de apx 100 dosare pe saptamana, termenul final prevazut de lege, decembrie 2017, va fi cu certitudine depasit. Au rams de recalculat cca 1500 pensii pentru rezervistii care au optat pentru 6 luni de activitate in unele regii autonome, care isi desfasoara activitatea si in aceste zile, dar si 900 pensii pentru cei proveniti din ROMAVIA si GIAR, regii care au „sucombat” cu multi ani in urma. Din pacate, DFC si CPS, cunoscand situatia celor din urma, nu au ajuns la un consens, nici in prezent, in ceea ce priveste actualizarea elementelor salariale din statele vechi de plata la valori echivalente anului 2016.
Asadar, pâna la gasirea unei solutii si a emiterii ordinului de ministru, se marseaza pe tema prorogarii termenului de finalizare a aplicarii Legii 223/2015, cu modificarile ulterioare (eu le-am dat solutia actualizarii, mai ales ca salariile de incadrare erau raportate la nivelul de baza, salariul minim brut pe economie; coeficientul de ierarhizare se inmultea cu smbe, sporurile prevazute in contractele colective de munca fiind procentuale).
Iar cum actualizarea privind majorarea soldei din iunie nu se desfasoara concomitent cu recalcularea, este posibil ca debutul ei sa fie plasat in timp cam prin mai-iunie 2018; desigur, cu aplicare retroactiva din iulie 2017.

@All:

Mi-as dori ca cineva sa-i ceara socoteala lui Fifor asupra tâmpeniei cu cele „11 mld lei necesare actualizarii”, insa va reamintesc cum ca respectivul a ajuns senator si ministru pe filiera LOV si nu-i iese din vorba!

Ela Pop spunea...

Si cum LOV se pricepe la socoteli ca Roberta Anastase la numarat..,ghici ce iese? Concluzia e ca femeile sunt cele mai parsive!Fifor e exceptia.

Mihai spunea...

@ Mareș
M-am tot abtinut fata de aberatiile tale expuse pe aici ,ultima fiind cea cu cercetarea penala a parlamentarilor pentru vot si declaratii politice ,aberatie la care ai fost corectat si pus la punct de Huhurez.
Acum când afirmi o alta aberatie de genul ;
”Pai cum, bugetul CSP/SNAPSN se formeaza de la bugetul de stat sau din contributia activilor?”
Doar un inconstient sau un tantălău si jumătate poate crede ca pensiile militare pot fi alimentate/sustinute doar din contributiile activilor în conditiile in care sunt în plata conturile avantajoase iar pe L223 cu Og 57 unele pensii depasesc netul activului similar.
Pentru a suplini ”povara” se alocă fonduri suplimentare de la buget ,fonduri care pe la MI nu au prea fost suficiente de prin iunie 2016. Cauzele se stiu destul de bine ,una fiind sporurile substantiaale ,plata cu ora ,etc obtinute de liderul sindical Coarna pentru activi. Astea plus altele le-a cam păpat bugetul. Sporuri si plati cu ora ,etc care se reflecta si in pensii si restante fata de 1.1. 2016.
La MapN a fost alta situatie datorita insistentei d-nului KWI pentru 2% ,2% care s-a asigurat si nu s-a atins nimeni de el.

Iulian Mareș spunea...

T3, țărane,
Faza cu parlamentarii nu era altceva decât un pamflet mascat, dar la atâta brânză nu ai priceput!
Mulțumim KWI că ai grijă de Avianyc, conerciant de piei de cloșcă!
Vezi că și la MApN s-a renunțat la plata pe zile calendaristice!
Știi ce ne diferențiază?
Faptul că eu kiar mă bucur când camarazii activi au venituri mai mari, pe când tu, un ghiogar gregar înjuri și arunci venin!