Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 11, 2017

Incidenţa OUG 79/2017 asupra pensiilor militare și soldelor în privința impozitului, CAS și CASS

61 comments
OUG nr. 79/2017 poate fi citită AICI

Impozitarea pensiilor
29. Articolul 99 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Definirea veniturilor din pensii
Art. 99. — (1) Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat, diferenţe de venituri din pensii, precum şi sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie.
(2) Drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă venituri din pensii.”
30. Articolul 100 se modifică şi va avea următorul cuprins:
OUG nr. 79/2017 poate fi citită AICI

„Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
Art. 100. — (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
(2) La stabilirea venitului impozabil lunar aferent sumelor primite ca plată unică potrivit Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit potrivit prevederilor alin. (1).”
31. La articolul 101, alineatul (2) şi prima teză a alineatului (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(...)
(9) În cazul veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii, sumelor reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie, stabilite în baza hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii, impozitul se calculează separat faţă de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, impozitul reţinut fiind impozit final.

Contribuția de asigurări sociale

Cotele de contribuţie în cazul condiţiilor deosebite de muncă şi condiţiilor speciale de muncă definite de Legea 263/2010 rămân în sarcina angajatorilor. 
„Cotele de contribuţii de asigurări sociale
Art. 138. — Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt următoarele:
a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;
b) 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora."

44. Articolul 140 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora
Art. 140. — Pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale o reprezintă suma câştigurilor brute prevăzute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuţia, pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă."

Pentru pensionarii militari și speciali care obțin și alte venituri din salarii sau asimilate
51. La articolul 146, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (51)—(53), cu următorul cuprins:
„(51) Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

Scutirea pensionarilor de la plata CASS a fost introdusă în Codul Fiscal
65. La articolul 154 alineatul (1), după litera g) se introduc nouă noi litere, literele h)—p), cu următorul cuprins:
„h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii;

61 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Iar îmi crește pensia cu 1500?
Ce sa mă mai fac Doamne eu?
Se mărită Mona mea, oare ce-i cu ea!
....refren.....

Leon spunea...

Prezinta interes si alin..5.2 din art.146: Prevederile al.5.1 nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una din urmatoarele situatii:....
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de SERVICIU in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pnsii;....
Dle Huhu, cum interpretam si acest alineat ?

Anonim spunea...

Buna seara....dl. Huhurez, conform noilor prevederi cei cu pensie de invaliditate sunt scutiti in continuare de impozit ?.....multumesc !

luminita spunea...

ai febra dl MARES?

Iulian Mareș spunea...

Luminița,
Ard de dorul tău!
Te parasc la CEC și vei primi pensia pe 32 noiembrie!

iceparu spunea...

Are si el momente, e adevarat rare, cand ii patineaza muscsa pe creier.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Alin 5 indice 1 din art 146 este o dispoziție care împiedică angajatorii să fenteze fiscul prin contracte de muncă cu timp parțial.
Ca pensionar militar pentru limită de vârstă, chiar dacă închei un contract de muncă part time plătești o contribuție de asigurări sociale care nu poate fi mai mică decât cea calculată prin aplicarea procentului de CAS la salariul minim garantat corespunzător numărului de ore lucrătoare din lună.
Alin. 5 indice 2 îi exceptează doar pe pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii și de aceea nu l-am inclus în sinteză.

luminita spunea...

deci noi vom avea acel impozit de10% ok

Huhu Rezea spunea...

@Anonim
Codul Fiscal nu face deosebire între diverse categorii de pensii în privința deducerilor în vederea impozitării.
Si pensiile de invaliditate sunt scutite de impozit doar dacă sunt mai mici de 2000 lei
Toate pensiile sunt scutite de la plata CASS.

Leon spunea...

Multumesc, dle Huhurez.
Prezinta interes si Titlul IV- Art.60. Scutiri la Impozit pe venit, unde cred ca se mentin in continuare scutirile de impozit pentru angajatii IT, persoanele cu handicap care muncesc, etc.

Iosif spunea...

Dle H
Rog o analiză privind modificarea condițiilor în care vor mai putea munci pensionarii militari în sectorul privat.Mai plătim Cas
Cu mulțumiri

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Doar pensionarii pentru limită de vârstă, nu anticipații sau cei cu pensie de invaliditate, pot să cumuleze pensia cu salariul, plătind impozit, CAS și CASS conform Codului Fiscal modificat de OUG 79/2017.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Iulian Mares
Am intrebat-o pe Monica de ce se marita, o zis ca datorita:
1. Oug 79/2017 care din 01/01/2018 i-o trecut "contributiile" de la patron la ea si i-o scazut impozitul la 10%
2. Oug 59/2017 care v-o sistat actualizarea pensiei
Acum, Monica o devenit nefrecventabila, asta n-ar trebui sa va nacajasca, e plina lumea de dive la care le explodeaza valoarea punctul G al pensiei.
Sa stiti ca olguta vasilescu v-o facut-o, asta pt ca a-ti neglijat-o.

Leo spunea...

In sectorul privat nu sunt restrictii in care se poate munci. De fapt , acolo este adevarata munca. Pt. o activitate in sectorul privat , la multinationale ( nu la "patronii de capota " ) se platesc toate contributiile aferente salariului pe care il are angajtul.
La stat , "pe sinecura" , foarte bine ca au bagat "restrictii".
PS
Va mai amintiti de un individ gurgu ,fost sef pe la DGRU acum cam 10 ani ? Azi s-a pensionat si a doua zi s-a angajat tot la DGRU ca "director adjunct ( a 2-a pozitie de la 2418 ). De ce nu s-a dus respectivul director de resurse umane la o transnationala si s-a dus tot de unde a plecat. Va spun eu , pt. ca s-a dus pe "SINECURA" , iar la privat DACA , l-ar fi angajat , atunci nu-i convenea , ca era MUNCA NENE , nu SINECURA.
Eu unul stiu ce insea mna munca la transnationale , de aceea vorbesc. Si am stiut si ce insemna "pe sinecura" , la stat...

Iulian Mareș spunea...

Tehno,
Culmea este că am și fost invitat la nunta și mă duc!
Vreau sa dansez mireasa și să o fuuuur!
Dacă nu o mai aduc înseamnă că sunt erou sau terorist?
Oricum cer pe ea, ce a luat tuturor pensionarilor SNAOPSN!

Leonardo,
Un HAR de multinațională, muncește el direct?
Poate la un autovit, gen Vitan!

Iulian Mareș spunea...

Leonardo,
Erata: HAR > HR

Leo spunea...

*** Iulian, ( 3 stele = colonel)
vezi ca ai batut gresit un "r" , in loc de "t". Sau vrei sa devii deja "mosneag" cum ne-a "poreclit" amabilul recent... Auzi, mosnegi când prin alte parti "trupele de majorete de 70 de ani , creaza dependenta "mosnegilor..."
PS
" Mintea îmi născu un germen:
- Într-un cerc de „voluntari”
Nu sunt militari în termen...
Dar nici termeni militari ! "
PS2
Cred ca Flavius , a cazut la pece cu sistemul si anume: nu mai scrie nimic iar sistemul ticalosit si pervertit ii actualizeaza corect pensia ....Flavius , Flavius , te-ai retras si nu ai povestit daca ai "intepat" vreo soferita pe la grotele din Nisipari , de la Antepriza Constructii Hidrotehnice Constanta

radu spunea...

Leonard,
Nu avem cum sa le stim pe toate, dar cu certitudine exista locuri de munca la stat unde se munceste de multe ori peste program si se duc functii prin cumul la greu, pe o remuneratie modesta si exista anumite cazuri pe la companii multinationale, unde se arde gazul de pomana pe salarii babane!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bine v-am regasit, onorabili camarazi si prieteni! Sigur, inca n-am murit, dar nici mult nu mai am daca ajung ouale la 2 lei, caci deja pe piata au ajuns 1,5 lei! Asa de rau m-am enervat pe tot ce se intampla in politica, pe igoranta acestui malefic si blestemat binom pesedist, de o nerusinare si capabili de niste minciuni sfruntate, fara asemanare in istoria post decembrista, care-si bat joc de militari, apoi de niste raspunsuri ale autoritatilor la petitii lipsite de sperante, in care, in loc sa-mi dea sperante de redresare a situatiei mele sau sa-mi dea solutii juridice, ceva acolo, imi fac trimiteri nerusinate sa intind mana ca cersetorii pe la ONG-uri sau pe la asistenta sociala, de parca n-as fi muncit o zi, de parca n-as avea drepturi sau as fi un refugiat care cerseste azil politic si loc de lins blide! Niste ratani nerusinati!
Am vrut sa arunc calculatorul, m-am enervat rau de tot si m-am retras un timp sa ma reculeg! Vad schimbari legislative pe care de atata bulversare si stres nyu le mai inteleg! Multumesc sincer celor care s-au mai gandit la mine si le doresc tot binele din lume cu sanatate! Ma intreb daca din toata harababura asta se mai acorda acele indexari pe care in urma cu putin timp ma agatam cu sperante, sau daca se pune problema sa cer o alta recalculare, caci parca despre asta se discuta acum pe blogurile recente in discutii...Dumnezeu mai stie, caci eu nu mai sunt capabil sa mai inteleg absolut nimic, atat de suparat si derutat sunt!...Chiar ca regret extraordinar de mult ca m-am nascut fara sanse si doar sa traiesc si sa sufar toate greutatile posibile datorita unor gulere albe idioate ca si clasa politica de la un capat la altul, fara osebire de apartenenta! Sunt derutat si foarte trist...Mai am vre-o sansa sa mi se faca vre-o dreptate in urmatoarea perioada de timp, oare?
@ Huhu Rezea, Leonard & comp, cred ca acel calcul pe actualizarea din Decembrie, de acum doua saptamani, s-a dus si el dracului!

CEZAR spunea...


Pana si Luminita ..a realizat ca m-Alul ii cam talamb!! Drept urmare il ia peste ..pistol ..
Ia cititi mai jos :
sâmbătă, noiembrie 11, 2017
luminita spunea...

ai febra dl MARES?

Bineeee ca au ACCES INTERZIS Micutzu la cerebel si Tiganul unguresc ,,Domnul T-2MaKiSS!!
Avea Luminita cu cine sa se distreze .....!!!

Iulian Mareș spunea...

Pentru Leonard...

S-a aflat la grea stamtoare
Domnul nostru, fost maior,
Cica a avut catare,
N-a avut si-naltator!

Morala: Oricum, SRTM-ul are macara, stivuitor!

Unknown spunea...

Cotele de contribuţie în cazul condiţiilor deosebite de muncă şi condiţiilor speciale de muncă definite de Legea 263/2010 rămân în sarcina angajatorilor

Ne puteti oferi detalii ? Va multumim !

Ela Pop spunea...

Bine ati revenit Cornelius Flavius, ne faceam griji ca ati disparut subit...Nu va mai stresati si nu va enervati ca o sa va imbolnaviti la propriu, credeti-ma! Week-end placut!

Huhu Rezea spunea...

@Dragomirescu
Angajații, plătesc CAS de 25% din salariul/solda brută.
Cotele de 4% și 8%, tot din salariul/solda brută, pentru condiții deosebite și speciale, sunt în sarcina angajatorului.
Nu prea înțeleg de ce au pierdut din vedere reglementarea pentru alte condiții.

Anonim spunea...

Leon,
Ai pus fosrte bine problema legata de plata CAS si CASS pentru pensionarii militari reangajati. Eu cred ca se face o mare discriminare aici, intre pensionarii militari si cei civili; cei militari, reangajati, sunt obligati sa plateasca CAS si CASS, iar cei civili doar CASS. Asta inseamna ca costurile angajatorului vor vi mai mari pentru angajatii militari ( cam cu 25 %), decat cu cei civili la acelasi venit net, cu alte cuvinte angajatiii militari vor fi cat de curand disponibilizati, sau vor accepta un venit net mai mic cu 25 % decat civilii, pentru aceiasi munca prestata

CEZAR spunea...

Cornelius Flavius Ifrim
La toate problemele neintelese ale tale , doar Tiganul unguresc ,,domnul" T-2MaKiSS..m-Alul..ars de bec - neon si Micutzu la cerebel ...pot sa-ti raspunda !
Ei ,,au luptat "..meritul ii al lor ....!!!

Huhu Rezea spunea...

@Universal
N-ai înteles aliniatele 5.1 și 5.2 din art 146.
Unde scrie că pensionarul din sistemul public nu plătește CAS pentru veniturile din salarii?
Diferența este doar în cazul în care se angajează part time. Cel din sistemul public plătește CAS la salariul din contract, iar specialul la aceeași valoare dar nu mai puțin de CAS-ul calculat din salariul minim garantat.

Anonim spunea...

huhu,
Chiar si asa cum spui tu, un angajator plateste pentru un pensionar civil angajat cu 2 ore, CAS pentru 2 ore , iar pentru un pensionar militar, care lucreaza tot 2 ore plateste CAS pentru 8 ore. Ti se pare corect ?.

Leo spunea...

Flavius,ca sa afli raspunsul "updated" la întrebarea ta :
roaga-l pe H-ul ca sa se indure , sa-ti raspunda fie direct , fie indirect printr-o alta tema parafrazând-o pe prezenta si anume :
"Incidenţa OUG 56 /2017 coroborata cu L 152/2017, asupra pensiilor militare "...
In rest "SUS SA AVEM INIMILE "...

Leon spunea...

Huhu Rezea, pregatirea juridica va ajuta sa intelegeti mult mai bine decat noi, capcanele unor articole din Codul fiscal si aveti destula rabdare sa ni le explicati..!
Am si eu doua completari la ce s-a comentat mai sus:
1.Legea nr.263/2010, la Art.100, majoreaza punctul de pensie cu 50% pentru activitatile desfasurate in conditii speciale. Acelasi procent de 50% este si pentru Alte Conditii de munca, si putem deduce ca procentul de 8% platit de angajator pentru conditii speciale este valabil si pentru alte conditii.
2.Legea nr.263/2010, la Art.69,c) gradul III de invaliditate permite ca persoana pensionata sa lucreze cel mult jumatate din timpul normal de munca.
3.Persoanele cu handicap aflate in campul muncii sunt scutite in continuare de Impozitul pe salarii.

Huhu Rezea spunea...

@Universal
Să facă bine patronul, dacă are nevoie de expertiza pensionarului special, să-i incheie un contract full time, nu să-l țină toată ziua la muncă pe un part timp, plătit evazionist peste salariul din contract.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, multumesc! Il voi ruga pe onorabilul Huhu Rezea sa ma incurajeje cu un raspuns, daca am sanse la actualizare pana la 31 Decembrie a.c, sau in Ianuarie 2018. Onorabile, am, sau nu am, conform acelor incidente de ordonante, sanse la actualizare?
In ce priveste degetul de gabuit: Decat cu un cutit adanc in inima inhipt/ Mai bine cu buricul de la deget bine lustruit din gabuit!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
1. Potrivit art. 31 din Legea 223, militarii în activitate nu plătesc CAS ci Contribuție individuală la bugetul de stat, egală procentual cu CAS.
Nu stiu de ce în textul modificat al art. 138 din L 127/2015 a fost omisă referirea la cota contribuției pentru alte condiții. In formularea în vigoare până vineri erau menționate și condițiile seciale și alte condiții.
Acesta a fost textul:
c) 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator.


Este adevărat că în L 263, art. 27, alin (3), lit. c) se prevedea cota de 41,3% pentru sistemul de apărare națională:
c) 41,3% pentru condiții speciale și alte condiții de muncă,din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, datorate de angajator și angajați, din care 10,5%datorate de angajați și 30,8% datorate de angajatori.
Contribuţiile se plătesc după dispoziţii legale exprese, nu după deducţii.
Eu cred că este o necorelare a textului după o modificare a unei dispoziţii referitoare la contribuţiilor plătite de militari...aşa cum spunea Coarnă.
2. Legea fiscalităţii nu reglementează raporturi de muncă şi condiţiile de pensionare, aşa că rămân valabile dispoziţiile din Legea 263.
3. Ordonanţa nu a modificat scutiurile de impozitare pentru cei cu dizabilităţi.

Huhu Rezea spunea...

@flavius
Nu știu când se va îndura Hoară să-ți actualizeze pensia conform L 152/2017, cu solda de funcție la nivelul salariului minim, conf OUG 56, dar de priimit o primești mărită începând cu luna iunie 2017.

Leo spunea...

Aceasta este trista relitate ca pensionarii stau "la mila" unui SAVANT sau altuia , deoarece respectarea LEGILOR este optionala pt. SAVANTII de tip dr.luK sau doctorita de dezastre de la dezastrul de cps. Nu legea este prioritatea SAVANTILOR , ci agenda lor personala nefiind exclusa nici varianta starii de "ruth".
Adica orice poate fi prioritate , mai putin prevederile LEGILOR. Iar politrucii care le sunt vatafi , sunt neajutorati datorita incompetentei lor.
"TARA TRISTA PLINA DE HUMOR"...
" Când şefa-i doamna ofiţer,
Oricât ai fi de curios,
Priveşte-o-n ochi, fii cavaler,
Privirea n-o lăsa mai jos."

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Huhu Rezea, cred ca diferentele sunt date de Art.28 din Lg.263/2010 :
(1)- Conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul PUBLIC de pensii pot fi NORMALE, DEOSEBITE si SPECIALE.
(2) Pentru asiguratii prevazuti la art.6 alin.(1) pct.I lit.c), conditiile in care se desfasoara activitatea pot fi NORMALE, DEOSEBITE, SPECIALE si ALTE CONDITII de munca.
Asa este, nu bate Art.138 din Lg.227/2015(nu L127) cu Art.27.3.b.din L.263/2010..

Anonim spunea...

huhu,
Am un prieten care acum are un PFA in domeniul asigurarilor. Fiind si pensionar militar , acum nu plateste contributii sociale. Dupa 01.01.2018, va plati contributii la nivelul salariului minim, adica in jur de 700 lei lunar. Un pensionar civil, in aceiasi situatie va plati numai 150 lei. Cum o sa poata continua sub aspectul competitivitatii pe piata asigurarilor. Iar este corect nu-i asa ?; parca nu ai fost militar .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Va multumesc! Deci la mila vatafilor de mosii!

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Joe spunea...

Imi cer scuze ca inteleg mai greu dar Art 141 lit b din Codul Fiscal excepta si pensionarii militari.

luminita spunea...

este adevarat ca si la pensii se va tine cont la actualizare conf l 152 oug 56 . de salariul minim pe economie de 1450 ? sa numai la activi cand le majoreaza salariile: ? este precizat undeva?

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonardo Th,

"Secretul vervei mele, sper
Că l-aţi ghicit, dar tot insist:
În epigramă-s inginer
Şi-n tehnică... epigramist!"

"Era un inginer cum altul nu-i
Iar şefii, vrând să-l răsplătească
L-au avansat ministru. Bravo lui!
(Deşi putea să mai muncească!)"

Iulian Mareș spunea...

T2,
Până analizează și se hotărăsc se face vara lui 2018!
Din acest demers oare îl pot exclude pe Petre P.? Mai dă-i cupoane CF, căci vrea iar la Iași!

luminita spunea...

Nu vedeti ca la toti le este frica de OLGA _ ? doar are centura neagra m ce sa mai zic , vai de armata asta de a ajuns pe mana asteia , rusine

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Pe cine convoacă Forumul la ordin? Din comunicat s-ar înțelege că îl convoacă pe Iohannis.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Daaa, Gropan îl keama la el! Grad mare..., numele-i predestinat!
Gropan=groapă mare, cât dulapul!

Iulian Mareș spunea...

Luminițo,
Cum sa nu ne fie frică!
Are centura cu 3 DAN!
Îți dai seama ce forța are?...1 DAN nu-i mai ajunge...

tigri2 spunea...

@Huhu, se vor declansa actiuni in instanta de catre SCMD impotriva neconstitutionalitatii OUG-57(art.40) si OUG-59. pe aceiasi tema Gl.Gropan cheama FORUMUL ROMIL sa se pronunte ce si cum.

Leo spunea...

" La CPS "SAVANTI" destui
Dezbat problema unui cui
De-o lună ţine confruntarea...
La care cap să-i pună floarea. "
PS
lexicon ;
- cui = actualizarea pensiilor militare
- "floarea" = metodologia de actualizare

Iulian Mareș spunea...

La multi ani Statului Major al Apărării, geodezilor și cercetașilor militari!

https://www.rumaniamilitary.ro/ziua-statului-major-al-armatei-cercetasilor-si-geodezilor-militari

Viss spunea...

Manda Claudiu este senator al României! Incredibil

Leo spunea...

H-ule , ce este cu "moleseala" asta pe blog ? Nu mai este deloc "nerv" . Pluteste o atmosfera de vacanta . Iar eu sunt bucuros , precum un scolar in vacanta ca salariul mi-a fost marit consistent. Urmeaza pensia ....
"S-a dus în lumea celor drepţi
Unul din marii înţelepţi
Ce a trăit pe lumea asta
Aşa cum a dorit... nevasta! "

Ela Pop spunea...

La poatarea de mai sus cu OLAF ul nu " merg" comentariile, da eroare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hopa! Eroare de postare la Olaf Pilaf! La bulau cu golanul si steweardessa lui, care ne-au bulit penziile cazone! Nici o mila, nici o empatie, nici o iertare pentru calaii penziiilor militare!
-Alo, opozitia liberalista inutila si lesinata, voi nu ranjiti fasolea, caci ati fost primii care ati dat gir actului criminal de opresiune si incalcarea Constitutiei de a fi matrasiti la penzii!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Olaful transmite și 400 de informații cu suspiciuni, anual!
Dar nu merge să postezi pe pagină!
Aluneca..., De la șoricul Lulutei...😂

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

T2,
Petre Padina (Cezar) va participa și el!
Este în București de 2 zile caută Camera Deputaților la toate hotelurile întâlnite pe străzi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Biss-Tigrisorule,
Banda organizata, in vederea matrasirii noastre pe altarul nelegiuirilor nerusinate, izvorate din puturile gandirilor illuminatilor 'telectuali cazoni, cu sau fara de perciuni in fuioare pe fusishoare, cu gradele obtinute fraudulos de pe sticlele de Alexandrion la apelul mortilor din cimitirile militare, care-s super favorizati cu miliarde la ingogosatele penzii politice de tradatori martzafoi ai grosului rezervistilor, maine se vor excita orgasmic in plenul unor exchibitzii in care vor sa sublinieze ca autismul aplicabil la ordonantele idioate le apartin, si deci le sustin, doar, doar noi sa murim ca sa traiasca ei bine in tzintirim, murile-ar norocul si restul zilelor de trait, deie Domnul!
Asadar, du-te ca un brav Erou national sa sustii contrariul, deci si cauza noastra comuna, si da de pamant cu toate idioteniile ce se vor savarsi impotriva intereselor noastre, si astfel iti vom ramane in eternitate recunoscatori si te vom venera ca pe taisul sabiei viteazului si mare Voievod de Moldavia, Stefan cel Mare si Sfant! Doamne, ajuta! Honor et Patria!

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.