Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 24, 2017

OUG nr. 82/2017; majorare de 10% a pensiilor din sistemul public, nimic pentru pensiile militare. A crescut CIBS

74 comments
Reiau articolul cu OUG 82/2017 pentru a sublinia diversiunea formulată de SCMD, prin ultimul comunicat, în legătură cu regimul juridic al CIBS(contribuția individuală la bugetul de stat) .
Legea 223/2015 asimilează, în art. 108, stagiu pentru pensia suplimentară, plătită de militari până în aprilie 2001, cu stagiul de  contribuție individuală la bugetul de stat, plătită de aceeași militari după aprilie  2001... doar până la 31 12 2010.
Incepând cu 01 01 2011, data intrării în vigoare a L 263/2010, militarii au plătit CAS, ca și civilii, până la 31 12 2016, data intrării în vigoare a L 223/2015. Atunci au primit și compensația diferență între CAS de 10,5% și CIBS de 5%.
Incepând cu 01 01 2016 se intră în logica art. 31 din Legea 233/2015, articol care face obiectul modificărilor din OUG nr. 82/2017.
CIBS este asigurare pentru pensie militară de stat, nu contribuție pentru pensie suplimentară. 


OUG nr. 82/2017

-luând în considerare reglementările din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora majorările anuale ale valorii punctului de pensie prevăzute de lege reprezintă praguri minime, urmând ca valori superioare ale punctului de pensie să poată fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, întrucât politica bugetară trebuie să respecte anumite angajamente în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi să fie în deplin acord cu noile modificări legislative din domeniul fiscal care conduc la menţinerea în valoare absolută a veniturilor acumulate în conturile individuale ale participanţilor la pilonul II de pensii



-Având în vedere că prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevăd majorarea drepturilor salariale cu 25%, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru întreg personalul plătit din fonduri publice, şi ţinând cont de necesitatea asigurării unui tratament nediscriminatoriu între categoriile de personal din sectorul bugetar, se impune abrogarea alin. (2) al art. 31 din Legea nr. 223/2015.
Totodată, este de precizat că neadoptarea acestei măsuri ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat pe anul 2018.......

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art I. — (1) începând cu data de 1 iulie 2018, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% şi este de 1.100 lei.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, în perioada 1 iulie— 31 decembrie 2018 nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 640 lei.
Art. II. —Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 3,75%.”

Art. VI. — Începând cu data de 1 ianuarie 2018, articolul 31 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 31. — (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale ia bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.”


OUG nr. 89/2017

42. Articolul 138 se modifică și va avea următorul cuprins: 

 "ART. 138 Cotele de contribuții de asigurări sociale Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:
 a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;
 b) 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
 c) 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora."

74 de comentarii:

Leon spunea...

Art.31.(2).Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, contributia individuala la bugetul de stat, suportata de personalul prevazut la art.1, nu va diminua soldele/salariile NETE realizate lunar.
Deci acest alin.se abroga..! despre aceasta abrogare vorbea Coarna acum 10-15 zile..!
Si ministrul Fifor cum va rezolva aceasta problema ?
Sau a rezolvat-o deja prin plata sporurilor ptr.conditiile de munca cu 10-20-30% inca din luna Octombrie 2017..!?

Mihai spunea...

@ Leon
Se acopera o brambureala prin alta brambureala.
Scaderea impozitului la 10 % pentru sumele ce trec de 2000 lei duc si mai mult netul unor pensii peste netul activului similar .
Atunci probabil nemaigasindu-se un spor de taiat frunza la câini s-au inventat aceste sporuri compensatorii la grupele de muncă acordate pe lânga lege si in acelasi timp în mod discriminatoriu fata de modul de acordare sporului la punctul de pensie corespunzator grupelor pe L263 . Adica pe L 263 sporul la punctul de pensie corespunzator grupei se acorda doar incepând cu data pensionarii pe când la militarii l-au inventat ca plata in activitate.
Se gândeste din greu la nivel gulere albe ,stai linistit.
Asta o fi constitutional ?

Mihai spunea...

Bravo Huhurez.
Tăiatul microfoanelor este specific A3 si Ghita Tv daca comentezi contra opiniilor care trebuiesc promovate in eter.
Mai puneti voi vâlcenii etichetă cu ”telemea de Sibiu” pe tarabele cu telemea de Vâlcea s-apoi ne socotim !

Viss spunea...

Social-democrația practicată de bogătașii aceștia e strâmbă. Simpla practică a impozitului progresiv ar rezolva multe. Dar... pe acești domni îi interesează alte furtişaguri și învârteli.

Iulian Mareș spunea...

T3,
Nu te mai recunosc și mai ales nu te înțeleg!
Acum câteva luni scriai că nu este corect că nu se plătesc grupele de muncă din activitate..,
Acum nu este bine că se plătesc?

Iulian Mareș spunea...

Special pt Stelică!
Sunt convins că nu o sa va placă, dar mie da!

https://m.activenews.ro/stiri/Dan-Puric-Tara-a-fost-facuta-colonie.-Acum-sunt-luati-la-suturi-eroii-martirii-si-sfintii.-Statul-este-primul-berbece-care-darama-din-interior-unitatea-nationala.-ONG-urile-cu-ADN-strain-au-incercat-sa-distruga-ce-e-romanesc

Cezar spunea...

IMPOZITARE PROGRESIVA !

Ela Pop spunea...

Impozitare progresiva nu vor fiindca ii afecteaza si pe ei...,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dracul sa-i pieptene de nenorociti si jegosi politici! Sa le stea in garleje ca osul de caine!

Iulian Mareș spunea...

Impozitare regresivă!
La sume mari impozit mic și invers!
Motivația: aportul în consum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, sa nu fie aportul la ciorapul gros, fara consum, ca astia care au mult ii cam strang, si cu cat mai mult au, cu atat ingrasa bancile sau ciorapii! Au casoaie, mai cumpara (smenuiesc) altele, ca li se par putine! Nu-i asa, nene, sas-man?

Stelian P. spunea...

@Iulian Mares
Multumesc pentru dedicatie. Puric are si idei care imi plac. In plus eu nu am nivelul lui de cultura asa ca il respect.

Iulian Mareș spunea...

Stelian,
Sper că ai și citit tot, kiar tot!

Stelian P. spunea...

@Iulian Mares
Am citit tot. Absolut tot. Deformatie profesionala.

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Eu voi rămâne în Malta, așa că nici nu mă mai interesează!

Impozitul regresiv contează!

Iulian Mareș spunea...

Stelian,
Sper că și tu ai înțeles că ONG finanțate extern reprezintă un mare pericol, nu numai Rusia, Turcia, Hungaria, US, Spania....etc!
Sper că știi că pașoptiștii s-au reîntors în țară, de la studii, pt că aveau burse de studiu naționale?
Acum cum este?
Evident, și eu îl apreciez pe Puric!...pt curaj și frankețe! Și elocință!...mai ales.

Unknown spunea...

deci in anul 2018 militarii si politistii aflati in pensie vor primii o indexare in raport cu inflatia , plus o reducere de 6 procente la impozitul peste 2000 lei ?

Huhu Rezea spunea...

@Roman
De unde ai tras concluzia că se vor indexa pensiile militare în 2018?
Nici nu se vor majora potrivit actelor normative referitoare la anul 2018 adoptate până în prezent.
Deocamdată, DA, se va resimți o creștere de 6% din ce depășește suma de 2000 lei, potrivit OUG 79/2017 prin care a fost modificat Codul Fiscal.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
De majorarea cu 15% nu zici nimic?
Cred că la astea făcea referire Român...., dar a scris indexare in loc de actualizare!

Huhu Rezea spunea...

Actualizarea de 15% a pensiilor militare, după majorarea a soldei de funcție pentru militarii în activitate se aplică din iunie 2017, potrivit Legii nr. 152/ iunie/2017. Va fi mai mică sau mai mare, funcție de regularizarea cu indexările din anii 2016 și 2017.
Actualizarea, ultima potrivit nenorocitei de OUG nr. 59/2017, nu depinde de inflație.

Leo spunea...

Eu va spun ca actualizarea "va fi mai mica sau mai mare" NU "functie de regularizarea cu indexarile din anii 2016 si 2017 " , ci in functie de asa zisele "norme" de aplicare , la care guleratii inca lucreaza. Pun pariu pe ce vreti , ca n-o sa puteti citi aceste vestite "norme de uz intern "...

Stelian P. spunea...

@stelian palagheanu
Eu sunt Stelian P. (cu litera mare) si numele asta e folosit de mine de prin 2009.

Iulian Mareș spunea...

Stelică,
Ai hârtie de la OSIM?

luminita spunea...

cum se regularizeaza cu indexarea din 2016 si 2017 _? la ce pensii sau mai bine zis care pensii?

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Iar o luam de la capăt?
Se compară cuantumul recalculat pe Legea 223 și actualizat potrivit L 152/2017 cu cuantumul în plată, indexat în anii 2016 și 2017. Rămîne în plată cel mai mare.

luminita spunea...

eu nu intreb pentru cei recalculati ca noi , ci pentru cei pensionati in 2016 pe 223 modificat cu neorocita aia de ordonanta . la astia care indexare le aplica la actualizare, cea din 2016 sau amandoua .? va salut cu drag

luminita spunea...

Ca sa vedeti dece s-au amanat discutiile de la CD , zice ca acel SOLOMON cere noi date despre impact de la ministere . muncii mapn si mi . .ce raspuns credeti ca v-a primi ,asa ca porcaria continua ,Vedeti asta in comunocatul dat de acmmr

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Același lucru este și la cei calculati în anii 2016 ți 2017.
Se compara cuantumul calculat și actualizat cu cuantumul calculat și indexat în anul 2017, sau și în anul 2016, funcție de anul pensionării, și rămâne în platâ cuantumul mai mare. Nu se adună niciodată indexarea cu actualizarea.

tigri2 spunea...

POLITIHOTII RROMANIKAI !

Toti penalii cu dosare
Date-n curs sau confirmare
Ca-i roman sau apatrid
Se ascund intr-un partid.

Dau din gura sau din coate
Platind natur sau de toate
Sa ajunga la varf , frate
Si sa "spele" din pacate.

N-au rusine , n-au onor
Au ,chiar, priza la popor
Caci romanu-i iertator
Prea milos si uitator
Kis Viorel

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Fifor și Dan se gândesc la un cadou de Moș Crăciun?
Sau găsim sub pom doar parketul? :))
...timp este, pt o mișcare!

Leon spunea...

Cred ca abrogarea art.31,al.2. din Lg.223/2015 este justificata prin transferul in totalitate catre angajat a CAS si nu va influenta negativ NETUL militarilor activi..CIBS de 10,5% va fi inclusa in cei 25% CAS, de la 01.01.2018 !

tehnocrat spunea...

Impozitare regresiva ?!!!
Motiv: aportul la consum !!!
Nu sunt de acord.
Motiv: cei cu pensii mari, inclusiv eu, consumam pensia in mare masura in strainatate, de cele mai multe ori in tari UE.
Nu este moral ca netul de pensie sa subventioneze consumul in alte tari.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Noul CIBS va fi de 25% din solda lunară brută majorată cu 25% conform art. 38 din Legea salarizării unitare.
Dacă nu se abrogă art. 31 alin (2) solda brută trebuia majorată din anul 2018 cu 25% (conf. L 153/2017) plus diferența dintre noul cibs de 25% și vechiul cibs de 10,5%.
Să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care dau Comunicate SCMD, militarii în actvitate plătesc la bugetul de stat o asigurare pentru dreptul de pensie, numită contribuție individuală, egală procentual cu contribuția de asigurări sociale plătită în sistemul public de pensii, adică 25% din solda lunară brută.

Leo spunea...

Cum nimic pt. pensiile militare ?
Pai tocmai ce spunea de f. curand lov , ca pensiile peste 2000 lei vor avea o "majorare" prin reducerea impozitului de la 16% la 10%. cu alte cuvinte , ce mai vreti ?
Hal de "social democratie" . Cu cat ai pensie mai mare cu atat castigi mai mult prin aceasta reducere la 10%. Favorizatii "soartei" vor fi cei cu pensii de peste 10000 lei ,in special "UPERspeciali de peste 10000 lei" care vor primi "o pleasca" SUPER, in timp ce "specialii" de sub 2000 lei ( tip Flavius si subsemnatul) vor primi ceva de "RAZA LUNGA" vorba lu' Viscol...

Leo spunea...

In ton acum cu "globalizarea" , " se da" de obicei tigai , surubelnite , bormasini si polizoare .
SE PUNE IN APLICARE , Art. 60 al L 223/2015 , ca urmare a L 152/2017 "aditivata" cu OUG 56/2017.
Prin urmare , nu "se da" ( ca nu dau de la ei si din mila ) , ci SE PUNE IN APLICARE.
PS
Am ajuns prin Bucuresti cu niste rapoarte pt. firmele mama si am ajuns din greseala si pe la targul de carte.
H-ule , vezi ca te-am vazut la targul "Gaudeamus" cu niste carti in tolba. Eu mi-am cumparat altfel de carti (imi place sa joc cartea nu s-o citesc).

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ai boala de a comenta titlurile. Aici, titlul se referă doar la prevederile OUG 82 care mărește valoarea punctului de pensie.
Despre impozitarea pensiilor am vorbit la Ordonanța 79.
Ce repede prinzi propaganda împotriva PSD!
Vorbești despre pensiile mai mici de 2000 lei ca și când acelea n-ar beneficia de scutirea totală de impozit.
Ai și uitat ca de la inceputul anului nu mai plătesti CASSS! Cine te-o fi scutit? Cumva vreun guvern de dreapta?

Leo spunea...

DA , asa este prind repede propaganda. Dar sunt si ajutat pt. asta. De exemplu, am citit un studiu ca PUTEREA DE CUMPARARE in 2017 s-a micsorat cu aprox. 15% fata de anul 2016. Eu unul nu ma vait , caci nu simt deprecierea puterii de cumparare deoarece multinationalele au avut grija sa nu fiu afectat. Eu vorbesc de principiu , ca guvenul "social democrat" a micsorat puterea de cumparare. Apoi in loc sa le mai reduca cuantumul pensiilor nesimtite de peste 10000 lei prin instrumentul impozitarii , dimpotriva le-a majorat. Adica asa zisul guvern de stg. a dat celor ce deja aveau destul , astfel preaindestulandu-i , dupa principiul de stg. : "SE I-A DE LA CEL CE N-ARE SI SE DA LA CEL CE ARE".
BRAVOS "social democratie" de tip columbian sau venezuelean.
PS
Rasfoind o carte pe la "Gaudeamus" , am aflat ca pluralul lui OU , nu este OUA , ci este OA !... .... pt. ca tot se vorbeste acum mult despre pretul la OA.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: Pardon: Propaganda anti PSD? Retraiti realitatea, onorabile! Va rog s-o traiti real! Daca aveti piele care nu face alergie! Hai sa ne facem amandoi, mai degraba monarhisti, decat sa facem ochi dulci PSD care, oricum, sunt deja niste ratati in ce au promis! Cu ce ma convingeti ca PSD v-or mai face ceva in ultimii 1000 de ani?
Oricat ati fi de realist, ONORABILE, lasati-o moarta cu PSD!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Boala te-a abrutizat! Rațiunea îți este afectată. Nu că... în decursul vieții, ai fost vreodată în stare să decelezi cine ți-a făcut rău și cine îți dorește binele.
Las-o d-ta mai moale, aici, cu cântarea băsismului! Sau....fă-o în alte parte.

Pop Iuliu spunea...

Pe fondul zvonurilor ca in ședinta Comisiei de munca a Camerei deputaților din 21.11.2017 s-a dat aviz pozitiv pentru OUG 59/2017, la solicitarea de ultim moment a Olguței Vasilescu, deși inițial am crezut ca persoanele care au propagat aceasta opinie sunt rău voitoare, acum tind sa le dau dreptate si sa cred ca asa s-a întâmplat deoarece nici pana in prezent pe site-ul Camerei, secțiunea urmărire proces legislativ, nu au fost postate Ordinea de zi si procesul-verbal al ședinței Comisiei de munca din acea zi, in condițiile in care au afișat ordinea de zi pentru ședințele din 23, respectiv 28.11.2017.
Sper ca eu sa gândesc pesimist si sa nu se fi întâmplat o noua mârșăvie asupra pensionarilor militari asa cum se susține chiar de care către președintele SCMD, persoana care tind sa cred ca este suficient de informat.
Dacă cineva dintre dumneavoastră poate confirma sau după caz informa aceste zvonuri ar fi foarte util sa o facă.
Tuturor va doresc seara liniștita si Weekend plăcut!

tigri2 spunea...

De ce înjurăturile pot fi benefice pentru sănătate

Deşi nu este frumos să înjuri, specialiştii cred că această formă de manifestare poate fi sănătosă din punct de vedere psihologic. Această reacţie ne poate ajuta să ne simţim puternici, să exprimăm mai uşor o emoţie şi, paradoxal, chiar poate lega prietenii. Exact ca în zicala “Fuga e ruşinoasă, dar e sănătoasă”, tot aşa „Înjuratul nu-i subtil, dar pentru sănătate e util”, iar rezultatele pot fi foarte vindecătoare. O înjurătură poate exprima de o mie de ori mai bine starea de spirit a cuiva decât dacă ar spune “m-a supărat”. De multe ori, aflăm cu adevărat ce se află în adâncul sufletului unei persoane suferinde atunci când îi scapă câte o înjurătură, decât atunci când se exprimă elegant şi folosind cuvinte alese. Înjurătura este un feedback automat, natural şi onest”, crede Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Leo spunea...

Amabile,
RATIUNEA s-a intunecat , VOINTA a slabit si CONSTIINTA s-a pervertit.
Acesti 3 PILONI ai EXISTENTEI MATERIEI SUPERIOR ORGANIZATE , au fost sistematic erodati prin intunecare , slabire si pervertire dintr-un anumit moment al creatiei.
La acestea , omul prin inversunare si mandrie , adauga cu sau fara stiinta sa multa tulburare la PACEA vietii lui cotidiene.
Nici nu vreau sa cred , ca refuzi sa intelegi asta.
Admite si accepta si bucati din lumea reala a ALTORA , pe care datorita sigurantei cu care consideri ca stapanesti tot adevarul , s-ar putea sa nu le intelegi niciodata.


iceparu spunea...

Leonardo ne place nu ne place impozitarea progresiva înseamnă discriminare.

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Iar ești cu Vreme?
Când îți va creste pensioara...o sa zici iar că...ce dama bine este LOV!
Fă-te monarhist! Sau otoman, cotoșman!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Scumpul meu Iulian, da, iar voi fi cu Vreme! E minunat sa minti ca un porc, in campanie, dar macar pentru opozitie! Te iubesc ca ma incurajezi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Domnule Huhu Rezea, ce sansa imi dati, in acest context, sa-mi insel sotia pe motivul inselator ca-mi va creste? Adica, ce naibii sa-mi creasca, ma gandeam eu...Chiar, onorabile, ce dracu' sa-mi creasca? Da, sa-mi creasca...Mortii mamii lor de cretini politici!

Rodica spunea...

O mare bataie de joc. Guvernul asta lucreaza hipnotic. Ne spune in fiecare zi ce multe au facut,ce au marit,ce au dat dar in realitate nu au dat nimic concret, ci dimpotriva ne iau. Cel putin la cei cu pensii militare nu mai dau nici indexare, nici in raport de cresterea soldelor , deci pensiile militare"de bun simt" nu vor mai fi marite cel putin nu prea curand. Olguta dupa ce si.a facut ambitia sa blocheze cresterea pensiilor militare,a avut grija sa mareasca alocatia puturosilor la 640 lei, incurajand nemunca si mai da 100 dw lei la pensionarii civili dar totul la nivel de promisiune. Concret acest guvern nu a pus nimic pe masa romanului. Ceausescu promitea 200 de lei si a ajuns unde a ajuns si acum lumea sta si asteapta tremurand 100 de lei care (daca)va veni si cu care o va duce mai bine. Oameni buni unde va sunt ochelarii? Nu vedeti bataia de joc care va inconjohara?

Huhu Rezea spunea...

@Rodica
Nu ajută cu nimic exagerările.Dimpotrivă!
Exagerările, așa cum se vede și din unele, nu din toate, promovate de SCMD, decredibilizează demersurile legitime.
Este adevărat că Ordonanțele 57 și 59 sunt o nenorocire pentru pensionarii militari, dar să spui că nu ai primit nimic în acest an este o exagerare.
Pune-ți ochelarii și compară pensia netă din decembrie anul trecut cu cea din prezent.

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Din puținul, poate prea puținul timp lucrat în Armată, nu ar avea ce să-ți mai crească. Ai avut și ai o pensie, indiferent de guvernare, peste dublul celei minim garantate.
Nu te gândești că sunt aproape 2 milioane de pensionari civili, cu stagiu de cotizare de peste 30 de ani, care au o pensie egală sau mai mică decât cea pe care o primești d-ta?
Puțină rațiune și simțul măsurii nu ți-ar strica.
Vehemența și agresivitatea mesajului dăunează nu numai pentru d-ta ci și pentru ceilalți pensionari militari.

Leon spunea...

De Pensia minima sociala beneficiaza 1 milion de pensionari (INS) si provin din:
-787.000 pensionari din sistemul public,
-211.000 pensionari agricultori,
- 2.300 pensionari MILITARI..!
Ce credeti dna Rodica, cei 2300 de pensionari militari cu o pensie in plata de 520 lei in prezent, au fost niste puturosi ..?

luminita spunea...

DLE HH PAI CIVILIASTIA CARE AU LUCRAT 30 DE ANI , SI AAU PENSIA ACEEA ,O AU DIN NIVELUL SALARIILOR PE CARE LE-AU AVUT. SI INCA CEVA , NU UITATI CA NU STIM CE AU AVUT IN VEDERE LA CALCULAREA PUNCTULUI DE PRNSIE SI CUM L-AU PUNCTAT PE SALARIILE ALEA DE DINAITE DE 89 , PAI I-A SA VEDEM .SOTUL MEU A IESIT lA PENSIE CU O PENSIE DE 7100 IN 1987 , PAI ACUM LA RECALCULAREA PE 223 E BINE CUM AU FACUT-O 25OO CU TOT CU O.M noroc ca eu primesc deocamdata jumatatea calculta pe 263 , care acum vad ca asa era corect . Mai mult, e bine ca traim intr-o vesnica incertitudine?Asa ca cele spuse mai sus asta demonstreaza , grija ,grija

luminita spunea...

MAI vreau sa va zic ceva m dl H ,spuneti da ca putinul lucrat in armata ......pai putinul acela nu echivaleaza cu multul din unele locuri de la civili , ca si acolo au fost locuri caldute . ,nu uitati ca 10 ani lucrati in conditii de 12 cu 24 cu conditii speciale sau ALTE CONDITII ,cred ca sint mai grei decat cei 25 ani ai alora de la birourile armatei caldute si cu salarii mari ,,asa ca se pot spune multe dar ,asta e sa vedem ce vor face astia ca sant vai mama lor :TOTIIIIII,,,,,,......... sa auzim de bine pentru toata lumea si intai sa fim sanatosi

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Asteptă să vină liberalii lui base sau orban ca să vă mulțumească poftele! Aștia de acum ...este hoți și te jecmănesc.
Pai...în civilie, cu 10 ani lucrați, iei abia o pensie minim garantată, nu dublu. Vezi diferența?

luminita spunea...

EU nu astept sa vina nimeni ca nu am niciun sentiment pentru vreun partid , astept sa vina altul care sa fie un adevarat partid , de stanga cu adevatat , sau astia de acum sa isi revina ,eu nu de civilie ma refer la pensie ci de cei 10 ani armata .....comparati si motive de pe nsie , cititi cu atentie

luminita spunea...

DAR ce perere aveti ca doamna aia CARMEN DAN se baga ea in a clarifica pensiile militare , sa vedeti aum ce aiureala va iesi.

Leo spunea...

H-ule ,
1. Felicitari pt. atitudinea impaciuitoare si calma care evidentiaza SENINATATE , avuta in penultimile comentarii.
2. Pe Flavius nu trebuie sa-l descurajezi prin exprimarea : "...în Armată, nu ar avea ce să-ți mai crească." , deoarece L 152 si OUG 56 ii va face un cadou de "mosu'" cu retroactivitate din iun. 2016. Si nunmai lui , ci tuturor care au solda de functie fundamentata la calculul pensiei , mai mica de 1450 lei. Sunt foarte multi in aceasta situatie.

luminita spunea...

dece dle sa nu iimai creasca pensia lui CORNEL ,decat asta cu 15%? la civili cum le creste indiferent de pensie cu 9% , astia au pensii mici indiferent de vechime .asa ca dece nu le creste MAPN si celor cu pensii mici, sa zicem ,numai lor ? dece ?

Huhu Rezea spunea...

@luminita
Există o unitate de măsură în toate. Pensia se acordă în funcție de cât și ce ai lucrat, nu în funcție de cât ai nevoie.
Dacă majorările s-ar face doar la cei cu pensii mici, cum populist zici mai sus, înseamnă că s-ar pierde unitatea de măsură și s-ar ajunge ca acei care nu au prea lucrat să aibă pensii mai mari decțt cei care au lucrat.
Prin introducerea plafonului de 85% din baza de calcul și, mai nou, plafonul soldei nete(oug 59/2017), deja s-au introdus elemente de dezavantajare și discriminare a celor care au vechime mare în activitate.

luminita spunea...

EU ce zic ? sa fie masura in toate .pai eu zic altfel , da ai lucrat 39 de ani ca spalator de masini pe vremea lui ceausescu , ala e salariu , dupa el si pensia DAR ofiter MAPN ( de ani
la birou , la CADRE 25 ani , pennsie maare ca are vechime ....... pai eu zic altfel? dece sa nu le mai creasca si lui CORNEL pensia aia MICA , adica da olguta din punga ei la unii care nu au muncit decai 1 zi mai mult ci 140 de 1 iuie si lui CORNEL ,pensionar pe caz de boala dece nu ....... ca principiu ,zau asa .ATUNCI care partid va face lumina :::..... pe dracu , niciunul

Leo spunea...

Ce frumoase principii sunt evocate , ca acela ca : "Pensia se acordă în funcție de cât și ce ai lucrat, nu în funcție de cât ai nevoie."
Dar in afara de lumea ideala evocata , e bine sa aflam ca mai exista si lumea reala. In aceasta lume reala (de care amabilul ne cam protejeaza), sunt multe exemple de "pensii" (date pe Ar. 69 lit. j din Statul politistului) , in care si la 39 de ani varsta ( NU VECHIME) , s-au pensionat oportunisti din viata REALA cu pensii de cam 4 ori mai mari ca cea a H-ului nostru care ne spune cum ca "pensia se acorda de cat".. ai lucrat. Pai la 39 de ani , trebuie ca ai cam lucrat 15-16 ani .
Iar "unitatea de masura" , ESTE PIERDUTA de mult , deoarece multi care au lucrat 15; 16 ani au pensii mai mari decat cei care au lucrat peste 40 ani efectivi.
ALO , ALO , va rog , o legatura cu lumea REALA...........

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Niky spunea...

Eu am trecut in rezerva la 01.12.2016,cu 24 ani de servici militar lucrînd numai în AC si CS ,iar un coleg a trecut in rezerva la 01.08.2017 cu 19 ani servici militar in aceleași conditii si virsta similară,numai ca diferența cuantumului net al pensiei este de 550 lei în favoarea lui.Pensie parțial anticipata la ambii.Ce ziceți de asta?

Huhu Rezea spunea...

@Niky
Explicația este o bază de calcul mult mai mare pentru colegul dvs în cele 6 luni alese.
Niciunul nu v-ați gândit când ați cerut pensie anticipată că, fiind așa de tineri, s-ar putea să prindeți o viitoare revenire la pensia contributivă. Ia uitați-vă pe calculul alternativ pe L 263/2010, câte puncte de pensie aveți?

Leo spunea...

Eu am inteles ca omul care are 24 de ani de serviciu efectiv in aceleasi conditii de munca cu alt om care are 19 ani de serviciu efectiv , are o pensie cu 550 de lei mai mica.
Deci , cel ce a muncit cu 5 ani mai mult , are o pensie cu 550 de lei mai mica.
Aceasta este esenta problemei si principiului care in lumea REALA este pe dos .
Pe scurt , tocmai ce am spus cu un comentariu mai sus despre paradoxul din lumea reala.
Ati vazut ca cineva din lumea reala mi-a raspuns la ALO , ALO , ?
Si H-ul continua sa ne plimbe prin lumea ideala , cum ca " pensia se acordă în funcție de cât și ce ai lucrat " . Pai uite raspunsul , ai lucrat cu 5 ani mai mult si ai cu 550 de lei mai putin .

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
In lumea reală, cel cu vechime efectivă mai mică are o baza de calcul mult mai mare. Dacă îmi trimit copii de pe decizii le public... ca să te convingi.

Leon spunea...

Leonard, diferenta este aproape sigur data de SPORURI:sporul de excelenta de 50%, de exemplu, plus majorarea cu 15% a Soldei de Functie cf.L.152/2017..!

Niky spunea...

Asa este,a avut o baza de calcul mai mare,a prins măririle de salariu si sporuri din 2017.Va rog sa nu îmi spune-ți ca privesc în curtea altuia,nu este vorba de asta,dar după părerea mea si nu numai,nu este corect!

Leo spunea...

Maestre ,
Eu nu pun la indoiala afirmatia.
Eu doresc sa scot in evidenta PARADOXUL acestor situatii care sfideaza orice ratiune si orice principiu .
Pai sa explice un savant gulerat de la 2505 sau 2580 sau DFC , care este fundamentarea legala si rationala , ca pt. aceleasi conditii de serviciu daca ai iesit la pensie cu 8 luni mai tarziu , desi ai cu 5 ani mai putina vechime in serviciu , sa ai pensie cu 550 de lei mai mare.
Daca pt. 8 luni diferenta de generatii intre pensionari este o asemenea ABERATIE , dara-mi-te pt. pensionarii ce vin din negura vremurilor , cum ar fi de ex. Flavius.
Eu asta spun si tot repet , ca lumea REALA este exact pe dosul principiilor rationale si normale.
Ne explici fenomenele ca un om deprins cu respectul fata de LEGE , REGULI si PRINCIPII care exita in lumea IDEALA.
Lumea Ideala a fost SCHIMONOSITA de interesele guleratilor, scapati de sub controlul incompetentei politice. Nu vezi ca totul este ticluit si lucrat "underground" , in dispretul L 182/2002 si a tuturor principiilor unui stat democratic ?
Aoleo , Aoleu ,....

Huhu Rezea spunea...

@Niky
Este foarte corect dacă a avut o bază de calcul mai mare.
In sume reale a plătit și o contribuție individuală mai mare la bugetul de stat.
Colegul a prins majorarea soldei de funcție cu 15%, conform L 152, dar nu a prins indexările cu care pensia dumitale a fost majorată, cu 5% în 2016 și cu 5,25% în 2017.

@Leonard
In România nu prea merg treburile pentru că avem prostul obicei de a contesta și de a nu respecta normele. Nici cetățenii, dar nici instituțiile.
Dura lex, sed lex! Legea este aspră, dar este lege! Un fel de ....Legea se aplică, nu se discută!

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Dumneata incerci sa aplici 100% principiile legii contributive in L223, uitand ca aceasta din urma are doar o parte contributiva!
Este ca si cum ai incerca sa te joci cu Kendama de Vaslui, ce are legata de o toporisca o sticla de 1/2 l likid "Mona". Dupa ce se bea Mona se da cu toporisca in capul primului intalnit pe ulita! :))
Mai multe detalii gasiti la congregatia apostolica "Prietenii Monei!", ce activeaza pe o raza de maximum 50km in jurul localitatilor Vaslui si Husi!... www.2pi_R_patrat.vs.ro

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

In ultima saptamana CPS a MApN, cu mari eforturi a reusit sa recalculeze inca 99 pensii militare
Statisic ar mai fi 2377 dosare..!
Actualizarea probabil in Ianuarie !

Leo spunea...

Este limpede ca au ordin sa traga de timp ca su nu inceapa actualizarea. De fapt , dr. luK ne-a spus care este agenda lui inca de acum 3-4 luni. T3 a motivat cel mai bine ca nu au bani si asteapta bugetul pt. 2018 al MFA-ului dar eu mai cred ca inca nu si-au facut "normele" de aplicare dupa cum am aflat de la Viscol raza lunga. Nu mi-a cazut fisa mai demult ,sa-i dau in judecata pe : "obligatia de a face" ....