Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 20, 2017

Noua conducere a CPS a MApN lasă de înţeles că actualizarea pensiilor militare se va regulariza numai cu indexarea de 5,25%

60 comments

Avantaj pentru pensiile militare deschise/calculate după 01 01 2016, pentru pensionarii militari care au avut solda de funcţie la data de 30 06 2017 mai mică decât salariul minim pe economie(reţineţi că OUG 56/2017 a precizat că majorarea soldei de funcţie cu 15% se va aplica la solda de funcţie, care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie) şi pentru pensionarii militari ale căror pensii recalculate(fără indexarea din 2016) au avut un cuantum mai mare decât în plată la 01 01 2016.

60 de comentarii:

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Trofin spunea...

Totusi cred ca nu ar fi corect sa nu se tina cont de indexarea din 2016 deoarece intre acest an si anul 2017 nu a avut loc nicio actualizare care sa anuleze , prin efectul legii , indexarea din 2016 aplicata la recalcularea pensiilor si la deschiderea drepturilor de pensie. Cred ca la cuantumul brut al pensiei rezultat in arma aplicarii art. 60 din Legea 223/2015 , valabil la data de 30.06.2017 , se va adauga valoarea indexarii din 2016 asa cum este stipulata in decizia de pensie.

hankook spunea...

Si cand spuneam ca se deduce numai indexarea aferenta anului 2017, unii...nu.nu.batman.batman !

Leon spunea...

Leonard, bine ca ai INVIAT si tu..!

Leo spunea...

Indexarea de 5,25% pt. anul 2017 , nu face altceva decat sa majoreze cu 5,25% cuantumul in plata al unei pensii. Actualizarea de 15% nu face mare lucru nici ea. De ce ? Pai sa dam exemplul unu colonel , caruia i s-a recalculat pensia conf. L 223.
Solda de functie a acestui col. este inaintea actualizarii de 1085 lei. Dupa actualizarea cu 15% , solda de functie devine 1248 lei , cu 163 de lei mai mare. Deci practic Baza de calcul (utilizata), a acestui col. se va majora cu 163 lei. Cuantumul pensiei actualizate, va fi procentul din Baza de calcul majorata cu cei 163 de lei. Acest cuantum se compara cu , cuantumul in plata ( deja indexat cu 5,25%) si va ramane in plata cuntumul avantajos. mai este situatia când Solda de functie de 1085 lei a colonelului , va trebui aliniata la valaorea de 1667,5 lei conf. OUG 56/2017. Dar asta este o continuare a povestii....

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Actualizarea soldei de funcție la nivelul salariului minim pe economie din anul 2017, 1450 lei, plus 15%, demonstrează un lucru rușinos și condamnabil pentru sistemul de salarizare din instituțiile militare promovat după anul 2008.
Uite cum solda de funcție a unui colonel a devenit egală cu cea mai mică solda de funcție corespunzătoare gradelor de subofițer---> gradul de sergent, adică de 1450 lei+15%.
Pentru acest dezechilibru de salarizare în sistemul Forțelor armate, șefii instituțiilor militare din ultimii 9 ani și șefii Direcțiilor de Finanțe din aceleași instituții ar trebui să răspundă penal.

LUPUL spunea...

Casa de pensii sectoriala totdeauna a inceput orice comunicat cu ABUR foarte mult ABUR privind actualizarea cu 15% in 2017 .Au trecut 6 luni si nimic concret privind acordarea acestui drept .Daca nu au bani sa spuna clar.Ce tot ma invarte cu comunicate de rahat .Prostia in armata a fost ca tot timpul a iesit un prost in fata a spus 3 cuvinte si toti au inteles.
Daca dai un comunicat, vina cu lucruri concrete pentru toate categoriile de pensionari.
Bani de rachete si avioane au avut in suma de miliarde de dolari ,dar niste amarate de pensii le tot invarte toti rahatii din sistem de nu mai intelege nimeni minic.
Stau si astept, poate vine vre-un guvernant la Iasi sa-l calc pe cap ,asa de placere ,mama lor a dracului de jegosi .Peste 2 zile in 1989 la varsta de 20 ani ca militar in Regimentul de Garda am fost trimis in CC sa-mi joc viata la cheremul statului si la ordinile comunistilor .Am primit atunci indicativul Radu cel Frumos indicatv care este activ pentru mine si in ziua de azi intrucat nu am primit inca ordin de incetare a lui fiind trecut in rezerva. Ce prost am fost .

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cătălin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

1. @raducu, nu ne-ai spus daca ai indeplinit procedura prealabila obligatorie de contestare in 30 de zile la comisia de contestatii apoi daca ai contestat Hotararea comisiei de contestatii tot in 30 de zile de la comunicare la tribunal. Numai parcurgând acesti pasi ,poti "merge pana la capat" cu optimism
2. Actualizarea se face pur si simplu prin substituirea in baza de calcul a soldei de functie vechi , cu o solda de functie majorata cu 15%. Apoi cuantumul se compara cu cuantumul in plata , care desigur are incorporate 2 indexari ( cu 5 si cu 5,25%). De aceea practic ambele indexari de dupa 01.01.2016 intra la socoteala. Apoi mai este aspectul cu OUG 56 pt. cei la care este aplicabil.
3. Mai exista aspectul (NE)transmiterii majorarii cu 15% a soldei de functie si la alte elemente componente ale soldei lunare , cum ar fi GRADATIILE.
Stiindu-le ce le poate pielea celor de la 2505 , deja sunt pregatit sa-i dau in judecata când voi primi decizia de actualizare , desigur dupa ce o voi contesta la comisia de contestatii in fapt, "externalizata" de cam 3 luni la o presedinta specializtata in accidente rutiere.....

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iosif spunea...

Domnule H,
Rog verificati daca in M.Of. nr.1010/21.12.2017 a aparut OUG 103/2017 privind modificari la asigurarile sociale.
Analiza dv. in special pe art.163 ne va fi f.utila pt. actiunile noastre viitoare.

Cu multumiri anticipate.

ionel bardas spunea...

am si eu o intrebare - exista vreun pensionar care in buletinul de calcul emis in urma recalcularii conform anexei 1 b din Procedura de recalculare sa nu aiba prevazut elementul salarial COMPENSAREA CONTRIBUTIEI INDIVIDUALE LA BUGET stipulat de art 19 din anexa 1 si prevazut la litera L din anexa 1b.pun aceasta intrebare intrucit decizia mea de recalculare nu cuprinde acest element, contestatia la Comisia de contestaii a fost respinsa si culmea si instanta a respins actiune ca NEFONDATA dar nu am primit motivarea sa vad ce perle a putut sa scrie incultul de judecator in motivarea unei asemenea sentinte avind in vedere ca cererea de chemare in judecata a avut ca obiect prejudicierea de un drept prevazut de o lege deci hotarirea nu putea fi nefondata intrucit nefondat inseamna fals,mincinos etc.multumesc

medicmilitar12 spunea...

Leonard: solda de functie a unui colonel [DE ORICE ARMA, mai putin medicii militari, care mai aveau un spor(TEORETIC..!) de 0,1= 10 % -la functie]- avuta in vedere -in dec.2009 este intre limitele=927,49 -1.o85,36 lei(min.-max.),deci- ia in considerare -in calcule -ca majoritatea coloneilor(ca si celelalte grade-de altfel)-NU ERAU PLATITI LA MAXIMUM, iar soldele platite (intre limitele- min. si max.-dupa fiecare caz in parte)- in cele 6 luni alese-NU AU FOST ACTUALIZATE -in dec. 2009 -la nivelul MAXIM-cum prevedea legea 164/2001-IN VIGOARE -la data de 31 dec.2009...!

Ela spunea...

Pe "avocatnet" este un articol intitulat Legea pensiilor va fi modificata prin OUG in prima zi din 2018.Printre altele scrie ,citez: "În rest, modificările care se vor opera la Legea pensiilor nu fac altceva decât să adapteze prevederile acestui act normativ la transferul contribuției de pensii în totalitate în sarcina salariaților. De asemenea, vor fi eliminate toate referirile la pensiile militarilor, din moment ce aceștia au din nou o lege specială pentru pensiile lor.
Domnule H puteti sa "traduceti" ultima fraza?

medicmilitar12 spunea...

Leonard: solda de functie a unui colonel [DE ORICE ARMA, mai putin medicii militari, care mai aveau un spor(TEORETIC..!) de 0,1= 10 % -la functie]- avuta in vedere -in dec.2009 este intre limitele=927,49 -1.o85,36 lei(min.-max.),deci- ia in considerare -in calcule -ca majoritatea coloneilor(ca si celelalte grade-de altfel)-NU ERAU PLATITI LA MAXIMUM, iar soldele de functie- platite (intre limitele- min. si max.-dupa fiecare caz in parte)- in cele 6 luni alese-NU AU FOST ACTUALIZATE -in dec. 2009 -la nivelul MAXIM-al soldei de functie avute-cum prevedea legea 164/2001-IN VIGOARE -la data de 31 dec.2009...!ci la nivelul PLATIT-al coeficientului de functie-actualizat in- dec.2006....! x 197.3387 lei(- in vigoare in 31.12.2009),iar PROCENTUL soldei de comanda- folosit -NU A FOST actualizat la nivelul in vigoare in dec.2009,ci -a fost cel PLATIT in -cele 6 luni alese ...!

mosmartin16 spunea...

Pentru necunoscatori ! Majorarea cu 5,25 % aplicata la inceputul anului duce la o pensie bruta mai mica decat pensia bruta rezultata in urma actualizarii ! Actualizare determinata de majorarea cu 15% a soldei de functie ! Iar actualizarea implica o etapa similara cu cea a recalcularii ! A se studia legislatia ! E drept, cresterea e destul de mica, iar legislatia de dinainte de OUG 59 prevedea ca se aplica ori majorarea ori actualizarea !

Gigi spunea...

@mihaela l.marinescu
-1373,99

Cătălin spunea...

mosmartin16 pe ce vă bazați ca pensia majorată cu 5,25% este mai mică decât cea actualizată.Fostul șef al CPS a declarat că majoritatea ân proporție covârșitoare nu vor beneficia de nici un fel de mărire în urma actualizării deoarece majorarea e mai mare decât actualizarea și deci nu se va aplica decât majorarea.Vă rog să argumentați motivul pentru care pensia este mai mare în urma actualizării la toate categoriile de pensionari militari. Mulțumesc mult!

Huhu Rezea spunea...

@Ela
Citește articolul anterior despre OUG nr. 103/2017, în care am informat încă din faza în care ordonanța era doar un proiect, că marea modificare anunțată de LOV în privința L 263/2010 se reduce la abrogarea din corpul legii a tuturor dispozițiilor speciale despre pensiile militare, inclusiv a Anexei VI.

Gigi spunea...

Eu înțeleg așa:
Dacă 103 abrogă toate prevederile
speciale din 263,care se referă la militari,atunci cei care vor
Opta de acum înainte să iasă la pensie pe această lege civilă vor avea de pierdut,în sensul că Punctajul M. Anual obținut în întreaga activitate se va împărți la 35,ci nu la 20,25...
Plus că se va lua de bază vârstă și anexa 5(civilă).
În schimb vor fi avantajați de
indexările anuale cu 100% rata inflației+50% creșterea SMBE,și implicit cu creșterea PS care în
2020 vă ajunge la 1750 lei.opta

Huhu Rezea spunea...

@gigi
N-ai citit ce am scris la articolul despre OUG 103. Poate să se modifice Legea 263 de o mie de ori în următorii ani că, celor care optează li se aplică tot prevederile legii în vigoare la 01 01 2016, așa cum au avut grijă gulerele albe să precizeze în art. 122 al L 233 modificat prin OUG 57/2015.

mosmartin16 spunea...

Pentru raducatalin ! Oricine are decizia cu pensia recalculata isi poate calcula pensia actualizata ! Daca stie bineinteles si cum ! In esenta, se majoreaza solda de functie cu 15% si apoi se parcurg toate etapele recalcularii ! Tot pe acest blog am aratat candva - pe intelesul tuturor - cum se realizeaza aceasta ! Eu mi-am facut singur actualizarea si mi-a iesit cu 106 lei mai mult fata de majorare ! Toate bune !

Cătălin spunea...

mosmartin16, eu sunt pensionat în 2016.Ce treabă am eu cu recalcularea dumneavoastră sau ce treabă are baza de calcul cu mărirea de 15% a soldei de funcţie care este mai mică decât majorarea cu 5,2% de la începutul anului?

Leo spunea...

radu catalin
Din afirmatia ta : "ce treabă are baza de calcul cu mărirea de 15% a soldei de funcţie".., se deduce ca nu ai inteles.
Deci : La Baza de calcul utilizata (BCU) a pensiei tale, aduni 15% din Solda de functie cu care ti-a fost construita BCU si-ti va rezulta BCU actualizata pe care o inmultesti cu procentul rezultat al vechimii cumulate valorificat prin decizia de pensie si-ti va rezulta cuantumul actualizat al pensiei. Apoi , compari pensia pe care o ai in plata (la care ai beneficiat de 2 indexari cu 5% si 5,25%, cu noul cuantum si vei vedea care este cuantumul avantajos care va fi noul cuantum in plata dupa actualizare. De aceea , ne spunea H-ul mai demult ca ambele indexari se au in vedere si a avut dreptate.

ghurse spunea...

Mai raducatalin, te faci ca nu pricepi! Nu ai treaba cu recalcularea, dar ai cu actualizarea. Iar mosmartin ti-a spus clar ca actualizarea cu 15% este mai mare ca indexarea de 5,25.

Leo spunea...

Si ar mai fi un aspect de sesizat din comunicatul CPS si anume ca nu se sufla o vorbulita despre OUG 56/2017 , care aduce un mare avantaj la actualizarea multor solde de functie. Oare de ce ?
Pai va spun eu , de ce nu scot o vorbulita despre OUG 56/2017 indivizii. Deoarece se prefac ca nu exista OUG 56 si nu vor s-o aplice decat obigati de Tribunal. Foarte mult as dori sa ma insel , dar cunoscandu-i atat de bine vicleniile am devenit pesimist. "SA VEDEM ZISE ORBU' "

Unknown spunea...

Sunt pensionar militar. Din anul 2015 lucrez in sistemul privat. Intrebare:la inplinirea varstei de pensionare, respectiv 65 de ani,mai pot beneficia de pensie din sistemul civil? Trebuie sa aleg intre cele doua?

Huhu Rezea spunea...

@Cosma
Da! Vezi art 109 alin. (6) din Legea 223/2015
@Leonard
OUG 56 cu privire la adaugarea majorării de 15% la solda de funcție, care nu poate fi mai mica decât salariul minim garantat, la pensionarii militari se aplicâ doar în cazul actualizării de la 30 06 2017, dacă râmâne în vigoare OUG nr. 59.

Leo spunea...

Eu inca nu am vorbit cu avocatul pe aceasta tema , de aceea poate nu interpretez bine cadrul normativ in discutie. Prin urmare eu am inteles ca :
1. L 152/2016 cu maj. de 15% a sold. de functie , se aplica începând cu 01.06.2016 ( deci din luna in care a intrat in vigoare legea si nu din data intrarii in vigoare 30.06.2017), tuturor pensionarilor aflati in plata la 30.06.2017.
2. OUG 56/2017 se aplica începând cu 07.08.2017 ( data intrarii in vigoare a OUG 56/2017), desigur , pensionarilor impactati de L.152 , deoarece OUG 56/2017 este "legata" de L. 152 , completând-o pe L 152 , prin Art. unic alin. (7)al OUG 56.
3. Prin urmare , exista 2 tipuri cuantumuri de pensie actualizate ca urmare a L152 si anume :
- Cuantumul actualizat prin maj. cu 15% a soldei de functie din decizia de pensie recalculata , cuantum valabil pt. perioada 01.06.2017 - 07.08.2017
- Cuantumul actualizat prin maj. cu 15% a 1450 lei = 1667,5 lei , dupa 07.08.2017 ( data intrarii in vigoare a OUG 56) , pt. soldele de functie mai mici de 1450 lei existente pana la data de 07.08.2017.
Aceste lucruri le-am invatat studiind mai ales comentariile H-ului si legislatia de trimitere. Daca , am inteles bine este meritul profesorului iar daca nu am inteles bine este fiindca sunt "un tinichigiu in drept"....Mi-ar fi de mare folos parerea lui Leon ...

Leo spunea...

Cosma
Daca nu realizezi min. 15 ani stagiu de cotizare in sist. integrat de pensii publice , NU vei avea pensie civila.
Anii de stagiu de cotizare realizati in sist public , dupa 01.01.2016 ( mai putin de 15 ani) , ii vei putea valorifica prin 2505 , la care vei depune o CERERE si o ADEVERINTA de la Casa de pensii publice cu stagiul realizat dupa 01.01.2016.
Stiu precis deoarece "m-am informat" si pt. ca si eu realizez stagii in continuare...

Huhu Rezea spunea...

@leonard
Tocmai tu, care citești tot ce s-a scris pe acest blog, să dai o atât de proasta interpretare valorificării de către pensionarii militari a stagiilor civile nevalorificate în pensia militară sau a stagiilor realizate după pensionare?
Nu, Leonard, dacă ai pensie militară, poți să-ți deschizi drept de pensie în civil si pentru un singur an lucrat în civil, chit că iei numai câtiva bani pensie.
Pentru deschiderea dreptului de pensie în civil, nu si pentru calculul pensiei, contează și stagiile realizate ca militar. Citește mătăluță art. 26 alin.(2)!

Leo spunea...

PS
Am uitat de aceea completez , dar mai intai il citez pe H-ul :
"dacă râmâne în vigoare OUG nr. 59."
OUG 56 isi produce efectele începând cu 07.08.2017 , deci noi cum se zice "am prins trenul" . OUG 59 , daca nu va ramane in vigoare , isi va produce efectele când nu va mai fi in vigoare. Dar noi tot in tren suntem... Modificarea OUG 59 NU RETROACTIVEAZA ci va anula eventual OUG 56 de la data intrarii in vigoare a acelei modificari (eventuale).

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu este corectă interpretarea aplicării alin (7) din OUG 56/2017!
Majorarea de 15% se aplică integral la solda de funcție de la 30 iunie, dar nu mai mică de salariul minim garantat, pentru militarii în activitate si pentru pensionarii militari. Dacă legea prevede, ea se aplică su retroactiv.
Pentru polițiști, majorările prevăzute în alin. (5) și (6) se aplică de la 01 10 2017. Cred că nu vor mai fi actualizate și pensiile polițiștilor pentru că, între timp, intrase în vigoare OUG 59/2017.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Maestre ,
Mai sus , ne spui ca : " Majorarea de 15% se aplică integral la solda de funcție de la 30 iunie.." . Nu cu mult timp in urma ne spuneai ca "Majorarea conf. L 152 se aplica începând cu 01.06.2017..." Trebuiesc lamurite clar urmatoarele aspecte ;
1. Începând cu ce data se APLICA majorarea de 15 % comf. L 152
2. Începând cu ce data se aplica majorarea de 15% la cuantumul de 1450 lei , conf. OUG 56 , soldelor de functie mai mici de 1450 lei.
3. In baza carui art. de lege ( sau alt temei legal) , Casa de pensii publice iti deschide drept de pensie in afara conditiei de stagiu minim de cotizare de 15 ani si a conditiei de 65 de ani varsta. Rog a se revedea Art. 52 si Art. 53 din L 263/2010. (adica ca " poti sa-ti deschizi drept de pensie si pt. un singur an lucrat ...")
4. Care este temeiul legal prin care o lege poate RETROACTIVA.
Numai clarificând aceste aspecte nu mai "ratacim" prin jungla legislativa plina de capcanele puse de gulerati.

Andrei spunea...

Nu se mai pot cumula pensia civila cu cea militara.

OUG 103 / 2017

La articolul 51

(4) Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.

Unknown spunea...

Multumesc frumos domnule H pt. raspuns. Suntem un grup de rezervisti care urmarim, ne informam si apreciem acest blog serios si bine documentat. Va multumim si va apreciem pt.tot ce faceti!

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Nu induce lumea în eroare!
De ce nu dai și alineatul următor din același articol?
(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiei în care persoana îndeplineşte atât condiţiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât şi cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.”

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
1.Actualizarea se va aplica din iunie 2017. Nu cred că vor aplica pentru luna iunie sistemul proporțional. Dar, mai stii?
2. Am spus că alin (7) din OUG 56 se aplică întocmai de la data de la care se aplică alin (3) lit b) din Legea 152/2017, referitor la militari, intrată în vigoare pe 30 06. Oug 56 precizează doar cum se aplică Legea 152 cu privire la militari.
Ca să nu mai pierdem timpul cu retroactivitatea, principiul este că dacă nu se prevede altfel într-o lege, ea se aplică de la data intrării în vigoare, adică la 3 zile după publicarea în MO. In cazul OUG, acestea intră in vigoare chiar de la data publicării în MO.
Dacă în lege se prevede că ea se aplică de la Burebista, apoi de la Burebista se va aplica, fără să se încalce principiul neretroactivității.

3. Legea 263/2010
Art. 192. — (1) Între sistemul public de pensii și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș.
Asta se traduce astfel:
Dacă ai pensie militară cu vechime efectivă de 20 ani si mai lucrezi cu contract de muncă încă 5 ani, până la implinirea limitei de vârstă prevăzute în Anexa 5 a L 263, pentru deschiderea dreptului de pensie civilă, Casa Teritorială îţi recunoaşte şi stagiul din decizia de pensie militară, vechime cumulată faci 25 ani, dar îţi calculează pensia civilă doar pentru cei cinci ani lucrati după pensionare.

Andrei spunea...

@Huhu, nu introduc pe nimeni in eroare, pensiile speciale sunt integrate sistemului public de pensii (sunt platite de catre stat), doar pensiile private sunt tintite de respectivul alineat.

Iata si opinia celor de la Avocatnet

https://www.avocatnet.ro/articol_47175/Din-2018-pensia-de-la-stat-nu-va-mai-putea-fi-cumulat%C4%83-cu-pensia-de-serviciu.html
Am citit si expunerea de motive de la introducerea Ordonantei, si este evident ca asta au vrut.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Ca să ieși din eroare, mută-te pe articolul cu OUG 103 și citește art 192 indice 1.
Apoi citește și art 109 alin (5) din L 233.

Leo spunea...

H-ule
multumesc pt. lamuriri.
Totusi , te rog sa mai meditezi oleaca la pct.3 deoarece m-am "indarjit" sa descopar adevarul si am vorbit cu cineva din casa de pensii publice care mi-a spus ca :
Daca ai pensie militara cu vechimea efectiva de 20 de ani si ai mai lucrat cu contract de munca inca 5 ani dupa 01.01.2016 , atunci pt. cei 5 ani Casa de pensii teritoriala care are inregistrate contributiile nu-ti poate deschide nici un drept pt. cei 5 ani , deoarece cei 20 de ani de serviciu ti-au fost valorificati o data pt. deschiderea dreptului de pensie militara. Da , daca la 65 de ani te duceai sa-ti deschizi dreptul de pensie pt. limita de varsta si aveai cei 20 de ani vechime in serviciu nevalorificati plus cei 5 ani vechime in munca , atunci iti deschidea dreptul de pensie deoarece aveai 65 de ani si 25 de ani stagii de cotizare. Te rog , sa ai disponibilitatea si vointa de a mai consulta si pe altcineva din domeniu ,cum am facut eu numai si numai pt. a afla adevarul juridic. In ianuarie , am programata o consultatie si la avocatul meu si voi afla si mai multe.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Atât despici firul în patru încât îți pierzi increderea în propria putere de înțelegere a unor texte de lege.
Adevărul juridic stă în textele de lege pe care ți le-am citat respectiv art. 109, alin (5) din Legea 233/2015 și art. 192 din L 263/2015.
Dacă nu ai încredere în d-ta, dă-i aceste texte cunoștinței de la Casa teritorială, dar pune-l să citească și OUG 103/2017.
Nu se poate refuza deschiderea unui alt drept de pensie câtă vreme se permite cumulul pensiei de serviciu pentru limită de vârstă cu salariul și nu se pot recalcula pensiile militare.

Leon spunea...

Leonard, nu-l mai contrazice pe Huhu pentru ca are dreptate..!Cand faci 65 ani, mergi frumos la Casa Judeteana de Pensii cu Documentele legale pentru Perioadele nevalorificate in Decizia de Pensie Militara, si conform al.5) si 6) ale Art.109 din OuG.57/2015, vei primi o a doua Decizie de pensie(se pot cumula). Singura conditie este sa nu se suprapuna perioadele lucrate in cele doua Decizii..!

Fsafety spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@daniel
Poți să continui să lucrezi până la vârsta de 65 ani și apoi să ceri deschiderea unui nou drept de pensie, pe L 263/2010, pentru toate stagiile civile neincluse în decizia pentru pensia militară.

Leo spunea...

DOMNILOR,
VA MULTUMESC !
Ca un student "tinichigiu" la drep la Academia de drep "H" ,invoc principiul contradictorialităţii , care sta la baza dezbaterilor. Va rog iertati-ma pt. uzul excesiv al acestui principiu invocat si va rog , fiti milosi cu deformatia mea profesionala in activitatea de auditor in Asig. Cal. unde instrumentele de lucru de baza sunt intrebarile pt. despicarea firului nu in 4 ci in 444 cum ar fi : "cine face, de ce face , când face , unde face, unde scrie ce face ,... cat face, unde face inregistr." , etc... etc...

petre spunea...

va salut,
cu respect, va rog sa ne transmiteti si noua celor pensionati inainte de 2001 ce se intimpla cu pensiile noastre?
mai beneficiem de vreo recalculare? dupa legea lui BOC, dupa contributivitate la sistemul de pensii aveam 2680 lei pensia, iar dupa legea 223/ 2005 2120 lei dupa 28 ani petrrcutii in armata respectiv; 1 an M.T. 3 ani Scoala Militara, 24 ani in activitate Maistru Militar + 5 ani in viata civila din care 3 Grupa a ll a.
total cumulat 38 ani vechime.
Cum este posibil ca abgajat din viata civila care a lucrat pe functia mea pina in 2016 si cumulind o vechime de 32 ani sa aiba pensia de 3876 lei.

Legea asta 223/2015 este facuta in favoarea cuiva? ceva este in neregula!
de ce sporuri au beneficiat acestia? s-a gindit cineva ca noi inainte de revolutie am fost implicat si lucrat peste 300 ore pe luna fara zile libere nu 170 ore ca acum. poate cineva in cunostinta de cauza ne poate da niste detalii si poate informeaza si forurile in drept.
imi fac impresia ca unii gindesc ca la virsta de peste 70 ani suntem capabili sa cumulam si alte venituri sau ne ajung banii sa mergem in ceruri ca de tratamente nu mai avem nevoie. cita superficialitate si nesimtire!
Dar nu uitati ca toate acestea se intorc si vor suporta si ei consecintele.

petre spunea...

va salut,
cu respect, va rog sa ne transmiteti si noua celor pensionati inainte de 2001 ce se intimpla cu pensiile noastre?
mai beneficiem de vreo recalculare? dupa legea lui BOC, dupa contributivitate la sistemul de pensii aveam 2680 lei pensia, iar dupa legea 223/ 2005 2120 lei dupa 28 ani petrrcutii in armata respectiv; 1 an M.T. 3 ani Scoala Militara, 24 ani in activitate Maistru Militar + 5 ani in viata civila din care 3 Grupa a ll a.
total cumulat 38 ani vechime.
Cum este posibil ca abgajat din viata civila care a lucrat pe functia mea pina in 2016 si cumulind o vechime de 32 ani sa aiba pensia de 3876 lei.

Legea asta 223/2015 este facuta in favoarea cuiva? ceva este in neregula!
de ce sporuri au beneficiat acestia? s-a gindit cineva ca noi inainte de revolutie am fost implicat si lucrat peste 300 ore pe luna fara zile libere nu 170 ore ca acum. poate cineva in cunostinta de cauza ne poate da niste detalii si poate informeaza si forurile in drept.
imi fac impresia ca unii gindesc ca la virsta de peste 70 ani suntem capabili sa cumulam si alte venituri sau ne ajung banii sa mergem in ceruri ca de tratamente nu mai avem nevoie. cita superficialitate si nesimtire!
Dar nu uitati ca toate acestea se intorc si vor suporta si ei consecintele.

Huhu Rezea spunea...

@Petre
Domnule maistru militar, sănătate ca sa primiți mulți ani pensia în plată datorată mult hulitului Oprea. In ianuarie mai primiti vreo 30-40 de lei prin reducerea impozitului și... cam atât. La actualizarea pe Legea 152 nu primiți nimic la pensia în plată. Crește cu ceva pensia recalculată.
Salarizarea din ultimii 8-9 ani și Legea 233 au fost făcute pentru gulerele albe și cu cotiere... de prin ministere.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
petre spunea...

Ce lege este asta? Ori suntem timpiti toti?
Faceti domnilor o lege, normal, echitabila pentru toata armata romana, pentru ca nu faceti nimic altceva decit sa fim dezbinati nu uniti. (interesul politicienilor este de a slabi o forta, o unitate si de a o manipula dupa interesul lor. Pacat ca si in rindul militarilor avem oameni manipulanti si manipulabili care dupa o viata traind intr-un mediu de gazon isi vad numai de interesul lor nu si de interesul colegilor de suferinta.
De sarbatori sa le dea si lor celor manpulanti, smecheri si mafioti dupa sufletul lor, iar la toti colegi de suferinta in viata asta de PENSIONAR MILITAR ; “” CRACIUN FERICIT “” si in anul 2018
-poate se v-a gindi cineva si la categoria de military dezavantajati! ‘’ LA MULI ANI ’’

petre spunea...

Ce lege este asta? Ori suntem timpiti toti?
Faceti domnilor o lege, normal, echitabila pentru toata armata romana, pentru ca nu faceti nimic altceva decit sa fim dezbinati nu uniti. (interesul politicienilor este de a slabi o forta, o unitate si de a o manipula dupa interesul lor. Pacat ca si in rindul militarilor avem oameni manipulanti si manipulabili care dupa o viata traind intr-un mediu de gazon isi vad numai de interesul lor nu si de interesul colegilor de suferinta.
De sarbatori sa le dea si lor celor manpulanti, smecheri si mafioti dupa sufletul lor, iar la toti colegi de suferinta in viata asta de PENSIONAR MILITAR ; “” CRACIUN FERICIT “” si in anul 2018
-poate se v-a gindi cineva si la categoria de military dezavantajati! ‘’ LA MULI ANI ’’

Leo spunea...

Poate se indura vreun cititor care a primit decizie de actualizare sa ne spuna cam cum s-a fucut ea , actualizarea .
PS
Îmi zice al blogului MAESTRU:
Precis ai "saişpe" milioane;
I-am dat răspuns făr' de fasoane:
Atâta am, dar pe... TRIMESTRU!!!

Leo spunea...

Iulian, ne-a spus 2 lucruri f. importante pana acum , legat de actualizare si anume.
1. Ne-a spus ca si la cadrele active , NU SE TRANSMITE MAJORAREA DE 15% a Soldei de functie si celorlalte elemnte cum ar fi gradatiile,.. Practic ne-a confirmat "amenintarea" lui dr.luK , cum ca actualizarea se face numai le Splda de functie. Nici acum nu este limpede care este temeiul legal in baza caruia , guleratii fac o SEMIACTUALIZARE , cum a definit-o H-ul mai demult.
2. Mai recent , ne-a spus ca deja au sosit Decizii de actualizare la "batrani", adica la SENIORII in ale pensiei -(H-ule , trebuie sa verifici cutia postala mai atent zilele astea...)
PS
Poate vre-un cititor care a primit o astfel de decizie , binevoieste sa ne spuna cate ceva despre modul cum au facut guleratii , (semi)ACTUALIZAREA.

Leo spunea...

" Nu se poate refuza deschiderea unui alt drept de pensie câtă vreme se permite cumulul pensiei de serviciu pentru limită de vârstă cu salariul și nu se pot recalcula pensiile militare."
Revenire :
"CNPP, nu poate admite deschiderea dreptului de pensie pt. limita de varsta in afara Art. 52 si Art. 53 din L 263/2010."
Asa mi s-a spus " once more time" !
Acest lucru se leaga de ceea ce eu stiam mai demult , ca pensionarii militari isi pot valorifica stagiile de cotizare mai mici de 15 ani , realizate dupa 01.01.2016 , chiar la CPS.
Cu siguranta ca VOM TRAI SI CEI CARE NU STIU ASTA , VOR AFLA !


Leon spunea...

Leonard, de dragul discutiei, iti prezint trei variante solicitate de unii dintre noi:
1. Pensionarii militari cu vechime si in civilie, cu o vechime cumulata peste 36 ani, doresc SCOATEREA din Decizia de pensie a perioadei lucrate in viata civila, dupa iesirea la pensie, deoarece limitarea calcului pensiei la max.85% nu le permite valorificarea in totalitate a procentului pensiei suplimentare si/sau unei parti din vechimea cumulata.
Si in acest sens se afla pentru Raport la Comisia pentru Munca si Comisia pentru Aparare un proiect de lege care solicita completarea art.110 al Lg.223/2015, PLx nr.39/2017.
2. Pensionari militari, cu o vechime mai mica in serviciu militar, care doresc ca vechimea din viata civila dupa iesirea la pensie sa fie ADAUGATA la vechimea cumulata si calculata conform Lg.223/2015.
3. Pensionari militari care propun ca TOATA perioada lucrata in viata civila sa fie valorificata la Casele Teritoriale de pensii conform Lg.263/2010, deoarece CAS a fost platita la Bugetul asigurarilor sociale de stat si aceste pensii nu ar trebui platite din bugetele Caselor de pensii sectoriale..!
Daca esti in locul legiuitorului, ce varianta alegi ?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.