Un produs Blogger.

luni, martie 26, 2018

Povestiri horezene despre urși și ursari... la un bowling sătesc

13 comments
Ursarii, ctitorii bisericii Covreşti

13 comentarii:

Leo spunea...

Eu stiu ca pe langa bowling-ul in discutie , s-a mai dezvoltat si un saloon de streap-tease si masaj erotic la mezanin , in care evolueaza niste foste ciobanite inimoase ,restructurate de la stanile din zona si care au "ansamblat" o trupa de streap-tease de mare succes , menita sa invioreze monotonia si bugetele...

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
DNA și-a luat azi 2 perverse de pe Târgu Ocna, de la familia Cosma: în procesul familiei și într-o cauză ce-l privește pe Ghiță!
Martorul cu 3 identitati diferite, acoperite! 3 in unu era în fapt aceeași persoană care mai și declară că a declarat și semnat sub o presiune imensă ceea ce voiau procurorii și polițiștii judiciariști! Iată de ce nu se dorește revenirea în MAI!
Cred că-i dă afară....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Era bine daca unchiasul facea laba, de urs, vazuta, ca s-o vedem si noi ca sa apreciem, prin laba, marimea ursului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Oameni gospodari, molcomi, bogati, priceputi, incarcati de povesti native, dar niste ,,peisaje'' cu pereti rapanosi si neangrijiti de locatii public-particulare, curti murdare si niste aspecte neangrijite, iar personajele nostime sunt reduse rau de tot in felul de a se exprima, aidoma celor care cer melodii pe Hora tv, incat am renuntat sa mai intru pe acel post, pentru ca-mi trebuia un traducator la acele exprimari originale, chiar enervant de ,,indescriptibile!'' E totusi o generatie de varstnici, care au apucat cele 7-8 clase elementare si generale obligatorii, dar nu stiu de ce Dumnezeu se exprima atat de stricat-haotic, de parca ar trai pe alte lumi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fresca de deasupra clip-ului este dedicata ursarilor, care au sfarsit in Dumnezeu-Creatorul lucrarea lacasului de cult, insa un ochi vigilent si in cunostinta de cauza va realiza ca respectiva fresca este realizata mult mai tarziu de catre artistul plastic naiv si in necunostinta de cauza: Ursarii, la acea vreme, si chiar mai tarziu, erau pletosi, barbosi si nu prea purtau costumele nationale, traditionale ale romanior transilvaneni sau de aiurea. In respectiva imagine personajele au doar mustati, sunt imbracati in costume nationale si sunt incaltati cu opinci, iar eu ii dau credit artistului plastic popular, doar daca ursarii ar fi fost tarani romani, dar inca n-am auzit de ursari-tarani romani. Tiganii iubeau foarte mult matasea rosie, si purtau asadar shalvari de aeasta culoare, apoi era un fel de ,,moda'' pentru ei catifeaua si catifeaua reiata, ce s-a purtat pana-n anii '70-'80, daca va mai amintiti, iar pe capete se purtau un fel de fesuri turcesti, cu snur rosu, si chiar intreaga tinuta intrunea elemente decorative, sau in intregime, rosii, iar opincile nici vorba sa le poarte vara, iar iarna doar cand gerul cumplit ii obliga sa le poarte, ei fiind mai mult umblatori desculti. Mai important, insa, este faptul ca au contribuit definitoriu la realizarea lacasului de cult din Horezu, cu care ei acum se mandresc!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Și oltenii de sub munte zic că moldovenii vorbesc o română stricată.:):)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Suntem la capitolul ursi si la ursari... Rau facem ca-l suparam pe marele urs de la rasarit prin expulzarea, fara nici un motiv, pe un diplomat rus, doar ca sa ne facem ,,de ras,'' la modul metaforic, ca ursarii din balci, slugaridu-ne Europei, care expulzeaza rusi din solidaritate cu Brexit, cea care a parasit cu lasitate Europa! Daca nu ne mananca in curpeni, la ce naiba ne scarchinam noi, doar ca sa le aratam noi unora ca suntem mai breji decat altii? Baremi daca aveam si o Armata care sa faca fata unor ostilitati...Vai, voua, care va hraniti din gazoductele marelui urs de la rasarit, cand vi se vor inchide robinetele intr-o viitoare iarna geroasa, tot din aceleasi motivatii puerile! Ursul si-a ucis tradatorul mafiot in England, iar eu o consider o actiune perfect motivata, si unde n-ar da Dumnezeu ca sa scapam de toti mafiotii prin astfel de actiuni cutezatoare si justitiare, in lipsa unei justitii autentice?! Parerea mea.

CEZAR spunea...

Luuumeee..lasati ursul..!
S-a deschis la (b)Elita..cu o postare de zile mari...
Din Donbas ..cineva ...povesteste aventura celopr trei ,,Mari" de pe blogurile militare !
Cica m-Alul i-a vandut pe giOlescu si pe T2MakiSS...
Asta trebuia sa faca siguranta de flank si spate ...intr-o trecatoare fix ca la Posada cica i-a dus drept in ambuscada planuita de omuletii din mina..Dombasului..!!
m-Alul ..l---au facut scapat ..normal ..!
Pe cei doi corifei ..ai pensiilor militare cica i-au ..pus la fiert intr-o oala mare..!!!!
Doamne ..doamne ..ce insemneaza sa te nasti asa ..nesatul...
PS
Din surse verificate cica in momentul in care oala ..caldarea ..cazanul..dadea in clocote ..giOlescu se tot hlizea si l-a enervat pe domnul T-2
Ce tot razi bai ca proasta ..in ...??
Bai astia nici nu stiu ca am facut pisu si kk ..in ciorba lor..!!
Mari oameni ..asa sa ne amintim de ei ...
Vae victis !!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, Iaca va dau sincer dreptate, onorabile, in ceea ce ati afirmat, caci si pe mine ma enerveaza moldoveneasca neaosa, analfabeta, si nu o moldoveneasca dulce si frumoasa, fara acele expresii profund de neanteles, si e prima data cand ii laud pe olteni ca au o gramatica aproape perfecta! Sincer o spun si nu mi-e rusine, desi toti, de altfel, suntem romani! Ar trebui ca aceste regionalisme populare sa le pastram si sa le perpetuam vii pentru generatiile viitoare, dar nealterate de analfabetisme, doar pentru ca unii au diplome de absolvire, dar nu si cunostintele ce ar trebui sa le imbogateasca vocabularul si sa pastreze expresii ce pot fi intelese de catre toata lumea!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Despre această biserică ctitorită și de ursari povestește bătrânul de la popicăria sătească.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: Am inteles ca batranul povesteste despre aceasta si sa va zic ceva culmea: Acum fix trei zile in urma m-am oprit pe Youtube la un clip despre Horezu, in care se vedea pe o cladire celebrele ceramici de hurezene, insa cand sa dau click sa intru, caci ma atragea foarte tare si mie imi plac astfel de clip-uri documentare, mi-a atras atentia un alt clip din Nepal si l-am abandonat pe cel cu Horezu! A fot apoi o revelatie sa vad dimineata aceasta postare! Mai e o chestie: Huhu Rezea^ ^Horezu, imi spune ca e un joc de cuvinte anagramat... Sa fiu eu atat de istet in ghicit?!

tehnocrat spunea...

Sede ursu pe butura si i-o chemat pe fanii din pnl sa-i intrebe ce proprietate-i de praduit. Unu-i leit , cu avianyc, iar ursu-i din neamu lui iohannis.
Celalalt, "taran" ii da like pe facebook.

Leo spunea...

Vine Pastele Ortodox in 10 zile.
Cine trece prin Horezu, are posibilitatea sa-si cumpere cei mai buni cozonaci din lume de acolo.