Un produs Blogger.

joi, aprilie 05, 2018

Premierul Pavel Filip, despre exemplul dat de Banca Transilvaniei

6 comments

Filip: Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova e un semnal şi pentru alţi investitori

Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova, prin preluarea în comun cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a pachetului majoritar de acţiuni Victoribank, este şi rezultatul eforturilor depuse pentru stabilizarea situaţiei în sectorul bancar şi constituie un semnal încurajator şi pentru alţi potenţiali investitori.
 Este declaraţia făcută de premierul Pavel Filip la o întrevedere pe care a avut-o astăzi, 4 aprilie, cu directorul executiv al Departamentului instituţii financiare BERD, Nick Tesseyman, preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi preşedintele Victoriabank, Bogdan Pleşuvescu, transmite IPN.

Premierul a menţionat că îşi doreşte un dialog direct cu investitorii mari. Pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenţei externe. Acum de această activitate este responsabil Ministerul Finanţelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă şi mai eficientă a banilor publici. Prim-ministrul a vorbit şi despre acţiunile întreprinse de Guvern pentru ameliorarea mediului de afaceri. Pavel Filip a menţionat reducerea numărului instituţiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive. Actele sunt acordate prin ghişeul unic.

Reprezentanţii BERD şi ai Băncii Transilvania au menţionat buna colaborare cu echipa Ministerului Finanţelor şi a Băncii Naţionale a Moldovei, se menţionează în comunicatul de presă remis de Guvern după întrevedere. Ei au reafirmat angajamentul de a face investiţii  în economia naţională. O dovadă în acest sens este şi participarea Victoriabank la realizarea programului de stat „Prima casă”.

În  noiembrie 2017,  Banca Transilvania a obţinut permisiunea Băncii Naţionale pentru dobândirea cotei în mărime ce depăşeşte 50% în capitalul social al Victoriabank. Tranzacţia de achiziţionare a cotei de control în capitalul Victoriabank a fost realizată în două etape, la 16 şi 19 ianuarie 2018, prin achiziţionarea cotei de 39,2% de la fostul acţionar al băncii şi prin preluarea controlului, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, asupra actualului acţionar al băncii VB Investment Holding B.V. (Marea Britanie).  În prezent, Banca Transilvania deţine împreună cu BERD 66,77% din capitalul social al Victoriabank.

6 comentarii:

Leo spunea...

Sa vedeti cum or sa dispara in 6 luni banii din banca , exact cum au disparut 1 miliard de dolari acum 3 ani din banca centrala a Moldovei.
Moldova de peste Prut este o "tara" esuata , care nu se poate sustine singura datorita rezultatelor economice fara profit , datorita coruptiei sistemice si datorita orizontului de (ne)vointa al populatiei.
Moldova de peste Prut in prezent este o gaura neagra pt. orice investitor. Si va ramane asa mult timp de acum incolo. De ce ? Pt. ca asa vrea populatia. Dovada este votul pt. Dodon.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Votul pentru Dodon nu a fost pentru că populația din R Moldova ar fi majoritar filorusă sau românofobă.
Basarabenii sunt preponderent de stânga pentru ca, la fel ca și la noi, confundă lumea afacerilor cu corupția. In plus, acolo, cei de dreapta și cei care se declară europeni sunt percepuți mai corupți.
Conducerea bancii este din România. Cum să dispară banii dintr-o banca gestionată după modelul Băncii Transilvaniei?

Leo spunea...

@ Maestre,
Orice banca traieste din dobânzile si comisioanele percepute pt. banii pe care-i da cu imprumut. Eu ma tem , ca toate împrumuturile oferite de BT in Moldova vor fi insolvabile , deoarece nu vor mai fi restituite si nici cu posibilitati de recuperare. Garantiile in baza carora BT-ul va acorda credite se vor volatiliza inainte de a putea fi executate dupa modelul mafiot cunoscut. Sa nu fie cum cred eu.
Apoi , conteaza ca l-au ales pe Dodon si nu motivele asociate. Iar spre deosebire de noi , ei nu sunt Pro Europeni si Pro USA ci Pro USSR , ca dovada Dodon care prin alegerea lui a trimis Moldova in urma cu cel putin 25 de ani.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O prostie de o rara frumusete! O sa mai discutam noi despre acest autosacrificiu al Bancii Transilvania, daca nu chiar mai curand decat s-ar crede! Sovieticii abia asteapta un asemenea plocon, ca s-o puna pe chituci prin interpusi mafioti, rusi, ori rusofoni, care v-or popula Moldova de n-o sa aiba pe unde sa se cazeze, sa ia credite si sa le returneze cand le-oi da eu acesti bani de la mine! Putin, de cand astepta o gafa de asta pandind de la colt, stiind ca de prostani nu sufera Romania! Sa nu fie asa cum ,,cobesc,'' eu, dar tineti minte prevestirile mele! Hai, ca mi se arde drobul de organe se...culare la cuptor si sarmalele de pe plita!

Dan B. spunea...


Când doar 30 % din populatie se manifesta pentru unirea cu România, procentajul in cauza fiind asigurat de catre tineretul aflat in goana catre vestul Europei, este foarte dificil sa te gândesti la o reintregire a neamului.
Am colindat R. Moldova incepând cu 2005, insa am auzit pe ici-pe colo de tinerii doritori de pasaport românesc abia dupa intrarea noastra in UE. In rest, conservatorismul pro-rus predomina absolut. Realegerea lui Dodon confirma supozitiile mele.

„Dragoste cu sila .......”

PS: Unui dobitoc de la vârful MApN ii trecuse prin cap sa intervenim, in 1992, cu parasutistii pentru a grabi unirea si a-i calma pe rusii din Transnistria, insa m-am exprimat ca adversar al ideii. Apoi unirea unei saracii cu alta si mai si, ...........
Nu-i mai putin adevarat ca, de ceva vreme, tot „se bate toba” pentru Moldova Mare, nicedecum pentru România Mare.

tehnocrat spunea...

Transilvania este motorul economic si al bunastarii Romaniei si romanilor, era normal ca Banca Transilvania sa-i ajute pe romanii de dincolo de Prut.
Pt Dl Leonard, ai oaresce lacune financiar-bancare, dar nu-i bai, pt ca lucrurile merg oblu, ase cum s-au stabilit.