Un produs Blogger.

luni, august 12, 2019

Algoritmul matematic al art. 60 din Legea nr. 223/2015

37 comments
Readuc în prim plan acest articol publicat în 12 aprilie 2019, ca să nu uitațí!
Indreptarea erorii din Deciziile de actualizare emise de CPS MApN și SRI este și în atenția Consiliului Consultativ care a redactat un draft al unui act normativ, sub conducerea ministrului Leș.

Mulțumesc domnului cititor J J. Costică pentru transpunerea în formule matematice a dispozițiilor juridice din articolul nr. 60 din Legea nr. 223/2015 privind actualizarea pensiilor militare, în vigoare la 30 06 2017.
Materialul este util și pentru experții contabili care vor fi numiți, doar la cererea contestatorilor, de instanțe în judecarea contestațiilor la deciziile de actualizare emise de CPS din MApN și SRI.

Metodologie de actualizare




37 de comentarii:

brenda spunea...

Daca este asa de clar ,dece nu trimiteti peste tot acesata , la guvern la casele sectorialw de pensii ,la CD la parlament ,lui DRAGNEA lui STOAFA AIA DE OLGUTA algoritm probabil foarte bine bocumentat sa il triteti si celor care sant adunati in comisia aia in baza
ordonantei daca doarnoi aflam ,ce sa facem ,doar sane multumim ca cineva stie ce e de facut?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E foarte bun bun la Tribunal si Curtea de Apel, cat si Avocatul Poporului!

Leon spunea...

CPS a MAI in acest fel a procedat la actualizarea pensiilor militare pentru pensionarii proveniti din randul cadrelor militare, fiind totusi mai putini decat cei de la MApN.
Sunt convins ca si CPS a MApN ar fi procedat la fel daca ar fi avut la dispozitie fondurile necesare pentru plata pensiilor majorate..!
Interesanta si a doua varianta de calcul pentru actualizarea pensiei, prin aplicarea procentelor de 85% si 20% la diferenta dintre baza de calcul din cele doua decizii, actualizare si recalculare/stabilire.
Am facut si eu un calcul cu aceasta varianta si mi-a rezultat o suma cu 67 lei mai mare decat indexarea/majorarea de 5,25% din ianuarie 2017; fac precizarea ca in decizia de recalculare din anul 2016, suma obtinuta a fost mai mica cu 20 lei fata de cuantumul aflat in plata in 2016 si cu 115 lei mai putin in decizia de actualizare valabila din 30.06.2017, fata de cuantumul aflat in plata in 2017 si 2018.

Leo spunea...

- Ba să nu trimită nicăieri asemenea exemple , fiibdca dacă or să vadă Baze de Calcul si Cuantumuri ca cele din exemple ,or sa zica LOV si daddy că "bine le-am facut" si nefericiţi ca Flavius și incă mulți ca el nu or să mai aibă nici o sansă ....
- Apoi "algoritmul" e istorie , e material didactic si nu+i gasesc caracterul de noutate pe care-l aduce .

kostas spunea...

Stimati colegi! De ce voi va referiti in toate exemplele si calcule mumai la pensiile de colonei, lt.colonei? De ce nu faceti si pentru subofiteri si MM.care sunt majoritatea si care au intr-adevar pensii mici? Sa vada si chiorii cu putere de decizie cam ce pensii speciale au majoritatea militarilor. Voi va vaitati, dar dati exemple numai cu pensii mari.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Abia acum face istorie acest algoritm în procesele pe care CPS din MApN și SRI le vor pierde pe banda rulantă în instante.
Crezi ca dtale ți-au actualizat corect pensia?.
Aaaa... ai pierdut termenul de contestare?
Sunt zeci de mii de pensionari în această situație.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Formula este general valabilă, pentru toate gradele și funcțiile.
La exemple se lucrează cu materialul cititorilor.
Ai văzut ce pensie și bază de calcul mici avea pensionarul de la SRI în topicul anterior?

kostas spunea...

Huhu Rezea. Am inteles faptul ca formula este valabila pentru toate pensiile. Eu m-am referit la faptul ca pe acest blog ar trebui facute cunoscute mai mult pensiile mici care sunt in numar foarte mare si care nu sunt atat de speciale. Toti bolovanii cand aud de pensii speciale isi inchipuie ca toate sunt mari. Mai vad si in toate discutiile ca se vorbeste numai de pensii mari si astfel li se intaresc convingerile.

Leon spunea...

Leonard,in MO nr.317/23.04.2019 este publicat ordinul M.72/11.04.2019 care modifica si completeaza ordinul M.123/2015, privind acordarea grupelor de munca in MApN..!
Poate reusesti sa-l studiezi si ne dai si noua amanunte.

vasile iosif spunea...

Dle H,
Sentinta istorica pe site ul Diamantul.
Pensionar care a castigat actualizarea cu solda de functie de 1450 lei conform HG1/201

7.URA URA,URA...

ionel bardas spunea...

mai nene cu cine tii sau esti cu capul?de ce in calculul matale nu apare elementul salarial COMPENSARE CONTRIBUTIE INDIVIDUALA LA BUGET prevazut de art.19,Anexa 1 la Ordinul MAI nr.31/2016,M.Ap.N.25/2016 etc.? dupa cite vad ca ridici in slava excrocii de la mai este clar de cine esti platit.
R U S I N E.

ionel bardas spunea...

mai nene cu cine tii sau esti cu capul?de ce in calculul matale nu apare elementul salarial COMPENSARE CONTRIBUTIE INDIVIDUALA LA BUGET prevazut de art.19,Anexa 1 la Ordinul MAI nr.31/2016,M.Ap.N.25/2016 etc.? dupa cite vad ca ridici in slava excrocii de la mai este clar de cine esti platit.
R U S I N E.

Leon spunea...

@Vasile, este o premiera ca un pensionar militar castiga in prima instanta actualizarea soldei/salariului de functie la nivelul salariului minim brut pe economie !
Sa astaptam si decizia Curtii de Apel, dupa recurs..!

Pop Iuliu spunea...

@ Leon
Ai perfecta dreptate, dar dacă se hotărârea Tribunalului va rămâne definitiva si in apel, se produce o inechitate, in sensul ca subofiterii/agenții vor avea solda de funcție aproape cât generalii/chestorii, fapt ce va genera ample nemulțumiri si va amplifica scandaloasa situație a pensiilor militare!

Huhu Rezea spunea...

@pop
Nu va fi nocio inechitate pentru ca nu cuantumul soldei de functie va fi minimum 1450 lei, ci cuantumul compus.

Leo spunea...

TEXTUL de lege precizeaza clar terminologia ca fiind SOLDA DE FUNCTIE si nu "cuantumul compus" , sau orisice altă "inventie" MADE IN GULERAT DFC.
Are dreptate Pop

Huhu Rezea spunea...

"Leonard
Nu guleraţii au dat definiţia soldei de funcţie în L 330-2009, OUG nr. 1/2010 şi L 285/2010.

cjipa spunea...

@brenda
După cum ați observat, materialul se adresează, atât pensionarilor militari, cât mai ales conducerilor celor două instituții (MApN și SRI) și CPS ale acestora, pentru că actualizarea corectă a pensiilor militare la data de 30.06.2017 trebuie să o rezolve aceste două instituții și nu Guvernul sau Parlamentul, întrucât nu e nevoie de nicio lege sau hotărâre a Guvernului.
Din câte știm cu toții, ministrul apărării naționale a fost informat de nenumărate ori cu privire la aplicarea eronată a legii (art. 60 alin. 1 și 3 din Legea nr. 223/2015) de către CPS, dar din păcate nu a dispus nicio măsură reparatorie.

@ionel bardos
Compensarea pentru contribuția la bugetul statului (CIBS) este inclusă în bazele de calcul, atât în cea utilizată la stabilirea/recalcularea, cât și în cea utilizată la actualizarea pensiei.
Nu am înțeles la cine v-ați referit că ridică în slăvi CPS a MAI, la autorul materialului sau la @leon?
În ceea ce-l privește pe autorul materialului, acesta nu ridică în slăvi CPS a MAI, mai ales că în material nu apare nicio referire la acestă CPS.
Trebuie să recunoștem că în privința actualizării pensiilor la 30.06.2017, CPS a MAI a procedat corect și pentru acest lucru trebuie apreciat.
Cât despre rușine, mai ales că nimeni nu este plătit pentru simple aprecieri, nu trebuie să ne fie rușine!

@leonard
Cu privire la nivelul sumelor din exemplele practice, da, sunt cifre din decizii de pensii, dar nu cred că trebuie să dăm exemple numai cu sume de 2.000 – 3.000 lei, când se știe că pensia medie în MapN este de circa 3.300 – 3.400 lei.
Alte categorii profesionale au pensii de zeci de mii de lei și n-au nicio jenă sau rușine pentru că sunt pensii stabilite în baza legii.
În ceea ce ne privește pe noi, pensionarii militari, trebuie să depunem eforturi, prin asociații, comitete, ligi etc., pentru a determina pe decidenți să dispună aplicarea corectă a legii, iar acolo unde legea este inechitabilă să fie corectată.

@huhu
Pentru cei care nu au reușit să facă contestație la decizia de actualizare a pensiei în termen de 30 de de la comunicare, cred că ar putea solicita CPS a MapN, în baza art. 65 din Legea nr. 223/2015, revizuirea acesteia, mai ales că în decizia de actualizare, invocând neaplicarea corectă a art. 60 alin. (3) din lege și faptul că prin rea-credință CPS a MApN nu a înscris în decizie toate elementele pensiei, ca în deciziile de stabilire/recalculare, ci o sumă globală, care ar fi pensia actualizată.
În plus de acest lucru, actualizarea s-a realizat după o procedură neformalizată și netransparentă.

BONIFATIE spunea...


Iată că asociaţiile se luptă, ca să-i răspund d-lui CJIPA la ce i-a comunicat d-lui LEONARD.

"COMUNICAT Nr.10 din 23.04.2019
Astăzi, 23 aprilie, a avut loc o nouă ședință a grupului de lucru (parlamentari, președinți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere, directorii caselor de pensii sectoriale ale M.Ap.N. și M.A.I.) cu privire la eliminarea discriminărilor și inechităților din sistemul pensiilor militare de stat.
S-a convenit o nouă întâlnire a grupului de lucru pe data de 07 mai a.c., în care CPS să prezinte impactul bugetar pe două variante de actualizare a pensiilor militare de stat.
PREŞEDINTELE A.N.C.M.R.R, ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”
General-locotenent (r.) //Neculai BĂHNĂREANU//".

... şi, în continuare, concluzia subsemnatului.

Sigur că demersul este lăudabil, însă privind spre politicieni mă gândesc că pentru ei nu este, pe prim plan, înfăptuirea dreptăţii, ci impactul bugetar.
Noi vrem dreptate, adică nediscriminare, iar ei se gândesc numai la bani.
Politruci mercantili care, când îşi dau drepturi, pun în paranteze impactul bugetar. De câţi ani au nevoie pentru a analiza "impactul".
Au un dar de a amâna la nesfârşit soluţionarea unei probleme care poate fi rezolvată în câteva zile.
Când vă mai întâlniţi, în luna mai, spuneţi-le că nu suntem inocenţi şi nu mai ţine "faza" cu Fata Morgana. Am plecat din deşert. Suntem în UE. Daţi-le dvs. rima.
Trist, trist de tot, însă să-i iertăm pentru că suntem în SĂPTĂMÂNA MARE.
Dumnezeu să le dea gândul bun.

Noapte bună tuturor!

Huhu Rezea spunea...

@cjipa
Multumesc pentru sprijin!
Timp de câteva luni m-am zbătut aproape șingur sa demonstrez în diverse variante eroarea de aplicare a actualuzarii pensiilor din anul 2017 de către CPS a MApN și, mai recent, CPS a SRI.
Zeci de mii au citit, putini cred că instituțiile militare pot sa comită asemenea erori... și mai puțini au ales sa conteste deciziile și pentru acest motiv. Știu câțiva care au completat acțiunile și cu un astfel de capăt de cerere, după ce am corectat câteva decizii de actualizare.
Diferența de cuantum după corectare nu este prea mare, neluată în seamă de cei cu pensii de peste 5000 lei
Din păcate,prin necontestarea deciziei de actualizare în 30 de zile de la comunicare... ea devine definitiva și nu mai putem apela la instante.
Revizuirea este alta instituție de drept care depinde în buna parte de bunăvointa emitentului de a indrepta erorile.
Oricum, instanta nu mai poate fi sesizată pe calea contestației, ci pe calea obligației de a face, acțiune ușor de contracarat de CASE pe calea de excepții procedurale.

brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

@Brenda
Nu o luați ca pe un reproș,dar vedeți ca tehnica vă cam joacă feste.Trebuie ca înainte de a trimite comentariul trebuie să
Verificați textul,deoarece calculatorul scrie el cam ce dorește în locul d.voastră,de aceea nu se cam înțelege ce spuneți.
Oricum,bine ați revenit.
Sunteți inconfundabilă chiar dacă vă schimbați numele cu care postați.

Iulian Mareș spunea...

Brenda,
Bine ai revenit, sănătoasă!
Constat că între timp ați studiat aromâna și preferați să scrieți tot în aromână, de stau cu dicționar ediția 2020, scris de Jiji la P. Albă!
Tuturor ni se mai întâmplă, dar kiar nu înțeleg peste 5%!
...și încep să-mi pun probleme: poate sunt eu vinovatul?
Știu povestea dv, dar nu am înțeles de ce aveți o pensie de urmaș așa mică, dat fiind gradul, funcția și poziția soțului decedat? Eu aș zice că ar trebui sa fie dublă, sau aproape dublă! Este ceva neclar/necurat aici!
Sfat: luați un monitor mai mare sau un TV Smart, cu WiFi!

Unknown spunea...

Cum se poate face ca noua lege sa cuprinda si un amendament prin care poate fi realeasa acea perioada de 6 luni din ultimii 5 ani pe baza căreia sa calculează pensia.Nu toți pensionari Mapn au avut acces la documente în momentul pensionrii (1995 data pensionarii). Dacă se aduc modificări la legea 223/2015,se poate adăuga acest amendament, prin care cei carora nu li s-a luat în calcul cea mai buna perioadă sa poată realege? Sunt pensionari care au ales greșit și vrem să avem posibilitatea să reparam acest lucru.
Mulțumesc pentru răspuns. Aștept cu mare interes!

Sorina spunea...

Asa este leptopul meu înregistrează gresit ,nu am observat ,a expirat licența si il folosesc prost ,pa dragă Mares

CEZAR spunea...

Sa incepem saptamana sub deviza:
LEGE NOUA PENTRU PENSIONARII MILITARI..!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa incepem saptamana cu deviza istorica: Puscarie cu ani grei, carati in schinare, pentru falsificatorii si mafiotii care au distrus pensiile militare! Batai, turtoi si arpacas sa mancati in vagaunile Jilavei, leprelor, si sa n-aveti parte de o lacrima de vaselina, pe uscat si repetitiv sa fiti juganiti, mai rau ca biblicul Iov din partea Satanei!

ifrim spunea...

Propun sa incepem saptamana cu alta lozinca.Nu luati in seama ce zic tabacherele ci doar presedintii structurilor asociative ale militarilor d-nii Gropan,Bahnareanu,Balaceanu,ale formatorilor de opinie Huhurezea,Neacsu Marin,a celor ce stapanesc fenomenul xpm(mos martin) Trofin Vasile,alt mos carcotas denumit p-acilea curba de nivel dar stiu carte....Vae Victis nu ca dand in judecata pe toata lumea cred ca ne face deserviciu dar are motivul d-lui ,unii banuind ca are legatura cu okiul dreakului!

CEZAR spunea...

Cornelius Flavius Ifrim
Cred ca ti s-au urcat la cap succesurile fulminante alaturi de ..generalisim !
Basca ..caldura care ti-a agitat neuronul...
Numai asa poti tu cere puscarie etc..etc.....

Unknown spunea...

Acest algoritm la CPS MApN, este un algoritm gresit. Sunt mai multe prevederi legale cale le incalca.
Obs. legea 223/2015 inainte de a intra in vigoare, a fost modificata cu oug 57/2015, modificare care a afectat si art.60/legea 223/2015. Prin oug 57/2015 art.40 pct.13 a fost abrogat art.60 alin (2):
"In situatia in care, in termen de 6 luni de la data primei majorari, persoanele indreptatite nu depun cerere in acest sens, actualizarea se face din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie / salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate"
Aceasta modificare de fond ii afecteaza doar pe cei care si-au deschis drepturile de pensie inainte de intrarea in vigoare a lg 223/2015 modificata cu oug 57/2015: 01/01/2016 nu si pe cei care si-au deschis drepturile de pensie pe leg.223/2015.
In continuare o sa ma refer numai la cei afectati de modificarea art.60/lg 223/2015 cu oug 57/2015.
acestia ca sa li se aplice prevederile art.60 (actualizarea datorita cresterii SF la activi cu 15%) trebuiau sa faca lucrurile specificate de art.60 al(1) lit a):
- cerere la CPS MApN pt a solicita aplicarea art.60 (actualizarea)
- perioada celor 6 luni consectutive din ultimii 5 ani de activitate pt BC a soldelor de functie folosite la actualizare, perioada care poate fi diferita de cea aleasa pt recalcularea cf art.109+110 din legea 223/2015, pt ca legiuitorul n-a stabilit ca aceasta perioada sa fie identica cu cea aleasa pt recalculare. Numai la cei care si-au deschis drepturile de pensie pe lg 223/2015 , legiuitorul a statuat ca la actualizare, cf art.60 pct.(1) lit (b) se folosesc aceleasi 6 luni consecutive pt BC, ca si la deschiderea drepturilor de pensie. In caz contrar CPS MApN a incalcat legea, pt acasta ctg de pensionari militari.
(urmeaza...)

Huhu Rezea spunea...

@Unknown
Incurci borcanele și mai dai și sfaturi care derutează.
Alineatul acela diun art. 60 a fost eliminat pentru că nu-și mai avea rostul după ce proiectul legii a fost modificat în sensul că și pensiile militare stabilite înainte de 01 01 2016 se recalculează.
Actualizarea conform articolului 60 s-a efectuat din oficiu pentru toate pensiile în plată la 30 06 2017, luînd în calcul aceleași luni, alese sau din oficiu, care au stat la baza calcularii/recalculării.
Legea 223 reglementează 3 actualizări ale elementelor componente din baza de calcul, după cum este vorba de
- baza de calculare(art. 28),
-baza de recalculare(articolele 109 și 110) sau
-baza de actualizare(articolul 60 în forma rămasă după modificarea prin OUG 57/2015).

Actualizarea reglementată de art 60 se adaugă la cuantumul calculat/recalculat aflat în plată la începutul anului în care se măresc soldele de funcție sau de grad pentru activi, de la data intrarii în vigoare a a actului normativ de majorare, dacă în anul respectiv nu a avut loc o indexare potrivit art. 59 sau dacă indexarea are o valoare numerică mai mică decât actualizarea.

Unknown spunea...

Acest algoritm este gresit pt ca nu rezolva incalcarea legii de catre CPS MApN, a prevederilor art.60 pct(1) lit a) "potrivit gradului militar avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu" si a lit b):"potrivit gradului militar avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu"
Ob. gradul militar raportat la functia indeplinita, cf BC aleasa la recalcularea si actualizarea cf art.109+110 sau BC aleasa pt aplicarea art.60/legea 223/2015 ca urmare a cresterii SF la activi cu 15%, coincide sau nu coincide cu gradul militar avut la data trecerii in rezerva.
Sunt 3 cazuri
1. gradele militare coincid
2. gradul militar raportat la functia indeplinita in perioada aleasa pt BC la aplicarea art.60, este mai mare decat cel avut la trecerea in rezerva.
3. gradul militar raportat la functia indeplinita in perioada aleasa pt BC la aplicarea art.60, este mai mic decat cel avut la trecerea in rezerva.
CPS in cazul 2 si 3 a incalcat legea, aplicand gradul militar din perioada BC, in cazul 2 a facut o avansare ilegala, iar in cazul 3 o degradare militara.
Concluzie: algoritmul trebuia sa prevada si urmatoarele:
"Toate deciziile emise de CPS MApN ca urmare a aplicarii art.60/legea 223/2015 si a cresterii SF la activi cu 15% in care solda de grad din BC nu corespunde cu solda de grad avut de militari la trecerea in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu, se revizuiesc din oficiu. Sumele acordate necuvenit, pensionarilor militari se retin din drepturile salariale ale directorului CPS MApN, in limita a 30% din solda, sumele cuvenite si neacordate pensionarilor militari, se constituie si se acorda din drepturile salariale ale conducerii CPS MApN."
Obs. Cum justifica doctorita in dezastre din conducerea CPS MApN intr-un act oficial, neaplicarea prevederilor de mai sus:
"... in procesul de actualizare a pensiilor care a avut loc la data de 30.06.2017, in baza art.60 din lg 223/2015, nu s-a putut tine cont de gradul militar avut la data trecerii in rezerva, deoarece, la data respectiva, nu a avut loc nici o majorare a soldelor de grad ale militarilor in activitate..."
Acum stau si cujet: pt Romania si militarii ei, care o fost cel mai mare dezastru: fatuca din conducerea CPS MApN sau CUTREMURUL DIN MARTIE 1977?

Unknown spunea...

Doar pt tine pasarica .
Cel mai important mesaj al meu l-ai cenzurat. Inteleg si de ce, educatia ta in domeniul legislatiei, n-ai practicat-o niciodata si nici nu te intereseaza nacazurile pensionarilor militari.
Tin sa-ti precizez BULA, c-am intrebat judecatori, procurori si avocati, prieteni de familie, cu privire la legea 223/2015 modificata cu oug 57/2015 si mi-au spus ca nu exista nici un articol inutil, nici macar art.60 pct (1) lit a). Da, nu doresti ca pe site-ul tau comercial, pensionarii militari MApN sa se informeze si sa gaseasca solutii la toate necazurile care-i privesc. Dar clamezi acest lucru, deci esti un cameleon. Asa sa-ti ajute Dumnezeu tie si urmasilor tai. In veci.

Huhu Rezea spunea...

Pentru tăntălăul @unknown, format la scoala Curbei de nivel
Acesta este alineatul devenit inutil

(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei
majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens,
actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de
funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

Alin. (2) al art. 60 a fost abrogat de pct. 13 al art. 40 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015.

Trofin spunea...

D-le HuHu ReZea , sunt dubiosi acei oameni care in lipsa de idei constructive demoleaza cu sarg ideile altora. Demolatorii stau la panda ca cineva sa faca o sugestie , buna sau mai putin buna , dar este produsul mintii acelui cineva , apoi incep sa scormoneasca asiduu prin toate sursele posibile cautand contraargumente care sa distruga ce a vrut sa prezinte , cu sinceritate , respectivii creatori. Si , spre satisfactia lor, gasesc fiindca legile sociale sunt usor supuse erorilor. Gasind acele contraargumente , placute lor si care le satisfac atitudinile de rozatoare, incep sa distruga imaginea bietului om care a avut indrazneala sa -si prezinte opinia. Sunt foarte ingretosat de prezenta demolatorilor si a adeptilor acestora in spatiul in care pot fi prezentate cu sinceritate punctele de vedere asupra problemelor care framanta categoria sociala din care fac si eu parte si promit, ca pe aceia pe care ii cunosc dupa numele adevarat, sa-i desconspir. Pe timpul cand mi-am permis sa ajut pensionarii militari, si nu numai , in elucidarea multor probleme incheiam comunicarea scrisa cu expresia "Cu stima si respect colegial ! ", indiferent cu cine comunicam , expresie pe care nu am uitat-o si rar o intalnesc la altii.

Cu stima si respect pentru tot ceea ce faceti in sprijinul pesionarilor militari care intr-adevar au nevoie de sprijin , nu de scandal mediatic !

Ily spunea...

Buna!
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns!
Stie cineva ? Pentru stabilirea pensiei de serviciu militare
se ia in calcul si perioada Stagiului militar?
Va multumesc
Iie Pacurari

Huhu Rezea spunea...

Da, în mod sigur. Citiți art. 3 din L 223/2015.